Реферат: Конкурентоспроможність національної економіки і валютний курс: оцінка впливу, прогнозування динаміки

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯНАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ЕКОНОМІЧНОГОПРОГНОЗУВАННЯ

УДК 338.242.2 (477): 339.743

КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬНАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ І ВАЛЮТНИЙ КУРС: ОЦІНКА ВПЛИВУ, ПРОГНОЗУВАННЯ ДИНАМІКИ

08.02.03 — організаціяуправління, планування і регулювання економікою

Автореферат

дисертації на здобуттянаукового ступеня

кандидата економічнихнаук

ПАЦЕНКО ОЛЕГ ЮРІЙОВИЧ

Київ — 2007


Дисертацією єрукопис.

Робота виконанав Інституті економічного прогнозування НАН України.

Науковийкерівник доктор економічних наук, професор Точилін Віктор Олександрович,Інститут економічного прогнозування НАН України, завідувач відділомсекторальних прогнозів та кон'юнктури ринків.

Офіційніопоненти: доктор економічних наук, старший науковий співробітник АлександроваВалентина Петрівна, Інститут економічного прогнозування НАН України, провіднийнауковий співробітник відділу технологічного прогнозування та інноваційноїполітики;

кандидатекономічних наук, старший науковий співробітник Шаблиста Любов Миколаївна,Інститут економіки НАН України, старший науковий співробітник відділу теоретичнихпроблем регулювання економіки.

Провіднаустанова. Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економікиУкраїни, відділ методології регулювання та прогнозування цін (м. Київ).

Захиствідбудеться «28» березня 2007 р. о 14 годині 30 хвилин на засіданніспеціалізованої вченої ради Д26.239.07 Інституту економічного прогнозування НАНУкраїни за адресою: 01011, Київ-11, вул. Панаса Мирного, 26.

З дисертацієюможна ознайомитись у бібліотеці Інституту економічного прогнозування НАНУкраїни, 01011, Київ, вул. Панаса Мирного, 26.

Авторефератрозісланий «27» лютого 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованоївченої ради Левчук Н.І.


ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Економікабудь-якої країни на сучасному етапі не може обійтися без виходу на світовіринки. Розширення рамок такого виходу за допомогою збільшення обсягів іасортименту продукції національних товаровиробників забезпечує нарощування потужностідержави і сприяє зміцненню її конкурентоспроможності на світових ринках.

З розпадомєдиного радянського простору перед молодими суверенними державами виниклапроблема проникнення на світові ринки зі своїми товарами. Глибока ступінь їхглобалізації і вже існуюча структура привели до того, що молодим державамдоводиться вступати в конкурентну боротьбу з більш економічно розвиненимикраїнами або об'єднаннями країн. При цьому держави, що знаходяться на шляху доринкових реформ, мають витрачати значні зусилля, концентруючи їх на окремихнапрямах, найбільш доступних з огляду на існуючі умови господарювання. У цихумовах і виникає питання про конкурентоспроможність національної економіки якможливості реалізації конкурентних переваг країни на зовнішніх ринках.

З одного боку,конкурентоспроможність є однією з форм прояву об'єктивної економічної категорії- конкуренції, а проблема її підвищення звичайно розглядається в контекстірозвитку міжнародних економічних відносин і просування країни на зовнішніхринках. З іншого боку, внаслідок міжнародного розподілу праці і необхідностідля всіх економік, незалежно від надбудовних чинників, виходу на ринки,економіки всіх країн номінально конкурентоспроможні.

Актуальністьтеми. Сучасне розуміння конкурентоспроможності національної економіки неможливебез вирішення цілого ряду методологічних проблем, пов'язаних, по-перше, ізз'ясуванням самої суті конкуренції, по-друге, створенням чіткої, структурованоїсистеми показників для її аналізу і, по-третє, з'ясуванням можливості їхвикористання з метою отримання моделі, придатної для комплексної оцінкиконкурентоспроможності і прогнозування її динаміки.

Динамікапоказників конкурентоспроможності національної економіки формується під впливомвалютного курсу, який є важливим регулятором зовнішньоекономічних відносин івпливовим важелем у розвитку економіки, особливо української, у зв'язку іздовготривалою загальною кризою і незавершеністю формування ринковоїінфраструктури. Тому прогнозування конкурентоспроможності національноїекономіки неможливе без урахування впливу рівня і динаміки валютного курсу нацей процес.

Теоретичноюосновою дослідження є праці класиків економічної науки в галузі ринковоїекономіки та конкуренції, зокрема А. Сміта, Д. Рікардо, К. Маркса, Дж.С. Мілля,А. Маршалла, П. Сраффи, Дж. Робінсон, Е. Чемберліна, М. Портера, І. Ансоффа, А.Томпсона, а також вітчизняних вчених В. Геєця, М. Гельвановського, Б. Губського,Д. Кузіна, Д. Лук'яненка, В. Білоуса, Ю. Пахомова, які досліджуваликонкурентоспроможність економік, що знаходяться у процесі трансформації. Вгалузі дослідження валютних курсів: Г. Касселя, П. Ліндерта, М. Федорова, М. Бункіної,А. Альохіна, С. Берестового, О. Белецької, М. Павловського, А. Філіпенка, О. Петрика,С. Куріленка, В. Сенчагова, С. Семеніщева, які досліджували процесикурсоутворення, в тому числі в перехідному періоді; в галузі теорії таметодології прогнозування та моделювання економічних процесів: Дж. Едні Юла, М.Кенделла, Х. Ютлера, П. Растокіна, А. Еренберга, В. Вітлінського, С. Наконечного,Е. Четиркіна, П. фон дер Ліппе, Л. Ковальової, Н. Костіної, О. Василика, В. Горбачука,А. Головача.

Доцільність дослідженняцієї проблеми, його актуальність підтверджуються тим, що деякі аспектизалишаються дискусійними і недостатньо вивченими. Зокрема, відсутніметодологічні положення, що дозволяють визначати конкурентоспроможністьнаціональної економіки і застосовувати механізми позитивного впливу на неї збоку регулювання валютних курсів в країні.

Загалом,проблема не вирішена в багатьох країнах, в тому числі і в Україні, для якоїпроблема підвищення національної конкурентоспроможності надзвичайно актуальна,бо від вирішення її залежить місце України як незалежної держави на світовихринках.

Зв'язок роботи знауковими програмами, планами, темами. Робота виконувалася в рамках плановоїтеми відділу секторальних прогнозів та кон'юнктури ринків Інститутуекономічного прогнозування НАН України «Методологічні засади і методипрогнозування кон'юнктури ринку товарів» (шифр 3.1.7 10, номер державноїреєстрації 0198U004320). Особисто здобувачу належать параграф 1.3.1 «Теоретичнасутність конкуренції та форми її прояву» та параграф 1.3.2 «Конкуренціяу ціновій та неціновій формах: фактори та індикатори» в колективніймонографії відділу «Розвиток секторів і товарних ринків України».

Мета і задачідослідження. Метою дослідження є визначення, моделювання та прогнозуванняконкурентоспроможності національної економіки за допомогою системи показниківїї розвитку та оцінка впливу на неї валютного курсу.

Для досягненняцієї мети поставлені і вирішені наступні задачі:

дослідититеоретичну суть конкурентоспроможності національної економіки і визначитиметодологічні підходи у вивченні системи її чинників і показників;

дослідитиекономічну сутність валютного курсу та практику його державного регулювання;

вивчити ірозробити рекомендації щодо використання інструментарія дослідження показниківконкурентоспроможності національної економіки;

проаналізуватидинаміку конкурентоспроможності економіки України;

дослідити змінуполітики валютних курсів в Україні та їх динаміку в залежності від державногорегулювання економіки;

розробитиодносекторну модель валютного курсу та спрогнозувати його динаміку вкороткостроковому періоді;

створитиекономіко-математичну модель конкурентоспроможності національної економіки,оцінивши вплив на неї з боку валютного курсу;

розробитипропозиції щодо подальшого підвищення конкурентоспроможності національноїекономіки за допомогою удосконалення валютного регулювання в Україні.

Об'єктомдослідження є економікаУкраїни.

Предметомдослідження єконкурентоспроможність національної економіки та механізм регулюючого впливу нанеї валютного курсу, а також прогнозування її динаміки.

Методидослідження. Удисертації використовується системний метод наукового пізнання, який передбачаєінформаційно-аналітичне забезпечення управління конкурентоспроможністюнаціональної економіки в період ринкової трансформації економічної системиУкраїни. На його основі дослідження явища проведено у взаємозв'язку з розвиткомекономічної системи суспільства. Це дало можливість на базі використання методупорівняння та узагальнення здійснити комплексний аналіз конкурентоспроможностінаціональної економіки та інтенсивності її впливу на загальні процесиекономічного розвитку. В процесі роботи над дисертацією використано методианалізу: інтенсивності та тенденцій розвитку, індексний метод, методбагатовимірної середньої, кореляційно-регресійний метод.

Інформаційноюосновою дослідження були матеріали статистичної звітності Держкомстату України,а також аналітичні звіти TACIS «Тенденції української економіки».

Наукова новизнаодержаних результатів. В процесі проведеного дослідження отримано наступнірезультати, які становлять його наукову новизну:

Уточнено поняттяконкурентоспроможності національної економіки як конкуренції в ціновій сфері,яка визначається динамікою макроекономічних чинників, формалізованих у виглядісистеми показників конкурентоспроможності, з яких валютний курс є основним вкороткостроковій перспективі; на відміну від загальноприйнятих систем оцінки,запропонована система показників відображає вплив на національнуконкурентоспроможність державного регулювання валютних курсів як головногозасобу реалізації конкурентних переваг країни на світових ринках в ціновійсфері.

Запропонованокомплексний аналіз конкурентоспроможності національної економіки, що передбачаєвикористання методів інтенсивності та тенденцій розвитку, індексного,багатовимірної середньої, кореляційно — регресійного; на основі цього аналізу воцінці стану конкурентоспроможності використано інтегральний (на основірейтингових оцінок макроекономічних факторів за методом багатовимірноїсередньої) та результативний (валютний курс, обчислений за рівнянням множинноїрегресії) показники.

Запропонованіметодичні підходи до оцінки стану конкурентоспроможності національноїекономіки, що враховують кількісні та якісні характеристики конкурентоспроможностіна основі рейтингової оцінки макроекономічних факторів, темпів змінмакроекономічних показників, кореляційних зв'язків між макроекономічнимипоказниками, динаміки обмінних курсів в залежності від практики валютногорегулювання в країні, змін структури та обсягів зовнішньої торгівлі.

Розробленопрогноз результативного показника конкурентоспроможності країни (валютногокурсу) на основі методу інтенсивності та тенденцій розвитку, який доповненометодологічним положенням про використання в ньому поряд з узагальнюючимпараметром індекса інфляції (індекса споживчих цін), що дозволило підвищитимайже вдвічі точність отриманого прогнозу.

Розробленомодель конкурентоспроможності національної економіки на основі рівняннямножинної регресії, в якій результативний показник (валютний курс) виступає вякості узагальнюючої характеристики, що складається під дією макроекономічнихпоказників. Це дозволило розглядати конкурентоспроможність комплексно з позиціїприйнятої в країні практики державного регулювання. Запропоновано новий порядокрозрахунку обмінного курсу, який, на відміну від діючої практики, дозволитьутримувати високий рівень конкурентоспроможності національної економіки наоснові ефективного впливу на процеси її формування.

Розробленоположення щодо використання фіксованого режиму курсу в умовах високої інфляції,що властиві національній економіці, як механізму забезпечення конкурентоспроможностікраїни на світових ринках, які базуються на використанні запропонованогомодельного апарату в трьох короткострокових прогнозах динамікиконкурентоспроможності національної економіки і визначенні впливу на динамікуконкурентоспроможності змін макроекономічних показників.

Практичнезначення одержаних результатів. Практичне значення проведеного дослідженняполягає в тому, що використання запропонованої моделі підвищить точність оцінкита прогнозування динаміки конкурентоспроможності економіки України в залежностівід державного регулювання.

Запропонованийінструментарій дослідження, окремі положення якого розроблено до рівняметодики, є придатним для оцінки і прогнозування показниківконкурентоспроможності, оскільки дозволяє об'єднати в рамках побудованої моделівелику кількість різнорідних економічних характеристик, що відображаютьдинаміку явища. Простота інструментарію і доступність засобів обробкистатистичної інформації дозволяє використати запропоновану методологіюдослідження на всіх рівнях народногосподарського механізму. Модель єдостовірним інструментом оцінки конкурентоспроможності національної економіки іуправління факторами позитивного впливу на неї, оскільки вони є об'єктамидержавного регулювання.

Запропонована вроботі методологія дослідження використана в роботі Департаменту міжнародноготорговельно-економічного співробітництва Міністерства економіки України (довідка№ 28-33/458 від 21.06.2006 р), Управління прогнозування грошового потокуДержавного казначейства України (довідка № 03-04/200-2915 від 24.04.2006 р) таВищого закладу освіти “Національна академія управління” (довідка № 03/762 від24.07.2007 р), що підтверджує як її достовірність, так і можливістьзастосування отриманих результатів у практичній діяльності. Іншимпідтвердженням достовірності результатів дослідження є перевірка їх задопомогою стандартних методів, прийнятих в статистиці.

Апробаціярезультатів дисертації. Основні результати та висновки дисертаційного дослідженнябуло оприлюднено на Науково-практичній конференції аспірантів і студентівІнституту міжнародних відносин (м. Київ, 2006 р) та Другій міжнароднійнауково-практичній конференції «Проблеми становлення ринкової економіки: інформаційнета фінансове забезпечення діяльності підприємницьких структур» (м. Севастополь,2006 р).

Публікації. Потемі дисертаційного дослідження опубліковано п'ять одноосібних наукових працьзагальним обсягом 2,8 друк. арк., з них 4 — у фахових виданнях.

Структура таобсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків,списку використаних джерел, додатків. Робота викладена на 214 сторінкахмашинописного тексту, містить 28 рисунків та 8 таблиць, одна з яких розміщенана окремому аркуші. Список використаних джерел містить 98 найменувань ірозміщений на 8 сторінках. Додатки розміщені на 36 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У першомурозділі «Теоретичні аспекти конкурентоспроможності національної економікита валютного курсу» досліджено економічну сутність конкуренції,конкурентоспроможності національної економіки як форми її прояву, методологічніпроблеми створення структурованої системи показників для її оцінки, теоретичнусутність валютного курсу.

Конкуренція якоб'єктивне економічне явище, присутнє в діяльності господарюючих суб'єктів,найчастіше визначається як суперництво між ними з метою успішного просування наринок своїх товарів. З позицій теоретичних основ самого явища, конкуренція євідображенням об'єктивних процесів, властивих господарській діяльності: зниженнявитрат виробництва або задоволення потреб споживачів. Сама ж боротьба тапритаманне їй суперництво є видимою частиною, предметом розгляду в економічнихдоктринах, у рамках яких конкуренція розуміється з точки зору прояву в ціновійі неціновій формах.

У більшій мірідослідженими залишаються нецінові форми конкуренції, що базуються в сучаснійекономічній науці на понятті конкурентних переваг, початковим постулатом якої єнаступне: конкурентоспроможність може бути надбана або втрачена внаслідок дійучасників економічної діяльності. Оскільки явище проявляється як процес, що маєприродні межі (надбання або втрата внаслідок тих або інших подій, дій), центртяжіння в цій теорії переноситься з сутнісної сфери в більш практичну,операційну, причому конкуренція ототожнюється зі стратегією і тактикоюконкурентної боротьби, яка набуває самодостатнього характеру.

Загалом, більшобгрунтованим є положення про номінальну конкурентоспроможність економікикраїни внаслідок того, що вона вимушена виходити на світові ринки зі своїмитоварами, і тільки конкурентоспроможність її може бути різною. У числінедостатньо розроблених у рамках сучасної теорії конкурентних переваг проблемзнаходиться систематизація чинників, в числі яких до основних віднесеніпараметри попиту, параметри факторів, стратегія і структура національних фірм,структура галузей. Неосновними, супутніми чинниками в рамках теорії вважалисяроль уряду і випадкові події. Динаміка конкурентоспроможності з позицій цієїтеорії є нечітко визначеною, і зводиться до опису мікроекономічних систем. Наприклад,параметри попиту в її рамках розглядаються як сегментна структура внутрішньогоринку, структура і характер попиту з боку національних користувачів, величинапопиту і характер його зростання (величина внутрішнього ринку), що в умовахсучасної політики державного регулювання, яка прийнята у світі, і поглибленняглобалізації світової економіки вже не може відігравати ролі визначальниххарактеристик. Недостатньо структурованою залишається в рамках теорії і системафакторів (параметри факторів), яка розподіляється за походженням (основні і розвиненіштучно), за ступенем спеціалізації (загальні і спеціалізовані), за способомнадбання (наявні природно і створені штучно).

Однак головнимнедоліком теорії конкурентних переваг, на наш погляд, є те, що в її рамкахвтрачається значна роль державного регулювання, що робить проблематичнимрозгляд проблеми конкурентоспроможності передусім в міжнародному аспекті, якийпередбачає оцінку її з позицій, по-перше, якісних і цінових характеристиктоварів і послуг даної країни на світових ринках, і, по-друге, стабільностізростання її економіки як передумови для утримання або збільшення національнихконкурентних переваг. При визначенні конкурентоспроможності країни у рамкахцього підходу виходять з того, що за національними товарами і послугами насвітових ринках стоїть цілеспрямовано орієнтована на їх виробництво економікакраїни. Звичайно, роль державного регулювання економіки зростає в тих країнах,економіки яких втратили (повністю або частково) здатність до конкуренції внеціновій сфері, з одного боку, і не можуть змагатися з провідними світовимидержавами і спеціалізованими об'єднаннями в якості і спектрі запропонованихтоварів, з іншого. Країни, що розвиваються, внаслідок об'єктивних причин неможуть досить ефективно підтримувати всіх національних виробників, азосереджують свої зусилля на окремих напрямах діяльності, можливих для даногоетапу.

Термінконкурентоспроможність, на наш погляд, обгрунтованіше використовувати дляхарактеристики конкуренції в ціновій формі. Саме цінова форма робить можливоюоцінку стану конкурентоспроможності за допомогою тих або інших вартіснихпоказників, що отримали в статистиці народного господарства назву індикатори. Назваця традиційна, але не зовсім вдала, бо не відповідає основним сутніснимособливостям, які мають бути властивими таким характеристикам, виключаючи їхдинамічну складову, оскільки індикатор вказує на деякий фактичний стансередовища (явища). Навіть сам їх набір (порівняння індексів цін, порівняннявартості оплати праці в одиниці продукції, індекси явних порівняльних переваг,різні форми реальних обмінних курсів на базі цін, індикатори статистикиплатіжного балансу, економічної динаміки, умов господарювання, економічнихструктур і структурних зсувів) являє собою швидше систему показників динамікизростання національної економіки, яка використовується, наприклад, для оцінкиінвестиційної привабливості країни. Таким чином, на наш погляд, більшправильним є використання терміну показники.

Така системапоказників для оцінки конкурентоспроможності, на наш погляд, є неоднорідною іскладною у використанні в силу того, що включає в себе розподіл по рівняхгосподарського механізму (конкурентоспроможність товару, підприємства, галузі,національної економіки в цілому). При цьому показниками її для товарувважаються технічний рівень і якість товару, а також вартісні показники,найважливішим з яких є ціна. Конкурентоспроможність підприємствахарактеризується набором показників (обсяги продажу, частка на внутрішньому ісвітових ринках, ресурсний потенціал, чистий дохід на одного зайнятого,кількість конкурентів), що практично не відрізняються від характеристикконкурентоспроможної галузі (чистий експорт, чистий дохід на одного зайнятого,частка імпортованої продукції на внутрішньому ринку, ресурсні і інфраструктурніхарактеристики).

Конкурентоспроможністьекономіки країни характеризується з точки зору або ресурсного підходу (технологія,наявність капіталу для інвестування, чисельність і кваліфікація людськихресурсів, наявність природних ресурсів, економіко-географічне положення країни),або факторного (динаміка зростання національної економіки, що є базою змінипозицій країни на світових ринках), або рейтингового (інтегральне відображеннястану економіки за допомогою тієї або іншої системи показників). Так чи інакшесистема показників конкурентоспроможності країни включає в себе і їїхарактеристики для елементів народногосподарського механізму і, щонайголовніше, зовнішньоекономічну складову як основу і головну мету їхдіяльності.

По сутівартісним показником конкурентоспроможності є баланс зовнішньоторговельнихоперацій, динаміка і пропорції якого найкраще проявляються в динаміці курсувалют. Внаслідок вказаних вище причин важливого значення набуває прийнята вдержаві політика відносного регулювання валютного ринку, зокрема, практикарозрахунку курсів валют як фактора регулювання її зовнішньоторговельногобалансу.

Суттєвимвисновком із розглянутих теорій валютного курсу є двосторонній вплив між ним тазовнішньоторговельним балансом країни. Курсові режими визначають багато в чомумакроекономічну політику держави щодо її зовнішньоекономічної діяльності. Вдовгостроковому періоді найбільш чітко динаміка курсу описується за допомогоютеорії паритету купівельної спроможності, можливість використання якої в умовахекономіки України піддається великому сумніву внаслідок того, що, по-перше,спектр товарів, з якими вона виходить на світові ринки, є дуже вузьким, аосновний обсяг припадає на відносно незначну кількість груп товарів, зокрема,продукцію чорної металургії, хімічної промисловості, транспорту тамашинобудування, а по-друге, прийнята в Україні практика розрахунку курсівнаправлена на досягнення конкурентних переваг на основі цінових факторів. Вважаєтьсянавіть, що більшість українських товарів не мають світової ціни.

Теоріянейтральних валютних курсів не може застосовуватися в національній економіцівнаслідок того, що підходить тільки для рівноважних економічних систем, що покищо не характерно для України. Теорія ключових валют в цілому пояснює змінивартості національної грошової одиниці, пов'язуючи її з динамікою «світової»валюти — долара США. Вступає у певне протиріччя з тим фактом, що основнимиторговими партнерами України є інші країни. До певної міри застосована всучасних умовах кон'юнктури світових ринків, і знаходиться в чіткій залежностівід політики провідних країн світу щодо умов імпорту окремих груп товарів. Теоріїфіксованих паритетів і курсів та плаваючої валюти довели свою нежиттєздатністьв зв'язку з розширенням сфери державного регулювання економікою навіть увисокорозвинених країнах. Найбільш придатною на сучасному етапі розвиткуекономіки України є нормативна теорія валютного курсу, яка пропонуєзастосовувати режим гнучкого курсу, що контролюється державою.

Таким чином,валютний курс впливає на динаміку цін національних товарів на світових ринках,просування на які забезпечується потужністю держави, що забезпечується їїдинамічною економікою. Цілком обгрунтованим тому є теоретичне положення прозв'язок між валютним курсом і макроекономічними чинниками зростання, які,будучи вираженими у вартісній формі, самі набувають ролі показниківконкурентоспроможності, характеризуючи не стільки стан, скільки динамікупроцесу. У рамках викладеного вище конкурентоспроможність української економікиоцінювалася на основі методологічних підходів, найбільш придатних длядослідження динаміки валютного курсу в його зв'язку з макроекономічнимипоказниками, а саме таких, які дозволяли б зв'язати в рамках однієї залежностівелику кількість неспільномірних показників.

У другомурозділі «Аналіз конкурентоспроможності національної економіки» проаналізованота підібрано інструментарій дослідження, динаміку макроекономічних показників,структуру та обсяги торговельного балансу, зміни політики обмінного курсу тайого динаміки. Особлива увага приділена методам аналізу та прогнозуванняобмінного курсу — динамічним рядам, методу оцінки по окремих показниках та моделямна основі рівняння множинної регресії.

У довгостроковійперспективі такий аналіз і прогноз можливі на основі теорії паритетукупівельної спроможності, що найбільш чітко відображає динаміку валютного курсуяк характеристики конкурентоспроможності національної економіки в їїміжнародному аспекті. Теорія базується на співставленні ціни товару або груптоварів, загальної для всіх країн — торгівельних партнерів і дозволяє оцінювативідносний рівень розвитку зовнішньоторговельного балансу країни за допомогою реальнихобмінних курсів. Однак показано, що ця теорія має цілий ряд недоліків. По-перше,достовірність результатів її застосування досягається тільки в довгостроковійперспективі, коли розрахунок ефективних (реальних) обмінних курсівпередбачається зі значним часовим лагом (іноді в десятки років), відображаючитенденцію відносно його динаміки. По-друге, в рамках теорії слабо пояснюються (абозовсім не пояснюються) державні заходи щодо підтримки конкурентоспроможностінаціональної економіки, направлені на посилення позицій країни в сфері ціновихфакторів конкуренції. По-третє, теорія ніяк не порушує питання про динамікуобмінного курсу всередині країни, а врахування такої динаміки особливо важливедля економік, що знаходяться в процесі трансформації. Нарешті, розрахункиреальних обмінних курсів дають значні розбіжності з фактичною динамікою курсу вУкраїні. Тому в дослідженні використовувалися методологічні підходи, якідозволяли врахувати комплексний вплив макроекономічних показників наконкурентоспроможність національної економіки.

Для врахуваннязалежності між макроекономічними чинниками обрано статистичні таекономіко-математичні методи на основі кількісного та якісного аналізу. Змножини кількісних виділено моделі на основі рівнянь множинної регресії, а такождинамічних рядів. Прогнозування на основі рядів динаміки передбачаловикористання не тільки загальноприйнятого в цьому випадку параметра t (трендівна основі лінійних або експоненціальних залежностей, де незалежною змінною єсукупність чинників, що змінюються у часі), а й використання в якостінезалежної змінної у таких рівняннях одного з макроекономічних показників, асаме — індексу споживчих цін. З якісних — відразу було відкинуто можливістьзастосування для аналізу методу написання сценаріїв, який давав дуже загальнеуявлення про стан валютного ринку і зовнішньоекономічного середовища. Цей методвикористано в третьому розділі. Натомість метод оцінки по окремих показниках ізвикористанням кореляційного аналізу дозволив встановлювати залежність динамікидосліджуваних явищ і закладав базу для створення моделі конкурентоспроможностіекономіки України.

Крім цього, длякомплексної оцінки конкурентоспроможності національної економіки розробленометодологічні засади рейтингової оцінки явища на основі методу багатовимірноїсередньої, який повністю усував проблему неспільномірності макроекономічнихпоказників.

Дослідженнявалютного курсу вказало на те, що українським урядом послідовно випробуванодекілька методик його регулювання. В цілому еволюція національної грошовоїодиниці відбувалася від фіксованого курсу через кероване плавання до вільноплаваючої гривні. Слід відмітити лише те, що всупереч твердженням про вільнеплавання української гривні вона виступає в якості жорстко прив'язаної до одноївалюти (долара США) фіксованої грошової одиниці. Зближення курсів валютнихбірж, готівкового курсу та офіційного курсу НБУ свідчить про високий ступінькерованості процесом встановлення курсу.

Аналіз факторівконкурентоспроможності, який полягав у вивченні темпів їх змін, співставленнідинамік розвитку, обчисленні кореляційних взаємодій, вказував на високудостовірність можливості застосування системи показників конкурентоспроможностінаціональної економіки, яка включала в себе: обсяг реального ВВП; експорттоварів та послуг; імпорт товарів та послуг; обмінний курс долара США; обсягготівки в обігу; індекс споживчих цін; індекс цін виробників; реальні доходинаселення; реальне споживання населення. Результативним показником при цьомувиступав валютний курс.

Вивчення макроекономічнихфакторів на основі частинних коефіцієнтів кореляції виявило значущі зв'язки міжними та дозволило відібрати фактори, які могли бути задіяні в моделі валютногокурсу як показника конкурентоспроможності. Проведене дослідження взаємозв'язкуобмінного курсу з макроекономічними факторами набуття країною конкурентнихпереваг, з одного боку, та позиції країни в світі, з іншого, виявило цілий рядпарадоксів, які ми можемо віднести до непрояснених з точки зору економічноїтеорії. Такого роду процеси властиві економікам країн, які починають процесринкових перетворень. Насамперед це стосується взаємовпливу між, наприклад,реальним ВВП та готівкою в обігу, чи експортом товарів та послуг та готівкою вобігу. З точки зору економічної теорії зв'язок в цих парах, який виражаєтьсяматематично за допомогою коефіцієнту кореляції, має бути прямим (коефіцієнткореляції — додатним). В реальності ж він — зворотний, а коефіцієнт кореляції уцих парах — від'ємна величина. Не менш цікавий результат одержано і придослідженні пари показників готівка в обігу та реальні доходи населення. Зв'язокміж ними виявився несуттєвим (коефіцієнт кореляції — 0,0520).

Результатививчення взаємозв'язків факторів набуття конкурентних переваг свідчили про те,що всі вони могли включатися до моделі валютного курсу як індикаторанаціональної конкурентоспроможності.

Застосований ваналізі метод багатовимірної середньої дозволив запропонувати для оцінки стануконкурентоспроможності інтегральний показник, за допомогою якого динамікасамого явища співставлялася з динамікою окремих його показників, взятих заабсолютними значеннями. Значущих характеристик, як показало дослідження за цимметодом, знову набувають валютний курс і темпи інфляції, які найбільш повноповторюють динаміку інтегрального показника конкурентоспроможності національноїекономіки, особливо в період після фінансової кризи 2004 р.

У третьомурозділі «Визначення напрямів підвищення конкурентоспроможностінаціональної економіки» розглянуто питання прогнозу валютного курсу наоснові рядів динаміки та залежності його з індексом споживчих цін, запропонованомодель конкурентоспроможності національної економіки на основі рівняннямножинної регресії, розроблено короткостроковий прогноз явища на основі трьохсценаріїв розвитку макроекономічного середовища в Україні. Окремі елементивикористаного інструментарію доведено до рівня методики, яка дозволяєдосліджувати динаміку показників національної конкурентоспроможності ірозробляти пропозиції щодо її покращання.

Короткостроковепрогнозування валютного курсу проведене на основі рядів динаміки (трендів). Цяметодологія була застосована з метою визначення відповідності фактичного станувалютного курсу довгостроковим тенденціям в його динаміці і можливості за їїдопомогою отримання прогнозу явища. Одержані в ході дослідження залежності (лінійнийтренд /> іекспоненціальний />) дозволили отримати прогноз на2007 р. Зіставлення розрахункового і фактичного валютних курсів давало великірозбіжності між ними, особливо в період після кризи 2004 р.

Крім того,стандартні помилки по таких трендах, розраховані за загальновідомими формулами,давали дуже великі зони можливого прогнозу. У випадку лінійного тренду помилкапрогнозу складала />, а у разі експоненціального — />. За такихвеличин помилок верхня межа зони прогнозу відхиляється від лінійного тренду навеличину 1,638 грн. /дол. США, а вся довірча зона по суті дорівнювала значеннюрозрахункового курсу за цей період. Точність прогнозу з використаннямекспоненціального тренду практично наближалася до нуля, даючи розходженнярозрахункової та фактичної динаміки курсу більш ніж 200% в окремі періоди.

Одержанірезультати підтверджували, що застосування трендів при дослідженні динамікивалютного курсу можливе тільки на етапах стабільного економічного зростання, щопоки не характерно для України.

Запропонованометодологічний підхід, який полягає в тому, щоб замість опосередкованогочасового параметра використовувати в динамічних рядах один із макроекономічнихпоказників. Таким показником обрано темп інфляції, формалізований у виглядііндексу споживчих цін (1990=1). Використання рядів динаміки дозволяло одержатиматематичну залежність між ними, проявляючи її з точки зору відповідностідинаміки обопільного зростання і взаємовпливу.

Такий підхіддозволив одержати односекторну модель валютного курсу у вигляді у вигляділінійної /> іекспоненціальної /> функцій, де /> і /> - розрахункові значеннякурсу, а /> -значення індексу. Етапи стабільної динаміки загалом правильно описувалися яклінійними, так і експоненціальними залежностями, але в період після 3-гокварталу 2004 р. відхилення від фактичних значень стають значними. Критеріємдостовірності отриманих залежностей виступала середня квадратична похибка, щодорівнювала 0,444 і, відповідно, 0,597. Дослідження показало, що використанняотриманих рівнянь для прогнозу було б можливим тільки при виборі дуже широкихдовірчих інтервалів (1,443 грн/дол. США і 1,294 грн/дол. США), що відповідаєвисоким імовірностям прогнозування, однак значно знижує його точність.

Таким чином,хоча запропонована методологія дослідження дає значне покращання відображеннятенденцій курсової динаміки, її використання не дозволяє досягти якісногострибка в аналізі явища і, особливо, отримання майбутніх значень курсу. Неяснимзалишається і питання про механізми управління курсом із метою підвищенняконкурентоспроможності. Загалом така односекторна модель не може відобразитикурсову динаміку як явище, що складається під впливом багатофакторного процесупідтримки конкурентоспроможності. Принциповим висновком в цьому випадку можебути неможливість використання рядів динаміки для вирішення задач, поставлениху дослідженні, і необхідність переходу до методології, що описує багатофакторнімоделі, в ході побудови яких визначається характер зв'язку між факторамиекономічного зростання.

Насамперед, цейвисновок змушував нас переходити до методу прогнозування, який, окрім кількіснихрівнянь моделі, дав би можливість якісного осмислення складних макроекономічнихпроцесів, які проходять зараз в Україні і значним чином характеризують процеснабуття чи втрати економікою держави глобальних конкурентних переваг, оскількисаме характеристики внутрішнього середовища є основою для їх отримання.

В якості такогометоду виступає метод на основі рівняння множинної регресії, який дозволяє присвоєму застосуванні на всіх етапах побудови моделі проводити як кількісний, такі якісний аналіз взаємодії макроекономічних факторів, тобто створити модельконкурентоспроможності національної економіки. Розраховані на базі частиннихкоефіцієнтів кореляції параметри рівняння множинної регресії дали можливістьзаписати рівняння обмінного курсу як результуючого показника, що залежить відчинників динаміки національної економіки (вони виступають в якості незалежнихзмінних):

/>/>

де /> - валютнийкурс (грн. /дол. США);

/> - реальний ВВП (млрд. крб.1990 р);

/> - експорт товарів іпослуг (млн. дол. США);

/> - імпорт товарів іпослуг (млн. дол. США);

/> - готівка в обігу (млн.грн.);

/> - індекс споживчих цін(1990=1);

/> - індекс цін виробників(1990=1);

/> - реальні доходинаселення (млрд. крб. 1990 р);

/> - реальне споживаннянаселення (млрд. крб. 1990 р).

Розрахунковізначення валютного курсу практично співпадали з фактичними. Розходженнярозрахованих на основі отриманого рівняння значень із фактичними не малистійкої тенденції. Стандартні методи оцінки придатності одержаних результатівдля аналізу і подальшого прогнозу валютного курсу дали наступні результати: середнєзначення відносної похибки прогнозу — 0,018 (1,8%); значення за стандартнимкритерієм Фішера (одностороння імовірність збігу двох рядів даних) — 0,9594. Екстраполяціяодержаної розрахункової кривої дозволила надати значенням результуючогопоказника вигляд валютного коридору, в якому з імовірністю р=0,683 в 2006 р. знаходитьсякурс: 5,2 — 6,1 грн. /дол. США.

Таким чином,дана методологія дає можливість оцінювати конкурентоспроможність національноїекономіки при одночасному прогнозуванні динаміки її чинників. Крім того, з'являєтьсяможливість розширення кількості показників динаміки до будь-якої кількості: єдиноюумовою залишається їх спільномірність. Подібний підхід дозволяє розглядатидевальвацію національної валюти з різних позицій, в тому числі і відповідностідинаміки курсу та макроекономічних показників, характеризуючи таким чиномпроцес підтримки цінової конкурентоспроможності економіки країни.

Розробленийінструментарій використано для імітаційного моделювання конкурентоспроможностінаціональної економіки. У процесі моделювання використовувалися три сценаріїрозвитку явища: перший сценарій, побудований на трендах макроекономічнихпоказників 2003 — 2005 рр.; другий сценарій, побудований на трендах показників2005 р.; третій сценарій, побудований на даних, закладених до прогнозу фахівців.

З трьохсценаріїв розвитку найбільш імовірним виявився третій, який передбачавпозитивну динаміку показників національної конкурентоспроможності зі значнимвипередженням темпів зростання ВВП, доходів населення та споживання населення впорівнянні з темпами інфляції. Принципове положення про валютний курс як прорезультативний показник стану національної конкурентоспроможності, якийскладається під впливом факторів набуття країною конкурентних переваг,підтвердилося. Підтвердилася і можливість застосування до прогнозуваннявалютного курсу моделей на основі рівняння множинної регресії. Такі моделівиявилися цілком придатними для прогнозування в короткостроковому періоді.

Співставленнярезультатів моделювання обмінного курсу дозволило виділити найбільш значущіскладові, що впливають на його динаміку. По-перше, стабілізація курсу істотнозалежить від темпів зростання ВВП, обсягу готівки в обігу і реальних доходівнаселення. По-друге, темпи інфляції і девальвації гривні фактично ніяк непов'язані. По-третє, динаміка курсу в значній мірі залежить від динаміки зовнішньоторговельногобалансу як основного виміру відкритості національної економіки. Нарешті, третійсценарій вказує на близьку до фактичної курсову тенденцію: протягом 2006 р. спостерігаєтьсястабілізація валютного курсу.

Істотнимрезультатом дослідження є прояснення ролі динаміки ВВП і зростаючих життєвихстандартів населення в підвищенні конкурентоспроможності країни. Рользовнішньоекономічної діяльності набуває вирішального значення в зв'язку знеминучим для України процесом як збільшення ступеня відкритості економіки,зростання, що залежить від темпів ВВП, так і розширення асортименту продукції,що пропонується на світових ринках. Однак необхідно відмітити протиріччя,властиве економікам, що знаходяться в процесі трансформації: зниження обсягівспоживаної населенням країни частки вироблюваного ВВП. Відкритість економіки,очевидно, не є панацеєю від всіх бід, пов'язаних із втратою конкурентнихпозицій на світових ринках.

Стабілізаціякурсу в цих умовах може бути викликана тим, що стрімке зниження споживання населеннямУкраїни частки виробленого в країні ВВП при збільшенні ступеня відкритостіекономіки призводить до зростання темпів інфляції і падіння життєвого рівняукраїнців. Наслідком цього є дедоларизація української економіки і значнеперевищення пропозиції валюти над попитом на неї. Зв'язок між інфляцією ідевальвацією гривні розривається, оскільки вказані вище процеси мають наслідкомвтрату громадянами країни інтересу до валютного ринку.

У цих умовах,коли стабілізація курсу може представляти реальну загрозу для конкурентоспроможностікраїни, необхідні заходи щодо управління курсом. Для вибору курсового режиму (фіксованого,плаваючого, регульованого) можна спиратися на практику, успішно застосованудержавами колишнього соціалістичного блоку. В економіках, які орієнтуються назбільшення обсягів експорту, попередження інфляційних очікувань і залежать відкритичного імпорту, найбільш ефективним є режим фіксованого курсу національноївалюти. Такий режим курсу був в свій час випробуваний в українській економіці іпри його застосуванні можливі наступні результати: позитивний темп зростанняВВП; зниження темпів інфляції, в тому числі значне зниження інфляційнихочікувань, що здатне бути істотним фактором динаміки економічного зростання; зниженнядефіциту державного бюджету внаслідок прояву за такої політики недоліківфіскальної системи; скорочення пропозиції грошової маси, наслідком чого будутьзбільшення попиту на гроші, грошова стабілізація і зменшення темпів падіннявиробництва. Таким чином, правильно вибраний курсовий режим дозволить значноюмірою управляти динамікою конкурентоспроможності національної економіки,знижуючи чинники ризику її втрати як внаслідок умов розвитку внутрішньогоринку, так і внаслідок кон'юнктури світових ринків.


ВИСНОВКИ

У дисертації наведенетеоретичне узагальнення і наукове вирішення проблеми управлінняконкурентоспроможністю національної економіки та регулюючого впливу на неївалютного курсу. На базі проведеного дослідження зроблено наступні висновки:

1. Конкуренціяяк об'єктивне економічне явище, властиве діяльності господарюючих суб'єктів,проявляється в ціновій і неціновій формах. Теоретичні підходи до проясненняприроди і суті конкуренції дозволяють зробити висновок про те, щохарактеристикою цінової конкуренції є категорія конкурентоспроможність (товару,підприємства, галузі, країни). При цьому сама категорія традиційно вживаєтьсядля характеристики нецінових форм конкуренції, що описуються сучаснимиекономічними теоріями. Найбільш поширеним їх недоліком є те, що в рамках цихтеорій недостатня увага приділяється фактору державного регулювання економіки,що набуває великого значення для національних економік, які втратили, внаслідоктих або інших причин, здатність до нецінової конкуренції і вимушенізосереджувати свої зусилля на окремих напрямах діяльності. Оскількиконкурентоспроможність країни розглядається традиційно в міжнародному аспектіяк реалізація її конкурентних переваг на світових ринках, токонкурентоспроможною може вважатися національна економіка, що динамічнорозвивається, здатна пропонувати на зовнішніх ринках товари за вигіднимицінами, постійно поліпшуючи їх асортимент і якість.

2. Звичайноприйнята в статистиці народного господарства система характеристикконкурентоспроможності національної економіки, що отримали назву індикатори,включає ряд неоднорідних показників, що переважно описують динамікуекономічного зростання. При цьому термін індикатори по суті виключає їхдинамічну складову, оскільки призначений для визначення деякого миттєвого (фактичного)стану середовища (явища). Для характеристики явища краще використовувати термінпоказники. Пропонується структурувати їх систему на вартісні показникинаціональних товарів і показники динаміки макроекономічного середовища. Найважливішиміз них у довгостроковій перспективі виявляється динаміка курсу валют, що євідображенням динаміки зовнішньоторговельного балансу країни. У зв'язку з цимявище конкурентоспроможності можна досліджувати за допомогою виявлення зв'язківміж курсом валют і макроекономічними факторами, які є об'єктом державногорегулювання.

3. Аналізконкурентоспроможності національної економіки проводився за допомогою наступнихметодів, які дозволяли розглядати явища і процеси системно, у взаємозв'язку тавзаємодії: багатовимірної середньої, на основі якої отримано рейтинговийпоказник, який запропоновано вважати інтегральним показникомконкурентоспроможності національної економіки; кореляційно-регресійного (звикористанням апарату частинних коефіцієнтів кореляції), на основі якогодосліджено зв'язки макроекономічних факторів; індексного, який дозволивпорівняти тенденції розвитку макроекономічного середовища в Україні та іншихкраїнах; інтенсивності та тенденцій розвитку (на основі динамічних рядів тарівняння множинної регресії), які дозволяли розглядати одночасовий вплив навалютний курс з боку всіх макроекономічних факторів.

4. Прогнозуваннявалютного курсу в довгостроковій перспективі можливе на основі паритетукупівельної спроможності, що дає змогу оцінювати його динаміку на період вдесятки років. Однак у короткостроковій перспективі теорія паритету купівельноїспроможності не може пояснити змін курсу, що найчастіше залежать від динамікимакроекономічних факторів. Тому методологічні підходи до прогнозування курсувідбиралися з позицій можливості виявлення його зв'язку з цими факторами. Найбільшпридатними виявилися залежності на основі рядів динаміки (тренди) і кореляційнірівняння множинної регресії. При цьому використання трендів у прогнозівалютного курсу дозволяло отримати значення, які значно відхилялися відфактичних. Таким чином, дослідження за допомогою цього методу можливе на етапахстабільного економічного зростання, що поки що не властиве для українськоїекономіки. Заміна в динамічних рядах опосередкованого показника, що євідображенням всіх змінних у часі чинників, на індекс споживчих цін, дозволилазробити висновок про відсутність зв'язку між інфляцією і девальвацієюнаціональної грошової одиниці на сучасному етапі розвитку макроекономічногосередовища. Проблему можливості прогнозу курсу не було вирішено, хоч отриманірівняння загалом точніше описували динаміку курсу, а збіг розрахункових іфактичних його значень був більшим, ніж у разі використання часового параметру.

5. Використанняапарату коефіцієнтів частинної кореляції дозволило дослідити залежності міжмакроекономічними факторами та валютним курсом і записати рівняння множинноїрегресії, де курс виступав як результативний показник конкурентоспроможностінаціональної економіки. Стандартні методи оцінки розрахункових значень показаливисоку достовірність одержаних результатів. Таким чином, запропонованаметодологія дає можливість оцінювати конкурентоспроможність національноїекономіки за одночасного прогнозування динаміки всіх інших її чинників. Подібнийпідхід дозволяє розглядати девальвацію національної валюти з різних позицій, утому числі і відповідності динаміки курсу макроекономічним показникам,характеризуючи таким чином процес підтримки цінової конкурентоспроможностіекономіки країни. У зв'язку з цим пропонується вважати валютний курс, розрахованийз використанням цього інструментарію, результативним показникомконкурентоспроможності.

6. Моделюванняконкурентоспроможності національної економіки проводилося за трьома сценаріямирозвитку макроекономічного середовища і дозволило визначити пріоритетніскладові її підтримки. Динаміка явища істотно залежить від темпів зростанняВВП, динаміки торговельного балансу і доходів населення. Суттєвим для нього єпроцес зниження темпів інфляції, особливо цін виробників. Вагомим результатомдослідження є прояснення ролі динаміки ВВП і зростаючих життєвих стандартівнаселення в підвищенні конкурентоспроможності країни. Зовнішньоекономічнадіяльність набуває вирішального значення у зв'язку з неминучим для Українипроцесом як збільшення відкритості економіки (зростання, що залежить від темпівВВП), так і розширення асортименту продукції, що пропонується на світовихринках. Однак необхідно враховувати протиріччя, властиве економікам, щознаходяться в процесі трансформації: зниження обсягів споживаної населенням країничастки виробленого ВВП. Стабілізація курсу за цих умов може бути викликана тим,що стрімке зниження споживання частки виробленого ВВП при збільшеннівідкритості економіки призводить до зростання темпів інфляції і падінняжиттєвого рівня населення України. За цих умов, коли стабілізація курсу можепредставляти реальну загрозу для конкурентоспроможності національної економіки,необхідні заходи щодо управління курсом. Для економік, які орієнтуються назбільшення обсягів експорту, попередження інфляційних очікувань і залежать відкритичного імпорту, найбільш придатним є режим фіксованого курсу національноївалюти.


СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗАТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

 

1. Паценко О.Ю. Конкурентоспроможністьнаціональної економіки: історія розвитку поняття та сучасне розуміння // Актуальніпроблеми міжнародних відносин: Зб. наук. праць Інституту міжнародних відносинКиївського національного університету імені Тараса Шевченка. — Київ. — 2006. — Вип.17(част. ІІ). — С.166-183. — 1.2 друк. арк.

2. Паценко О.Ю. Індикаториконкурентоспроможності та динаміка росту // Економіст. — 2006. — № 11. — С.92-93.- 0.2 друк. арк.

3. Паценко О.Ю. Конкурентоспроможністьнаціональної економіки та валютний курс: оцінка впливу, прогнозування динамікиАктуальні проблеми міжнародних відносин: Зб. наук. праць Інституту міжнароднихвідносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. — Київ. — 2006. — Вип.22 (част. ІІ). — С. 193-202. — 0.5 друк. арк.

4. Паценко О.Ю. Валютнийкурс в Україні: прогнозування динаміки // Актуальні проблеми міжнароднихвідносин: Зб. наук. праць Інституту міжнародних відносин Київськогонаціонального університету імені Тараса Шевченка. — Київ. — 2006. — Вип.24 (част.І). — С.183-194. — 0.7 друк. арк.

5. Паценко О.Ю. Інфляціята показники динаміки національної економіки // Стратегія економічного розвиткуУкраїни: Наук. збірник. / Відп. ред. О.П. Степанов. — Київ: КНЕУ, 2006. — Вип. 2-3.- С.215-217. — 0,2 друк. арк.


АНОТАЦІЯ

Паценко О.Ю. Конкурентоспроможністьнаціональної економіки і валютний курс: оцінка впливу, прогнозування динаміки.- Рукопис.

Дисертація наздобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.02.03- організація управління, планування і регулювання економікою. — Інститутекономічного прогнозування НАН України, Київ, 2007.

Дисертаціямістить теоретичні узагальнення та методологічні підходи до визначенняконкурентоспроможності національної економіки. Розроблені методологічніположення про роль і значення державного регулювання економіки в процесахпідтримки конкурентоспроможності країни в період її трансформації і переходу доринкових відносин. Теоретично обгрунтовано положення про те, що найважливішимипоказниками конкурентоспроможності країни є динаміка і пропорції їїзовнішньоторговельного балансу. На практиці його відображенням є валютний курс.

Розробленометодологічні підходи до визначення системи показників конкурентоспроможностікраїни і обгрунтовано використання для цього цінових характеристик національнихтоварів на світових ринках та макроекономічних показників (динаміки ВВП,зовнішньоторговельного балансу, реальних доходів та споживання населення,готівки в обігу, темпів інфляції), які є об'єктом державного регулювання.

Запропоновано іапробовано підходи до дослідження валютного курсу на основі методів, прийнятиху економічній статистиці. З використанням цього інструментарію, окреміположення якого доведені до рівня методики, отримано модель валютного курсу якрезультативного показника конкурентоспроможності національної економіки.

Обгрунтованоположення про те, що найбільш значущими складовими процесу підтримкинаціональної конкурентоспроможності є вироблений в країні ВВП, рівень життянаселення і зовнішньоторговельний баланс країни. У зв'язку з цим розробленорекомендації щодо використання в Україні режиму фіксованого курсу національноївалюти, що дозволить управляти динамікою конкурентоспроможності національноїекономіки, знижуючи ризик її втрати як під впливом умов розвитку внутрішньогоринку, так і внаслідок зміни кон'юнктури світових ринків.

Ключові слова: конкурентоспроможністьнаціональної економіки, валютний курс, прогнозування, державне регулюванняекономіки, показники.


АННОТАЦИЯ

Паценко О.Ю. Конкурентоспособностьнациональной экономики и валютный курс: оценка влияния, прогнозированиединамики. — Рукопись.

Диссертация на соисканиеученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.02.03 — организацияуправления, планирования и регулирования экономики. — Институт экономическогопрогнозирования НАН Украины, Киев, 2007.

Диссертация содержиттеоретические обобщения и методологические подходы к определениюконкурентоспособности национальной экономики. Теоретически обосновано положениео том, что конкурентоспособность национальной экономики есть проявлениеобъективной категории конкуренции в ценовой сфере.

Разработаныметодологические положения о роли и значении государственного регулированияэкономикой в процессах поддержания конкурентоспособности страны в период еетрансформации и перехода к рыночным отношениям.

Теоретически обоснованоположение о том, что важнейшими показателями конкурентоспособности страныявляются динамика и пропорции ее внешнеторгового баланса. Проявлением балансана практике служит валютный курс.

Разработаныметодологические подходы к определению системы показателей конкурентоспособностистраны, которые, в отличие от общепринятых в статистике народного хозяйстваиндикаторов, характеризуют не столько фактическое состояние явления, сколькоего динамику. Составляющими системы показателей, предложенной в работе,являются ценовые характеристики национальных товаров на мировых рынках, врешающей степени определяемые динамикой валютного курса, и макроэкономическиепоказатели, являющиеся объектом государственного регулирования экономикой.

Обосновано положение отом, что прогнозирование обменного курса в краткосрочном периоде возможно наоснове рядов динамики и уравнений множественной регрессии, позволяющихрассматривать явление во взаимосвязи с развитием макроэкономической ситуации вгосударстве. Инструментарий прогнозирования валютного курса на основе рядовдинамики дополнен методологическим положением о возможности использованиявместо временного параметра индекса потребительских цен. Это позволило создатьодносекторную модель взаимосвязи инфляции цен и девальвации гривни. Сделанвывод о том, что в условиях экономики Украины исследование курса на основерядов динамики невозможно.

Исследованы взаимосвязимакроэкономических факторов и валютного курса, воздействие которых друг надруга элиминировано с использованием аппарата частных коэффициентов корреляции.На основе этого инструментария, отдельные положения которого доведены до уровняметодики, получена модель валютного курса как результирующей характеристикиконкурентоспособности национальной экономики.

На основе полученноймодели сделан вывод о том, что наиболее значимыми составляющими процессаподдержания национальной конкурентоспособности являются производимый в странеВВП, уровень жизни населения и внешнеторговый баланс страны. В этой связиразработаны рекомендации по использованию в Украине режима фиксированного курсанациональной валюты, что позволит управлять: позитивным темпом роста ВВП; снижениемтемпов инфляции (в том числе значительно снизить инфляционные ожидания, чтоможет стать фактором динамики экономического роста); снижением дефицитагосударственного бюджета вследствие проявления при такой политике обменныхкурсов недостатков фискальной системы; сокращением предложения денежной массы,следствием чего будут увеличение спроса на деньги, денежная стабилизация иуменьшение темпов падения производства.

Предложенныеметодологические подходы и разработанный инструментарий исследования могут бытьиспользованы на всех уровнях хозяйственного механизма и позволят в значительнойстепени управлять динамикой конкурентоспособности национальной экономики,снижая факторы риска ее утраты как под влиянием условий развития внутреннегорынка, так и в результате изменения конъюнктуры мировых рынков.

Ключевые слова: конкурентоспособностьнациональной экономики, валютный курс, прогнозирование, государственноерегулирование экономики, показатели.


ANNOTATION

Patsenko O. J.compatibilityof national economy and currency exchange rate: influence evaluation, dynamicsforecasting. — Manuscript.

Dissertationfor a scientific degree of the candidate of economical sciences inspecialization 08.02.03. — Organization of management, planning and regulationof economy. — Institute of Economical Forecasting of NAS of Ukraine, Kyiv, 2007.

Thedissertation contains theoretical generalization and new methodologicalapproaches for national economy compatibility identification. Methodologicalprinciples concerning role and place of state regulation of economy inprocesses of country compatibility support in the period of its transformationand shift towards market relations are studied. Theoretically proved statementmentioning that the most important index of country compatibility is dynamicsand proposal of its foreign economic trade balance, which is shown on practiceas currency exchanging rate.

Methodologicalapproaches for indices system identifying national economy compatibility arefigured out and usage in this capacity of price characteristics of the nationalgoods on the word markets and indices of economical growth, which are theobject of state regulation. Theoretical statement concerning the link betweencurrency rate and indices of national economy dynamics of growth is proved.

Approachesfor currency exchanging rate monitoring on the basis of methods accepted in thestatistics of national economy are proposed and tested. On the basis of thistool, some parts of which are risen to the level of methodology, currencyexchanging rate model as the result characteristics of economical growths isbuilt.

The mostimportant component of national economy compatibility support is produced inthe country NGP, level of wellbeing, foreign economical trade balance. Inconnection with this the recommendations concerning the usage of fixed rate ofthe national currency are developed, which allows managing the dynamics ofnational economy compatibility, reducing the risk of its loosing as the resultof conditions of inner market, as well as the world state of the market change.

Key words: nationaleconomy compatibility, exchange rates, forecasting, state regulation ofeconomy, indexes.

еще рефераты
Еще работы по экономико-математическому моделированию