Реферат: Економічна діяльність ТОВ Добриня продукти

--PAGE_BREAK--


Шкала оцінки: ступінь впливу

1 – мінімальний вплив

2 – середній вплив

3 – максимальний вплив

Висновок до Таблиці 1.1:

Завдяки проведенню досліджень було встановлено, що найбільш негативно на діяльність підприємства впливають такі чинники макросередовища підприємства як:

·                   неузгодження дій Президента і Верховної Ради;

·                   посилення між партійної боротьби;

·                   гальмування економічних реформ;

·                   постійні зміни в законодавстві України;

·                   недоопрацьованність законодавчих актів, які торкаються підприємницької діяльності;

·                   падіння темпів виробництва;

·                   інфляційні процеси;

·                   жорстка податкова політика

Проведемо оцінку чинників мікросередовища безпосереднього оточення підприємства. Для цього використаємо метод експертних оцінок та статистичні данні, отриману інформацію згрупуємо у Таблицю 1.2.
Таблиця 1.2 Оцінка чинників мікросередовища безпосереднього оточення підприємства ТОВ «Добриня продукти»
--PAGE_BREAK--


Шкала оцінки: ступінь впливу 1 – мінімальний вплив

2 – середній вплив

3 – максимальний вплив


Висновок до Таблиці 1.2:

Завдяки проведенню досліджень було встановлено, що найбільш негативно на діяльність підприємства впливають такі чинники мікросередовища підприємства як:

·                   цінова еластичність ресурсів;

·                   високий ступінь інтенсивності конкуренції;

·                   фінансовий стан;

·                   регуляторні обмеження з боку держави;

·                   контрактні зобов'язання обмежуючі свободу на ринку

Розглянемо основних постачальників молока підприємству. Отриманні данні згруповані у Таблиці 1.3.
Таблиця 1.3 Основні постачальники підприємства ТОВ «Добриня продукти»



Проведемо аналіз привабливості постачальників молока. Для цього згрупуємо данні використовуючи метод експертних оцінок у Таблицю 1.4.
Таблиця 1.4 Оцінка привабливості постачальника для ТОВ «Добриня продукти»


Шкала оцінки 5 – максимально привабливий

1 – мінімально привабливий

Висновок до Таблиці 1.4:

Завдяки проведенню досліджень було встановлено, що найбільш привабливим для підприємства постачальником є Донецький міський молокозавод №2. Це зумовлено багатьма чинниками, впливовими на діяльність підприємства.

Розглянемо конкурентні сили основних постачальників молока. Для цього згрупуємо отримані у ході досліджень у Таблицю 1.5.Присвоїмо кожному з постачальників номер для простіших розрахунків: Донецький міський молокозавод №2(постачальник 1); Мар’янський молокозавод №3(постачальник 2);
Таблиця 1.5 Оцінка конкурентної сили основних постачальників ТОВ «Добриня продукти»



Шкала оцінки 5 – максимально привабливий

1 – мінімально привабливий

Висновок до Таблиці 1.5:

З даних таблиці можна зробити висновок, що найбільш надійним постачальником є постачальник 1- Донецький міський молокозавод №2. Це пояснюється тим, що в нього більш позитивних тенденцій ніж у інших.

Розглянемо канали збуту підприємства ТОВ «Добриня продукти» представлені у Таблиці 1.6.
Таблиця 1.6 Канали збуту підприємства ТОВ «Добриня продукти»



Споживачами продукції є населення, заклади громадського харчування, торгові організації та інші. Оскільки підприємство виробляє продукти харчування, то вік та соціальний стан споживачів не має значення, тому що ціни виробів розраховані на будь-який бюджет споживачів та смак.

Проведемо експертну оцінку якісних показників конкурентоспроможності досліджуваного підприємства і основного конкурента. Отриману інформацію згрупуємо у Таблицю 1.7.
Таблиця 1.7 Експертні оцінки якісних показників конкурентоспроможності ТОВ «Добриня продукти» та ТМ «Марічка»



Шкала оцінки 1 – мінімальний рівень досліджуваного показника

10 – максимальний рівень досліджуваного показника

Висновок до Таблиці 1.7:

Завдяки проведенню досліджень було встановлено, що ТОВ «Добриня продукти» в порівнянні з його конкурентом на регіональному ринку ТМ «Марічка» є найбільш конкурентоспроможнім по багатьом параметрам. Це зумовлено зокрема тим, що на ТОВ «Добриня продукти» в порівнянні з конкурентом – ТМ«Марічка» використовуються більш сучасні технології виробництва, а також сучасний стиль керівництва та координації дій працівників підприємства.

Проаналізуємо характер впливу на підприємство контактних аудиторій використовуючи метод експертних оцінок. Отриману інформацію згрупуємо у Таблицю 1.8.




Таблиця 1.8 Характеристика взаємовідношення підприємстваТОВ «Добриня продукти»і контактних аудиторій



Висновок до Таблиці 1.8:

Найбільш вагомий вплив на підприємство мають державні і муніципальні установи, оскільки контролюють і регулюють діяльність підприємства та є безпосереднім проявом політико-правових чинників макросередовища підприємства.

Ознайомимось з законодавчими актами, що визначають діяльність підприємства та напрями застосування цих актів в господарській діяльності підприємства. Данні наведенні у Таблиці 1.9
Таблиця 1.9 Карта переліку законодавчих актів, що визначають діяльність підприємства ТОВ «Добриня продукти»
--PAGE_BREAK--


1.3 Внутрішнє середовище підприємства
Для аналізу розподілу функціональних обов'язків і відповідності фактично виконуваних видів управлінської роботи регламентам складемо матрицю розподілу функцій в апараті управління підприємством на прикладі декількох відділів. (табл. 1.10)
Таблиця 1.10 Матриця розподілу функцій в апараті управління підприємства ТОВ «Добриня продукти»



Висновок до Таблиці 1.10:

Завдяки проведенню досліджень було встановлено, що кожний із відділів виконує свої функції у повному обсязі. Було запропоновано декілька заходів для вдосконалення контролю за виконанням функцій кожним відділом. На основі матриці розподілу функцій розрахуємо коефіцієнт повноти охвату функцій для основних функціональних відділів підприємства.

Для розрахунку цього коефіцієнта необхідно експертним шляхом, на основі вивчення положень про функціональні відділи, розрахувати співвідношення між функціями, які фактично мають місце в даному підприємстві і функціями, які перераховані в конкретних положеннях.
Таблиця 1.11 Розрахунок коефіцієнта повноти охвату функцій відділів підприємства ТОВ «Добриня продукти»


Висновок до Таблиці 1.11:

З наведених у Таблиці 1.11 даних можна зробити висновок, що у найбільш повному обсязі свої функції виконує відділ збуту та економічний відділ.
1.4 Економічна характеристика підприємства
Проведемо загальний економічний аналіз господарсько-фінансової діяльності підприємства, проаналізуємо основні показники господарської діяльності підприємства у звітному періоді порівняно із попереднім (табл. 1.12).
Таблиця 1.12 Основні показники господарської діяльності підприємства ТОВ «Добриня продукти»



Висновок до Таблиці 1.12:

З наведених у Таблиці 1.12 даних можна зробити висновок, що :

·                   у 2008році виручка від реалізації збільшилась у порівнянні з 2007 роком на 67433 тис.грн., чи на 40,38%;

·                   у 2008 році поточні витрати виробництва збільшились у порівнянні з 2007 роком на 65040тис.грн., чи на 44,89%;

·                   у 2008 році чистий прибуток підприємства скоротився у порівнянні з 2007 роком на 392 тис.грн., чи на 22,75%;

·                   у 2008 році середньооблікова кількість робітниківу порівнянні з 2007 роком скоротилась на 367 чоловік, чи на 25,19%;

·                   у 2008 році середньомісячна заробітна платня 1-го робітникау порівнянні з 2007 роком збільшилась на 421,60 грн., чи на 49,15%.


2. Ресурcний потенціал підприємства
Проаналізуємо динаміку об’єму і структури ресурсів підприємства, використовуючи Форму №1 «Баланс», Форму №2 «Звіт про фінансові результати» згрупуємо отриманну інформацію у Таблицю 2.1.
Таблиця 2.1 Аналіз динаміки об’єму і структури ресурсів підприємства ТОВ «Добриня продукти»



Висновок до Таблиці 2.1:

З даних Таблиці 2.1. можна зробити висновок, що у 2008 році середньорічна вартість оборотних активів підприємства у порівнянні з 2007 роком збільшилась на 36008 тис.грн., або на 40,23%. Загалом у 2008році сукупні ресурси у порівнянні з 2007 роком збільшились на 54852 тис.грн., або на 32,52%.




3. Матеріально-технічна база підприємства
Визначимо склад необоротних активів підприємства. Для цього проаналізуємо динаміку, об’єм і структуру необоротних активів підприємства, використовуючи Форму №1 «Баланс», згрупуємо отриману інформацію у Таблицю 3.1
Таблиця 3.1 Аналіз необоротних активів підприємства ТОВ «Добриня продукти»



Висновок до Таблиці 3.1: З даних Таблиці 3.1. можна зробити висновок, що у 2008 році сума необоротних активів підприємства збільшилась на 18714 тис.грн. у порівнянні з 2007 роком, а сума фінансових інвестицій скоротилась на 3083 тис.грн., або на 6,33% у порівнянні з 2007 роком. Проаналізуємо наявність і рух основних фондів підприємства в звітному періоді відповідно до їх структури залежно від:

·                 характеру використання

·                 цільового призначення

·                 участі в технологічному процесі

·                 джерел формування

Розрахунки представлені в Таблиці 3.2.
Таблиця 3.2Аналіз оборотних активів підприємства ТОВ «Добриня продукти»


Висновок до Таблиці 3.2:

З даних Таблиці 3.2. можна зробити висновок, що у 2008 році сума оборотних активів підприємства збільшилась на 39008 тис.грн. у порівнянні з 2007 роком, а сума готової продукції скоротилась на 4388 тис.грн., або на 5,62% у порівнянні з 2007 роком. Позитивна тенденція також спостерігається стосовно суми грошових коштів та їх еквівалентів у національній валюті, а саме збільшення на 37тис.грн. у порівнянні з 2007 роком.




4. Трудові ресурси підприємства
Визначимо чисельність і структуру працівників підприємства, їх динаміку впродовж аналітичного періоду. Данні згрупуємо у Таблицю 4.1.


    продолжение
--PAGE_BREAK--Таблиця 4.1 Кадровий склад підприємстваТОВ «Добриня продукти»


Висновок до Таблиці 4.1:

З даних Таблиці 4.1. можна зробити висновок, що найбільша кількість скорочень спостерігається серед виробничого персоналу, у порівняні з 2007 роком на 330 чоловік, або на 7,16%.

Проаналізуємо рівень освіти та динаміку кількості персоналу підприємства. Отриманні данні згрупуємо в Таблиці 4.2.


Таблиця 4.2 Характеристика рівня освіти персоналу підприємстваТОВ «Добриня продукти»     продолжение
--PAGE_BREAK--



Висновок до Таблиці 4.2:

Дані Таблиці 4.2. вказують на те, що серед працівників підприємства домінує кількість людей з вищою освітою, але їх кількість у 2008 році скоротилась на 70чоловік, або на 6,74%.

Проаналізуємо склад кадрів підприємства по віку. Отриманні данні згрупуємо у Таблицю 4.3.
Таблиця 4.3тХарактеристика складу кадрів підприємства ТОВ «Добриня продукти» по віку
--PAGE_BREAK--


Висновок до Таблиці 4.3:

Дані Таблиці 4.3. свідчать про те, що серед працівників підприємства домінує кількість людей в віці від 30 до 45 років і ці працівники мають вищу освіту. Однак у 2008 році у порівнянні з 2007 роком їх кількість скоротилась на 20 чоловік.

Виявімо тенденції та причини руху кадрів. Проаналізуємо отриманні данні та згрупуємо їх в Таблицю 4.4.




Таблиця 4.4 Характеристика руху кадрів підприємства ТОВ «Добриня продукти»



Висновок до Таблиці 4.4:

З даних Таблиці 4.4. можна зробити висновок, що найбільша кількість скорочень спостерігається через звільнення за власним бажанням, у порівнянні з 2007роком на 160чоловік більше та через порушення трудової дисципліни, у порівняні з 2007 роком на 130 чоловік більше.

Зробимо більш детальний аналіз трудових ресурсів. Визначимо чинники, які впливають на укомплектованість персоналу підприємства, ефективність використання робочого часу. Отриманні данні згрупуємо у Таблицю 4.5.
Таблиця 4.5.Аналіз трудових ресурсів підприємства ТОВ «Добриня продукти»



Висновок до Таблиці 4.5:

Дані Таблиці 4.5. свідчать про те, що у 2008 році скоротилась кількість не відпрацьованих чоловіко-годин у порівнянні з 2007 роком на 21632 годину. Зокрема це пов’язано з тим, що скоротилась кількість працівників на 367 чоловік у порівнянні з 2007 роком.

Проаналізуємо динаміку показників з праці і заробітної платні. Згрупуємо отриману інформацію у Таблицю 4.6.
Таблиця 4.6. Динаміка показників з праці і заробітної платні підприємства ТОВ «Добриня продукти»
--PAGE_BREAK--
еще рефераты
Еще работы по мировой экономике