Реферат: Правила оформлення наукової роботи

Правила оформлення наукової роботи
Науково-дослідницька робота – це учнівська робота з обраної теми, що є результатом елементарного самостійного дослідження. В окремих випадках вона може мати реферативний характер, але, як правило, має бути пов’язана з вирішенням доступної дослідницької праці. Бажано, щоб робота містила нові факти, узагальнення і практичні рекомендації до її використання. Вона досягне поставленої мети, якщо навіть відомі положення будуть висвітлюватися у ній з нових позицій і супроводжуватимуся власною авторською аргументацією.

Загальні вимоги.

роботи друкують машинописним способом або за допомогою комп’ютера на одній стороні аркуша білого паперу формату А4;

інтервал – 2, береги – лівий 20 мм, правий – 10 мм, верхній – 20 мм, нижній – 20 мм;

в одному рядку 60 знаків з урахуванням пропусків між словами;

абзацний відступ – 3-5 інтервалів;

на одній сторінці суцільного тексту 40-42 рядки;

заголовки відокремлюються зверху і знизу інтервалами;

обсяг наукової роботи – до 25 сторінок (машинописного тексту).

Вписувати в текст наукової роботи окремі іншомовні слова, формули, умовні знаки можна чорнилом, тушшю, пастою чорного кольору.

Друкарські помилки можна виправляти підчищенням або білою фарбою і нанесенням на тому ж місті тексту машинописним способом.

Заголовки структурних частин наукової роботи “Зміст”, “Вступ”, “Розділ”, “Висновки” та ін. друкуються великими літерами симетрично до тексту. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (перша – велика). Крапка в кінці заголовка не ставиться.

Відстань між заголовком та текстом повинна дорівнювати 3-4 інтервалам.

Кожну структурну частину наукової роботи слід починати з нової сторінки.

Нумерація.

Нумерація сторінок, розділів, підрозділів, пунктів, малюнків, таблиць, формул здійснюється арабськими цифрами без знака №.

Першою сторінкою наукової роботи є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок, але на ньому номер сторінки не проставляється. На наступних сторінках їх номер проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Зміст, перелік умовних позначень, вступ, висновки, список використаних джерел не нумерують.

Номер розділу необхідно проставляти після слова розділ, після номера крапку не ставити, потім з нового рядка друкують заголовок розділу.

Підрозділи нумеруються у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номеру розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку, наприклад 1.4 (четвертий підрозділ першого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу. Пункти нумерують у межах кожного підрозділу (за такими ж правилами).

Ілюстрації та таблиці.
^ Ілюстрації (карти, схеми, фотографії, діаграми, креслення) та таблиці необхідно подавати після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці.
Ілюстрації починають словом “Рис.” і нумерують послідовно в межах розділу, за виключенням ілюстрацій, поданих у додатках.

Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка.

Наприклад:


^ Рис. 3.1 Макет забудови пр. Гагаріна у 2010 році


Це перший малюнок третього розділу
Таблиці нумерують послідовно (за винятком таблиць, поданих в додатках) в межах розділу.

Наприклад:

Таблиця 1.3

Співвідношення температури повітря та швидкості вітру, при яких можуть виникнути обмороження відкритих частин обличчя


^ Швидкість вітру, м/с


2


4


6


8


13


^ Температура повітря, С


-41


-25


-15


-11


-7


Це третя таблиця першого розділу

Формули.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів треба подавати безпосередньо під формулою в тій послідовності, в якій наведені у формулі. Значення кожного символу та числового коефіцієнта треба подавати з нового рядка. Рівняння та формули треба виділяти з тексту вільними рядками.

Посилання.

При написанні наукової роботи необхідно посилатися на джерела, що дає змогу відшукати документи і перевірити достовірність відомостей про цитування документа.

В тексті наукової роботи посилання на джерела слід зазначити порядковим номером за переліком посилань, виділеним квадратними дужками, наприклад, “... в роботах 2-5...”.

Можливе посилання у виносках, при цьому оформлення посилань повинно відповідати його бібліографічному опису за переліком посилань із зазначенням номера.

Список використаних джерел.

Список використаних джерел необхідно складати згідно з державним стандартом в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків (якщо авторів більше, ніж 3).

Державні стандарти:

монографії та видання декількох авторів

Иванов А.О., Петров Г.Л. Физическая география материков и океанов. – М.: Мысль, 1997. – 468 с.

видання колективу авторів під редакцією керівника авторського колективу

Клімати світу / За ред. Ніконова П.С. – К.: Наукова думка, 1998. – 342 с.

статті з періодичних видань

Соломін В.П. Організація краєзнавчих екскурсій // Географія та основи економіки. – 2001. -- № 3. – С. 23-28.

сайти INTERNET перелічуються останніми. Наприклад,

56. http//www.gorod.dp.ua

Додатки.

Додатки слід оформляти на наступних після списку літературних джерел сторінках, при цьому кожний додаток необхідно наводити з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, який друкується угорі з великої літери.

^ Додаткові вимоги

Учасники конкурсу-захисту разом з роботою подають тези цієї роботи, оформлені на 1-й сторінці відповідно до зразка, та завірену довідку наукового керівника, що підтверджує авторство, достовірність наведених результатів та можливість опублікування.

Тези мають бути надруковані на білому папері через 1,5 інтервали в рамці 16,5 х 25,5 см. Поле ліворуч листа – 2,5 см. Перед основним текстом зазначається: назва повідомлення; ініціали та прізвище автора; назва територіального відділення МАН та базового закладу; назва закладу освіти, клас, місто.


Роботи і тези повинні бути виконані державною мовою.
еще рефераты
Еще работы по разное