Реферат: Аналіз регуляторного впливу проекту розпорядження голови облдержадміністрації



Аналіз регуляторного впливу

проекту розпорядження голови облдержадміністрації

„Про встановлення нормативу рентабельності за надання в оренду торгових приміщень (площ), устаткування у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів в умовах фінансово-економічної кризи”


1. Визначення проблеми, яку передбачається розв'язати шляхом державного регулювання.

З метою стабілізації цін на споживчому ринку і посилення боротьби з монопольними проявами в умовах фінансово-економічної кризи постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 278 „Про заходи щодо стабілізації цін за надання послуг та оренду торгових приміщень (площ) у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів в умовах фінансово-економічної кризи” облдержадміністрації надані повноваження в частині регулювання (встановлення) граничних розмірів плати за послуги, що надаються у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів; граничних рівнів цін, нормативів рентабельності (у розмірі не вище 20 відсотків) за надання в оренду торгових приміщень (площ), торговельно-технологічного та/або холодильного устаткування у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів.

Розмір плати за надання в оренду торгових приміщень (площ) у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих встановлюється безпосередньо суб'єктами господарювання. При цьому переслідується мета досягнення максимального рівня прибутковості цих послуг, без відповідного обґрунтування розмірів послуг з понесеними витратами.

Проект розпорядження голови облдержадміністрації „Про встановлення нормативу рентабельності за надання в оренду торгових приміщень (площ), устаткування у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів в умовах фінансово-економічної кризи” (далі – проект регуляторного акта) розроблено на виконання вищезазначеної постанови Кабінету Міністрів України.

Зазначену проблему на даному етапі неможливо розв’язати ринковими методами. На користь цього твердження свідчить той факт, що в Україні відсутній приклад ефективного вирішення подібної проблеми ринковими методами.



^ Визначення цілей державного регулювання.

Цілями державного регулювання для даного проекту регуляторного акта є:

- здійснення контролю за формуванням і застосуванням економічно обґрунтованих граничних розмірів плати за оренду торгових приміщень (площ) у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів;

- упорядкування відносин між суб’єктами господарювання щодо встановлення вартості надання в оренду торгових приміщень (площ) торговельно-технологічного та холодильного устаткування у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів шляхом запропонованого регулювання;

- недопущення підвищення вартості за надання в оренду торгових приміщень (площ) торговельно-технологічного та холодильного устаткування у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів;

- додержання принципів державної регуляторної політики.

^ Визначення та оцінка всіх прийнятних альтернативних способів досягнення визначених цілей, аргументи щодо переваг обраного способу.

Однією з альтернатив може бути збереження “status quo”, тобто існуючого стану. В такому випадку розмір плати за надання в оренду торгових приміщень (площ), торговельно-технологічного та холодильного устаткування у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів встановлюється безпосередньо суб’єктами господарювання.

Це приведе до неконтрольованого росту плати за оренду на ринках і торгових об’єктах та, як наслідок, росту цін в торговельній мережі області, збільшення кількості скарг та звернень підприємців і споживачів до органів влади.

Іншою альтернативою запропонованого проекту регуляторного акта є встановлення рентабельності 30%.

Це приведе до значного росту розмірів плати за оренду на ринках і торгових об’єктах та, як наслідок, значного зросту цін на продовольчі та непродовольчі товари. В умовах фінансово-економічної кризи у суб’єктів господарювання недостатньо обігових коштів.

Найбільш прийнятною альтернативою є прийняття запропонованого проекту регуляторного акта, який повинен забезпечити:

- досягнення цілей державного регулювання та принципів державної регуляторної політики;

- створення сприятливих умов для розвитку підприємницької діяльності та упередження несанкціонованого зростання орендної плати на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів в умовах фінансово-економічної кризи, здійснення контролю за формуванням і застосуванням економічно обґрунтованих тарифів у торговельних об’єктах та на ринках.


^ Опис механізму, який пропонується застосувати для розв’язання проблеми.

Механізм, закладений в основу проекту регуляторного акта, передбачає встановлення нормативу рентабельності за надання в оренду торгових приміщень (площ), торговельно-технологічного та/або холодильного устаткування у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів.

Для досягнення встановленої мети пропонується:

- регулювання, яке побудоване відповідно до принципів регуляторної політики;

- встановлення для всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності нормативу рентабельності у розмірі 20 відсотків.

- суб’єктам господарювання здійснювати розрахунки цін за оренду торгових приміщень (площ), торговельно-технологічного та холодильного устаткування у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів згідно з Порядком, затвердженим наказом Міністерства економіки України та Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 30.06.2009 № 638/109 „Про затвердження Порядку розрахунку цін на послуги та оренду торгових приміщень (площ) та їх обслуговування на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 3 липня 2009 року за
№ 600/16616, та забезпечити переукладення договорів згідно з примірним договором, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2009 року №278.


Відповідно до вимог регуляторної політики проект розпорядження голови облдержадміністрації розміщено на Web-сайті облдержадміністрації для публічного обговорення та отримання зауважень і пропозицій від усіх зацікавлених фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань.


Обґрунтування можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта.

На дію цього регуляторного акта негативно можуть вплинути:

зміни в чинному законодавстві,

значні темпи інфляції,

динаміка попиту,

соціальні напруження у суспільстві.

Ці фактори можуть значно знизити попит за надання в оренду суб’єктам господарювання торгових приміщень (площ), устаткування у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів.

Позитивно на дію цього регуляторного акта може вплинути підвищення ефективності діяльності малого та середнього підприємництва, що значно збільшить роздрібний товарообіг та забезпечить упередження необґрунтованого зростання орендної плати у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів і здійснення контролю за формуванням і застосуванням економічно обґрунтованих тарифів у торговельних об’єктах та на ринках. 

Прийняття даного регуляторного акта не потребує додаткових витрат - коштів з державного та місцевих бюджетів.

Державною інспекцією з контролю за цінами в Дніпропетровській області буде здійснюватись контроль за дотриманням суб’єктами господарювання цього регуляторного акта.


^ Визначення очікуваних результатів запропонованого регуляторного акта.

Впровадження цього регуляторного акта унеможливить безпідставне зростання розміру плати за оренду, яка надається торговельними об’єктами та ринками, і сприятиме беззбитковій діяльності суб’єктів господарювання, та захистить інтереси підприємців і споживачів.

Для суб’єктів господарювання очікується зменшення вартості за надання в оренду торгових приміщень (площ), торговельно-технологічного та холодильного устаткування у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів, а також звільнення додаткових оборотних коштів для розширення виробництва та збільшення кількості робочих місць.


№ з/п




Роки

2009

2010

2011

Сфера інтересів держави



^ Стимулювання торговельної діяльності в області

Збільшення та розширення торгових приміщень (площ) у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів



^ Зменшення соціальної напруги

Незадоволення підприємців високими розмірами плати за оренду спонукатиме їх здійснювати свою торговельну діяльність відповідно до цього проекту регуляторного акта



^ Збільшення надходжень до бюджетів різних рівнів, %

3

5

7



Покращення іміджу державної влади

Введення в дію розпорядження голови облдержадміністрації, яке спрямоване на вирішення проблем щодо упорядкування відносин між суб'єктами господарювання шляхом встановлення нормативу рентабельності у розмірі 20% у період фінансово-економічної кризи

Сфера інтересів підприємців



^ Збільшення власних оборотних коштів

За рахунок регулювання зменшиться плата за оренду та збільшаться власні обігові кошти підприємців

Сфера інтересів громадян

6

Створення додаткових робочих місць

За рахунок реалізації проекта регуляторного акта, можливе розширення торговельної діяльності, що буде наслідком для створення додаткових робочих місць



У разі прийняття запропонованого проекту регуляторного акта очікуються наступні вигоди та витрати:





Вигоди


Витрати


Органи влади


Запобігання необґрунтованого зростання цін за надання в оренду торгових приміщень (площ), торговельно-технологічного та/або холодильного устаткування у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів


^ Впровадження більш досконалого ціноутворення


Забезпечення рівних умов для всіх учасників ринку


Реалізація державної політики у сфері фінансової підтримки малого підприємництва


Збільшення надходжень до бюджету


^ Розвиток добросовісної конкуренції


Стимулювання торговельної діяльності в області


Дозволить контролюючим органам проводити обстеження чи перевірки порядку формування, встановлення та застосування цін за надання в  оренду торгових приміщень (площ), торговельно-технологічного та/або холодильного устаткування у торговельних об’єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів


^ Впровадження даного регуляторного акта не потребує додаткових матеріальних та інших витрат з бюджету



Суб’єкти підприємницької діяльності


Передбачається забезпечення беззбиткової діяльності


^ Збільшення власних обігових коштів


Усунення нелегальних конкурентів


Зменшення неофіційних платежів (рівня корупції державних органів)


Можливе збільшення доходів у разі, коли до введення регулювання застосовувалися ціни, за надання в оренду приміщень (площ) та устаткування, меншого розміру

^ Не потребує додаткових матеріальних та інших витрат з бюджету


Можливе зниження доходів у разі, коли до введення регулювання застосовувалися ціни, за надання в  оренду приміщень (площ) та устаткування, більшого розміру

Громадяни


Створення додаткових робочих місць


^ Захист громадян від цінового тиску


Забезпеченість соціального захисту для низькооплачуваних і малозабезпечених верств населення в частині доступності придбання товарів на споживчому ринку в умовах фінансово-економічної кризи

^ Не потребує додаткових матеріальних та інших витрат з бюджету






Обґрунтування запропонованого строку дії регуляторного акта.

Термін дії запропонованого регуляторного акта – 3 роки, з можливістю внесення змін до нього. Протягом зазначеного періоду дії регуляторного акта передбачається:

– усунути виявлену проблему та зменшити соціально негативний вплив;

– створити сприятливий інвестиційний клімат;

– забезпечити належне виконання вимог чинного законодавства та нормативно-правових актів;

– створити сприятливі умови ведення господарської діяльності для суб’єктів господарської діяльності;

– забезпечити захист вільної конкуренції;

виконати принципи державної регуляторної політики.




Визначення показників результативності регуляторного акта.

З метою відстеження результативності цього регуляторного акта визначено наступні показники:

1. Розмір надходжень до державного та місцевого бюджетів у вигляді:

– плати податку на прибуток від діяльності суб'єктів господарювання;

- ринкового збору;

- фіксованого податку;

- єдиного податку.

2. Кількість функціонуючих об’єктів з надання ринкових послуг.

3. Загальна кількість торговельних місць на об’єктах з надання ринкових послуг.

4. Кількість суб’єктів підприємницької діяльності (юридичні особи та фізичні особи-підприємці).

5. Кількість фізичних осіб-підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування.

6. Рівень поінформованості суб’єктів, на яких впливає дія регуляторного акта.


Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта.

Базове відстеження результативності вказаного регуляторного акта буде здійснюватись після набуття ним чинності.

Для визначення значень показників результативності даного регуляторного акта будуть використовуватися виключно статистичні дані.

Повторне відстеження буде здійснено через рік, за результатами якого можливо здійснити порівняння показників базового та повторного відстеження. У разі виявлення неврегульованих та проблемних питань, вони будуть усунені шляхом внесення до регуляторного акта відповідних змін.

Періодичне відстеження планується здійснити один раз в три роки, з дня виконання заходів з повторного відстеження, з метою подальшого вдосконалення механізму відшкодування та створення сприятливого підприємницького клімату.

Начальник

управління розвитку

споживчого ринку

та підприємництва

облдержадміністрації Ю.І.КОЗАК


еще рефераты
Еще работы по разное