Реферат: Вом, відповідно до яких населенню будуть надаватися субсидії готівкою для відшкодування витрат на їх придбання виходячи з обсягу коштів, передбачених на цю мету


Державні субсидії для громадян



 

Кабінет Міністрів України затвердив постанову “Про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива” про затвердження на основі мінімальних норм регіональні норми забезпечення населення скрапленим газом, твердим та рідким пічним побутовим паливом, відповідно до яких населенню будуть надаватися субсидії готівкою для відшкодування витрат на їх придбання виходячи з обсягу коштів, передбачених на цю мету; привести свої рішення з питань надання населенню субсидій для відшкодування зазначених витрат у відповідність з цією постановою. Згідно цієї постанови:

Громадянам, які проживають у житлових приміщеннях (будинках) державного і громадського житлового фонду, в тому числі у гуртожитках та будинках житлово-будівельних (житлових) кооперативів, субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг надається шляхом перерахування коштів на рахунок власників житла (уповноважених ними органів) та підприємств, що надають комунальні послуги, а субсидія для відшкодування витрат на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива за бажанням громадян виплачується відділеннями поштового зв'язку чи перераховується на їх рахунок в банківській установі.

Громадянам, які проживають у приватних будинках, квартирах чи кімнатах, субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг надається шляхом перерахування коштів на рахунок підприємств, що надають комунальні послуги, а субсидія для відшкодування витрат на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива за бажанням громадян виплачується відділеннями поштового зв'язку чи перераховується на їх рахунок в банківській установі.

Якщо у житловому приміщенні (будинку) прописані і проживають тільки пенсіонери та інші непрацездатні громадяни або якщо у складі прописаних є неповнолітні діти, інваліди першої та другої групи і середньомісячний сукупний доход на одного прописаного у житловому приміщенні (будинку) не перевищує вартісної величини межі малозабезпеченості, розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норми володіння чи користування загальною площею житла та нормативів користування зазначеними послугами за умови призначення житлової субсидії становить 15 відсотків їх середньомісячного сукупного доходу, а за придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива - 15 відсотків їх річного сукупного доходу Якщо громадяни, прописані у житловому приміщенні (будинку), з незалежних від них причин (відрядження, хвороба, смерть близької людини тощо), що підтверджується  відповідними документами, не змогли своєчасно звернутися за призначенням субсидій, в окремих випадках субсидії можуть призначатися з дня виникнення права, але не більше ніж за три місяці до звернення за призначенням субсидії.


^ Програма житлових субсидій



 

Програма житлових субсидій стала однією з найважливіших програм соціального захисту. Вона є першою в Україні адресною програмою соціального захисту, спрямованою на захист найменш забезпеченим верствам населення. Ця допомога має адресний характер - вона надається за особистим зверненням уповноваженого власника чи наймача житла конкретній сім'ї. Критерієм надання допомоги є рівень сімейних доходів. Якщо визначений Кабінетом Міністрів України відсоток сукупного сімейного доходу є недостатнім для оплати житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу та палива, сім'я має право на допомогу у вигляді житлової субсидії. Субсидія призначається в межах норм володіння чи користування загальною площею житла та нормативів користування комунальними послугами, які визначаються Урядом та місцевими органами виконавчої влади. Субсидія призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах норм споживання з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов'язкового відсотка платежу. При цьому норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлюються виходячи з 21 кв. метра на наймача і кожного прописаного у житловому приміщенні (будинку) та додатково 10,5 кв. метра на всіх тут прописаних, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі, - на загальну площу незалежно від розміру квартири. Субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги. Прописані у житловому приміщенні (будинку), сплачують 15 або 20 відсотків середньомісячного сукупного доходу, а за придбання скрапленого газу, твердого та пічного побутового (рідкого) палива - 15 або 20 відсотків їх річного сукупного доходу в залежності від складу та доходу сім¢ї.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 р. N1156 "Про новий розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та пічного побутового (рідкого) палива у разі надання житлової субсидії" із змінами від 31 серпня 2000 р. N1361 та від 06.05.2001р. N448 установлено, що за умови призначення житлової субсидії на житлово-комунальні послуги громадяни, прописані у житловому приміщенні (будинку), сплачують 20 відсотків середньомісячного сукупного доходу, а за придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива - 20 відсотків їх річного сукупного доходу. Якщо у житловому приміщенні (будинку) прописані і проживають тільки пенсіонери та інші непрацездатні громадяни або якщо у складі прописаних є неповнолітні діти, інваліди першої та другої групи і середньомісячний сукупний доход на одного прописаного у житловому приміщенні (будинку) не перевищує 50 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норми володіння чи користування загальною площею житла та нормативів користування зазначеними послугами за умови призначення житлової субсидії становить 15 відсотків їх середньомісячного сукупного доходу, а за призначення скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива - 15 відсотків їх річного сукупного доходу.

^ Умови призначення громадянам субсидій

 

Відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 21 жовтня 1995р. № 848 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 вересня 1997р. № 1050 із змінами та доповненнями), субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, у тому числі осіб, призваних на строкову військову службу. Вона призначається (за деякими винятками) уповноваженому власнику (співласнику) житла, наймачу державного та громадського житлового фонду, членові житлово-будівельного (житлового) кооперативу (ЖБК), власнику (співвласнику) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації. Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на основі середньомісячного сукупного доходу осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), враховуючи останні 6 місяців перед зверненням.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 6 місяців (в деяких випадках – на 12 місяців).

Субсидія призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах норм споживання з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства і обсягом визначеного урядом обов”язкового відсотка платежу.

Якщо у житловому приміщенні прописані і проживають тільки пенсіонери та інші непрацездатні громадяни або якщо у складі прописаних є неповнолітні діти, інваліди першої та другої групи і середньомісячний сукупний доход на одного прописаного у житловому приміщенні не перевищує 50 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (в даний час прожитковий мінімум складає 342 грн., 50% - 171 грн.) то за умови призначення житлової субсидії, громадяни сплачують 15% їх середньомісячного сукупного доходу.

В інших випадках громадяни сплачують 20 відсотків.

При цьому норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлюються виходячи з 21 кв. метра на наймача і кожного зареєстрованого у житловому приміщенні (будинку) та додатково 10,5 кв. метра на всіх тут зареєсрованих, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі, - на загальну площу незалежно від розміру квартири.

Згідно з Положенням субсидія не призначається у таких випадках :

якщо у житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані працездатні громадяни працездатного віку, що не працювали і не навчалися на денних відділеннях вищих та професійно-технічних навчальних закладів, час навчання в яких зараховується до трудового стажу, протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії (крім громадян, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку; громадян, які доглядають за дітьми і час догляду яких зараховується до трудового стажу; громадян, які доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікувально-консультаційної комісії, але не більше, ніж до досягнення ними 6-річного віку, громадян, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і зайняті доглядом за ними; громадян, які доглядають за інвалідами 1 групи або дітьми-інвалідами віком до 16 років, а також за особами, які досягли 80-річного віку), та не зареєстровані у службі зайнятості населення як такі, що шукають роботу;

якщо уповноважений власник (співвласник) житла, наймач житла у державному та громадському житловому фонді, член ЖБК, власник (співвласник) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок, або будь-яка особа, що зареєстрована разом з ним у житловому приміщенні (будинку), здає за договором у найм або в оренду житлове приміщення (будинок);

якщо уповноважений власник (співвласник) житла, наймач у державному та громадському житловому фонді, член ЖБК, власник (співвласник) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок, та особи, які зареєстровані разом з ним у житловому приміщенні (будинку), мають у своєму володінні (користуванні чи володінні (користуванні) дружини (чоловіка, неповнолітніх дітей) у сукупності більше, ніж одне приміщення (будинок), загальна площа яких у сумі перевищує встановлені та наведені вище у цій консультації норми володіння чи користування загальною площею житла. У разі придбання житлового приміщення (будинку) субсидія призначається не раніше, ніж через рік з місяця його придбання;

якщо уповноважений власник (співвласник) житла, наймач у державному та громадському житловому фонді, член ЖБК, власник (співвласник) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок, та особи, які зареєстровані разом з ним у житловому приміщенні (будинку), мають у своєму володінні чи володінні дружини (чоловіка, неповнолітніх дітей) транспортний засіб, самохідну машину або механізм, крім засобів, які згідно із законодавством не є об”єктами оподаткування ( за винятком тракторів на гусеничному ходу), який перебуває в експлуатації не більше як 10 років починаючи з року випуску (за винятком одержаного чи придбаного на пільгових умовах через органи праці та соціального захисту населення) та зареєстрований в установленому порядку.

Але не дивлячись на це, виходячи з конкретних обставин, що склалися, на підставі рішень, зокрема, райдержадміністацій, виконавчих органів рад тощо відділи (управління субсидій можуть призначати субсидії, як виняток, навіть у разі наявності у власника (співвласника) перелічених вище обставин.


^ Оформлення субсидії



 

Для оформлення субсидії необхідно надати спеціалісту по субсидіях в ЖЕК за місцем проживання (реєстрації):

- заяву на отримання житлової субсидії;

- довідку про склад сім”ї та розмір плати за житлово-комунальні послуги;

- довідки про доходи за шість попередніх місяців;

- довідку про розмір земельної ділянки.

При собі необхідно мати:

- паспорт;

- пенсійне посвідчення;

- трудову книжку для непрацюючих членів сім`ї;

- розрахункові книжки за комунальні послуги, електроенергію та теплопостачання.

^ Нормативна база

 

З метою соцiального захисту населення у зв'язку з поступовим пiдвищенням обсягу вiдшкодування фактичних витрат, пов'язаних з користуванням житлом, його утриманням, оплатою послуг водо-, тепло-, газопостачання i водовiдведення, вивезення побутового смiття та рiдких нечистот (житлово-комунальнi послуги), придбанням скрапленого газу та твердого та рідкого пічного побутового палива з 1 травня 1995 року сiм’ї з невисокими доходами одержали можливiсть звертатися по допомогу до служб житлових субсидiй, якi почали працювати по всiй Українi — вiд великих мiст до мiстечок i сiл. Питання надання субсидій регулюється постановами Кабінету Міністрів України (КМУ), спільними наказами, наказами, лиcтами та роз’ясненнями міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України, Міністерства енергетики України, Державної податкової адміністрації, Національної Комісії регулювання електроенергетики україни та інших відомств. Законами України про Державний бюджет щорічно визначаються розміри субвенцій місцевим бюджетам на виплату субсидій.

До основних нормативних документів відносяться: Постанова КМУ вiд 4 лютого 1995 р. N 89 “Про надання населенню субсидiй для вiдшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг придбання скрапленого газу та твердого палива” ( Iз змiнами, внесеними згiдно з Постановами КМ N 313 вiд 03.05.95, N 477 вiд 30.06.95, N 848 вiд 21.10.95, N 1050 вiд 22.09.97), Постанова КМУ від 21 жовтня 1995 р. N 848 “Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива (Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 31 від 10.01.96, N 541 від 22.05.96, N 1231 від 05.10.96, N 1050 від 22.09.97, N 119 від 04.02.98, N 626 від 07.05.98, N 1336 від 25.08.98, N 822 від 14.05.99, N 2146 від 25.11.99, N 211 від 02.02.2000, N 1361 від 31.08.2000, N 506 від 16.05.2001, N 1763 від 27.12.2001, N 253 від 24.02.2003) , Постанова КМУ від 27 липня 1998 р. N 1156 “Про новий розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у разі надання житлової субсидії” ( Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 822 від 14.05.99, N 211 від 02.02.2000, N 1361 від 31.08.2000, N 448 від 06.05.2001, N 702 від 15.05.2003), “Методика надання населенню житлових субсидій”, затверджена Наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України, Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України, Міністерства енергетики України, Державної акціонерної холдингової компанії "Укргаз" 15.04.98 N 58/45/91/73/51/23/10-538, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 червня 1998 р. за N 379/2819, “Порядок повернення коштiв, надмiру виплачених за призначеними субсидiями”, затверджений Наказом Мiнiстерства працi та соцiальної полiтики України, Мiнiстерства фiнансiв України, Мiнiстерства юстицiї України вiд 29 грудня 1997 р. N 39/283/90/5.

^ Хто має право на отримання субсидій?



Право на отримання адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та пічного побутового (рідкого) палива (надалі - субсидія) поширюється на громадян, які проживають у житлових приміщеннях (будинках) державного та громадського житлового фонду, в тому числі у гуртожитках, - на оплату користування житлом; приватного житлового фонду та фонду житлово-будівельних (житлових) кооперативів - на оплату утримання житла; житлового фонду незалежно від форм власності - на оплату комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та пічного побутового (рідкого) палива.

Субсидія на придбання твердого та пічного побутового (рідкого) палива призначається у разі, коли житлове приміщення не забезпечується електро-, тепло- або газопостачанням для опалення.

Субсидія є безповоротною і її отримання не пов'язане і не тягне за собою зміни форми власності житла.

Субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та пічне побутове (рідке) паливо у межах норм споживання з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства, і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов'язкового відсотка платежу (20 або 15 відсотків від середньомісячного сукупного доходу).

При цьому норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлюються виходячи з 21 кв.метра на наймача і кожного прописаного в житловому приміщенні (будинку) та додатково 10,5 кв. метра на всіх тут прописаних, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі, - на загальну площу незалежно від розміру квартири. За умови призначення житлової субсидії в межах норми володіння чи користування загальною площею житла та нормативів користування зазначеними послугами громадяни, зареєстровані у житловому приміщенні (будинку), сплачують 20 відсотків середньомісячного сукупного доходу, а за придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива - 20 відсотків їх річного сукупного доходу.

Якщо у житловому приміщенні (будинку) зареєстровані і проживають тільки пенсіонери та інші непрацездатні громадяни або якщо у складі зареєстрованих є неповнолітні діти, інваліди першої та другої групи і середньомісячний сукупний доход на одного зареєстрованого у житловому приміщенні (будинку) не перевищує 50 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норми володіння чи користування загальною площею житла та нормативів користування зазначеними послугами за умови призначення житлової субсидії становить 15 відсотків їх середньомісячного сукупного доходу, а за придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива - 15 відсотків їх річного сукупного доходу. В окремих випадках за рахунок коштів, передбачених для надання субсидій, виходячи з конкретних обставин відділами (управліннями) субсидій за рішеннями районних, районних у містах Києві і Севастополі державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад або комісій, які ними утворюються, субсидії можуть призначатися:

незалежно від розміру загальної площі житла;

за умови подовженого терміну погашення заборгованості з платежів за житлово-комунальні послуги;

якщо в складі прописаних є працездатні громадяни працездатного віку, які не працюють і не навчаються на денних відділеннях вищих та професійно-технічних навчальних закладів, час навчання яких зараховується до трудового стажу, та не зареєстровані в службі зайнятості населення як такі, що шукають роботу, тощо;

у разі повторного подання довідок про відсутність доходів в окремих працездатних громадян, прописаних у житловому приміщенні (будинку), або якщо розмір доходів залишається меншим від неоподатковуваного мінімуму доходів громадян;

у разі звернення особи, яка прописана в житловому приміщенні (будинку), але не є уповноваженим власником (співвласником) житла, наймачем державного та громадського житлового фонду, членом житлово-будівельного кооперативу, власником (співвласником) житлового приміщення.

Крім того, якщо в житлових приміщеннях (будинках) прописані і проживають тільки непрацюючі пенсіонери та інші непрацездатні громадяни, джерелом існування яких є лише доходи від особистого підсобного господарства, земельних ділянок, наданих для потреб городництва, сінокосіння і випасання худоби, пенсія та інші соціальні виплати, і середньомісячний сукупний дохід на одного прописаного не перевищує вартісної величини межі малозабезпеченості, то за рішеннями вищезазначених органів можливе звільнення цих громадян від сплати визначеної частки витрат на оплату твердого або пічного побутового (рідкого) палива з одночасним відповідним зменшенням норми забезпечення цим паливом.

Проте в окремих випадках субсидія не може бути призначеною. Субсидія не призначається, якщо:

у житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані працездатні громадяни працездатного віку, що не працювали і не навчалися на денних відділеннях вищих та професійно-технічних навчальних закладів, час навчання в яких зараховується до трудового стажу, протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії (крім громадян, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку; громадян, які доглядають за дітьми і час догляду яких зараховується до трудового стажу; громадян, які доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікувально-консультаційної комісії, але не більше ніж до досягнення ними шестирічного віку; громадян, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і зайняті доглядом за ними; громадян, які доглядають за інвалідами I групи або дітьми-інвалідами віком до 16 років, а також за особами, які досягли 80-річного віку), та не зареєстровані у службі зайнятості населення як такі, що шукають роботу;

уповноважений власник (співвласник) житла, наймач житла у державному та громадському житловому фонді, член житлово-будівельного кооперативу, власник (співвласник) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок, або будь-яка особа, що зареєстрована разом з ним у житловому приміщенні (будинку), здає за договором у найм або в оренду житлове приміщення (будинок);

уповноважений власник (співвласник) житла, наймач житла у державному та громадському житловому фонді, член житлово-будівельного кооперативу, власник (співвласник) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок, та особи, які зареєстровані разом з ним у житловому приміщенні (будинку), мають у своєму володінні (користуванні) чи володінні (користуванні) дружини (чоловіка, неповнолітніх дітей) у сукупності більше ніж одне житлове приміщення (будинок), загальна площа яких у сумі перевищує встановлені норми володіння чи користування загальною площею житла. У випадках придбання житлового приміщення (будинку) субсидія для відшкодування витрат на оплату користування житлом або його утримання та комунальних послуг (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття та рідких нечистот), а також на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається не раніше ніж через рік з місяця придбання;

уповноважений власник (співвласник) житла, наймач житла у державному та громадському житловому фонді, член житлово-будівельного кооперативу, власник (співвласник) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок, та особи, які зареєстровані разом з ним у житловому приміщенні (будинку), мають у своєму володінні чи володінні дружини (чоловіка, неповнолітніх дітей) транспортний засіб, самохідну машину або механізм, крім засобів, які згідно із законодавством не є об'єктами оподаткування (за винятком тракторів на гусеничному ходу), який перебуває в експлуатації не більш як 10 років починаючи з року випуску (за винятком одержаного чи придбаного на пільгових умовах через органи праці та соціального захисту населення) та зареєстрований в установленому порядку.
Наявність (відсутність) у володінні осіб іншого житлового приміщення (будинку), а також транспортного засобу, самохідної машини або механізму декларується при поданні заяви про призначення субсидії.

У випадку наявності заборгованості за житлово-комунальні послуги. Дана умова є в значній мірі формальною: у разi наявностi заборгованостi з платежiв за житлово-комунальнi послуги субсидiї призначаються за умови укладення угоди мiж наймачем (власником) i вiддiлом (управлiнням) субсидiй або надавачем послуг про погашення цiєї заборгованостi.

Виходячи з конкретних обставин, що склалися, на підставі рішень районних, районних у містах Києві і Севастополі державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад або утворених ними комісій відділи (управління) субсидій можуть призначати субсидії, як виняток. Рішення про призначення (непризначення) субсидії в таких випадках приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових


^ Кому призначається субсидія?

 

Субсидія призначається уповноваженому власнику (співвласнику) житла, наймачу державного та громадського житлового фонду, членові житлово-будівельного (житлового) кооперативу, власнику (співвласнику) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації. В окремих випадках на підставі рішень районних, районних у містах Києві і Севастополі державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад або утворених ними комісій та актів обстеження матеріально-побутових умов сім'ї субсидія може призначатися іншій особі, зареєстрованій у житловому приміщенні (будинку), а також індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію, але вони сплачують вартість одержуваних житлово-комунальних послуг.

У разі смерті особи, зазначеної в абзаці першому цього пункту, на яку відкрито особовий рахунок, надання субсидії не припиняється за умови, що у житловому приміщенні (будинку) зареєстровані інші особи, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

До встановлення права власності на житло у разі смерті уповноваженого власника (співвласника) житла, власника (співвласника) житлового приміщення, на якого було відкрито особовий рахунок, субсидія призначається одній із дієздатних осіб, яка на момент смерті власника житлового приміщення (будинку) була в ньому зареєстрована, а у разі, коли зареєстровані тільки недієздатні особи - одному з їх опікунів. Проте якщо протягом восьми місяців від дня відкриття спадщини не визначено в установленому порядку уповноваженого власника (співвласника) житла, власника (співвласника) житлового приміщення, надання субсидії припиняється.

Якщо особа, що перебуває в шлюбі, проживає окремо від чоловіка (дружини) сама або з неповнолітніми дітьми, на яких не отримує аліментів (за рішенням суду або за домовленістю), і є уповноваженим власником, співвласником або наймачем житла, на якого (яку) відкрито особовий рахунок, субсидія призначається лише на норму володіння чи користування житловою площею без врахування додаткових 10,5 кв. метра на сім'ю.

У разі коли разом із заявою про призначення субсидії надаються відомості про виплати на утримання неповнолітніх дітей, які не можуть бути меншими, ніж встановлено законодавством, субсидія надається на загальних підставах. У разі коли у житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані неповнолітні діти, які залишились без батьківської опіки (піклування), субсидія призначається за заявою опікуна (піклувальника) і розраховується виходячи з розміру пенсії у зв'язку з втратою годувальника та інших соціальних виплат, які отримує опікун (піклувальник) на підопічних дітей. Субсидія не призначається, якщо неповнолітні діти, маючи батьків, зареєстровані в житловому приміщенні (будинку) самі.

а акта обстеження матеріально-побутових умов сім'ї затверджується Мінпраці.


^ Терміни призначення субсидій



 

За особистим зверненням громадян призначається:

для вiдшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг - на шiсть мiсяцiв, починаючи з мiсяця звернення за її призначенням чи перерахунком;

на оплату природного газу, що споживається на iндивiдуальне опалення - на опалювальний перiод, починаючи з мiсяця звернення за її призначенням чи перерахунком;

для придбання скрапленого газу, твердого та пiчного побутового (рiдкого) палива - один раз на календарний рiк;

для придбання скрапленого газу, твердого та пiчного побутового (рiдкого) палива та вiдшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг - один раз на календарний рiк, при цьому субсидiя на оплату житлово-комунальних послуг розраховується з мiсяця звернення за її призначенням до кiнця поточного року;

для вiдшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та природного газу, що споживається на iндивiдуальне опалення - на опалювальний перiод, починаючи з мiсяця звернення за її призначенням.

У разi затвердження нових тарифiв i цiн на житлово-комунальнi послуги, скраплений газ, тверде та пiчне побутове (рiдке) паливо субсидiї призначаються протягом двох мiсяцiв з часу пiдвищення розмiру платежiв.

Якщо в житловому примiщеннi (будинку) прописанi i проживають тiльки пенсiонери, якi не працюють, та iншi непрацездатнi громадяни, джерелом iснування яких є лише доходи вiд особистого пiдсобного господарства, пенсiя та iншi соцiальнi виплати, субсидiя за бажанням призначається на дванадцять мiсяцiв. Про збiльшення доходу або змiну у складi прописаних громадяни, яким призначено таку субсидiю, обов'язково iнформують вiддiли (управлiння) субсидiй.


^ Документи необхіднi для призначення субсидiй



 

Для призначення субсидій громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає до відділу (управління) субсидій:

заяву,

довідку про зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб,

довідки про доходи кожного із зареєстрованих та декларацію про їх доходи і майновий стан згідно з формами, затвердженими Мінпраці,

відомості про забезпеченість житловою площею та комунальними послугами згідно з формами, затвердженими Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською і Севастопольською міськими державними адміністраціями. Форми довiдок про забезпеченiсть житловою площею та комунальними послугами, склад зареєстрованих (прописаних) затверджуються Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласними, Київською та комунальними послугами. Такi форми в обов'язковому порядку мають мiстити в собi характеристику житла, перелiк житлово-комунальних послуг, якi надаються заявниковi, їх загальну вартiсть та вартiсть послуг, на якi надається субсидiя в межах норм споживання. Довiдки заповнюються i видаються тими органiзацiями, якi надають послуги.

Для нарахування субсидій можуть використовуватися відомості про доходи та розміри платежів у вигляді списків, довідок, даних на технічних носіях інформації, одержаних від органів соціального захисту населення, служб зайнятості населення, житлово-експлуатаційних, комунальних та інших підприємств і організацій.

Субсидії призначаються за умови пред'явлення довідок, розрахункових книжок, квитанцій або аналогічних документів про фактичну оплату житлово-комунальних послуг за попередній період. У разі наявності заборгованості з платежів за житлово-комунальні послуги субсидії призначаються за умови укладення угоди між наймачем (власником) і відділом (управлінням) субсидій або надавачем послуг про погашення цієї заборгованості.

Термін погашення заборгованості визначається за угодою сторін виходячи з розміру боргу та середньомісячного доходу на кожного зареєстрованого у житловому приміщенні (будинку) громадянина. Залежно від цього чинним законодавством встановлено термін погашення заборгованості до п’яти років.

Виплата субсидій не припиняється, якщо протягом терміну призначення субсидій виникнення боргів за житлово-комунальні послуги підтверджується відповідними документами про затримку у виплаті заробітної плати, пенсії тощо. На новий термін субсидія призначається за умови укладення угоди про обов'язкову сплату визначеної частки вартості житлово-комунальних послуг в міру погашення заборгованості з виплати заробітної плати, пенсій, стипендій та інших видів державної допомоги.

У разі коли відомості, викладені в заяві, не підтверджено належно оформленими документами, субсидія призначається починаючи з місяця надходження заяви за умови, що відомості буде підтверджено в установленому порядку протягом місяця з дня подання заяви.

Якщо громадяни, прописанi в житловому примiщеннi (будинку), з незалежних вiд них причин (вiдрядження, хвороба тощо), що пiдтверджується вiдповiдними довiдками, не змогли своєчасно звернутися за призначенням субсидiй, вiддiли (управлiння) субсидiй з урахуванням конкретних обставин можуть в окремих випадках призначати субсидiю з дня виникнення права, але не бiльше нiж за один мiсяць перед зверненням за призначенням субсидiї.

Рішення про призначення (непризначення) субсидій приймається протягом десяти днів після подання заяви та всіх необхідних документів.

По закінченні терміну отримання субсидії громадяни повинні підтвердити право на призначення субсидії на наступний період. Для цього вони подають до відділів (управлінь) субсидій тільки довідки про доходи зареєстрованих громадян та заяву, в якій підтверджується відсутність змін у складі зареєстрованих та у характеристиці житла і послуг з моменту попереднього призначення субсидії.

Якщо у житловому приміщенні (будинку) зареєстровані лише пенсіонери, які не працюють, та інші непрацездатні громадяни, для підтвердження права на призначення субсидії подається лише заява, в якій підтверджується незмінність сукупного доходу, складу зареєстрованих та характеристики житла і послуг з моменту попереднього призначення субсидії.

Перерахунок субсидії у межах встановленого терміну її призначення без звернень громадян провадиться лише у разі зміни цін і тарифів на послуги, на оплату яких призначено субсидію, в інших випадках - за особистим зверненням громадян.

Якщо пiсля закiнчення дiї попередньої субсидiї до наступного звернення за її призначенням минуло понад мiсяць, то для призначення субсидiї заявниковi слiд надати повний комплект документiв.

^ Розрахунок субсидій



 

Загальний алгоритм розрахунку щодо визначення розміру субсидії на відшкодуванння витрати на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та пічногопобутового палива наступний:

визначається сукупний доход та обов’язкова частка плати;

визначається розмір плати за житлово-комунальні послуги та паливо в межах встановлених норм споживання;

визначається розмір субсидії як різниця між вартістю плати і обсягом визначеного платежу (обов’язковою частки плати).

Розрахунок сукупного доходу

Загальна сума сукупного доходу всiх прописаних у житловому примiщеннi (будинку) визначається на пiдставi наданих заявником.

Загальна сума середньомісячного сукупного доходу всiх прописаних у житловому примiщеннi (будинку) визначається на пiдставi наданих заявником документiв про доходи всiх громадян за три календарнi мiсяцi, що передують мiсяцю звернення за призначенням субсидiї.

Обчислення середньомiсячного сукупного доходу провадиться шляхом дiлення загальної суми доходiв на 3.

Якщо серед прописаних у житловому примiщеннi (будинку) є громадяни, якi подають довiдки про вiдсутнiсть доходiв за будь-який мiсяць протягом перiоду, за який визначається сукупний дохiд, або мiсячний дохiд яких менший вiд неоподатковуваного мiнiмуму доходiв громадян (крiм громадян, якi одержують стипендiю, допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку, за трьома i бiльше дiтьми до 16 рокiв, за iнвалiдом I групи або особою, яка досягла 80-рiчного вiку, за дитиною-iнвалiдом вiком до 16 рокiв, а також допомоги по безробiттю), при розрахунку сукупн
еще рефераты
Еще работы по разное