Реферат: Програма економічного І соціального розвитку конотопського району на 2012 рік та основні напрями розвитку на 2013-2014 роки



Конотопська районна державна адміністрація


ПРОГРАМА

ЕКОНОМІЧНОГО І СОЦІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ КОНОТОПСЬКОГО РАЙОНУ

НА 2012 РІК ТА ОСНОВНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ НА 2013-2014 РОКИ

(проект)


місто Конотоп – 2011

ЗМІСТ


Вступ

І. Соціально-економічний розвиток Конотопщини у 2011 році

ІІ. Цілі та завдання Програми

ІІІ. Фактори соціально-економічного розвитку району у 2012 році

ІV. Пріоритетні напрями економічної і соціальної політики на 2012 рік

1. Забезпечення умов для подальшого соціально-економічного зростання

1.1. Податково-бюджетна політика

1.2. Інвестиційна діяльність, створення умов для інвестиційної привабливості

1.3. Споживчий ринок

1.4. Регуляторна політика та розвиток підприємництва

2. Модернізація виробництва та інфраструктури

2.1. Промисловість, інноваційний розвиток

2.2. Підвищення конкурентоспроможності агропромилового комплексу

2.3. Транспорт та зв'язок

2.4. Енергозабезпечення та енергозбереження

2.5. Дорожній комплекс

2.6. Житлова політика

2.7. Житлово-комунальне господарство

3. Підвищення соціальних стандартів та гуманітраний розвиток

3.1. Підтримка сім'ї, дітей та молоді

3.2. Грошові доходи населення

3.3. Зайнятість населення та ринок праці

3.4. Соціальне забезпечення

3.5. Пенсійне забезпечення

3.6. Покращення здоров'я населення району

3.7. Освіта

3.8. Фізична культура і спорт

3.9. Культура, туризм

3.10. Інформаційний простір

3.11. Формування толерантного суспільсьтва

3.12. Охорона навколишнього природного середовища

3.13. Охорона праці

3.14. Забезпечення законності і правопорядку

4. Розвиток міжнародної співпраці

5. Поліпшення якості державного управління

V. Контроль за виконанням Програми

VІ. Основні напрями розвитку на 2013-2014 роки


ВСТУП
Проект Програми економічного і соціального розвитку Конотопського району на 2012 рік та основні напрями розвитку на 2013-2014 роки (далі – Програма) розроблено управлінням економіки Конотопської районної державної адміністрації разом з іншими структурними підрозділами Конотопської районної державної адміністрації та представництвами центральних органів виконавчої влади в Конотопському районі відповідно до Закону України "Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України", розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації від 03.10.2011 № 649 "Про організацію розроблення проекту Програми економічного і соціального розвитку Сумської області на 2012 рік та основні напрями розвитку на 2013-2014 роки" та розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації
від 13.10.2011 №514 "Про організацію розроблення проекту програми економічного і соціального розвитку Конотопського району на 2012 рік та основні напрями розвитку на 2013-2014 роки".

В основу проекту Програми покладені ключові положення передвиборчої Програми Президента України В.Ф.Януковича "Україна – для людей", Програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава", Стратегії розвитку Сумської області на період до 2015 року "Нова Сумщина – 2015".

Метою Програми є зростання добробуту і підвищення якості життя населення за рахунок забезпечення позитивних структурних зрушень в економіці, підвищення її конкурентоспроможності як основи для збалансованого зростання стандартів та показників економічного розвитку.

Програма визначає цілі, завдання, основні заходи економічного і соціального розвитку Конотопського району на 2012 рік та основні напрями розвитку на 2013-2014 роки. За кожним напрямом сформульовані проблемні питання та критерії ефективності. Заходи, що реалізуються, повинні закласти основу для стійкого довгострокового економічного зростання та підвищення добробуту населення району.

Відповідно до Програми головні зусилля будуть спрямовані на закріплення економічного зростання на основі інноваційно-інвестиційної складової, забезпечення доступу до результатів економічного зростання для якомога більшої кількості громадян, справедливої оплати праці, повноцінного відновлення робочої сили та задіяння стимулів до збільшення індивідуальних доходів громадян шляхом підвищення продуктивності праці з метою досягнення головної мети розвитку – підвищення добробуту населення району.

Напрями та завдання Програми конкретизуються в додатках до неї: "Заходи щодо реалізації Програми економічного і соціального розвитку на
2012 рік", "Основні прогнозні показники економічного і соціального розвитку району на 2012 рік", "Перелік обласних цільових програм по галузях, фінансування яких у 2012 році здійснюватиметься за рахунок коштів обласного, районного та місцевих бюджетів".

І. Соціально-економічний розвиток Конотопщини у 2011 році

Економічна діяльність у районі у 2010-2011 роках, що розпочалося після фінансово-економічної кризи 2009 року, поступово набуває рис відновлення, компенсуючи втрачений потенціал. За цей період підтримувався дієвий взаємозв’язок виконавчої влади та депутатського корпусу району. Завдяки згуртованій роботі всіх гілок влади та депутатів відбулися зміни в соціально-економічному розвитку Конотопщини.

Головними факторами економічної діяльності та поліпшення життя населення району стали:

зрушення у промисловому комплексі району.
На території району розташовано 5 промислових підприємств: державне підприємство „Дубов’язівський спиртзавод”, приватне підприємство ”Хлібзавод “Дубов’язівський”, державне підприємство “Конотопське лісове господарство”, державне підприємство “Попівський експериментальний завод”, ТОВ “Агробудмат”. З них працювали 3 підприємства: приватне підприємство ”Хлібзавод “Дубов’язівський”, державне підприємство “Конотопське лісове господарство”, ТОВ “Агробудмат”. Загальний обсяг реалізованої промислової продукції (робіт, послуг) за січень – вересень 2011 року зменшився на 57,1% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склав 21780,4 тис. гривень. У розрахунку на одну особу обсяг реалізованої промислової продукції склав 683,2 гривні. Значне зниження виробництва та реалізації продукції відбулося через зупинку роботи Попівського експериментального заводу та у зв’язку з реорганізацією Дубов’язівського спиртового заводу. Названі підприємства становлять більшу частину у виробництві промислової продукції району.
Починаючи з грудня 2011 року передбачено відновлення роботи Попівського експериментального заводу.

Реалізується проект підтримки місцевого товаровиробника "Зроблено на Сумщині", за рахунок чого у 2011 році зростуть обсяги реалізації продукції переробної промисловості.


Реформування та зростання основних показників аграрного комплексу.

З цією метою були розроблені виробничо-інвестиційна Програма розвитку агропромислового комплексу для забезпечення продовольчої безпеки області на 2011 рік та перспективу та Програма розвитку агропромислового комплексу області на період до 2015 року.

За 9 місяців 2011 року вироблено валової продукції сільського господар-ства на суму 289,6 млн. гривень, що становить 124% до відповідного періоду 2010 року, у тому числі по сільськогосподарських підприємствах району  132,8 млн. гривень (147%), по господарствах населення – 156,8 млн. гривень ( 124%).

Зібрано більше 126,5 тис. тонн зернових, забезпечено незнижувальний регіональний запас продовольчого зерна.

На протязі 2011 року був встановлений і введений в експлуатацію молокопровід на 200 голів корів в ТОВ „Ранок – Гамаліївка”. За перше півріччя 2011 року в ТОВ „Вітчизна” введене в експлуатацію приміщення під родильне відділення на 200 голів корів з безприв’язним утриманням на глибокій підстилці з доїльним залом на 4 постановочних місця, телятник на 120 голів з безприв’язним утриманням, встановлено додаткове доїльне обладнання в доїльному залі („Паралель”), завершені роботи по реконструкції корівника з безприв’язним утриманням на 400 голів корів. В ТОВ АФ „Лан” завершено реконструкцію приміщення під родильне відділення.

У 2011 році введено в дію на елеваторі ТОВ „Вітчизна” зерносушку з оперативними бункерами на 1 тис. тонн.

З метою відродження соціальної сфери та інфраструктури сільських територій на Конотопщині проводиться надання допомоги сільськогосподарськими товаровиробниками громадам села шляхом укладання соціально-економічних угод. В 2011 році угоди укладені на суму 2,8 млн. грн. За 11 місяців 2011 року сільським громадам надана допомога на суму 1,8 млн. гривень.


Залучення інвестицій та поліпшення бізнес клімату, створення умов для вільного ведення бізнесу.

За звітними даними протягом січня - вересня місяців 2011 року обсяг капітальних інвестицій підприємств та організацій району за рахунок усіх джерел фінансування склав 37,2 млн. грн.. Найвагомішу частку з них, 80 %, становлять інвестиції в основний капітал (у капітальне будівництво та придбання машин та обладнання). Підприємствами та організаціями всіх форм власності за січень - вересень 2011 року освоєно 29,5 млн. гривень інвестицій в основний капітал. У районі введено в дію принцип "єдиного інвестиційного вікна".

За січень - жовтень 2011 року в районі всіма забудовниками за рахунок різних джерел фінансування фактично введено в експлуатацію 510 кв. метр загальної площі житла.

Прямих іноземних інвестицій в районі немає. На території району підприємства з іноземними інвестиціями відсутні.

З метою зменшення регуляторного впливу на господарську діяльність суб’єктів підприємництва з боку органів влади та місцевого самоврядування району у І кварталі 2011 року переглянуто 91 регуляторний акт, що діяли на 01.01.2011 року, 28 регуляторних актів відповідають принципам державної регуляторної політики, скасовано 63 регуляторних акта, які не відповідали принципам державної регуляторної політики. На даний час діє 60 регуляторних акти, прийнятих органами місцевого самоврядування. Всі регуляторні акти відповідають принципам державної регуляторної політики.



Зовнішня торгівля.
Зовнішньоторговельну діяльність протягом січня - жовтня 2011 року здійснювало одно підприємство – ДП “Конотопське лісове господарство”, сума експорту за оперативними даними склала 6555,4 тис. грн..
Збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів.

За 10 місяців 2011 року забезпечено 12,7 млн. гривень збору податків і платежів до Зведеного бюджету місцевих бюджетів району, що на 1,8 млн. гривень, або на 16,5% більше, ніж за відповідний період 2010 року.

Повільне зростання цін за рахунок проведення комплексу стабілізаційних дій щодо недопущення необґрунтованого зростання цін та розширення внутрішньої пропозиції на споживчому ринку.

На продовольчому ринку району ціни на переважну більшість основних продуктів харчування не перевищують встановлений граничний рівень торговельних націнок, затверджених розпорядженням голови Сумської обласної державної адміністрації від 28.05.2008 №342 „Про державне регулювання цін і тарифів та внесення змін до деяких розпоряджень голови Сумської обласної державної адміністрації”.

Покращення ситуації на ринку праці.

Станом на 01.11.2011року в Конотопському районі обліковується 1527  незайнятих громадян, що на 116 осіб менше, ніж на 01.01.2011 року. За 10 місяців 2011 року працевлаштована 771 особа, рівень працевлаштування склав 50,5%.

Збільшення доходів населення та розмірів держаних допомог.

Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника за
січень – вересень 2011 року склала 1699 гривень, що на 18,2% більше відповідного періоду минулого року.

Створення умов для обслуговування населення в закладах охорони здоров’я району шляхом реконструкції та капітальних, поточних ремонтів об’єктів медичної інфраструктури, а також їх оснащення сучасним діагностич-ним та лікувальним обладнанням.

У районі функціонують 4 пункти швидкої медичної допомоги в селах Соснівка, Бочечки, Вирівка, Дубов’язівка). Запланована реорганізація Гружчанської лікарської амбулаторії в амбулаторію сімейного типу, а також влаштування централізованого водопостачання та водовідведення, внутрішніх санвузлів в 13-ти амбулаторіях.

Знижено проти 9 місяців 2010 року смертність населення (з 26,6 до
17,2 на 1000 населення), малюкову смертність (з 10,2 до 5,8 на 1000 народжених живими).

Забезпечення якісною освітою.

Охоплення дітей дошкільною освітою у 2011 році склало 75 %, в порівнянні з 2010 роком збільшився показник на 12 %. Організованим підвезенням дітей до місць навчання та у зворотному напрямку забезпечено 520 дітям, що становить 100%. У 2011 році придбано 2 шкільні автобуси (1 за кошти районного бюджету – 255,8 тис. грн., 1- за кошти державного бюджету).


Створення сучасної спортивної та культурної інфраструктури.

Проведено ремонтно-будівельні роботи у 33 закладах культури району на суму 608,8 тис. грн. Проведено ремонт глядацької зали Дубов'язівського СБК, Кузьківського СБК, ремонти покрівель Тернівського с/клубу, Карабутівського с/клубу, Шевченківського с/клубу, Кошарівського СБК, зовнішній ремонт районного будинку культури, Козацького СБК, Дептівського СБК, Бочечківського СБК, Гружчанського СБК, Духанівського СБК та інших.

Отже, діяльність підприємств промислового та аграрного комплексів, зовнішньої торгівлі, зростання реальної заробітної плати і пенсій, поліпшення ситуації на ринку праці, реформи в гуманітарній сфері демонструють ефективність проведення соціально-економічної політики в районі.

Разом з цим, залишається ряд проблем економіки та суспільства, над вирішенням яких ще треба працювати.

До чинників, що гальмують економічний розвиток району, належать:

недостатній рівень конкурентоспроможності економіки району

диспропорції та відмінності економічного і соціального розвитку окремих територій району

відставання процесів оновлення виробничих потужностей від їх зношеності та вибуття

відсутність на законодавчому рівні стимулів щодо активізації інвестиційно-інноваційної діяльності та відсутність державного замовлення на інноваційну продукцію;

недостатня енергоефективність та високий рівень енергозатрат галузей економіки;

значний знос існуючої інфраструктури та комунікацій

нестача кредитних фінансових ресурсів та їх висока вартість для розвитку виробництва та бізнесу в цілому

неналежне оформлення трудових відносин, виплата "конвертованих" заробітних плат та наявність тіньової зайнятості, у зв'язку з чим місцеві бюджети недоотримають кошти на розвиток району

недостатній рівень надання соціальних і гуманітарних послуг, необхідність продовження роботи щодо матеріально-технічного забезпе-чення, ремонту, реконструкції закладів соціальної та гуманітарної сфери.

необхідність продовження роботи щодо матеріально-технічного забезпечення, ремонту закладів культури. В осінньо-зимовий період опалюється 57% від загальної кількості приміщень.

Відповідні проблеми негативно впливають на сталий розвиток основних галузей економіки району, створення робочих місць, зростання добробуту та комфортного життя населення району та є основними для вирішення у 2012 році та на середньострокову перспективу в 2013-2014 роках.

ІІ. Цілі та завдання Програми


Цілями та завданнями Програми є створення в середньостроковій перспективі підґрунтя для:

поліпшення умов життєдіяльності населення району на основі розвитку економіки як базису для підвищення зайнятості, збільшення доходів та зниження рівня інфляції;

підвищення конкурентоспроможності товарів та послуг, вироблених місцевими товаровиробниками;

інвестиційно-інноваційного розвитку економіки району, реалізації інвестиційних проектів;

поліпшення бізнес клімату, створення умов для максимально вільного ведення бізнесу;

покращення стану навколишнього природного середовища та забезпечення екологічно збалансованого використання природних ресурсів;

підвищення стандартів життя шляхом поліпшення якості та доступності освіти, медичного обслуговування, соціального захисту населення, спорту і культури;

зменшення диспропорцій у розвитку економіки району шляхом підвищення їх інвестиційної привабливості та конкурентоспроможності завдяки визначенню нових "точок" розвитку;

підвищення ефективності державного управління шляхом залучення високопрофесійних кадрів на державну службу.

З метою досягнення поставлених середньострокових цілей і завдань регіональна політика буде формуватися та реалізовуватися таким чином, щоб забезпечити необхідні умови для підвищення самодостатності економічного і соціального розвитку району.

ІІІ. Фактори соціально-економічного розвитку району у 2012 році


Стратегічними завданнями району в 2012 році є модернізація та технічне переозброєння виробництва на основі інвестиційно-інноваційної складової. Буде проводитись робота щодо реалізації інвестиційних проектів, оновлення та створення нових виробничих потужностей, що стимулюватиме зростання виробництва в усіх галузях економіки району, створення нових робочих місць, підвищення доходів населення.

У промисловому комплексі району в 2012 році буде реалізовано ряд заходів: відновлення роботи Попівського експериментального заводу; будівництво другої черги елеватора ТОВ „Вітчизна” та будівництво картоплесховища у ФГ „Міщенко”.

Реалізація зазначених проектів забезпечить збільшення потужностей промислових підприємств району та стабілізацію їх фінансово-економічного стану, зростання надходжень до бюджетів усіх рівнів, створення нових робочих місць (ДП "Попівський експериментальний завод” – 30 місць, ТОВ „Вітчизна” – 5 місць), формування інфраструктури регіонального інноваційного розвитку, створення сприятливих умов для ведення бізнесу, стимулювання підприємницької ініціативи, забезпечення сприятливих умов для започаткування власної справи для суб'єктів господарювання району.

Завдяки цьому приріст промислового виробництва очікується на рівні 29,6%.

Економічний розвиток району відбуватиметься в умовах реалізації політики, спрямованої на забезпечення пріоритетного розвитку агропромислового комплексу.

Передбачається, що поштовхом для розвитку сільськогосподарського виробництва стане підвищення економічної ефективності виробництва за рахунок упровадження в виробництво сучасних технологій, залучення інвестицій у розвиток сільських територій, зміцнення конкурентних позицій сільськогосподарської продукції.

Буде продовжено роботу з розвитку інфраструктури аграрного ринку шляхом будівництва другої черги елеватора на 15 тис. тонн в ТОВ „Вітчизна”, картоплесховища на 1 тис. тонн в ФГ „Міщенко”.

Очікується збільшення поголів’я великої рогатої худоби в усіх категоріях господарств району на 2%, у тому числі зростання поголів’я корів на 2.%; підвищення продуктивності корів та обсягів виробництва молока на 7%; збільшення поголів’я свиней на 6 %. Зростання обсягів виробництва зерна на 13%.

Подальше впровадження у виробництво високо інтенсивних ресурсо та енергозберігаючих технологій в агропромисловому комплексі району призведе до здешевлення вартості сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів, оптимізації товарних потоків від виробника до споживача, пом’якшення сезонних коливань цін на продовольчі товари, забезпечення широкого доступу до ринкової інформації, що створить привабливі умови для залучення більш дешевих інвестицій в економіку аграрного сектору, сприятиме створенню додаткових робочих місць, збільшенню відрахувань до бюджетів усіх рівнів.

Наведені заходи забезпечать загальний достатній рівень забезпечення жителів району якісними товарами та продуктами харчування за доступними цінами, а також бюджетних закладів продуктами харчування місцевого виробництва.

З метою подальшого просування на світові товарні ринки конкурентоспроможної продукції виробників району основними пріоритетами розвитку зовнішньоекономічної діяльності в 2012 році буде продовження відновлення позицій на зовнішніх ринках провідних експортерів району, пошук нових партнерів та ринків збуту товарів та послуг, нарощування обсягів експортних постачань основних товарних груп, стимулювання експорту продукції агропромислового комплексу.

Реалізація головних цілей зовнішньоекономічної діяльності району дозволить досягти збільшення експорту у 2012 році на 3,0% порівняно з 2011 роком.

З метою розбудови інфраструктури району буде проведено наступну роботу:

проведення капітального та поточного ремонтів автомобільних доріг району;

повне, безпечне та якісне задоволення потреб населення в послугах автомобільного та залізничного транспорту, підвищення якості послуг зв’язку;

корегування існуючих генеральних планів населених пунктів району;

будівництво (придбання) доступного житла, розробка районної цільової програми "Власний дім";

скорочення обсягів споживання паливно-енергетичних ресурсів за рахунок упровадження сучасних технологій та обладнання, використання альтернативних видів палива;

забезпечення безперебійного та безаварійного постачання електричної енергії та природного газу населенню та галузям економіки району.

За рахунок реалізації цих заходів буде забезпечено будівництво та введення в експлуатацію до 3,0 тис. кв. метрів загальної площі житла; поліпшення житлових умов 10 сімей у сільській місцевості; задоволення потреби споживачів в автомобільних перевезеннях; скорочення споживання природного газу на 4,3%; покращення умов користування автодорогами району шляхом проведення поточного ремонту доріг та ямкового ремонту 8 тис. кв. метрів комунальних доріг; зменшення обсягів захоронення твердих побутових відходів, вирішення проблеми забруднення навколишнього середовища; поліпшення планувальної інфраструктури району.

Ураховуючи вищевикладене протягом 2012 року очікується стабілізація ситуації на ринку праці в районі.

Буде забезпечено створення 645 нових робочих місць в усіх сферах економічної діяльності за рахунок власних коштів підприємств, вітчизняних та іноземних інвестицій. Протягом 2012 року очікується охоплення професійним навчанням, перенавчанням та підвищенням кваліфікації 170  безробітних громадян, залучення до виконання оплачуваних громадських робіт 370 безробітних громадян.

Зростання середньомісячної заробітної плати у 2012 році до рівня 2007  гривень (на 16% більше до очікуваного показника за 2011 рік). Об’єктивним чинником цього буде поетапне підвищення розміру мінімальної заробітної плати всіма суб’єктами господарювання на 14% та проведення її індексації.

За рахунок посилення державного контролю за своєчасним запровадженням мінімальних державних гарантій протягом 2012 року частка працівників із заробітною платою, меншою за розмір прожиткового мінімуму, зменшиться до 8%. Одночасно передбачається зростання чисельності працівників із заробітною платою, більшою за прожитковий мінімум, до рівня 92% від середньоспискової чисельності працюючих.

З метою створення сприятливого та комфортного життєвого простору, підвищення соціальних стандартів передбачається реалізація заходів у всіх сферах соціального та гуманітарного розвитку району.

У розвитку охорони здоров’я населення району буде проведено роботу з:

придбання санітарного автотранспорту;

реорганізації Гружчанської сільської лікарської амбулаторії в амбулаторію загальної практики сімейної медицини;

оснащення закладів охорони здоров’я якісним медичним обладнанням;

проведення капітальних та поточних ремонтів, влаштування централізованого водопостачання, водовідведення, внутрішніх санвузлів у закладах охорони здоров’я району.

Очікується, що реалізація запланованих завдань у сфері охорони здоров’я в 2012 році дозволить забезпечити зменшення загальної захворюваності жителів району на 2-3%, малюкової смертності, рівня первинного виходу на інвалідність; покращення діагностики захворювань, якості надання медичної допомоги дітям та матерям; підвищення питомої ваги виїздів бригад швидкої медичної допомоги жителям сільської місцевості.

З метою покращення якості надання соціальних послуг буде активізовано роботу щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання, зокрема планується забезпечити улаштування під опіку 72%, у прийомні сім'ї – 11%, усиновлення – 17% від кількості посиротілих дітей.

У освітній галузі буде проведено роботу щодо оптимізації мережі навчальних закладів з урахуванням демографічної та економічної ситуації; створення навчально-виховних комплексів; проведення капітальних ремонтів у навчальних закладах району; придбання шкільних автобусів; підключення до швидкої інформаційної мережі Інтернет загальноосвітніх шкіл; створення інформаційно-комунікаційної 4 G мережі.

Це дозволить забезпечити охоплення дошкільною освітою 80% дітей дошкільного віку; організованим підвезенням до місць навчання – 100% учнів сільських шкіл, які проживають за межею пішохідної доступності; доступ
до інформаційної мережі Інтернет – 80% загальноосвітніх шкіл; рівні можливості доступу кожного школяра до якісних навчальних програм незалежно від місця проживання; створення умов для ефективного доступу учасників навчально-виховного процесу до інформації та інформаційно-комунікаційних технологій.

З метою здійснення модернізації матеріально-технічної спортивної бази району протягом 2012 року передбачається здійснити комплекс заходів, зокрема: придбання роликових ковзанів, лижеролерів та лиж.

З метою забезпечення розвитку культури, підвищення якості культурних послуг, що надаються, будуть здійснені заходи з ремонту 9 закладів культури (у тому числі обладнання опалення у Дептівському СБК, Кузьківському СБК, Шаповалівському СБК, ремонт глядацької зали Козацького СБК, завершення капітального ремонту Дубов'язівського СБК тощо), технічного оснащення 6 клубних закладів, створення Інтернет-центрів у бібліотечних закладах.

Це дозволить забезпечити організацію культурного дозвілля населення, збільшення відвідувань бібліотечних та клубних закладів, розвиток самодіяльного мистецтва, проведення 45 районних заходів.

З метою розбудови національного інформаційного простору буде забезпечено створення відкритого інформаційного середовища, рівний доступ громадськості до всіх наявних видів інформації, вільне та безперешкодне функціонування на території району засобів масової інформації усіх форм власності, належні умови для утвердження конкурентного інформаційного простору.

Продовжено роботу з залучення інститутів громадянського суспільства до участі в процесах формування та реалізації державної та регіональної політики, налагодження зворотного зв’язку, інтенсифікації діалогу та співпраці між ними, органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, консолідації суспільства в питаннях державотворення та розвитку району.

ІV. Пріоритетні напрями економічної і соціальної політики на 2012 рік

1. Забезпечення умов для подальшого соціально-економічного зростання

1.1. Податково-бюджетна політика

Одним із основних пріоритетів діяльності у сфері податково-бюджетної політики визначено забезпечення своєчасного та в повному обсязі надходження до державного і місцевих бюджетів податків, зборів (обов'язкових платежів), інших доходів відповідно до законодавства.

Головною проблемою при цьому залишається наявність податкового боргу до Державного та місцевих бюджетів.

Станом на 01.11.2011 податковий борг по Конотопському району по платежах до бюджетів усіх рівнів склав 307,1 тис. гривень, що на 72,5 тис. гривень менше, ніж на початок року. Податковий борг до Державного бюджету збільшився протягом 10 місяців 2011 року на 28,7 тис. гривень і досяг 241,4 тис. гривень.

Для забезпечення у 2012 році своєчасного та в повному обсязі наповнення бюджетів усіх рівнів визначені наступні завдання:

посилення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством;

попередження злочинів та інших правопорушень, віднесених законом до компетенції податкової міліції, здійснення їх розкриття, припинення, розслідування та провадження в справах про адміністративні правопорушення;

скорочення податкового боргу до бюджетів усіх рівнів.

Реалізація цих завдань дозволить забезпечити надходження до бюджетів усіх рівнів податкових зобов’язань у повному обсязі та в установлені законодавством терміни; збільшення надходжень до місцевих бюджетів; недопущення втрат бюджетів усіх рівнів; упередження незаконного відшкодування з бюджету податку на додану вартість; зменшення кількості збиткових підприємств і сум їх збитків; скорочення податкового боргу до бюджетів усіх рівнів.


Кількісні та якісні критерії ефективності реалізації завдань


Показник

2010 рік факт

^ 2011 рік очікуване

2012 рік прогноз

Збір податків, зборів та інших обов’язкових платежів до зведеного бюджету, млн. гривень

26,3

24,9

27,0

Збір податків, зборів та інших обов’язкових платежів до державного бюджету, млн. гривень

10,8

7,8

8,0

Надходження податків, зборів та інших обов’язкових платежів до місцевих бюджетів (без трансфертів з державного бюджету), млн. гривень

15,5

17,1

19,0



1.2. Інвестиційна діяльність, створення умов для інвестиційної привабливості

Конотопською районною державною адміністрацією активізовано роботу щодо поліпшення інвестиційного клімату в районі, створення умов для підвищення інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання та забезпечення ефективності інвестування.

У 2010 році в розвиток економіки району за рахунок усіх джерел фінансування спрямовано 51,8 млн. гривень інвестицій в основний капітал, що на 15,4% більше минулорічного показника.

За звітними даними протягом січня - вересня місяців 2011 року обсяг капітальних інвестицій підприємств та організацій району за рахунок усіх джерел фінансування склав 37,2 млн. грн.. Найвагомішу частку з них, 80 %, становлять інвестиції в основний капітал (у капітальне будівництво та придбання машин та обладнання). Підприємствами та організаціями всіх форм власності за січень - вересень 2011 року освоєно 29,5 млн. гривень інвестицій в основний капітал. Спостерігається інвестиційна активність за рахунок власних коштів підприємств та організацій.

Основною проблемою, що стримує залучення інвестицій, залишається недостатній рівень розбудови інфраструктури району.

З метою забезпечення у 2012 році створення сприятливих умов для збільшення залучення інвестицій в економіку району, забезпечення високого рівня зайнятості населення та покращення добробуту мешканців району визначені наступні завдання:

залучення коштів міжнародних організацій для здійснення заходів соціально-економічного розвитку району;

формування портфелю інвестиційних пропозицій регіону;

розбудова інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури району;

поширення інформації про інвестиційний потенціал району та адміністративний супровід інвестиційних проектів;

проведення підготовчої роботи з метою реалізації в районі Стратегії розвитку Сумської області на період до 2015 року "Нова Сумщина – 2015";

завершення будівництва об’єктів соціальної інфраструктури району за рахунок усіх джерел фінансування.

Реалізація цих завдань дозволить забезпечити залучення 60 млн. гривень інвестицій в основний капітал за рахунок усіх джерел фінансування в економіку району, створення 645 нових робочих місць.


Кількісні та якісні критерії ефективності реалізації завдань


Показники

2010 рік

факт

2011 рік очікуване

2012 рік

прогноз

Обсяг інвестицій в основний капітал за рахунок усіх джерел фінансування у фактичних цінах, млн. гривень

51,8

51,9

60,0



1.3. Споживчий ринок

Споживчий ринок району, незважаючи на наслідки фінансової кризи, зниження попиту на товари і послуги, характеризується подальшим розвитком інфраструктури, стабільним балансом попиту і пропозиції та порівняно низьким рівнем інфляції.

У 2010 році оборот роздрібної торгівлі в районі становив 16,1млн. гривень, що на 9,5% більше обсягу 2009 року. За підсумками січня-вересня 2011 року порівняно з аналогічним періодом 2010 року зростання обсягів обороту роздрібної торгівлі склало 3,5%.

Разом з цим залишається ряд проблемних питань розвитку галузі, зокрема:

недостатня забезпеченість торговельними площами в магазинах та робочими місцями в закладах побутового обслуговування населення в сільській місцевості;

низький порівняно із затвердженими нормативами загальний рівень забезпеченості населення району побутовими послугами;

недостатньо висока частка продукції місцевих товаровиробників на споживчому ринку району;

встановлення економічно необґрунтованих цін на соціально важливі продовольчі товари.

Для забезпечення у 2012 році збереження позитивної динаміки розвитку споживчого ринку району, зокрема, забезпечення зростання обсягів обороту роздрібної торгівлі, збільшення на споживчому ринку району частки конкурентоспроможної продукції місцевих виробників, насичення споживчого ринку якісними та безпечними товарами (послугами) за доступними для споживачів цінами визначені наступні завдання:

розвиток інфраструктури споживчого ринку, здатної забезпечувати рівень обслуговування населення відповідно до його потреб;

збільшення рівня забезпеченості торговельними площами магазинів та робочими місцями закладів побутового обслуговування населення відповідно до встановлених нормативів;

збільшення частки місцевих товаровиробників на споживчому ринку району;

поширення практики організації виїзного торговельного та побутового обслуговування населення.

Реалізація цих завдань дозволить забезпечити дотримання нормативу забезпеченості населення торговельними площами в магазинах; нормативу забезпеченості населення місцями в загальнодоступних закладах ресторанного господарства; норм забезпечення населення району побутовими послугами; раціональне використання бюджетних коштів при здійсненні державних закупівель; підвищення купівельної спроможності споживачів; встановлення цін і тарифів на соціально значущі товари та послуги в економічно обґрунтованому розмірі; збільшення частки місцевих виробників на споживчому ринку району.


Кількісні та якісні критерії ефективності реалізації завдань


Показник

2012 рік

Відкриття нових підприємств торгівлі, об'єктів

1

Відновлення роботи закритих підприємств торгівлі, об'єктів

-

Відкриття нових закладів ресторанного господарства, закладів

1

Відновлення роботи закритих закладів ресторанного господарства, закладів

-

Відкриття нових закладів побутового обслуговування населення, закладів

1

Відновлення роботи закритих закладів побутового обслуговування населення, закладів

-

Частка продукції місцевих товаровиробників, %

не менше 50


1.4. Регуляторна політика та розвиток підприємництва

Діяльність Конотопської районної державної адміністрації, органів місцевого самоврядування, підприємницької громадськості, установ ринкової інфраструктури у
еще рефераты
Еще работы по разное