Реферат: Що таке гельмінтоз

--PAGE_BREAK--1.3 Методи діагностики гельмінтозів


Лікування будь-якого захворювання починається з його діагностики. Одні захворювання виявити дуже легко, інші ж вимагають деяких зусиль.

Чи чули ви будь-коли про гельмінтів? А чи знаєте Ви, що взагалі є гельмінтозом?

Під гельмінтозом мається на увазі цілий  захворювань, які виникають в результаті дії на людський організм гельмінтів, тобто паразитичних черв'яків. Пробравшись у Ваш організм, паразитичні черв'яки можуть влаштуватися в будь-якому вподобаному ним місці. Саме тому виявити їх порою буває дуже складно.

Які ж методи діагностики гельмінтозів?

Почнемо з того, що такі методів досить багато. Всі вони підрозділяються на дві великі групи – це прямі і непрямі методи. До прямих методів діагностики гельмінтозів відносяться ті методи, які ґрунтуються на безпосередньому виявленні самих гельмінтів, їх фрагментів, личинок і яєць. До непрямих методів виявлення гельмінтозів відносяться методи, які допомагають виявити  зміни, події в людському організмі в результаті дії на нього гельмінтів. Найпоширенішими прямими методами виявлення гельмінтів є макрогельмітоскопічні і мікрогельмінтоскопічні методи дослідження. Поговоримо про них детальніше.

Отже, макрогельмітоскопічні методи дослідження використовуються для виявлення гельмінтів або їх фрагментів. По допомогу до даних досліджень найчастіше звертаються у тому випадку, коли яйця наявних в організмі людини гельмінтів не виділяються при дефекації або виділяються, але не у великих кількостях. Щоб знайти гельмінти у фекаліях, для початку його обстежують неозброєним оком. В разі проведення диференціальної діагностики фекалій необхідно розрідити і розглядати в чашці Петріна темному фоні. В разі наявності крупних утворень, їх обстежують під лупою між двома  скельцями. При  на дрібні гельмінти досліджують під лупою в краплі гліцерину.

За допомогою мікрогельмінтоскопічних методів дослідження виявляють яйця і личинки гельмінтів. Здійснюється це по методу товстого мазка з целофановою покривною пластинкою по Като. На жаль, за допомогою даного методу не завжди удається виявити всі види гельмінтів. Саме тому найчастіше даний метод дослідження проводять разом з одним з методів збагачення. Найпоширенішими методами збагачення прийнято вважати метод Калантарян і метод Фюллеборна.

На сьогоднішній день досить часто використовуються і імунологічні методи діагностики гельмінтозів. Дані методи дослідження можна вважати ефективними лише у тому випадку, коли гельмінти розташовуються безпосередньо в тканинах людського організму. В даному випадку застосовують:  і внутрішньо шкірну пробу, реакцію кільце преципітації, непряму гемаглютинацію і так далі.

Особливе значення в діагностиці гельмінтозів  і електропунктурна діагностика. Даний  діагностики гельмінтів проводиться двома способами — по методу Р.Фолля або за допомогою резонансного тестування. Другий метод прийнято вважати зручнішим і швидшим. За допомогою даного методу можна виявити будь-який  гельмінтозу на будь-якій його стадії.

Що ж до спеціальних лабораторних методів дослідження і діагностики різного роду гельмінтозів, то до них можна зарахувати: дослідження на ентеробіоз, дослідження на тениїдози, дослідження на стронгілоїдоз, дослідження на анкилостомідози, дослідження на фасціолез, дослідження на легеневі гельмінтози .

В ув'язненні хочеться ще раз нагадати Вам про те, що лікування будь-якого захворювання має бути своєчасним. Не виключенням є і наявність паразитів в організмі. Їх присутність може стати причиною розвитку досить серйозних проблем ізздоров'ям. Позбавляйтеся від гельмінтів щонайшвидше і не забувайте про тих, що існують на сьогоднішній день спеціальних БАД (біологічно активних добавках). Приймаючи їх, Ви зможете укріпити свою імунну систему, а також відновити роботу всіх органів і систем Вашого організму. За допомогою спеціальних біологічних добавок можна позбавитися і від наявних в організмі гельмінтів.
1.4 Способи зараження гельмінтами


Людина може заразитися гельмінтозом наступними шляхами:

— оральним шляхом, при споживанні невимитих овочів і фруктів, оскільки личинкова стадія геогельмінтів починається в ґрунті, при вживанні заражених м'ясних продуктів. Термообробка м'ясних продуктів не завжди знищує повністю личинки гельмінтів.

— Через шкірний покрив здатні проникати гельмінти, що мешкають у водному середовищі.

— Через інвазованих комах, проміжними господарями личинок, що є.

— Контактним шляхом, коли яйця гельмінтів виділяються з калом; дозрівання личинок продовжується на шкірі або одязі зараженої гельмінтами людини.

При інвазуванні людини гельмінтами тварин, як правило, розвиток яєць до статевої зрілості не настає.

При зараженні гельмінтозом велику роль грає стан імунної системи. Імунітет людини бореться з інвазіями, а також перешкоджає розвитку гельмінтозу в організмі. Відмічено, що імунітет людини, яка проживає в певному регіоні постійно, краще захищається від зараження гельмінтами, що мешкають в тому ж регіоні. Але при переїзді в регіон з іншим кліматом, імунітет людини часто буває слабкий в боротьбі з новим виглядом гельмінтів. Тому людям, що переїжджають в регіони з незвичними кліматичними умовами, варто дотримуватися особливої обережності.

Загальніспособи захисту від зараження:

1. Як можна частіше мити руки з милом.

2. Добре промивати споживані фрукти і овочі.

3. Не торкатися ґрунту в тих місцях, де вірогідне знаходження людського калу.

4. Не купатися у водоймищах із стоячою водою.


    продолжение
--PAGE_BREAK--1.5 Як виявляється гельмінтоз?


Гельмінтоз найчастіше з'являється в кишечнику людини, яка є найулюбленішим місцем проживання гельмінтів. Гельмінти часто  ті органи, в яких вони локалізовані, що викликає постійні незначні втрати крові, які можуть привести до анемії.

При гельмінтозі можливі токсикоз і алергія, які з'являються як результат діяльності гельмінтів. Особливо часто алергії з'являються при гострій формі гельмінтозу або при великій кількості гельмінтів в кишечнику. При гельмінтозі алергія виражається у вигляді різних висипань на шкірі, м'язових болів, легеневого синдрому і інших патологіях. При гострому гельмінтозі також можливі такі серйозні порушення, як алергічний міокардит, менінгоенцефаліт, гепатит і інші захворювання.

Якщо гельмінтоз набув хронічної форми, алергічні реакції стають слабо вираженими. Ч хворий на гельмінтоз звертається до лікаря саме на цій стадії.

Токсична дія при гельмінтозі виявляється втратою або зниженням апетиту, послабленням функції кишечнику, а також відставанням в розвитку хворого. Ці явища відбуваються за рахунок різних хімічних реакцій, що відбуваються в організмі, ураженому гельмінтозом.

При гельмінтозі також знижується загальна опірність організму, через що хворий може заразитися будь-якою іншою інфекцією, наприклад, туберкульозом. Оскільки останніми роками туберкульоз виявляється все частіше, необхідно активно боротися з гельмінтозом і застосовувати різні профілактичні заходи. За наявності гельмінтозу, всі інші інфекційні захворювання протікають у важчій формі і гірше піддаються процесу лікування.



Розділ 2. Гельмінтози у дітей 2.1 Гельмінти у дітей


Якщо  починає часто скаржитися на біль в животі, нудоту, головний біль, якщо він стає блідою,, погано їсть і спить, скрипить зубами уві сні, матері зазвичай приходить думка: а чи немає у нього глистів?

І в такому  є причина: гельмінтози часто протікають з подібними симптомами. І, звичайно, треба звернутися до лікаря, провести необхідні дослідження і терпляче, наполегливо зайнятися лікуванням.

Про терпіння доводиться говорити тому, що від деяких видів гельмінтів не так-то просто позбавитися. Але біда ще і в тому, що  дитина, вилікувавшись, заражається знов і знов. Тому хочеться перш за  поговорити про профілактику.

Де ж і як заражається дитина? Як показали багато чисельні дослідження, гельмінтози частіше загрожують дітям дошкільного і молодшого шкільного віку.

Виявлена і така чітка закономірність: чим гірше санітарно-гігієнічний стан населеного пункту, мікрорайону, двору, тим вище ризик захворювання дітей гельмінтозами, і зокрема аскаридозом і ентеробіозом (зараження гостриками).


Воно і зрозуміло. Адже яйця цих паразитичних черв'яків виділяються з фекаліями хворої людини. І там, де немає каналізації, де не містяться в порядку вигрібні ями і дворові туалети, вони удосталь потрапляють в грунт.

Яйця аскарид  виявляються в піску дитячих ігрових майданчиків. Сюди вони потрапляють головним чином в тих випадках, коли пісок беруть з ярів, кар'єрів, що забруднюються стічними водами.


Гельмінтами діти заражаються не лише копаючись в землі. Інше джерело небезпеки — немиті або погано вимиті овочі, ягоди. Особливо часто яйця гельмінтів виявляють на полуниці, оскільки багато  використовують для добрива грядок фекалії. Та і у воді, яку беруть із стоячих ставків і інших відкритих водоймищ для поливу городів, можуть виявитися яйця гельмінтів.

Чималу роль в поширенні гельмінтозів грають і мухи. На задвірках дачної ділянки або сільської садиби можна  побачити відкриту яму, куди недбайливі господарі скидають відходи і нечистоти. Ці ями стають  яєць гельмінтів. У сухі, жаркі дні тут рояться мухи, розносячи потім на своїх лапках небезпечний вантаж і залишаючи його усюди, куди сідають. А привабливі для них перш за все харчові продукти.

Як же попередити зараження гельмінтами?

Хочу ще раз нагадати мамам і всім, хто гуляє з: стежите,  діти не брали в рот пальці, іграшки, підняті із землі, а прийшовши додому з прогулянки, обов'язково відразу б мили руки. І не абияк, а ретельно, з милом. Боріться з мухами! Не залишайте відкритимипродукти, відра для сміття, затягуйте вікна сітками.

Дитячі пісочниці в дворах будинків, на ігрових майданчиках необхідно  в чистоті. Річ у тому, що в пісок можуть випорожнюватися собаки, а в їх кишечнику  паразитують особливі гельмінти — ехінококи, здатні викликати важко протікаючий гельмінтоз. Необхідно стежити,  там, де грають діти, власники собак не вигулювали своїх вихованців і ні в якому разі не випускали їх в пісочниці. Бажано також не рідше за один раз в місяць міняти в пісочницях пісок.

Дослідження, проведені останнім часом, показали, що яйця аскарид і гостриків можуть виявлятися на підлозі, на предметах домашнього ужитку. Як вони сюди потрапили? Звичайно, їх можна занести з вулиці разом з частинками землі. Але якщо в будинку є хворий на ентеробіоз і якщо він до того ж не дотримує гігієнічних правил, яйця гостриків можуть виявитися на його натільній і постільній білизні. Досить струсити такі забруднені трусики або простирадла,  яйця цих гельмінтів розсіялися по кімнаті.

У гостриків є одна особливість: вночі вони відкладають яйця  заднього проходу, виповзаючи з прямої кишки, що викликає свербіння; дитина розчісує шкіру в області заднього проходу, і яйця гостриків потрапляють під нігті, а звідти можуть бути знову занесені в рот. Тому одночасно з медикаментозним лікуванням ентеробіозу необхідно забезпечити і заходи профілактики. Щодня (вранці і увечері) підмивайте дитину теплою водою з милом, на ніч надівайте йому чисті трусики, вранці їх знімайте і кип'ятіть, щодня міняйтеі кип'ятіть або пропрасовуйте гарячою праскою постільну білизну. Кімнату прибирайте вологим способом, а ганчірки, якими користувалися при прибиранні, кип'ятіть. І, звичайно, щодня мийте гарячою водою з милом дитячий горщик, сидіння унітазу.

Давно відмічено, що діти, заражені гельмінтами, частіше хворіють на різні кишкові інфекції. І це не випадково: шляхи зараження схожі, головний передавач хвороботворного початку в тому і другом випадку — брудні руки. До того ж гельмінтоз, ослабляючи організм, знижує його опірність.


    продолжение
--PAGE_BREAK--2.2 Практичне дослідження гельмінтів у дітей


Дослідження проводилися  2-х груп дітей у віці від 7 до 12 років (8,5+-1,4):

а) що знаходилися на оздоровленні при затяжній течії процесу в санаторії гастроентерологічного профілю (20);

б) що лікувалися в стаціонарі у зв'язку з гострим епізодом шлунково-кишкових порушень (7).

Спостереження проведені восени 2002 р. Одноразове дослідження на гельмінти до прибуття у дитячу установу було негативним.

Вегето-резонансне тестування у всіх випадках проводилося одним лікарем на діагностичному приладі «ДЕТА-Д» і електронному медикаментозному селекторі «Дета-pharma». Апаратура дозволена до  і серійного виробництва комісією з нової медичної технології МЗ РФ, ліцензована і сертифікована, у основі ВРТ лежить метод електропунктурної діагностики по Р. Фоллю (ЕАФ) і біоелектронній функціональній діагностиці по Б. Шмідту и Х. Пфлауму.

Унаслідок відкриття інформаційно-функціональних взаємозв'язків біологічно активних точок (БАТ) і біологічно активних зон (БАЗ) шкіри з внутрішніми органами і тканинними системами, з'явилася можливість визначати функціональний стан останніх. Проводити функціональну і топічну діагностику. За допомогою ЕАФ можлива розшифровка клінічно неясних випадків, виявлення прихованих або латентних осередків інфекції, визначення етіологічних чинників, здійснення контролю за ефективністю лікування. Неінвазивність методу є зручною для використання в педіатричній практиці.

При позитивній відповіді ВРТ 17 дітям призначали біологічно активну добавку «ВИТИЙ Агор» (ТУ 9725-007-49936492-01), виготовлену 000 НПП «Біотика-з» в лікарської формі-капсули.

У одній капсулі міститься: полин гіркий, деревій, корінь кульбаби, лепехаболотна, м'ята перцева, хвощ польової, гвоздика, фенхель, імбир, вітамін С.

Лікування проводилося за схемою: 1 капсула 2 рази вдень після  протягом 5 тижнів, після закінчення курсу проводилося повторне вегеторезонансне тестування.

Діагностика по методу Фолля здійснювалася з  показників контрольних меридіальных крапок, а також всіх дистальних точок меридіанів, на яких були відхилення від норми. Потім проводилося тестування з використанням електронних копій діагнозів кишкових паразитів фірми «Staufen Pharma» на всіх точках відхилення в обов'язковому порядку вироблялося тестування наступних діагнозів: Amoben, Askaris, Oxyuren, Trychinos, Lambli Intestinales, Fasciola Hepat., Echinococcinum, Trematodes, Shistosoma.

Результати:

Відібрані для обстеження 20 дітей прямували в санаторій з наступними діагнозами: хронічний гастродуоденіт (12), дискінезія жовчовивідних шляхів(13), реактивний панкреатит (12), хронічний пієлонефрит (2), хронічний тонзиліт або аденоїдит (9), алергічні прояви(5), цефалгія (2), енурез (1), кардіопатія (1). Практично у всіх було в діагнозі поєднання 2-4 патологій з переважною поразкою травної системи.

При первинному спостереженні дітей провідною ознакою були скарги на болі в животі і хворобливість при його пальпації. Крім того, реєструвалися нудота (12), рідше блювота (4), гіркота в роті і сухість (6), печія (3). У всіх дітей був понижений апетит, при огляді визначалися печінка, що виступала на 1-2 см з, — під правої ребрової дуги.

В групі дітей, що отримували і не отримували «ВИТИЙ АГОР», віковий склад, профіль патології, терміни перебування в санаторії були рівними. Зіставлення в динаміці тривалості відмічених ознак показало швидші терміни зникнення болів в животі і хворобливості, диспепсичного дискомфорту в групі дітей, які отримували фітопрепарат.

При первинному обстеженні в 18 з 20 дітей санаторію ВРТ був позитивним, при цьому 1/3 випадки відносно двох гельмінтів. По частоті тієї, що зустрічається паразитів перші місця чи зайняли аскарид (6), гострики (5) лямблії (5). Паразити, що рідко зустрічаються, — лентец(4), амеба (3) і трихінелла (2) зазвичай виявлялися у поєднанні з іншими  (аскарида, гострик або в асоціації між собою. Негативні відповіді встановлені з нозондами Fasciola Нераt, Echinococcum, Trematodes Shistosoma.

Після курсу лікування БАД «ВІТАГОР» очищення від паразитів за даними повторного ВРТ-тесту сталося у всіх, окрім 1 дитини, в якого повторно виявлений позитивний тест з діагнозом амеба (раніше окрім нього визначався ще лентец).

У той же період обстежені 2 дитини, що не отримували фітопрепарат. Один з них дворазово мав негативні результати, в другого виявлені при першому дослідженні позитивні результати на гострики і аскариди. При другому дослідженні результат з діагнозом гострика і аскариди знову виявився позитивним, тобто санація без лікування не настал. Перед випискою зсанаторію самопочуття дітей покращало. Практично у всіх з'явився апетит, зникли болі в животі, скоротилися пальпаторні розміри печінки до 0,5-1,0 див. в пацієнтах, які одержували «ВІТАГОР» зворотна динаміка симптомів відбувалася протягом першого тижня, не оджержуючихпpeпаpaт в третині випадків болю і болі в  животі зникали пізніше, на 2-3й тижні перебування в санаторії.

Друга група з 7 дітей при напрямі в стаціонар мала наступні діагнози: гастроентерит (2), ентерит (1), ОРЗ з бронхоспастическим синдромом (3). Об'єднуючим чинником для всі служили болю в животі неяснoго генезу. Також у всіх була супутня патологія: алергічні прояви (4), хронічний тонзиліт (3).

У 7 обстежених дітей BPТ виявився позитивними діагнозами: аскарида (2) гострика (2), лямблії (3), трихінелла (2), тенія (1), шистoсoма (1) в 6 випадках були асoціації двох позитивних відповідей. У 1 дитяти було поєднання гельмінтів, що рідко зустрічаються, — позитивний результат з діагнозами шистoсoма, трихінелла.

Клінічні прояви:

Під час вступу характеризувалися симптомами інтоксикації, в т.ч. підвищеною температурою, нудотою і блювотою, слабістю, у 4 дітей — розрідженим і прискореним стільцем і в 4-х — вираженими катаральними явищами верхніх дихальних шляхів. Після ліквідації гострих проявів кишкового або респіраторного захворювань у дітей зберігалися слабкість, нудота, поширення болі в животі.

Після набуття позитивної відповіді при вегето-резонансному тестуванні і послаблення гострого процесу хворим був призначений «ВІТАГoР» за схемою: 1 капсула 2 рази в добу після їди курсом на 5 тижнів. Досить тривале перебування в стаціонарі було доцільним, і терапію фітопрепаратом продовжили в домашніх умовах — Одна дитина отримала лікування протягом 5 днів лише в стаціонарі. Через 5 тижнів результати ВРТ у нього по колишньому виявилися позитивними з діагнозом трихінелла. Після повного курсу терапії БАД «ВІТАГoР» ВРТ був негативним у 5 дітей.

Самопочуття 6 дітей було сповна задовільним, відновився апетит і скарги не відмічалися.

Обговорення:

2 положення в результаті виконаних досліджень потребують обговорення: специфічність діагностики ВРТ і необхідність проведення терапії при позитивних результатах.

Сумнів викликає невідповідність частоти позитивних знахідок ВРТ на гельмінти при негативних результатах рутинного обстеження. Проте ймовірно потрібно враховувати дефекти і неповноту лабораторного загальноприйнятого обстеження, використовуваного в даний час. Слід також звернути увагу на нові наукові дані паразитології про те, що 20% гельмінтів локалізуються усередині органів людини, тобто не можуть бути виявлені при копроскопії. Має значення і слабка інтенсивність глистових інвазій, яка може зумовити помилково негативний результат унаслідок труднощів пошуку.

Не виключено, що почастішанню позитивних відповідей ВРТ сприяє підвищена алергізація організму, яка відмічена у більшості обстежуваних дітей. Можливо, є схожість антигенів і виникнення не зовсім адекватного реагування ВРТ на діагнози паразитів, що рідко зустрічаються в нашому регіоні, таких як лентець, трихінелла, амеба і так далі.

В той же час, не можна не враховувати значення таких результатів, як поліпшення клінічних даних і появу негативних відповідей при ВРТ з тими ж діагнозами, які до проведення протипаразитарної терапії були позитивними.

У нашій роботі ефективним виявився фітопрепарат «ВІТАГОР». Побічних реакцій не виникало навіть у дітей з алергічними проявами.

Висновки:

1. Необхідно продовжити вивчення діагностичної цінності вегето-резонансного тестування, нагромаджуючи дані по порівнянності з результатами традиційного повноцінного обстеження.

2. Позитивні результати вживання протипаразитарного фітозбору «ВІТАГОР» дозволяють рекомендувати його використання у дітей, особливо у випадках затяжного перебігу гастроентерологічної патології, що супроводиться позитивними відповідями ВРТ з діагнозами різних гельмінтів.


    продолжение
--PAGE_BREAK--
еще рефераты
Еще работы по медицине