Реферат: Тел. (-044) 000-00-00


03000, м. Київ,

ВАТ «Зорі»
Тел. (-044) 000-00-00 E-mail:



вул. Квіткова, 16, офіс 111
Internet:








^ НАКАЗ № 2011-04

від 31 березня 2011 року.


Про організацію бухгалтерського обліку й облікову політику підприємства.


Основні відомості про підприємство:

Дата реєстрації ВАТ "Зорі": "10" лютого 2004 року

Ідентифікаційний код: 35842691

Юридична адреса та місцезнаходження:

м. Київ, вул. Квіткова, 16.


Відповідно до норм частини 5 статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 року № 996-XIV, Положень (стандартів) бухгалтерського обліку України та з метою забезпечення своєчасного надання достовірної інформації користувачам фінансової звітності,


НАКАЗУЮ:


1. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку на підприємстві, забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності на підставі ст. 8 Закону № 996 покласти на керівника підприємства.


2. Організація бухгалтерського обліку.

2.1. Доручити забезпечення бухгалтерського обліку на підприємстві на договірних засадах бухгалтерській фірмі ПП „Восток-сервіс” за договором на бухгалтерське обслуговування підприємства № ___ від ______________.

Права й обов'язки фахівців бухгалтерської фірми ПП „Восток-сервіс” обумовлені положеннями вказаного договору

2.2. Застосовувати на підприємстві журнально-ордерну систему обліку та машинну обробку документів з використанням комп'ютерної програми бухгалтерського обліку 1С..

2.3. Застосовувати форми журналів-ордерів та інших облікових регістрів, розроблені фахівцями бухгалтерської фірми ПП „Восток-сервіс” в минулому році й адаптовані до нової системи обліку. Для повної та реальної картини здійснюваних господарських операцій та їх результатів дозволити спеціалістам бухгалтерської фірми ПП „Восток-сервіс” своїм розпорядженням затверджувати додаткову систему субрахунків і регістрів аналітичного обліку.

2.4. Застосовувати при обліку господарських операцій необхідні норми відповідних положень (стандартів) бухгалтерського обліку (П(С)БО), затверджених Міністерством фінансів України на виконання Програми реформування бухгалтерського обліку із застосуванням міжнародних стандартів, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 28.10.1998 року № 1706.

2.5. За відсутності необхідних норм П(С)БО застосовувати аналогічні норми системи міжнародних стандартів обліку та звітності МСБО-МСФЗ (IAS-IFRS) на підставі того, що національні П(С)БО не можуть суперечити МСБО-МСФЗ (IAS-IFRS).

2.6. При веденні бухгалтерського обліку та складанні фінансової звітності застосовувати професійні думки та положення систем обліку, що дозволяють однозначно тлумачити інформацію фінансової звітності.

2.7. Затвердити графік документообігу.

2.8. Бухгалтерам проставляти на первинних документах, що відображаються в обліку, відмітку про їх обробку у вигляді кореспонденції рахунків, дати, підпису.

2.9. Одиницею бухгалтерського обліку запасів визначити кожне їх найменування.

2.10. Складати щомісяця журнали-ордери та інші облікові регістри. Роздруківки з комп'ютерної програми підписувати оператору-виконавцеві і бухгалтерові, який відповідає за складання облікового документа.

2.11. Дані журналів-ордерів, інших облікових регістрів і додаткових довідок головному бухгалтеру відображати в Головній книзі підприємства (оборотному балансі), що є підставою для складання Балансу підприємства. Після обробки журнали-ордери, облікові регістри і довідки повинні бути підписані директором підприємства або уповноваженим бухгалтером із вказівкою дати підпису.

2.12. Проводити щорічну періодичність закриття бухгалтерського рахунку 79.

2.13. Затвердити систему оплати праці згідно штатного розкладу підприємства.

2.14. Вести податковий облік згідно діючого законодавства України.

2.15. Призначити відповідального за оформлення, реєстрацію та облік бланків суворого обліку:




Бухгалтер




Легкодух С. М.




(посада)




(фамілія, ініціали)














2.15. Фахівцям відділів: маркетингу, збуту, постачання, виробничо-технічного, ремонтно-механічного - неухильно виконувати вимоги працівників бухгалтерії щодо дотримання порядку оформлення первинних документів і терміну подання їх до обліку. За порушення вимог бухгалтерів, несвоєчасне складання первинних документів і недостовірність відображення в них даних притягати фахівців до дисциплінарної відповідальності.

У випадках якщо документ, підписаний фахівцем, складений з порушенням законодавчих і нормативних вимог, або взагалі не складений, або відсутність такого документа потягла за собою застосування фінансових санкцій до підприємства, то питання про відповідальність фахівця розглядати на засіданні правління товариства за участю представників трудового колективу (профспілки).

2.16. Для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку і фінансової звітності провести інвентаризацію активів і зобов'язань відповідно до Інструкції з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів і розрахунків, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 11.08.1994 р. № 69 (зі змінами і доповненнями).

2.17. Установити терміни проведення інвентаризації:

- незавершеного виробництва і напівфабрикатів власного виробництва - щомісяця на 1-е число місяця, що настає за звітним;

- готової продукції, сировини і матеріалів на складах, товарів у торгівлі - щоквартально на 1-е число місяця, що настає за минулим кварталом;

- бланків суворої звітності - щоквартально;

- грошових коштів у касі - щомісяця;

- основних фондів і нематеріальних активів - щорічно станом на 1 грудня;

- розрахунків з постачальниками і покупцями (замовниками) - щорічно станом на 1 січня року, що настає за звітним (з урахуванням щоквартального звіряння розрахунків);

- у разі зміни матеріально відповідальних осіб або виявлення розкрадання (недостач) - відповідно в момент зміни або факту виявлення розкрадання (недостачі).

2.18. Для здійснення інвентаризації і прийняття рішення за її результатами створити постійно діючу інвентаризаційну комісію у складі:




Голова комісії
















(посада)




(фамілія, ініціали)



















Члени комісії:
















(посада)




(фамілія, ініціали)





































(посада)




(фамілія, ініціали)





































(посада)




(фамілія, ініціали)


















3. Про облікову політику підприємства.

3.1. Розробити та затвердити накази про облікову політику для цілей бухгалтерського обліку та для цілей оподаткування.

3.2. Дозволяю змінювати облікову політику, якщо:

- зміняться вимоги Міністерства фінансів України;

- зміняться статутні вимоги підприємства;

- нові (запропоновані й обґрунтовані фахівцями підприємства) положення облікової політики забезпечують більш достовірне відображення господарських операцій.

3.3. Згідно листа Міністерства фінансів України від 29 липня 2003 року № 04230-04108 „Про суттєвість у бухгалтерському обліку і звітності”:

3.3.1. Оцінку суттєвості окремих господарських операцій та об'єктів обліку встановити кордон суттєвості в розмірі:


Операції та об’єкти обліку

Орієнтовний поріг суттєвості

1

2

Окремі об'єкти обліку, що відносяться до активів, зобов'язань і власного капіталу підприємства

5% від підсумку відповідно всіх активів, всіх зобов'язань і власного капіталу

Окремі види доходів і витрат

2% чистого прибутку (збитку) підприємства

Відображення переоцінки або зменшення корисності об'єктів обліку

^ 1% відсотку чистого прибутку (збитку) підприємства, або величина, що дорівнює 10%- відсотковому відхиленню залишкової вартості об'єктів обліку від їх справедливої вартості

Окремі види доходів, витрат і відображення переоцінки або зменшення корисності об'єктів обліку (для неприбуткових організацій)

0,5% від суми надходжень на провадження статутної діяльності

Для визначення оренди фінансовою

строк оренди приймається за величиною, що становить 75% строку корисного використання об'єкта оренди

Для розкриття інформації про сегменти при визначенні звітного сегмента

10% відповідно чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) або фінансових результатів сегмента, або активів усіх сегментів підприємства

Для визначення подібних активів

різниця між справедливою вартістю об'єктів обміну не повинна перевищувати 10%

Для інших господарських операцій та об'єктів обліку

у межах 1-10% з урахуванням обсягів діяльності підприємства, характеру впливу об'єкта обліку на рішення користувачів та інших якісних чинників, які можуть впливати на визначення порогу суттєвості


3.3.2. Використання суттєвості при складанні фінансової звітності здійснюється при вимоги, що форми фінансової звітності не встановлені П(С)БО України або іншими нормативно-правовими актами. Кожна суттєва стаття повинна наводитись у фінансовій звітності окремо, а несуттєві статті слід об’єднувати з статтями, подібними по характеру або функціям.

При визначенні суттєвості окремих статей за поріг суттєвості приймається частка відповідної статті у базовому показникові. За базовий показник використовується:

- для статей балансу – сума власного капіталу та підсумок відповідного класу активів чи зобов’язань;

- для статей звіту про фінансові результати – сума прибутку (збитку) від операційної діяльності або сума доходу чи витрат за звітний період;

- для статей звіту про рух грошових коштів – чистий рух грошових коштів (надходження чи витрати) відповідно від операційної, інвестиційної чи фінансової діяльності за звітний період.

3.4. Установити тривалість операційного циклу для:

- виробництва - 3 місяці;

- торгівлі купованими товарами - 1 місяць;

- робіт і послуг - 1 місяць.

Тривалість операційного циклу встановлюється з метою класифікації активів (віднесення їх або до малоцінних і швидкозношуваних предметів чи основних засобів (інших матеріальних необоротних активів) (згідно з П(С)БО 9 "Запаси"), або до довгострокової чи поточної дебіторської заборгованості (згідно з П(С)БО 2 "Баланс"), або до виробничих запасів - на малих підприємствах (згідно з П(С)БО 25 "Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва")).


Операційний цикл — це проміжок часу між придбанням запасів для здійснення діяльності та отриманням коштів від реалізації виготовленої з них продукції або товарів та послуг. За цим показником визначають, скільки днів у середньому потрібно для виробництва, продажу та оплати продукції підприємства. Розрахувати тривалість операційного циклу можна базуючись на даних попередніх періодів як суму тривалості обороту запасів і тривалості обороту дебіторської заборгованості. Зауважимо, що здебільшого підприємству необхідно прагнути зменшення значення цього показника.


3.5. Основним засобом визнавати актив, якщо очікуваний термін його корисного використання (експлуатації), установлений засіданням виробничої комісії, більше року (або операційного циклу, якщо він більше року).

3.6. До малоцінних необоротних матеріальних активів відносити активи, відмінні від основних засобів (на підставі класифікації, поданої в пункті 5 П(С)БО 7 "Основні засоби" і пункті 4 цього наказу), вартісна оцінка яких дорівнює 1000 грн.

3.7. Застосовувати при нарахуванні амортизації основних засобів норми та методи амортизації та ліквідаційну вартість, установлені податковим законодавство України.

3.8. Установити такі методи нарахування амортизації для:

- інших необоротних матеріальних активів - прямолінійний метод (виробничий);

- малоцінних необоротних активів і бібліотечних фондів - у розмірі 100%-вої їх вартості в першому місяці використання об'єкта;

- предметів прокату - прямолінійний метод.

3.9. Установити термін корисного використання нематеріальних активів:

- комп'ютерної програми з обліку запасів, реалізації готової продукції, розрахунків із заробітної плати - 2 роки;

- комп'ютерної програми з податкового обліку - 2 роки;

- товарного знаку - 10 років;

- права на фірмове найменування – 10 років;

- права здійснення _______________________________________ (вид діяльності) – 10 років.

3.10. Застосовувати прямолінійний метод амортизації нематеріальних активів.

3.11. Облік транспортно-заготівельних витрат вести на окремому субрахунку.

Розподіляти транспортно-заготівельні витрати за середнім відсотком.

3.12. Установити такі методи оцінки вибуття запасів:

- при відпусканні запасів у виробництво - метод ідентифікованої собівартості.

- при відпусканні товарів у реалізацію до фірмових магазинів - метод ціни продажу;

- при відпусканні запасів у реалізацію - метод середньозваженої собівартості.

3.13. З метою недопущення розкрадань (недостач) малоцінних і швидкозношуваних предметів, переданих в експлуатацію і вилучених зі складу активів, головному бухгалтерові посилити контроль за видачею таких МШП за місцями експлуатації шляхом забезпечення проставляння в облікових картках підписів працівників в отриманні МШП, відміток про переміщення МШП між структурними підрозділами, а також складання актів на їх списання у разі непридатності до експлуатації.

3.13. Суму резерву сумнівних боргів установлювати виходячи з платоспроможності окремих дебіторів на підставі класифікації дебіторської заборгованості за продукцію, товари, послуги за термінами її непогашення. Критерієм сумнівної заборгованості є визнання дебітора банкрутом.

3.14. При необхідності, за розпорядженням засновників підприємства, створити забезпечення:

- оплати відпусток згідно з розрахунком, складеним економічним відділом (економістом), у розмірі 10000 грн.;

- гарантійних зобов'язань для здійснення майбутніх витрат на проведення гарантійних ремонтів проданої продукції відповідно до кошторису, складеного службою головного механіка й узгодженого з економічним відділом (економістом), у розмірі 5000 грн.

3.15. Фінансову інвестицію в дочірнє підприємство (або філію) на дату балансу відображати за методом участі в капіталі.

3.16. Доходи і витрати підприємства визнавати і нараховувати згідно з П(С)БО 15 "Дохід" і П(С)БО 16 "Витрати" відповідно:

- оцінку ступеня завершеності послуг проводити за питомою вагою затрат, які несе підприємство у зв'язку з наданням послуг, у загальній очікуваній сумі таких затрат;

- цільове фінансування з бюджету на компенсацію витрат періоду визнавати доходом у тому періоді, у якому утворилася дебіторська заборгованість, пов'язана із цим фінансуванням (при наявності акта приймання-передачі послуг, затвердженого розпорядником бюджетних коштів);

- здійснені затрати класифікувати відповідно до затвердженого переліку, узгодженого з фінансово-економічною службою, у якому відображений конкретний склад постійних і змінних загальновиробничих витрат, адміністративних, інших операційних і на збут;

- для розрахунку розподілу загальновиробничих витрат виробничому відділу подати до бухгалтерії дані про нормальну виробничу потужність обладнання за цехами до 25 січня поточного року.

3.17. Визначити два види господарських звітних сегментів: «Виробництво» і «Торгівля», що є пріоритетними.

3.18. Оцінку майбутніх грошових потоків від активів для цілей оцінки зменшення їх корисності провадити на підставі довгострокових фінансових планів підприємства.

3.19. Затвердити:

3.19.1. Перелік пов'язаних сторін (додаток 1 до цього наказу).

3.19.2. Перелік посадових осіб, що мають право підпису первинних облікових документів зі зразками підписів (додаток 2 до цього наказу).

3.19.3. Проект наказу керівника підприємства про надання прав підпису первинних облікових документів особам, які не вказані у затвердженому переліку посадових осіб (додаток 3 до цього наказу).

3.19.4. Положення про кодування інформації в первинних облікових документах при веденні бухгалтерського обліку автоматизованим способом (додаток 04 до цього наказу).

3.19.5. Положення про порядок внесення виправлень у первинних облікових документах (додаток 05 до цього наказу).

3.19.6. Форма бухгалтерської довідки про виправні бухгалтерські проводки (додаток 06 до цього наказу).

3.19.7. Положення про порядок відновлення і до оформлення первинних документів (додаток 07 до цього наказу).

3.19.8. Проект наказу про створення комісії з розслідування причин втрати або псування первинних документів (додаток 08 до цього наказу).

3.19.9. Проект пояснювальної записки (додаток 09 до цього наказу).

3.19.10. Проект акту про результати роботи комісії з розслідування причин втрати або псування первинних документів (додаток 10 до цього наказу).

3.19.11. Положення про порядок обліку і витрачання засобів на представницькі цілі (додаток 11 до цього наказу).

3.19.12. Положення про філії і представництва (додаток 12 до цього наказу).

3.19.13. Проект наказу про затвердження ліміту залишку каси в структурних підрозділах, філіях і представництвах (додаток 13 до цього наказу).

3.19.14. Альбом форм первинної облікової документації, по яких не передбачені типові форми (додаток 14 до цього наказу).

3.19.15. Графік документообігу (додаток 15 до цього наказу).

3.19.16. Альбом типових господарських договорів (додаток 16 до цього наказу).

3.19.17. Положення про бухгалтерську службу (додаток 17 до цього наказу).

3.19.18. Посадові інструкції працівників бухгалтерії (додаток 18 до цього наказу).

3.19.19. Положення про службу внутрішнього контролю (додаток 19 до цього наказу).

3.19.20. Інструкція внутрішнього контролю (додаток 20 до цього наказу).

3.19.21. Положення про проведення інвентаризації (додаток 21 до цього наказу).

3.19.22. Договори про матеріальну відповідальність (додаток 22 до цього наказу).

3.19.23. Положення про порядок поточного і архівації документів (додаток 23 до цього наказу).

3.19.24. Опис структури бухгалтерії (додаток 24 до цього наказу).

3.19.25. Опис розподілу обов'язків між робочими місцями (додаток 25 до цього наказу).

3.19.26. Опис структури бухгалтерії (додаток 26 до цього наказу).

3.19.27. Організацію контрольних процедур по перевірці правильності ведення бухгалтерського обліку і нарахування податків, як автоматизовані, так і на рівні організації документообігу і перевірки первинних документів (додаток 27 до цього наказу).

3.20. З метою створення єдиної системи організації бухгалтерського обліку та дотримання єдиної облікової політики для складання консолідованої звітності філіям (відділенням, структурним підрозділам) виконувати цей наказ, узгоджуючи свої дії з фахівцями бухгалтерської фірми ПП „Восток-сервіс”.


4. Вважати, що зміна облікових оцінок відбувається в таких випадках:

- змінюються статутні вимоги підприємства;

- змінюються діючі або набувають чинності нові положення бухгалтерського обліку;

- зміни забезпечать більш достовірне відображення результатів господарської діяльності у фінансовій звітності підприємства.


5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на директора підприємства М К.І.






Директор










ВАТ “Зорі”




М К.І.
















З приказом ознайомлені




























Іванов І.І.
















Бухгалтер




Легкодух С. М.















Додаток № 01

до наказу № 2011-04 від 31 березня 2011 року.


 

^ ПЕРЕЛІК

пов’язаних сторін



N

з/п

Найменування (П. 1. Б. — для фізичних осіб)

пов'язаної сторони

Код ЄДРПОУ (ІПН - для фізичних осіб)

Статус пов'язаної особи




2

3

4

1.

ДП «Конвалія»

12345678

Дочірнє підприємство

2.

ДП «Сторн»

87654321

Дочірнє підприємство

3.

Іванов Іван Васильович

1234567890

Генеральний директор, засновник

4.

Буркун Олена Валентинівна

2345678901

Засновник

5.

Коновалов Олег Михайлович

5544667788

Засновник

6.

Петренко Семен Валерійович

1212121212

Технічний директор

7.

Якубенко Анастасія Михайлівна

1245788912

Директор з економіки та фінансів




<…>













Директор










ВАТ “Зорі”




М К.І.
















03000, м. Київ,

ВАТ «Зорі»
Тел. (-044) 000-00-00 E-mail:



вул. Квіткова, 16, офіс 111
Internet:








^ НАКАЗ № 2011-15

від 31 березня 2011 року.


Про внесення змін до Наказу про організацію бухгалтерського обліку й облікову політику підприємства

№ 2011-04 від 31 березня 2011 року.


1. Ввести зміни та доповнення в Наказ про організацію бухгалтерського обліку й облікову політику підприємства № 2011-04 від 31 березня 2011 року виклавши наступні пункти в такій редакції:

Пункт 6:

Установити вартісну ознаку 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 255 грн. включно) для предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів.

Пункт 9:

Суму резерву сумнівних боргів формувати на підставі класифікації дебіторської заборгованості.


2. Положення цього наказу набирають чинності з 1 січня 2011 року.


3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на директора підприємства М К.І.






Директор










ВАТ “Зорі”




М К.І.
















З приказом ознайомлені




























Іванов І.І.












еще рефераты
Еще работы по разное