Реферат: Програма вдосконалення функціонування роздрібних ринків дергачівського району до 2016 року



ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням ХІІ сесія Дергачівської

районної ради VІ скликання

від 11.10.2011р. року № 216-9



ПРОГРАМА ВДОСКОНАЛЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ РОЗДРІБНИХ РИНКІВ ДЕРГАЧІВСЬКОГО РАЙОНУ ДО 2016 РОКУ


м. Дергачі


2011 рік


Зміст


стор.


Вступ 3


1. Загальні положення 3


2. Мета Програми 4


3. Аналіз сучасного стану розвитку ринків у Дергачівському районі 5


4. Пріоритетні напрями розвитку ринків, основні завдання та заходи

щодо їх реалізації 6


5. Фактори забезпечення реалізації Програми на районному рівні 13

5.1. Фактори забезпечення реалізації Програми на державному рівні 13

5.2. Фактори забезпечення реалізації Програми на регіональному рівні 14


6. Фінансове забезпечення Програми для виконання основних пріоритетних напрямів та завдань 14


7. Результати, які очікуються від реалізації Програми 15


Вступ


Програма вдосконалення функціонування роздрібних ринків до 2016 року (далі – Програма) розроблена на підставі положень Конституції України, Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів», Указу Президента України від 23.05.01 № 334/2001 «Про заходи щодо вдосконалення функціонування ринків з продажу продовольчих, непродовольчих товарів», постанов Кабінету Міністрів України від 29.07.09 № 868 «Деякі питання організації діяльності продовольчих, непродовольчих та змішаних ринків» та від 24.06.09 № 632 «Про затвердження Програми розвитку внутрішньої торгівлі на період до 2012 року», Правил торгівлі на ринках, затверджених спільним наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 26.02.02 № 57/188/84/105.

Програма є комплексом заходів, спрямованих на виконання пріоритетних завдань і вирішення питань реалізації державної політики щодо вдосконалення діяльності роздрібних ринків (далі – ринків), основними функціональними обов’язками яких є:

- забезпечення належних умов для здійснення процесу купівлі-продажу товарів народного споживання і надання різноманітних послуг споживачам, виробникам та продавцям;

- забезпечення оптимального руху товарно-грошових та інформаційних потоків між товаровиробниками і споживачами в загальній інфраструктурі внутрішньої торгівлі.

Програма є довгостроковою. Вона передбачає поступове вдосконалення функціонування спеціалізованих ринків та перетворення великих ринків у торговельно-сервісні комплекси, які будуть представляти собою сукупність функціонально та організаційно взаємопов’язаних, організованих згідно з вимогами чинного законодавства, об’єктів торгівлі та надання послуг, у т.ч. ринкових, зосереджених у єдиних будівельно-архітектурних комплексах, які мають сучасно оформлений периметр, упорядковану прилеглу територію, зі спільним органом управління, функціонування яких забезпечують суб’єкти господарської або підприємницької діяльності.

Програма поширюється на ринки всіх форм власності.
^ 1. Загальні положення

Ринок – це суб'єкт господарювання, створений на відведеній за рішенням місцевого органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування земельній ділянці, зареєстрований в установленому порядку на підставі затвердженої належним чином проектно-кошторисної документації. Ринок має погоджений у відповідних державних органах генеральний план. Функціональними обов'язками ринку є надання послуг та створення для торговців і споживачів належних умов у процесі роздрібних купівлі-продажу товарів за цінами, що складаються залежно від попиту і пропозиції.

Ринок має у своєму складі торгові місця.

За технічним виконанням ринки можуть бути:

- за видом економічної діяльності – роздрібні;

- за конструкцією – криті, відкриті та комбіновані;

- за часом діяльності – постійно діючі, сезонні, ранкові та вечірні;

- за місцем знаходження – міські, селищні та сільські;

-за товарною спеціалізацією – з продажу продовольчих, непродовольчих товарів, змішані;

- спеціалізовані – з продажу транспортних засобів та комплектуючих до них, худоби, кормів, живих тварин, птахів, квітів, товарів для полювання та риболовлі, друкованої продукції, господарських товарів тощо.

До недавнього часу ринки організаційно сприяли купівлі-продажу тільки товарів народного споживання (продовольчих і непродовольчих) та надавали послуги суб’єктам цих товарообмінних операцій. Зараз деякі з них кардинально змінили свій статус. Спочатку - вийшли за межі роздрібної торгівлі і стали забезпечувати дрібнооптовий, а потім і оптовий товарообіг. Одночасно з цим ринки перестали бути вузько спеціалізованими і стали змішаними. Розширили групу об’єктів купівлі-продажу, ввели до неї частину товарів виробничо-технічного та інформаційного призначення.

Частина ринків перестала бути об’єктами тільки організації торгівлі. Вони активізували власну підприємницьку діяльність і тим самим розширили свої функції, що створює певні умови для поступової трансформації ринків у торговельно-сервісні комплекси, які будуть корпоративними елементами мережі ринків.

У цій Програмі під функціонуванням ринків розуміється як діяльність окремих спеціалізованих ринків, так і діяльність мережі всіх ринків, до якої входять і торговельно-сервісні комплекси щодо забезпечення:

- належних умов для: а) купівлі-продажу товарів однієї з груп – продовольчих чи непродовольчих; б) надання послуг продавцям, покупцям і товаровиробникам;

- належного контролю за додержанням: а) прав споживачів; б) правил торгівлі; в) санітарних вимог; г) якості та безпеки товарів (робіт, послуг), що реалізуються в межах ринків чи за їх участю.

Удосконалення функціонування ринків – це поступове поліпшення їх діяльності в зазначених напрямах.


^ 2. Мета Програми

Основною метою Програми є:

- аналіз сучасного стану функціонування ринків;

- аналіз проблем, пов'язаних із функціонуванням роздрібних ринків, які заважають ринковим об'єктам розвиватися, поліпшувати умови для суб'єктів, що здійснюють торгівлю на ринках, та споживачів, які скуповують на ринках товари;

- удосконалення відносин між суб’єктами підприємницької діяльності, виробниками та споживачами;

- підвищення економічної та соціальної ефективності їх діяльності;

- формування основних пріоритетних напрямів розвитку роздрібних ринків, які забезпечать вирішення існуючих на ринках проблем та створять умови для перетворення ринків у торговельні комплекси.


^ 3. Аналіз сучасного стану розвитку ринків у Дергачівському районі


Ринки як елемент інфраструктури внутрішньої торгівлі відіграють певну позитивну роль в умовах розвитку ринкової економіки:

- забезпечують зайнятість і соціальну підтримку певної частини населення;

- здійснюють частковий перерозподіл вивільненого трудового потенціалу;

- надають організаційну підтримку суб’єктам малого та середнього бізнесу шляхом створення для них додаткової кількості торгових місць.


У 2010 році відкрито 1 роздрібний ринок у смт. Козача Лопань загальною площею 577 кв м. на 37 торгових місць.

Станом на 01.01.11 у Дергачівському районі працюють 3 змішаних постійно діючих ринки. Загальна площа ринків - 15507 кв м, загальна кількість торгових місць - 567.

Середня заповнюваність ринків торгуючими складає 75% – 85%.


Провести благоустрій торговельного майданчика в смт. Пересічне з подальшим переведенням його в статус ринка.


Проводити вдосконалення функціонування діючих роздрібних ринків району з метою перетворення їх на сучасні торговельно-сервісні комплекси.

Аналіз стану ринків у Дергачівському районі приведено в таблиці 1.


Таблиця 1

№№

п/п

Населений пункт

Загаль-на кіль-кість ринків

^ Кількість за спеціалізаціє,

у тому числі:

Кіль-кість торго-вих місць

Торгова площа кв.м.

^ Кіль-кість населе-ння

тис.осіб

Питома частка торгової площі кв.м на тис. осіб населен-ня

продово-льчі

непродо-вольчі

змішані

1

М.Дергачі

1







*

300

12360

19,6

630,6

2

Смт.Вільшани

1







*

230

2570

7,2

357

3

Смт.Козача Лопань

1







*

37

577

5,8

99,5




Всього по району

3

-

-

3

532

12320

94,9

129,8


Разом з тим, на роздрібних ринках району існує низка проблем :

- ринки потребують проведення робіт з благоустрою, реконструкції, заміни старих архітектурних форм на сучасні. Мають місце проблеми незадовільного матеріально-технічного стану ринків, зокрема недостатнє забезпечення холодильним, ваговимірювальним та іншим торгово-технологічним обладнанням;

- потребує налагодження системи товаропросування від виробників сільськогосподарської продукції через роздрібні ринки до споживачів, що створює умови для активного розвитку посередників ;

- наявні прояви негативних наслідків регулювання державою граничних рівнів оплати за послуги ринків та оренду торгових приміщень (площ) у торговельних об’єктах на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів (постанова Кабінету Міністрів України від 25.12.96р. № 1548 "Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)", постанова Кабінету Міністрів України від 05.03.09р. № 278 " Про заходи щодо стабілізації цін за надання послуг та оренду торгових приміщень (площ) у торговельних об'єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів в умовах фінансово-економічної кризи”), що призвело до суттєвого погіршення фінансових результатів діяльності ринків, зниження прибутків, частка з яких могла б використовуватися на благоустрій та матеріально-технічний розвиток ринків, до низького рівня заробітної плати персоналу ринків.

У цілому неоднозначна оцінка роздрібних ринків, як важливих в соціальному плані об'єктів торгівлі, потребує вирішення на регіональному та державному рівнях врегулювання всіх питань, пов'язаних з організацією їх діяльності.


^ 4. Пріоритетні напрями розвитку ринків,

основні завдання та заходи щодо їх реалізації


Необхідною передумовою для розвитку ринку є запровадження у всьому комплексі організаційно-технічного забезпечення чітких правил і норм, дотримання яких дозволить визначити спеціалізацію об'єкта, шляхи розвитку матеріально-технічної та інформаційної бази, сформувати перспективний план розвитку ринку.

Процес удосконалення функціонування ринків з продажу продовольчих і непродовольчих товарів вимагає певних капіталовкладень, які повинні окупитися за рахунок коштів населення (кінцевих споживачів).

Тож, Програмою передбачено, в межах реалізації державної політики щодо збільшення грошових доходів населення:

- динамічне зростання рівня реальних доходів населення, збалансованих з іншими економічними макропоказниками;

- створення умов для закріплення широкого прошарку середнього класу громадян.

Ураховуючи те, що ринки та торговельно-сервісні комплекси можуть бути елементом інфраструктури кожного міського та сільського поселення і виконувати, крім економічної, значну соціальну функцію, необхідно відновити на принципово новій основі систему розроблення та затвердження перспективних планів їх розвитку і розміщення як складової частини генеральних планів розвитку міст, міських районів та сільських адміністративних територій.

Основними принципами визначення кількісних і якісних показників розвитку ринків повинні стати принципи "економічної доцільності" і "переваг для споживачів".

Потреба в торговельній мережі, яка складається з економічно мало привабливих, але соціально важливих об'єктів із реалізації товарів першої необхідності і масового попиту, повинна визначатися виходячи з принципу "мінімально допустимої достатності", а розміщення об'єктів цієї мережі повинно забезпечувати їх доступність.

Перспективні плани розвитку і розміщення об'єктів роздрібної мережі, якими можуть бути спеціалізовані ринки чи торговельно-сервісні комплекси, повинні бути прерогативою місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування і служити основною підставою для проведення процесів приватизації, перепрофілювання, розширення торговельної мережі, відведення земельних ділянок під забудову нових торговельних об'єктів тощо.


Розвиток ринків району має здійснюватись у таких пріоритетних напрямах:


1) формування на території району сучасно оснащених ринків різних територіальних масштабів та спеціалізацій, що відповідають чинному законодавству України, нормативно-правовим актам та потребам населення у споживанні товарів та послуг


Основні завдання для реалізації пріоритетного напряму:


- виконання рекомендованих правил організації діяльності ринків, з урахуванням розвитку на територіях громад, де розміщуються ринки, видів промислового та сільськогосподарського виробництва;

- розширення функцій ринків, зокрема надання послуг, інфраструктурне та інформаційне обслуговування;

- ліквідація неорганізованої ("стихійної") торгівлі на прилеглих до ринків територіях;

- постійний моніторинг виконання перспективних планів розвитку ринків.


Заходи щодо виконання основних завдань:




з/п

Зміст заходів


Термін виконання

Відповідальні

за виконання

1.

Створити робочі комісії (групи) з контролю за реалізацією на ринках основних завдань Програми


ІІІ квартал

2011 року

Районна державна адміністрація за участю виконавчих органів міської, селищних рад


2.

Робочим комісіям (групам) проводити регулярні засідання, на яких розглядати стан виконання пріоритетних завдань Програми


Щокварталу

протягом 2011 –

2016 років

Районна державна адміністрація за участю виконавчих органів міської, селищних рад


3.



Забезпечити на ринках, розташованих на територіях району:

- введення правил організації діяльності ринків, ознайомлення з ними суб'єктів господарювання, які здійснюють торгівлю на ринках, шляхом розміщення цих правил на планшетах при входах на ринки;

- оновлення генеральних схем ринків, узгодження їх з державними органами контролю та з органами місцевого самоврядування;

- оформлення документації на право користування земельними ділянками, на яких розташовані ринки;

- визначення меж прилеглих до ринків територій, правил їх використання та розподілу відповідальності за ці території (між органами самоврядування та адміністраціями ринків);

- розробити заходи щодо благоустрою (реконструкції) прилеглих до ринків територій;

- визначення місць дислокації неорганізованої ("стихійної") торгівлі.



ІV квартал

2011 року



Районна державна адміністрація, сільські, селищні та міський голови, керівники ринків





4.


Провести інвентаризацію ринків, що функціонують на території громад, оформити паспорти ринків, визначивши по кожному наявність генеральних планів, спеціалізацію, розміри земельних ділянок, виділених під ринки, відповідність стану організації діяльності ринків рекомендованим правилам.

Керівникам ринків та головам відповідних місцевих рад заповнені паспорти та пояснювальні записки до них надати до управління економіки Дергачівської районної державної адміністрації

ІV квартал

2011 року

Районна державна адміністрація, сільські, селищні та міський голови, керівники ринків


5.

Спільно з органами місцевого самоврядування розробити та узгодити перспективні плани розвитку ринків, із визначенням їх спеціалізації (спеціалізовані, сільськогосподарські, торговельно-сервісні комплекси).


І

квартал

2012 року

Районна державна адміністрація, сільські, селищні та міський голови, керівники ринків


6.

Проводити дослідження обсягів продажу продукції і товарів на ринках (відповідно до тих, які проводять на ринках органи статистики)

Щокварталу протягом

2011 – 2016 років

Районна державна адміністрація, сільські, селищні та міський голови, керівники ринків


7.

Сприяти розвитку на ринках інфраструктури послуг: мережі підприємств торгівлі, ресторанного господарства, побутового обслуговування, виробників інших видів послуг

Постійно протягом

2011 – 2016 років

Районна державна адміністрація, сільські, селищні та міський голови, керівники ринків




2) розвиток, реконструкція існуючих на ринках майданчиків сільгосппродукції


Основні завдання для реалізації пріоритетного напряму:


- створення на ринках продовольчого профілю умов, у тому числі пільгових, для продажу сільськогосподарської продукції безпосередньо її виробниками (сільськогосподарськими підприємствами, фермерськими господарствами, особистими підсобними господарствами тощо);

- забезпечення функціонування на продовольчих ринках майданчиків сільгосппродукції з торговельною площею не менше 25% від загальної площі ринку.


Заходи щодо виконання основних завдань:




з/п


Зміст заходів


Термін виконання

Відповідальні

за виконання

1.



Визначити на продовольчих та змішаних ринках торговельні площі,

пристосовані для торгівлі сільгосппродукцією, кількість торгуючих, їх належність до сільгоспвиробників або посередників

ІІІ – ІV квартали

2011 року

Сільські, селищні та міський голови, керівники ринків


2.

Узгодити із сільгоспвиробниками, представниками сільського подвір’я, які здійснюють діяльність на території громад, умови, за якими вони можуть здійснювати безперешкодну торгівлю сільгосппродукцією на ринках.


ІІІ – ІV квартали

2011 року

Сільські, селищні та міський голови, керівники ринків


3.

Забезпечити контроль за організацією торгівлі на ринках сільгосппідприємствами, представниками власних господарств


Постійно протягом

2011 – 2016 років

Районна державна адміністрація, сільські, селищні та міський голови, керівники ринків




3) оптимізація системи руху споживчих товарів від виробника до споживача, який купує товари на ринку


Основні завдання для реалізації пріоритетного напряму:


- активізація власної підприємницької діяльності, у тому числі заготівельної;

- приведення тарифів на послуги й оплату за оренду торговельної площі та на послуги ветеринарних лабораторій до економічно обґрунтованих;

- оптимізація, з метою обмеження, заходів, які мають контролюючий характер, з боку правоохоронних та державних органів контролю;

- створення умов для оптимізації процесів ціноутворення і підвищення конкурентоспроможності продукції, яка реалізується на ринках.


Заходи щодо виконання основних завдань:




з/п


Зміст заходів


Термін виконання

Відповідальні

за виконання

1.

Провести роботу щодо приведення тарифів на послуги ринків та орендну плату до економічно обґрунтованих


ІІІ – ІV квартали

2011 року

Районна державна адміністрація, сільські, селищні та міський голови, керівники ринків


2.

Проаналізувати шляхи постачання товарів на ринки. За результатами аналізу визначити зв'язки суб'єктів господарювання при здійсненні торговельної діяльності з виробниками продукції, оптовими ринками, іншими суб'єктами господарювання

ІV

квартал

2011 року


-

ІІІ квартал 2012 року

Районна державна адміністрація, сільські, селищні та міський голови, керівники ринків,суб'єкти господарської діяльності,що здійснюють торгівлю на ринках


3.

Сприяти облаштуванню ринків необхідною кількістю складських приміщень, терміналів для зберігання товарів, продовольчої продукції, овочевої продукції, оснащення їх системами водопостачання, водовідведення, опалення, електрозабезпечення тощо відповідно до чинних нормативних документів

Постійно протягом

2011 – 2016 років

Сільські, селищні та міський голови, керівники ринків


4.

Сприяти розвитку підприємницької діяльності у заготівельній сфері

Постійно протягом

2011 – 2016 років

Районна державна адміністрація, сільські, селищні та міський голови, керівники ринків


5.



Аналізувати ціноутворення на основні споживчі товари, що реалізуються на ринках, та відповідність цих цін середнім цінам по області, а також цінам виробників товарів, продукції



Щокварталу протягом

2011 – 2016 років



Районна державна адміністрація, сільські, селищні та міський голови, керівники ринків


6.

Аналізувати проведення на ринках контролюючих заходів, у тому числі тих, що здійснюються правоохоронними органами, доцільність та ефективність таких заходів. Вирішувати, у межах своїх повноважень, із державними органами контролю питання щодо впорядкування проведення контрольних заходів.

Щокварталу протягом

2011 – 2016 років

Районна державна адміністрація, сільські, селищні та міський голови.



^ 4) створення на ринках району умов для безумовного виконання вимог чинного законодавства України


Основні завдання для реалізації пріоритетного напряму:


- підвищення рівня знань у сфері чинного законодавства України, нормативно-правових та регуляторних актів у суб'єктів, які здійснюють торговельну діяльність на ринках;

- подальше спрямування діяльності ринків у цивілізоване русло, зменшення надходження для продажу на ринках неякісних і фальсифікованих товарів, посилення процесу детінізації товарно-грошового обігу шляхом вжиття контрольно-наглядових заходів, передбачених чинним законодавством України, органами державного контролю;

- ліквідація неорганізованої ("стихійної") торгівлі на територіях, прилеглих до ринків або розташованих поблизу них.


Заходи щодо виконання основних завдань:




з/п


Зміст заходів


Термін виконання

Відповідальні

за виконання

1.

Забезпечити належний рівень контролю за дотриманням суб’єктами господарювання різних форм власності правил торгівлі на ринках, ветеринарних, санітарних і протипожежних вимог та правил безпеки праці

Щокварталу протягом

2011 – 2016 років

Районна державна адміністрація, сільські, селищні та міський голови, керівники ринків разом з контролюючими органами

2.

Проводити разом із контролюючими органами заходи, що направлені на ліквідацію торгівлі на ринках неякісними, фальсифікованими товарами та товарами, що заборонені для торгівлі на ринках

Постійно протягом

2011 – 2016 років

Районна державна адміністрація, сільські, селищні та міський голови, керівники ринків


3.

Запровадити разом із правоохоронними органами заходи щодо ліквідації стихійної торгівлі на територіях, прилеглих до ринків або розташованих поблизу них

Постійно протягом

2011 – 2012 років

Районна державна адміністрація, сільські, селищні та міський голови, керівники ринків


4.

Сприяти впровадженню систематичного проведення представниками державних органів контролю семінарів, навчань суб'єктів, що здійснюють діяльність на ринках


Постійно протягом

2011 – 2016 років

Районна державна адміністрація, сільські, селищні та міський голови, керівники ринків



5^ . Фактори забезпечення реалізації Програми

на державному та регіональному рівнях


5.1. Фактори забезпечення реалізації Програми на державному рівні


Досвід економічно розвинутих країн свідчить про дієвість регулюючих державних функцій, якщо вони базуються на досконалій законодавчій, нормативно-правовій базі, розвинутій економіці та інфраструктурі ринку, чіткому функціонуванні органів управління, ефективній системі соціального захисту споживачів у ринкових умовах.

Сучасний стан розвитку ринків і багатофункціональний характер їх діяльності об’єктивно вимагають реалізації державної політики щодо розвитку економіки країни, збільшення грошових доходів населення.

Результати роботи щодо вдосконалення функціонування ринків залежать від:

- законодавчого, нормативно-правового та методичного забезпечення;

- фінансово-економічного регулювання та вибіркової державної підтримки важливих соціально-економічних орієнтирів;

- контрольно-наглядових та обмежувально-заборонних заходів;

- ресурсного забезпечення.

Потребують розроблення або суттєвого оновлення такі механізми державного регулювання, як:

- державні стандарти якості товарів; стандарти організації торговельного обслуговування на ринках;

- стандарти планувальних і технологічних рішень різних типів ринків та торговельно-сервісних комплексів; кваліфікаційні посадові характеристики працівників ринків та комплексів;

- правові основи обмеження, недопущення і запобігання монополістичній діяльності в торгівлі на ринках; критичні рівні імпортних надходжень товарів на споживчий ринок через ринки та торговельно-сервісні комплекси;

- уніфікація облікових, договірних, звітних, супровідних, сертифікаційних та інших документів, які використовуються у сфері торгівлі на ринках та комплексах;

- система показників обов'язкової статистичної звітності; система ідентифікації товарів, видів робіт і послуг підприємств, що пов’язують свою діяльність з ринками та торговельно-сервісними комплексами тощо.

Широке застосування системи національних стандартів, нормативів, технічних умов і правил у сфері торговельної діяльності на ринках та торговельно-сервісних комплексах повинно значно збільшити надійність комерційних відносин між товаровиробниками, продавцями і споживачами на всіх етапах переміщення товарів, підвищити ефективність правового захисту цих відносин з боку держави, зробити більш сприятливим інвестиційний клімат у цій сфері.


^ 5.2. Фактори забезпечення реалізації Програми на регіональному рівні


На регіональному рівні Програма залежить від реалізації Стратегії сталого розвитку Дергачівського району до 2020 року, затвердженої рішенням районної ради від 18.02.11р. № 105-2, і виконання її основних стратегічних та оперативних цілей, зокрема:

- реалізації стратегічних і операційних цілей, спрямованих на підвищення доходів населення, підвищення обсягів виробництва і переробки сільгосппродукції та випуску продуктів харчування;

- формування і розвитку провідних кластерів економіки Дергачівського району, направлених на наповнення продукцією внутрішнього ринку області.

Виконання Програми залежить від реалізації місцевими органами влади, у межах власних повноважень, заходів щодо виконання основних пріоритетних напрямів та завдань Програми.



^ 6. Фінансове забезпечення Програми

для виконання основних пріоритетних напрямів та завдань


Фінансування розвитку ринків має здійснюватися, в основному, за рахунок недержавних джерел. Органи виконавчої влади повинні стимулювати добровільне накопичення коштів суб'єктами торгівлі та виробничих галузей, залучення інвестиційних ресурсів на засадах акціонерного капіталу, а також вільних коштів населення та іноземних інвестицій.

Для проведення структурної перебудови та активізації позитивних ринкових процесів у функціонуванні ринків та торговельно-сервісних комплексів доцільно було б використовувати такі джерела інвестування:

- власні кошти ринків для модернізації, насамперед, торговельно-технологічного обладнання та складського устаткування, упровадження передових технологій торговельного обслуговування, зберігання товарів і наближення їх до споживачів;

- заощадження і накопичення коштів фізичних та юридичних осіб, які здійснюють торговельну діяльність на ринках;

- активізація інвестиційного процесу, який сприятиме наданню інвесторам права власності на земельну ділянку під розміщення ринків та торговельно-сервісних комплексів;

- фінансові ресурси комерційних банків, страхових компаній, інших суб'єктів фінансового ринку у формі інвестицій у статутний фонд ринку.


^ 7. Результати, які очікуються від реалізації Програми


Як результат реалізації Програми очікується:

- формування на території району інфраструктури сучасно оформлених і оснащених ринків різних територіальних масштабів та спеціалізацій, яка відповідає чинному законодавству України, нормативно-правовим актам та потребам населення у споживанні товарів і послуг;

- оптимізація системи руху споживчих товарів від виробника до споживача, який купує товари на ринку, зменшення кількості посередників у ланцюгу просування товару від виробника до споживача;

- збереження кількості продовольчих ринків на рівні 21% – 22% від загальної кількості роздрібних ринків області;

- забезпечення на змішаних роздрібних ринках створення торгових місць із продажу продовольчої та сільськогосподарської продукції на рівні, не менше 25% від загальної кількості торгових місць.

Реалізація Програми не передбачає фінансування з державного або місцевих бюджетів.


Перший заступник

голови районної

державної адміністрації Г.Ю.Лазарєв

еще рефераты
Еще работы по разное