Реферат: Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара Мотивація має високу значимість в будь-якій діяльності людини


О. Г. Рєпіна, Х.М.Коротич

Е-mail: orepina@i.ua, beliye_zvezdi@mail.ru

ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕНЯ МОТИВАЦІЇ

У СПОРТИВНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара

Мотивація має високу значимість в будь-якій діяльності людини. Особливо мотивація необхідна у спорті, де в дуже стислі терміни потрібно досягти найкращого результату в ситуації жорсткої конкуренції з іншими спортсменами та спортивними командами.

Термін «мотивація» має два значення: широке і вузьке. У широкому сенсі слова термін «мотивація» означає фактори та процеси, які спонукають людей до дії чи бездіяльності в різних ситуаціях. У більш вузькому сенсі дослідження мотивів припускає докладний аналіз причин, що пояснюють, чому люди вважають за краще один вид діяльності іншому, чому при вирішенні певних завдань вони діють з достатньою інтенсивністю і чому вони продовжують роботу або виконують будь-які дії протягом тривалого часу .

У спорті спрямованість особистості багато в чому зумовлена мотивацією вищих досягнень. Спортсмен відчуває потребу в граничних фізичних зусиллях, в переживанні стану сильної психічної напруженості, у подоланні суперника, а найголовніше − потреба показати високий спортивний результат. Досягнення спортивного успіху соціально зумовлене і усвідомлюється як виконання завдання, поставленого суспільством. Звідси − потреба працювати над собою, над своїм власним вдосконаленням.

Спортивна діяльність відбувається у складних екстремальних умовах змагань, характеризується тренувальними навантаженнями на рівні граничних можливостей людського організму. Незвичайні по інтенсивності і тривалості фізичні, і психічні напруги обумовлені особливостями спортивної діяльності: специфікою її предмета, змагальною спрямованістю, необхідністю постійного вдосконалення спортивних досягнень.

Найважливіша роль мотивації полягає в можливості здійснення «керованого тренування» і формування поведінки спортсменів за допомогою використання структурних компонентів мотивації. Оптимізацію поведінки спортсменів може проводити тренер, використовуючи різні методи.

Знання особливостей мотиваційної сфери особистості спортсмена дозволяє цілеспрямовано готувати його до досягнення високих результатів. Саме у зв'язку з цим практичне застосування принципів мотивації спортивної діяльності є тим резервом, за рахунок якого можна зробити якісний стрибок у справі підготовки спортсменів, коли практично всі ерогенні засоби нарощування спортивних можливостей вичерпано, а прийняття допінгу контролюється спеціальними спортивними установами.

Спортсмени, які мають високий рівень мотивації досягнення успіху, мають добре усвідомлені цілі і не тільки прагнуть досягти високих результатів і утвердитися в ролі лідера, але і володіють добре розвиненим почуттям обов'язку, відповідальності перед тренером і товаришами по команді, що і є дуже важливими показниками для підвищення результативності.

Література:

Воронова В.І. Психологія спорту: навч. посібник / В.І. Воронова. – К: Олімпійська література, 2007. – 298 с.

Горбунов Г.Д. Практический психолог в спорте: Лекция / Г.Д.Горбунов. – СПб. ГАФК им.П.Ф.Лесгафта, 1995. – С.3-20.

Гуськов С.И. Профессиональный спорт / С.И.Гуськов, М.М.Линец, В.Н.Платонов, Б.Н. Юшко. – К.: Олимпийська література, 2000. – 391 с.

Максименко С.Д. Генеза здійснення особистості / С.Д. Максименко. – К.: Тов."КММ", 2006. – 254 с.
еще рефераты
Еще работы по разное