Реферат: Канадсько-українська програма реформування та модернізації сільськогосподарського сектору україни (farm) за участі


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ


КАНАДСЬКО-УКРАЇНСЬКА ПРОГРАМА РЕФОРМУВАННЯ

ТА МОДЕРНІЗАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО СЕКТОРУ

УКРАЇНИ (FARM) за участі

НАЦІОНАЛЬНОЇ АСОЦІАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ

ДОРАДЧИХ СЛУЖБ УКРАЇНИ


С Т Е Н О Г Р А М А


ПРОВЕДЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ФОРУМУ

З ПИТАНЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ДОРАДНИЦТВА


22 травня 2007 р.


К И Ї В


С Т Е Н О Г Р А М А


ПРОВЕДЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ФОРУМУ З ПИТАНЬ

^ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ДОРАДНИЦТВА


22 травня 2007 р.


Г О Л О В А – відкриває засідання і головує на ньому пан ГАЙ ІННЕЗ, директор Програми ФАРМ, Канада.


Добрий ранок!

Організація сільськогосподарського сектору України – це спільний захід канадсько-український. Йдеться про те, що ми працюємо спільно з питань аграрної політики в рамках Національної асоціації з дорадчих питань.

Я є директором цієї програми. Це канадська агенція СІДА , ми фінансуємо реформування сільськогосподарських програм в різних секторах. Це розширення чи становлення національної служби дорадчих консультацій з сільського господарства в різних областях.

Сьогодні поговоримо про дорадчі послуги, про досвід, який існує в різних країнах світу. Це не проста система. Для того, щоб її встановити і щоб вона була життєздатною, а ми сьогодні будемо розказувати на прикладі Канади, в Україні стоять великі завдання перед нею. Але в неї є величезні активи – це люди, земля і все це сполучається з потужною відповідальністю з боку Міністерства з аграрної політики України також.

Нам пощастило, у нас є важливі делегати, які представляють різні країни, дорадчі служби. Ми поговоримо про досвід Канади, Польщі і Угорщини. Важливо, щоб задіяти всі заходи, всі зусилля, які задіяні у досягненні цієї мети. Як частина Круглого столу, ми також почуємо презентації від міжнародних донорів, які дають допомогу щодо створення дорадчої служби сільськогосподарських консультантів. Це дуже цікавий день.

Все це записується і буде перекладатися на певні мови, щоб можна було цими матеріалами скористатися згодом.

1-2

Перш, ніж я буду представляти наших гостей, то я хотів би скористатися нагодою Канадській агенції з Міжнародного розвитку та уряду Канади, який підтримує нашу програму. Це Альберта, Саскачеван, Манітоба, які представлені сьогодні членами каденції Ради. Цими провінціями виділено 1,2 млн.доларів канадських, щоб забезпечити підготовку і участь консультантів в проекті. 58 агентів всього задіяно. Ми за їхньої допомоги разом з Міністерством аграрної політики, нашим партнером та Академією сільського господарства України надаємо консультації на рівні обласних, районних адміністрацій. Вони представлені сьогодні у нас.

У нас присутній пан Аршулік А. – Начальник Головного управління агропромислового розвитку Волинської обласної адміністрації.

Пані Гладка М.В – це представник Дніпропетровського регіону. Вони працюють з нами на всіх етапах проекту. Будуть найголовнішими людьми, які будуть вирішувати долю дорадчої служби у цій сфері.

Я хочу представити пана М.Гладія – він є головним з питань аграрної політики та земельних відносин, президент Національної сільськогосподарської палати України.

(Оплески).


3-12-1


ГЛАДІЙ М.В – Народний депутат України, голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.

Я дуже вдячний, що ви мене запросили на це зібрання. Всі ми є свідками становлення дорадництва в Україні. Дорадництво несе сучасні технології, ринкові методи господарювання та інформацію. Це сприяє зменшенню безробіття. В жодній країні сільське господарство не змогло б розвиватись ефективно без дорадчих служб.

Верховна Рада України на початку 2004 року прийняла Закон «Про сільськогосподарську дорадчу діяльність», який вступив в дію з січня 2005 року. Реалізація положень цього закону практично ще не розпочалась. Нажаль. Головна з причин – це неоднозначне трактування положень закону між різними інституціями, нерозуміння сутності дорадчої діяльності.

В ряді країн дорадчі служби є структурними підрозділами органів професійного самоврядування, аграрників. Національна сільськогосподарська палата України, національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України тісно співпрацюють з дня заснування.

У нас є спільна мета – підвищення ефективності та господарювання кожного господарства, використання української землі, шлях до процвітання України. В державному бюджеті на 2007 рік передбачено видатки 10 млн. грн.. на відкриті сільськогосподарські дорадництва. Це надто мало для аграрної країни, але ми маємо розглядати це як перший крок, як сигнал з боку держави на те, що дорадчі служби отримали реальне визнання з боку держави.

Сьогодні своє слово повинні сказати місцеві ради і адміністрації всіх рівнів. Додаючи власні ресурси до цієї справи, щоб дорадчі служби стали механізмом відродження українського села.


2-2


Ми повинні проаналізувати, обговорити накопичений досвід в цьому. Скористатись іноземним досвідом, прислухатись до думки іноземних експертів, які працюють в Україні, аналізують ситуацію в українському дорадництві, щоб побудувати ефективну систему щодо підвищення конкурентоспроможності українських товарів на вітчизняному та світових ринках.

Особливо це актуально в процесі інтеграції України зокрема вступу до СОТ.

Ще раз хотів би подякувати за організацію цього форуму. Цей форум повинен принести якісно новий виток в діяльності наших дорадницьких служб, в розвитку сільського господарства в цілому в нашій країні.

Враховуючи те, що ми сьогодні на шляху до вступу в СОТ, звичайно, ми підкреслюємо курс України до європейської інтеграції.

Дякую за увагу.


3-1

Ви будете завтра мандрувати за межі Києва. Це програма, яка передбачає відвідини міста Луцька.

Я хотів би запросити до виступу пана Анатолія.

^ АНАТОЛІЙ –

Добрий день, шановні учасники форуму!

Я хотів би, перш за все, привітати вас із сьогоднішнім святом у нас на теренах України, святом Святого Миколая, він хранитель і оберіг тих, хто є в дорозі. Нехай він вас завжди оберігає в дорозі. Хай вам щастить.

Стосовно того, що вже сказав пан Гай Іннез, то я абсолютно погоджуюся з ним, що ми в Дніпропетровській області, Волинській будемо абсолютно робити все для того, щоб дорадча служба працювала і надалі, бо вона нам дуже і дуже потрібна.

Стосовно того, що ви завтра будете перебувати на Волині, не тільки в Луцьку, але і в інших районах. Я про це нічого не буду розказувати, але тільки б хотів сказати, що агропромисловий комплекс Волині, він має досить потужний потенціал, який на сьогодні ще не до кінця використаний. Але ми маємо стійку тенденцію приросту виробництва сільськогосподарської продукції, особливо сільськогосподарські підприємства. Ми йдемо на структуризацію одноосібних селянських господарств з тим, щоб вони дійсно були готові працювати в умовах СОТ, бо вони найбільше постраждають в майбутньому від приєднання України до СОТ.

Волинь по виробництву сільськогосподарської продукції, я вам тільки назву цифри.

Виробництво сільськогосподарської продукції на душу населення , Волинь займає друге місце після Черкаської області.

Маємо непоганий досвід роботи із проектами, зокрема, проект приватизації землі. Власне проект, по якому ми з вами зібралися, по дорадчій службі, по якому ми працюємо спільно разом з нашими канадськими партнерами. На сьогодні ми включилися в роботу по проекту екологічному, тобто повне

3-2

знищення території України, разом з Європейською спільнотою по непридатних отрутохімікатах. Ми дуже хочемо працювати по проекту створення гуртового ринку виробничого типу плодо-овочевої продукції

Спільно разом з нашими колегами із Польщі. Там є дорадча служба, яка має і досвід роботи і постійно нам надає в тому допомогу.

Ті цифри, що я називав по виробництву валової продукції вона вся майже, або абсолютно вся виробляється на недержавній формі власності, це приватна форма власності. І вона дуже потребує сьогодні послуг дорадчої служби і дорадча служба у нас дуже витребувана виробничниками. І приємно констатувати, що саме дорадча служба Волинської області удостоєна, як власне і Волинь такої честі, що завтра учасники форуму будуть перебувати на теренах Волині. Користуючись нагодою я хочу самі хороші, щирі вітання від голови обласної державної адміністрації В.Бондаря, його першого заступника В.Заремби, який опікає у нас сільськогосподарську галузь.


4-1


Вони зустрінуться з вами на теренах нашої Волині. Я думаю, що ви знайдете на Волині те, що хочете побачити. Бажаю плідної праці, ділових контактів і зустрічей.


^ ГОЛОВУЮЧИЙ –

Ми коли планували цей форум, хотіли провести на Волині всі дні роботи, хотіли зробити вузько національний форум. Хотіли долучитись до величезного практичного досвіду і підкреслити важливість підтримки і розбудови дорадчої сільськогосподарської служби. Хочемо подякувати директору сільськогосподарської програми. Ми побачимо, яким чином працює дорадча служба.

Наш другий доповідач пан Тейлор, він є перший секретар Канадійського посольства в Києві. Отже, він скаже кілька слів від імені уряду Канади.


ТЕЛОР –

Дякую, шановний головуючий. Від імені уряду Канади, Канадійської Агенції Сіда і посла Дбайна Данн я хочу вітати вас на цьому національному форумі. Це високо представницький форум. Посол Данн, нажаль, не зміг бути присутнім, але йому буде дуже цікаво почути про роботу цього форуму.

Я хотів би вітати колег з Польщі. Канада працює і надалі з центральними балтійськими європейськими країнами та Україною щодо 3-сторонньої участі. В такому форматі обговорення буде продовжуватись і ми зможемо користуватись тими перевагами, які існують у цій системі сільського господарства.


4-2

Йдеться про розбудову приватного сільськогосподарського сектора. За наступні 5 років очікується, що Канадійська сторона зможе посилити сільськогосподарські інституції, а також ланцюжок маркетингу сільськогосподарської продукції. Це справді матиме сенс коли поліпшиться життя країни, поліпшиться життя та ефективність роботи сільськогосподарських виробників. Ми надаємо допомогу науковим інституціями, практичним виробникам. Від самих високих коридорів урядових кабінетів до того сільськогосподарського виробника.

На всіх етапах внесок, який робиться, він є дуже цінним. Програма модернізації сільськогосподарського сектору це є найбільша інвестиція з 2001 року. Канадійський уряд дуже радий, виділяючи 6 млн. 100 тис.


5-1

На посилення і більше активне реформування і розвиток цієї служби. Цей проект з самого початку, а близько 16 тисяч було охоплено на базі стажування, допомоги тощо. Ми задіяли наукові інституції, університети, коледжі, асоціації. Я радий бачити багатьох представників цих структур тут у залі . Очевидно, що складність завдань, які стоять перед сільськогосподарським виробником, вони не можуть бути вирішені лише Канадою. Тут потрібні зусилля і Європейської комісії, Американської агенції з міжнародного розвитку, Світового банку і Міжнародної фінансової корпорації.

Звичайно, цей доробок не можна применшити, бо йдеться про те, що саме за участю всіх учасників, справді, ми можемо досягти успіхів. Я хочу ще раз привітати всіх і подякувати присутнім за участь у форумі.

Міністерство аграрної політики України відіграє центральну роль в координації сільськогосподарського виробництва. Дуже радий, що уряд України встановив законодавчі рамки з прийняттям закону Верховною Радою. І я би хотів заохотити Міністерство аграрної політики України, щоб продовжувати розширювати свою діяльність у цій сфері і сказати, що програма з реформування та модернізації з питань сільськогосподарського дорадництва, вона буде вестися справді дуже ефективно. За цим стоїть багато викликів в майбутньому, є необхідність більш активної участі держави щодо розбудови сільського господарства, є потреба у більш чіткій координації і підтримки з національних джерел. Я сподіваюсь, що ці питання, які ми будемо обговорювати у ці два дні, будуть вирішені практично. Я хочу подякувати Міністерству аграрної політики України і Національній асоціації сільськогосподарських радників, наших українських партнерів, бо без вашої енергією, творчого підходу ця спільна діяльність не могла б відбутися.


5-2

І на останок, я хотів би подякувати Програму реформування та модернізації сільськогосподарського сектору України (ФАРМ) за всі її зусилля і ресурси,

які були задіяні для організації. А також хочу подякувати представників Саскачеван та Манітоба за те, що вони докладають зусилля для розбудови життєздатної та постійно діючої служби.

Дуже дякую.

(Оплески).

Г О Л О В А –

Я хочу сказати, що присутній тут представник Канадського посольства – М.Осташ. Якщо ви виступили, то це було б дуже добре. Він є українським послом в Канаді. Ми зустрічалися з ним, коли я був тут 2 тижні тому. Ми зустрічалися з вашим Міністром з закордонних справ та представниками федерального уряду. Тому пропоную виступити пану Міхору Осташу.


6-1


Я хотів би привітати всіх учасників цього Національного форуму з питань сільськогосподарського дорадництва. Я щойно прилетів з Канади і у мене свіжі враження від програми ФАРМ. Я був у провінції Саскачеван минулого тижня, перед тим в Альберті. Дуже велике зацікавлення співпраці з Україною.

Я згадав Саскачеван, коли дивишся далеко в простір, то видно на сотні кілометрів горизонт і канадці жартують, що можна побачити собаку, яка вибігла з дома і вже три дні біжить. Я бачив всі ці поля засіяні і я зрозумів, що Саскачеван, який має 1 млн. населення, виробляє 20 млн. тон зерна. Коли Україна буде приблизно такою як Саскачеван, вона поверне собі колишню славу житниці Європи. Я сподіваюсь, що так і буде завдяки канадським друзям.

Я уважно стежу за українсько-канадською співпрацею і бачу дуже багато цікавих і конструктивних моментів. Я познайомився з можливістю, яка створюється для перспективних покупців в Канаді, коли у певній провінції пропонують безкоштовний переїзд і перебування в Канаді для закупівлі сільськогосподарської техніки.

Я знаю, що є багато зацікавлених купувати техніку або навіть складати в Україні. Такі проекти зараз обговорюються і посол України в Канаді буде вітати такі кроки. Я думаю, що наша спільна співпраця українсько-канадська є корисною для обох країн. Канадці можуть ефективно працювати в Україні, інвестувати в Україну і просувати свої інтереси.

Зі свого боку хочу запевнити, що ми будемо дуже активно співпрацювати з вами в програмі ФАРМ. Дуже символічно, що у Канаді є степ, і в Україні є степ. Це образ без кінцевого простору, який може бути без кінцевою житницею. Треба, щоб була певна червона нитка.


6-2


М також використовуємо певні можливості регіональної співпраці. Канада і Україна підписали кілька угод, зокрема, між провінцією Альберта з Львівською областю, Івано-Франківською, провінція Саскачеван з Чернівецькою. Ми намагаємось реалізувати регіональні контакти.

Мене цікавить Одеська область, Херсонська, Миколаївська. Я сподіваюсь, що найближчі місяці буде кілька міжрегіональних обмінів. Готується делегація з Львівської області до Канади, до Альберти. На перспективу Саскачеван буде в Чернівцях. У нас попереду дуже гаряча пора і я радий, що ми маємо нагоду поговорити сьогодні щодо нашої співпраці і ми почуємо багато цікавих пропозицій.

Дякую за увагу і бажаю плідної роботи конференції.


7-1

Г О Л О В А –

Пан Осташ є другом пана Мельника, який, на жаль, не зміг сьогодні бути на нашій конференції, оскільки у нього була дуже важлива інша зустріч. Тому ми з ним зустрінемося і я думаю, що сьогодні ми його проінформуємо про ту роботу, яку ми проводимо.

Я хотів би публічно подякувати київському офісу Програми ФАРМ, Ользі Михайлівні за ту роботу, яку вона зробила, щоб організувати нашу конференцію. І Наталю Козак за ту роботу, яку вона робить з командою з Волині для того, щоб провести роботу завтра. Це дуже колосальна робота, яка була підготовлена і зроблена. Якщо у вас є певні питання протягом дня, то, будь ласка, звертайтеся до цих людей. Я хотів би подякувати за підтримку та допомогу в організації нашої роботи, бажаю вам продуктивної праці, також нашим партнерам, Міністерству, національній асоціації. Оскільки дорадництво, дійсно, еволюціонує. І сподіваюся, що для вас це буде продуктивний день, завтра ви побачите досить цікавий досвід розвитку дорадництва на Волині. Думаю, що для нас це буде два цікавих дні.

Зараз хотів би передати мікрофон пану Роману Шмідту, якого ви добре знаєте.

^ Р.ШМІДТ –

Дякую.

Шановні колеги!

Я хочу подякувати за чудову презентацію нашої співпраці між Програмою ФАРМ , Національною асоціацією дорадчих служб України. Я користуюся щасливою нагодою, щоб привітати велику делегацію із провінцій Альберта, Саскачеван і Манітоба, які присутні сьогодні в нашому залі і прибули до України на цей форум.

Насамперед пана Брента МакКеннелла, директора центру розвитку тваринництва Міністерства сільського господарства, продовольства та


7-2

сільського розвитку провінції Манітоба, пана Мітчела Дем”єна – директора департаменту розвитку ринків,

Міністерства сільського господарства, продовольства та відродження сільських територій провінції

Соскочеван. (Оплески)

Пана Роберта Прейзера – члена Секретаріату з питань аграрної політики Міністерства сільського господарства, продовольства та сільського розвитку провінції Альберта. Мілларда Глена – виконавчого директора компанії STEP,

Христину Холгін-Брамлі - адміністративного асистента програми FARM.

Мені дуже приємно, щоб представити сьогодні велику делегацію наших партнерів з Польщі, яку очолює заступник міністра сільського господарства і розвитку сільських територій Польщі пан Ян Кшиштоф Ардановські. (Оплески).

Також директора департаменту аграрної освіти, науки і дорадництва цього ж міністерства пану Б.Дробінську. Наших дуже добрих партнерів, досвідчених дорадників з відділу Поморського Осередку сільськогосподарського дорадництва в Гданську, цю групу очолює виконуючий обов”язки керівника відділу пан Антоні Гайдачук.

(Оплески).

Ми вітаємо його колег, зокрема, пані Терезу Краковську, яка більшості з вас знайома. Пана Збігнева Марцініяка, якого ви всі знаєте як доброго викладача.

Я хочу також нагадати, що сьогодні представлена на нашому форумі представники Української Академії аграрних наук, я вітаю І.М.Криворучка – начальника відділу Президії Академії Наук, аграрні університети. Тут присутні всі керівники дорадчих служб України, я їх всіх також вітаю.

Лідери громадських професійних організацій аграрного сектору, тут присутні представники Міністерства аграрної політики, Міністерства економіки, Міністерства фінансів, Секретаріату Кабінету Міністрів, Секретаріату Президента України і, звичайно, Верховної ради України.

8-1


Я щасливий, що ми мали можливість послухати надзвичайного і повноважного посла України в Канаді пана Осташа.

Присутня велика група журналістів, наших партнерів. Я хочу представити найкращого журналіста українського радіо пана М.Довбича. Його інформація про наш форум звучала зранку.

Я надаю слово для презентації пану Бренту МакКеннеллу – директору центру розвитку тваринництва, Міністерство сільського господарства, продовольства та сільського розвитку провінції Манітоба. Його презентація називається «Сільськогосподарське дорадництво в Канаді: досвід провінції Манітоба».


^ БРЕНТ МАККАННЕЛ –

Добрий ранок пані та панове! Дуже дякую за запрошення. У мене є кілька слайдів, які я покажу. Мені дуже приємно бути тут, дякую організаторам за запрошення на цю подію. Я також очікую продуктивної праці сьогодні і почути від колег про дорадниць кий досвід.

Я буду говорити про канадське дорадництво. Це карта Канади. Це дуже велика країна, вона складається з 10 провінцій та 3 територій. Якщо ви проїдете країною 6500 км, то очікуватиме, що це різна країна. Є багато географічних відмінностей, кліматичних особливостей і культурних рис. Це дає короткий тур по Канаді з сільськогосподарським фокусом.

Я почну з сходу. Є 4 провінції в Атлантичній Канаді. Вони в основному характеризуються рибальством. Там в минулому ловили лобстерів. Тут є багато рибальських ферм, сільськогосподарських. Ще тут вирощують картоплю. Це картопелька столиця Канади. Тут є дуже гарний гумус.


8-2


На сході є провінція Квебек. В основному тут проживають французи. Французька – це друга офіційна мова в Канаді.

Тепер переходимо до Онтаріо. Це найбільш щильно населена територія Канади. З сільськогосподарської точки зору тут є великі можливості для розвитку свиноферм.

На північ Онтаріо дуже чиста природа, багато зелені, дерев. Тут користується популярністю спортивна рибалка. Потім спускаємось до Манітоби, починається район прерії, тут три провінції. Поряд знаходиться Альберто. Коли українці емігрували до Канади на початку минулого століття, вони приїхали до Прерії. Тут є українські поселення і тут сільськогосподарський департамент, який почався з провінції в 1817 році. Департамент називається еміграційний і сільськогосподарський. Там, де були засновані перші сільськогосподарські фермерства в Прерії. В 20-роках була введена перша дорадницька програма і тут перша дорадницька програма, яка була переведена на українську мову.


9-1

Оскільки англійська мова була для канадських українців другою іноземною мовою на той час. Коли ми просуваємося далі по преріям до Саскачеван, наш український посол в Канаді сказав, що це дуже великі великі горизонти, простори. І там знаходяться найбільші ферми.

Потім ми переходимо до Альберти. Ця провінція –це найбільша тваринницька провінція в Канаді. Тут дуже багато фуражу заготовляється, в Альберті дуже багато нафти і газу. Це нам від Бога, як кажуть, дісталося. Якщо ми підемо трошки далі, досягнемо Колумбії, тут починаються великі скелясті гори, тут катаються на лижах у цій провінції, розвинута переробка молочних продуктів, органічне вирощування. На півночі три території – це Юкон, в принципі тут не дуже розвинуте сільське господарство, мешкають тільки полярні ведмеді. Тут є маленькі оази з мікрокліматом, є невеличкі ферми, діамантові шахти, тут є лісництво на північних околицях, також риболовство.

Що хочу сьогодні вам розповісти. Ми поговоримо про досвід роботи дорадчих служб в Канаді, а також будемо говорити про дорадчі послуги,

про означення дорадчих служб – те, що ми маємо в Канаді. Поговоримо про виклики, які стоять перед сільським господарством, поговоримо про федеральне та провінційне адміністративно-юридичне підпорядкування. Я так коротенько розповім про це. Поговоримо про сучасне ведення дорадчих послуг в Канаді з точки зору провінції Монітора. Це буде така опосередкована модель, яка застосована на всій території Канаді, і будемо тоді рухатися далі за слайдами. (Демонстрація слайдів)

Це традиційне визначення того, що є дорадчими сільськогосподарськими послугами. Це група, яка складається з практиків і членів цієї Асоціації, дорадчих консультантів. Це система, яка базується на неформальній освіті, тобто навчання людей у власному середовищі і з власних ситуацій. Це знання та навички, які необхідні для того, щоб справитися з тими проблемами та дати відповідь на ті питання, які виникають, тобто йдеться про те, як вони

9-2

задовольняють свої власні потреби, як їм задовольнити їх, що треба зробити для того, щоб вирішити ці чи інші питання. Це така традиційна формула, скажімо, так.

Отже, канадське сільське господарство, ми бачимо зміни в ньому, вони стають більшими наші канадські ферми. Вони не можуть більше покладатися на значне населення сільськогосподарських територій, яке постійно зменшується особливо в преріях, там на квадратну милю, ця секція – там може бути 4-5 сімей.


10-1


Буде одна на дві чи три секції. Ця демографія у сільськогосподарських регіонах змінилась. Школи, індустрія – все розташовано в центрах, які знаходяться досить далеко. Я маю на увазі в Саскачевані треба їхати довго до таких центрів. В інших провінціях міграція триває, в Альберті дуже сильні міграційні процеси. Там дуже багато нових активів, це означає, що у людей дуже багато грошей.

Технологічні прориви теж чинять свій вплив. Скажімо, генетика, сільськогосподарська техніка теж чинять свій вплив на сільське господарство.

Що стосується викликів, пов’язаних з цими змінами. Питання рентабельності продуктів. У нас стабільні ціни на ринку. Ці ціни не коливаються, а трудові затрати сильно зросли. Наприклад, паливо на 20% подорожчало для ферм, добриво теж залежить від ціни – на 80% подорожчало. А цінові рамки залишаються тими самими. Тому фермери шукають шляхи диверсифікації свого виробництва. Вони займаються розведенням різних тварин і намагаються знайти ніші на ринку.

Що стосується доданої вартості, замість того, щоб виробляти зерно і продавати його на експорт, первинна обробка зернових, то створюються робочі місця в регіонах сільськогосподарських, молодь затримується на домашніх землях.

Ще виклики, які пов’язані з кліматичними змінами, захворюваннями тварин, які викликані цими змінами. По прогнозу будуть великі посухи в цих регіонах. Є програми, які стосуються зменшення викидів СО2 в атмосферу з тим, щоб не допустити таких змін.

Як ми працюємо разом з колегами, які приїхали. У нас є люди, які працюють на рівні федерального уряду. Це досить складна система.


10-2


Сільське господарство – це спільна юрисдикція між федеральними та провінційними властями. Видатки на програми розподіляються 60% і 40% між цими двома гілками. У нас є видатки, які видаютья у 100%-вому еквіваленті на певному рівні. Але, як правило 60% - федеральна влада і 40% місцева влада.

Є спільні програми. Часто федеральний уряд виділяє кошти на ці програми, а провінція тоді виділяє свій внесок в натуральному вираженні.

Федеральний уряд, як правило, дає на будівництво лабораторій в провінціях для того, щоб була лабораторії другого рівня, комплексні лабораторії. Вони також несуть експлуатаційні видатки на забезпечення роботи цих лабораторій.


11-1

Отже, це приклад, яким чином у нас втілюється спільно програма.

Науково-дослідницька робота – це федеральні видатки, освіта, підготовка кадрів – це вже провінція. Школи, університети і дорадчі послуги – це на плечах провінційної влади, скажімо, в Альберті, Манітобі, Саскачевані, вони покривають видатки на утримання дорадчих служб. Тобто це приклад того, як ми працюємо з нашими партнерами, федеральним урядом.

Говорячи про сучасні моделі дорадчих послуг в Манітобі з часом ми зосереджуємося на результатах і вимірюємо, так би мовити, чим можна виміряти. Ми кажемо, що щороку ми звертаємося за бюджетом до уряду, і звичайно, коли бюджет зараз зменшується, то ми отримуємо менше коштів, тобто для того, щоб показати, що нам потрібно, що ось ми можемо виміряти наш успіх, наш внесок чимось матеріальним. Працюючи в дорадчих службах дуже важко інколи виміряти наші вклади, зміни, які проходять. Те, чим ми займаємося, це не так просто для нас, щоб вийти з такими результатами, які можна виміряти. Коли ми говоримо про конкретні програми, то вони повинні бути більш вузько направленими, ніж вони були колись в минулому. Вони повинні будуватися на тих потребах сімейних ферм, які є там, скажімо, якісь специфічні потреби лісового господарства, використання технологій на базі сучасних телекомунікаційних технологій, довідкові центри , групи виробників, які також потребують послуг дорадництва. Наприклад, в агрономії про гербіциди чи добрива, питання стосовно цих речей дуже часто задають наші клієнти. І саме дорадчі послуги стосуються ось таких аспектів для нас щодо розширення розвитку сільської місцевості в цілому, створення робочих місць, робота з молоддю – ось такі приклади, мабуть, будуть доцільні. Ми зараз займаємося тим, що міняємо, скажімо, підходи менеджерські щодо тих чи інших аспектів сільського господарства. На кількох прикладах: програма дорадчої допомоги – це програма називалася „Програма з вирощування свиней” і там йшлося у 1995 році, а ви знаєте, що у нас дуже великі залізниці в Канаді, вони змінили свої тарифи і треба було

11-2

платити набагато більше за перевезення м”ясопродуктів. Це означало для тих, хто вирощує фураж, то для них він ставав дуже дорогим. Для того, щоб нагодувати свиней треба було все більше і більше того фуражу, а це означало все більше і більше видатків на транспортування. У нас були створені такі фокус групи, які займалися в себе конкретними питаннями.


12-1


Через кілька років буде така кількість і вираховували, скільки треба фуражу і скільки все це буде коштувати. У нас були створені підкомітети, які займались переробкою на цих свинобійнях. Теж треба було враховувати, яка буде кількість свиней. Це все бралося до уваги і ми дивились на різні моделі управління продукцією. Згідно цих моделей були програми. Наприклад, програма фінансування. Якщо людина хоче розширити свою ферму, були спеціальні програми фінансування розширення виробництва.

Ми практично працювали, інженери працювали щодо чисто будівельних питань. Це будівництво складських приміщень і т.д. Для того, щоб врахувати всі необхідні стандарти.

Які результати можна було виміряти. На слайді видно по роках. Кількість поголів’я свиней і роки. Почали з 1995 і 2,5 млн. свиней було на той час, в 2000 році було 2 млн., зараз в Манітобі 8 млн. поголів’я свиней. Це величезна промисловість з переробки свинини.

Ще одна програма, це 4-річна програма робота з молоддю. Для того, щоб координувати зусилля щодо роботи з молоддю, треба працювати над проектом на протязі року. У нас був клуб. Там йшлося про зменшення собівартості фуражу. Це практичний приклад.

Що стосується процедури продажу. Молодь навчали технологіям конкретного продажу.

Ще один слайд, це виклики, які стоять перед нами. Перш за все, це зміна клімату. Тут перспектива щодо наших степових зон не дуже оптимістична. Тут з сільськогосподарського сектору дуже великі викиди СО2 в атмосферу. Тут треба було дописати, що перший крок дорадництва це звернення до виробників. На перше місце саме викиди парникових газів. Це треба роз’яснювати сільськогосподарським виробникам.


12-2


Тут невеликі гранти на кожного фермера, але вони дозволили б скоротити викиди. Це якісь податкові механізми, які б давали податкові канікули тим, хто не висушує свої озера на території. Якісь гранти спільного покриття видатків за втілення довгострокових програм і т.д. Дотримання екологічного законодавства, стимулювання і т.д.

Програма дорадчих послуг в Канаді. Якщо ви хочете сталий сільськогосподарський сектор, то треба мати програми дорадчих послуг, які б теж були життєздатними і вони в свою чергу зроблять таким весь сільськогосподарський сектор. На прикладі України, якщо це канадійська модель, то все застосовується прекрасно. Якщо це модифікована програма, теж непогано. Модельні програми витримали випробування часом.


13-1

Г О Л О В А -

Я дякую за дуже цікаву презентацію.

А зараз я запрошую до мікрофону заступника міністра сільського господарства та розвитку села республіки Польща пана Яна Кшиштофа Ардановські. А не представив найголовнішого польського партнера нашої асоціації, який фінансує нашу співпрацю пана Мирослава Сича, який представляє Департамент розвитку співпраці Міністерства закордонних справ Республіки Польща. (Оплески).


^ ЯН КШИШТОФ АРДАНОВСЬКІ –

Шановні пані і панове!

Це конференція, на якій представлені представники 3-х настільки різних країн і ми маємо можливість цивілізаційного порівняння можливостей сільського господарства. Перед усім світ міняється і нічого не стоїть на місці і незабаром все буде виглядати по іншому.

І це вносить нові виклики, нові проблеми для сільського господарства.

Насамперед, в рамках глобалізації в сільськогосподарське виробництво входять такі країни, які раніше в сільськогосподарському секторі не мали великого значення. Затрати світового перевозу далі стають нижчими.

І тому для світу є важливим, як буде розвиватися сільське господарство в Китаї, в Індії , в Бразілії. А в Європі також в Росії та в Україні.

Україна має величезний потенціал і ми всі про це знаємо і дуже часто це повторюємо. Треба поставити питання: чи сільське господарство може розвиватися виключно спираючись на збільшення виробничих можливостей.

Пан посол України в Канаді говорив про те, що в Канаді, Саскачевані поля по горизонту можна спостерігати за сотнями тисяч гектарів полів. Можна збільшити виробничі потужності, це можна зробити як приклад для повторення в Україні. В дійсності Україна має власний потенціал, так як вона

13-2

свого часу була житницею Європи, може розвивати цей виробничий потенціал. В принципі у світі немає сьогодні такої ситуації, щоб не вистачало продуктів харчування, їх вистачає і що ми будемо робити з тим надлишком продуктів харчування?

Безумовно, є аморальним те, що люди помирають з голоду на світі, але тут вирішальними є інші, політичні чинники. В тій частині світу, яка може заплатити за продукти харчування, то їх там достатньо. І якщо ми збільшимо виробництво, тому що всі країни мають можливість його збільшення, то що ми зробимо з тими зерновими, м”ясом, молоком, цукром, яких ми будемо виробляти більше, ніж виробляли їх раніше.


14-1


Буде жахлива конкуренція в світі. Безумовно, ціни знизяться. Ті сільськогосподарські виробництва, які найбільше напрацюються під час виробництва цих продуктів харчування, вони будуть найбільш скривдженими.

Чи це те майбутнє, яке ми хочемо реалізувати, збільшення конкуренції, яка буде усувати певні групи виробників?

Синонімом сучасності в сільськогосподарському виробництві в даний час в світі має бути збільшення рентабельності, зменшення цін, чи це відповідає нашим інтересам. Ця конкуренція в глобальному масштабі може знищити будь-кого.

Представник з Канади говорив про величезний успіх, яким є поголів’я свиней 8 млн. В Польщі поголів’я свиней становить 20 млн., у Франції – 50 млн. В одній невеличкій провінції в Китаї, територія якої становить 100 тис. квадратних кілометрів, ця провінція має поголів’я в 35 млн. свиней.

Україна має дуже багато землі, має мільйони гектарів землі. Росія має 120 млн. га, в Бразилії в даний момент обробляється 350 млн. га. Міністр сільського господарства Бразилії говорить: якщо буде потреба в продуктах харчування, то ми можемо запустити наступні 350 млн. га.

Я говорю вам це для того, щоб показати, що до сільських територій треба ставитись з іншими підходами. Село – це сільське господарство та виробництво продуктів харчування. Це не підлягає жодній дискусії. Але це і певні інші функції, які може виконувати село.

Я хочу перейти до ситуації, яка є в Польщі. Польський приклад може бути гарним прикладом, який може наслідувати або проаналізувати Україна. Польща вже впродовж трьох років є членом Євро^ (ОГОЛОШУЄТЬСЯ ПЕРЕРВА)

(ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ)

ГОЛОВУЮЧИЙ –

Ми будемо говорити про досвід України і досвід наших головних партнерів по програмі.


20-2

^ ДІРК ГАРЛОФФ –

Я хочу говорить о системе дорадческой деятельности в Германии. Я хочу выступление разделить на три части. Несколько слов сказать о концепции консультирования в Германии, представить систему и сказать мое мышление об Украине.

Консультирование – это очень важно, это партнерские отношения. Без этого я не могу работать с кл
еще рефераты
Еще работы по разное