Реферат: Відповідальність за власні вчинки як один з показників сформованості соціального здоров’я підлітків


ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ВЛАСНІ

ВЧИНКИ ЯК ОДИН З ПОКАЗНИКІВ СФОРМОВАНОСТІ СОЦІАЛЬНОГО ЗДОРОВ’Я ПІДЛІТКІВ


Останім часом проблема соціального здоров’я підростаючого покоління набуває особливої актуальності. Нині серед молоді все більше можна спостерігати негативних проявів в контексті їхньої поведінки в тому числі й по відношенню до людей, які їх оточують.

Нажаль, підлітки не завжди розуміють, що відсутність відповідальності за власні дії може нанести шкоду як самому собі так і суспільству в цілому. У теперішній час зростає кількість випадків безвідповідального поводження шкільної молоді (переважно підлітків) по відношенню до оточуючих. Психологи відзначають, що загалом у підлітків зросла асоціальна спрямованість, вони стали більш агресивними, вразливими, швидко виходять із стану рівноваги. В окремих дітей роз­виваються хибні якості: жорстокість, брехливість, лють; у значної частини підлітків порушуються ціннісні орієнтації [1, с. 18].

Такі характеристики можуть призводити до певних негараздів. Досить часто це позначається у поведінці підлітка відносно своїх близьких (безпідставні грубощі, неслухняність, навмисні дії, що приносять їм неприємності і т.д.), однолітків (образи, приниження інших, прояви насилля до слабших тощо), літніх людей (насміхання, прояви неповаги, відсутність бажання допомогти, нанесення шкоди тощо).

Значно знизилась відповідальність сучасної молоді й по відношенню до зародження нового життя. Нині все більша кількість дівчат наважується на аборти не замислюючись, що вони позбавляють дитину права на життя, при цьому власну дитину. Нажаль, достатньо часто сьогодні аборти здійснюються дівчатами-підлітками. Це у свою чергу також говорить й про безвідповідальність хлопців-підлітків, які, схиляючи дівчину до статевих стосунків, не замислюються про можливі небажані наслідки (вагітність, зараження хворобами, що передаються статевим шляхом, в тому числі й ВІЧ).

Також, останнім часом можна відмічати зменшення відповідальності серед підлітків за свої вчинки по відношенню до тварин, навколишнього середовища тощо. Все це говорить, про необхідність формування в сучасних підлітків відповідальності за власні дії та поведінку, як складової частини індивідуального соціального здоров’я. В нашому розумінні соціальна відповідальність відображається через здатність підлітка до критичного мислення відносно власних вчинків, спроможність робити правильні висновки стосовно своїх безвідповідальних дій, обдумливо ставитись до прийняття будь яких рішень, а також прагнення навчатись на чужих помилках у зазначеному контексті.

Саме за умови дотримання відповідних дій, на нашу думку, підліток може цілком сприяти підвищенню рівня власної відповідльності й соціального здоров’я відповідно.

Література

1. Бовть, О. Соціально-психологічні причини агресивної поведінки підлітків / Оксана Бовть // Рідна школа. 1999. – № 2. – С. 17-20.
еще рефераты
Еще работы по разное