Реферат: Стратегічний менеджмент у зв`язку

--PAGE_BREAK--Укртелеком і світ


Співробітництво ВАТ «Укртелеком» базується на принципах партнерства з усiма мiжнародними органiзацiями, операторами, компанiями, урядовими та неурядовими iнститутами, якi функцiонують як в секторi телекомунiкацiй, так i за його межами, з врахуванням загальнодержавних iнтересiв України i на основi українського законодавства та мiжнародного права.

Метою такого співробітництва товариства є створення сприятливих умов для досягнення стратегiчних цiлей дiяльностi компанiї, залученню нових телекомунiкацiйних технологiй та методiв управлiння, формуванню позитивного iмiджу ВАТ «Укртелеком».

Укртелеком співпрацює за такими напрямками:

·                     вiдносини з iноземними опеpатоpами зв’язку та компанiями-постачальниками телекомунiкацiйного обладнання та послуг

·                     спiвпpаця з мiжнаpодними оpганiзацiями

·                     участь у мiжнародних телекомунiкацiйних проектах

·                     участь у заходах пpезентацiйної дiяльностi в пpоцесi пpиватизацiї ВАТ «Укpтелеком»

·                     вивчення пеpедового мiжнаpодного досвiду в галузi телекомунiкацiй


Мiжнароднi проекти


Географiчне положення України є дуже вигiдним з точки зору виходу на цифровi телекомунiкацiйнi мережi країн Європи, Азiї, Африки та Пiвнiчної Америки. Це обумовлює активну участь України у багатьох мiжнародних телекомунiкацiйних проектах.

Укртелеком є спiввласником 14 мiжнародних пiдводних систем передачi APHRODITE-2, BALTICA, BSFOCS, CADMOS, CANTAT-3, COLUMBUS-3, FLAG, ITUR, ODIN, RIOJA, SEA-ME-WE 2, SEA-ME-WE 3, TAT-12/TAT-13, UGARIT та системи зв'язку TEL/TAE.

У двох пiдводних системах ITUR та BSFOCS ВАТ «Укртелеком» є кiнцевою стороною i вiдповiдає за експлуатацiйний стан обладнання на станцiї в Каролiно-Бугаз.

Система ITUR (Iталiя — Туреччини — Україна — Росiя) — мiжнародна пiдводна волоконо-оптична лiнiя зв'язку, протяжнiстю 3500км. Введена в експлуатацiю 26 серпня 1996 року. Ця система дозволяє Українi мати вихiд до середземноморських та трансатлантичних кабелiв, з'єднує Україну з Туреччиною, Iталiєю та через цi країни з усiм свiтом.

Система BSFOCS (Чорноморська волоконо-оптична кабельна система), довжина лiнiї якої близько 2000 км, з'єднує Болгарiю, Україну та Росiю. З 1 вересня 2001 року система перебуває в комерцiйнiй експлуатацiї. Система дозволяє Українi мати вихiд на країни Закавказзя та Європи.

Для обслуговування та ремонту систем ITUR та BSFOCS була пiдписана угода MECMA (Середземноморська угода з обслуговування кабелю).

Транс-Азiатсько-Європейська(надалi ТАЄ)-найдовша в свiтi мiжнародна наземна волоконно-оптична лiнiя зв'язку довжиною близько 21 тисячi км. прокладена вiд м. Франкфурт-на-Майнi, Нiмеччина до м. Шанхай, Китай транзитом через Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан, Туркменистан, Iран, Туреччину, Грузiю, Вiрменiю, Азербайджан, Україну, Польщу, Бiлорусь, Угорщину та Австрiю. Введена в дiю в листопадi 1998 р. На базi органiзованих цифрових трактiв i каналiв по ВОЛЗ ТАЄ, як i по пiдводним системам, сьогоднi надаються найрiзноманiтнiшi послуги: телефоннi розмови, швидкiсна передача даних, послуги ISDN, вихiд на мережу Iнтернет.

Українська Сторона призначена Системним Адмiнiстратором ТАЄ та з 1 грудня 1999 р. виконує функцiї адмiнiстрування, контролю за технiчною експлуатацiєю та завантаженню лiнiї мiжнародним трафiком усiх держав, що беруть участь в проектi ТАЄ.


Аналіз зовнішнього тавнетрішнього середовища
Будь-яка організація перебуває й функціонує в середовищі. Кожна дія всіх без винятку організацій можливо тільки в тому випадку, якщо середовище допускає його здійснення.

Зовнішнє середовище є джерелом, що наповнюють організацію ресурсами, необхідними для підтримки її внутрішнього потенціалу на певному рівні. Організація перебуває в стані постійного обміну із зовнішнім середовищем, забезпечуючи тим самим собі можливість виживання. Завдання стратегічного керування полягає в забезпеченні взаємодії організації із середовищем, яке дозволяло б їй підтримувати її потенціал на рівні, необхідному для досягнення цілей.

Для результативного вивчення стану компонент макрооточення в організації створюється спеціальна система відстеження зовнішнього середовища. Дана система повинна здійснювати як проведення спеціальних спостережень, пов'язаних з якимись особливими подіями, так і проведення регулярних (звичайно раз у рік) спостережень за станом важливих для організації зовнішніх факторів. Проведення спостережень може здійснюватися безліччю різних способів. Найпоширенішими способами спостережень є:

·                   аналіз матеріалів, опублікованих у періодичній пресі, книгах і інших інформаційних виданнях;

·                   участь у професійних конференціях;

·                   аналіз досвіду діяльності організації;

·                   вивчення думки співробітників організації;

·                   проведення зборів і обговорень усередині організації;

·                   проведення зборів і обговорень усередині організації.

Вивчення компонентів макрооточення не повинне закінчуватися тільки констатацією того, у якому стані вони перебували або перебувають зараз. Важливо також розкрити тенденції, які характерні для зміни стану окремих важливих факторів і спробувати передбачити тренди розвитку цих факторів, щоб передбачити те, які погрози можуть очікувати організацію і які можливості можуть відкритися перед нею в майбутньому.

Система аналізу макрооточення дає необхідний ефект, якщо вона підтримується макрооточення дає необхідний ефект, якщо вона тісно пов'язана із системою планування в організації й, нарешті, якщо робота аналітиків, що працюють у цій системі, сполучається з роботою фахівців зі стратегічних питань, які в стані простежити зв'язок між даними про стан макрооточення й стратегічними завданнями організації й оцінити цю інформацію з погляду погроз і додаткових можливостей реалізації стратегії організації.

Вивчення безпосереднього оточення організації спрямоване на аналіз стану тих складових зовнішнього середовища, з якими організація перебуває в безпосередній взаємодії.

Споживачі

Аналіз споживачів як компоненти безпосереднього оточення організації в першу чергу має своїм завданням складання профілю тих, хто купує продукт, реалізований організацією. Вивчення споживачів дозволяє організації краще усвідомити те, на який обсяг послуг може розраховувати організація, якою мірою споживачі прихильні продукту саме даної організації, наскільки можна розширити коло потенційних споживачів, що очікує продукт у майбутньому й багато інше.

Профіль споживача може бути складений по наступних характеристиках:

·                   географічне місце розташування;

·                   демографічні характеристики (вік, сфера діяльності й т.п.);

·                   соціально-психологічні характеристики (положення в суспільстві, стиль поведінки, смаки, звички й т.п.);

·                   відносини споживача до продукту .

Вивчаючи споживача, фірма також усвідомлює для себе, наскільки сильні його позиції стосовно неї в процесі створення та надання продукту.

Надання послуг підприемством ВАТ «Укртелеком» здійснюється розділенням всіх телекомунікаційних послуг на два типи в залежності від типу передачі сигналу, на безпровідні послуги звязку та ті що надаються при використанні провідних технологій. Основначастина послуг здійснюеться за дпомогою провідних технологій.

Увесь обсяг послуг ВАТ «Укртелеком» реалізуе як приватним абонентам так і організаціям.

Усіх споживачів послуг ВАТ «Укртелеком» можна розділити на три групи:

1.                 Підприємства, або організації.

2.                 Квартирні абоненти.

3.                 Провайдери які беруть в оренду канали звязку.

Конкуренти

Аналіз конкурентів, тобто тих, з ким організації доводиться боротися за споживача й за ресурси, які вона прагне одержати із зовнішнього середовища, щоб забезпечити своє існування, займає особливе й дуже важливе місце в стратегічнім керуванні. Таке вивчення спрямоване на те, щоб виявити слабкі й сильні сторони конкурентів і на базі цього побудувати свою стратегію конкурентної боротьби.

Конкурентне середовище формується не тільки внутрішньогалузевими конкурентами, що провадять аналогічну продукцію, що й реалізують її на тому самому ринку. Суб'єктами конкурентного середовища є й ті фірми, які можуть увійти на ринок, а також ті, які провадять продукт, що заміщає. Крім них на конкурентне середовище організації впливають споживачі її продукту й постачальники, які, володіючи силою до торгу, можуть помітно послабити позицію організації.

Основним конкурентом на ринку України для підприємства ВАТ «Укртелеком» у сфері проводового звязку, та надання каналів звязку є компанії «Фарлеп» та «Голден-телеком», у сфері безпроводного звязку з наданням телекомунікаціїних послуг на основі технологій 3G, сутевих конкурентів немае так як ліцензія на використання даних технологій є тільки в ВАТ «Укртелеком», що в свою чергу дае змогу на певний час випередити своїх конкурентів.
    продолжение
--PAGE_BREAK--Аналіз внутрішнього середовища


Внутрішнє середовище організації – ця та частина загального середовища, яке перебуває в межах організації. Вона виявляє постійний і найбезпосередніший вплив на функціонування організації. Внутрішнє середовище має кілька складових, стан яких у сукупності визначає той потенціал і ті можливості, якими розташовує організація.

Складові внутрішнього середовища

Кадровий складова внутрішнього середовища охоплює такі процеси, як:

·                   взаємодія менеджерів і робітників;

·                   наймання, навчання й просування кадрів;

·                   оцінка результатів праці й стимулювання;

·                   створення й підтримка відносин між робітниками й т.п.

Організаційний складова включає:

·                   комунікаційні процеси;

·                   організаційні структури;

·                   норми, правила, процедури;

·                   розподіл прав і відповідальності;

·                   ієрархію підпорядкування.

У виробничий складова входять:

·                   виготовлення продукту;

·                   постачання й ведення складського господарства;

·                   обслуговування технічного парку;

·                   здійснення досліджень і розробок.

Маркетинговий складова внутрішнього середовища організації охоплює наступні сторони, які пов'язані з реалізацією продукції:

·                   стратегія продукту, стратегія ціноутворення;

·                   стратегія просування продукту на ринку;

·                   вибір ринків збуту й систем розподілу.

·                   Фінансовий складова включає:

·                   процеси, пов'язані із забезпеченням ефективного використання й руху грошових коштів в організації:

·                   підтримка винного рівня ліквідності й забезпечення прибутковості;

·                   створення інвестиційних можливостей і т.п.

Внутрішнє середовище як би повністю пронизується організаційною культурою, яка також повинна зазнати самому серйозному вивченню.
Сильні й слабкі сторони організації
Вивчення внутрішнього середовища спрямоване на з'ясування того, якими сильними й слабкими сторонами має організація. Сильні сторони служать базою, на яку організація опирається в конкурентній боротьбі і яку вона повинна прагнути розширювати й зміцнювати. Слабкі сторони – це предмет пильної уваги з боку керівництва, яке повинне робити все можливе, щоб позбутися їх.

Внутрішнє середовище досліджуваного підприємства характеризується наступними моментами:

Кадри

На підприємстві існує командно-адміністративний стиль керування. Незрозуміло, що є домінантою в системі цінностей вищого керівництва.

Кваліфікація менеджерів середнього рівня має середній рівень, що дозволяє їм справлятися з питаннями планування й контролю. Недолік підприємства полягає в тому, що висококваліфікованих фахівців на підприємстві не вистачає.

Кваліфікація персоналу відповідає поточним і майбутнім завданням підприємства. Однак керівництво не замислюється про майбутнє підприємства, не навчає в повній мірі фахівців.

Керівництво мотивує робітників тільки фінансово, в основному методи мотивації на підприємстві не використовуються.

Рівень зарплати на підприємстві не є вищим, чим у середньому по країн, це часто зумовлюе міграцію кваліфікованих кадрів в інші компанії.

Маркетинг

На підприємстві є відділ маркетингу на чолі з начальником відділу маркетингу. Відділ маркетингу займається вивченням ринку, маркетинговими дослідженнями.

Функцінування маркетингового відділу е досить низькою, так як не відображае реальної картини ринку.

Організаційна культура

Поряд з вивченням різних аспектів внутрішнього середовища організації дуже велике значення має також аналіз організаційної культури. Вона пронизує будь-яку організацію наскрізь, проявляючись у тому, як здійснюють свою роботу співробітники організації, як вони ставляться друг до друга й до організації в цілому. Організаційна культура може сприяти тому, що організація виступає сильн структурою, що стійко виживає в конкурентній боротьбі. Але може бути й так, що організаційна культура слабшає організацію, не даючи їй успішно розвиватися навіть у тому випадку, якщо вона має високий техніко-технологічний і фінансовий потенціал. Особлива важливість аналізу організаційної культури полягає в тому, що вона визначає не тільки відносини між людьми в організації, але також впливає на те, як організація будує свою взаємодію із зовнішнім оточенням, як ставиться до своїх клієнтів і які методи вибирає для ведення конкурентної боротьби.

Тому що організаційна культура не має явного прояву, те її складно вивчати. Однак проте є кілька стійких ознак, які допомагають оцінити ті слабкі й сильні сторони, які організаційна культура породжує в організації. Інформацію про організаційну культуру можна одержати з різних публікацій, у яких організація представляє себе. Організації із сильною організаційною культурою прагнуть підкреслити важливість людей, що працюють у ній, приділяють великої увагу роз'ясненню своєї філософії, пропаганді своїх цінностей. У той же час для організацій зі слабкою організаційною культурою характерне прагнення в публікаціях говорити про формальні організаційні й кількісні аспекти своєї діяльності.


    продолжение
--PAGE_BREAK--
еще рефераты
Еще работы по менеджменту