Реферат: Реферат


Зміст


Реферат.....................................................................................................................3

Вступ.........................................................................................................................5

Розділ 1. Роль звітності в управлінні господарською діяльністю

підприємств.............................................................................................8

1.1 Значення звітності в здійсненні управління діяльністю підприємства

в рамках діючого нормативно-правового поля..........................................8

1.2 Законодавче, нормативне (стандартне), інструктивне регулювання

звітності підприємств...................................................................................17

1.3 Зміст, структура і періодичність звітності підприємства.........................21

1.4 Місце „звіту про фінансові результати” в системі звітності

підприємства..................................................................................................29

Розділ 2. Організація визначення і формування показників „звіту про

фінансові результати”.........................................................................37

2.1 Структура „звіту про фінансові результати”.............................................37

2.2 Сутність і економічний зміст показників звіту.........................................43

2.3 Основні джерела інформації для формування показників

звітності про фінансові результати.............................................................48

2.4 Методи контролю достовірності даних звіту............................................58

Розділ 3. Аналіз і аудит показників „звіту про фінансові результати”

ДП „Радивилівський комбінат хлібопродуктів”................................67

3.1 Економічна характеристика ДП „Радивилівський комбінат

хлібопродуктів”...........................................................................................67

3.2 Аналіз показників „звіту про фінансові результати”................................72

3.3 Аудит показників „звіту про фінансові результати”.................................81

3.4 Удосконалення системи взаємозв'язку по фінансовим результатам.......87

Висновок.................................................................................................................91

Список використаної літератури..........................................................................97

Додатки.................................................................................................................101

РЕФЕРАТ


Дипломна робота з обліку і аудиту містить 105 сторінок, 11 таблиць, 5 рисунків, список літератури з 37 найменувань, 6 додатків.

Тема дипломної роботи спеціаліста 7.050106 облік і аудит: „Організація та методика аналізу та аудиту звітності підприємства з фінансових результатів діяльності”.

Предметом дослідження є формування в обліку і економічна сутність показників „Звіту про фінансові результати”.

Об’єктом дослідження виступає ДП „Радивилівський комбінат хлібопродуктів”.

Мета дипломної роботи полягає у розкритті достатності, повноти і достовірності інформації для прийняття рішень та підвищенню ефективності виробництва.

Завданнями дипломної роботи є:

- обґрунтувати значення звітності в здійсненні управління діяльністю підприємства в рамках діючого нормативно-правового поля;

- розглянути законодавче, нормативне (стандартне), інструктивне регулювання звітності підприємства;

- висвітлити зміст, структуру і періодичність звітності підприємства;

- розглянути місце „звіту про фінансові результати” в системі звітності підприємства;

- описати структуру „звіту про фінансові результати”;

- розкрити сутність і економічний зміст показників звіту;

- дослідити основні джерела інформації для формування показників звітності про фінансові результати;

- описати методи контролю достовірності даних звіту;

- охарактеризувати ДП „Радивилівський комбінат хлібопродуктів”;

- проаналізувати показники „звіту про фінансові результати” підприємства;

- провести аудит показників „звіту про фінансові результати”;

- запропонувати удосконалення системи взаємозв’язку по фінансовим результатам.

За результатами дослідження сформульовані висновки, що методологічне керівництво як бухгалтерським обліком, так і звітністю по фінансовим результатам ДП „Радивилівський комбінат хлібопродуктів” здійснюється на основі законодавчих актів Міністерства фінансів Ук­раїни (конкретно — Управління методології бухгалтерського обліку Департаменту фінансової статистики та аналізу, методології бухгал­терського обліку та контролю), яке відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність" від 16 липня 1999 р. №996-ХІУ, з урахуванням загальноприйнятої у міжнародній практиці системи обліку та статистики, розробляє і затверджує План рахунків бухгалтерського обліку, національні Положення (стандар­ти) бухгалтерського обліку та інші нормативні документи щодо ве­дення бухгалтерського обліку і складання звітності, обов'язкові для виконання всіма підприємствами, установами на території України, дає роз'яснення щодо їх застосування. Пропонується при здійсненні розрахунків ДП „Радивилівський комбінат хлібопродуктів” використати нову систему електронних платежів “Клієнт-банк”, яка забезпечить передачу повідомлень, інформацій між клієнтом і банком у зашифрованому вигляді за допомогою сертифіційних коштів захисту; автоматичне ведення протоколу (і захисту цього протоколу від модифікацій) передачі розрахункових документів між банком і клієнтом як у банк, так і в автоматизований робочий час (далі АРМ) клієнта; автоматичне архівірування протоколів у кінці дня.

Одержані результати можуть бути використані в практичній діяльності ДП „Радивилівський комбінат хлібопродуктів”.

Рік виконання дипломної роботи спеціаліста – 2006 р.

Рік захисту роботи – 2007 р..

ВИСНОВКИ


Фінансова звітність являє собою звітність, що складається на підставі даних бухгалтерського обліку для задоволення потреб певних користувачів та містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період. Основне завдання звітності - передача інформації тим, хто її використовує для прийняття рішень.

Для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства зобов’язані проводити інвентаризацію активів і зобов’язань, під час якої перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан і оцінка.

Організація складання зовнішньої звітності регламентується цілою низкою нормативних документів, у яких визначаються пе­релік та зразки форм, методика і техніка складання, терміни подання тощо. На підприємствах визначають відповідальних осіб за складан­ня звітності, конкретні терміни завершення складання та узгодження (в межах термінів затверджених нормативними документами Ук­раїни), подання за призначенням і оформлюють внутрішнім норма­тивним документом (окремий наказ, розпорядження, табель-графік виконання облікових робіт тощо або виділяють розділ по звітності в наказі про політику (організацію) бухгалтерського обліку).

Перед складанням річної фінансової звітності має бути про­ведена інвентаризація активів та зобов'язань підприємства. Порядок проведення інвентаризації та врегулювання розбіжно­стей щодо фактичної наявності активів та зобов'язань з даними бух­галтерського обліку визначається Мінфіном.

Вся звітність умовно поділяється на внутрішню та зовнішню. У свою чергу, зовнішня звітність поділяється на звітність фінансову, податкову, статистичну та адміністративну. Всі ці види звітності поділяються також на звітність річну і періодичну. Для одержання окремих даних застосовується оперативна звітність.

Основні вимоги до фінансової звітності викладено в Законі Ук­раїни "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" та у Положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку 1—5. Окремі пи­тання складання і подання фінансової звітності розкриваються в інших національних Положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку.

Звіт за формою №2 включає в себе 3 розділи: I. Фінансові результати; II. Елементи операційних витрат; III. Розрахунок показників прибутковості акцій.

У звіті про фінансові результати відобра­жаються не всі доходи і витрати. Ряд доходів і витрат, що не пов'язані з операційною діяльністю відображаються у балансі (суми переоцінки активів, збитки від переоцінки інвестицій, курсові різниці, дивіденди сплачені тощо) або звіті про власний капітал.

Зміст і форма Звіту про фінансові результати, а також загальні вимоги до розкриття його статей, визначаються П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати»

У розділі І надають інформацію про доходи, витрати в розрізі встановленої класифікації за групами, визначають фінансовий результат за видами діяльності і в цілому по підприємству за звітний період. Методологічні засади визнання і класифікації доходів, витрат за групами визначено Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 15 "Дохід", Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 "Витрати". Крім того, методологічні засади визнання витрат з податку на прибуток визначено Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 17 "Податок на прибуток". У розділі ІІ "Елементи операційних витрат" розкривають інформацію про операційні витрати підприємства впродовж звітного періоду за елементами витрат. Класифікація витрат за елементами встановлено Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 "Витрати". Розділ ІІІ "Розрахунок показників прибутковості акцій" Звіту заповнюють акціонерні товариства, прості акції або потенційні прості акції яких продають і купують на фондових біржах, а також товариства, що перебувають у процесі випуску таких акцій. Методологічні засади формування інформації про чистий прибуток на одну просту акцію та її розкриття у фінансовій звітності визначає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 24 "Прибуток на акцію". Крім того, в цьому розділі наводять додаткову інформацію про суму дивідендів на одну просту акцію, яка пропонується до виплати і повинна бути затверджена рішенням зборів акціонерів.

Метою контролю та ревізії доходів і результатів діяльності є перевірка повноти, правдивості та неупередженості інформації про доходи і результати діяльності. Основним завданням контролю та ревізії доходів і результатів є перевірка достовірності даних обліку і звітності про фінансові результати, виявлення факторів, які впливають на їх формування, що залежать або не залежать від організації роботи підприємства.

Державне підприємство "Радивилівський комбінат хлібопродуктів" Державного комітету України з державного матеріального резерву, створено згідно Розпорядження Кабінету Міністрів України від 22.02.1999р. №133-р, відповідно до Закону України "Про підприємства в Україні”.

В результаті господарської діяльності ДП „Радивилівського КХП” обсяг реалізованих робіт (послуг) у 2004 році зростає на 18349441 грн., а в 2005 році зменшився на 8401508 грн., собівартість реалізованої продукції також має тенденцію коливання, а саме зростання у 2004 році на 37749781 грн. (94,91 %) і зменшення на 6426574 грн. (19,27 %). А це в свою чергу вплинуло на коливання прибутку зі зростання н 14,23 тис. грн. і зниженням на 12,16 тис. грн. Діяльність підприємства є прибутковою, про що свідчить позитивне значення показника рентабельності у 2003 році – 0,35 %, 2004 році – 0,02 % і 2005 році – 0,02 %. Але рентабельність незначна і не досягає навіть рівня 0,5 %. Чисельність працівників на протязі аналізованого періоду коливалася в межах 304 до 380 чол.. Фонд оплати праці працівників зріс з 1439,2 грн. до 2065,0 грн. (на 41,1 грн., 1,99 % у 2005 році), що вплинуло і на зростання середньомісячної заробітної плати з 394,52 грн./чол. до 556,9 грн./чол.

Дохід від реалізації продукції ДП „Радивилівський комбінат хлібопродуктів” на протязі аналізованого періоду характеризується зростанням у 2004 році на 18349441грн.. (57,18 %), а у 2005 році зменшенням на 8401508 грн.. (16,66 %). Після сплати податку на прибуток було отримано чистий дохід у розмірі: 2003 рік – 22084800 грн.., 2004 рік – 42032300 грн.. і 2005 рік – 35031000 грн.., що становить питому вагу у структурі доходу від реалізації відповідно 68,82 %, 83,33 % і 83,33 %. Прослідковується зростання чистого доходу у 2004 році на 19947500 грн.. (90,32 %) і зменшення у 2005 році на 7001300 грн.. (16,66 %). А в питомій вазі його величина зросла у 2004 році на 14,51 %. Собівартість реалізованої продукції має аналогічну тенденцію до зростання-зменшення у 2004-2005 роках, а саме у 2004 році зросла на 19545309 грн.. (96,63 %), у 2005 році зменшення на 6426574 грн.. (16,16 %), а в питомій вазі вона зростає відповідно на 15,82 % і на 0,47 %, що має негативний вплив на доходність підприємства. Внаслідок впливу розглянутих показників від реалізації продукції був отриманий валовий збиток у розмірі 2003 році -1857609 грн.., 2004 році - 2259800 грн.. і 2005 році – 1685074 грн. Також були понесені витрати, а саме: адміністративні витрати у розмірі відповідно 554115 грн.., 801200 грн.. і 769552 грн., що свідчить про їх зростання у 2004 році на 247085 грн.. (44,59 %) і зменшення у 2005 році на 31648 грн.. (3,95 %); інші операційні витрати відповідно 393779 грн.., 370100 грн.. і 62800 грн.., що свідчить про їх зменшення у 2004 році на 23679 грн..(6,01 %), у 2005 році на 307300 грн.. (83,03 %). В результаті було отримано прибуток від операційної діяльності у 2003 році у розмірі 475967 грн.., 2004 році – 423000 грн.. і 2005 році - 93600 грн.. Понісши фінансові витрати у 2003 році на суму 393779 грн., 2004 році – 370100 грн. і 2005 році – 62800 грн.., ДП „Радивилівський комбінат хлібопродуктів” отримало прибуток від звичайної діяльності до оподаткування у 2003 році на суму 82188 грн.., 2004 році – 52900 грн.., а у 2005 році - 23400 грн.. Після сплати податку на прибуток у 2003 році на суму 75069 грн., 2004 році – 44600 грн., 2005 році – 30800 грн., підприємство мало чистий дохід відповідно по рокам: 2003 – 7119 грн.., 2004 – 8300 грн., 2005 – 7400 грн. Як бачимо чистий прибуток зріс у 2004 році на 1181 грн.. (16,59 %), а у 2005 році зменшився на 900 грн.. (10,84 %).

Аналіз другого розділу Звіту про фінансові результати” „”Елементи операційних витрат” показав, що операційні витрати зросли у 2004 році на 21012559 грн.. (102,02 %). Це пов’язано із зростанням витрат у 2004 році по таким елементам як матеріальні затрати на 18543800 грн.. (102,94 %), витрати на оплату праці на 637600 грн. (38,75 %), відрахувань на соціальні заходи на 252300 грн.. (39,20 %), амортизації на 129959 грн. (10,48 %). У 2004 році спостерігається зниження інших операційних витрат на 32100 грн.. (6,02 %). У 2005 році витрати зменшилися на 6671900 грн.. (16,03 %) за рахунок зменшення матеріальних затрат на 5670400 грн.. (15,51 %), витрат на оплату праці – 112700 грн. (4,94 %), відрахувань на соціальні заходи – 28200 грн. (3,15 %), амортизації – на 792300 грн. (57,82 %), інших операційних витрат - 68300 грн.. (13,62 %).

Основним законодавчим актом, який регулює здійснення на ДП „Радивилівський комбінат хлібопродуктів”, є Закон України “Про аудиторську діяльність” прийнятий 22 квітня 1993 року.

Методологічне керівництво як бухгалтерським обліком, так і звітністю по фінансовим результатам ДП „Радивилівський комбінат хлібопродуктів” здійснюється на основі законодавчих актів Міністерства фінансів Ук­раїни (конкретно — Управління методології бухгалтерського обліку Департаменту фінансової статистики та аналізу, методології бухгал­терського обліку та контролю), яке відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність" від 16 липня 1999 р. №996-ХІУ, з урахуванням загальноприйнятої у міжнародній практиці системи обліку та статистики, розробляє і затверджує План рахунків бухгалтерського обліку, національні Положення (стандар­ти) бухгалтерського обліку та інші нормативні документи щодо ве­дення бухгалтерського обліку і складання звітності, обов'язкові для виконання всіма підприємствами, установами на території України, дає роз'яснення щодо їх застосування.

На основі проведеного дослідження пропонується при здійсненні розрахунків ДП „Радивилівський комбінат хлібопродуктів” використати нову систему електронних платежів “Клієнт-банк”, яка забезпечить передачу повідомлень, інформацій між клієнтом і банком у зашифрованому вигляді за допомогою сертифіційних коштів захисту; автоматичне ведення протоколу (і захисту цього протоколу від модифікацій) передачі розрахункових документів між банком і клієнтом як у банк, так і в автоматизований робочий час (далі АРМ) клієнта; автоматичне архівірування протоколів у кінці дня.


^ СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ



Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.99р. №996-ХІV.

Закон України “Про оподаткування прибутку підприємств” від 22.05.97р. №283/97-ВР, зі змінами і доповненнями.

Закон України “Про ПДВ” від 03.04.97р. №168/97-ВР, зі змінами і доповненнями.

Закон України “Про Загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” від 23.09.99р. №1105-ХІV.

Закон України “Про збір на обов’язкове соціальне страхування” від 26.06.97р. №402/97-ВР, зі змінами і доповненнями.

Закон України “Про державну статистику” від 13 липня 2000р. №1922-ІІІ.

Порядок складання Декларації про прибуток підприємства, затверджений наказом ГДПІ від 08.07.97 р. № 217.

Порядок справляння збору на обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття, затверджений 03.10.97р. №4.

Інструкція “Про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування України”, затверджений 28.12.94 №44.

Інструкція “Про прибутковий податок з громадян”, затверджена наказом ГДПІ України 21.04.93 р. №12 (кодифікована).

Інструкція зі статистики чисельності працівників, зайнятих у народному господарстві. Затверджена наказом Мінстату України від 07.07.95 р. №171, зі змінами і доповненнями.

Декрет КМУ “Про прибутковий податок з громадян” від 26.12.92 р.

Порядок ведення книги обліку придбання товарів (робіт, послуг). Затверджений наказом ДПА України від 30.05.97 р. №165, зі змінами і доповненнями.

Указ Президента України від 12.05.98 р. №456/98 “Про державну підтримку малого підприємництва”.

Указ Президента України “Про внесення змін до Указу Президента України від 3 липня 1998р. №727/98 “Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва” від 28.06.99 №746/99.

Положення бухгалтерського обліку 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. №87.

Положення бухгалтерського обліку 2 “Баланс”, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. №87 зі змінами і доповненнями.

Положення бухгалтерського обліку 3 “Звіт про фінансові результати”, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. №87 зі змінами і доповненнями.

Положення бухгалтерського обліку 4 “Звіт про рух грошових коштів”, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. №87 зі змінами і доповненнями.

Положення бухгалтерського обліку “Звіт про власний капітал”, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. №87 зі змінами і доповненнями.

«Про затвердження Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань i господарських операцій підприємств i організацій» (зареєстровано в Мін’юсті України 21.12.99 р. за № 893/4186, зі змінами та доповненнями, за текстом — Інструкція № 291).

Аудит: Навч. посібник / Г.М.Давидов. – 2-ге вид., перероб. і доп.. – К.% Т-во „Знання”, КОО, 2001 . – 363 с.

Аудит: теорія і практика: Навчальний посібник / Загородній А.Г., Корягін М.В., Єлисєєв А.В., Полякова Л.М. та ін. – 2-ге вид., перероб. і доп. – Львів: Видавництво Національного університету „Львівська політехніка”, 2004. – 456 с.

Аудит / В.Я.Савченко. – К.: КНЕУ, 2002. – 322 с.

Аудит / Л.М.Чернелевський: Навч. посібник. – К.: Міленіум, 2002. – 466 с.

Бухгалтерський облік в Україні. Навч. посібник. За ред. Р.Л.Хом'яка. – 2-ге вид., доп. і перероб. – Львів: Національний університет „Львівська політехніка”, „Інтелект-Захід”, 2003 . – 820 с.

Звітність підприємств (фінансова, статистична, консолідована, до фондів соціального та пенсійного страхування) / С.М.Гольцова: Навчальний посібник рекомендовано МОН України. – Київ: ЦНЛ, 2004. – 292 с.

Кулаковська Л.П., Пуга Ю.В. Основи аудиту: Навч. Посібник для студентів вищих навчальних закладів освіти. – К.: „Каравелла”, Львів: „Новий світ – 2000”, 2002. – 504 с.

Курсом реформ за національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку. Практичний посібник – Д.ООО "Баланс – Клуб ", 2000 р. Частина 1, 2

Лень В.С., Гливенко В.В. Звітність підприємства: Підручник. – 2-ге вид., перероб. і допов. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 612 с.

Мізюк В. Суб’єкти малого підприємництва: особливості ведення обліку та звітності // Все про бухгалтерський облік. – 2001. - № 19. – с.4-11.

Мізюк В. Облік у СМП: переходимо на скорочений план рахунків та складаємо „малу” фінансову звітність // Все про бухгалтерський облік. – 2001. - № 63. – с.4-10.

Сопко В.В., Верхоглядова Н.І., Шило В.П., Ільїна С.Б., Брадул О.М. Організація і методика проведення аудиту: Навчально-практичний посібник. – К.: ВД „Професіонал”, 2004. – 624 с.

Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України: Підруч.для студ.екон.спец.вищ.навч.зал.- 6-те вид. – К.: А.С.К., 2002. – 784с.

Усач Б.Ф. Аудит: Навч. Посібник. – 2-ге вид., стер. – К.: Знання-Прес, 2003. – 223 с.

Фінансова звітність підприємства та її аналіз: Навч. посібник / Ю.С.Цап-Цапко. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: ЦУЛ, 2002. – 360 с.

Фінансова звітність за національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку. Практичний посібник – Д.ООО "Баланс – Клуб", 2000 р.
еще рефераты
Еще работы по разное