Статья: Моніторинг діяльності спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням

Мазалова О.Г. – м. Сімферополь

МОНІТОРИНГ ДІЯЛЬНОСТІ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ З ПОГЛИБЛЕНИМ ВИВЧЕННЯМ ОКРЕМИХ ПРЕДМЕТІВ

Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», Національною доктриною розвитку освіти в Україні визначені основні напрямки її розвитку. Насамперед, це підвищення якості освіти й сприяння розвитку особистості, творчих та інтелектуальних здатностей учнів.

Відновлення змісту освіти вимагає безперервного спостереження, оцінювання стану освіти, а також прогнозування тенденцій її розвитку на основі даних, отриманих у ході моніторингових досліджень.

Проведено республіканський моніторинг діяльності спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням окремих предметів.

Основними цілями та завданнями даного дослідження є визначення:

· загальних тенденцій в управлінській діяльності керівників міських управлінь освіти, спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням окремих предметів;

· ефективності взаємодії з вищими навчальними закладами, міжнародними організаціями;

· якості засвоєння навчального матеріалу учнями 9,11-х класів спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням окремих предметів за результатами державної підсумкової атестації;

· відповідності рівня навчальних досягнень учнів 9,11-х класів професійної компетентності педагогічних кадрів даних загальноосвітніх навчальних закладів.

Об'єктами досліджень було визначено:

· управлінська діяльність керівників спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням окремих предметів;

· якісний склад педагогічних працівників, що викладають в 9,11-х класах;

· організація навчально-виховного процесу та науково-методичної роботи;

· розвиток і зміцнення матеріально-технічної та навчально-методичної бази.

Проведено:

· кваліметричне оцінювання ефективності діяльності спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням окремих предметів (діаграма 1);

· анкетування респондентів відповідно до квотної вибірки (загальна кількість респондентів дослідження — 400 осіб);

· узагальнення статистичної інформації.

У ході моніторингу вивчено матеріали 8 (100% від їхньої кількості) спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням окремих предметів.

Всі зазначені загальноосвітні навчальні заклади Автономної Республіки Крим спеціалізуються на поглибленому вивченні іноземних мов.

З метою вивчення факторів, що впливають на рівень навчальних досягнень учнів, проведено анкетування по показниках, які, як правило, визначають якість освіти. Анкетування учнів 10-11-х класів, їхніх батьків і вчителів проводилося анонімно, що дало можливість одержати більш об'єктивну оцінку якості освіти в спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладах з поглибленим вивченням іноземних мов.

Респондентами анкетування виступили:

· вчителі — 122 осіб (122% від запланованої кількості);

· учні 10-11-х класів — 142 (98,6%);

· батьки (особи їх що заміняють) — 154 (106,9%).

Результати проведеного моніторингу показали наявність певної системи в діяльності спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням іноземних мов в Автономній Республіці Крим, а саме:

— документація про створення та функціонування більшості закладів відповідає вимогам чинного законодавства;

— робочі навчальні плани, як правило, складені відповідно до Типового, погоджені та затверджені у встановленому порядку, відображають специфіку навчальних закладів. Простежується наступність між допрофільною підготовкою та профільним навчанням;

— створено систему органів суспільного управління та самоврядування навчальними закладами, їхня діяльність здійснюється відповідно до повноважень, передбачених Уставами закладів;

— організовано конкурсний прийом учнів відповідно до діючої Інструкції про порядок конкурсного прийому дітей (учнів, вихованців) у гімназії, ліцеї, колегіуми, спеціалізовані школи (школи-інтернати), затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 19.06.03р. №389;

— спеціалізовані загальноосвітні навчальні заклади з поглибленим вивченням іноземних мов у цілому забезпечені педагогічними кадрами, якісний склад яких відповідає вимогам чинного законодавства;

— методична робота в навчальних закладах, як правило, має аналітико-діагностичну спрямованість. Використається комплекс постійних, але в теж час гнучких нетрадиційних форм організації методичної роботи з педагогічними кадрами в системі післядипломної педагогічної освіти (тематичні семінари-практикуми, конференції, презентації нової методичної та навчальної літератури, нових комп'ютерних програм, «круглі столи», стажування вчителів у країнах, мови яких вивчаються у навчальних закладах та ін.);

— викладання спецкурсів у ряді загальноосвітніх навчальних закладів здійснюється, у тому числі за авторськими програмами;

— на підставі договорів, укладених з вищими навчальними закладами, здійснюється співробітництво, метою якого є проведення профорієнтаційної роботи, підготовка до вступу у ВНЗ, підвищення рівня навчально-методичного, кадрового та інформаційного забезпечення освітньої діяльності;

— достатньо високими є показники результативності вступу випускників у вищі навчальні заклади: 91% та 95% в 2004/2005 і 2005/2006 навчальних роках відповідно;

— з метою підвищення ефективності навчально-виховного процесу з іноземних мов організоване співробітництво із Британською Радою в Україні, Корпусом Миру США, Ґете-інститутом, Французьким культурним центром, закордонними навчальними закладами, залучення носіїв мови, що вивчаються до навчально-виховного процесу;

— створено умови для реалізації творчого потенціалу учнів і вчителів. Педагоги та учні більшості загальноосвітніх навчальних закладів беруть участь у різних міжнародних конкурсах, освітніх програмах;

— створюється система стимулювання та заохочення здатної та обдарованої молоді, творчо працюючих вчителів;

— удосконалюється матеріально-технічна і навчально-методична база навчальних закладів.

Крім того, у Феодосійській спеціалізованій школі I-III ступенів №2 ім. Д. Ульянова з поглибленим вивченням англійської мови Феодосійської міської ради Автономної Республіки Крим функціонують класи з українською мовою навчання.

У ході моніторингу виявлені найпоширеніші причини, з яких учні і їхні батьки вибирають дані загальноосвітні навчальні заклади:

· можливість одержання якісної повної загальної середньої освіти — 52,8% учнів, 46,8% батьків;

· гарна думка про школу серед населення міста — 26,1% і 27,8% відповідно (діаграма 2).

Забезпечення в навчальному закладі можливості одержання учнями якісної повної загальної середньої освіти, на думку всіх категорій респондентів, є пріоритетним напрямком у роботі спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням іноземних мов.

Крім того, підготовку до вступу у вищі навчальні заклади вважають пріоритетним завданням 14,9% батьків. Їхню думку розділяють тільки 7% учнів і вчителів.

Анкетування показало, що 84,5% учителів, 89,4% учнів та 87,6% батьків позитивно оцінюють діяльність спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням іноземних мов.

На думку 90,2% учителів і 79,2% батьків у подібних навчальних закладах сформована єдина система навчання та виховання учнів.

38,2% опитаних батьків та 62,7% учнів, вважають, що в додаткових заняттях з репетиторами немає необхідності. Однак 33,1% батьків, 27,5% учнів відповіли ствердно на питання про додаткові заняття з репетиторами (дані про причини додаткових занять учнів з репетиторами відображені у діаграмі 3).

Одним із критеріїв якісного освіти є, у тому числі сформованість спеціальних і загальнонавчальних умінь і навичок у учнів. По ступені сформованості запропоновані загальнонавчальні вміння було проранжировано респондентами наступним чином:

· організація та оцінювання власного навчання — 52,1% учнів, 25,4% учителів;

· творче рішення проблем — 19,7% і 34,4% відповідно;

· діюче спілкування — 18,3% і 18% відповідно;

· ефективна участь у роботі команди — 9,9% та 22,1% відповідно.

Значна розбіжність думки респондентів, можливо, свідчить про відсутність ефективної взаємодії педагогічних та учнівських колективів.

Якість освіти цілком залежить від форм, методів і прийомів, які використовуються на уроках.

Учні відзначають, що найчастіше на уроках застосовуються фронтальні та індивідуальні, рідше групові форми роботи (діаграма 4).

Результати анкетування вказують на те, що педагогічним колективам необхідно не тільки підвищувати рівень викладання, але й працювати над підвищенням мотивації учнів до навчальної діяльності, формувати в них освітні потреби. Із цією метою необхідно впроваджувати сучасні освітні технології, які дадуть можливість учням повноцінно засвоювати знання, брати участь в експериментальній роботі.

Про те, що спеціалізовані загальноосвітні навчальні заклади з поглибленим вивченням іноземних мов дають можливість учням одержати перші управлінські навички, свідчать дані анкетування щодо організації виборів в органи шкільного самоврядування. При цьому 69% учнів, вважають, що представники учнівського самоврядування мають достатній вплив на життя школи, незначний вплив — 21,8%, не мають ніякого впливу тільки 9,2%.

Це свідчить, що значна частина педагогічних колективів має достатній обсяг інформації щодо позитивної практики діяльності подібних органів самоврядування й, як наслідок, повною мірою довіряє учнівським самоуправлінським структурам.

На питання про переваги спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням іноземних мов більша частина учнів і батьків на перше місце поставили поглиблене вивчення іноземних мов. Інші відповіді проранжировано наступним чином:

· високий рівень професіоналізму педагогічного колективу;

· міжнародне співробітництво з різними організаціями і, як наслідок, спілкування з носіями мови, що вивчається;

· використання в навчально-виховному процесі сучасних технічних засобів навчання;

· організація додаткових освітніх послуг, культурно-масових заходів, у т.ч. на іноземних мовах.

58,2% учителів вважають, що в навчальних закладах створені умови для реалізації їхнього творчого потенціалу, 46,7% відзначають, що психологічний клімат навчального закладу сприяє продуктивній діяльності його працівників.

У ході моніторингу проаналізовані результати державної підсумкової атестації 2005/2006 навчального року, визначені коефіцієнти якості засвоєння навчального матеріалу учнями 9, 11-х класів, якісного складу педагогічних кадрів спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням іноземних мов.

В 2005/2006 навчальному році в загальноосвітніх навчальних закладах загальна кількість учнів 9-х класів становила 568 осіб, 11-х — 501. Звільнені від проходження державної підсумкової атестації 23 учня 9-х, 37 — 11-х класів (4% та 7,4% від їхньої загальної кількості відповідно).

Коефіцієнт якості засвоєння навчального матеріалу учнями 9-х класів у цілому по загальноосвітніх навчальних закладах коливається від 0,59 до 0,80 та у розрізі навчальних дисциплін становить:

· географія — 0,80;

· іноземна мова — 0,78;

· українська мова — 0,75;

· біологія — 0,71;

· російська мова — 0,65;

· математика — 0,59.

При цьому коефіцієнт якісного складу педагогічних кадрів коливається від 0,68 до 1,0 і розрізі навчальних дисциплін становить:

· біологія — 1,0;

· математика — 0,93;

· російська мова — 0,92;

· географія — 0,89;

· українська мова — 0,80;

· іноземна мова — 0,68.

Коефіцієнт якості засвоєння навчального матеріалу учнями 11-х класів за результатами державної підсумкової атестації (обов'язкові предмети та предмети за вибором учнів) коливається від 0,9 до 1,0 і відповідає достатньому та високому рівням навчальних досягнень.

Порівняльний аналіз відповідності рівня професійної компетентності педагогічних кадрів навчальним досягненням учнів 9,11-х класів свідчить, що в даних загальноосвітніх навчальних закладах, як правило, працюють високопрофесійні педагогічні кадри і, як наслідок, більше 70% учнів у повному обсязі опановують навчальним матеріалом, застосовують отримані знання та уміння на практиці, мають достатній і високий рівні навчальних досягнень за результатами державної підсумкової атестації.

За останні два навчальних роки в цілому спостерігається збільшення (на 6%) кількості випускників 11-х класів, нагороджених учнівськими медалями, на тлі зменшення кількості випускників 9-х класів (на 2,6%), що одержали документи про освіту з відзнакою. Найбільший середній показник процентного співвідношення кількості випускників 11-х класів, нагороджених учнівськими медалями, до їхньої загальної кількості в навчальному закладі становить 29,1 % у Керченській спеціалізованій школі I-III ступенів №1 з поглибленим вивченням англійської мови ім. Володі Дубініна, найменший — 2,2% у Феодосійській спеціалізованій школі I-III ступенів №1 ім. Д. Карбишева з поглибленим вивченням французької мови (дані по навчальних закладах представлені в діаграмах 5,6).

У ході моніторингу виявлені як негативні фактори, характерні для більшості спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням іноземних мов, так і недоліки в діяльності окремих з них:

— у всіх навчальних закладах не в повному обсязі використовуються години, передбачені Типовими навчальними планами спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням іноземних мов на вивчення циклу профільних предметів;

— недостатньо ефективною є організація роботи зі здатними та обдарованими учнями, про що свідчать невисокі показники результативності участі спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням іноземних мов у IV етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з іноземних мов (англійська, німецька, французька), III етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних робіт МАН. Так, в 2006/2007 навчальному році учні тільки двох навчальних закладів стали переможцями IV етапу олімпіад, III етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних робіт МАН. Разом з тим, всі загальноосвітні навчальні заклади мають високий рівень потенціалу педагогічних кадрів: більше 60% учителів з вищою та першою кваліфікаційною категорією, а також мають відпрацьовані методи роботи з даною категорією учнів (діаграми 7,8);

— невисока результативність участі випускників 9-х, 11-х класів, що одержали документи про освіту з відзнакою, у різних Всеукраїнських, республіканських інтелектуальних конкурсах відповідно до спеціалізації навчального закладу. У середньому по навчальних закладах цей показник становить 19,7% і 17,2% відповідно (діаграми 9,10);

— не в повному обсязі забезпечується організація системи варіативного навчання відповідно до потреб та можливостей учнів;

— вимагає подальшого вдосконалення матеріально-технічна та навчально-методична база значної частини навчальних закладів. Особливу тривогу викликають недостатня забезпеченість бібліотечних фондів сучасною науково-методичною літературою, навчальних кабінетів сучасними технічними засобами навчання, як правило, відсутні загальношкільні комп'ютерні мережі, підключення до мережі Інтернет, невисокі темпи впровадження інформаційних технологій в управлінську діяльність і навчально-виховний процес;

— не повною мірою реалізується принцип наступності між загальною середньою і вищою освітою. Так, 76% від загальної кількості випускників даних загальноосвітніх навчальних закладів 2004/2005 навчального року вступили до вищих навчальних закладів на спеціальності, що не відповідають спеціалізації навчального закладу, даний показник в 2005/2006 навчальному році становить 75% (дані по навчальних закладах представлені в діаграмі 11);

— недостатньо поширені наступні форми співробітництва з вищими навчальними закладами:

— спільна науково-методична робота з кафедрами вищих навчальних закладів;

— наукове керівництво дослідницькою роботою учнів, у т.ч. шкільним відділенням МАН;

— спільне використання в навчально-виховному процесі навчально-методичної та матеріально-технічної бази вищих, загальноосвітніх навчальних закладів.

Крім того, як і раніше мають місце недоліки при формуванні робочих навчальних планів.

На підставі результатів проведеного моніторингу діяльності спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням окремих предметів, вважаємо за доцільне запропонувати:

1. Міським головам мм. Керчі, Сімферополя, Феодосії, Ялти передбачити в місцевих бюджетах на 2008 рік кошти на модернізацію матеріально-технічної та навчально-методичної бази спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням іноземних мов, насамперед, на інформатизацію управлінської діяльності та навчально-виховного процесу.

2. Керівникам управлінь освіти Керченської, Сімферопольської, Феодосійської, Ялтинської міських рад:

2.1. Проаналізувати причини невисоких показників результативності участі:

· учнів спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням іноземних мов у IV етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з іноземних мов, III етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних робіт МАН, спланувати роботу з раннього виявлення обдарованих учнів із залученням практичних психологів;

· випускників 9-х, 11-х класів, що одержали документи про освіту з відзнакою, у різних, Всеукраїнських, республіканських інтелектуальних конкурсах відповідно до спеціалізації навчального закладу.

2.2. Постійно здійснювати контроль за організацією та проведенням конкурсного прийому учнів у загальноосвітні навчальні заклади відповідно до вимог діючої Інструкції про порядок конкурсного прийому дітей (учнів, вихованців) у гімназії, ліцеї, колегіуми, спеціалізовані школи (школи-інтернати), затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 19.06.03р. №389.

2.3. Забезпечити у повному обсязі використання годин варіативної частини на вивчення циклу профільних предметів і спецкурсів.

3. Кримському республіканському інституту післядипломної педагогічної освіти:

3.1. Розробити методичне забезпечення організації системи варіативного навчання учнів відповідно до спеціалізації навчальних закладів.

3.2. Запланувати проведення в 2008 році республіканських семінарів:

· методистів, що курирують викладання іноземних мов, щодо методики застосування інформаційних технологій у навчанні іноземним мовам учнів всіх ступенів навчання;

· керівників загальноосвітніх навчальних закладів, у яких функціонують класи з поглибленим вивченням іноземних мов, щодо організації взаємодії з вищими навчальними закладами, міжнародного співробітництва.

3.3. В 2007/2008 навчальному році провести моніторингові дослідження якості викладання навчальних предметів у загальноосвітніх навчальних закладах, у яких функціонують класи з поглибленим вивченням окремих предметів.

еще рефераты
Еще работы по педагогике