Реферат: Надання допомоги потерпілим на льоду Надання допомоги людині, яка провалилася під лід, надзвичайно небезпечне заняття, потребує зібраності та виваженості у діях


Надання допомоги

потерпілим на льоду


Надання допомоги людині, яка провалилася під лід, - надзвичайно небезпечне заняття, потребує зібраності та виваженості у діях.


Щоб допомогти терплячому лихо і не потерпіти самому, дотримуйтесь наступних правил:

Без потреби не виходьте на лід. Подумайте, чи зможете під час надання допомоги впоратись самотужки, чи краще покликати на допомогу ще кого-небудь. Якщо поряд нікого немає, то дійте продумано й обережно, щоб замість допомоги не погіршити становище.

^ Протягніть потерпілому довгу жердину, дошку, палицю від лиж, лижу, хокейну клюшку або киньте вірьовку, зв'язані паски тощо. Якщо вам все-таки необхідно вийти на лід, то ляжте на лід і повзіть по поверхні, штовхаючи рятувальний засіб перед собою або кидаючи поперед себе вірьовку чи пасок. Добре, якщо ви одягнете рятувальний жилет.

^ Будьте якомога далі від ополонки (краю крижини), протягніть потерпілому палицю, жердину чи киньте вірьовку. Якщо вірьовка чи трос закріплені на березі і не вистачає довжини, то міцно тримаючись за кінець вірьовки однією рукою, протягніть потерпілому другу руку.

^ Витягаючи потерпілого, попросіть його працювати ногами - так буде легше витягнути його з ополонки. Коли ви його витягай, не дозволяйте йому підійматись на ноги, нехай він повзе вслід за вами до берега.

^ Після того, як витягнете потерпілого на берег у безпечне місце, викличте "швидку медичну допомогу", надайте йому першу допомогу, необхідну при охолодженні організму.


^ За довідками щодо навчально-методичних матеріалів з питань дії у надзвичайних ситуаціях звертатися на курси ЦО м. Южноукраїнськ

Телефони : 2-25-48 , мобільний 80679186260





^ Перша допомога при гіпотермії (переохолодженні)


Ознаки гіпотермії:

- тремтіння й остуда, які можуть бути відсутніми на пізніших стадіях;

- оніміння;

- втрата координації рухів;

- зніяковіння, незвична манера поведінки;

- температура тіла нижче ^ 35°С.

Якщо у потерпілого одночасно спостерігаються ознаки відмороження і гіпотермії, у першу чергу надавайте допомогу як при гіпотермії .Цей стан може призвести до смерті, якщо людину терміново не зігріти. Але навіть у цьому випадку не варто залишати без уваги відмороження, яке при тяжкому ступені може призвести до ампутації пошкодженої частини тіла.

^ Гіпотермія належить до невідкладних медичних станів.


Дотримуйтесь принципів надання першої допомоги і виконайте додатково спеціальні заходи при гіпотермії:

- викличте "швидку медичну допомогу";

- поступово відігрійте постраждалого, загорнувши його у ковдри або сухий теплий одяг;

- не намагайтесь зігріти тіло потерпілого дуже швидко, не занурюйте його у теплу воду, швидке обігрівання може викликати серцеві проблеми;

будьте надзвичайно уважними при поводженні із потерпілим;

- по можливості прикладіть до тіла теплий предмет (гарячу грілку, пляшки із теплою водою);

- дайте тепле пиття, якщо потерпілий при свідомості.


Найкраще, якщо відігрівання буде відбуватись із середини тіла (тепле пиття) одночасно із відігріванням із зовні.


За довідками щодо навчально-методичних матеріалів з питань дії у надзвичайних ситуаціях звертатися на курси ЦО м. Южноукраїнськ

Телефони : 2-25-48 , мобільний 80679186260
еще рефераты
Еще работы по разное