Реферат: План 1 Рефінансування комерційних банків під заставу державних цінних паперів 2 Досвід центральних банків зарубіжних країн з кредитування комерційних банків




Реферат на тему

Кредитні відносини між НБУ і комерційними банками

План

1 Рефінансування комерційних банків під заставу державних цінних паперів

2 Досвід центральних банків зарубіжних країн з кредитування комерційних банків

1 Рефінансування комерційних банків під заставу державних цінних паперів

Національний банк здійснює регулювання міжбанківського рин­ку кредитних ресурсів. З упровадженням в Україні ринку державних цінних паперів (ОВДП) значна частина операцій з купівлі — продажу міжбанківських ресурсів відбувається під забезпечення ОВДП (поширена назва — ломбардний кредит) і операції РЕПО. Всі аукці­они НБУ з продажу ресурсів, що проводяться останнім часом, здій­снюються тільки за умови укладання РЕПО — угод. Згідно з цими уго­дами комерційні банки на строк користування кредитами НБУ передають йому свої державні облігації.

Як забезпечення ломбардного кредиту використовуються дер­жавні цінні папери, випущені Мінфіном України. їх список затверд­жується (а в разі потреби може змінюватися) правлінням НБУ і до­водиться до відома комерційних банків. Як виняток, за рішенням Правління Національного банку України під забезпечення ломбард­ного кредиту можуть використовуватися інші цінні папери.

Ломбардний кредит надається на строк до 30 днів у межах лімі­тів, установлених на квартал НБУ для своїх регіональних управлінь.

Право на отримання ломбардного кредиту мають комерційні бан­ки, котрі:

отримали ліцензію на здійснення банківської
еще рефераты
Еще работы по разное