Лекция: Упорядкування і пошук даних

Мета роботи:

1. Засвоєння методів упорядкування і пошуку даних.

2. Практичні навички розроблення алгоритмів і програм упорядкування і пошуку даних.

Завдання:

1. Задано два масиви цілих чисел, і,. Розробити програму, яка будує симетричну різницю і впорядковує її елементи за зростанням. Різниця це елементи масиву, що не містяться в масиві і взяті по одному разу, аналогічно визначається. Для впорядкування використати метод вибору.

2. Задані цілі і масив. Розробити програму, яка впорядковує масив за неспаданням елементів, вилучає з упорядкованого масиву елемент (якщо такий є) і вставляє елемент так, щоб залишився упорядкованим. Пошук елемента у масиві здійснити методом поділу масиву навпіл.

3. Задано дійсні числа. Розробити програму, яка визначає номери чисел у цій послідовності такі, що виконується умова .

4. Задана матриця,. Розробити програму, яка упорядковує за спаданням елементи всіх стовпчиків, у яких розміщені найбільші за модулем елементи матриці. Для впорядкування використати метод вибору.

5. Задана матриця,. Розробити програму, яка перестановкою стовпчиків перетворює цю матрицю так, щоб добутки елементів стовпчиків утворювали неспадну послідовність. Для впорядкування використати метод вибору.

6.Задано масиви цілих чисел, і,. Розробити програму, яка будує об’єднання і впорядковує його елементи за зростанням. Об’єднання – це множина елементів масиву і, взятих по одному разу. Для впорядкування використати метод вставки.

7. Задана матриця,. Розробити програму, яка перестановкою рядків перетворює цю матрицю так, щоб суми елементів рядків утворювали незростаючу послідовність. Для впорядкування використати метод обміну.

8. Задано дійсні числа,. Розробити програму, яка перетворює цю послідовність так, що. (Послідовність потрібно впорядкувати і вилучити всі числа, що повторюються).

9. Таблиця виграшів грошової лотереї задана масивом виграшних номерів і масивом виграшів в гривнях, ( — виграш, який випав на номер). Розробити програму, яка обчислює сумарний виграш, який випав на білети з номерами,. (Для пошуку виграшів застосувати алгоритм поділу масиву навпіл).

10.Задано два упорядкованих за неспаданням елементів масиви цілих чисел, і,. Розробити програму, яка зливає ці масиви в один упорядкований за незростанням масив .

11. Задана матриця,. Розробити програму, яка впорядковує за незростанням ті рядки матриці, сума модулів елементів яких найбільша (таких рядків може бути декілька). Для впорядкування використати метод обміну.

12. Задано масиви цілих: упорядкований за незростанням чисел, неупорядкований –,,. Розробити програму, яка елементи масиву вставляє в масив так, щоб залишився впорядкованим. Для впорядкування використати метод вставки.

13. Задана матриця,. Розробити програму, яка будує логічний вектор за правилом: якщо -ий стовпчик утворює незростаючу послідовність, інакше – .

14. Задана цілочислова матриця,. Розробити програму, яка визначає і друкує номери тих рядків, елементи яких утворюють зростаючу послідовність, і номери тих стовпчиків, елементи яких утворюють спадну послідовність.

15. Задано два масиви цілих чисел, і,. Розробити програму, яка будує впорядкований за неспаданням елементів масив з тих елементів масиву , які не є елементами масиву. Для впорядкування використати метод обміну.

16. Задано два масиви дійсних чисел, і,. Розробити програму, яка будує впорядковану за зростанням множину елементів, де – елементи перерізу. (Переріз – це множина елементів, які містяться в і взяті по одному разу). Для впорядкування використати метод вибору.

17. Задано два масиви дійсних чисел і,,. Розробити програму, яка будує впорядковану за зростанням множину елементів, де – елементи об’єднання. (Об’єднання – це множина елементів і, взятих по одному разу). Для впорядкування використати метод вставки.

18. Задано матрицю,. Розробити програму, яка впорядковує за зростанням ті рядки, в яких знаходяться мінімальні елементи матриці. (Мінімальних елементів може бути декілька). Для впорядкування використати метод обміну.

19. Задано масив цілих чисел,. Розробити програму, яка знаходить в цьому масиві найдовший ланцюжок чисел, упорядкованих за зростанням.

20. Задано матрицю,. Розробити програму, яка упорядковує за незростанням елементи тих стовпчиків, в яких знаходяться мінімальні елементи матриці. (Мінімальних елементів може бути декілька). Для впорядкування використати метод обміну.

21. Задано масив цілих чисел,. Розробити програму, яка визначає -ий за величиною елемент масиву (такий елемент називається медіаною масиву).

22. Задано натуральні числа, які є перестановкою чисел,. Розробити програму, яка визначає натуральні такі, що .

23. Задано масив цілих чисел,. Розробити програму, яка перетворює цей масив так, щоб у кожній десятці спочатку розміщувалися від’ємні числа, а потім невід’ємні, які є в цій десятці, із збереженням порядку їх наступності.

24. Задано масив цілих чисел,. Розробити програму, яка перетворює цей масив так, щоб у кожній двадцятці спочатку розміщувалися числа, які діляться на 3, потім числа, які діляться на 3 з остачею 1 і наостанку числа, які діляться на 3 з остачею 2.

25. Задано масив цілих чисел,. Розробити програму, яка створює масив, елементами якого є всі непарні числа із масиву, упорядковані за незростанням. Для впорядкування використати метод обміну.

26. Задано масив цілих чисел,. Розробити програму, яка створює масив, елементами якого є числа із масиву, впорядковані за спаданням, тобто всі повторення чисел вилучені. Для впорядкування використати метод вставки.

27. Задана цілочислова матриця,. Розробити програму, яка впорядковує за неспаданням рядки з парними номерами і за незростанням рядки з непарними номерами. Для впорядкування використати метод обміну.

28. Задано цілі числа. Розробити програму, яка визначає найбільше значення, яке зустрічається в цій послідовності після вилучення одного із чисел з максимальним значенням.

29. Задана матриця,. Розробити програму, яка переставляє рядки матриці так, щоб елементи першого стовпчика були впорядковані за незростанням. Для впорядкування використати метод обміну.

30. Задано впорядковані за неспаданням дійсні числа, і невпорядковані,. Розробити програму, яка визначає цілі числа, де – номери тих, після яких можна вставити не порушуючи впорядкованості одержуваного масиву.

еще рефераты
Еще работы по информатике