Лекция: Текстові файли

 

Мета роботи:

Ознайомлення з поняттям файла та методами доступу до файлів.

Засвоєння принципів організації текстових файлів.

Практичні навички роботи з текстовими файлами.

Завдання:

1. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF1_1 із символьних рядків різної довжини, слова в яких розділені пробілами і розділовими знаками; б) читає вміст файла TF1_1 і записує кожне слово в окремий рядок файла TF1_2 (розділові знаки опускаються); в) читає вміст файла TF1_2 і друкує його по рядках.

2. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF2_1 із символьних рядків різної довжини; б) читає вміст файла TF2_1, знаходить всі послідовності цифр і записує кожну із них в окремий рядок файла TF2_2; в) читає вміст файла TF2_2 і друкує його по рядках.

3.Задано ключових слів. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF3_1 із символьних рядків різної довжини, слова в яких розділені пробілами і розділовими знаками; б) читає вміст файла TF3_1 і записує у файл TF3_2 тільки ті рядки, які містять хоча б одно із ключових слів (якщо таких рядків немає, то повідомлення про це записується у файл TF3_2); в) читає вміст файла TF3_2 і друкує його по рядках.

4.Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF4_1 із символьних рядків різної довжини, слова в яких розділені пробілами і розділовими знаками (слова не перевищують довжину 16 символів); б) читає вміст файла TF4_1, визначає скільки в ньому є слів із одного, двох, трьох, і т. д. символів, результат записує у файл TF4_2: у перший рядок слово і кількість слів із одного символу, у другий рядок слово і кількість слів із двох символів і т. д.; в) читає вміст файла TF4_2 і друкує його по рядках.

5.Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF5_1 із символьних рядків різної довжини; б) читає вміст файла TF5_1, знаходить всі послідовності цифр, які відповідають синтаксису цілого числа, і записує їх, розділяючи пробілами, у файл TF5_2; в) читає вміст файла TF5_2 і обчислює суму цих чисел.

6. Розробити програму, яка: а) створює текстові файли TF6_1 і TF6_2, елементи в яких упорядковані за неспаданням; б) зливає файли TF6_1 і TF6_2 в один, також упорядкований за неспаданням, файл TF6_3 по 10 символів у рядку (останній рядок може бути не повним); в) читає вміст файла TF6_3 і друкує його по рядках.

7. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF7_1 із символьних рядків різної довжини, слова в яких розділені пробілами і розділовими знаками; б) читає вміст файла TF7_1, знаходить слова з подвоєнням букв і записує їх у файл TF7_2 по одному в рядок (якщо таких слів немає, то повідомлення про це записується у файл TF7_2); в) читає вміст файла TF7_2 і друкує його по рядках.

8.Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF8_1 із символьних рядків різної довжини; б) читає вміст файла TF8_1, пропускає цифри і формує рядки по 10 символів (останній рядок може бути неповним), вставляє перед кожним рядком порядковий номер (номер займає п’ять позицій і відділяється від тексту пробілом) і записує їх у файл TF8_2; в) читає вміст файла TF8_2 і друкує його по рядках.

9. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF9_1 із символьних рядків різної довжини; б) читає вміст файла TF9_1, формує рядки за правилом: якщо рядок файла TF1 коротший ніж 20 символів, то він доповнюється пробілами, а якщо довший, то зрізається, і записує їх у файл TF9_2; в) читає вміст файла TF9_2 і друкує його по рядках.

10. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF10_1 із символьних рядків різної довжини; б) читає вміст файла TF10_1, вилучає всі цифри і записує у файл TF10_2 по 10 символів у рядок (останній рядок може бути не повним); в) читає вміст файла TF10_2 і друкує його по рядках.

11. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF11_1 із символьних рядків однакової довжини; б) читає вміст файла TF11_1, вилучає у кожному рядку всі символи крім цифр, доповнює його до заданої довжини пробілами і записує у файл TF11_2; в) читає вміст файла TF11_2 і друкує його по рядках.

12.Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF12_1 із символьних рядків різної довжини; б) читає вміст файла TF12_1 і записує його у файл TF12_2 по рядках: у першому – один символ, у другому – два символи, …, у десятому – десять символів, у одинадцятому – один символ і т. д. (останній рядок може бути не повним); в) читає вміст файла TF12_2 і друкує його по рядках.

13. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF13_1 із символьних рядків різної довжини, слова в яких розділені пробілами і розділовими знаками; б) читає вміст файла TF13_1, знаходить слова, які розпочинаються голосною літерою і записує кожне в окремий рядок файла TF13_2; в) читає вміст файла TF13_2 і друкує його по рядках.

14.Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF14_1 із символьних рядків різної довжини; б) читає вміст файла TF14_1, знаходить всі послідовності цифр, які відповідають синтаксису дійсного числа, і записує їх, розділяючи пробілами, у файл TF14_2; в) читає вміст файла TF14_2 і знаходить найбільше значення із записаних чисел.

15. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF15_1 із символьних рядків різної довжини, слова в яких розділені пробілами і розділовими знаками; б) читає вміст файла TF15_1, знаходить симетричні слова (симетричними є слова виду абввба) і записує їх, розділяючи пробілами, у файл TF15_2; в) читає вміст файла TF15_2 і друкує кожне слово в окремому рядку.

16. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF16_1 із символьних рядків різної довжини, слова в яких розділені пробілами і розділовими знаками; б) читає вміст файла TF16_1, знаходить слова, які розпочинаються голосною літерою, і записує кожне в окремий рядок файла TF16_2; в) читає вміст файла TF16_2 і друкує його по рядках.

17. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF17_1 із символьних рядків різної довжини; б) переписує вміст файла TF17_1 у файл TF17_2 (використовуючи при цьому допоміжний файл TF17_3) так, щоб спочатку розміщувалися всі цифри, а потім всі інші символи по 10 у рядку (останній рядок може бути не повним); в) читає вміст файла TF17_2 і друкує його по рядках.

18. Розробити програму, яка: а) створює текстові файли TF18_1 і TF18_2 із символьних рядків різної довжини; б) переписує вміст файла TF18_1 у файл TF18_2 і вміст файла TF18_2 у файл TF18_1 (використовуючи при цьому допоміжний файл TF18_3) по 20 символів у рядку (останній рядок може бути не повним); в) читає вміст файлів TF18_1, TF18_2 і друкує його по рядках.

19.Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF19_1 із символьних рядків різної довжини, слова в яких розділені пробілами (одним або декількома); б) читає вміст файла TF19_1, вилучає в кожному рядку всі слова з однієї букви та зайві пробіли і записує їх у файл TF19_2; в) читає вміст файла TF19_2 і друкує його по рядках.

20. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF20_1 із символьних рядків різної довжини, слова в яких розділені пробілами і розділовими знаками; б) читає вміст файла TF20_1, знаходить всі слова найбільшої довжини і записує їх, розділяючи пробілами, у файл TF20_2; в) читає вміст файла TF20_2 і друкує його по п’ять слів у рядок.

21. Задано ключових слів. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF21_1 із символьних рядків різної довжини, слова в яких розділені пробілами і розділовими знаками; б) читає вміст файла TF21_1, вилучає в кожному рядку ключові слова і записує їх у файл TF21_2; в) читає вміст файла TF21_2 і друкує його по рядках.

22.Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF22_1 із символьних рядків різної довжини, слова в яких розділені пробілами і розділовими знаками; б) читає вміст файла TF22_1, знаходить всі слова найбільшої довжини, які містять символ “а” і записує кожне з них в окремий рядок файла TF22_2 (якщо таких слів немає, то повідомлення про це записується у файл TF22_2); в) читає вміст файла TF22_2 і друкує його по рядках.

23. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF23_1 із символьних рядків різної довжини; б) читає вміст файла TF23_1, замінює символ ”1” на “0” та навпаки і записує у файл TF23_2 по 15 символів у рядок (останній рядок може бути неповним); в) читає вміст файла TF23_2 і друкує його по рядках.

24. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF24_1 із символьних рядків різної довжини; б) читає вміст файла TF24_1 і записує його у файл TF24_2 так, щоб символи у кожному рядку розміщувалися в оберненому порядку; в) читає вміст файла TF24_2 і друкує його по рядках.

25. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF25_1 із символьних рядків різної довжини; б) читає вміст файла TF25_1 і записує його у файл TF25_2 так, щоб у кожному рядку спочатку розміщувалися цифри, а потім всі останні символи із збереженням порядку їх розміщення; в) читає вміст файла TF25_2 і друкує його по рядках.

26. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF26_1 із рядків латинських букв різної довжини; б) читає вміст файла TF26_1, замінює великі літери на відповідні малі і записує його у файл TF26_2 по 15 символів у рядок (останній рядок може бути не повним); в) читає вміст файла TF26_2 і друкує його по рядках.

27. Задано два ключових слова. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF27_1 із символьних рядків різної довжини, слова в яких розділені пробілами і розділовими знаками; б) читає вміст файла TF27_1, замінює в кожному рядку входження першого ключового слова на друге ключове слово і записує їх у файл TF27_2 (якщо ключового слова у рядку немає, то він пропускається; якщо пропускаються усі рядки, то повідомлення про це записується у файл TF27_2); в) читає вміст файла TF27_2 і друкує його по рядках.

28. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF28_1 із символьних рядків різної довжини, слова в яких розділені пробілами і розділовими знаками; б) читає вміст файла TF28_1, знаходить всі слова, які починаються і закінчуються однаковим символом, і записує кожне в окремий рядок файла TF28_2 (якщо таких слів немає, то повідомлення про це записується у файл TF28_2); в) читає вміст файла TF28_2 і друкує його по рядках.

29. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF29_1 із символьних рядків різної довжини; б) читає вміст файла TF29_1, пропускає всі крапки і записує його у файл TF29_2 по 25 символів у рядку (останній рядок може бути не повним); в) читає вміст файла TF29_2 і друкує його по рядках.

30. Задано слово. Розробити програму, яка: а) створює текстовий файл TF30_1 із символьних рядків різної довжини, слова в яких розділені пробілами і розділовими знаками; б) читає вміст файла TF30_1, вилучає в кожному рядку всі входження заданого слова і записує їх у файл TF30_2; в) читає вміст файла TF30_2 і друкує його по рядках.

 

 

 

еще рефераты
Еще работы по информатике