Реферат: Програма соціально-економічного та культурного розвитку Роздільнянського району



ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення районної ради

від «_23» січня 2012р. № 255-VI


Програма

соціально-економічного

та культурного розвитку

Роздільнянського району

на 2012 рік


Роздільна - 2012

І. Соціально-економічний розвиток РОЗДІЛЬНЯНСЬКОГО РАЙОНУ у 2011 році 5

ІІ. Основна мета та пріоритетні напрями розвитку району у 2012 році: 15

2.1.3 Виважена податково-бюджетна політика та фінансове забезпечення 16

2.1.4. Регуляторна політика та розвиток підприємництва 17

2.1.5. Активізація зовнішньоекономічної діяльності 17

2.1.6. Розвиток земельних відносин та землевпорядкування територій 17

2.1.7. Районний споживчий ринок товарів та послуг 18

2.2. Основа соціально-економічного зростання - розбудова виробництва та 18

інфраструктури 18

2.2.1. Забезпечення ефективного функціонування промислового виробництва 18

2.2.2. Підвищення конкурентоспроможності агропромислового комплексу 18

2.2.4. Будівельна галузь та створення сприятливих умов для її подальшого розвитку 20

2.2.5. Енергозабезпечення та енергоефективність – запорука підвищення конкурентоспроможності економіки 20

^ 2.3. Покращення соціальних стандартів якості життя мешканців району 21

2.3.1. Розвиток ринку праці та утримання стабільної ситуації у сфері зайнятості 21

2.3.2. Забезпечення зростання купівельної спроможності населення (доходи населення) 21

2.3.3. Поліпшення демографічної ситуації, забезпечення підтримки сімей, дітей, молоді та вразливих груп населення (соціальний захист) 22

2.3.4. Забезпечення доступу всіх мешканців району до медичних послуг належної якості. 23

2.3.5. Підвищення якості та доступності освітніх послуг 23

2.3.6. 3адоволення культурних потреб особистості та збереження об’єктів культурної спадщини 24

2.3.7. Підтримка розвитку туристично-рекреаційної галузі 24

Створюватимуться сприятливі умови для провадження суб’єктами господарювання діяльності з надання туристичних послуг зеленого туризму, посилюватимуться взаємозв’язки туризму з іншими галузями економіки. 24

Популяризація регіонального туристичного продукту на внутрішньому та зовнішньому ринках туристичних послуг здійснюватиметься шляхом участі туристичних підприємств району в різноманітних виставкових заходах, ярмарках тощо. 24

В 2012 році і надалі розвиватиметься зелений туризм на базі: 24

готельного комплексу “Е-95”, де створені всі умови для чудового відпочинку : ресторан, два банкетних зали, мотель, номерний фонд на 22 номери,конференц-зал містскістю 150 осіб, басейн довжиною 24 м, професійний тенісний корт європейської якості, СПА-басейн, дитячий майданчик та інш. Надаються послуги з виклику “таксі”, замовлення екскурсійних програм, бронювання номерів; 24

природного комплексу в с.Єгорівка “Рідна природа” , де організовано знайомство з дикими звірами, конні виїзди, туристичні екскурсії, відпочинок в комфортних альтанках на свіжому повітрі. Реалізуватиметься програма по збереженню популяцій видів дикої флори і фауни, притаманних даній мсцевості; 24

конноспортивного клубу “Багнатове” (Єреміївська сільська рада), який являється центром конного спорту в Одеській області. КСК містить нову будівлю конюшні, відкритий манеж, трасу триборства, готельний комплекс з номерами та рестораном, з яких відкривається вид на Хаджибеївський лиман; 24

комплексу “Голубая волна” на березі Хаджибеївського лиману с.Бурдівка – організація катання на човнах та катамаранах та риболовля; 24

комплексу “Чисті пруди” ( Степанівська сільська рада), який включає 3 водойми та вольєр з птахами. Організовуватимуться екскурсії по місцевості, риболовля, відпочинок на природі; 24

Кучурганського лиману (смт.Лиманське) – катання на човнах, катамаранах, риболовля, туристична подорож по місцевості; 24

Роздільнянського, Понятівського та Кошарського лісів – організація екскурсій та полювань. 24

2.3.8. Розвиток фізичної культури і спорту 25

2.3.9. Підвищення якості житлово-комунальних послуг для всіх верств населення 25

шляхом реформування ЖКГ 25

2.3.10. Водні ресурси та забезпечення якісною питною водою мешканців району 25

2.3.11 . Охорона навколишнього природного середовища 26

2.3.12. Забезпечення природної та техногенної безпеки 26

2.3.14. Розбудова громадянського суспільства 28

ДОдаток 1 30
ВСТУП
Проект Програми соціально-економічного та культурного розвитку Роздільнянського району на 2012 рік (далі – Програма) розроблено районною державною адміністрацією відповідно до вимог статті 17 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та Закону України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України» на базі ключових положень Програми економічних реформ на 2010  2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» та щорічного Послання Президента України до Верховної Ради України «Модернізація України – наш стратегічний вибір».

Методологічною основою розроблення проекту Програми є постанови КМУ від 26.04.2003р. № 621 «Про розроблення прогнозних і програмних документів економічного і соціального розвитку та складання проекту державного бюджету», від 31.08.2011р. № 907 «Про схвалення Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2012 рік та основних макропоказників економічного і соціального розвитку України на 2013 і 2014 роки», розпорядження КМУ від 14.09.2011р. № 881-р «Про схвалення проекту Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2012 рік та основних напрямів розвитку на 2013 і 2014 роки» та Програми соціально-економічного та культурного розвитку Одеської області на 2012 рік.

Проект Програми розроблено з метою вирішення проблем соціально-економічного розвитку району, забезпечення позитивних структурних зрушень в економіці, підвищення її конкурентоспроможності та динамічного росту усіх галузей, як основи для покращення якості життя і зростання добробуту мешканців Роздільнянського району.

В проекті Програми наведено аналіз економічного і соціального розвитку району протягом 2011 року, основні проблеми, які впливають на розвиток економіки регіону, визначено пріоритетні напрями та завдання економічного і соціального розвитку району на 2012 рік. Також представлені прогнозні показники соціально-економічного розвитку району в цілому та в розрізі окремих галузей, перелік регіональних програм, реалізація яких здійснюватиметься у 2012 році.

Фінансове забезпечення програми закладено в районному бюджеті на 2012 рік з урахуванням основних заходів, передбачених у відповідних районних програмах, та за фінансової підтримки з обласного та державного бюджетів.

Головні зусилля відповідно до програми будуть спрямовані на закріплення економічного зростання, покращення інвестиційної політики як основного критерія економічного розвитку, підвищення продуктивності праці, повноцінного відновлення робочої сили, справедливої оплати праці та задіяння стимулів до збільшення індивідуальних доходів громадян та підвищення рівня життя населення. А завдяки початку практичної реалізації проекту «Народний бюджет» з визначенням конкретних потреб територіальних громад району та вирішенням їх проблем зростає впевненість у наближенні до поставленої мети - зростанні добробуту всіх мешканців району.

Підготовку Програми здійснювали відділ економіки та інші структурні підрозділи районної державної адміністрації, органи місцевого самоврядування, територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади з урахуванням пропозицій підприємств, організацій та установ усіх форм власності.
^ І. Соціально-економічний розвиток РОЗДІЛЬНЯНСЬКОГО РАЙОНУ у 2011 році
У 2011 році економіка та соціальний сектор району, як і в  області,  так і в цілому по Україні, поступово виходять із кризового стану.

Спільні зусилля районної державної адміністрації, районної ради та органів місцевого самоврядування протягом 2011 року сприяли вирішенню конкретних питань розвитку економіки регіону, збереженню рівня добробуту та соціального захисту мешканців району.

Основні зусилля в районі були  спрямовані на реалізацію завдань Президента та Кабінету Міністрів України щодо подолання  негативних наслідків в економіці та соціальній сфері, що дало змогу досягти позитивних результатів за 11 місяців роботи 2011 року, в порівнянні з відповідним періодом минулого року:

Протягом року забезпечено стабільність розвитку більшості галузей економіки Роздільнянського району

Промисловий комплекс району.

За січень-жовтень 2011 року в порівнянні з відповідним періодом минулого року обсяги промислової реалізації району збільшились на 38,5% та становлять 293625,4 тис.грн. На показники промисловості у 2011 році визначальний вплив мало зниження обсягів виробництва і реалізації на ТОВ”Агротейд ЮГ”, ТОВ “Ланжерон і К” та припинення з ІІ півріччя реалізації промислової продукції ТО”³люс”.

^ За прогнозними розрахунками за підсумками 2011 року за умов ритмічної роботи підприємств приріст обсягів промислової реалізації має скласти +26,4%.

Стабільну позитивну динаміку промислового виробництва та реалізації у 2011 році забезпечували підприємства: ТОВ “Агроком” (+37%), ТОВ”Лєрадрук” (+1,2%), ТОВ “Біоіл Універсал Україна”.

Агропромисловий комплекс.

Провідне місце в розвитку району займає сільське господарство, основу якого становлять 26 приватних сільськогосподарських підприємств та 242 селянських (фермерських) господарства . Всього у районі працює понад 350 виробників товарної сільськогосподарської продукції.

Основними напрямками розвитку галузей сільського господарства району є зернове виробництво, вирощування овочів, виноградарство, кормовиробництво, відгодівля худоби.

У 2011 році по району зібрано всього зернових та зернобобових культур (включаючи кукурудзу на зерно) - 106868 тонн, що становить 95 % до плану виконання при урожайності 26,8 ц\га . Під урожай 2012 року по району посіяно всього озимих культур – 37867га:

у т.ч.

озимої пшениці – 19067 га;

озимого ячменю – 18650 га;

озимого жита – 150 га.

Крім того посіяно озимого ріпаку на площі 1922 га.

Відповідно технічного забезпечення, - сільськогосподарська техніка, яка є в наявності по господарствах району, має 50% зносу. ^ Сільгосппідприємствами в поточному році придбано 13 одиниць складної сільськогосподарської техніки, що дасть можливість вчасно проводити польові роботи, посіви та збирання врожаю.

^ Виробництво основних видів тваринницької продукції за 2011 рік по району характеризується наступними показниками. В порівнянні з 2010 роком загальні обсяги виробництва молока збільшилися на 2359 тонн ( 15,6%) і становлять 17516 тонн Збільшились обсяги виробництва м’яса ( реалізація худоби та птиці на забій у живій вазі) по сільгосппідприємствам на 132 тонн ( 22%).

Надій молока від однієї корови по району ( по середньому поголів’ю корів молочного стада) у порівняні з 2010 роком збільшився на 368 кг ( 9,2%).

Станом на 1.01.2012 р. по району налічується 6862 голів ВРХ, в тому числі корів - 4090 голів; свиней - 11563 голів, овець - 7757 голів, птиці – 167914 голів.

В порівнянні з минулим роком має міце зменшення поголів’я ВРХ на 14 голів, збільшення поголів’я свиней - на 35 голів, овець - на 15 голів. Поголів’я птиці зменшилося на 245360 голів у зв’язку з тим, що ВАТ «Отрадівська птахофабрика» за відсутністю обігових коштів не закуповувало добовий молодняк. По даному господарству порушено справу про банкрутство.

Одна з головних причин складної ситуації в сільгосппідприємствах в галузі тваринництва – диспаритет цін між тваринницькою та промисловою продукцією. Низькі ціни на тваринницьку продукцію не відшкодовують витрати на її виробництво. Собівартість тваринницької продукції вища за реалізаційну ціну, тому сільгоспвиробникам не вигідно нарощувати обсяги виробництва продукції, оскільки це призводить лише до збільшення суми збитків. Тенденція ця зберігається і в молочному скотарстві, коли зниження рівня рентабельності супроводжується зменшенням поголів’я .

У 2011 році з державного бюджету в районі фінансувалася 1 програма відповідно до постанови КМУ від 15.07.2005 р. № 587 (зі змінами) «Про затвердження Порядку справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства». На рахунок управління агропромислового розвитку надійшло 122,0 тис. грн, які перераховано на розрахункові рахунки сільгосппідприємств ФОП «Липчак».

Заробітна плата працівникам в сільгосппідприємствах усіх форм власності нараховується з дотриманням галузевих гарантій. Середньомісячна заробітна плата в галузі сільського господарства району за листопад 2011 року становить 1424 грн.

Станом на 1 січня 2012 року заборгованість по заробітній платі в сільгосппідприємствах відсутня.

Транспорт

Підприємствами автомобільного транспорту у січні-листопаді 2011 року доставлено вантажоодержувачам 3,3 тис.тонн вантажів та виконано вантажообіг в обсязі 38,4 тис. ткм., що відповідно на 95,9% та на 99,3% менше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Основна причина зменшення в тому, що в районі були зареєстровані два крупних підприємства (ПП «Контур-Прим», та ПП « Рейсмет-ЮГ»), які здійснювали вантажні перевезення, але в вересні 2011 року підприємства були ліквідовані. Незначні вантажні перевезення здійснює тільки підприємство ТОВ « Роздільнатранссервіс»

У січні-листопаді 2011 року послугами автомобільного транспорту скористалися пасажирів на 4,7% більше ніж у січні-листопаді 2010 року. Пасажирообіг (км) здійснено в обсязі 94,8% до січня-листопада 2010 року.

Інвестиційна сфера.

За січень–вересень 2011р. підприємствами та організаціями за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 33323 тис.грн. капітальних інвестицій, з яких 74,9% становили інвестиції в основний капітал – 24966 тис..грн.

Необхідно відзначити, що зниження інвестицій в основний капітал за 9 місяців 2011 року (- 26,9%) значно сповільнилося в порівнянні з I півріччям 2011 року (-33,0%).

Змінилася в порівнянні з січнем-вереснем минулого року і структура джерел фінансування інвестицій в основний капітал. Основне джерело, як і завжди, - власні кошти підприємств і організацій, за рахунок яких освоєно 77,7% загального обсягу. Частка залучених і запозичених коштів, зокрема кредитів банків і коштів іноземних інвесторів, становить 5,7% (торік – 2,3%). Значно зменшилися інвестиції за рахунок коштів державного бюджету (у фактичних цінах – на 60%) і в той час за рахунок коштів місцевих бюджетів – збільшення майже на 9,2%.

Пріоритетними напрямками інвестування залишились такі види діяльності, як діяльність підприємств промисловості (72,9%) та сільського господарства (13,3%). У розвиток промисловості спрямовано 21122 тис.грн усіх інвестицій в основний капітал. Більшість з них (99,3%) отримали підприємства переробної промисловості, а саме підприємства з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (98,9% усіх коштів, спрямованих у промисловість).

Будівництво.

У житловому будівництві було освоєно 3367 тис.грн. капіталовкладень, що на 62,8% менше, ніж у відповідному періоді минулого року.

За січень-вересень 2011 року введено в експлуатацію 1138 м2 загальної площі житлових будинків. Проти січня-вересня 2010 року обсяги введеного в експлуатацію житла по району зменшилися на 57,1%. Все введене житло побудовано індивідуальними забудовниками.

В 2011 році за рахунок коштів обласного бюджету проведено ряд робіт на об’єктах житлово-комунального господарства та соціальної сфери району:

розпочато капітальний ремонт районного Будинку культури та ДЮСШ в м.Роздільна;

проведено заміну насосного обладнання на насосній станції ІІ підйому в с.Степанівка -886,4тис.грн;

здійснено будівництво водопровідних мереж в с.Павлівка на загальну суму – 303,0тис.грн;

проведено капітальний ремонт в дитячому садку с. Кучурган на загальну суму-300,0тис.грн

завершено капітальний ремонт внутрішнього приміщення та благоустрою території

дитячого садка с. Яковлівка на загальну суму-595,0тис.грн.

Обсяг будівельних робіт, виконаних підприємствами району, за 2011 рік склав 1434 тис.грн., що у порівнянні з відповідним періодом минулого року менше на 55,0%.

За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переоснащення склали 490,0 тис.грн або 34,2% від загального обсягу, решта – з капітального ремонту 944,0 тис.грн або 65,8% .

Зовнішньоекономічна діяльність.

На 1 жовтня 2011р. обсяг прямих іноземних інвестицій з країн світу до району становив 263,2 тис. дол. США. Пріоритетними для інвестування в районі були підприємства з виробництва харчових продуктів та напоїв (162,8 тис.дол. США).

Обсяг прямих іноземних інвестицій на одну особу населення району на 1 жовтня 2011р. становив 4,6 дол. США, що в порівнянні з звітним періодом минулого року менше на 1,6 дол.США або на 25,8% ( на 01.10.2010 р- 6,2 дол.США).

У січні - вересні 2011 року обсяги експорту товарів та послуг в Роздільнянському районі досягли 9797,1 тис.дол. США і збільшились відносно відповідного періоду 2010 року на 79%, імпорту – збільшилися на 69% і склали 14153,5 тис.дол. США. Зовнішня торгівля району у січні-вересні 2011 року характеризувалася негативним сальдо в розмірі 4356,4 тис.дол. США.

Головними статтями експорту товарів були: алкогольні і безалкогольні напої та оцет, загальний обсяг яких склав 5048,5 тис.дол. США, залишки та відходи харчової промисловості – 1868,9 тис.дол. США.

У сфері споживчого ринку діяльність протягом 2011 року характеризувалась наступними даними.

Обсяг роздрібного товарообороту підприємств, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, за січень-вересень 2011 року становив 105266,6 тис.грн. і у фактичних цінах збільшився в порівнянні з відповідним періодом 2010 року на 3,6%, у порівнянних – зменшився на 6,9%.

У сфері торгівлі, ресторанного господарства та побутового обслуговування розпочали діяльність 12 об’єктів.

Фінанси

Робота господарського комплексу району вплинула на виконання показників наповнення бюджетів усіх рівнів . В частині власних та закріплених надходжень загального фонду зведений бюджет району за 2011 рік виконаний на 100,6% (при плані 31 216,3 т.грн. надійшло 31 408,0 т.грн., що на 191.7 т.грн. більше доведених розрахункових показників Міністерства фінансів та на 3 680,1 т.грн. ( на 13,3%) більше 2010 року (27 727,9 т.грн)

в тому числі:

- районний бюджет виконаний на 100,1% (при плані 16 032,8 т.грн. надійшло 16 040,0 т.грн.) та на 115,4 % до минулого року (13 902,4т.грн.);

- міський бюджет виконаний на 93,0% (при плані 7 190,7т.грн. надійшло 6 685,4 т.грн.) та на 104,6% до минулого року (6 391,7 т.грн.);

- селищний бюджет виконаний на 82,8% (при плані 1 262,7 т.грн. надійшло 1 045,1 т.грн.) та на 88,4 % до минулого року (1 181,8 т.грн.);

- сільські на 113,3% (при плані 6 730,1 т.грн. надійшло 7 625,7 т.грн.) та на 122,0 % до минулого року (6 252,0 т.грн.).

^ Податкових надходжень до зведеного бюджету отримано 60429,5 тис.грн, що в порівнянні з відповідним періодом минулого року більше на 4449,9 тис.грн або на 8,0%.

Митних надходжень при плані 206,5 т.грн. фактично надійшло 215,4 т.грн., що на ^ 8,9 т.грн. ( на 4,3% )більше плану. В порівнянні з минулим роком надходження збільшились на 0,8 т.грн. (100,4%;)

Бюджет розвитку районного бюджету становить в 2011 році 359,0 тис.грн, що в порівнянні з минулим 2010 роком більше на 100% або на 359,0 тис.грн.

Фінансовий результат від звичайної діяльності підприємств та організацій району за січень –жовтень 2011 року покращився, зокрема у промислової сфері.

Станом на 01.11.2011 року прибутково спрацювало 33,3% підприємств району, сума отриманого прибутку становила 27764,0 тис.грн. Збитково спрацювало 66,7% підприємств району.

Розвиток підприємництва.

Станом на 1 січня 2012 року на обліку в райдержадміністрації знаходиться суб’єктів підприємницької діяльності :

фізичних осіб – 2799 ;

юридичних осіб – 922.

З початку року зареєстровано 203 фізичних та 30 юридичних осіб.

Через недосконалість законодавства та відсутність доходів від основної діяльності, з початку року зупинили свою діяльність :

фізичних осіб - 443;

юридичних осіб – 44.

Через районний центр зайнятості одноразову допомогу по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю в звітному періоді отримали 20 чоловік на загальну суму 148,7 тис.грн.

Для спрощення процедури отримання дозволів видача дозвільних документів здійснюється у дозвільному центрі, в якому працює 1 адміністратор. З початку року районним дозвільним центром видано 103 документи дозвільного характеру та надано 243 консультації ( відповідно 58,5% та 110,5% по відношенню до показника 2010 року).

Демографічна ситуація та ринок праці.

Упродовж 2011 року чисельність наявного населення району збільшилася на 179 осіб, приріст населення відбувся виключно за рахунок міграційного приросту.

Природнє скорочення населення за 11 місяців 2011 року становить 12 осіб. Кількість народжених за січень-листопад 2011 року становить 790 особ, кількість померлих – 802 особи.

В порівнянні з чисельністью наявного населення за січень-листопад 2010 року природне скорочення населення в 2011 році зменшилось на 21 особу.

Станом на 1 грудня 2011 року в районі проживало 57677 осіб що більше до звітного періоду 2010 року на 211 особ ( на 01.12.2010 р- 57466 особ).

На ринку праці району протягом 2011 року відбулися позитивні зміни.

Чисельність зареєстрованих безробітних станом на 1 грудня 2011 року зменшилась у порівнянні з відповідним періодом минулого року на 51,9%, відповідно рівень зареєстрованого безробіття зменшився на 0,8 відсоткових пункти і становив 0,8% населення працездатного віку.

Протягом 2011 року на обліку в Роздільнянському центрі зайнятості перебувало 1722 незайнятих громадян.

За 2011 ріку за сприяння служби зайнятості працевлаштовано 448 осіб незайнятого населення, що на 19% більше минулорічного, в т.ч. працевлаштовано 48 громадян, які потребують соціального захисту.

В оплачуваних громадських роботах за рахунок підприємств та фонду сприяння зайнятості прийняли участь 326 безробітних.

На навчання за звітний період направлено 218 чол. Всього навчалось 242 особи. Після проходження навчання працевлаштовано 175 осіб.

Доходи населення.

Середньомісячна заробітна плата по району за січень- листопад 2011 року становила 2106 грн. , що становить 102,9% від запланованого рівня середньої заробітної плати за 2011 рік.

Підвищення середньомісячної заробітної плати за 11 місяців 2011 року до початку року становило на 414 грн або на 24,4%.

Очікується, що у 2011 році середньомісячна заробітна плата становитиме 2046 грн. Рівень середньої заробітної плати за січень-листопад 2011 року у порівнянні з відповідним періодом 2010 року збільшився на 12,6%.

Позитивно вплинула на зростання індексу реальної заробітної плати легалізація заробітної плати та належне оформлення трудових відносин найманої робочої сили, погашення заборгованості з виплати заробітної плати.

На 01.12.2011р. загальна заборгованість із виплати заробітної плати по району становила 467 тис. грн. по підприємству –банкруту МК-61 «Південьбудмеханізація» і яка зменшилась в порівняні з початком року на 104 тис. грн. або на 18,2%. Заборгованість на економічно активних підприємствах, яка на початку року складала 72,0 тис.грн, станом на 1 грудня погашено повністю. Для забезпечення контролю за дотриманням мінімальних гарантій з оплаті праці, легалізації заробітної плати та зайнятості населення в районі працює робоча група по легалізації заробітної плати та зайнятості населення.

За 2011 рік зазначеною комісією проведено 133 перевірки, внаслідок яких легалізовано 129 робочих місць та 114,3 тис.грн. заробітної плати. Відповідно додатково залучено податку з доходів фізичних осіб в розмірі 17,7 тис.грн.



Житлово - комунальне господарство району сьогодні представляє собою складний комплекс будинків і споруд тепло-, водопостачання, водовідведення та житлового фонду. Це одна з найважливіших галузей господарства , яка призначена для сталого забезпечення населення району комунальними послугами та потребує постійної уваги та підтримки.

Фінансовий стан підприємств житлово-комунального господарства району залишається незадовільним .

Збитки за 2011р. по основним підприємствам житлово-комунального господарства району склали 1366т.грн., це на 956,2т.грн більше, ніж було в минулому році. Жодне підприємство не отримало прибутку.

Порівняно з 2010р. обсяги нарахованих доходів збільшилися на 1337,6т.грн. , тоді як витрати збільшилися на 2293,8т.грн., в основному за рахунок:

- оплати праці, нарахуваннь - на 1409,5т.грн;

- розрахунків за спожиті енергоносії - на 472,7т.грн

Оплата населення за житлово-комунальні послуги залишилася на рівні минулого року і становить 89%. Загальна дебіторська заборгованість підприємств складає 2813,6 тис.грн, що практично на рівні минулого року. В основному це заборгованість населення за спожиті житлово-комунальні послуги.

В свою чергу значно зросла кредиторська заборгованість підприємств і становить за 2011 рік – 6044.1т.грн. що на 38.8% більше показника 2010 року.
Соціальний захист.

Протягом 2011 року в напрямку соціального захисту населення реалізовувались наступні

програми:

- районна соціальна цільова програма «Милосердя в дії»;

- програма соціального захисту та медичного забезпечення ветеранів війни в Роздільнянському

районі;

- програма розвитку системи реабілітації та трудової зайнятості особ з обмеженими фізичними можливостями, психичними захворюваннями та розумовою відсталістю.

Районна програма “Милосердя в дії” протягом 2011 року була профінансована в розмірі 58,0 тис.грн. На виконання програми соціального захисту та медичного забезпечення ветеранів війни в Роздільнянському районі в минулому році надано:

- одноразову грошову допомогу 3 ветеранам війни на загальну суму 1,4 тис. грн.;

- до відзначення 22-ї річниці виводу військ з республіки Афганістан 11 учасникам бойових дій надана матеріальна допомога на загальну суму 1,6 тис. грн.;

- на придбання продуктових пайків 109 вдовам ветеранів війни до відзначення 66-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні виділено допомогу на загальну суму 16,4 тис. грн.

Щомісячно з даної Програми 5-ти сім’ям загиблих воїнів на території Афганістану надавалася щомісячна матеріальна допомога у розмірі 200 гривень кожній.

На виконання програми розвитку системи реабілітації та трудової зайнятості осіб з обмеженими фізичними можливостями, психичними захворюваннями та розумовою відсталістю протягом 2011 року виділено:

- 700 грн. - на придбання подарунків учасникам тематичної літературної зустрічі „З Кобзарем у серці”;

- 3,0 тис.грн. - на придбання подарунків до відзначення Дня матері в сім’ях, в яких виховуються діти-інваліди;

- 6,2 тис. грн. – на придбання 67 продуктових пайків до Міжнародного дня інвалідів.

Охорона здоров’я.

З метою успішної реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я в районі проведена певна робота, в тому числі і в районній лікарні.

Для своєчасного прийому оперативної інформації від керівників медичних закладів та прийняття відповідних рішень майже всі лікувально-профілактичні заклади району, відділення центральної районної лікарні, машини «швидкої допомоги» забезпечені телекомунікаційними засобами та відповідним обладнанням.

З метою поліпшення стану здоров'я дітей та молоді, зниження рівня їх інвалідності та смертності в районі створені належні умови для зміцнення фізичного стану дітей та підлітків. У весняно-літній період оздоровлено:

в оздоровчих таборах – 80 дітей;

на пришкільних майданчиках – 2199 дітей;

в таборах праці та відпочинку – 50 дітей;

- санаторно-курортне лікування пройшли - 88 дітей.

З метою поліпшення здоров'я працюючого населення, зниження захворюваності, травматизму та оздоровлення виробничого середовища на базі поліклініки районної лікарні щорічно проводять профілактичні медичні огляди.

За 12 місяців поточного року пройшли медичний огляд 98 % загальної кількості працюючих. За 12 місяців 2011 року було витрачено 74 000 грн. на лікування та зубопротезування, що склало 100 % від запланованої суми.

На виконання Комплексної програми по цукровому діабету витрачено 1500 грн., що становить 100% від запланованої суми.

Стаціонарна медична допомога жителям району надається Роздільнянською ЦРЛ з ліжковим фондом у 150 ліжок. Успішно працюють денні стаціонари та стаціонари на дому.

За 12 місяців поточного року у відділеннях районної лікарні проліковано 4431 хворих. Пройшли стаціонарне лікування в денних стаціонарах – 5323 хворих, в стаціонарах на дому – 3151 хворий.

На сьогоднішній день функціонують 10 амбулаторій загальної практики-сімейної медицини, в яких працюють лікарі, що пройшли спеціалізацію по спеціальності «Сімейна медицина».

Всі амбулаторії загальної практики-сімейної медицини забезпечені автотранспортом.

Забезпечена робота денних стаціонарів, розташованих в сільській місцевості.

У 2011 році матеріально-технічна база ЛПЗ району не покращувалась в зв’язку з відсутністю коштів. Закінчено поточний ремонт у Егорівській АЗПСМ та проведено поточний ремонт в Новоукраїнській АЗПСМ.

Освіта.

У 2010-2011 навчальному році в районі функціонувало 30 закладів освіти, із них загальньоосвітня школа I-III ступенів, 5-загальньоосвітних шкіл I-II ступенів , 2 загальньоосвітні школи 1 ступеню, 1-НВК «школа-гімназія» №1, 1 НВК «ЗОШ I-II ступенів-дошкільний заклад»,

2-позашкільні заклади та Степанівський МНВК.

Станом на навчальний період 01.09.2011 року в районі функціонує 29 загальньоосвітних закладів. Рішенням районної ради від 30.08.2011 року № 165-VI «Про надання згоди на закриття загальноосвітньої школи I ступеня с.Піонерське» було закрито даний навчальний заклад з 1 вересня 2011 року. Контингент учнів в закладах освіти району становить 6127 учнів.

Високий фаховий рівень педагогічних працівників є однією з головних умов успішності освітних реформ. Навчально-виховний процес в освітних закладах району здійснювали 662 педагога.

Мережа дошкільних навчальних закладів області налічує 23 заклади, з яких фактично функціонує 12 дошкільних закладів, в яких виховується 815 дітей, що становить 15% від загальної кількості дітей дошкільного віку (5381), які проживають на території Роздільнянського району. Відповідно в міській місцевості дошкільною освітою охоплено 510 дітей із 2371, в сільській -305 із 3010.

З 1 червня 2011 року в районі реорганізовано ЗОШ I-III ст. с. Понятівка Понятівський навчально-виховний комплекс «Загально-освітня школа I-III ступенів- дошкільний заклад», що дало можливість забезпечити дошкільною освітою 15 дітей (1 група). В грудні 2011 року відкрито після капітального ремонту ДНЗ «Пролісок» в с. Яковлівка, що дасть можливість охопити дошкільною освітою 50 дітей.

Не поновили свою роботу дошкільні навчальні заклади в населених пунктах Степове, Гаївка, Єгорівка, Новоукраїнка, Буцинівка, Піонерське. На території Кіровської, Старостинської, Виноградарської, Бецилівської сільських рад відсутні дошкільні заклади.

Гостра проблема не задовільнення попиту на послуги дошкільної освіти відображається в черзі на влаштування до дитячих садків дітей віком від 0 до 6 років в м.Роздільна -779, в с.Кучурган -149, в смт. Лиманське -175 дітей.

У рамках реалізації заходів програми «Шкільний автобус» за рахунок коштів обласного бюджету у 2011 році придбано 2 нових шкільних автобусів та 2 шкільних автобуса за кошти державного бюджету. Всього кількість шкільних автобусів в районі станом на 01.01.2012р становить 10 одиниць. У сільській місцевості проживає та навчається 3930 учнів, з них потребують підвозу 1002 учня, а підвозиться 949 дітей ( 94,7%), кількість педагогічних працівників, які потребують підвозу -106 чоловік, забезпечено підвозом лише 95 (89,6%).

У сфері освіти залишаються проблемними питаннями щодо відновлення роботи закритих дошкільних навчальних закладів; забезпечення стовідсоткового підвезення учнів та педагогічних працівників сільської місцевості до загальноосвітніх навчальних закладів; створення системи організації і контролю безпеки підвезення учнів; приведення матеріально-технічної бази навчальних закладів у відповідність до сучасних стандартів організації навчального середовища.

Відповідно до Програми відпочинку та оздоровлення дітей в Роздільнянському районі на 2009-2012 роки на відпочинок та оздоровлення дітей з районного бюджету було виділено 507,8 тис.грн. Всього оздоровлено 505 дітей ( на 38,7% більше запланованого), послугами з відпочинку скористалося 2329 дітей ( 100,6% до плану).

Молодіжна та сімейна політика.

Протягом 2011 року продовжувалася реалізація заходів районної програми підтримки молоді «Молодь Роздільнянщини» на 2008-2011 роки».

В районі функціонує 7 прийомних сімей, в них виховується 16 дітей, крім того 7 дітей з Роздільнянського району виховуються в прийомних сім'ях в інших районах. Здійснюється контроль за умовами утримання та виховання дітей, які виховуються в прийомних сім'ях

Протягом 2011 року з загальної кількості 232 дітей – сиріт та позбавлених батьківського піклування 145 дітей влаштовані під опіку, 17- в прийомні сім'ї , 37 дітей- в школи- інтернати, 3-дітей – в Будинки дитини (системи МОЗ), 2 дітей – в дитячі будинки (МОН), 3 дітей – в дитячі будинки –інтернати (системи Мінпраці), 23 дитини навчаються в ПТУ, технікумах, ВНЗ, 2 дітей – в сім'ї родичів, 2 дитини – в притулку для дітей.

Культура.

Мережа закладів культури налічує 61 установу районного підпорядкування (31 бібліотеку, 26 клубних закладів, 2 музеї, 2 школи естетичного виховання).

Провідну роль в процесі збереження національної культурної спадщини, народних традицій, звичаїв, ремесел відіграють клубні заклади Роздільнянщини, на базі яких працюють 94, діють 82 аматорських художніх колективів, 8 з них мають звання “народний”, 1 – “зразковий”. Учасниками аматорських колективів є близько 1,4 тис. мешканців району ( в тому числі більше 800 дітей та молоді).

За 2011 рік в центральну бібліотечну систему надійшло всього 3086 екз. книг та журналів на суму 65,2 тис.грн, із них на російській мові – 2188 екз., на українській – 898 екз. З районного бюджету на придбання періодики (журналів) було виділено 1847 грн на 185 екз. журналів. З обласного управління культури і туризму виділено 19,5 тис.грн на придбання 7060 екз. книг. З інших джерел, які не заборонені чинним законодавством України, придбано 1948 екз. книг на суму 23,6 тис.грн.

Фізична культура і спорт.

Протягом 2011 року продовжувалась робота з виконання завдань державної та обласної Програм розвитку фізичної культури і спорту на період до 2011 року.

За 2011 рік до занять фізичною культурою та спортом долучилось більше 300 чоловік, - це добрий показник.

2011 рік став переможним для спортсменів району. У смотрі-конкурсі з 14 видів спорту роздільнянці перші. За останні 6 років район здобув четрверту перемогу в Малих олімпійських іграх Одещини ( спартакіада Одеської області).

Охорона довкілля

Протягом 2011 року для здійснення природоохоронних заходів та поліпшення стану довкілля з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища профінансовано виконання природоохоронних заходів на загальну суму 486,0 тис. грн. (захист від підтоплення частини території с.Кучурган та смт.Лиманське)

З початку року було підготовлено та прийнято низку важливих для розвитку регіону програм, в тому числі:

Районна програма з виконання Національного плану дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на період 2011- 2016 р.;

Районна цільова програма “Милосердя в дії” на 2012-2013 роки;

Районна програма з підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2012-2016 роки;

Програма підтримки малого підприємництва на 20
еще рефераты
Еще работы по разное