Реферат: Няних товарів I послуг, активне впровадження сучасних технологій, збільшення iнвестицiйних потоків позитивно впливають на динаміку економічного зростання країни



Матеріали до загальнообласного

Дня інформування населення

31 січня 2012 року


Забезпечення реалізації державного захисту прав споживачів

на якісну та безпечну продукцію

 


Підвищення якості і конкурентоспроможності вітчизняних товарів i послуг, активне впровадження сучасних технологій, збільшення iнвестицiйних потоків позитивно впливають на динаміку економічного зростання країни. Головним завданням органів державної влади є продовження процесу перетворення України на заможну європейську державу, основним пріоритетом якої є створення високих європейських стандартів життя населення.

Забезпечивши на рівні технічного регулювання гарантії безпечності продукції та послуг, створивши систему позасудового та судового розгляду скарг споживачів, країни Європейського Союзу сконцентрували увагу на захисті споживача вiд небезпечних виробів та неякісних послуг через надання йому достатньої кількості об’єктивної iнформацiї, вiдповiдно до якої він зможе приймати свідоме рішення про їх вибір.

З метою підвищення рівня забезпечення інтересів та захисту прав споживачів за останні роки в Україні прийнято низку законів, адаптованих до вимог законодавства Європейського Союзу, зокрема Закон Укрaїни ,,Про захист прав споживачів” i Закон України ,,Про рекламу”.

 Питання якості та безпеки товарів (послуг) належить до компетенції Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів, основними завданнями якої є забезпечення реалізації державної політики у  сфері  захисту  прав споживачів, стандартизації, метрології та сертифікації, здійснення управління в  цій  сфері,  а  також  міжгалузевої  координації  та функціонального   регулювання   питань  захисту  прав  споживачів, стандартизації, метрології та сертифікації.

Забезпечення реалізації державної політики щодо захисту прав споживачів у регіоні здійснює управління у справах захисту прав споживачів у Рівненській області. При облдержадміністрації діє координаційна рада з питань захисту прав споживачів.

У Гощанському, Березнівському, Демидівському, Дубенському, Дубровицькому, Зарічненському, Здолбунівському, Рокитнівському районах, містах Кузнецовськ, Острог і Дубно повноваження щодо захисту прав споживачів покладено на окремих  відповідальних осіб органів виконавчої влади. У Костопільській та Радивилівській райдержадміністраціях діють структурні підрозділи з питань захисту прав споживачів.

У м.Дубно функціонує громадська організація „Захист прав споживачів”, в Острозі – Регіональний центр захисту прав споживачів і Острозький осередок Всеукраїнської громадської організації „Союз споживачів”, у м.Кузнецовськ – Асоціація захисту прав споживачів міста.

Для забезпечення державної політики у сфері захисту прав споживачів в регіоні діяла Програма захисту прав споживачів у Рівненській області на 2008-2011 роки. Положення Програми враховували потреби регіону в покращенні якості та безпеки продукції, що виготовляється, виробляється або реалізується на території області, підвищенні знань серед населення області про права, законні інтереси та обов’язки споживачів та можливі способи захисту, посиленні контролю за інформацією про товари, роботи та послуги, яка надається продавцями, виробниками, виконавцями споживачеві.

Впродовж 2011 року з метою здійснення ефективного державного контролю за якістю і безпекою продукції та усіх видів послуг і робіт спеціалістами Рівненського обласного управління у справах захисту прав споживачів здійснено перевірки 1100 суб’єктів господарювання. Виявлено 663 випадки продажу (реалізації) товарів і робіт, що не відповідають вимогам нормативних документів, 5094 – продажу (реалізації) продукції без відповідних документів про якість.

Також у минулому році перевірено якість товарів, робіт та послуг на суму понад 8 млн. грн., з них забраковано та знято з реалізації продукції на суму більш як 1 млн. грн. За виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 1208 особи, накладено адміністративних штрафів на суму 110,13 тис. грн. Накладено штрафів за порушення законодавства про захист прав споживачів на суб’єктів господарювання у розмірі 168,7 тис. грн.

Спеціалістами управління відібрано 93 зразки продукції для проведення лабораторних досліджень, з яких – 27 згідно з протоколами досліджень не відповідали вимогам  нормативних документів. Забраковану продукцію було знято з реалізації.

 

Відповідно до ст. 17 Закону України „Про захист прав споживачів” споживач має право на перевірку якості, безпеки, комплексності, міри, ваги та ціни продукції, що придбавається (замовляється), демонстрацію безпечного та правильного її використання. На вимогу споживача продавець (виконавець) зобов’язаний надати йому контрольно-вимірювальні прилади, документи про якість, безпеку, ціну продукції.

Якщо продукція викликає у Вас сумнів щодо її якості та безпеки, вимагайте від продавця (виконавця) документи про якість і безпеку. До них відносяться висновки санітарно-епідеміологічної експертизи, якісні посвідчення тощо (у продавця, виконавця можуть бути копії цих документів, але тоді вони повинні бути завірені печаткою суб’єкта господарювання, від якого вони отримані). У супровідних документах, згідно з якими продукцію (яка підлягає обов’язковій сертифікації) передано на реалізацію, зазначаються номери сертифікатів відповідності або свідоцтва про визнання відповідності або декларації про відповідність тощо.

Якщо виникають сумніви щодо якості та безпеки придбаних продуктів харчування, споживач може звернутися для проведення лабораторного дослідження за власний рахунок до випробовувальної лабораторії харчової продукції ДП „Рівнестандартметрологія” (адреса: м.Рівне, вул. Замкова, 31, телефон „гарячої лінії” – 22-30-93).


Аналіз справ на споживчому ринку України свідчить про те, що кiлькiсть порушень вимог законодавства у сферi захисту прав споживачiв не зменшується. Порушення виявляються у більшості перевірених суб’єктів господарювання. Споживчий ринок продовжує насичуватися сурогатами, неякісними, фальсифікованими та небезпечними для людей товарами, передусім харчовими продуктами та алкогольними напоями.

Тому постає необхiднiсть у реалiзацiї консолідованої з yciма учасниками ринкових відносин споживчої полiтики, постiйному вдосконаленні законодавства та фінансовому забезпеченні заходiв у сферi захисту прав споживачів.

Наприкінці 2011 року Прем’єр-міністр України М.Азаров провів зустріч із представниками громадських організацій у сфері захисту прав споживачів, під час якої обговорено ситуацію в країні з якістю продуктів харчування.

Глава Уряду нагадав, що за його дорученням в усіх регіонах України було проведено лабораторні перевірки продуктів харчування, і в усіх зразках виявлено невідповідність державним стандартам або деклараціям на упаковці. М.Азаров назвав таку ситуацію неприйнятною і зазначив, що до несумлінних виробників застосовуватимуться жорсткі санкції. „Ми маємо всі можливості для того, аби під красивою упаковкою були якісні продукти”, – наголосив він.

За словами Прем’єр-міністра України, для того, аби навести лад із дотриманням прав споживачів в Україні, необхідно поєднати зусилля як органів влади, так і громадських організацій, які захищають права споживачів.

За результатами зустрічі вирішено створити постійнодіючу Консультативну раду при Кабміні з питань захисту прав споживачів, до якої увійдуть представники громадських організацій, представники відомств і фахівці для вироблення перших кроків щодо поліпшення ситуації в Україні з якістю вироблюваних продуктів харчування.

Крім того, Прем’єр-міністр України запропонував створити програму на Першому національному телеканалі, яка оприлюднюватиме інформацію про недобросовісних виробників і неякісну продукцію.

 

еще рефераты
Еще работы по разное