Реферат: Но стратегічні завдання випереджувальної інноваційної розбудови національної системи освіти І науки як основи розвитку особистості, суспільства, нації І держави


Ярмолюк М.І.,

викладач Чугуївського професійного аграрного ліцею


Використання педагогічних та інформаційно-комунікаційних технологій при підготовці фахівців для агропромислового комплексу


Національною доктриною розвитку освіти в Україні окреслено стратегічні завдання випереджувальної інноваційної розбудови національної системи освіти і науки як основи розвитку особистості, суспільства, нації і держави.

Точкою відліку появи нових інформаційних технологій навчання вважається урядова постанова "Про заходи щодо забезпечення комп’ютерної грамотності учнів середніх навчальних закладів і широкого впровадження електронно-обчислювальної техніки в навчальний процес", прийнята у 1985 році. У цьому документі зафіксовано поточний стан справ у галузі інформатизації освіти і визначено головні напрями розвитку цього процесу.

У ХХІ столітті людство зрозуміло, що новітні інформаційно-комунікаційні технології (ІКТ) суттєво впливають на його життєдіяльність. Вже існує ціла галузь виробництва, пов’язаного з інформацією. Це прискорило процеси глобалізації, призвело до появи нових рис у культурному розвитку, який змінює не тільки виробниче, але й духовне життя людини.

Нині стаємо учасниками формування тенденцій суспільної еволюції, а саме: утвердження інформаційного суспільства, потенційні можливості якого до сьогодні не цілком усвідомлені.

Інформаційно-комунікаційні технології як основа інформаційного суспільства змінюють структуру соціального простору, мінімізують вплив географічних факторів на соціальні відносини. Вплив інформаційного простору на конструювання соціальних відносин так зріс, що цей процес випереджає його теоретичне осмислення.

Отже, початок інформаційної епохи посилив процеси глобалізації, які суттєво вплинули на політичні, економічні, екологічні, гуманітарні та інші процеси, що відбуваються в сучасних культурах і соціумах.

Це примушує, по-перше, замислитися над майбутнім нашої країни. По-друге, культура інформаційної епохи стає домінуючим джерелом формування інформаційного простору – і в національних, і в ширших соціальних межах. По-третє, вплив культури як особливого способу внутрішньої організації соціальної взаємодії на налагодження й розподіл влади набуває якісно нових масштабів. По-четверте, стимулом розвитку цих процесів стають транс націоналізація світових і регіональних центрів політичної влади, розширення культурних зв’язків між народами і – особливо – поява нових інформаційних технологій та каналів комунікацій, які трансформують традиційні принципи спілкування у сфері влади, форми соціалізації громадян.

За своїми функціональними можливостями комп’ютер уже сьогодні може стати практично ідеальним засобом навчання і підвищення пізнавальної активності учнів на уроках.

По-перше, комп’ютер значно розширив можливості подання навчальної інформації. Можливість застосування кольору, графіки, мультиплікації, звуку, можливість моделювання і прогнозування дозволяє відтворювати реальну обстановку діяльності. За своїми образотворчими можливостями комп’ютер перевершує кіно і телебачення.

По-друге, комп’ютер дозволяє підвищити мотивацію навчання. Індивідуалізація навчання, можливість на тому чи іншому рівні участі довести вирішення поставленого завдання до кінця, варіативність рішень, надання можливості учням виявити оригінальність, поставивши цікаве завдання, задавати різні запитання і пропонувати будь-які рішення – усе це сприяє формуванню позитивного ставлення до навчання.

По-третє, комп’ютер активно "втягує" учнів у навчальний процес. Він дозволяє суттєво змінити способи управління навчальною діяльністю, наприклад, занурюючи учнів у певну ігрову ситуацію або історичну епоху, зробивши його учасником подій і т. ін.

По-четверте, набагато розширюється асортимент застосовуваних навчальних завдань. Комп’ютери дозволяють успішно використовувати у навчанні завдання на моделювання різних ситуацій, на пошук і усунення деяких проблем, коли є велике число варіативних способів вирішення.

По-п’яте, комп’ютер сприяє формуванню в учнів умінь рефлексії своєї діяльності. Він дозволяє їм наочно побачити результат своїх дій.

За умов переходу України до сучасного інформаційного суспільства все більш актуальним стає питання інтеграції інноваційних методик навчання, насамперед інформаційно-комунікаційних, у традиційну методику.

Нові методики викладання мають ураховувати сучасні вимоги до застосування інформаційних технологій. У навчальних закладах комп’ютерні технології повинні привести до поступового формування нового покоління, тих, хто в найближчому майбутньому буде користуватися інформаційними технологіями як звичайним засобом для розв’язання різноманітних завдань у побуті, навчанні, повсякденному житті, на виробництві та в інших сферах діяльності людини.

Використання інформаційних технологій надає широкі можливості для суттєвого підвищення якості навчального процесу, підвищує як рівень засвоєння знань, так і інтерес до навчання в цілому. Уроки набувають іншого характеру та стилю, потребують нових методичних підходів.

Я як викладач постійно використовую можливості ІКТ на уроках «Будова трактора», саме інформаційно-комунікаційні технології навчання дають змогу більш детально та яскраво подати інформацію про устрій систем і механізмів трактора.

Так при вивченні теми «Кривошипно-шатуний механізм» для більшої наочності використовую відео ролики та картинки, наприклад:







Для кращого розуміння робочого циклу двигуна використовую анімаційні ефекти які дають змогу більш детально і ретельно розібратися з тактами робочого циклу двигуна внутрішнього згорання:



Для вивчення фізичних процесів що протікають у дизельному двигуні трактора використовую відео яке наглядно показує я вища і процеси що супроводжують роботу двигуна:



При вивченні теми «Газорозподільний механізм» використовую слідуючи наочні матеріали:










Даний рисунок використовую для перевірки засвоєння навчального матеріалу учнями, вони мають розказати по пунктам що це за елементи, та їх призначення у газорозподільному механізмі.

Для кращого розуміння та засвоєння учнями теми «Система живлення паливом», використовую як графічні зображення так і відео ролики:





Для вивчення теми «Система мащення» також використовую відео наочність:






При вивченні теми «Трансмісія та ходова частина» використовую наступні матеріали:






Даний рисунок використовую для перевірки знань учнів з теми „Трансмісія”, учні мають розрізняти основні елементи диференціалу.

Відео та іншу наочність з цих тем які я використовую в свої роботі дають змогу більш детально розглянути будову складових частин і механізмів які розглядаються, простежити їх взаємодію, а як наслідок краще засвоїти новий матеріал на уроці

Отже використання комп'ютера як засобу навчання (на основі практично необмежених можливостей організації ефективної пізнавальної діяльності) на уроках не викликає сумнівів.

В своїй практиці, також, використовую різні форми тестів – прості (на вибір правильної відповіді) і складні, де є можливість вставити ілюстрації, закінчити речення, надати власну правильну відповідь.

Зразки тестів

У цьому тесті учні мають вибрати декілька варіантів відповідей.



У цьому тесті учні мають знайти відповідність функції і зіставити їх.




Використання інформаційних технологій на уроках «Будова трактора» дає можливість вирішувати такі актуальні питання:

· використовувати у навчанні здобутки новітніх інформаційних технологій;

· удосконалювати навички самостійної роботи учнів в інформаційних базах даних, мережі Інтернет;

· зробити процес навчання цікавішим і змістовнішим;

Використання інформаційних технологій на уроках «Будова трактора» в комплекті з традиційним підручником сприяє наступному:

· забезпечує особистісно орієнтований та диференційований підхід у навчанні;

· забезпечує реалізацію інтерактивного підходу (постійне спілкування з ПК, постановка запитань, які цікавлять учня та отримання відповідей на них);

· підвищує пізнавальну активність учнів за рахунок різноманітної відео - та аудіо інформації;

· здійснює контроль завдяки тестуванню і системи запитань для самоконтролю

Такий підхід до навчання є особливо актуальним для професійної освіти, адже майбутній робітник повинен бути не тільки грамотним, а й компетентним, тобто повинен вміло використовувати одержані знання в умовах сучасного вироб­ництва, вміло орієнтуватися у виробничій ситуації, вирішувати виробничі проблеми, швидко перебудовуватися на виконання інших завдань.

Використовуючи інноваційні технології, я прийшов до висновку, що інформаційно-комунікаційні технології формують у учнів ліцею позитивне ставлення до навчання, забезпечують високу загальну активність ліцеїстів на уроках «Будова трактора», сприяють вихованню самостійності, як риси особистості. А як результат усього цього – зріс інтерес до викладання предмета, уроки проходять більш ефективно і на цьому фоні підвищився рівень навчальних досягнень учнів.



еще рефераты
Еще работы по разное