Реферат: Періодичної Преси "Новини друкованих змі україни"




За підтримки програми IREX U-media

Електронний бюлетень Української Асоціації Видавців Періодичної Преси


“Новини друкованих ЗМІ України”

№ 11 (107) від 22 березня 2005 року


Зміст

Медіа-оперативка 1

Медіа-аналітик 16

Медіа-спец 20

Медіа-довідник 24
Медіа-оперативка


1. Новини Української Асоціації Видавців Періодичної Преси (УАВПП)

ПРЕС-АНОНС

25-го березня відбудуться Загальні збори видавців УАВПП


Рада директорів Української Асоціації Видавців Періодичної Преси (УАВПП) повідомляє, що 25 березня 2005 року відбудуться Загальні збори видавців УАВПП (м.Київ, конференц-зал готелю «Братислава», 11.00).


Загальні збори видавців УАВПП є вищим органом управління Асоціації й проходять два рази на рік. На Зборах вирішуються найбільш важливі й принципові питання, пов’язані, зокрема, з виборами Органів управління й контролю УАВПП та їхньою звітно-плановою діяльністю, затвердженням бюджету УАВПП та внесенням змін і доповнень до Статуту Асоціації та інших програмних документів.


У проекті порядку денного Загальних зборів видавців винесено такі питання:

Затвердження проекту Нової редакції Статуту УАВПП.

Затвердження проекту Положення про Президента, Віце-президентів та Раду директорів УАВПП.

Затвердження проекту Положення про Загальні збори членів УАВПП.

Затвердження проекту Положення про Ревізійну комісію УАВПП.

Довибори до Ради директорів УАВПП.

Звіт про діяльність УАВПП за 2004 рік.

Звіт про виконання річного бюджету УАВПП за 2004 рік.

Звіт Ревізійної комісії.

Затвердження проекту «Основних напрямків діяльності на 2005 рік».

Затвердження проекту річного бюджету на 2005 рік.


* * *

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси є національним галузевим об`єднанням юридичних осіб-видавництв преси, яке задекларувало захист і підтримку вітчизняного газетно-журнального бізнесу та прискорення загального розвитку галузі вітчизняної преси. З листопада 2001 року УАВПП як дійсний член представляє Україну у Всесвітній Газетній Асоціації (WAN). Президентом УАВПП на Загальних зборах у вересні 2004 року було обрано Бориса Ложкіна, президента ЗАТ "Український Медіа Холдинг". Сьогодні УАВПП об`єднує 105 видавництв преси з усіх регіонів України і концентрує зусилля на глобальному реформуванні галузі преси – у відповідь на заяви Президента України Віктора Ющенка та вищих державних урядовців.

Контакти:

Наталя Гребьонкіна,

Олег Поляков
(044) 239-29-75


^ Пільга з ПДВ на продаж і доставку преси залишається?


Кабмін пропонує зберегти пільги з ПДВ на продаж і доставку преси для видавців друкованих засобів масової інформації. Слово за Верховною Радою...


Проект Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2005 рік” та деяких інших законодавчих актів”, який зареєстровано у Верховній Раді України 21 березня 2005 року під номером 7221, зберігає пільгу з ПДВ на продаж і доставку друкованих засобів масової інформації.

Таким чином, прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко виконала свою усну обіцянку, яку вона дала представникам Української Асоціації Видавців Періодичної Преси (УАВПП) під час зустрічі з центральними та регіональними ЗМІ у Києві 13-го березня 2005 р.

Нагадаємо, що 27-го листопада 2003 року Верховна Рада України прийняла Закон України “Про державний бюджет України на 2004 рік”, який призупинив на рік дію пільги на сплату ПДВ з розповсюдження друкованих періодичних видань в Україні, що призвело до суттєвого зростання цін на пресу і зменшення її конкурентоспроможності порівняно із зарубіжними виданнями.

З іншого боку, введення ПДВ на операції з продажу, передплати газет і журналів означало б ведення оподаткування на безперешкодне отримання інформації, – що суперечить статті 34 Конституції України, статті 9 Закону України “Про інформацію” та статті 10 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, ратифікованої Верховною Радою України ще 17 липня 1997 року.

На цей раз Кабмін продемонстрував реальне прагнення застосувати світову цивілізовану практику збереження пільги з ПДВ на продаж і доставку ЗМІ, яку запроваджено в багатьох країнах і яку активно відстоює Всесвітня Газетна Асоціація (WAN). Так, згідно з розділом ІІ нового законопроекту (зміни до пункту 5.1.2 Закону України „Про податок на додану вартість”), звільняються від оподаткування операції з:

„5.1.2. поставки (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників українського виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови; доставки періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України;”.

Внесення запропонованих змін дозволило б здійснювати у пільговому режимі операції з доставки як вітчизняних, так і іноземних друкованих видань (у чинному законі пільга застосовувалась виключно для доставки вітчизняних друкованих видань). Також важливо, що термін „поставка” є значно більш широким, ніж термін „продаж”. Пункт 1.4 Закону України „Про податок на додану вартість” визначає його так:

„1.4. Поставка товарів – будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатної поставки товарів та операції з передачі майна орендодавцем (лізингодавцем) на баланс орендаря (лізингоотримувача) згідно з договорами фінансової оренди (лізингу) або поставки майна згідно з будь-якими іншими договорами, умови яких передбачають відстрочення оплати та передачу права власності на таке майно не пізніше дати останнього платежу;”.

Таким чином, у разі прийняття нової редакції Закону про бюджет, видавці та розповсюджувачі друкованих ЗМІ будуть користуватись навіть більшою пільгою з ПДВ, ніж раніше.

Інф. УАВПП


17 марта 2005 года состоялось заседание второго круглого стола

^ Клуба рекламистов УАИПП

Во время работы круглого стола были рассмотрены вопросы подбора персонала рекламного отдела, его обучения, формирования команды, взаимоотношений в коллективе, эффективной работы, а также взаимоотношений сотрудников рекламного отдела с другими отделами редакции. Модератором и докладчиком второго заседания Клуба рекламистов УАИПП выступила Зоряна Якимчук, генеральный директор рекламного агентства «Медиа-Регион», бизнес-тренер и медиа-консультант, г. Киев.


Программа второго круглого стола включала в себя рассмотрение следующих вопросов:

a)      значение организации труда;

b)      рекламный отдел: структура, взаимосвязь с другими отделами;

c)      набор и обучение сотрудников рекламного отдела;

d)      повышение квалификации работников рекламного отдела;

e)      источники поступления квалифицированного персонала (кадровые агентства, объявление в газете, объявления в Интернете, личные знакомства и тд);

f)       методы стимулирования работников;

g)      конфликты в рекламном отделе и между другими отделами, пути их разрешения.


Во втором заседании Клуба рекламистов приняли участие: Бабкин Владимир – „Надо”(Мариуполь), Мухин Виталий – „Киев-Weekly” (г.Киев), Варава Любовь – «Желтая газета» (г.Полтава), Витюк Светлана – «Молодой буковинец» (г.Черновцы), Городнюк Надежда – «Мелитопольские ведомости» (г.Мелитополь), Зубенко Андрей – «Сім’я і дім» (г.Луцк), Зубарева Юлия – „Є” (г.Хмельницкий), Кирьязов Игорь – „Одесская газета объявлений” (г.Одесса), Конева Катерина – „Рівне-Ракурс” (г.Ровно), Кучер Ирина – „Событие” (г.Днепродзержинск), Примак Елена – „Україна молода” (г.Киев), Родина Оксана – „Незалежний кур’єр” (г.Винница), Черновол Евгений – „Телегазета” (г.Стаханов), Шестак Наталья – „Донецкие новости” (г.Донецк), Яремчук Иванна – „Місто” (г.Тернополь), Лазарева Неонила – „Сегодня” (г.Киев).


Гостями данного мероприятия были сотрудники рекрутинговой компании BRAIN SOURCE INTERNATIONAL. Они рассказали участникам круглого стола о работе рекрутинговых компаний и компании BRAIN SOURCE INTERNATIONAL в частности, а также ответили на все вопросы присутствующих.

^ Инф. УАИПП


2. Новини членів УАВПП
^ Пограбовано видавця “Рівненської газети”
У ніч з суботи на неділю, 20 березня, скоєно зухвале проникнення у головний офіс ВД “ОГО” на вулиці Короленка, 2 у м. Рівному. Зламано усі замки, сейфи та внутрішні решітки у приміщенні. З усього офісного обладнання зловмисники винесли головний сервер централізованої бухгалтерії. Таким чином на найближчий час паралізовано роботу усього підприємства.

За попередніми даними, з кабінетів не зникли документи. З сейфів витягли усю готівку, яка знаходилася на той момент в офісі.

За даними фактом відкрито кримінальну справу. Триває слідство.

ВД “ОГО” є засновником і видавцем “Рівненської газети”. Директор підприємства від коментарів поки відмовляється, посилаючись на таємницю слідства.

Рівнеінформ


Хто з міліціонерів бреше? Палії ''Поступу'' знову не відомі...

Про те, що підпал редакції газети "Поступ" організували місцеві міліціонери, заступник міністра МВСУ Геннадій Москаль офіційно заявив близько двох тижнів тому. Місцеве керівництво тоді запевнило: уже незабаром воно назве злочинців. А пан Москаль дав паліям два тижні на "добровільне розкаяння".
Проте шансів дочекатися покаяння від винних міліціонерів, очевидно, вже немає, бо відомі правоохоронцям злочинці знову стали невідомими. Місцеві міліціонери, звикло прикриваючись таємницею слідства, знову почали говорити про недостатність доказів. А прокурор Львівської області Євген Блажівський відверто заявив "Поступу": із матеріалів слідства, які він нещодавно вивчав, взагалі не можна зробити висновку про конкретних підозрюваних осіб.
Позиція правоохоронців виглядає більш ніж дивною. Адже офіційно проголошений висновок заступника міністра МВСУ, що палії -- міліціонери, очевидно, базується на конкретних персоналіях. А якщо відомі певні особи, то чому їх досі не затримано? Якщо ж злочинці не відомі, то як тоді трактувати заяву пана Москаля? Або заступник міністра чомусь робить пустопорожні гучні заяви, або місцеве керівництво правоохоронців з якихось причин затято не хоче назвати злочинців.
Цікаво, що загалом посадові правоохоронці різних рівнів приблизно однаково реагують на нагадування журналістів про заяву пана Москаля щодо паліїв "Поступу" на зразок: "Це заступник міністра говорив, у нього й питайте".
Натомість до критики львівських правоохоронців долучилася і прокуратура. На оперативній нараді, спеціально присвяченій "медіальним" справам (зокрема й підпалу "Поступу"), в обласній прокуратурі незадовільно оцінили стан досудового слідства та оперативно-розшукову діяльність міліції. Прокуратура оприлюднила офіційну інформацію про те, що "ці справи просуваються із порушенням вимог кримінально-процесуального закону", тобто їх розглядають "неповно, невсебічно та необ'єктивно".
Начальнику УМВСУ у Львівській області надіслали подання усунути виявлені порушення та вжити "заходів для активізації досудового слідства". Справу ж "Поступу" знову скерували до слідчого відділу ЛМУ УМВСУ у Львівській області.
Сумнівно, що від чергової "перестановки доданків" нарешті з'явиться результат. Тим паче, що власне місцеві міліціонери (якщо вірити заступнику міністра МВС) і є потенційними організаторами цього злочину, а міське управління міліції вже тримало справу "під особистим контролем".
Начальник львівської міської міліції Михайло Курочка відмовився давати будь-які коментарі "Поступу" до розкриття справи. А керівник обласних правоохоронців Богдан Шкарада зазначив, що "зараз спецслужби перевіряють усі питання щодо підпалу "Поступу".
"Заступник міністра сказав, що володіє інформацією про організаторів злочину. Але щоб затримати злочинця, не досить володіти інформацією, потрібно зібрати докази, -- пояснив "Поступу" пан Шкарада. -- Тож говорити щось конкретніше, а тим паче, називати прізвища, можна буде лише тоді, коли злочинців буде затримано і їм висунуть офіційні звинувачення".

^ Катерина ЗЕЛЬМАН, „Поступ”


3. Новини медіа-ринку України

Бывший кандидат в Президенты создает информагентство

Бывший кандидат на президентских выборах 2004 года Александр Ржавский заявил, что создает независимое информагентство "Воля", передает Интерфакс-Украина.

Национальный пресс-клуб намерен выступить одним из основателей независимого общественного информационного агентства "Воля", заявил на пресс-конференции лидер политического объединения "Єдина родина" Александр Ржавский.

Ржавский подчеркнул, что на сегодняшний день в обществе есть понимание необходимости создания общественного независимого вещания. В связи с этим появилась инициативная группа, которая намерена заняться созданием информационного агентства "Воля", в дальнейшем же предусматривается реализация проектов по созданию других общественных СМИ - телевидения, радио, печатных и интернет-изданий.

По словам Ржавского, пока что он представляет лишь идею создания такого агентства. При этом он призвал к сотрудничеству по его созданию всех заинтересованных лиц.

По его словам, известный кабельный оператор компания "Воля" не имеет отношения к агентству.

Александр Ржавский, лидер и кандидат от Всеукраинского объединения "Єдина родина", участвовал в первом туре президентских выборов 31 октября 2004 года и набрал 0,03% голосов избирателей. Ржавского неоднократно называли "техническим кандидатом", поддерживающим на выборах тогдашнего премьер-министра Виктора Януковича.

Корреспондент.net


Цими днями побачив світ „Український журнал про права людини”

Цими днями побачив світ перший в Україні журнал про права людини, повна назва – „Український журнал про права людини”. Журнал також має Інтернет-сторінку: www.prava.kiev.ua

Мета журналу – якомога ширше висвітлення правозахисної діяльності в Україні, за допомогою співпраці між правозахисниками, друкованими та електронними медіа; проведення досліджень і аналізу порушення прав людини та публікація цих досліджень та висновків; обговорення результатів на семінарах та круглих столах за участю НГО, державних посадовців, політичних на наукових діячів та мас-медіа.

Інф. Медіа-центру „Розмай”


Объем рекламного рынка Украины в 2004 г. составил $571 млн

Эксперты Всеукраинской рекламной коалиции подвели окончательные итоги объемов украинского рекламного рынка и сделали прогноз на 2005 год. Как и было предсказано в начале декабря, летний прогноз Коалиции об итоговых, годовых, цифрах в целом подтвердился.

Общий объем рекламного рынка соответствовал $571 млн, в том числе в медиа – $347 млн (все цифры указаны без учета налогов).
Объем телевизионной рекламы составил $165 млн, наружной рекламы – $86 млн, в прессе – $81 млн, на радио – $13,5 млн, в интернете – $1,5 млн. На немедийные каналы (рекламное производство, PR, спонсорство, другие рекламные и маркетинговые акции и услуги) пришлось $197 млн.
По оценкам специалистов, в 2005 году доля телевизионной рекламы должна увеличиться на 24% – до $205 млн, наружной рекламы – на 21% ($104 млн), в прессе – на 23% ($100 млн), на радио – на 19% ($41 млн), в интернете – на 33% ($2 млн).
Немедийные каналы должны дать прирост в 19% – их объем возрастет до $235 млн. В целом рекламный рынок Украины должен увеличиться на 23% и достигнуть $700 млн.

CosmoPress.com


4. Влада і ЗМІ

Через два года на Украине не останется государственных СМИ

Правительство Украины готовит концепцию глубокого реформирования средств массовой информации, которая будет представлена в течение месяца, заявила на встрече с представителями региональных СМИ премьер-министр страны Юлия Тимошенко.        

Основная цель правительства, определенная в этой концепции, - "освободить журналистов от всех возможных воздействий, мешающих им нормально работать". Речь идет о влиянии крупного капитала или власти. Вторая цель концепции, заметила Ю.Тимошенко, заключается в том, чтобы работа журналистов в будущем "была хорошо проинвестирована, а заработная плата отвечала современным потребностям". Глава правительства подчеркнула, что модель новой концепции разрабатывает "специальная группа незаангажированных людей".        

В свою очередь, вице-премьер-министр Николай Томенко сообщил, что правительство планирует в течение 2 лет все государственные и коммунальные СМИ постепенно преобразовать в общественные. "Мы хотим, - сказал он, - чтобы все СМИ, учредителями которых были органы государственной и местной власти, и которые прямо либо косвенно финансировались из бюджета, были средствами массовой информации людей, живущих в этом регионе". Т.е., "они должны работать не на председателя областной или районной госадминистрации, а на людей", - добавил Николай Томенко. По его словам, правительство найдет механизм, как "эволюционным путем" прийти к этому, и сегодня уже готовятся соответствующие документы, которые будут регулировать социальные и экономические вопросы деятельности таких СМИ. Среди основных разрабатываемых сейчас вопросов вице-премьер назвал способы передачи помещений средствам массовой информации - бесплатно либо за минимальную плату.        

При этом Николай Томенко уверил, что "радикальных шагов правительство в отношении государственных и коммунальных СМИ делать не будет". Последними же в списке на переход к общественному вещанию, по его словам, будут районные масс-медиа. "Мы хотим это сделать и мы будем это делать. Но будем делать это таким способом, чтобы ни один работающий там журналист не пострадал от этого перехода к общественным СМИ", - отметил он.

http://medialight.com.ua


Ющенко поручил правительству реформировать государственное информагентство "Укринформ"
Украинское национальное информационное агентство "Укринформ" будет реформировано. Такое поручение президент Украины Виктор Ющенко отдал Кабинету министров, - передает "Интерфакс-Украина", ссылаясь на сообщение пресс-службы главы государства.

Президент поручил создать из "Укринформа" современную информационную структуру. В частности, планируется развить творческий потенциал агентства и его технические возможности, обеспечив при этом социальную защиту сотрудников.

Реформа должна проходить с учетом международного опыта организации работы информагентств. Эти изменения должны содействовать интеграции Украины в мировое информационное пространство.

Как сообщалось, вице-премьер Николай Томенко 10 февраля заявил о намерении оптимизировать работу государственных СМИ, в частности государственного агентства новостей "Укринформ". По его словам, произойдут не только кадровые изменения, но и структурные преобразования.

А глава Госкомтелерадио Иван Чиж 17 марта заявил, что "Укринформ" и Украинская телерадиокомпания должны "быть двумя мощными информационными полями", работающими на национальные интересы за пределами Украины.

"Укринформ" до ноября 2000 года носил название ДИНАУ (Государственное информационное агентство Украины). 14 ноября 2000 года ему был присвоен статус национального. Тогда же агентство сменило название на Украинское национальное информационное агентство "Укринформ". Примерно также оно называлось в 1991-1996 годах.

"Укринформ" - правопреемник ряда украинских агентств, создававшихся с 1918 года - УктА (Украинское телеграфное агентство), БУП (Бюро украинской прессы, 1918-1921 г.г), РАТАУ (Радио-телевизионное агентство Украины, 1921-1991 г.г.), УРОСТА (Украинское бюро Российского телеграфного агентства, 1920-1991), ДИНАУ (1996-2000).

Interfax

ВР просить розібратися із губернатором Зейналовим. Журналісти постаралися?

16 березня парламент надіслав запит народного депутата Ігоря Шарова до керівника Управління державної служби про законність призначення Едуарда Зейналова головою Кіровоградської обласної державної адміністрації. Про це повідомляють мережеві ЗМІ. Даний прецедент можна віднести до впливу журналістики, як четвертої влади в країні на управління, адже днями саме до цього губернатора висловили претензії журналісти Кіровоградщини.

ІМІ розповідало, що 11 березня журналістів кіровоградської газети “Ведомости плюс” не допустили на прес-конференцію у Кіровоградську обласну державну адміністрацію. О 16.00 мала відбутися офіційна зустріч гголови регіону Едуарда Зейналова, якого нещодавно було призначено на посаду голови Кіровоградської облдержадміністрації на тему обговорення формату співробітництва обласних органів влади їх мас-медіа.

Редактор зауважила, що прецедент не допуску на прес-конференцію можна розглядати як яскравий приклад “бажання” першої особи ОДА налагодити взаємодію зі ЗМІ”. Журналісти заявили про те, що збираються звернутися із відповідною заявою до прокуратури. Причину недопуску журналісти бачили у тому, що виступали з об"єктивною критикою дій місцевої влади. Зокрема журналісти вказували на те, що призначення Едуарда Зейналлова керівником області суперечить законодавству, оскільки він має лише спеціальну освіту, а також не є компетентним у питаннях організації роботи комунальних підприємств міста “прозорої” кадрової політики та у багато чому іншому.

Представники ж прес-служби пояснили недопущення журналістів на зустріч перереєстрацією акредитованих ЗМІ, проте, за словами керівництва видання, зокрема редактора Олени Саранової у жодного з видань міста подібних проблем не виникло.

ІМІ


Служба Безпеки України візьметься за журналістів

Таке завдання поставив заступник генерального прокурора України Олександр Медведько, виступаючи перед працівниками прокуратури і керівниками силових структур Запорізької області. За його словами, така вимога Генпрокуратури поясняться зростанням кількості злочинів, що скоюються стосовно працівників ЗМІ.

При цьому він відзначив, що в Україні журналісти часто піддаються насильству, відносно них часто скоюються і майнові злочини.

„^ Радіо Свобода”


Украинская милиция просит бесплатно подписать ее на газеты и журналы

Министерство внутренних дел просит руководителей печатных средств массовой информации оформить бесплатную подписку на их издания для подразделений милиции в регионах, передают Українські новини.

Согласно сообщению МВД, такая просьба обусловлена тем, что финансовые возможности подразделений органов внутренних дел в регионах ограничены.

МВД также считает, что подписка позволит обеспечить полное и непредубежденное информирование сотрудников милиции об общественно-политической жизни в стране и деятельности правоохранительных органов.

Министерство просит СМИ оформить подписку для каждого органа и подразделения внутренних дел в регионах и готово предоставить их адреса.

Корреспондент.net


5. Свобода слова

"Медіа-справи" розслідують незадовільно – Львівська обласна прокуратура

У Львівській обласній прокуратурі за участі прокурора області Євгена Блажівського та керівництва Львівського міського управління та Управління МВСУ у Львівській області відбулась оперативна нарада, на якій заслухано стан досудового слідства та оперативно-розшукової діяльності у кримінальних справах, які порушили та розслідують органи внутрішніх справ за фактами пошкодження через підпал майна ЗАТ «Видавнича група «Поступ», хуліганських дій та умисного пошкодження майна ТзОВ «Редакція газети «Молода Галичина», виявлення боєприпасів у студентському братстві НУ «Львівська політехніка», а також хуліганських дій, вчинених в ПП «Відкрите кафе» (спочатку воно працювало як крамниця російської книги).
Нагадаємо, 19 серпня 2004 року між 4:00 та 8:00 ранку у “Поступі” сталася пожежа. Пізніше слідчий відділ Франківського районного відділу міліції УВМС Львівської області порушив кримінальну справу за фактом підпалу редакці, а нещодавно стало відомо, що підпал редакції газети "Поступ" улітку 2004 року був вчинений співробітниками міліції.
Як повідомляє прес-служба Львівської обласної прокуратури, стан досудового слідства та оперативно-розшукової діяльності у зазначених кримінальних справах присутні на нараді визнали незадовільним. Злочини і надалі залишаються нерозкритими, окрім цього, є порушення вимог кримінально-процесуального закону в частині повноти, всебічності та об’єктивності дослідження всіх обставин справи.
У зв’язку з цим на "прокурорській нараді" прийняли рішення передати вказані кримінальні справи для подальшого проведення слідства до слідчого відділу ЛМУ УМВСУ у Львівській області. Дано письмові вказівки, обов’язкові для виконання.
Окрім цього, на ім’я начальника УМВСУ у Львівській області Богдана Шкаради внесено подання щодо усунення виявлених порушень при розслідуванні зазначених кримінальних справ, вжиття дієвих заходів для активізації досудового слідства та взяття їх на особистий контроль.
^ Олена Дуб, для ІМІ зі Львова


Підбито підсумки моніторингу порушень чинного законодавства щодо ЗМІ та журналістів в Чернігівській області за 2004 рік

Чернігівським міським відділенням ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» з вересня 2004 року реалізується проект "Моніторинг та юридична експертиза порушень чинного законодавства щодо ЗМІ та журналістів в Чернігівській області".

Проект спрямовано на запобігання і усунення жорсткого державного впливу на ЗМІ та журналістів, адміністративного контролю над мас-медіа, як одного із засобів контролю влади над масовою свідомістю.

Експертами проекту проведено опитування 179-ти журналістів, представників прес-служб, "вільних журналістів", представників громадських журналістських і правозахисних організацій з метою дослідження стану свободи слова на Чернігівщині. Здійснювався моніторинг ЗМІ. Зібрано офіційно підтвердженні факти про біля трьох десятків випадків порушення чинного законодавства щодо ЗМІ та журналістів. Усі досліджені факти пройшли юридичну експертизу, а у деяких випадках журналісти отримали від юриста проекту фахову юридичну допомогу.

В ході індивідуальних опитувань з`ясувалося, що лише 6 % респондентів оцінюють загальний рівень свободи слова на Чернігівщині як “ДОБРИЙ”. Проте, відсоток тих, хто так само “ДОБРЕ” оцінює рівень свободи слова в Україні, є дещо вищим – 11 %.

Цікавими є дані дослідження рівня забезпечення доступу журналістів до інформації про поточну діяльність, плани і результати роботи органів влади та різних установ. Скажімо, якщо лише 16 % опитаніх вважають “ПОГАНИМ” рівень забезпечення доступу журналістів до інформації про поточну діяльність, плани і результати роботи органів місцевого самоврядування, то аж 68 % респондентів так само думає про рівень забезпечення доступу журналістів до інформації про діяльність правоохоронних органів. 36 % – про рівень забезпечення доступу журналістів до інформації про діяльність політичних партій та рухів.

Необхідно зазначити, що згадане інтерв`ювання журналістів здійснювалося експертами проекту в період з вересня 2004 року по січень 2005 року включно. В опитуваннях просилося як повідомити експертів про конкретні факти порушень чинного законодавства щодо ЗМІ та журналістів в Чернігівській області, так і оцінити стан свободи слова. Така оцінка стосувалася проміжку часу з почастку 2004 року і до кінця січня 2005 року. Тобто, до того часу, коли в регіоні розпочалися широкі кадрові ротації спричинені перемогою помаранчевої революції.

Звертаємо Вашу увагу на те,що по завершенню реалізації проекту у серпні 2005 року в рамках реалізації проекту "Моніторинг та юридична експертиза порушень чинного законодавства щодо ЗМІ та журналістів в Чернігівській області" буде випущено підсумкову брошуру до якої ввійдуть усі зібрані в ході моніторингового дослідження факти порушень законодавства щодо ЗМІ та журналістів у Чернігівській області.

За додатковою інформацією звертатися за телефоном: 8-050-4652890

„^ Політична Україна”


6. Медіа-дослідження

Эксперты не считают "журналистскую революцию" необратимой
Эксперты Центра медиареформ считают, что позитивные изменения в масс-медиа, известные под названием "журналистской революции", пока не являются необратимыми, и выражают свое беспокойство по этому поводу.

Как заявил директор программ школы политической аналитики при Национальном университете "Киево-Могилянская академия" Ростислав Павленко на презентации 16 марта в Киеве результатов исследования, касающегося изменений в украинских масс-медиа, "сегодня позитивные изменения в украинских СМИ в наибольшей мере зависят от редакторов, собственников и, несколько меньше, от свободной воли самих журналистов".

Он отметил, что на сегодняшний день сотрудниками Центра медиареформ "не было зарегистрировано ни одного случая нарушения прав журналистов или системного давления власти на масс-медиа", однако он отметил, что данная информация может быть не вполне соответствующей действительности.

"Это вопрос к политикам - законодательно закрепить все эти позитивные изменения", - сказал он.

По словам Р.Павленко, эксперты Центра разработали комплекс рекомендаций, предусматривающие, в частности, внедрение механизмов защиты журналистов, предоставление журналистским профсоюзам определенных прав относительно защиты своих членов. Специалисты также предлагают внедрить практику создания наблюдательных советов при руководстве СМИ и разработать другие механизмы общественного контроля и влияния общества на соблюдение правовых информационных норм, внедрить в практику большинства масс-медиа публичные соглашения об открытой информационной редакционной политике на основе национальных стандартов. По мнению Р.Павленко также необходимо как можно скорее запустить в действие механизмы по созданию общественного телевидения и радиовещания, а также уделять больше внимания разработке новых законов, направленных на обеспечение рыночных преобразований в масс-медиа.

Р.Павленко сообщил, что Центр медиареформ провел полноценное экспертное и социологическое исследование сегодняшней ситуации в масс-медиа.

^ Центр медиареформ


7. Новини медіа-ринку Росії

Через 10 лет все газеты станут бесплатными

На сегодняшний день становится все очевиднее: бесплатное распространение газет - одно из самых перспективных направлений развития газетного рынка, сообщает газета "Метро". Издатели крупных газет, среди которых "The Washington Post", "Chicago Tribune", "Chicago Sun-Times", запускают самостоятельные бесплатные издания или приобретают долю в уже существующих.
14 марта 2005 было объявлено о создании нового совместного предприятия, в которое вошли Международная газетная группа Metro International S.A. , Корпорация Torstar – одна из ведущих газетных издательских групп в Канаде, и Глобальная Корпорация Коммуникаций CanWest.
Цель создания совместного предприятия - издание бесплатных ежедневных газет в ряде канадских городов.
Первым городом для выпуска «Metro» был выбран Ванкувер. Ежедневный тираж «Metro-Ванкувер» составляет 145 000 экземпляров, в дальнейшем тираж планируется увеличить.
Pelle Tornberg, президент Metro International S.A подчеркнул, что совместное предприятие крупнейших издательских компаний Канады – отличная возможность для усиления позиций глобальной марки «Metro» в Северной Америке.
Между тем, в России «Метро» уже сегодня является лидером на рынке печатных СМИ. Об этом свидетельствуют предварительные результаты исследования аудиторий печатных СМИ за сентябрь 2004 – февраль 2005 года, проведенного исследовательской компанией «TNS Gallup-Media».
Аудитория «Метро» в Петербурге составляет 416, 8 тысячи человек, и это почти в три раза больше чем аудитория следующей в списке газеты «Санкт-Петербургские ведомости».

^ РИА "Новости"


В Москве вышел альтернативный номер «Московских новостей»

18 марта в Москве вышел номер газеты "Московские новости без Евгения Киселева", ставший выражением протеста журналистов, уволенных из еженедельника "Московские новости", а также ушедших по собственной воле в знак солидарности.

Номер газеты, тираж которого составил 999 экземпляров (в этом случае не требуется регистрация издния в качестве СМИ) распространители раздали на Пушкинской площади. При этом присутствовали участники конфликта - бывшие заместители главреда Людмила Телень и Михаил Шевелев, которые просили "не давать в одни руки больше одного экземпляра".

Как заявила агентству РИА "Новости" Телень, авторы "МН без Евгения Киселева" не готовят "запасных аэродромов", а намерены вернуться в "Московские новости".

По данным агентства, от привычной "шапки" газеты ее альтернативный вариант отличается врезкой "без Евгения Киселева", взятой в черную рамку. Вместе с тем нынешний главный редактор и генеральный директор "Московских новостей" является единственным героем номера. Авторы номера обвиняют своего бывшего начальника в непрофессионализме, а также в "откате" от общих либеральных ценностей.

На первой полосе размещены фотографии Евгения Киселева и Михаила Ходорковского с подписью "Наше дело - общее?". Здесь же публикуется открытое письмо журналистов к Ходорковскому, которого коллектив "МН без Киселева" называет основным владельцем и духовным лидером коллектива. "Наши разногласия с Киселевым – не главное в этой ситуации, - цитирует письмо "Эхо Москвы". – Главное – это раскол общественного мнения и дискредитация независимых СМИ". Журналисты просят Ходорковского не допустить разрушения "Московских новостей".

Номер содержит практически все интервью Киселева по поводу конфликта. На карикатуре с цитатой главреда "Нужна свежая кровь", с помощью которой он на прошлой неделе объяснил увольнение части коллектива, Киселев изображен в образе рубщика мяса. Вместо туши на деревянной колоде лежит "МН".

В передовице "МН без Евгения Киселева" журналисты объясняют свое нежелание смириться с действиями Киселева: "Наш тихий уход из газеты в такой ситуации был бы предательством по отношению и к читателям, и к тем ценностям, которые отстаивали "Московские новости" на протяжении последних 20-ти лет". При этом авторы статьи подчеркивают, что они борются "не за сохранение рабочих мест, а за репутацию газеты, в которую вложен труд нескольких поколений журналистов".

PDF-версия номера выложена на сайте skaji.net.

Евгений Киселев, в свою очередь, в вышедшем в пятницу номере "Московских новостей" прокомментировал ситуацию в авторской колонке. "Я как главный редактор считаю, что газете необходимы иной уровень полемики и аналитики, новые темы, новые авторы, свежий взгляд на действительность, спокойный, ироничный, немного отстраненный, без пафоса и морализаторства. Не хотелось бы скучное считать сдержанным, блеклое - нужным, запись на диктофон - журналистским героизмом", - пишет Киселев.

Главный редактор "МН" считает, что уволенные им журналисты заслуживают "всяческого уважения и благодарности", но "жизнь устроена так, что руководителю иногда приходится расставаться с заслуженными людьми". "Мы, увы, по-разному понимали газетные ценности", - пояснил Киселев.

Lenta.ru


Журналіст "Комерсанта" відмовився розкривати своє джерело у міліції

21 березня слідчий з особливо важливих справ прокуратури Московської області Сергій Санков допитав кореспондента газети "Комерсант" Владислава Трифонова у справі про замах на главу РАО "ЄЕС Росії" Анатолія Чубайса, повідомляє Лента.ру.

Владислав Трифонов разом з Олександром Жегловим є автором матеріалу "Анатолія Чубайса підірвав відомий невідомий", надрукованого в газеті 18 березня, наступного дня після замаху на Чубайса. У цій статті були приведені оперативні подробиці розслідування, зокрема, прізвище головного підозрюваного Володимира Квачкова, йо
еще рефераты
Еще работы по разное