Реферат: Загальні положення


Загальні положення


Метою надання документів до Міністерства охорони навколишнього природного середовища України є отримання листа підтримки щодо виконання акціонерним товариством «Концерн Стирол» проекту спільного впровадження (СВ) :Зниження емісії

СО2 за рахунок впровадження технології коґенерації».


A. Інформація щодо учасників проекту


Компанія – власник джерел викидів

Назва компанії

«Концерн Стірол»

Категорія

Приватна компанія

Статус

Відкрите акціонерне товариство

Адреса (включно з веб-адресою якщо можливо)

вул. Горлівської дивізії 10

м. Горлівка

Донецька обл. 84610

Україна


www.stirol.net

Контактна особа

Тітов В.М.

Телефон

+380 (6242) 78 218

Факс

+380 (6242) 7 82 70; 4-22 43;

E-mail

prist@mail.stirol.net







^ Розробник проекту




Консультант

Іващенко Володимир Кирилович




Тел. +38 044 453 01 87




Факс: +38 044 453 01 86




e-mail:dvi@online.com.ua; ivash@alvigo.kiev.ua

^ Технічна реалізація проекту

Назва компанії

«Концерн Стірол»

Категорія

Приватна компанія

Статус

Відкрите акціонерне товариство

Адреса (включно з веб-адресою якщо можливо)

вул. Горлівської дивізії 10

м. Горлівка

Донецька обл. 84610

Україна


www.stirol.net

Контактна особа

Тітов В.М.

Телефон

+380 (6242) 78 218

Факс

+380 (6242) 7 82 70; 4-22 43;

E-mail

prist@mail.stirol.net







^ Основні дані про власника проекту

ВАТ «Концерн Стирол» було зареєстровано 10.10.1995 року № 1-256-120-0000-000114


Основні власники акцій

«Концерн Стірол» було приватизовано у 1994 році. На даний момент (станом на 2006 рік) основними власниками акцій є:

Стіролхімінвест (82,1%)

Міжрегіональний фондовий союз (10,6%)

Рештою акцій (7,3%) володіють декілька компаній та фізичні особи. Головою правління «Концерну Стірол» є Н. А. Янковський, народний депутат України.

Угоди по проекту

Власником одиниць скорочень викидів буде «Концерн Стірол» - через спеціально створену компанію, або через дочірню компанію «Стіролхімтрейд». Як власник «Стіролхімтрейду», «Концерн Стірол» буде власником одиниць скорочень викидів, отриманих внаслідок виконання проекту.





Основна діяльність

«Концерн Стірол» виробляє i через підрозділ «Стіролхімтрейд» реалізує рідкі азотні добрива, аміак, карбамід, селітру аміачну, ударотривкий полістирол, полістирол що піниться та полістирол загального призначення, концентрати «Спектр», нітрит та нітрат натрию, сірчану кіслоту, карбамідоформальдегідний концентрат. Інші підрозділи Концерну є виробниками фармацевтичних препаратів, лаків та фарб, бiологiчних добавок лiзину, лiпроту та iнше.

Основні фінансові показники протягом минулого фіскального року

У 2005 р. сукупні надходження ВАТ «Концерн Стірол» складали 1 333 млн. гривень (220 млн. євро), а чистий прибуток – 188 млн. гривень (31 млн. євро).


^ B. Резюме проекту: тип, розташування, опис та розклад діяльності


Тип проекту

Зниження парникових газів

CO2/ CH4 / N2O / HFCs / PFCs / SF6


Категорія діяльності

Зниження викидів парникових газів

Тип діяльності

Вибрати із наведених прикладів


a. Виробництво енергії

коґенерація

b. Споживання енергії




c. Транспорт




d. Відходи




e. Інше




^ Розташування проекту

Місто, країна

м. Горлівка, Україна

Короткий опис місця, де розташовано підприємство

«Концерн Стірол» розташовано у місті Горлівка Донецької області. Місто знаходиться у східній частині України, за 40 км. від м. Донецьк. Горлівку було засновано у 1867 році. На даний час Горлівка є значним індустріальним центром із населенням 320 тисяч осіб. Розвиток «Стіролу», що розпочався у 1929 році, тісно пов'язаний з розвитком самого міста. «Концерн Стірол» є найбільшим роботодавцем міста Горлівка.


Нижче наведено карту, де територія «Концерну Стірол» позначена блакитним кольором. Навколо території підприємства проведено лінію, що позначає межі санітарної зони.





«Концерн Стірол» приділяє значну увагу охороні довкілля. В минулому було розпочато декілька проектів із захисту навколишнього середовища, «Стірол» був першим підприємством в Україні, яке отримало сертифікат системи екологічного менеджменту ISO 14001.

^ Технічні аспекти проекту

Опис проекту та пропонованої діяльності

«Стірол» використовує велику кількість пари та електроенергії під час виробництва декількох хімічних продуктів. На даний час пара виробляється на місці у бойлерах теплопостачання і транспортується трубами до різних цехів. Електроенергія постачається «Донецькобленерго» через регіональну мережу. Проект передбачає встановлення двох когенераційних установок на базі газотурбінного двигуна ДГ-80Л, виробництва ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроект» м.Миколаiв, турбогенератору Т-25-23У3, виробництва ВАТ «Привод» м.Лисьва Росiя та котлу-утiлiзатору КУП-100-4,1-445, виробництва ТОВ IЦ «Энергомаш» м.Харкiв з потужністю по 25 MВт електричної енергії і 100 т/ч пари теплової енергії у вигляді пари тиском 39 кгс/м2 і температурою 440оС, для комбінованого виробництва електроенергії й тепла. Кожний агрегат виробляє пару та електроенергію з великою ефективністю.

Технологія, що пропонується до використання

Електрична енергія виробляється турбогенератором Т-25-23У, що приводиться в рух газотурбінним двигуном ДГ-80Л. Вироблена електроенергія подається на підвищувальний трансформатор ТРДН-10,5/110, потужністю 63 МВА і далі подається на вступні шини 110 КВ Підстанції "Заводська-3". Вихлопні гази газотурбінного двигуна направляються в котел- утилізатор. У котлі-утилізаторі утилiзуєтся тепло вихлопних газів, а також для підтримки параметрів пари спалюється додаткова кількість природного газу. Для підвищення тиску природного газу перед газотурбінним двигуном з 12 до 32 кгс/см2 використовується компресорна установка 2ГМ 14/13-33С.Комбіноване виробництво електроенергії та тепла, відоме як коґенерація - досить ефективний спосіб виробництва тепла та електроенергії водночас. Обране обладнання буде виготовлено українськими та російськими постачальниками обладнання. Номінальний ККД когенереційної установки складає 34,5% у складовій електроенергії та 87% у тепловій складовій.Двi коґенераційні установки загальною потужністю 50 MВт забезпечать основні потреби підприємства у електроенергії та парі.Потреби у електроенергії в часи пік будуть задовольнятися регіональними електромережами за допомогою існуючої інфраструктури, а потреби пари у години пік будуть задовольнятися існуючими бойлерами теплопостачання.

Стратегія проекту

«Концерн Стірол» може вважатися однією з найнадійніших компаній в Україні, яка постійно оновлює та розширює свої виробничі потужності з виробництва хімічних продуктів. Наслідком цього є збільшення потреби у електроенергії.

Ціни на електроенергію в Україні вже збільшувалися в минулому та, як очікується, будуть значно збільшуватись у майбутньому. Рівень інвестицій в український енергетичний сектор протягом минулого десятиліття залишався низьким, що призвело до подальшого зниження ефективності виробництва електроенергії. Перебої у постачанні електроенергією можуть призвести до великих збитків «Концерну Стірол». Встановивши власну коґенераційну установку, компанія матиме можливість:

виробляти електроенергію та пару за низькою ціною;

підвищити надійність електропостачання.

«Концерн Стірол» розглядає можливість спорудження двох окремих коґенераційних установок, починаючи з першої в2007 році


^ Ситуація у галузі

Загальна структура та організація

Загальні обсяги виробництва тепла на «Концерні Стірол» склали у 2005 р. 5875 ТДж. У наступні роки очікується збільшення виробництва тепла, тому двi коґенераційні установки вироблятимуть достатню його кількість для підприємства. Будь-яка додаткова потреба у теплі може бути задоволена існуючими тепловими бойлерами, які також працюватимуть як резерв, на випадок, якщо коґенераційна установка перебуватиме на ремонті. Те саме стосується й енергоринку, який задовольнятиме потреби під час пікового навантаження та виконуватиме функцію резерву, коли коґенераційна установка перебуватиме на ремонті.

Стратегія у секторі

Україна залежить від імпорту енергоресурсів та імпортує приблизно 70% використовуваного природного газу й 80% використовуваної нафти. У той же час 78% всього російського газового експорту транспортується територією України.

В цілому енергетична політика України спрямована на зниження залежності від імпорту енергоресурсів. До найважливіших заходів відносяться:

Підвищення раціонального споживання енергоресурсів у промисловому та комунальному секторах;

Розвиток альтернативних джерел енергії, таких як використання біомаси та метану на вугільних шахтах;

Будівництво нових сучасних АЕС.

Запланований проект відповідає першому з окреслених пріоритетів, оскільки він підвищить ефективність виробництва електроенергії та тепла на «Концерні Стірол».

Можливості для розвитку та потенційні проблеми



Для збереження своєї конкурентоспроможності на світовому ринку «Концерн Стірол» повинен працювати над зниженням собівартості та вдосконаленням виробництва основних продуктів. Встановлення коґенераційної установки надасть «Концерну Стірол» можливість ефективно виробляти та споживати електроенергію та пару, а також забезпечить безперервне енергозабезпечення виробничих процесів.

«Концерн Стірол» буде одним з перших підприємств України, що встановили в себе коґенераційні установки. Хоч для «Концерну Стірол» існують певні труднощі в отриманні необхідного капіталу для проекту, додаткові надходження від проекту спільного впровадження допоможуть здолати цю перешкоду.


Ініціювання проекту

Таким чином реалізація проекту ініціюється з трьох причин:

- виробництво дешевої електроенергії та енергозбереження за рахунок власного виробництва електроенергії за сучасними технологіями

- значне покращення екологічного стану підприємства та навколишнього середовища;

- отримання додаткових коштів для реалізації запропонованих заходів.


^ Визначення меж проекту



Межі, в яких оцінюється вплив проекту на зміну викидів СО2, з одного боку є регіоном, в якому розташована ТЕЦ, що

виробляє електроенергію з вугілля для забезпечення потреб

ВАТ «Концерн Стірол» (базовий сценарій), з іншого боку при

реалізації проекту межами проекту, що потребує моніторингу, буде цех, в якому встановлюються когенераційні газотурбіні установки .



^ Дата початку виконання проекту

1. Введення в експлуатацію першої черги пілотної коґенераційної установки - липень 2007 р.

2. Введення в експлуатацію другої коґенераційної установки - травень 2008 р.


Оцінка часу до початку експлуатаційної фази проекту

Проект буде повністю введено в дію у травні 2008р. Планується, що перша коґенераційна установка буде введена в експлуатацію у липні 2007р., друга – у травні 2008р.

Очікувана дата надходження одиниць скорочень викидів (після сертифікації)

січень 2009р., включно з першими 12 місяцями експлуатації першої коґенераційної установки

Час існування проекту (в роках)

25 років

^ Відомості щодо ТЕО

Розроблений ТЕР проекту, ТЕО не потрібно

Опис основних угод стосовно проекту та очікувана дата їх підписання

Оскільки «Концерн Стірол» планує споживати все тепло та електроенергію на місці, то угода про зовнішнє постачання електроенергії не потрібна. Постачання природного газу є частиною загальної угоди про газ, яку «Концерн Стірол» уклав із теперішнім постачальником газу. Природний газ, окрім використання для бойлерів, також є сировиною для виробництва хімічної продукції.


^ C. Фінансові деталі


Загальна очікувана вартість проекту

Загальна вартість проекту

33,31 млн. доларів,

в тому числі:

^ Технічна реалізація проекту:

•розробка технічного проекту-200 000 дол.

•вартість обладнання -16 000 000х2=32 000 000 дол

•пуско-налагоджувальні роботи – 200 000 дол

•операційні витрати – 120 000 дол

^ Організаційні (регуляторні) витрати:

•витрати та платежі повязані з розробкою

PDD, визначенням базової лінії,

Експертизами, моніторингом,

верифікацією, видачею та передачею

ОСВ (ERU) та іншими витратами,

повязаними с підтримкою проекту

в усіх його частинах за період

2008-2012 р.р.) -ориєн. 790 000 дол

Обгрунтування реальності орієнтовної структури витрат

взято із розробленого ТЕР проекту.


^ Джерела фінансування

Участь у фінансуванні

«Концерн Стірол» частково профінансує проект з власних коштів, частково проект буде фінансуватись за рахунок авансу від продажу ОСВ. За допомогою банку ING «Концерн Стірол» у серпні 2005 р. розмістив євробонди загальним обсягом 120 млн. доларів. Частина коштів від розміщення євробондів може бути використана для фінансування проекту.


^ D. Очікувані екологічні вигоди

Розрахунок зниження викидів СО2 в результаті здійснення проекту СВ:


Орієнтовний розрахунок викидів N2О в результаті здійснення проекту СВ

базується на наступних даних:

Базовий сценарій:

•обсяг споживання підприємством пару

власного виробництва (Р-40 атм; Т-440 °С),

який виробляється на бойлерах ГМ-50-1 250 т/год

•виробництво пари на бойлері ГМ-50-1 50т/год

•кількість бойлерів ГМ-50-1 в експлуатації 5 агр.

•витрати природного газу на 1 бойлері

ГМ-50-1 в годину 5000нм3/год

•річний ліміт роботи виробництва 8040 год/рік

• к.к.д. бойлера 85 %

•викиди СО2 з одного бойлера 92 885т/рік

•обсяг споживання підприємством

електроенергії із регіональних мереж 63 Мвт/годину

•викиди СО2 при виробництві 1 квт е/е 1-1,1кг/кВт

на регіональних вугільних ТЕЦ


Проектний сценарій:

•обсяг споживання підприємством пару

параметрів: Р-40 атм; Т-440 °С, який

виробляється на бойлерах ГМ-50-1 50 т/год

•виробництво пари на 1 бойлері ГМ-50-1 50т/год

•витрати природного газу на бойлері

ГМ-50-1 в годину 5000нм3/год

•річний ліміт роботи виробництва 8040 год/рік

• к.к.д. бойлера 85 %

•викиди СО2 з одного бойлера 92 885т/рік

•обсяг споживання підприємством

електроенергії із регіональних мереж 13 МВт /год

•викиди СО2 при виробництві 1 квт е/е 1-1,1кг/кВт

на регіональних вугільних ТЕЦ

•виробництво е/е на когенераційній

установці ГТЕ-25С 25 МВт/год

•кількість установок 2 агр.

•виробництво пари на когенераційній установці 200т/год

•витрати природного газу на ГТЕ-25С

в годину 13 500нм3/год




Рік

Викиди

СО2 по

базов.

сцен.,

тон/рік

Викиди

СО2 по

проект.

сцен.,

тон/рік

Сумарне скорочення викидів в

еквіваленті

СО2,

т/рік

2008

970948

622882

348 066

2009

970948

622882

348 066

2010

970948

622882

348 066

2011

970948

622882

348 066

2012

970948

622882

348 066




^ Рівень зниження викидів парникових газів (у тонах еквіваленту СО2)

Можливий річний обсяг скорочення викидів: 348 066 тон CO2e на рік.


Річний обсяг скорочення викидів базується на найбільш оптимальному випадку, коли дві коґенераційні установки працюють на повну потужність. Для мінімізації ризиків, під час розрахунків вважалося, що установки працюватимуть на 80% оптимального навантаження.


Докладніші розрахунки будуть виконані у описі дизайну проекту (PDD).

Очікуваний обсяг ОСВ (мін) -278 452 т/рік

ОСВ (мін)протягом 2008-2012 років: 1 392 264 т СО2е

Загальний можливий обсяг скорочення викидів:

1 740 330тон CO2e

^ Базовий сценарій та аналіз


Моніторинг проекту

Існуюча ситуація:


На даний час «Концерн Стірол» виробляє пару на бойлері теплопостачання, використовуючи природний газ як паливо. Загальний ККД бойлерів складає номінально 92%, але фактичний ККД досягає лише 85-86% через сучасний фізичний стан котлів. Теплота згоряння використовуваного природного газу складає 33 400 TДж/млн. нм3. Електроенергія надходить з регіональної мережі, власником якої є «Донецькобленерго».


^ Базова ситуація:


Якщо проект спільного впровадження не буде реалізовано, то на «Концерні Стірол» збережеться існуюча ситуація. Тобто бойлери продовжують спалювати природний газ (джерело 1) для подання пари, а електроенергія поступатиме з енергоринку (джерело 2). В Україні не існує законодавства, яке змушувало б «Концерн Стірол» реалізувати пропонований проект, або розвивати альтернативи до існуючої ситуації. Бойлери за належної експлуатації мають термін експлуатації до 2012 року. Зі збільшенням потреби в парі в майбутньому «Концерн Стірол» може збудувати нові бойлери теплопостачання.


^ Проектна ситуація:


Після введення в дію коґенераційної установки створюється додаткове джерело викидів у вигляді викидів від спалювання природного газу у коґенераційній установці (джерело 3). Загальний ККД пропонованої когенераційної установки складає 34,5% для складової електроенергії та 86% для теплової складової.

Завдяки проекту викиди бойлерів (джерело 1) скорочуються порівняно з базовою ситуацією. Скорочення виробництва пари у бойлерах еквівалентно кількості тепла, яке вироблятиме коґенераційна установка.

“Концерн Стірол” буде споживати менше електроенергії з енергоринку України (джерело 2); зниження енергоспоживання відповідатиме кількості електроенергії, яка вироблятиметься когенераційними установками. Для розрахунку скорочень викидів порівняно з енергоринком застосовується стандартний коефіцієнт вуглецевих викидів (CEF), визначений програмою ERUPT 5 для проектів, які скорочують споживання електроенергії (відносно до загальної мережі). Середній показник CEF для України протягом 2006-2012 років складає 0,816 тон СО2/МВт-годину.

Окреме виробництво тепла (джерело 1) та електроенергії (джерело 2) є більш вуглецевомістким, порівняно із одночасним виробництвом коґенераційною установкою (джерело 3). Таким чином, у випадку виконання проекту рівень викидів знижується. Розрахунки передбачають, що дві коґенераційні установки працюють за умов повного навантаження, генеруючи тепло та електроенергію 8040 годин на рік (92% максимально можливого навантаження).

Визначення базової лінії при базовому сценарії та моніторинг проекту буде проводитись у відповідності до затвердженої Методології АМ0014 «Комбинированная выработка энергии на основе природного газа» -версия 2 та Методології АС М0009-версія 3


^ Додатковість проекту

У документації щодо дизайну проекту (PDD) необхідно обґрунтувати додатковість проекту. В даному документі було використано вимоги щодо додатковості проектів механізму чистого розвитку, хоча очевидно, що майбутні вимоги щодо додатковості проектів спільного впровадження будуть менш суворими.


^ Крок 0: Попередня оцінка

Проект розпочався після 1 січня 2000 р. Механізм спільного впровадження на разі розглядається як серйозний стимул стосовно прийняття рішення стосовно виконання проекту.


^ Крок 1: Альтернативи та законодавство, що застосовується

Жодної альтернативи до виконання проекту спільного впровадження, окрім збереження існуючої ситуації, немає. Не існує законодавства на національному рівні, яке змушувало б “Концерн Стірол” інвестувати у проект.


^ Крок 2: Інвестиційний аналіз

В результаті виконання проекту виробництво електроенергії та тепла буде відбуватись у більш ефективний з економічної точки зору спосіб. На даний час “Концерн Стірол”розглядає можливість виконання декількох інвестиційних проектів з метою модернізації та розширення виробничих потужностей. Тому “Концерну Стірол” необхідно визначати пріоритети для подібних проектів. На разі основним пріоритетом є інвестування у основний вид діяльності, тобто у потужності з виробництва хімічної продукції. Інвестування у коґенераційні установки, хоча і є ефективним, не є пріоритетним напрямком та буде відбирати доступний капітал від інших інвестицій “Концерну Стірол”.


^ Крок 3: Аналіз перешкод

Технологія коґенерації є добре відомою, проте здебільшого застосовується у централізованих енергетичних комплексах. Застосування автономної коґенерації не є широко розповсюдженим в Україні. Для «Концерну Стірол» технологія коґенерації є новою. Тому буде необхідно витратити значний час та ресурси для навчання операторів та технічного персоналу для досягнення оптимальної роботи коґенераційних установок.


^ Крок 4: Аналіз загальноприйнятої практики

Коґенераційні установки значних розмірів (більше 100 МВт електричної потужності) застосовуються енергоґенеруючими компаніями, потужності яких розташовано поблизу населених пунктів (де, наприклад, є споживачі тепла). Малі коґенераційні установки (менше 3 МВт електричної потужності) застосовуються нечасто. Коґенераційні установки середньої потужності на промислових підприємствах України практично не використовуються.


^ Крок 5: Вплив механізму спільного впровадження

Додатковий прибуток від використання механізму спільного впровадження позитивно вплине на економічні показники проекту. Виконання проекту спільного впровадження підвищить внутрішню ставку рентабельності (IRR), та, що більш важливо для «Концерну Стірол», зменшить термін окупності проекту. Виконання пропонованого проекту спільного впровадження зменшить вартість електроенергії та тепла на підприємстві та дозволить зробити економічні показники проекту менш чутливими до зміни цін на природний газ та електроенергію.

^ Глобальні та місцеві екологічні вигоди

Які екологічні норми будуть використані аби забезпечити екологічну безпеку?

«Концерн Стірол» докладає значних зусиль для поліпшення власних екологічних показників. При виконанні пропонованого проекту «Концерн Стірол» дотримуватиметься всіх норм українського законодавства. Більш докладна інформація стосовно екологічної політики «Концерну Стірол» є на веб-сторінці http://www.stirol.net/en/?ecology/about.

«Концерн Стірол» є першим підприємством в Україні, що отримало сертифікат системи екологічного менеджменту ISO 14001 (виданий «Бюро Верітас» у січні 2002 року).

Місцеві вигоди

Проект скоротить викиди від неефективного виробництва електроенергії у національній та регіональній енергомережі. Одночасно проект зміцнить позиції «Концерну Стірол» як одного з найбільших роботодавців регіону.

Глобальні вигоди

Виконання проекту призведе до скорочення викидів парникових газів та попередження їх подальшого накопичення у атмосфері, що у свою чергу спричиняє зміну клімату.

Стан розгляду екологічних аспектів

У відповідності до українського законодавства, заявка на отримання дозволу на будівництво повинна подаватись до місцевих органів влади. Частиною цієї заявки буде оцінка впливу коґенераційних установок на довкілля на локальному рівні. Заявка на отримання дозволу на будівництво буде подаватись окремо для кожної коґенераційної установки.

^ Екологічна стратегія/пріоритети країни де виконується проект

Україна залежить від зовнішніх постачань енергоносіїв та імпортує приблизно 70% від загального обсягу споживання природного газу та 80% обсягів споживання нафти відповідно. Одночасно 78% загального обсягу експорту газу з Росії транспортується територією України.


Загальним пріоритетом України в галузі енергетичної політики є зниження залежності від імпорту енергоносіїв. Найбільш важливими аспектами цього є:

Збільшення енергоефективності у промисловості та комунальному секторі;

Розвиток поновлюваних джерел енергії, наприклад, використання біомаси та шахтного метану;

Будівництво нових сучасних атомних електростанцій.


Пропонований проект спільного впровадження відповідає першому з наведених пріоритетів, оскільки встановлення коґенераційних установок дозволить збільшити ефективність виробництва електроенергії на ВАТ “Концерн Стірол”


^ E. Ризики, пов'язані з проектом та інші важливі аспекти


Ризики та інші аспекти

Ризики, пов'язані з проектом; їх мінімізація

Існують наступні ризики, пов'язані з проектом:


^ Зміна цін на природний газ

Доцільність виконання проекту залежить від різниці ціни на електроенергію в енергоринку України та ціни на природний газ. Якщо ціни на природний газ, порівняно із цінами на електроенергію, значно зростуть, проект може виявитись економічно невигідним. В результаті будівництво другої та третьої коґенераційної установки може бути відкладено, а перша коґенераційна установка може бути законсервована. Дані ризики можна мінімізувати кількома шляхами, зокрема, укласти довготермінові контракти на постачання природного газу. Додатковий прибуток від виконання проекту спільного впровадження допоможе покращити економічні показники проекту та зменшити його залежність від цінових коливань.


^ Менші потреби «Концерну Стірол» в енергії

У випадку, якщо коґенераційні установки працюватимуть не на повну потужність (менше ніж 8040 годин на рік), скорочення викидів будуть нижче від прогнозованих. Менші потреби у енергії можуть призвести до того, що «Концерн Стірол» відмовиться від будівництва третьої коґенераційної установки. Даний ризик може бути мінімізовано, якщо «Концерн Стірол» матиме можливість реалізовувати надлишок електроенергії через енергоринок, а (або) надлишки тепла - до найближчої системи комунального опалення.


^ Зміни базового рівня коефіцієнту вуглецевих викидів (CEF)

Загальний рівень скорочення викидів проектів, що пов'язані з коґенерацією, є чутливим до змін коефіцієнта вуглецевих викидів (CEF). Зміна базового рівня цього коефіцієнта на 10% призведе до зміни рівня скорочення викидів на 30%. З метою мінімізації даного ризику, для розрахунків використовувались стандартні показники базових рівнів програми ERUPT, які вважаються найбільш консервативними.


Технологічний ризик

Проект має незначні технологічні ризики, оскільки технологія коґенерації є добре випробуваною на практиці. Лише у тому випадку, якщо ККД коґенераційної установки (для газової турбіни або складової генерації тепла) буде суттєво нижчим, ніж передбачалося, відповідно, зниження викидів також буде нижчим.

Інші важливі аспекти

Немає
еще рефераты
Еще работы по разное