Реферат: Перехрестя Безпечний перехiд дороги з обмеженою оглядовiстю i недостатньою видимiстю 2

Назва реферату: Перехрестя. Безпечний перехiд дороги з обмеженою оглядовiстю i недостатньою видимiстю
Розділ: БЖД

Перехрестя. Безпечний перехiд дороги з обмеженою оглядовiстю i недостатньою видимiстю

Вступ.

Бурхливий процес автомобілізації з кожним роком охоплює всі більше число країн, постійно збільшується автомобільний парк, кількість людей, що утягуються в сферу дорожнього руху. Ріст автомобільного парку й обсягу перевезень веде до збільшення інтенсивності руху, що в умовах міст з історично сформованої забудовою приводить до виникнення транспортної проблеми. Особливий але гостро вона виявляється у вузлових пунктах вулично-дорожної мережі. Тут збільшуються транспортні затримки, утворяться черги і затори, що викликає зниження швидкості повідомлення, невиправданий перевитрата палива і підвищене зношування вузлів і агрегатів транспортних засобів.

Перемінний режим руху, часті зупинки і скупчення автомобілів на перехрестях є причинами підвищеного забруднення повітряного басейну міста продуктами неповного згоряння палива. Міське населення постійне піддано впливу транспортного шуму і газів, що відробили.

Одночасно росте і кількість дорожно-транспортних пригод (ДТП), у яких гинуть і одержують поранення мільйони людей в усьому світі, ушкоджуються і виходять з ладу дорога техніка і вантажі. Понад 60% усіх ДТП приходиться на міста й інші населенні пункти. При цьому на перехрестях, що займають незначну частина території міста, концентрується більш 30% усіх ДТП.

Забезпечення швидкого і безпечного руху в сучасних містахвимагає застосування комплексу заходів архітектурно-планувального й організаційного характеру. До числа архітектурно-планувальних заходів відносяться будівництво нових і реконструкція існуючих вулиць, будівництво транспортних перетинань у різних рівнях, пішохідних тунелів, об'їзних доріг навколо міст для для відводу транзитних транспортних потоків і т.д.

Організаційні заходи сприяють упорядкуванню руху на вже існуючій (сформованої) вулично-дорожної мережі. До числу таких заходів відносяться введення однобічного руху, кругового руху на перехрестях, організація пішохідних переходів і пішохідних зон, автомобільних стоянок, зупинок громадського транспорту транспорту й ін.

При реалізації заходів щодо організації дорожнього руху особлива роль належить упровадженню технічних засобів: дорожніх знаків і дорожньої розмітки, засобів світлофорного регулювання, дорожніх огороджень і направляючих пристроїв. При цьому світлофорне регулювання є одним з основних засобів забезпечення безпеки руху на перехрестях. Кількість перехресть, обладнаних світлофорами, у найбільших містах світу з високим рівнем автомобілізації безупинно зростає і досягає в деяких випадках співвідношення: один світлофорний об’єкт на 1,5-2 тис. жителів міста.

Світлофори, як головні регулятори руху на перехрестях.

Світлофори призначені для почергового пропуску учасників руху через визначену ділянку вулично-дорожної мережі, а також для позначення небезпечних ділянок доріг. У залежності від умов світлофори застосовуються для керування рухом у визначених напрямках чи по окремих смугах даного напрямку.

Порядок чергування сигналів, їхній вид і значення, прийняті в Україні, відповідають міжнародної Конвенції про дорожні знаки і сигналах. Сигнали чергуються в такій послідовності: червоний — жовтий — зелений — жовтий — червоний...

* Червоний немиготливий сигнал забороняє рух по всій ширині проїзної частини.

* Жовтий немиготливий сигнал зобов'язує до зупинки перед стоп-лінією усіх водіїв, за винятком тих, котрі вже не могли б зупинитися з урахуванням вимог безпеки руху. Жовтий сигнал, підключений до червоного, попереджає про негайне включення зеленого сигналу. Жовтий миготливий сигнал не забороняє рух і застосовується для позначення перехресть, що можуть бути не замічені водіями на відстані, достатньому для зупинки транспортного засобу.

* Зелений немиготливий сигнал при відсутності яких-небудь додаткових обмежень, а також додаткової секції світлофора дозволяє рух по всій ширині проїзної частини у всіх напрямках. Зелений миготливий сигнал попереджає про кінець такту, що дозволяє.

Світлофори можна класифікувати по їх функціональному призначенню на: транспортні, пішохідні.

Транспортні світлофори мають три сигнали круглої форми. Їх відповідність зазначена вище.

Пішохідні світлофори мають два вертикально розташованих сигинала круглої чи квадратної форми. Зелений сигнал – перехід дозволено. Червоний – заборонено.

Види перехрестів і пішохідних переходів, та їх перехід.

Види перехрестів.

Види перехресть: Перехрестя- регульоване и не регульоване.

ПЕРЕХРЕСТЯ:

│ │ ───────────────────

св│ │св │ │ св — світлофор

─────┘ ─ ─ └───── ──────┐ ─ ─ ┌──────

│ │ │ │знак

─────┐ ─ ─ ┌───── │ │

св│ │св │ │

│ │ │ │

Перехрестя регульоване – це перехрестя де встановлені світлофори, або роль регулювальника руху виконує працівник ДАІ.

При переході перехреста, який регулюється світлофором, необхідно керуватися виключно показниками світлофора, а при переході за умов поганої видимості додатково переконатись у тому, що автомобілі на перехрестку не рухаються.

При переході перехрестка без світлофора і за умов поганої видимості, необхідно переконатись у відсутності транспорту що рухається зліва. Перейти до середини пішохідного переходу і подивитись праворуч, тоді переконавшись у відсутності транспорту завершити перехід.

Види переходів.

Види пішохідних переходів: регульовані и не регульовані.

ПІШОХІДНІ ПЕРЕХОДИ:

светофор знак

────────────────────── ──────────────────────

│ ────────

│ ────────

│ ────────

│ ────────

────────────────────── ──────────────────────

светофор знак

Регульовані пішохідні переходи – це переходи на яких установлені світлофори.

Не регульовані пішохідні переходи – це переходи на яких не встановлені світлофори проте перехід здійснюється за допомогою розмітки на проїжджій частині “зебри”. Пішохід має пріоритет проходу проїжджої частини, а водій зобов’язаний його пропустити.

При переході пішохідних переходів за умов поганої видимості дотримуються правил аналогічних правелам переходу перехрестів.

Висновок.

Щоб зменшити кількість ДТП на перехрестах і пішохідних переходах дотримуватись правил дорожнього руху потрібно не тільки водіям, а й пішоходам, які в більшості випадків і є причиною ДТП.

Держава в свою чергу повинна забезпечити нормальне функціонування засобів регулювання дорожнього руху.

еще рефераты
Еще работы по транспорту