Реферат: Програма вступних випробувань за спеціальністю „Банківська справа" за освітньо-кваліфікаційним рівнем „магістр"



Міністерство освіти і науки України

Луцький національний технічний університет


ЗАТВЕРДЖЕНО:

Голова приймальної комісії ЛНТУ

______________ В.В.Божидарнік

„_____” _______________ 2011 р.


ПРОГРАМА


вступних випробувань

за спеціальністю „Банківська справа”

за освітньо-кваліфікаційним рівнем „магістр”


Розглянуто та схвалено

на засіданні приймальної комісії

Луцького НТУ

(протокол №__ від «__» ________2011 р.)


Луцьк 2011

ЗМІСТ


ВСТУП . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

3

^ ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

„ГРОШІ ТА КРЕДИТ” . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


3

ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

„СТРАХУВАННЯ” . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


6

^ ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

“БЕЗПЕКА БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ” . . . . . . . . . . . . . . . . . .


8

ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

„БАНКІВСЬКІ ОПЕРАЦІЇ” . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


10

^ ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

„ЦЕНТРАЛЬНИЙ БАНК І ГРОШОВО-КРЕДИТНА ПОЛІТИКА” . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .



12

^ ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

„ІПОТЕЧНИЙ РИНОК” . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


14

ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

„АНАЛІЗ БАНКІВСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ” . . . . . . . . . . . . . . . .


16

^ ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

„АНАЛІЗ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ” . . . . . . . . . . . . . . .


17



ВСТУП


Прийом абітурієнтів для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліст за спеціальністю „Банківська справа” проводиться за результатами комплексного фахового тестування. Вони відбуватимуться у формі тестів, що містять запитання з дисциплін: „Гроші та кредит”, „Страхування”, „Безпека банківської справи”, „Банківські операції”, „Центральний банк і грошово-кредитна політика”, „Фінансовий облік у банку”, „Аналіз банківської діяльності”, „Аналіз інвестиційних проектів”.

^ ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН

«Гроші та кредит»

Тема 1. Суть та функції грошей.

Раціоналістична та еволюційна концепції походження грошей. Роль держави у створенні грошей. Сутність грошей. Гроші як гроші і гроші як капітал. Історичні форми грошей. Вартість грошей. Функції грошей та їх властивості..

^ Тема 2. Грошовий обіг і грошові потоки.

Зміст та структура грошового обороту. Грошові потоки (безготівковий грошовий оборот, його значення і організація; економічний зміст готівкового обороту). Грошовий обіг. Закон грошового обігу. Швидкість обігу грошей та фактори, що визначають її зміну. Грошова маса та її кількісна характеристика. Грошова база. Механізм поповнення маси грошей в обігу. Сутність бан-ківського мультиплікатора.

^ Тема 3. Грошовий ринок

Суть грошового ринку, його економічна та інституційна структура. Попит на гроші, його суть. Формування пропозиції грошей. Рівновага на грошовому ринку. Процент, як ціна грошей.

Тема 4. Грошові системи.

Поняття грошової системи. Основні типи грошових систем, їх еволюція. Елементи сучасної грошової системи та принципи її організації. Грошова система України.

^ Тема 5. Інфляція і грошові реформи.

Суть інфляції, форми вияву, причини та наслідки. Типи інфляції: інфляція попиту та інфляція витрат. Форми інфляції та її соціально-економічні наслідки. Вплив інфляції на макроекономічні процеси. Грошові реформи: поняття, цілі та види грошових реформ. Стабілізація грошей як основна ціль реформи. Особливості проведення грошової реформи в Україні. Основні напрямки антиінфляційної політики та грошові реформи.

^ Тема 6. Валютний ринок та валютні системи.

Поняття валюти, її призначення і сфера використання. Конвертованість валют. Валютний ринок, основні види валютних операцій. Валютний курс, його види. Платіжний баланс у механізмі валютного регулювання. Поняття валютних систем. Характеристика сучасної міжнародної валютної системи.

^ Тема 7. Кількісна теорія грошей і сучасний монетаризм

Загальні засади розвитку теорії грошей. Класична кількісна теорія грошей. «Трансакційний варіант» І.Фішера. «Кембриджська версія» кількісної теорії. Внесок Д.Кейнса у розвиток кількісної теорії грошей. Зміна акцентів щодо оцінки ролі держави в економічному регулюванні та механізмів впливу на економіку. Сучасний монетаризм як альтернативний напрямок кількісної теорії. Особливості монетаристських трактувань ролі держави в регулюванні економіки. Внесок М.Фрідмена в розробку монетарної політики на основі неокласичного варіанта кількісної теорії.

^ Тема 8. Кредит у ринковій економіці.

Необхідність кредиту. Загальні передумови формування кредитних відносин. Суть кредиту. Кредит як форма руху вартості на поворотній основі. Форми та види кредиту. Економічні межі кредиту. Поняття меж кредиту, причини й наслідки їх порушення. Кредитні відносини та інфляція. Поняття функції кредиту та їх класифікація. Характеристика окремих функцій кредиту.

^ Тема 9. Фінансові посередники грошового ринку.

Банки як провідний вид фінансового посередництва. Спеціалізовані небанківські фінансово-кредитні установи, їх види, роль, призначення.

^ Тема 10. Центральні банки

Призначення, основи організації та роль центрального банку. Походження та розвиток центральних банків. Незалежний статус центральних банків. Функції центрального банку, їх сутність та відмінність від йо­го операцій. Характеристика основних функцій: регулятивної, яка здійснюється через забезпечення та управління пропозицією грошей; управління банківською системою – через регулювання і контроль за банківською діяльністю; організації та управління грошовим оборотом в країні; банківське обслуговування загаль­нодержавних потреб; інформаційно-аналітичної. Проведення грошово-кредитної політики центральними банка­ми. Цілі грошово-кредитної політики: стратегічні, проміжні й по­точні. Види грошово-кредитної політики за їх впливом на економіку. Інструменти гро­шово-кредитної політики, порівняльний аналіз їх механізмів. Місце центрального банку в системі регулювання і контролю за банківською діяльністю.


^ Тема 11. Комерційні банки.

Призначення та класифікація комерційних банків. Поняття банку, призначення, принципи класифікації, види банків. Походження та розвиток банків. Банківництво як вид бізнесу. Стабільність банків і механізми її забезпечення. Міжнародне банківництво: поняття та відмінність від внутріш­нього банківництва. Розвиток комерційних банків в Україні. Загальна характерис­тика їх сучасного стану та проблем розвитку. Особливості орга­нізації, призначення та діяльності основних видів українських банків: універсальних, ощадних, іпотечних.

^ Тема 12. Міжнародні валютно-кредитні установи та форми їх співробітництва з Україною.

Інтеграційні процеси у світовій економіці та необхідність регулювання міжнародних валютних та фінансово-кредитних від­носин. Створення міжнародних фінансових інституцій. Міжнародний валютний фонд. Організація та функціональне призначення МВФ. Напрями співпраці МВФ з Україною. Група Світового банку. Основи організації, структура та при­значення СБ. Форми співпраці структур СБ з Україною. Регіональні міжнародні кредитно-фінансові інституції. Ство­рення та призначення Чорноморського банку торгівлі і розвитку. Європейський банк реконструкції та розвитку. Порядок ство­рення, призначення і функції ЄБРР. Основні операції ЄБРР. На­прями співробітництва з Україною.Банк міжнародних розрахунків. Необхідність та порядок ство­рення БМР. Функції банку. Роль БМР у розвитку міжнародного співробітництва у валютно-кредитній сфері.

Список рекомендованої літератури:

1. Закон України «Про банки і банківську діяльність» // Законодавчі і нормативні акти з банківської діяльності. – 1996. – Вип. 1.

2. Указ Президента України «Про грошову реформу в Україні» // Вісник НБУ. – 1996. – №5.

3. Положення НБУ «Про кредитування», затв. Постановою Правління НБУ №246, 28.09.1995р.

4. Банківські операції: Підручн. – 2-ге вид., випр. і доп. / А.А.Мороз, М.І.Савлук, М.Ф.Пуховкіна та ін.; За ред. д-ра екон. наук, проф. А.М.Мороза. – К.: КНЕУ, 2002. – 476с.

5. Гроші та кредит: Підручн. // Відп. ред. М.І.Савлук. – К.: Либідь, 2002.

6. Гроші, банки та кредит: у схемах і коментарях: Навч. посібн. / За ред. Б.С.Луціва. – 2-ге видання, перероб. – Тернопіль: Карт-бланш, 2000. – 225с.

7. Деньги, кредит, банки: Учебн. // Под ред. О.И.Лаврушина. – М.: Финансы и статистика, 1998. – 448с.

8. Гроші та кредит: Навч.-метод. посібн. для самост. вивч. дисц. // М.І.Мирун, М.І.Савлук, І.М. Лазепко та ін. – Вид. 2-ге, перероб. і доп. – К.: КНЕУ, 2002. – 124с.

9. Гроші та кредит: Підручн. – 4-те вид., перероб. і доп. / М.І.Савлук, А.М.Мороз, І.М.Лазепко та ін..; За заг. ред. М.І.Савлука. – К.: КНЕУ, 2006. – 744с.

10. Центральний банк і грошово-кредитна політика: Підручн. / Кол. авт: А.М.Мороз, М.Ф.Пуховкіна, М.І.Савлук та ін..; За заг. ред. д-ра екон. наук, проф. А.М.Мороза – К.: КНЕУ, 2005. – 556с.

11. Щетинін А.І. Гроші та кредит: Підручн. – К.: ЦНЛ. – 2005 . – 429с.

12. Гроші та кредит. Конспект лекцій для студентів економічних спеціальностей денної та заочної форм навчання // Мостовенко Н.А., Барський Ю.М. – Луцьк: ЛДТУ, 2004. – 136с.

13. Гроші та кредит. Методичні вказівки до практичних занять для студентів спеціальності «Фінанси» денної та заочної форм навчання // Мостовенко Н.А. – Луцьк: ЛДТУ, 2004. – 67с.

14. Гроші та кредит. Методичні вказівки до виконання самостійної роботи для студентів економічних спеціальностей денної та заочної форм навчання // Мостовенко Н.А. – Луцьк: РВВ ЛДТУ, 2006. – 88с.


Страхування

Тема 1. Сутність, принципи та роль страхування.

Страхування як економічна категорія і необхідний вид діяльності. Соціально-економічний зміст страхування, його цілі і функції. Основні поняття і терміни страхування. Суть та форми організації страхового фонду.

^ Тема 2. Класифікація страхування.

Поняття особистого страхування та його класи­фікація. Страхування життя. Страхування від нещасних випадків. Медичне страхування. Особливості страхування цивільної відповідальнос­ті власників транспортних засобів. Міжнародна система «Зелена картка».

^ Тема 3. Страхові ризики та їх оцінка.

Необхідність і значення страхування технічних ризиків. Страхування машин від поломок. Страхування електронної техніки. Страхування після пускових гарантійних зобов’язань. Економічний зміст страхування кредитних ризиків. Основні організаційні форми страхування кредитів. Страхування відповідальності позичальника за непогашення кредиту. Страхування ризику непогашення кредиту. Страхування депозитів. Суть та види страхування морських ризиків. Страхування морських суден. Страхування відповідальності власників суден. Суть та види страхування авіаційних ризиків. Страхування повітряних суден. Страхування відповідальності у авіаційному страхуванні. Страхування вантажів, що перевозяться авіаційним транспортом.

^ Тема 4. Страховий ринок.

Поняття страхового ринку. Класифікація страхо­вих ринків. Суб'єкти страхового ринку. Сутність маркетингу в страхуванні. Договір страхування, його зміст і значення.

^ Тема 5. Страхова організація.

Страхова компанія як необхідний суб'єкт страхо­вого ринку. Характеристика основних типів страхових органі­зацій. Порядок створення, функціонування та ліквідації страхових компаній. Ресурси страхової компанії. Структура страхової компанії та управління нею.

^ Тема 6. Перестрахування та співстрахування.

Необхідність, сутність і принципи перестрахування. Співстрахування і механізм його застосування. Методи перестрахування.

^ Тема 7. Майнове страхування.

Страхування майна від вогню та інших небезпек. Страхування будівель і споруд. Страхування тварин у господарствах громадян. Страхування домаш-нього майна. Страхування тварин у господарствах громадян. Страхування домашнього майна.

^ Тема 8. Страхова статистика.

Показники страхової статистики. Розрахунок показників страхової статистики.

Тема 9. Формування тарифів за видами страхування, іншими, ніж страхування життя.

Тарифи за видами страхування, іншими, ніж страхування життя, їх формування.

^ Тема 10. Формування, облік та розміщення страхових резервів за видами страхування, іншими, ніж страхування життя.

Формування страхових резервів за видами страхування, іншими, ніж страхування життя. Облік страхових резервів за видами страхування, іншими, ніж страхування життя. Розміщення страхових резервів за видами страхування, іншими, ніж страхування життя.

^ Тема 11. Платоспроможність страхової компанії.

Фінансова структура страхової компанії. Кругообіг фондів і коштів страхової компанії. Доходи, витрати, фінансові результати страхової компанії. Платоспроможність страхової компанії.

^ Тема 12. Доходи, витрати та прибуток страховика.

Формування і використання доходів, витрат, фінансових результатів страхової компанії.

Список рекомендованої літератури:

1. Базилевич В. Д., Бизилевич К. С. Страхова справа. – К.: «Знання», 1997.

2. Заруба О. Д. Страхова справа: Підручн. – К.: Т-во «Знання», 1998.

3. Вовчак О.Д., Завійська О.І. Страхові послуги: Навч. посібн. – Львів: «Компакт-ЛВ», 2005. – 656с.


Безпека банківської справи

Тема 1. Концептуальні основи безпеки банку.

Поняття безпеки банку. Завдання та принципи забезпечення безпеки банку. Концептуальні основи побудови системи діагностики безпеки банку. Складові елементи системи діагностики безпеки банку. Класифікація негативних факторів впливу на стан безпеки банку

^ Тема 2. Інформаційна безпека банку: основні поняття, система забезпечення, правове регулювання.

Інформаційна безпека банку. Показники інформаційної безпеки банку. Схема класифікації інформації за рівнями конфіденційності. Схема класифікації інформації за безвідмовністю. Система забезпечення інформаційної безпеки банку. Вимоги щодо роботи з конфіденційною інформацією. Правове регу-лювання захисту банківської таємниці. Відповідальність за посягання на банківську таємницю.

^ Тема 3. Кадрова безпека банку: основні поняття напрямки забез-печення.
Поняття кадрової безпеки банку. Показники кадрової безпеки банку. Основні завдання служби безпеки банку. Комплектування служби безпеки банку. Джерела негативних фактори впливу на стан кадрової безпеки банку. Зовнішні та внутрішні фактори впливу на стан безпеки банку. Політика кадрової безпеки банку. Принципи формування політики кадрової безпеки банку. Стратегія кадрової безпеки банку.
^ Тема 4. Проблеми утворення, «відмивання» та використання фіктивних грошових коштів.

«Відмивання» грошей: сутність, основні етапи. Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей – FATF. Сорок рекомендацій FATF: загальні засади боротьби з відмиванням грошей у світовому масштабі. Регіональні організації за типом FATF. Діяльність у протидії відмивання грошей Базельського комітету з банківського нагляду та Вольфсберзької групи. Органи фінансової розвідки: поняття і концепції формування.

^ Тема 5. Система фінансового моніторингу.

Система та суб'єкти фінансового моніторингу. Завдання та обов'язки суб'єкта первинного фінансового моніторингу. Ідентифікація осіб, що здійснюють фінансові операції. Надання інформації про фінансову операцію. Фінансові операції, що підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу.

^ Тема 6. Забезпечення безпеки кредитних операцій.

Забезпечення безпеки кредитних операцій банків. Ознаки, що можуть свідчити про здійснення легалізації (відмивання) грошей, отриманих злочинним шляхом, під час проведення операцій за кредитними договорами. Кредитний моніторинг як спосіб забезпечення безпеки кредитних операцій.

^ Тема 7. Забезпечення безпеки роботи банків на фондовому ринку.

Ознаки, що можуть свідчити про здійснення легалізації (відмивання) грошей, отриманих злочинним шляхом, під час проведення операцій з цінними паперами і похідними фінансовими інструментами. Забезпечення безпеки роботи банків на фондовому ринку. Схеми зловживань суб’єктами підприємницької діяльності за допомогою реалізації векселів

^ Тема 8. Забезпечення безпеки проведення в банках касових операцій.

Ознаки, що можуть свідчити про здійснення легалізації (відмивання) грошей, отриманих злочинним шляхом, під час проведення операцій з готівкою і переказів грошових коштів. Схеми зловживань суб’єктами підприємницької діяльності за допомогою проведення в банках касових операцій. Забезпечення безпеки касових операцій

^ Тема 9. Забезпечення безпеки роботи банків з пластиковими платіжними засобами.

Ознаки, що можуть свідчити про здійснення легалізації (відмивання) грошей, отриманих злочинним шляхом, під час здійснення електронного банкінга і розрахунків за пластиковими картками. Забезпечення безпеки роботи банків з пластиковими картками

^ Тема 10. Забезпечення безпеки валютних операцій банків.

Ознаки, що свідчать про можливе здійснення легалізації (відмивання) грошей, отриманих злочинним шляхом, під час проведення міжнародних розрахунків. Забезпечення безпеки валютних операцій банків

^ Тема 11. Забезпечення економічної безпеки банку.

Економічні нормативи регулювання діяльності комерційного банку. Формування та дотримання комерційним банком обов'язкових резервів.

Список рекомендованої літератури:

1. Сенчагов В. Экономическая безопасность: состояние экономики, фондового рынка и банковской системы // Вопросы экономики. – 1996. – № 6. – С. 144-153.

2. Стрельбицька Л.М., Стрельбицький М.П. Основи безпеки банківської системи України та банківської діяльності: Монографія / Заред. М.П.Стрельбицького. – К.: Кондор, 2004.- 600с.

3. Барановський О.І. Фінансова безпека в Україні (методологія оцінки та механізми забезпечення): Монографія. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2004. – 759с.

4. Єрмошенко М. Фінансова безпека держави: національні інтереси, реальні загрози, стратегія забезпечення. – К.: Київ.нац. торг.-екон. ун-т, 2001. – 309с.

5. Васильченко З., Васильченко І. Моделювання інтегрального показника економічної безпеки банку // Банківська справа. – 2006. – №5-6. – С.44-56.

6. Побережний С. Оценка финансово-экономической эффективности деятельности подразделений банковской безопасности // Автореф. дис. канд. екон. наук. – Суми, 2006.

7. Аналіз банківської діяльності: Підручн. / А. М. Герасимович, М. Д. Алексеєнко, І. М. Парасій-Вергуненко та ін.; За ред. А. М. Герасимовича. – К.: КНЕУ, 2007. – 600с.

8. Ярочкин В. И. Безопасность банковских систем. – М.: Ось-89, 2004 – 416с.

9. Гамза В.А., Ткачук И.Б. Безопасность банковской деятельности: Учебн. – М.: Маркет ДС, 2006. – 424с.

10. Ліпкан В.А. Безпекознавство: Навч. посібн. – К.: Вид-во Європ. ун-ту, 2003. – 208 с.

11. Методичні рекомендації щодо організації та функціонування систем ризик-менеджменту в банках України // www.kbs.org.ua/files/1080638471598/ Minimaln.doc


Банківські операції

Тема 1. Створення та організація діяльності комерційного банку

Види та операції комерційних банків. Організаційна структура банку та управління ним. Порядок реєстрації комерційного банку. Ліцензування банківської діяльності.

^ Тема 2. Формування ресурсів комерційного банку

Склад і структура ресурсів комерційного банку. Формування власного капіталу банку. Операції по залученню вкладів і депозитів. Залучення ресурсів на міжбанківському ринку. Управління ресурсами комерційного банку


^ Тема 3. Розрахунково-касові операції банків

Основи організації грошових розрахунків в національній економіці. Правила документообігу при здійсненні безготівкових розрахунків. Ведення рахунків клієнтів. Безготівкові міжгосподарські розрахунки. Міжбанківські розрахунки. Розрахунки з використанням платіжних карток. Організація готівкових розрахунків.
^ Тема 4. Операції банків з векселями
Характеристика та види векселів. Врахування та переврахування векселів. Кредити під заставу векселів. Авалювання та акцептування векселів банками Інкасування та доміциляція векселів. Зберігання банками векселів клієнтів.
^ Тема 5. Кредитні операції банків
Класифікація банківських кредитів. Умови кредитної угоди. Способи захисту від кредитного ризику. Позичковий відсоток та його диференціація. Процес кредитування клієнтів банку. Формування і використання резерву для відшкодування можливих втрат за позичками комерційних банків. Особливості надання та погашення окремих видів кредиту.

^ Тема 6. Операції банків з цінними паперами

Місце та роль комерційних банків на ринку цінних паперів. Професійна діяльність на фондовому ринку. Поняття та види цінних паперів. Формування банківського портфеля цінних паперів та управління ним. Посередницькі операції комерційних банків на фондовому ринку. Ризики, властиві банківським інвестиціям. Банки в ролі андеррайтерів.
^ Тема 7. Банківські інвестиції
Поняття та види банківських інвестицій. Оцінка інвестиційних проектів, аналіз доцільності та ефективності інвестування. Довгострокове кредитування інвестиційних проектів.
^ Тема 8. Операції банків в іноземній валюті
Порядок відкриття та ведення уповноваженими банками України рахунків в іноземній валюті. Посередництво банків у фінансових розрахунках між експортерами та імпортерами і їх кредитування. Валютне кредитування.
^ Тема 9. Нетрадиційні банківські операції та послуги
Банківські послуги та їх види. Лізингові операції банків. Факторинг і форфейтинг. Інші нетрадиційні банківські операції
^ Тема 10. Забезпечення фінансової стійкості банку
Економічні нормативи регулювання діяльності банків. Ліквідність та платоспроможність банку. Формування резервів для покриття можливих втрат від активних операцій. Фінансові звіти банку та оцінка його діяльності. Доходи і витрати банку.

Список рекомендованої літератури:

1. Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 7.12.2000, №2121-ІІІ//ВВР. – 2001. – №5, 6. – Ст. 36.

2. Закон України «Про Національний банк України» від 20 травня 1999 р. № 679-XIV// Урядовий кур'єр. – 1999 , 1 липня. – С. 1-9.

3. Шевченко Р.І. Банківські операції. Навч. посібн. – К.: КНЕУ, 2003. – 276 с.

4. Банківська справа: Навч. посібн. / За ред. Тиркала Р.І. – Тернопіль: Карт-бланш, 2001. – 314 с.

5. Банківські операції. Конспект лекцій для студентів спеціальностей «Фінанси» та «Банківська справа» денної та заочної форм навчання // Різник Р.Ю. – Луцьк: ЛДТУ, 2007. – 216с.


Центральний банк і грошово-кредитна політика

Тема 1. Статус та основні напрями діяльності центральних банків.

Статус центрального банку. Завдання та функції центрального банку. Баланс центрального банку.

^ Тема 2. Національний банк України.

Етапи та особливості становлення НБУ. Правовий статус НБУ та його економічна самостійність. Організаційна, управлінська та функціональна структура НБУ. Завдання та функції НБУ як центрального банку країни.

^ Тема 3. Емісія грошей та регулювання готівкового грошового обігу.

Роль НБУ в організації готівкового обігу. Місце готівки в платіжному обороті. Регулювання готівкового обігу в платіжній системі. Регламентація емісійно-касової роботи в банківських установах. Організація виробництва грошей.

^ Тема 4. Рефінансування банків.

Характеристика кредитів центрального банку. Розвиток кредитних відносин НБУ з банками. Розрахункове обслуговування банків центральним банком. Методи рефінансування комерційних банків. Тендери Національного банку і порядок їх проведення. Кредити «овернайт». Стабілізаційні кредити. Операції купівлі – продажу державних цінних паперів та казначейських зобов’язань на відкритому ринку. Опереції РЕПО.

^ Тема 5. Організація та регулювання платіжної системи.

Система електронних платежів (СЕП) НБУ. Міжбанківські розрахунки та їх організація. Перспективи розвитку платіжних систем в Україні.


^ Тема 6. Регулювання діяльності банків.

Економічна сутність та необхідність регулювання банківської діяльності. Організація системи банківського регулювання. Державна реєстрація банків. Ліцензування банківської діяльності. Установлення економічних нормативів НБУ, що регламентують діяльність банків. Гарантування банківських депозитів. Рейтингова система оцінки діяльності банків.

^ Тема 7. Банківський нагляд.

Суть і завдання банківського нагляду. Заходи впливу НБУ на факти порушення банківського законодавства. Режим фінансового оздоровлення як інструмент банківського нагляду. Порядок ліквідації банків в Україні.

^ Тема 8. Центральний банк як банкір і фінансовий агент уряду.

Кредитне, консалтингове і представницьке обслуговування уряду. Роль центрального банку в забезпечення касового виконання державного бюджету. Роль центрального банку в управлінні внутрішнім державним боргом. Роль центрального банку в управлінні зовнішнім державним боргом.

^ Тема 9. Грошово-кредитна політика.

Сутність грошово-кредитної політики та її інституційна основа. Цільова спрямованість грошово-кредитної політики. Передавальний механізм та ефективність грошово-кредитної політики. Типи грошово-кредитної політики. Місце і роль грошово-кредитної політики в загальнодержавній економічній політиці.

^ Тема 10. Інструменти грошово-кредитної політики.

Класифікаційна характеристика інструментів грошово-кредитної політики. Політика обов’язкових резервних вимог. Політика рефінансування центральним банком комерційних банків. Процентна політика центрального банку. Політика центрально банку на відкритому ринку. Інструменти прямого впливу центрального банку на грошовий ринок і економічні процеси.

^ Тема 11. Валютна політика. Валютне регулювання і контроль.

Валютна політика центрального банку. Валютне регулювання: економічна сутність, необхідність та завдання. Інструменти валютного регулювання. Повноваження НБУ як органу валютного регулювання Курсова політика НБУ. Платіжний баланс: економічний зміст і роль у системі валютного регулювання. Золотовалютні резерви в системі валютного регулювання. Валютний контроль, змісті завдання.

Список рекомендованої літератури:

Закон України «Про Національний Банк України» // Законодавчі та нормативні акти з банківської діяльності. – 2002. – №5.

Адамик Б.П. Національний банк і грошово-кредитна політика: Навчальний посібник. – Тернопіль: Карт-бланш, 2002. – 278с.

Любунь О.С., Любунь В.С., Іванець І.В. Національний банк України: основні функції, грошово-кредитна політика, регулювання банківської діяльності: Навч. посібн. – К.: ЦНЛ, 2004. – 351с.

Національнний банк і грошово-кредитна політика: Підручн. / За заг. ред. А.М.Мороза і М.Ф.Пуховкіної. – К., 1999.

Центральний банк і грошово-кредитна політика. Конспект лекцій для студентів спеціальності «Фінанси» денної та заочної форм навчання // Мостовенко Н.А.. – Луцьк: РВВ ЛДТУ, 2005. – 148с.


Іпотечний ринок

Тема 1. Економіко-правові засади організації іпотечного кредитування

Еволюція поняття іпотеки. Власність у системі іпотечного кредитування. Правові аспекти регулювання сфери іпотечного кредитування.

^ Тема 2. Світовий досвід організації національних систем іпотечного кредитування

Загальні принципи організації іпотечного кредитування в Європі. Схема іпотечного кредитування в США. Міжнародна практика залучення фінансових засобів для іпотеки.

^ Тема 3. Банківські структури в іпотечному кредитуванні

Моделі залучення банківськими структурами ресурсів для іпотечного кредитування. Способи контролю банками зобов’язань при іпотечному кредитуванні. Характеристика, зміст діяльності та роль в іпотечному кредитуванні об’єднань іпотечних установ.

^ Тема 4. Механізми та інструменти іпотечного кредитування

Характеристика механізму іпотечного кредитування. Інструменти іпотечного кредитування. Іпотечне кредитування промислових підприємств. Іпотечне кредитування малого бізнесу.

^ Тема 5. Ринок нерухомості

Характеристика ринку нерухомості. Класифікація ринку нерухомості. Функції ринку нерухомості.

Тема 6. Організація кредитування під заставу нерухомого майна

Стадії банківського кредитування під заставу нерухомості. Етапи організації іпотечного кредитування. Договір про ІК.

^ Тема 7. Роль іпотечного кредитування у фінансуванні господарської діяльності підприємства
Іпотечне кредитування промислових підприємств. Іпотечне кредитування малого бізнесу. Перспективи розвитку іпотечного кредитування під заставу сільськогосподарських земель.
^ Тема. 8. Методика оцінювання ринкової вартості об’єктів іпотеки

Оцінювання вартості об’єктів нерухомого майна. Оцінювання рівня ефективності використання об’єктів нерухомості.

^ Тема 9. Ризики та страховий захист в іпотечному кредитуванні.

Характеристика ризиків в іпотечному кредитуванні. Страхування як інструмент зниження ризиків іпотечного кредитування.


Список рекомендованої літератури:

1. З історії іпотечного кредитування в Україні. Красикова О.М. /Фінанси України. 1998 №4, с. 94- 104.

2. Економіка нерухомості: Підручник. А.М.Асаул, І.А. Брижань, В.Я. Чевганова. – К.: «Лібра», 2004. – 304 с.

3. А.М.Асаул, В.І.Павлов, І.І.Пилипенко, Н.В.Павліха, І.В.Кривов’язюк. Економіка нерухомості. Навчальний посібник – К.: ІВЦ Держкомстату України , 2004. – 350 с.

4. Кручок С.І. Іпотечне кредитування: європейська практика та перспективи розвитку в Україні. – К.: Урожай, 2003. – 208 с.

5. Колобов С.С., Колосова В.С. Жилищное ипотечное кредитование: Состояние и перспективы развития. – М.: Издательско-торговая корпорация «Дашков и Ко», 2002.

6. Кудрявцев В., Кудрявцева Е. Основы организации ипотечного кредитования — М.: Высшая школа, 1997. с. – 42-47.

7. Мелкумов Я.А. Организация и финансирование инвестиций: Учебное пособие. - М.: ИНФРА – М, 2000. - 248с.

8. Михайлов Е.Д. Ипотечное финансирование в США //США:

экономика, политика, идеология. — 1993. — № 1.

9. Смирнов В.В., Лукина З.П. Ипотеч­ное жилищное кредитование — М.: Издательский дом "Аудитор", 1999. — 7/2с.

10. Євтух О.Т. Іпотека – механізм ефективного використання ресурсів. Луцьк: Волинська обласна друкарня, 2001. – 316 с.

11. Євтух А. Т. Іпотека: теорія й прак­тика. - Луцьк: Медиа,1999. — 467 с.


Аналіз банківської діяльності

Тема 1. Теоретичні аспекти аналізу банківської діяльності.

Предмет, метод та значення аналізу банківської діяльності. Інфор-маційне забезпечення аналізу. Види аналізу банківської діяльності та етапи його проведення.

^ Тема 2. Аналіз власного капіталу банку.

Особливості формування статутного капіталу. Види та порядок формування резервів банку. Економічні нормативи, що регламентують достатність капіталу.

Тема 3. Аналіз зобов’язань банку.

Аналіз залучених та запозичених коштів. Види депозитів. Субординований борг.

Тема 4. Загальний аналіз активних операцій банку.

Аналіз динаміки, складу і структури активів банку. Аналіз якості активів банку. Аналіз високоліквідних активів банку.

^
еще рефераты
Еще работы по разное