Реферат: G06F 13/00 Спосіб індивідуального підходу у підборі та формуванні цифрового контенту в системі цифрової дистрибуції


G06F 9/445
G06F 13/00


Спосіб індивідуального підходу у підборі та формуванні цифрового контенту в системі цифрової дистрибуції

Винахід відноситься до способу і системи цифрової дистрибуції, а саме до індивідуального підходу в підборі і формуванні цифрового контенту на стороні дистриб’ютора з урахуванням індивідуальних потреб користувача з подальшою передачею сформованого контенту користувачу у вигляді готового суто індивідуального продукту.

Класичний спосіб розповсюдження цифрового контенту (системного і спеціалізованого програмного забезпечення (ПЗ), ігрового програмного забезпечення тощо) здійснюється за допомогою носіїв інформації (CD, DVD) із залученням різних дистриб’юторів і використанням мереж оптової і роздрібної дистрибуції (торгівлі).

З розвитком комп'ютерних технологій, популярності і зручності користування всесвітньої мережі Інтернет активно розвивається Цифрова Дистрибуція.

Цифрова дистрибуція – один з сучасних методів розповсюдження легального цифрового контенту за допомогою використання всесвітньої мережі Інтернет без використання матеріальних носіїв. Перевага цифрової дистрибуції полягає в легкому і швидкому пошуку та придбанню ліцензійного ПЗ без використання фізичних носіїв. Більшість ліцензійного ПЗ незалежно від методики розповсюдження вимагає обов'язкової реєстрації: або з використанням авторизованого доступу до сайту виробника (дистриб’ютора) або шляхом використання наданих ключів і кодів, що поставляються у супроводі з носіями дистрибутиву. Кожен виробник (дистриб’ютор) програмного продукту надає доступ через Інтернет до служб активації, автоматичних оновлень і новин на підставі підписки або угоди про супровід програмного продукту. Користувачам, що не мають можливості отримання оновлень через Інтернет, надається можливість супроводу програмних продуктів за допомогою фізичних носіїв.

Існують різні способи надання готового дистрибутива програмного продукту (цифрового контенту) кінцевому користувачеві. Або цілком передається готовий УНІВЕРСАЛЬНИЙ ПРОДУКТ, що згодом інсталюється (інтегрується) в інформаційне середовище користувача, або користувач отримує той же продукт (контент) частинами в процесі авторизації, оплати, укладення ліцензійних угод. Проте будь-який метод доставки призводить до того, що повна робоча копія розповсюджуваного контенту виявляється на стороні споживача.

Традиційно, основною проблемою будь-якого виробника цифрового контенту (продукту), незалежно від методів захисту і шифрування, є можливість «злому» наданої кінцевому користувачеві легальної копії будь-якого програмного продукту і її подальше розповсюдження за допомогою файлообмінних мереж, по «піратських» каналах, де розповсюджуваний контент практично не контролюється.

З метою вирішення цієї проблеми, в патенті РФ 2265961 розкривається спосіб розподілу цифрових контентів, що мають авторські права, по мережах. Контенту надається необхідний рівень захисту за допомогою інструментальних засобів створення контенту на терміналах, розташованих в мережі. Створений контент передбачається надавати кінцевому користувачу не тільки в електронному форматі, але і на компакт-дисках або на цифрових багатофункціональних пристроях [1].

Патент РФ 2308755 описує спосіб аутентифікації, авторизації і контролю доступу до цифрового контенту на базі інфраструктури відкритих ключів (PKI – Public Key Infrastructure). Пропонований спосіб дозволяє користувачам за допомогою єдиного електронного ідентифікатора отримати захищений доступ до всіх видів сервісів (послуг) [2].

Патент США US5974454 розкриває спосіб установки і оновлення компонентів і модулів програм. Програмно визначається, коли було зроблено останнє оновлення і яка структура встановленого програмного продукту. Після визначення бракуючих компонентів комп’ютер передає запит через Інтернет на сервер бази даних. Ця база даних визначає, чи доступний запрошуваний пакет оновлень для компонента модуля програми. Якщо пакет оновлень доступний, то повідомлення від цього пакету посилається з сервера бази даних на комп'ютер користувача. У комп'ютері відображається запит, чи хоче користувач завантажити пакет оновлень, якщо так, то пакет оновлення через Інтернет відправляється на комп'ютер [3].

Патент США US6381742 описує методи роботи менеджера пакетів програмного забезпечення, процедуру розподілу компонентів програмного пакету і файл маніфесту (XML-документа, що включає повний список (структуру) програмного продукту), що описує розподілення, і управління процедурою установки, виконань і видалення пакетів програмного забезпечення на комп'ютері. Інформація у файлі маніфесту, що стосується програмного пакету, зберігається в структурі коду сховища даних після установки пакету. Менеджер пакетів програмного забезпечення використовує структуру даних для пошуку необхідних компонентів, для запуску і роботи програмного забезпечення, видалення належним чином компонентів при деінсталяції програмного забезпечення [4].

Основними недоліками вищеописаних патентів є:

користувачеві надається типовий (універсальний) цифровий контент з використанням ресурсів мережі (Інтернету) або за допомогою фізичних носіїв;

способи захисту авторського права передбачають одноразове введення пароля доступу, надання серійних номерів, розбиття цифрового контенту на частини і зберігання на різних типах носіїв;

користувач у результаті отримує готовий цифровий контент (продукт), що дозволяє надалі різними способами зняти захист і незаконно поширювати «зламаний» (відкритий) продукт.

Завдання винаходу полягає у створенні такого способу цифрової дистрибуції, який унеможливлює незаконне розповсюдження цифрового контенту. Завдання вирішується за рахунок того, що спочатку формується інформаційне середовище клієнта на стороні постачальника цифрового контенту, на основі потреб клієнта, з подальшою передачею на сторону клієнта, при цьому на стороні постачальника цифрового контенту зберігається особистий профіль клієнта, який дозволяє (у разі втрати інформації, апаратних збоїв, пошкоджень пов’язаних з діями вірусів та шкідливих програм, проведення оновлень) провести запуск або відновлення роботи індивідуального інформаційного середовища клієнта.

Приклад виконання способу

Пропоноване рішення реалізації цифрової дистрибуції полягає у формуванні інформаційного середовища клієнта на стороні постачальника цифрового контенту, з подальшим кешируванням на комп’ютері замовника (кеширування – накопичення даних, з метою їх швидкого використання, оновлення і видалення у міру потреби. Кеширування прискорює процес обробки інформації).

Користувачеві надається можливість вибору компонентів (додатків, програм, налаштувань, доповнень і іншого цифрового контенту), або загального направлення в формуванні інформаційного середовища з подальшим підбором компонентів дистриб’ютором. На рис. 1 показана схема, що ілюструє запропонований спосіб.

На основі потреб клієнта, формується його особистий профіль на стороні дистриб’ютора (постачальника) контенту. Дистриб’ютор (постачальник) зі свого боку, виходячи з:

- вибору користувача;

- особливостей обладнання користувача;

рішення дистриб’ютора про включення додаткового контенту (реклама, бонуси, і т.п.) формує замовлення-перелік необхідних користувачу ресурсів (файлів, налаштувань, установок і т.п.)

Після того, як узгоджено замовлення, постачальник формує інформаційно-цифрове середовище, що має бути передане клієнту, співставляються наявні компоненти і особистий профіль клієнта, формується список посилань на ресурси компонентів, що повинні бути інтегровані клієнту. Під ресурсом розуміється не тільки файли, але і записи в настройках (ini-файл), записи в реєстрі і т.п.

Формування особистого профілю залежить не тільки від вибору клієнта, але також доповнюється програмно необхідними компонентами (файлами, налаштуваннями, установками і т.п.), для узгодження компонентів вибраних користувачем. Наприклад: користувач вибрав компонент А і Б, але вони не сумісні без використання компоненту В. Тому користувач вибирає і бачить в списку свого вибору тільки компоненти А і Б, але крім цього в його профілі також міститься необхідний і необов’язково видимий компонент В. Аналогічно невидимими можуть бути рекламні ресурси, діагностичні додатки, компоненти, необхідні для інтеграції вибраних компонентів і т.п.

Крім того, при формуванні інформаційно-цифрового середовища користувача враховуються індивідуальні апаратні можливості (і дані) обладнання клієнта.

Таким чином, на стороні клієнта створюється унікальне, налаштоване персонально для даного клієнта, інформаційне середовище. Це середовище має ряд безперечно позитивних властивостей: у разі втрати інформації або апаратних збоїв на стороні користувача проводиться відновлення або перехресна перевірка ресурсів системи (наприклад, після пошкодження цифрового контенту вірусом, дії шкідливих програм і т.п.) на основі особистого профілю клієнта, що зберігається на стороні дистриб’ютора контенту.

Отже, при реалізації способу індивідуального підбору і формування цифрового контенту клієнта при вирішенні питань цифрової дистрибуції проблема несанкціонованого копіювання вирішується не методами заборон і санкцій, а створенням спонукальних мотивів для самого клієнта перешкоджати передачі свого особистого профілю (облікового запису) стороннім особам.


Проректор з наукової роботи Параска Г.Б.


Джерела інформації


Пат. РФ № 226961. Улучшения в распределении контента и относящиеся к нему операции. – Опубл. 10.12.2005.

Пат. РФ № 2308755. Система и способ предоставления доступа к защищенным услугам с однократным вводом пароля. – Опубл. 20.10.2007.

Пат. США US 5,974,454. Метод і система інсталювання та обновлення модулів і компонентів програм. Oct. 26.1999.

Пат. США US 6,381,742 В2.Управління пакетами програмного забезпечення. Apr. 30.2002



Реферат


Винахід відноситься до (способів) методів розповсюдження (представлення) цифрового контенту для споживачів (кінцевих користувачів). Технічним результатом є реалізація методу цифрової дистрибуції, що виражається в індивідуальному підході до підбору необхідних компонентів (складових) цифрового контенту з урахуванням індивідуальних потреб користувача і функціональних (конструкційних) особливостей обладнання. Відсутність універсальності готового продукту, недоступність початкових компонентів і методів інтеграції (інсталяції) на стороні споживача, що в результаті виключає можливість незаконного розповсюдження, дозволяє реалізувати новий рівень захисту інформаційних систем і їх відновлення у випадках пошкодження.


Спосіб індивідуального підбору і формування цифрового контенту





Рис. 1

Автори:

Мазур М.П., Хмельницкий, вул. Курчатова, 1 “З”, кв. 131

Яновський М.Л., Хмельницкий, вул. Iнститутска, 17/1, кв. 4

Слободянюк С.


Формула винаходу


Спосіб індивідуального підходу у підборі, формуванні та розповсюдженні цифрового контенту відрізняється тим, що індивідуальне інформаційне середовище клієнта на основі його потреб формується на стороні постачальника цифрового контенту з подальшою передачею на сторону клієнта, при цьому на стороні постачальника цифрового контенту зберігається особистий профіль клієнта, який дозволяє (у разі втрати інформації, апаратних збоїв, пошкоджень пов’язаних з діями вірусів та шкідливих програм, проведення оновлень) провести запуск або відновлення роботи індивідуального інформаційного середовища для цього клієнта.
еще рефераты
Еще работы по разное