Реферат: Регион Мармара

Регион Мармара получил своето наиманованието от море Мармара. Той се разполага на северо-запад Турция и на двете страни на море Мармара, включва в себе също така и европейската част от територията на Турция, която граничи с България и Гърция, и проливите Босфор и Дарданели (те правят граница между Европа и Азия). Босфор свързва море Мармара с Черно море, а пролив Дарданели с Егейско море.

Регион Мармара заема територия 67 000 кв. км. Разположени близо до турското крайбрежие на Егейското море острови Бозджаада и Гьокчеада (Имроз) също се отнася към регион Мармара. Общо население на региона според 2000г. съставило 17 365 027 човека. От тях 13 730 962 живеят в градове, а 3 634 065 – в селищата. Мармара е регион, заемащ първо място в Турция според прирост население – 2.7%, се явява център постоянна миграция.

Климат в регион Мармара има променлив характер. Общо взето можем да го определим като умерено топъл. През лятно време тука по-топло, отколкото на бреговете на Черно море, но по-студено, в сравнение с бреговете на Егейско и още повече Средиземно морета.

Най-големия град в този регион е Истанбул. Втория по големина – Бурса, разположена при подножие на планина Улудаг (2543 м). Улудаг – не само планина, но и също така известен ски-курорт и огромен Национален Лесопарк.

В регион Мармара, който благодарение на промишлената ос Истанбул – Бурса – Измит се являва един от индустриални центрове в Турция. Заедно с промишлеността и търговия туризъм се являва важен източник на доходите на населението.

Сред стоки от промишлено производство на региона хранителни стоки, електроприбори, цемент, изделия на текстилна промишленост, продукти на металургична, нафтохимична, хартийна и автомобилна индустрии заема главно място. Тука също се произвеждат вагони и морски судна.

Регион Мармара има значителни преимущества в сравнение с другите региони в Турция поради минаване през него автомагистрали, които по най-кратък път съединяват държави от Черноморски басейн със Средиземно море. Всичко това способства на всестранно развитие на региона, роста на населението и повишаване уровен на благосъстоянието. Регион Мармара, където взимат начало множество велики цивилизации, стана един от най-значими в света център на културата, изкуството и туризъма със своите уникални творения и природни красоти.

Регин Мармара е известен със своите термални извори, имащи прекрасни лечебни свойства. Водата в тях обогатена със сера и желязо. Недалеч от Измитския залив се намира курорт Ялова, горещи ключове на който бяха известни още от време на Римската империя. Термални извори на Бурса станаха популарни при император Юстилион, по приказ на когото над тях бяха построени първите сградина обществени бани.

Регион Мармара – е земята на прекрасни паркове и градини. Най-често срещаните видове дървета са кипарис, миндаль, зехтин, каштан, магнолия, лавр. Невисоките планини покрити със лозя. Тази местност е извесна с уникални сортове праскова и смокини.

По времето на античността на територията на европейска част на регион Мармара се намираше древна Фракия, а в Анадол (на азиатския бряг) – Фригия и Вифигия. Тези държави бяха тясно свързани с античната Гърция. В началото на новия век те влязоха в състав на Римската империя, после Византия. Към средата на 15 век бяха изцяло завоювани от османите.

Многовекова историята на регион Мармара, являваща се естествена зона на докосване Запад и Изток, остави в памет за себе си голямо количество интересните следи. Обаче и сред тях съществува своятрадициона йерархия.

В региона мармара се намират такива градове, като: Измит, Хереке, Адапазаръ, Сьогют, Ялова, Изник, Бурса, Удулаг, Мудания, Балъкесир, Кушдженети, Ередек, Остров Мармара (Проконессос), Тюркели (Авша), Гьонен, Сандъргъ, Чанаккале, Гелиболу, Гьокчада, Бозджаада и Троя.

В регион Мармара има три града, които в различен период от времето бяха столици на Османска империя – Истанбул, Бурса, Одрин, и също така една от най-известните забележителности на земята – Троя.

Туризъм Днес в близост до археологическите открития има турски град на име Трува. Той се е разрастнал значително благодарение на приходите от туризма в района. Официално разкопките са наричани Троя и присъстват на много от географските карти. Голям брой туристи посещават мястото всяка година. Повечето идват от Истанбул с автобуси или с ферибот от Канакале – най-близкия голям град, разположен на 50 км на североизток. Районът около Троя е силно комерсиализиран с магазини, музей, детски площадки. Самите останки наскоро бяха описани от един писател като руини на руини. Ранните разкопки на Шлиман с грубите си методи са унищожили много интересни неща от различните пластове на града. За много години останките са били неохранявани и изцяло плячкосани. Това, което е останало, обаче все още предлага един чудесен поглед ако не към легендата, то поне към културата на Бронзовата епоха.


Истанбул

Истанбул (на турски: İstanbul), наричан още Византион, Цариград и Константинопол, е най-големият град в Турция. Град в Европа и Азия (единственият град в света, разположен на 2 континента), край Босфора. Главната му част (Стамбул и др.) е на европейския бряг, свързана с 2 висящи моста с азиатския район Юскюдар. В някои текстове, най-вече от 19 век, е наричан като на руски Стамбул. Истанбул е огромен град, който свързва континенти, култури, региони. Население: Дом е на 15 милиона души и е един от най-големите стопански и културни центрове в Турция.

Забележителности: Истанбул е град с вековна история и затова и местата, които могат да се посетят, са много:

· Топкапъ сарай (Topkapı saray) — по време на Османската империя замъкът е бил резиденция на турските султани

· Света София (Hagia Sophia, Aya Sofya) — църква, превърната в джамия след покоряването на Византия от турците, днес музей

· Капалъ Чаршъ (Kapalı Çarsı) — известният покрит пазар

· Джамията Султан Ахмет (Sultan Ahmet) — известната «Синя джамия“ в Истанбул

· Улица Истиклал (İstiklal Caddesi) — известен булевард

· Златният рог(Halıç) — залив на Босфора

· Кулата Галата (Galata Kulesi) — генуезка кула в квартал Галата

· Долмабахче сарай (Dolmabahçe Sarayι) — резиденцията на Ататюрк, сега музей

· Площад Таксим (Taksim Meydanı) — известен площад

· Йеребатан сарнъджъ (Yerebatan Sarnıcı) — подземен воден резервоар построен през 6 век, днес музей (там се съхранява прочутата каменна глава на горгоната Медуза)

· Къз Кулеси (Kız Kulesi) — кула, врязана в морето

· Българската желязна църква „Св. Стефан“

· В Истанбул са и международното летище “Ататюрк“ (на неговата територия се е намирало градчето Сан Стефано, където е бил подписан Санстефанския договор) и международното летище Сабиха Гьокчен.

· Историческата част на Истанбул е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

»Света София" в Истанбул — незарасналата рана на християнството

900 години е служела като православна църква, 500 — като джамия, а от 1934 г. до днес е музей. Такава е съдбата на величествената «Света София» в Истанбул, с петте й купола и четирите минарета, една от най-красивите сгради в света, наричана понякога «осмото чудо на света.

еще рефераты
Еще работы по физкультуре и спорту