Реферат: Суб’єкт підприємницької діяльності підприємство, працюючи за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності, відвантажив замовнику вікна власного виробництва


Суб’єкт підприємницької діяльності – підприємство, працюючи за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності, відвантажив замовнику вікна власного виробництва. У наступному звітному періоді підприємство перейшло на загальну систему оподаткування, коли і отримало на розрахунковий рахунок кошти від покупця зазначеної продукції. Чи повинен постачальник власної продукції, працюючи за спрощеною системою оподаткування, включати до бази оподаткування єдиним податком вартість відвантаженої продукції?


Відповідь. Відповідно до пункту 1 Указу Президента України від 03.07.98 р. №727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (у редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. №746/99) об’єктом оподаткування для суб’єктів підприємницької діяльності – юридичних осіб, які сплачують єдиний податок, вважається сума виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Тобто на відміну від методу нарахування, працюючи за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності зі сплатою єдиного податку, платник застосовує касовий метод обчислення виручки, за яким враховуються всі надходження коштів, отримані на розрахунковий рахунок та в касу.

Крім того, згідно з пунктом 2 Порядку, затвердженого наказом ДПА України від 13.10.98р. №477 «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва – юридичної особи та Порядку її ведення», зареєстрованого в Мін’юсті України 27.10.98 р. за №689/3129 (зі змінами та доповненнями) у графі 6 «Загальна сума виручки та позареалізаційних доходів» відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий (поточний) рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб'єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.

Таким чином, суб’єкт малого підприємництва для обкладання єдиним податком повинен враховувати всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів, виручку від іншої реалізації.

Оскільки оплату за відвантажені вікна власного виробництва підприємство отримало в період, коли вже перейшло зі спрощеної системи оподаткування, обліку і звітності на загальну систему, то ця сума включається до валових доходів підприємства. Тобто при спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності операція з відвантаження товару не має податкових наслідків до моменту отримання на розрахунковий рахунок та в касу. Тому сума вартості відвантажених вікон власного виробництва не включається до бази оподаткування єдиним податком.


ДПІ у Оболонському районі м. Києва
еще рефераты
Еще работы по разное