Реферат: Методические рекомендации по формализованной комплексной оценке качества поверхностных и морских вод по гидрохимическим показателям.




МИНИСТЕРСТВО ОХРАНЫ ОКРУЖАЮЩЕЙ ПРИРОДНОЙ СРЕДЫ УКРАИНЫ
Украинский
научно-исследовательский институт экологических проблем (УкрНИИЭП)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Пропозиції щодо співпраці з УкрНДІЕП


Геоінформаційна система для обробки та узагальнення інформації щодо стану поверхневих вод у Ващому регіоні..

При оцінці стану поверхневих вод використовуються наступні методики:

Методика екологічної оцінки якості поверхневих вод за відповідними категоріями, В.Д. Романенко, В.М. Жукінський, О.П. Оксіюк, О.Г. Васенко та інш., 1998 р., затверджена наказом Мінприроди від 31.03.98 р.;

КНД «Охорона навколишнього середовища та раціональне використання природних ресурсів. Екологічна оцінка якості поверхневих вод суші України», затверджена наказом Мінприроди України від 28.12. 1994 р., № 126,

Методические рекомендации по формализованной комплексной оценке качества поверхностных и морских вод по гидрохимическим показателям. – М.: Госкомгидромет СССР, 1988 . – 8 с.).

Геоінформаційна система для обробки та узагальнення інформації щодо стану поверхневих вод басейну р. Дніпро (При оцінці стану поверхневих вод використовуються відмічені вище методики: а), б), в).

Геоінформаційна система прогнозування якості морських вод в прибережній зоні Азовського моря в межах області.

Розробка заходів щодо раціонального ведення рибогосподарської діяльності на водних об'єктах (водосховища, водойми - охолоджувачі АЕС і ТЕС, озера, ставки). Дослідження включають:

а) проведення гідрохімічних досліджень по вивченню якості води для з'ясування можливості використання даного водного об'єкта в рибництві;

б) вивчення природної кормової бази іхтіофауни: фітопланктон, вища водна рослинність, зоопланктон, зообентос;

в) вивчення складу і структури туводної іхтіофауни;

г) з'ясування причин загибелі водних живих ресурсів у водних об'єктах.

Проведення розробки Рибоводно-біологічного обґрунтування (РБО) і Режиму експлуатації водних об'єктах:

для підвищення рибопродуктивності водного об'єкта виконання розрахунку норм рибопосадкового матеріалу по вселенню цінних промислових видів риб (відповідно до показників природної кормової бази);

проведення розрахунку норм застосування штучних кормів при ущільненій рибопосадці;

проведення розрахунку вилову риби;

розробка пропозицій по біологічній меліорації; проведення рибоводно-меліоративних робіт на водному об'єкті для підвищення його рибопродуктивності.

Проведення комплексного екологічного моніторингу водних об’єктів.

Визначення причин деградації водних об’єктів для розробки заходів спрямованих на відновлення та підтримання їх сприятливого екологічного стану.

Проведення моніторингу дифузних джерел забруднення і розробка природоохоронних рекомендацій для водних об’єктів в межах області.

Провести моніторинг об’єктів підвищеної екологічної небезпеки в області.

Вивчення умов осадонакопичення, загальної кількості та розподілу по акваторії водних об’єктів Регіону донних відкладень. Визначення хімічного складу відкладень (у тому числі органічних речовин, важких металів, пестицидів та ін) та оцінка їх впливу на стан водного середовища.

Аналіз причин виникнення масової загибелі риб у водних об’єктах Регіону та розробка заходів по їх запобіганню.

Визначення ступеню забруднення ґрунтів в районі розташування складів непридатних до використання пестицидів та розробка рекомендацій щодо рекультивації земельних ділянок.

Оцінка існуючого стану навколишнього середовища в районі впливу проектованих підприємств.

Аналіз фізико-географічних і кліматичних умов району та майданчиків будівництва. Характеристика факторів середовища, які впливають на екологічну безпеку планованої діяльності.

Характеристика наступних компонентів природного середовища: геологічне середовище; повітряне середовище; мікроклімат; поверхневі та підземні води; рослинний і тваринний світ.

Аналіз техногенного середовища, включаючи характеристику господарського освоєння території.

Прогноз стану перерахованих у попередньому пункті компонентів навколишнього середовища у період будівництва та експлуатації підприємства.

Порівняння майданчиків, запропонованих для розміщення підприємств, за комплексом критеріїв екологічної безпеки з використанням експертно-аналітичних процедур, вибір основного майданчика.

Аналіз факторів і джерел впливу планованої діяльності на навколишнє середовище.

Обґрунтування необхідного і достатнього комплексу природоохоронних заходів і оцінка залишкових негативних наслідків будівництва та експлуатації підприємства.

Реконструкція та будівництво біоінженерних очисних споруд (БІС) на основі фітотехнологій.

Розробка проектів реконструкції та будівництва очисних споруд з використанням низько затратних технологій (для невеликих населених пунктів, окремих об’єктів виробництва). Проектно-кошторисна документація розробляється з використанням програм АВТОКАД та АВК (наукове обґрунтування, пояснювальна записка з кресленнями, ОВНС, кошторис).

^ Розробка проектів реконструкції та будівництва очисних споруд для очищення шахтних вод. Очищення шахтних вод від органічних речовин, нафтопродуктів та їх знезараження з використанням БІС. Забезпечення скиду шахтних вод на протязі всього року в гідрографічну мережу та розробка найбільш оптимальної схеми очищення побутових вод шахт з зменшенням енергозатрат та земельних відводів.

Для ТОВ «Павлоградвугілля» розроблено: 1) проект реконструкції очисних споруд в балці Косьмінній, який пройшов узгодження у всіх контролюючих органах.

2) проект очисних споруд для зливових та шахтних вод ш. Терновська знаходиться на стадії узгодження.

^ Розробка проектів очисних споруд для очищення зливових вод від окремих об’єктів господарської діяльності.

За даною технологією розроблено: 1). Проект реконструкції зливових вод Донецького аеропорту; 2). Проект реконструкції очисних споруд зливових вод Миколаївського порту, які працюють з 1991 року без аварій та капітального ремонту. 3). Проект очисних споруд для Курязького ДБК – працюють з 1996 без аварій та капітального ремонту.

^ Розробка проектів очисних споруд для окремих підприємств харчової промисловості.

Розробка низько затратної технології очищення стічних вод м’ясної та молочної промисловості з використанням усереднювача з аерацією замість аеротенку.

Програма оздоровлення малих річок та захисту водоймищ питного водопостачання з використанням фітотехнологій.

Проведення обстеження та розробка програм оздоровлення малих річок і захисту водоймищ питного водопостачання з оцінкою шляхів забруднення і обґрунтованим розрахунком методів захисту водоймищ та водотоків.

Розробка робочих проектів захисту водоймищ питного водопостачання.

Розробка проектів захисту від підтоплення територій, окремих об’єктів (шахт, селищ, міст).

Розробка робочих проектів рекультивації забруднених територій в районі ліквідованих складів отрутохімікатів.



исп. Журавлев В.Н.

тел.095-7854970

E-mail: bizvn@mail.ru




еще рефераты
Еще работы по разное