Реферат: Формування екологічної свідомості школярів

ЗМІСТ

ВСТУП

Розділ I. Аналіз стану проблеми формування екологічної свідомості (науковий і методичний аспекти)

1.1 Свідомість як психолого-педагогічна категорія

1.2 Роль і місце екології в навчанні

Розділ II. Методика формування екологічної свідомості в викладанні природничих дисциплін

2.1 Зв'язок екологічної освіти і природничих дисциплін

2.2 Формування дбайливого відношення школярів до природи

2.3 Умови формування екологічних знань

Розділ III. Організація і проведення дидактичних ігор з екологічним змістом

Висновок

Списоквикористаних джерел

ВСТУП

Проблема взаємозв'язку людини з природою не нова, вона мала місце завжди. Але зараз, в даний час, екологічна проблема взаємодії людини і природи, а також дії людського суспільства на оточуючу середовище стала дуже гострою і прийняла величезні масштаби. Планету може врятувати лише діяльність людей, що виконується на основі глибокого розуміння законів природи, облік численних взаємодій в природних угрупованнях, усвідомлення того, що людина це всього лише частина природи. Це означає, що еколого-етична проблема постає сьогодні не тільки як проблема збереження навколишнього середовища від забруднення та інших негативних впливів господарської діяльності людини на Землі. Вона зростає в проблему запобігання стихійної дії людей на природу, в свідому, цілеспрямовану, взаємодію, що планомірно розвивається, з нею. Така взаємодія здійсненна за наявності в кожній людині достатнього рівня еколого-етичної культури, екологічної і етичної свідомості, формування яких починається з дитинства і продовжується все життя.

В умовах екологічної катастрофи, що насувається, величезне значення надається екологічній освіті і вихованню людей різного віку і професій.

Наукова основа охорони природи включає різноманітні області природничонаукових і гуманітарних знань, серед них основне місце займає екологія, яка, у свою чергу, тісно пов'язана з іншими біологічними і географічними науками. Екологія з чисто біологічної науки в 60-ті роки трансформувалася в загальну проблему. В 70-ті роки відбулася швидка екологізація природознавства. Екологічний підхід стає загальним.

Екологічні проблеми в сучасних умовах переходу суспільства до ринкової економіки викликають кризу моральності, адже екологія і моральність взаємообумовлені. Тому питання екології необхідно розглядати у взаємозв'язку з етичним вихованням. Поки що проблеми екологічного і етичного виховання мало досліджені. Теорія взаємозв'язку екологічного і етичного виховання підлітків розкрита слабо, практика еколого-етичного виховання розроблена недостатньо. Все це ставить перед педагогічною наукою задачу розробки багатоманітної еколого-етичного освіти учнів різних типів шкіл: гімназій, загальноосвітніх шкіл, ліцеїв і т.д.

Досліджувана проблема широка, вона ставиться не вперше. В розвиток теорії етичного виховання в процесі спілкування з природою великий внесок внесли відомі діячі педагогічної науки і освіти К.Д.Ушинський, В.Г.Огородніков, В.А.Сухомлинський та ін.

Культивування нової свідомості по відношенню до природи процес тривалий, пов'язаний з екологічними, соціальними та іншими умовами життя суспільства. В обстановці погіршення екологічної ситуації в країні, зниження життєвого рівня, відсутність стійких етичних орієнтирів, домінування споживацької психології, обмежено короткочасною вигодою без довгострокового прогнозу.

Формування екологічної свідомості найважливіша задача школи в даний час. Зараз дуже багато екологічних проблем. І не тільки в Україні, але і у всьому світі. Це походить від того, що школа завжди дуже мало надавала увагу екологічній освіті і вихованню вчаться.

Одною з основних причин незрілості екологічної свідомості людей потрібно рахувати недостатньо ефективну систему екологічного виховання і утворення населення. Далеко не кожна людина має нагоду залучитися до розуміння екологічних проблем на рівні великої науки, уявлення про ці проблеми складається часом вельми випадковим чином: під впливом буденних вражень або з повідомлень засобів масової інформації.

Нинішня екологічна ситуація така, що більше не можна обійтися без радикальних і всебічних перетворень практично всіх аспектів суспільного життя. Істотні перетворення повинні зазнати наукові знання плані подолання їх традиційної роз'єднаності і наповнення природних наук гуманістичним змістом, а суспільних природничо-науковим. Більш органічний і повний, ніж раніше, синтез наук необхідна передумова формування такої комплексної області наукового знання, як соціальна екологія, яку вже неможливо беззастережно віднести ні до суспільних, ні до природних наук. Сьогодні життєво необхідна екологізація всіх сфер суспільного життя. І перш за все, звичайно, повинна бути екологізована сама людина у всіх сферах її діяльності: у виробництві, побуту, у вихованні і навчанні. Екологічна проблема має ряд таких особливостей, які дуже важливо враховувати в процесі екологічного виховання і освіти людей.

Перша умова успіху екологічної освіти і виховання достатньо висока точність даних про стан біосфери в цілому І окремих її регіонів, крім того, точні дані необхідно доповнювати відомостями про ті взаємозв'язані наслідки, які може спричинити за собою та або інша приватна на перший погляд зміна якого-небудь компоненту біосфери.

Друга умова успіху екологічного виховання необхідність комплексного характеру освітлення екологічних явищ. Важливо відтворити не тільки складну сукупність природних процесів, але і дати їх у відношенні до подій людського суспільства. Пріоритет природних цінностей важливо підкреслювати ще і тому, що всією колишньою теорією боротьби з природою, люди виховувалися в дусі запеклої, непримиренної конфронтації з природним середовищем, природними умовами, які нерідко виставлялися саме як відстала сила, як перешкода на шляху до досягнення практичних цілей: добробуту, достатку.

Головна ж проблема, яку вирішити просто необхідно, це дія на свідомість людей, щоб відбувся нарешті перехід від спрощеного, метафізичного розуміння проблеми взаємодії суспільства і природи до більш

адекватного (сучасному) розуміння. Екологічна свідомість в розвиненому вигляді формується на основі пізнання людьми законів цілісності природного середовища і тих законів, які повинні зумовити людську діяльність в цілях збереження життєздатного стану природи. Зрозуміло, що стихійно подібні знання не можуть стати надбанням людини навіть в тому випадку, якщо вона має в своєму розпорядженні високий рівень освіти і культури. Тут необхідна спеціальна підготовка, відповідна індивідуальним особливостям. Особлива складність полягає в тому, що процес формування екологічної свідомості повинен охопити всі вікові групи учнів, адже їм властиві далеко не однакові можливості сприйняття знань. От чому необхідний найширший спектр методичних і дидактичних прийомів.

Крім того, екологічна освіта тільки в тому разі буде мати помітну дію на спосіб мислення і дій людини, якщо охопить як раціональну, так емоційну її сферу, якщо наукові докази схвилюють її і будуть нею сприйняті, як власні, тільки тоді стане можливим переконання, яке завжди суто особисте.

Актуальність проблеми і її недостатня розробленість визначили вибір теми курсової роботи:«Екологічна освіта школярів в процесі викладання природничих дисциплін „

Мета дослідження: теоретично обґрунтувати та експериментально довести форми, методи і засоби підвищення ефективності формування екологічної свідомості учнів 6-9 класів, в процесі вивчення природничих дисциплін (фізики, хімії, біології, географії).

Об'єкт дослідження: формування екологічної свідомості учнів на уроках і в позаурочний час.

Предмет дослідження: формування екологічної свідомості учнів 6-9 класів, при вивченні природничих дисциплін.

Аналіз стану проблеми в теорії і практиці дозволяє висунути гіпотезу: процес формування екологічної свідомості вчаться підліткового віку при вивченні предметів природничого циклу здійснюватиметься успішніше, якщо:

в програмах і підручниках відповідних дисциплін чітко І конкретно вичленять екологічні проблеми;

будуть посилені екологічні елементи взаємозв'язку предметів природничого циклу;

питання екології розглядатимуться у взаємозв'язку забезпечуватиметься їх практична спрямованість;

здійснюватиметься поетапне виховання вчаться за допомогою включення їх в різноманітні форми учбової і позаурочної екологічної діяльності;

в процесі екологічного виховання враховуватимуться як вікові особливості підлітків, так і особливості екологічних проблем регіону. Висунута гіпотеза визначила наступнізавдання дослідження:

розкрити історичні передумови розвитку досліджуваної проблеми, уточнити поняття “екологічна свідомість», розкрити його характеристики;

визначити екологічний потенціал учбових програм і зміст предметів природничого циклу;

Людина, на відміну від всіх інших мешканців Землі, в процесі діяльності здатна ставити перед собою певні задачі. І, будучи біологічно єдиним цілим, людство виступає як могутній чинник в геологічному процесі. Тривалість антропогенної дії на природу оцінюється мільйонами років, причому історичний процес людських суспільств охоплює в ньому декілька сотень тисячоліть.

Структура: Робота складаєтьсязі вступу, 3-х розділів, висновку, списку використаних джерел.

РОЗДІЛ І. АНАЛІЗ СТАНУ ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ СВІДОМОСТІ (НАУКОВИЙ І МЕТОДИЧНИЙ АСПЕКТИ)

--PAGE_BREAK--

Виховання поважного відношення людей до природи своїми коренями йде вглиб століть. На зорі свого життя на Землі людина повинна була вести жорстоку боротьбу за своє існування. Масштаб впливу його на оточуючу середовище у той час був вельми незначним. В ході розвитку людства його пасивна залежність від сил природи все більш поступалася місцем активному впливу, і поступово люди почали пізнавати закони природи і вивчати природні явища. Все це сприяло появі і розвитку природних наук ботаніки, зоології, географії і Інших. При вивченні рослин і тварин люди поступово почали звертати увагу на їх взаємостосунки і на необхідність дбайливого відношення людини до природи. Історичними передумовами формування екологічної свідомості були етичні І гуманні відносини людей до природи, особливо до тваринного світу.[18,223 ].

Екологічна свідомість це розуміння необхідності охорони природи, усвідомлення наслідків недбайливого відношення до неї. Крім того, екологічна свідомість це розуміння і усвідомлення того, що кожна людина несе відповідальність за збереження як окремих видів тварин і рослин, так і в цілому життя на Землі.

Але для того, щоб до кінця зрозуміти і розібратися, що ж така екологічна свідомість і яким чином його можна формувати в учнів, спочатку подивимося, що ж така свідомість взагалі.

1.1 Свідомість як психолого-педагогічна категорія

Свідомість ця єдність всіх психічних станів і властивостей людини, як особистості. Воно є надзвичайно складним процесом активного віддзеркалення і духовного освоєння об'єктивної дійсності. Свідомість є єдністю всіх форм пізнання і переживань людини і її відношення до того, що вона відображає. Це специфічна форма життєдіяльності людини, продукт її взаємостосунків з об'єктивною дійсністю. В процесі життя на кожну людину впливають предмети і явища, події і інші люди, що становлять навколишній його світ. Але людина, підпадаючи під впливи зовнішнього світу, так чи інакше впливає на нього: щось використовує для задоволення своїх потреб, від якихось впливів прагне відхилитися, чомусь протистоїть, щось створює. Людина не тільки певним чином відноситься до об'єктивної дійсності. На відміну від тварини він безумовно відноситься до своєї життєдіяльності, тобто до свого власного відношення, об'єктивно направленому на навколишній його світ. Це і є показник того, що життєдіяльність людини свідома. Свідомість не додається до психіки людини, а сама є суб'єктивною стороною психіки.[1,350].

Які ж найважливіші характеристики свідомості? Перша дана вже в самому його найменуванні: свідомість. Людська свідомість включає сукупність знання про навколишній нас світ. В структуру свідомості, таким чином, входять найважливіші пізнавальні процеси, за допомогою яких чоловік постійно збагатив свої знання. До числа цих процесів можуть бути віднесені відчуття і сприйняття, пам'ять, уява і мислення. З допомогою відчуттів і сприйнять при безпосередньому віддзеркаленні впливаючих на мозок подразників в свідомості складається плотська картина миру, яким він представляється людині в даний момент. Пам'ять дозволяє відновити в свідомості образи минулого. Уява — будувати образні моделі того, що є об'єктом потреби, але відсутнє в даний час. Мислення забезпечує рішення задач шляхом узагальнення знань. Порушення, розлад, не говорячи вже про повний розпад будь-якого з вказаних психічних пізнавальних процесів, неминуче стає розладом свідомості.

Друга характеристика свідомості закріплена в ній виразна відмінність суб'єкта і об'єкта, тобто того, що належить «Я» людини і його не «Я». Людина, вперше в історії органічного світу виділилася з нього і протиставила себе оточуючому, продовжує зберігати в своїй свідомості зіставлення І розрізнення. Вона єдина серед живих істот здатна здійснити самопізнання, тобто обернути психічну діяльність на дослідження самої себе.[24,140 ].

Третя характеристика свідомості забезпечення цілеспрямованої діяльності людини. У функції свідомості входить формулювання цілей діяльності, при цьому складаються і зважуються її мотиви, ухвалюються вольові рішення, враховується хід виконання дій і вноситься в нього всі необхідні коректування і т.д. Всяке порушення в результаті хвороби або з яких-небудь Інших причин можливості здійснити цілеспрямовану діяльність, її координацію і спрямованість розглядається, як порушення свідомості.

Нарешті, четверта характеристика свідомості включення в її склад певного компоненту. В свідомість людини неминуче входить світ відчуттів, де знаходять віддзеркалення об'єктивні І перш за все загальнолюдські відносини, в які включена людина. В свідомості людини представлені емоційні оцінки між особових відносин. І тут, як і в багатьох інших випадках, патологія допомагає краще зрозуміти єство нормальної свідомості.

Поняття «свідомість» вживається в психології, психіатрії і інших науках в значенні, що відповідає приведеним вище основним її характеристикам. При цьому психіатри, перед якими постійно виникає питання про наявність, збереження або порушення свідомості у хворого, під свідомістю розуміють властиві психіці даної людини можливості віддавати звіт про місце, час, навколишнє оточення, стан і образ дій власної особистості. Людина, у якої збережена ясна свідомість, оцінює нову поступаючу в мозок інформацію з урахуванням тієї, що вже є у неї знань і виділяє себе з навколишнього середовища, зберігає систему відносин, що склалася, до інших людей і до навколишньої дійсності і на основі цих даних управляє своєю поведінкою. Свідомість, будучи суспільним продуктом, належить тільки людині.[19,479 ].

Тварини свідомістю не володіють.

Свідомість в широкому філософському значенні вища, специфічно людська форма активного віддзеркалення дійсності; в більш спеціальному розуміння людиною навколишнього світу, процесів, що відбуваються в ньому, своїх дій, думок, свого відношення до зовнішнього світу і до самого себе; попередня уявна побудова передбачуваних дій і передбачення їх результатів.

Свідомість має складну системну будову. Вона структурно організована, і всі елементи цієї структури складають єдине ціле. Розгляд структури свідомості може здійснюватися на різних підставах.

Структурними елементами свідомості є відчуття, сприйняття, уявлення, мислення, відчуття. Мислення тісно пов'язані зі всіма сторонами життя, з реальними спонуками, інтересами, потягами мислячої людини.

В своїх діях люди виходять з потреб, мотивів, інтересів, переслідують певну мету, керуються ідеями. Це і значить, що діють свідомо.

Коли говорять: «людина вчинила той або Інший вчинок несвідомо», то мають у вигляді, що віна не передбачила ті наслідки, до яких веде даний вчинок. Вчинок володіє якістю свідомості лише постільки, оскільки він є виразом задуму, наміру, мети. Цілеспрямованість — це серцевина свідомості: перш ніж що не будь зробити реально людина робить це в своїй уяві виявити, теоретично обґрунтувати і експериментально перевірити педагогічні умови, форми і методи формування екологічної свідомості учнів в процесі вивчення природничих дисциплін.

Ядро свідомості знання. Відчуття, сприйняття і уявлення це рівень плотської свідомості. Логічне мислення вищий рівень усвідомлення дійсності. Це інтелектуальна форма свідомості. Свідомість виявляється також у формі волі і відчуття.

Розуміння свідомості в матеріалістичній психології і філософії звичайно походить з двох принципів: з визнання свідомості функцією мозку і з того, що він є віддзеркаленням зовнішніх дій.

Класичні праці І.М. Сєченова, розкрили рефлекторну П.Павлова, І.Е.Введенського, А.А.Ухтомського і їх послідовників природу психіки і дали можливість зрозуміти свідомість, як систему активної Діяльності, яка формується під впливом зовнішнього світу. Але відбивна діяльність мозку характеризується не тільки її функціональними механізмами, але і її змістом, тобто тим, що саме відображається мозком в існування того, що в реальній дійсності. Об'єктом свідомості є матеріальний світ, духовна культура, сама людина, особа, а органом людський мозок.[20,256 ].

Формування свідомості людини пов'язано з виникненням суспільних відносин, які вимагали підкорення життя індивіда спеціально фіксованій системі потреб, обов'язків, дисципліні поведінки, виражених і регульованих за допомогою мови, звичаїв і обрядів, що історично склалися

Дитина народжується на світ з певними анатомо-фізіологічними «задатками», які є продуктами тривалої біологічної еволюції, що відклалася в спадково закріплених «кодах». Але самі по собі ці задатки не можуть привести до виникнення складних психічних здібностей. Біологічна спадковість вручає дитині можливість формування здатності мислити по-людськи. Але ця здатність не спонтанно дозріває в процесі Індивідуального розвитку людини, а формується. Елементарний рівень свідомості формується вже в дошкільному віці, головним чином в процесі ігрової діяльності і спілкуванні з дорослими. В шкільному віці свідомість розвивається на основі учбової, суспільної, трудової діяльності, під визначальною увагою зростаючих вимог життя, колективу, суспільства. Саме школа забезпечує цілеспрямовану, систематичну, планомірну, різносторонню, змістовну дію суспільства на дітей. Разом з тим, на дитину величезний вплив має сім'я, а також література, радіо, кіно і театр.

На ранній стадії розвитку свідомість формується через плотсько-практичне наочне відчуття. Потім розвиваються наочно-об'єктні форми свідомості найближчого середовища, вслід за чим формується мислення в поняттях. За безпосередньою плотською діяльністю речей в мисленні відкривається істотний зв'язок явищ. Розвивається більш висока форма наочної свідомості, з якою пов'язаний І розвиток самосвідомості. Формування свідомості І самосвідомості нерозривний пов'язано з освоєнням змісту людської культури, з оволодінням соціальними нормами поведінки, що історично склалися, мислення, правилами мови.

Тільки в процесі навчання і виховання відбувається процес розвитку дитини, формування його свідомості. Спочатку у дитини свідомість має найпростішу будову. Воно полягає у віддзеркаленні лише зовнішніх, поверхневих зв'язків і відносин речей.

Надалі будова свідомості ускладнюється і утворюючі свідомість пізнавальні процеси диференціюються і удосконалюються, утворюючи складну структуру, наочний світ відображається у все більш узагальненому і абстрагованому вигляді, більш повно і глибоко.

Розвиток свідомості виражається в прогресуючій диференціації і інтеграції психічної діяльності, у формуванні все більш складних процесів відчуття, сприйняття, уявлень, мислення, емоційно-вольової сфери, потреб, Інтересів, цілей і ідеалів. Розвиток свідомості це не тільки збагачення, його зміст, зростання числа уявлень і понять про навколишній світ і про самому себе, але і процес розвитку свідомості, відчуття відповідальності. Вчителі повинні постійно піклуватися не тільки про послідовність розширення круга усвідомлених тими, що вчаться об'єктів, про формування здатних ставити здійснювані цілі, уміння передбачати наслідки вчинків, але і про уміння що вчаться контролювати і регулювати свої відчуття, здійснювати самовиховання волі і характеру, розвивати відчуття відповідальність перед колективом і самим собою, навики трудової і суспільної дисциплінованості. Підсумувавши все сказане вище, можна зробити наступний висновок: свідомість є вища інтегруюча форма психіки, результат суспільно-історичних умов формування людини в трудовій діяльності, при постійній спілкуванні (за допомогою мови) з іншими людьми. Людина народжується, не маючи свідомості, але вже маючи індивідуальні особливості своєї психіки. В процесі спілкування з Іншими людьми і діяльності, її психіка розвивається і стає свідомістю. Всі психічні явища у людини свідомі, оскільки проявлена її свідомість, але не всі можуть бути усвідомленими (психіка дитини): автоматизовані навики, імпульсні дії і так далі. На формування свідомості величезний вплив надає суспільне життя.

1.2 Роль і місце екології в навчанні

Концепція екологічного виховання і освіти повинна спиратися на науковий аналіз реальності і деякі загальні положення філософського характеру. Сьогодні вони формуються як результат обширних досліджень фахівців самого різного профілю. Порушення рівноваги біосфери унаслідок стихійної діяльності людини і перетворення його в основну природо перетворюючу силу планети неминуче приведе до загально планетарної екологічної кризи. її подолання означатиме перехід до стану коеволюції природи і суспільства, значення і зміст якого ще доведеться пізнати.[10,127].

    продолжение
--PAGE_BREAK--

Виробнича діяльність людей повинна поступово міняти основу. Має відбутися нова модернізація, яку природно назвати екологічною, оскільки вона орієнтуватиметься на створення виробництв, що не руйнують рівноважного стану біосфери, тобто що вписуються в її біогеохімічні цикли. Подолання екологічної кризи тільки технічними засобами неможливе. Тим більше неможлива підтримка стану рівноваги, якщо суспільство не перетворюватиме саме себе, свою моральність, а спиратиметься тільки на технічні рішення. Людство чекає тривалий і вельми важкий процес сумісного перетворення природи і суспільства, причому вирішальне значення в його тривалості матиме формування цивілізації, що відповідає новим потребам людини, злагодженим з новими реаліями навколишньої природи. Нова цивілізація для того, щоб вона виявилася здатною забезпечити подальше існування на Землі людства як що розвивається вила, повинна спиратися не тільки на нову технологічну основу виробничої діяльності людей, але і на глибоке розуміння місця людини в навколишньому світі, без чого неможливе формування нової моральності, тобто нової суспільно необхідної поведінки людей. Широка освіченість населення планети необхідна і для становлення нової моралі, тобто духовного світу людей. Тільки по-справжньому освічене і інтелігентне суспільство буде здатне вступити в епоху ноосфери або в період своєї Історії, коли воно зможе реалізувати режим коеволюции природи і суспільства. Це твердження таке очевидне, що воно теж може бути включено в початкову систему постулатів. Отже, разом з новою модернізацією людству належить створити нову культуру у взаємостосунках як між людьми, так і з природою, суб'єктом якої є людина. В її основі повинне лежати всеосяжне виховання і освіта, яка природна назвати екологічним.[6,191 ].

Не дивлячись на різноманітність цивілізацій, яка Існуватиме І надалі, почне формуватися деяка загально планетарна система знань і принципів взаємовідношення з природою в рівному ступені необхідних всім мешканцям планети. Насправді, в сучасних умовах людство взаємодіє з біосферою як одне ціле, значить, воно обов'язкове повинне володіти деякими загальними стандартами в своїх взаємостосунках з природою. Сьогодні навряд чи можна запропонувати якусь єдину і універсальну систему виховання і освіти. Вона формуватиметься поступово, як узагальнення досвіду фахівців в області освіти, досягнення науки, тобто наших знань про навколишній світ і діяльність політиків. Проте деякі основні положення майбутньої системи, що дозволяють зробити перші кроки, є видимим вже достатньо виразно.

Екологічне виховання повинне бути цілісною системою, що охоплює все життя людини. Воно повинне мати на меті формування у людини світогляду, заснованого на уявленні про свою єдність з природою і про спрямованість культури і всієї практичної діяльності не на експлуатацію природи і навіть не на збереження її в первозданному вигляді, а на її розвиток, здатний сприяти розвитку суспільства. В цьому принцип сучасного антропоцентризму, заснованого на розумінні того факту, що подальший розвиток людства може відбутися тільки сумісно з подальшим розвитком природи, її різноманіттям і багатством. В такому формулюванні принцип антропоцентризму практично еквівалентний твердженням класичної педагогіки і сходить до Песталоцці, Монтеню, Руссо, що стверджували, що мета виховання — розвиток симпатії до інших людей і любов до природи. Переконання класичної педагогіки мали високий степінь екологічності.

Для того, щоб реалізувати цей принцип, екологічне виховання повинне починатися з раннього дитинства. Ще в сім'ї і в дошкільні роки дитина повинна одержати деякі початкові відомості про навколишній світ, природі, про необхідність і доцільність дбайливого відношення до рослин, тваринних, про збереження чистоти води, повітря Землі. Ці знання повинні бути розвинені і закріплені в початкових класах середньої школи. Одночасно повинна бути створена атмосфера доброзичливості по відношенню до природи, щоб у дитини сформувався світогляд, який включає його в оточуючий світ не як господаря, а як учасника природного процесу його розвитку.[7,15 ].

Існують два різні терміни «екологічне виховання» і «екологічна освіта». Перше неможливе без другого, І тому освіта повинна розвиватися в контексті другого, тим більше що знання самі по собі ще не визначають спрямованість діяльності людини.

Екологія велика наукова дисципліна, але її викладання повинне бути дозований і не перевищувати систематичний багаторічний курс. Початкові відомості повинні бути одержані удома або в дошкільних установах і закріплені серією спеціальних уроків і цілеспрямованих екскурсій в перших класах. Вони повинні бути «природниче орієнтовані», подібно тому як висловлювалися початкові відомості в підручниках по природознавству в дореволюційній земській школі.

Що ж до систематичного курсу екології, то він повинен бути прочитаний в одному з останніх класів середньої школи. В ньому слід не тільки узагальнити і систематизувати знання, одержані в попередніх класах, але і внести деякі загальні філософські (ідеологічні) уявлення, що закладають основи сучасного світобачення.[16].

Сьогодні багато говорять про екологізація утворення. Це дуже важливий елемент екологічного виховання. Екологічне мислення, уявлення про навколишнє середовище і місце в ній людини повинні бути присутні у всіх проявах його активності. Вельми ефективним засобом реалізації цього принципу і є екологізація навчання. Вона полягає в тому, що практичні всі дисципліни шкільного курсу, що викладаються, повинні містити екологічний матеріал. Не тільки біологія, хімія, географія, але і математика, література. Всі вони можуть стати засобом отримання екологічних уявлень і екологічних знань.[25,87 ].

Таким чином, в результаті всього вище сказаного, ми можемо зробити висновок про те, що проблеми екології дуже гостро стоять в даний час не тільки в нашій країні, але і у всьому світі. Сильно забруднені повітря, вода, ґрунти. Ніколи проблема охорони природи не стояла так гостро, як останнім часом. І саме тому сьогодні необхідно формувати екологічну свідомість у дітей. Адже через декілька років вони стануть дорослими і необхідно, щоб вони дбайливо і раціонального відносилися до природи..

РОЗДІЛ II. МЕТОДИКА ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ СВІДОМОСТІ В ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ПРИРОДНИЧИХ ДИСЦИПЛІН

2.1 Зв'язок екологічної освіти і природничих дисциплін

Основна мета екологічної освіти формування екологічної свідомості і мислення на основі активної життєвої позиції. Пробудження екологічної свідомості нерозривний пов'язано з усвідомленням людиною своєї ролі на Землі. В даний час унаслідок технічного прогресу, урбанізації суспільства людина перестала відчувати себе і оточуючу середовище як єдине ціле в межах біосфери. Рішення сучасних екологічних проблем вимагає компетентного підходу, який включає природні, соціальні і гуманітарні науки, наближаючись, таким чином, до філософського рівня пізнання. Екологічна освіта має між предметний характер І головну роль тут грають природничі дисципліни: фізика, біологія, географія. При вивченні цих предметів є величезні можливості для формування екологічної свідомості. Така можливість є практично на кожному уроці і її необхідно використовувати. В рамках якого-небудь одного предмету екологічна освіта і виховання не може бути здійснене повною мірою. Однак можливості здійснення екологічної освіти в процесі вивчення різних дисциплін неоднакові. Вони визначаються специфікою задач і змістом предмету.

Зміст екологічної освіти комплексний. Вона включає ряд ідеологічних, наукових, етично-естетичних, правових, особово-світоглядних і практичних аспектів. Для їх реалізації в шкільному курсі природничо-наукових дисциплін склалися більш сприятливі умови, ніж в інших предметах. Останнє пояснюється перш за все тим, що цілі і задачі природно-наукової і екологічної освіти тісно взаємозв'язані між собою і доповнюють один одного. Мета екологічної освіти полягає ще і у формуванні відповідального відношення до природи, яке повинне стати найважливішим елементом в системі соціальних відносин майбутньої освіти подолати споживацький підхід до природи, впливаючи на всі аспекти свідомості: науковий, художній, етичний і правовий. Задачею ж шкільного курс а природничо-наукових дисциплін є перш за все формування діалектико-матеріалістичних поглядів на природу і на взаємодію суспільства і природи; оволодіння знаннями і уміннями, школярами, для раціонального використовування природних ресурсів і охорони навколишнього середовища, оцінки природної і господарської обстановки в своїй місцевості, виховання норм і правил поведінки в природі. Цілісне уявлення про екологізацію шкільної природничо-наукової освіти дає виділення в його зміст провідних ідей. Багато хто з них (розвиток і цілісність природи, зміна природи в процесі праці, навколишнє середовище і здоров'я людини, природи в морально-естетичному розвитку особи) є основоположним в екологічній освіті.[15, 42].

Розкриття їх в навчанні фізиці, хімії, біології, географію направлено на формування у школярів розуміння цілісності природи Землі, єдність її процесів, природного зв'язку і з нею людини, а також того, що будь-яка господарська діяльність людини і її поведінка в природі повинні бути злагодженими з її законами.

Оскільки всі зміни природної сфери, і природні, і викликані діяльністю людини, роблять вплив на умови життя і здоров'я населення, той розгляд цього взаємозв'язку здійснюється через систему знань про значення окремих компонентів і природи в цілому для життя і господарської діяльності людини, про необхідність раціонального використовування природних ресурсів і відновлення. Вивчення основ природокористування, розгляд питань про роль прогнозування змін навколишнього середовища сприяє розумінню школярами важливості обліку особливостей природи в процесі трудової діяльності людини. В цілому шкільний курс природно-наукових дисциплін допомагає тим, що вчиться усвідомити значення природи для суспільства, зрозуміти, що природа основне джерело задоволення життєвих і духовних потреб людини, осмислити необхідність відповідального відношення до неї.

Зміст шкільного курсу фізики, хімії, біології, об'єктивні можливості географії формування і розвитку має свій в розпорядженні у школярів етичних норм і звичок поведінки в природі, ціннісних орієнтацій. Розвитку ціннісних орієнтацій сприяє виконання школярами практичних робіт оцінного характеру. Для екологічної освіти важливе значення мають роботи на місцевості за оцінкою характеру дії людини на оточуючу середовище, передбачені програмою. На їх основі у школярів виробляється звичка правильно, критично оцінювати свою поведінку в природі, вчинки інших людей, вибрати лінію поведінки, відповідну законам природи і суспільства. Знання і дотримання учнями правил поведінки в природі під час екскурсій, туристичних І краєзнавчих походів свідчать про ступінь сформованості їх етичного вигляду.

В екологічній освіті не меншу роль, ніж етичне, грає естетичне виховання, в яке істотний внесок вносять і природно-наукові предмети. На цих уроках учні збагатили новими естетичними враженнями, чому сприяють різноманітні засоби навчання (картини, кінофільми, діафільми і т.д.), що формують образи територій, різних об'єктів природи, розвиваючі у дітей емоційну сприйнятливість до краси взагалі, прекрасному в природі І естетичне сприйняття навколишнього середовища.

Таким чином, зміст шкільного курсу природно-наукових дисциплін сприяє екологічному утворенню школярів і має для цього величезну нагоду. В їх реалізації і підготовці екологічно грамотного покоління основна роль належить вчителю, його творчій ініціативі.

2.2 Формування дбайливого відношення школярів до природи

Етапи шкільного навчання, вікові можливості вчаться, реальні умови соціального і природного оточення все це обумовлює характер відносин школярів до природи, що формуються, їх діяльність по скороченню і зменшенню навколишнього середовища. Розглянемо вікові особливості відношення до природи дітей, підлітків і юнацтва в період шкільного життя.[5].

Молодші підлітки (9-11 років). Необхідність турботи про зелені насадженнях мотивують тим, що рослини «всіх радують», «вони нам подобаються», «прикрашають місто», «роблять наше життя красивої» І т.д. В їх висловах рідко звучить чисто раціоналістичний підхід («з дерев роблять олівці і лінійки»). В цьому віці діти часто засуджують свої дії під час ігор, що завдають шкоди природі: «ламали вітки, коли грали». Діти мріють про хороші справи на користь природі, проявляють готовність " виростити щось своїми руками", більше зібрати макулатури, «щоб не губити ліс», припускають, щоб кожна людина посадила 5-6 дерев, і тоді наша Земля буде прекрасною".

    продолжение
--PAGE_BREAK--

Старші підлітки (12-15 років) Глибше усвідомлюють державну і суспільну значущість екологічно проблем. Вони засуджують всяке зло, жорстокість, жадність по відношенню до природи, Дбайливе відношення до природи вони тісно пов'язують з боротьбою за мир, за запобігання війни як найбільшого зла для людей І природи.

У школярів цього віку, особливо у дівчаток, яскраво виражено етично-емоційне відношення до природи: «природа найпрекрасніше», «це найнеобхідніше, потрібне людині», «від природи залежить настрій людини», «красу природи не можна губити».

В цьому віці посилюються патріотичні мотиви: «батьківщина це перш за все рідна природа», «мій внесок в охорону природи буде допомогою Батьківщині». Турбота про природу рідного краю у старших підлітків виявляється в конкретних справах. Вони нерідко виступають з інціативою вичистити річку або ставок, озеленювати двору.

Разом з тим саме в цьому віці частіше за все зустрічаються «руйнівні дії». Підлітки ще слабо уявляють собі наслідки дії людини на природу, нерідко не передбачають, до чого може привести вчинок, вчинений з цікавості або пустощів. Справді суперечливий вік! Це створює певні труднощі в розвитку і зміцненні екологічної культури підлітків. В той же час їх активність і прагнення до діяльності служать основою для оволодіння науковими знаннями, формування практичних умінь і навиків природоохоронного характеру.

Більшість школярів раннього юнацького віку (16-17 років), як правило, надає велике значення суспільно корисним справам по поліпшенню навколишнього середовища, беруть в них участь, виказують тверде переконання в тому, що охорона природи задача кожного громадянина. Молодь бачить шкоду не тільки від прямого збитку, який може нанести людина природі, але і від байдужого до неї відношення.

Важливо, що в свідомості хлопців науковий і раціональний підхід до природи зливається з етично-етичним. Старшим школярам підкреслюють необхідність «не тільки брати у природи, але і віддавати їй, не губивши і не руйнуючи її». Деякі з них мріють не «через сто років, а саме зараз перетворити нашу Землю на квітучий сад».

2.3 Умови формування екологічних знань

Психолого-педагогічні основи екологічної освіти і виховання школярів розробляються з врахуванням: вікових особливостей вчаться, виражаються у взаємозв'язку мислення, пам'яті, уваги І успішності напрями їх свідомості на дотримання етичних і цивільних норм суспільства і оптимізації навколишнього середовища; системності і проблеми в навчанні початкам екології.

В учбових предметах міститься значний об'єм природничонаукових і гуманітарних знань, систематизація яких І розвиток на між предметній основі з урахуванням психологічних особливостей мислення, пам'яті і уваги старшокласників дозволяють сформувати загальний підхід до розгляду картини миру і виховати усвідомлене прагнення до активної суспільно-корисної діяльності.[17,5 ].

Яким чином модно і необхідно систематизувати цей учбовий матеріал, як додати узагальнений і конкретний характер знанням про картину світу?

Перша умова ця облік вікових особливостей взаємозв'язку пам'яті, уваги і успішності школярів в цілях формування у них міцних, глибоких і системних знань по основах наук. Слід зазначити, що в літературі не піддається спеціальному дослідженню питання про вікові особливості залежності успішності від пам'яті і уваги вчаться, до того ж дані наводиться, як правило, сумарно для хлопчиків і дівчаток, що навряд чи є виправданим, оскільки практика шкільної педагогіки постійно указує на необхідність диференційованого підходу до учнів різної підлоги і віку. В загальній сумі чинників, що визначають успішність навчання, пам'ять і увага перестають грати ведучу роль. На перше місце виступають складніші, придбані в процесі навчання форми засвоєння учбового матеріалу.[12, 35].

Друга умова полягає у формуванні системності знань вчаться стосовно старшокласників.

Важлива умова реалізації екологічних знань в процесі навчання формування теоретичного мислення.

Виконання цієї задачі на рівні вимог для випускників середньої школи виражається в засвоєнні ними основ наукової теорії. Яким чином досягається системність в знаннях старшокласників? Аналіз шкільних підручників показує, що матеріал принципово не може бути представлений у такому вигляді щоб учень не перетворював його в своїй свідомості по елементах, теорії. Внутрішня перебудова знань учня супроводжується перетворенням тих зв'язків, які виникають при первинному ознайомленні з учбовим матеріалом. Переказуючи матеріал, школяр знов перебудовує наявні знання. Таким чином, наукова теорія в учбовому процесі відображається в трьох принципово різних системах: при первинному ознайомленні в підручнику або поясненні вчителя, при підсумковому в свідомості учня і у викладі самого учня. Щоб школяр засвоїв системні знання, йому необхідно двічі перебудувати первинно одержані відомості.

Формування знань про знання ще одна сторона засвоєння теоретичного матеріалу, особливо в умовах актуальних задач оптимізації учбово-виховного процесу, які стоять перед школою. В змісті освіти ці знання виконують функцію реалізації принципів свідомості в навчанні і, окрім, того, функцію спрямованості на формування наукового світогляду. Вироблення наукового світогляду включає процес формування наукової картини миру і систему поглядів на пізнання.

Третя умова діяльність і спілкування в природному середовищі. Визначення оптимальних умов формування умінь і навиків на базі екологічних знань.

Таким чином, при здійсненні екологічного підходу до вивчення природничих дисциплін учнів засвоюють, що природа і суспільство взаємозв'язані як в часі, так і в просторі. Для даних взаємозв'язків характерна певна закономірність. На уроках фізики, хімії, біології, географії і суспільствознавства школярі взнають, що явища, об'єкти і процеси дійсності об'єктивно зв'язані.

Здійснюючи між предметні зв'язки на заняттях природничо-наукових шкільних дисциплін і в позаурочний час, школярі вивчають явища природи і суспільства, пізнають об'єктивні взаємозв'язки.

Школяр опановує системою знань в тому випадку, якщо він добре знає загальні властивості і її елементи, структуру і функцію явища, що вивчається, і може застосувати засвоєні знання в практичних природоохоронних цілях.

Вивчення суспільства і явиш природи протягом всього шкільного курсу нерозривний пов'язано з розвитком у учнів системного мислення, чому сприяє аналіз об'єктивних зв'язків, що обумовлюють біологічні, фізичні, хімічні і інші явища на між предметній основі в екологічному аспекті. В процесі природоохоронної діяльності школярів велике місце повинне відводитися експериментуванню і практиці.

При визначенні цілей і задач експерименту, який ставлять школярі, вони повинні обґрунтувати постановку проблеми, етапи її рішення, методику дослідження кількісних і якісних показників, а також методику перевірки гіпотези в експерименті І практичний результат.

При виконанні практичної природоохоронної роботи або експерименту, при перевірці гіпотези школярі вчаться систематизувати відомі їм факти, встановлювати їх взаємозв'язок, творчо застосовувати до нихвже відомі закони і, виходячи з цього узагальнення, робити нові висновки.

Придбання знань первинна задача реалізації принципів і умов екологічної освіти. Основна задача полягає у вживанні школярами одержаних екологічних знань, умінь, навиків, методів природоохоронної діяльності в суспільно-корисній практиці і тим самим в сприянні подальшому активному і творчому пізнанню дійсності.

Дія «антропогенного пресу» на природу Землі привела до значної її зміни. Тому перед людством виникли проблеми її охорони і раціонального використовування, в вирішенні яких важливе місце займають географічні науки.[9].

Система географічних наук дивиться на природне середовище, з одного боку, через призму галузевого і комплексного пізнання її компонентів і процесів, що відбуваються в ній, з іншою соціально-економічних аспектів її використовування. Має великі можливості у формуванні екологічної свідомості школярів і підготовка їх до до трудової діяльності. Особливо важливі для вирішення цієї проблеми знання по темі: «біосфера».[11].

Полегшує формування екологічної свідомості школярів використовування на уроках і в позакласній роботі конкретного екологічного матеріалу і рішення екологічних завдань задач.

Розглянемо деякі з них.

Задача 1. Маса Землі складає 6 -1027тон, тоді як біомаса сухої речовини Землі близько2,5 -1012. В скільки разів біомаса Землі менше її загальної маси? Відповідь: в 2,4 -1015раз.

Задача 2. Біомаса організмів, що одноразово живуть, на Землі складає 2,423 -10'2тон (суха речовина). З них на частку сухопутних організмів доводиться 2,42 -1012, а на частку водних всього 0,003 -10|2тон.

Визначте, в скільки разів біомаса водних організмів менше сухопутних?

Відповідь: більш ніж в 800 разів.

Аналогічні матеріали і задачі можуть бути підібрані по групах: «основні екосистеми зональних і азональних ландшафтів» і «Зміна біокомпонентів і ландшафтів в результаті господарської діяльності людини». Використовування даних матеріалів на уроках географії сприятиме більш осмисленому підходу вчаться до сучасних екологічних проблем, що кінець кінцем дозволить сформувати екологічно грамотного громадянина нашої країни.

РОЗДІЛ III. ОРГАНІЗАЦІЯ І ПРОВЕДЕННЯ ДИДАКТИЧНИХ ІГОР З ЕКОЛОГІЧНИМ ЗМІСТОМ

У формуванні екологічної свідомості у учнів величезна роль належить урокам, які проводяться в нетрадиційній формі. Такі уроки завжди цікаві, пізнавальні І діти самі охоче беруть участь в їх підготовці. Я хочу привести розробки декількох таких уроків.

У формуванні екологічної свідомості у учнів величезна роль належить урокам, які проводяться в нетрадиційній формі. Такі уроки завжди цікаві, пізнавальні І діти самі охоче беруть участь в їх підготовці. Я хочу привести розробки декількох таких уроків.

    продолжение
--PAGE_BREAK--

Тема:Джерела забруднення води. Охорона вод.

Урок оглядовий.

Мета: дати учням знання про роль води в природі і господарській діяльності людини сформувати знання про основні джерела забруднення вод; розкрити школярам основні методи охорони вод; виховувати відчуття любові до природи, спонукати бажання охороняти її.[2, 10].

Прилади: картини із зображеннями моря, порту, болота, кіно фрагмент «Охорона вод».

Хід уроку.

Вода, у тебя нет ни вкуса, ни запаха,

тебя невозможно описать, тобой

наслаждаются, не ведая, что это такое.

Нельзя сказать, что ты необходима для

жизни, тысама жизнь.

Антуан де Сент-Екзюпери.

Ведучий. Сьогодні ми починаємо вивчати розділ «Вода на Землі». Вчитайтеся в епіграф нашого уроку. Клас у нас сьогодні «телестудія», ми проводимо передачу «Тема». У нас в гостях учні 7-8 класів (З люди). Ми поговоримо про забруднення океанів і озер, річок І підземних вод, взнаємо, чому озера стають «мертвими», подумаємо про основні шляхи охорони водоймищ.

Значення води в природі величезне, і воду замінити нічим неможливо, «вода дорожче за золото», затверджували бедуїни4що все життя кочували в пісках. Про роль води в природі і житті людини нам розкаже одного з наших гостей.

Розповідь учня 8 класу.

Вода безцінне багатство. Без неї неможливе життя на планеті. Вона є складовою частиною організму людини, а також тварин і рослин. Вода на Землі знаходиться в безперервному русі. Круговорот води зв'язує воєдино всі частини гідросфери, утворюючи в цілому замкнуту систему: океан атмосфера суша.

Вода руйнує гірські породи, переносить їх на великі відстані. Без води, що міститься в повітрі, не було б таких природних явищ, як дощ, сніг, град. Вода середовище незаселеного рослин і тварин. Вода необхідна для багатьох сторін діяльності людини. Без неї неможливе ведення сільського господарства, промисловості.

Ведучий.Проблема забруднення вод стала першочерговою. Аварії танкерів, трубопроводів; нафта забруднює водоймища. Французький дослідник Жак-Ів Кусто відзначає, що Атлантичний океан сильно забруднений сміттям протягом багатьох кілометрів, що не можна умиватися, попрати. Океан сильно «хворий». Зараз ми дізнаємося про основні хвороби океану.

Розповідь учня 7-го класу.

Найпоширенішим і повсюдним забрудненням води сталі нафтопродукти. Цьому сприяє широке вживання нафти в різних галузях господарства. Щорічно в океан потрапляє 5-10 млн. т. нафти, крупним джерелом попадання нафти в океан є втрати з морських судів і на нафтопроводах. Нафта розливається тонкою плівкоюпо обширній акваторії, в два рази зменшуючи випаровування води, надходження повітря у воду, губить морські мікроорганізми, рибу, морських птахів. Нерідко відбуваються аварії танкерів. Так, після того, як американський танкер «Ессо Реттісберг» сів на мілину, на поверхні океану вилилося близько півтора мільйонів літрів нафти, пляма її покрила близько 5 кв.км. морити. Аварійні втрати нафти відбуваються і на морських промислах. Щорічно в світовий океан виноситься 800 тис.т. отрутохімікатів І хімічних добрив. Не можна не зупиниться і на забрудненні океану сміттям.

Ведучий: про забруднення річок, озер розкаже нам наступний гість.

Розповідь учня 8-го класу.

Озера забруднюються швидше, ніж річки, оскільки відрізняються сповільненим водообміном. Розрізняють забруднення: біологічне, хімічне, фізичне. Теплові і атомні електростанції для охолоджування використовують воду озер. При цьому назад в озера скидається підігріта на 8-Ю градусів вода. Це веде до зменшення кількості кисню, розчиненого у воді, що у свою чергу негативно впливає на життя тварин і рослин. З сільськогосподарських полів І тваринницьких комплексів в озера потрапляють біогенні речовини. Вони викликають бурхливий розвиток водної рослинності. Потім погіршуються прозорість вод, кисневий режим. Перегнивання водоростей веде до збільшення вмісту сірководню, і — озеро вмирає. Хімічне забруднення відбувається через стічні води підприємств: важкі метали (ртуть, свинець), витоку бензину, дизельного палива при заправці катерів і т.д.

Далі йде коротка розповідь про вплив водосховищ, побудованих на Дніпрі, на екосистему річки і демонстрація кіно фрагменту «охорона вод».

Ведучий: ми подивилися кіно фрагмент про охорону вод, послухали виступ гостей про основні джерела забруднення вод.

Будь ласка, ваші питання.

(Учні класу задають питання, на які одержують короткі відповіді)

Нафта основне джерело вод океану. Якими шляхами нафта потрапляє в Світовий океан?

Яка шкода наносить нафту живим організмам?

Якомога очищати поверхню води від нафти?

Який вплив надають водосховища на річки?

Яким чином водний транспорт забруднює водоймища?

Що означає вираз «озеро квітне», які екологічні наслідки цього процесу?

Чому так важливо охороняти підземні води?

Чому в деяких озерах Швейцарії повністю зникла риба?

В ході даної бесіди відбувається цікава дискусія, хлопцІ-старшокласники детально відповідають на питання, клас їх слухає.

Ведучий підводить підсумок уроку, дає завдання до дому.

Тема:«Вплив екологічних чинників на органи дихання людини»

Мета уроку: продовжити розвиток понять: «залежність організму людини від чинників середовища», «риси біологічної пристосованості людини до середовища», «соціальна пристосованість людини до середовища незаселеного», «екологічні чинники, що впливають на людину».

Прилади: таблиці «Органи дихання», плакати із зображенням легенів людини, що палить і некурящого, вологий препарат легені, кінофільм «Гігієна дихання».

Хід уроку.

1. Вступне слово вчителя.

Сучасна епоха має безліч епітетів: електронна, космічна, ядерна. Сьогодні її ще називають епохою глобальних проблем, які торкаються всього людства. Рішення їх залежить від вчинків кожного з нас. Одна з глобальних проблем екологічна, пов'язана з руйнуванням навколишнього середовища. Навколишня нас природа серйозно хвора. Щорічно з лиця землі зникає 11 мли. гектарів лісу (на класній дошці прикріплюю табличку з цією цифрою). Це в 10 разів перевищує масштаби лісовідновлення. Паралельно з цим йде процес опустинення. Він щорічно вилучає з сільськогосподарського виробництва 6 мли. гектарів земель. А ми знаємо, що зараз з хронічного голоду і недоїдання страждає більше 1 млрд. людина. Багато країн світу стикаються з серйозними проблемами браку чистих прісних вод. Щорічно у водоймища потрапляє величезна кількість неочищених стічних вод. До початку 30-х рр. об'єм стічних вод перевищив в світі 1 тис.мЗ, або 5% від «водного пайка». Серед найбільш забруднених річок світу Дунай, Рейн, Сена, Міссісіпі, Волга, Дніпро.

На кожного жителя планети щорічно здобувається 20 т мінеральної сировини, 98% його у вигляді відходів поступає потім у ґрунти, воду, повітря. Маса відходів і забруднюючих речовин досягла 40 млрд.тон.

Що ж такс забруднююча речовина? Забруднююча речовина — це будь-яка речовина, не властива природному стану. Речовина вважається забруднюючою, якщо воно зустрічається в неналежному місці, в неналежний час і в неналежній кількості.

Забруднення навколишнього середовища ставить під загрозу життя і здоров'я людей, існування рослинності і тваринного світу. За стародавніх діб, коли людина була ще збирачем і мисливцем, він знаходився в більш гармонійній єдності з навколишньою природою і повністю залежав від неї. З розвитком техніки люди ставали сильними, навіть всемогутніми. Вони вже могли впокорювати і підпорядковувати природу вблаго себе.[21. 56].

Розглянемо, як же екологічні чинники впливають на органи дихання людини. Через особливу схильність органів дихання дії навколишнього середовища вся тема «Дихання» має велику можливість для розвитку понять екології людини. На даному уроці ці знання конкретизуються і узагальнюються. Наголошується, що постійно зіткнення органів дихання з навколишнім середовищем робить їх уразливими відносно багатьох чинників середовища. Дихання людини залежить від температури, вологого повітря, його хімічного складу і швидкості руху (вітер). З цим, зокрема, зв'язана сезонність гострих респіраторних захворювань (різкі зміни кліматичних чинників перешкоджають виникненню реакцій пристосування організму, що лежать в основі акліматизації, і є причиною зниження захисних сил організму).

    продолжение
--PAGE_BREAK--

В ході бесіди з'ясовується, які з біотичних чинників впливають на дихальну систему, підкреслюється, що більшість гострих респіраторних захворювань дихальних шляхів І самих легенів викликається вірусами, бактеріями, паразитичними грибами. Причому їх патогенний вплив виявляється тільки при ослабленні організму І зниженні його сил (при переохолодженні, перевтомі, поганому живленні).

При розгляді даного питання необхідно відзначити, що для людини небезпечне забруднення будь-якого з компонентів природного середовища, проте повітряне середовище найбільш рухоме, і розповсюдження через неї забруднювачів, у тому числі і хімічних, йде особливо активно. За добу через легені людини проходить в середньому 9 кг повітря. Контакти людини із забруднювачами через повітря відбуваються набагато частіше, ніж через воду, ґрунти, рослини і т.д. Серйозну увагу проблемі забруднення атмосферного повітря сталі надавати з 1956 р., коли в Лондоні від отруєння смогом за один день загинуло більше 4 тис. людина.

В нашій країні в даний час екологічна ситуація надзвичайно складна. В багатьох крупних містах межа допустимої концентрації (ПДК) шкідливих речовин перевищує норму у декілька разів.

Слід обговорити проблему глобального забруднення атмосфери, якому сприяють наявність у складі забруднювачів летючих речовин, легко переміщуваних повітряними течіями, і такі заходи боротьби із забрудненням, як будівництво на промислових підприємствах надвисоких димовідводів, а також не дуже надійні поховання відходів виробництва.[8].

Найпоширенішим захворюванням органів дихання вважається рак легких. Найсильніші канцерогени речовини, що викликають ракові пухлини азбест і бензопірен, який входить до складу вихлопних газів і тютюнового диму.

Токсикоманію і тютюнокуріння слід розглядати як сильнодіючі «стресові» екологічні чинники. У відповідь на попадання в організм отруйних речовин, що утворюються при курінні, у людини визначаються певні захисні реакції: кашель, головний біль, нудота. При тривалому курінні ці захисні реакції ослабляються, а потім і зникають, в організмі відбуваються серйозні зміни, порожнини рота, гортані, бронхів і легенів, що часто приводять до раку. Потім пропонується учням обговорити питання:

Чому коли в сім'ї палять батько і мати, то легеневими захворюваннями страждають і діти?

Чому частота захворювань органів дихання у міських жителів набагато вище, ніж у сільських?

В ході подальшої бесіди наголошується, що у зв'язку з урбанізацією в міському середовищі склад повітря змінюється особливо сильно і робить вплив на загальну освітленість, кількість поступаючої сонячної радіації (у тому числі ультрафіолетової), Іонізуючу випромінювання, вогкість і кількість опадів, а також на частоту утворення туманів і смогу.

Змогти викликає різке роздратування слизових оболонок очей, носа, горла І зростання хронічних захворювань дихальних шляхів.

Із зменшенням кількості ультрафіолетової радіації зростає бактерійне забруднення повітря, а воно причина багатьох інфекційних хвороб, особливо хронічної пневмонії. В міському середовищі температура повітря завжди на декілька градусів вище, ніж за межами міста. Це відбувається за рахунок скупчування в повітрі аерозолів, перешкоджаючих нічному охолоджуванню, активного накопичення тепла кам'яними будівлями, а так само за рахунок теплових виділень промислових підприємств і транспорту. Через більш високу температуру в місті знижується відносна вогкість повітря на 2% взимку і на 8% влітку, а також знижено атмосферний тиск. Швидкість вітру в місті нижче, ніж в сільській місцевості на 20-30%. Ослаблення вентиляції створює стійке забруднення повітряного середовища міста, що також є причиною частих захворювань органів дихання у міських жителів. Доведено, що в містах з високим рівнем забруднення повітря в 1,5 рази частіше зустрічаються захворювання органів дихання в порівнянні з середніми показниками.

Далі учнів знайомлять з проблемою парникового ефекту і виснаження озонового шару атмосфери. Ще в 1962 р. відомий кліматолог і метеоролог М.І.Будико говорив про те, що спалювання величезної кількості палива неминуче приведе до збільшення вмісту в атмосфері вуглекислого газу. Учені з'ясували, що в першій половині 20 в. зміст діоксиду вуглецю в повітрі не перевищував 0,03%, в 1985 р. вже 0,034%. А в даний час ця величина оцінюється вже в 0,035%.

Проблема виснаження озонового шару, що захищає біосферу Землі від жорсткого, згубного для всього живого космічного проміння, виникла на початку 70-х рр. Учені вважають, що на руйнування озонового екрану впливають хлоровані і фторовані вуглеводні, що вживаються як аерозолі і фреонові гази для холодильників і кондиціонерів і ін. В даний час необхідне створення всесвітньої мережі станцій для здійснення моніторингу, тобто систематичного нагляду і вимірювання рівня забруднення навколишнього середовища. Ці проблеми хвилюють учених всього світу. Так, в жовтні 1989 р. в нашій країні пройшло нараду експертів програми ЮНЕСКО «людина і біосфера», а в червні 1992 р. проведена конференція Організації З'єднаних Націй по навколишньому середовищу і розвитку (Ріо-де-Жанейро). Видні учені і громадськість майже всіх країн світу поставили за мету об'єднання урядів і самих різних міжнародних організацій і фахівців вищого класу екологів, лікарів, фізіологів, соціологів, гігієністів, економістів для того, щоб допомогти кожній конкретній людині не тільки вижити, адаптуючись до умов середовища, що змінюються, але І зберегти здоров'я, відчувати себе комфортно і запобігти екологічній катастрофі на планеті.

Для закріплення знань про екологічні чинники, що впливають на людину, учням пропонується заповнити таблицю, в якій виділяються дві графи: 1 «чинники, що впливають на органи дихання людини», 2 «результати даних чинників». Завдання для самостійної роботи.

Поясніть, чому людям із захворюваннями органів дихання корисно проводити відпустку в хвойних лісах або на морському побережжі?

Чому при підйомі в гори частішає дихання?

Чому у корінного населення районів Крайньої Півночі простудні захворювання зустрічаються рідко, тоді як у прийшлого населення часто?

Поясніть, в чому виявляється шкідлива дія на людину тютюнокуріння

Цей урок можна провести і у вигляді конференції, де декілька груп (по 5-6 чоловік) вивчають одну із запропонованих вчителем проблем і готують повідомлення з ілюстраціями.

Теми для обговорення:

Забруднення повітряного середовища і його результату для здоров'я дітей?

Парниковий ефект на планеті і його значення для життя людства.

Виснаження озонового шару атмосфери і його вплив на живі організми.

Охорона повітряного середовища і шляху її оздоровлення.

Профілактика і лікування хвороб дихальної системи людини.

Під час уроку кожна група школярів виступає з повідомленням і проводить екскурсію по своїй проблемі з використанням матеріалів екологічної виставки-панорами. В повідомленнях школярі повинні зробити висновки про небезпеку забруднення повітряного середовища, про шкідливий вплив на органи дихання хвороботворних мікроорганізмів, пилу, хімічного і радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Разом з цим вони повинні підкреслити позитивне значення заходів, направлених на оздоровлення повітряного середовища (озеленення, створення очисних споруд, використовування безвідходних і мало відхідних технологій, використовування екологічно чистих джерел енергії і ін.), і мер по збереженню і поліпшенню здоров'я людей (здоровий спосіб життя, кваліфікована медична допомога, екологічна і гігієнічна культура населення).

Питання про шкоду куріння для здоров'я людини краще розглянути не тільки з гігієнічних, але і екологічних позицій: повідомити про отруйні речовини, що утворюються при курінні, вивчити захисні реакції некурящої людини у відповідь на попадання в організм шкідливих речовин, що утворюються при курінні; виявити ознаки хронічного отруєння при систематичному курінні.

В охороні навколишнього середовища важлива роль належить хімії і хімічній технології.

В методиці організації екологічного виховання останнім часом зростає роль дидактичних рольових ігор в процесі яких учні оволодівають необхідними знаннями шляхом виконання певних ролей.

Дидактична гра «Кому загрожує небезпека».

Епіграф.

Кому загрожує небезпека?

Вам. Хіба ви не бачите, що перед вами терези,

на одній чаші яких ваша могутність,

на іншій ваша відповідальність?

Віктор Гюго. «Людина що сміється».

Дійові особи: Головний Суддя, секретар, присяжні, обвинувачі, адвокати, свідки.

Хід гри.

Секретар. Встати! Суд йде!

Головний суддя. У відкритому судовому засіданні ми слухаємо справа про забруднення навколишнього середовища і про екологічні проблеми суспільства. Справа складається з двох частин. В першій Природа звинувачує суспільство, людини, призначення якої, як вважав Ж.Б.Ламарк, полягає в тому, щоб знищити свій рід, попередньо зробивши Земну кулю непридатною для заселення. В другій частині суспільство розглядається як сила, здатна з «дикої вмираючої» природи зробити її приємною і живою. Своєю працею людина відкриває в природі те, що вона таїла в лоні своєму, невідомі її скарби. Я заклякаю високий суд об'єктивно розібратися в тій справі, вислухавши обидві сторони, свідків і ухвалити справедливий вирок. Суд попереджає: ви повинні говорити правду і лише правду. За дачу помилкових свідчень свідки і потерпілі притягуватимуться до відповідальності.

І частина

Секретар.Запрошується Природа.

Природа. Пройшло вже близько 1 млн. років, як з'явилася на Землі людина. Завдяки науково-технічним досягненням він загордився себе моїм паном. Той вільно або мимовільно став застосовувати до мене давній принцип поневолювачів «Розділяй і володарюй».

    продолжение
--PAGE_BREAK--

Секретар.Запрошується Суспільство.

Суспільство. Щонайвища організація життя це суспільство. За стародавніх діб, коли людина була ще збирачем і мисливцем, він знаходився в більш гармонійній єдності з навколишньою природою і повністю залежав від неї. З розвитком техніки люди ставали все сильнішими. Вони вже могли впокорювати і підпорядковувати сили природи в благо собі.

Суддя.Тепер послухаємо свідків і потерпілих. Запрошую потерпілу Землю-годувальницю.

Земля. Щоб прогодуватися, одягнутися, людина користується земельними, водними ресурсами. Ґрунти руйнуються, це веде до розвитку ерозії, вторинного засолення, вода І повітря забруднюються.

Свідок.Людина щорічно витягує із земних надр більш 100 млрд. тонн руди, горючих і будівельних матеріалів. Видобуток корисних копалин приводить до зміни рельєфу Землі, утворенню улоговин, пусток у верхніх шарах земної кори.

Суддя (звертається до адвоката Природи). Чи є факти негативного впливу добрив на здоров'я людини?

Адвокат природи. Підвищений вміст нітриту і нітратів в харчових продуктах приводить до багатьох захворювань людини. В нашому сільському господарстві у великих кількостях застосовуються пестициди, які використовуються людиною для боротьби з шкідниками різних сільськогосподарських культур і знищення паразитів домашніх тварин.

Суддя (звертається до адвоката Суспільства). Що робить сьогодні людина, щоб запобігти розвитку захворювань, пов'язаних з надмірним використовуванням мінеральних добрив і пестицидів?

Адвокат Суспільства, В деяких країнах (США, Франція, Німеччина) зменшують вживання пестицидів або повністю від них відмовляються. В 1985 р. в США налічувалося понад 20 тис. ферм, що не застосовує не тільки пестициди, але і мінеральні добрива. Аналогічні приклади є і у нас: деякі господарства Краснодарського краю, Омської і Полтавської областей відмовилися від вживання пестицидів.

Секретар. Запрошується свідок Атмосфера.

Атмосфера. Джерелом забруднення атмосфери є підприємства чорної і кольорової металургії, теплові електростанції, автомобільний транспорт і ін. В атмосферу викидають різні гази і пил. З космосу видні димові шлейфи і скупчення диму над крупними промисловими районами.

З 1900 р. використовування палива збільшилося в 10 разів. Щорічно в атмосферу поступає більше 200 млн. тонн оксидів вуглецю, сірі, азоту. Викид великих кількостей СО2 порушує круговорот вуглецю в природі перехід органічних сполук в неорганічні і навпаки. За рахунок фотосинтезу:

пС02+шН20=СпН2т0т+п02

щорічно утворюється 80 млрд. тонн органічних речовин, виділяється1.1011 тонн кисню і акумулюється в рослинах 1,7.1021 кДж сонячної енергії. В атмосферу СО2повертається за рахунок процесів тваринних, людини і рослин, а також розкладання їх останків. Весь зміст СО2, що збільшується, викликає так званий парниковий ефект. ССЬ вільно пропускає на Землю випромінювання сонця, але сильно затримуєтеплове випромінювання Землі. Шар СО2грає такуж роль, як скло в парниках. За останні100 років середня температура на поверхні Землі виросла на 0,5-0,6 градуси. Подальше накопичення СО2в атмосфері може привести до зміни клімату на Землі. Багато учених вважають, що це викличе танення льодів і катастрофічне підвищення рівня Світового океану.

Найбільші кількості 8Ог викидають теплові електростанції І підприємства кольорової металургії, на яких здійснюється окислювальне випалення сульфідних руд. При розчиненні в крапельках вологи туману, дошивши, хмар оксиди неметалів (в основному 5О2) утворюють кислотні дощі. Це приводить до пониження рН опадів, викликає зростання кислотності водоймищ, загибель їх мешканців. Під згубною дією оксидів сірки і азоту руйнуються пам'ятники архітектури і багато будівельних матеріалів.

Зараз в світі є більше 500 млн. автомобілів. На них доводиться 60% всіх шкідливих викидів в атмосферу, у вихлопних газах міститься не менше 200 згубних для здоров'я компонентів (це окид вуглецю (її), оксиди азоту, оксид сірки (IV), вуглеводні, з'єднання свинцю і ін.), які взаємодіють з гемоглобіном крові в 200 разів активніше за кисень і знижують здатність крові бути переносником О2.

Вихлопні гази можуть бути причиною утворення смогу над містом. Цей процес можна представити схемою:

N0+1/2 О2=Ш2.

Під дією ультрафіолетового випромінювання Сонця молекули N02 розпадаються. Атомарний кисень яри взаємодії з молекулярним киснем, що утворився, утворює озон:

О+О2=О3

N02+02 6 N0+03

3+Ш 6 О2+Ш2

Озон і атомарний кисень вступають в реакцію з вуглеводами, що приводить до утворення токсичного продукту смогу отруйного забруднення атмосфери міських районів з інтенсивним рухом.

У вихлопних газах містяться також з'єднання свинцю (РЬ токсичний елемент), які діють на ферментні системи і обмін речовин, нагромаджуються в морських відкладеннях і прісній воді.

В продуктах згоряння палива міститься ртуть — один з найбільш небезпечних забрудників харчових продуктів.

Вона нагромаджується в організмі і шкідливо діє на нервову систему.

Також джерелом забруднення атмосфери є радіоактивні елементи, що потрапляють в атмосферу при ядерних вибухах, аваріях на атомних станціях.

Найяскравіший приклад негативної дії людини на клімат Землі виникнення озонових дір над Антарктикою і Арктикою.

Секретар.Запрошується свідок Гідросфера.

Гідросфера. Вода безцінне багатство, без неї не можливе життя на планеті. Фізіологічна потреба у воді однієї людини за 70 років складає 50 тонн. У зв'язку з розвитком промисловості, зростанням міст витрата води все збільшується. Одночасно посилюється забруднення води промисловими і побутовими відходами. Це приводить до порушення природних процесів самоочищення водоймищ, завдає збитку їх мешканцям.

В сучасному місті на побутові потреби щодоби потрібні 300-500 л. води на одну людину. Кількість прісної води, що щодоби витрачається людством, останнім часом дорівнює річній здобичі всіх корисних копалин.

Важливим показником якості води є кількість розчиненого в ньому кисню. Кисень необхідний для життя мешканців водоймищ. За рахунок діяльності бактерій аеробів кисень використовується для окислення органічних речовин останків тваринних і рослинних організмів з освітою СОг, Н2О, а також на великих кількостей іонів N0$-, 5О4-, РОз-, які засвоюються рослинами. Тим самим здійснюється самоочищення водоймища. При надлишку органічних речовин розчиненого кисню виявляється вже недостатнім для діяльності бактерій аеробів. В цих умовах процес розкладання органічних речовин виконують анаеробні бактерії, але в результаті їх. діяльності утворюються вже СНі, КНз, Н28, РНц. Вода придбаває гнильний запах, гине риба і інші мешканці водоймищ.

Свідок.Велика шкода природним водам наносять розчинені в стічних водах мінеральні добрива, що змиваються з поверхні ґрунту. Добрива (особливо нітрати і фосфати) викликають бурхливе розростання смітної трави і водоростей. Це приводить до засмічення водоймищ і їх загибелі. Джерелом забруднення води також є:

продукти гниття деревини при молевому сплаві лісу;

паливно-мастильні речовини морського і річкового флоту;

нафта, що покриває 1/4 частину поверхні світового океану, унаслідок втрати її при підводній роботі, перевезеннях, аваріях нафтоналивних судів;

відходи тваринництва один свинокомплекс на 180 тис. голів або комплекс великої рогатої худоби на 35 тис. голів дає забруднення, еквівалентне відходам крупного міста з населенням 400-500 тис. людина.

IIчастина

Суддя(звертається до адвоката Суспільства). Чи усвідомлює людина свої помилки? Адвокат. Так, людина визнає свої помилки. В багатьох країнах проводяться роботи по штучному лісорозведенню. Для збереження деяких видів тварин і рослин організовані заповідники, заповідники, національні парки. Очищення від 802 засновано, зокрема, на окисленні 5(ІУ) в 3(УТ) з подальшою утилізацією з'єднань, що утворюються. При цьому досягається дуже високий ступінь очищення.

Ведуться дослідження по вживанню мікробіологічних методів для очищення рідкого і твердого палива від з'єднань сірки.

    продолжение
--PAGE_BREAK--

Одним із способів кардинального рішення проблеми захисту навколишнього середовища є використовування водню як паливо, а також вживання електрохімічних паливних елементів. Швидкими темпами удосконалюється атомна енергетика. Побутові стічні води знезаражують хлором або озоном, а потім піддають біологічному очищенню. При біохімічному окисленні органічних речовин утворюється біомаса, яку використовують для отримання білково-вітамінного концентрату для підгодівлі тварин. Очищення промислових стічних вод вельми складне. Видалення з'єднань металів може бути здійснено осадженням їх у вигляді нерозчинних речовин, екстракцією органічними розчинниками і ін. Найнадійніший спосіб захисту водоймищ заснований на створенні економічних, раціональних замкнутих систем, що забезпечують багатократне використовування води у виробництві. Необхідно упровадити у виробництво безвідходні технології, комплексне використовування сировини. Д.І.Менделєєв вважав, що «в хімії немає відходів, а є невикористана сировина». Будь-які відходи можуть бути використані як сировина для отримання інших хімічних продуктів. Але поки відходи що є в будь-якому виробництві. Єство безвідходної технології передає схема (намальована наперед). Цей організований І регульований людиною технологічний круговорот сировини, продукції і відходів є замкнутою екологічною системою на зразок природної, в якій продукти життєдіяльності одних організмів використовуються іншими організмами, і в цілому здійснюється само регульований біогеохімічний круговорот речовин.

Головний суддя. Для оголошення рішення суду прошу всіх встати! Суддя оповістив рішення суду. Судове засідання оголошується закритим.

Вчитель підводить підсумки уроку: називає кращі виступи, при необхідності рецензує виступи учасників гри. Учні виказують своє відношення до цієї форми уроку, побажання учасників гри. Як домашнє завдання можна запропонувати учням три завдання:

1)Оксид сірки (IV), що міститься в повітрі, діє на мармур (поступово руйнуються пам'ятники архітектури і витвори мистецтва). Складіть рівняння реакцій, перетворення мармуру в гіпс.

2)У вигляді яких нерозчинних солей можна видаляти із стічних вод іони а) Сіі2+, б) РЬ2+, в) 2п2+, г) РзО3-, д) ЗзОд? Складіть рівняння реакцій.

3) Утилізація фтороводню, утвореного при переробці апатиту, може бути здійснена в результаті взаємодії з розчином гідроксиду натрію. Для регенерації гідроксиду натрію потрібно подіяти на розчин негашеним вапном. При цьому утворюється також нерозчинний фторид кальцію СаЕ2. Складіть рівняння реакцій.

Формування екологічної свідомості найважливіша задача школи. І щоб досягти мети, вчителі повинні показати всю сторону екологічної ситуації, ті глобальні проблеми, з якими зіткнулося зараз людство. І робити це треба дохідливо і ненав'язливо. І в цьому нам можуть допомогти уроки нетрадиційної форми: ігри, диспути, конференції І т.д. На таких уроках можна добитися того, чого неможливо добитися на традиційному уроці: активної участі учнів в підготовці уроку, зацікавленості в тому, щоб урок пройшов добре, нетрадиційні уроки, як правило, надовго запам'ятовуються дітям, і кінцево, той матеріал, який на них вивчався.[23].

Вчитель може дуже довго говорити учням про екологічні проблеми, про те, що їх необхідно вирішувати, але учень нічого з цього не зрозуміє. Але взявши участь в розробці і проведенні уроку-суду над людством по проблемі охорони навколишнього середовища, він буде обережніше відноситься до природи, з великою повагою відноситься до неї. Тому нетрадиційні форми уроку особливо важливі для формування екологічної свідомості у школярів.

ВИСНОВКИ

Таким чином, можна зробити наступні висновки:

Метою дослідження взаємодії екологічного і етичного виховання є формування людини з високим рівнем еколого-етичної культури, що поєднує в собі еколого-етичні знання і переконання, стійку лінію поведінки і дій, що мотивуються еколого-етичними цінностями.

В цілях формування еколого-етичної культури вчаться необхідний комплекс заходів: продовжити роботу по вдосконаленню змісту учбових програм по природничих дисциплінах з урахуванням еколого-етичних питань відповідно до змісту освіти, удосконалювати підручники фізики, хімії, біології, географія, включивши в них своєчасний матеріал з еколого-етичних питань.

Вивчення еколого-етичного потенціалу сучасних шкільних програм і підручників природно-наукових дисциплін показало, що в них є великі можливості для здійснення еколого-етичного виховання підлітків, але реалізовані ці можливості недостатньо. Слабо виражені міжпредметні зв'язки між географією, біологією, хімією з метою еколого-етичного виховання.

Розширювати і заглиблювати всі види позаурочної діяльності еколого-етичного виховання пізнавальну, трудову, дослідницьку, краєзнавчу. Впроваджувати в учбовий процес різні спецкурси і факультативи еколого-етичного аспекту.

Систематично вивчати, узагальнювати і поширювати передовий досвід вчителів по еколого-етичному вихованню, необхідно вести спецкурси екологічного напряму.

Активізувати участь підлітків в різноманітній досвідчено-дослідницькій, природоохоронній діяльності, організовувати різні екологічні клуби, кухлі, екологічні табори і т.д.

Відобразити питання еколого-етичного виховання в документах по вихованню шкіл і гімназій, що вчаться (в статутах і в положеннях школи-гімназії, планах учбово-виховної роботи).

Список використаних джерел

Авакян А. Загрязнение вод и проблемьі их охраньї. //География в школе.-1993.-Ш.-с.9-11.

Бондаренко В.Д. Культура общения с природой,- М.: Агропромиздат, 1987.- 174 с.

Букин А.П. В дружбе с людьми и природой: книга для учителя.-М.: Просвещение, 1991,- 159 с.

Гладков НА. и др. Охрана природи: учеб. пособие для студентов биол. спец. пед. ин-тов. — М.: Просвещение, 1975,- 299 с:

Голубев И.Р. и Новиков Ю.В. Окружающая среда и ее охрана: кн. для учителя. — М.: Просвещение.- 1985.- 191

Григорьев А. Уроки зкологических просчетов. //География в школе.- 1993.-Ш.- с. 12-17.

ДежкинВ.В. Беседьіоб зкологии.-2-е изд.-М.: Мол. гвардия, 1979.-190 с., ил,- (зврика).

Диалектика в науках о природе и человеке. Труды І Всесоюзного совещания по философеким вопросам современного естествознания. Издательство «Наука», Москва 1983 г.

Дотто Л. Планета Земля в опасности: пер. с англ., М.: Мир, 1988.- 208 с.

ЗахлебныйА.Н. Книга для чтения по охране природн: Для учащихся 9-10 кп. ер. шк.- М.: Просвещение, 1986.-175 с.

Зверев И. Охрана природи и зкологическое воспитание школьников. //Воспит. школьников.- 1985.-N6.-0. 30-36.

Эхо. Зкология, хозяйство, окружающая среда. Вьіп. 1 /сост. А.И.Козьірев, А.М.Костин,- М.: Прогресе, 1990.- 360 с.

Иванов А.Ф. Физический зкеперимент с зкологическим содержанием: Помогаем понять и беречьприроду. //Физика в школе.-1996.- N3,- с. 32.

Камалов Л. Методические аспектьг природоохранительного образования. //География в школе,- 1991.-N1.-0.41-42.

Кучер Т.В. Зкологическое образование учащихся в обучешш географии: пособие для учителя. — М.: Просвещеяие.-1990.-128 с.

Машбиц Я. География и вьіживание человечества. //География в школе.- 1993.- N3.- с. 4-7.

Новиков Ю.В. Природа ичеловек.-М.: Просвещение, 1991.-223 с: ил. (Б-ка учителя биологии).

Общая психология: Учеб. пособие для студентов пед. ин-тов / В.В.Богословский, А.А.Степанов, А.А.Виноградова и др.; Под ред. В.В.Богословского и др.- 3-є изд., перераб. и дон.- М: Просвещение, 1981.- 383 с

Общая психология: учебник для студентов пед. ин-тов / Под ред. А.В.Петровского.- 2-е изд., доп., перераб.- М.: Просвещение, 1976.- 479 с.

Платонов К.К., Голубев Г.Г. Психология. Учебник для индустриально-пед. техникумов. М., «Вьісшая школа», 1973.-256 с.: ил.

Подосенова Е.В. Технические ередства защитьі окружающей средн.- М.: Машиностроение, 1988.- 144 с.

Природа служит человеку. / сост. В.С.Канюшко, С.ЕЛавлюченко. Ми.: 1982.- 143 с.

Проблеми охраны природы. Наука и пропоганда, Томск, 1972.-191 с. (Томский ордена Трудового Красного Знамени гос.ун-т им. В.В.Куйбншева. Всерос. о-во охраньї природи).

Психологический словарь,- М.: Педагогика, 1983.- 448 с.

Реймерс Н.Ф. Охрана природа и окружающей человека средьі: слов.-справ.- М.: Просвещение, 1992,-320 с.

Родзевич Н.Н. и Пашканг К.В. Охрана и преобразование природь: уч. пос. — М.: Просвещение1986.-288 с.

Роун Ш. Озоновьій кризис. Пятнадцатилетняя зволюция неожидаяной глобальной опасности: Пер. с англ.- М.: Мир, 1993,- 320 с.


еще рефераты
Еще работы по педагогике