Реферат: Міністерство освіти І науки, молоді та спорту україни 01135, м. Київ, проспект Перемоги




МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

01135, м. Київ, проспект Перемоги, 10, тел. (044) 486 24 42, факс (044) 236-1049, ministry@mon.gov.ua




від 20.01.2012 № _1/9-43_

від ___ на № ____

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, управління освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської

міських державних адміністрацій


Щодо посилення профілактичної

роботи у навчальних закладах та

організації змістовного дозвілля

дітей та учнівської молоді


Організація та проведення профілактичної правовиховної роботи, спрямованої на зниження рівня злочинності серед дітей і молоді, є одним з актуальних і соціально важливих завдань, що стоять перед органами управління освітою та педагогічними колективами навчальних закладів.

За даними Міністерства внутрішніх справ, у 2011 році рівень правопорушень серед неповнолітніх зріс на 2,9%. У цілому в Україні кількість неповнолітніх, які скоїли протиправні дії, зменшилася на 2,1%, проте упродовж року зростання цього показника відбулося в АР Крим (на 3,6%), Івано-Франківській (на 3,3%), Київській (на 12,7%), Львівській (на 6,1%), Полтавській (на 25.4%), Рівненській (на 16,1%), Тернопільській (на 4,1%), Херсонській (на 14,4%), Хмельницькій (на 8,6%), Чернігівській (на 42,7%), Чернівецькій (на 15,7%) областях і м. Києві (на 2,6%). У 2011 році на 54,5% зросла кількість підлітків, які стали правопорушниками повторно; на 4% збільшилася кількість учнів, які вчинили протиправні дії у складі груп. На 17,1% зросла кількість правопорушень, скоєних неповнолітніми або за їх участю у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів. Найтривожніша ситуація – у Вінницькій, Запорізькій, Київській, Харківській областях і м. Києві.

Від злочинних посягань у 2011 році потерпіло 10,6 тис. дітей, з яких 12 стали жертвами торгівлі людьми, 200 постраждали через насилля в сім’ї.

Міністерство вважає, що зазначена ситуація вимагає посилення системної роботи з формування правової культури учнів, виявлення та усунення причин і умов, що сприяють учиненню дітьми правопорушень, подолання негативних проявів у молодіжному середовищі.

При проведенні профілактичних заходів педагогічним працівникам слід позбутися їх заорганізованості та урізноманітнити форми і методи роботи з учнями, зменшити застосування вербальних методів, які передбачають пасивне сприйняття інформації. Доцільно використовувати інтерактивні форми роботи з дітьми та молоддю, залучати їх до активної участі в диспутах, дискусіях, вікторинах, тренінгах, сюжетно-рольових іграх тощо.

Необхідно підвищити ефективність індивідуальної корекційної роботи з педагогічно занедбаними дітьми та підлітками, які вже скоювали протиправні дії, посилити корекційну роботу з учнями, які мають ознаки агресивної поведінки, забезпечити належний психолого-педагогічний супровід неповнолітніх, які можуть легко піддаватися впливу несприятливих зовнішніх обставин.

Окремої уваги заслуговує забезпечення змістовного дозвілля дітей і молоді. Як показує практика, розвиток мережі позашкільних навчальних закладів, створення умов для здобуття позашкільної освіти у гуртках загальноосвітніх навчальних закладів і секціях дитячо-юнацьких спортивних шкіл та використання в повній мірі виховного потенціалу позашкільної освіти не тільки забезпечують зайнятість учнівської молоді в позаурочний час, а й суттєво впливають на зниження рівня правопорушень серед дітей і молоді.

У правовиховній роботі школи важливу роль відіграє розвиток органів учнівського самоврядування, їх залучення до проведення профілактичних заходів. Участь підлітків у роботі комісії з дисципліни та порядку, загонах юних інспекторів дорожнього руху, юнацьких добровільних пожежних дружин та різних формах природоохоронної роботи передбачає набуття ними правових знань, умінь та навичок. Діяльність учнів у колективних творчих справах, у волонтерських загонах не стільки відволікає їх від безцільного марнування вільного часу, скільки виховує законослухняну, порядну людину, формує непримиренне ставлення до негативних явищ життя.

Велике значення для правового виховання учнів має створення у навчальному закладі позитивного психологічного середовища, комфортних умов для навчання дітей.

Дієвим засобом впливу на правосвідомість неповнолітніх є активне долучення батьків учнів до процесу правового виховання. Крім правопросвітницької роботи з батьками необхідно також надавати адресну індивідуальну допомогу батькам дітей з ознаками девіантної поведінки. Залучення батьківської громадськості до превентивного виховання дітей і молоді підвищує його ефективність.

Необхідною складовою профілактичної роботи з учнями є координація зусиль і міжвідомча співпраця з підрозділами кримінальної міліції у справах дітей, службами у справах дітей, соціальними службами для сім’ї, дітей та молоді та громадськими організаціями, недержавними установами, які здійснюють профілактику злочинності неповнолітніх, дитячої бездоглядності й безпритульності.

Підвищенню рівня профілактики з дітьми та учнівською молоддю сприяє проведення моніторингу стану профілактичної діяльності з попередження правопорушень та системний аналіз її ефективності.

У зв’язку із схваленням Кабінетом Міністрів України Концепції реалізації державної політики у сфері профілактики правопорушень на період до 2015 року (розпорядження КМУ від 30.11.2011 № 1209-р) Міністерство інформує, що втратили чинність листи від 11.09.2009 № 1/9-632 у частині подання статистичної звітності (додатки 1–5) та від 13.09.2010 № 1/9-623 у частині щоквартального інформування.

Натомість просимо щорічно до 1 лютого подавати Міністерству інформаційно-аналітичний звіт про проведену за рік роботу з подолання правопорушень серед неповнолітніх (в порівнянні з минулим роком), у якому мають бути висвітлені питання: діяльність органів управління освітою із зазначеного питання, педагогічних колективів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів з педагогами, учнями та їх батьками; результативність міжвідомчої співпраці з іншими органами та організаціями з питань профілактики злочинності серед неповнолітніх; конкретні заходи позашкільної освіти з дітьми і молоддю, зокрема учнями, схильними до правопорушень; використання інноваційних форм і методів профілактичної роботи з неповнолітніми.

Під час аналізу статистичних даних щодо стану правопорушень серед дітей та учнівської молоді в регіоні просимо користуватися статистичними даними Міністерства внутрішніх справ, які розміщені на офіційному сайті: mvs.gov.ua, розділ “Статистика МВС”.

Інформаційно-аналітичний звіт подавати відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини на паперових і магнітних носіях (e-mail: a_serednytska@mon.gov.ua).

Зміст листа просимо довести до відома керівників органів управління освітою різного рівня та керівників загальноосвітніх, професійно-технічних і позашкільних навчальних закладів.




Заступник Міністра Б.М. Жебровський


Середницька А.Д. 486-15-35




ПОЛТАВСЬКА МІСЬКА РАДА
^ ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ
вул. Жовтнева, 36, м. Полтава, 36000, тел. (05322) 7-32-50,

тел./факс (05322) 7-32-50, e-mail: inkgnit2005@rambler.ru

09.02.12 р. № 01-24-18/489 На № _________ від _____________

Керівнику ЗНЗ


Про посилення профілактичної

роботи у навчальних закладах

та організації змістовного

дозвілля дітей


Направляємо лист Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 20.01.12 № 1/9-43 «Щодо посилення профілактичної роботи у навчальних закладах та організації змістовного дозвілля дітей та учнівської молоді» з метою доведення до відома педагогічних колективів та вжиття заходів щодо покращення справ з даного питання.


Начальник управління освіти Н.Дорохова


Ухань

24921


Гринь
еще рефераты
Еще работы по разное