Реферат: Навчально-методичний комплекс з дисципліни «Судова бухгалтерія» для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» напряму підготовки 0304 «Право» для студентів 4-го курсу юридичного факультету І





МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

Кафедра економічних та фінансово-правових дисциплін


НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС З ДИСЦИПЛІНИ


«Судова бухгалтерія»


для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

напряму підготовки 0304 «Право»


для студентів 4-го курсу юридичного факультету і

факультету правового забезпечення підприємницької діяльності та психології

денної форми навчання


Київ – 2012

Кафедра економічних та фінансово-правових дисциплін

факультету правового забезпечення підприємницької діяльності та психології

Навчально-наукового інституту права та психології НАВС


Навчально-методичний комплекс

з дисципліни «Судова бухгалтерія»

для студентів 4-го курсу юридичного факультету і

факультету правового забезпечення підприємницької діяльності та психології ННІПП НАВС


Укладачі:

викладач кафедри економічних та фінансово-правових дисциплін Процюк Т.Б.;

викладач кафедри економічних та фінансово-правових дисциплін Чугай О.М.;

викладач кафедри економічних та фінансово-правових дисциплін Яюк Т.А.


Рецензенти:

завідувач кафедри економічних та фінансово-правових дисциплін, кандидат економічних наук Безрутченко С.М.

доцент кафедри економіко-правових дисциплін, кандидат економічних наук Островерх Л.Л.


Навчально-методичний комплекс з дисципліни «Судова бухгалтерія» рекомендовано до друку Вченою Радою Навчально-наукового інституту права та психології Національної академії внутрішніх справ

«27» квітня 2011 р., протокол № 9
ЗМІСТ



ЗМІСТ 4

Вступ 5

Робоча програма 6

1. Пояснювальна записка 6

2. Тематичний план 9

3. Зміст навчальної дисципліни 12

Плани семінарІВ і практичних занять з дисципліни 14

Завдання для самостійної роботи студентів 34

Типові тестові завдання 39

для рубіжного модульного контролю 39

Приблизна тематика рефератів з дисципліни 43

Методика оцінювання знань студентів з дисципліни 44

1. Попередній контроль знань студентів 44

2.Поточний контроль знань студентів 44

та розрахунок рейтингової оцінки за змістовний модуль 44

3. Підсумковий контроль та розрахунок рейтингової підсумкової оцінки 47

^ Питання для підготовки до заліку 50

Список рекомендованої літератури 54

Нормативно-правові акти: 54

Основна література: 55

Додаткова література: 55

Електронні джерела 57



Вступ

В діяльності правоохоронних органів (судових та прокурорських) по виявленню, попередженню, розкриттю корисливих злочинів, які направлені проти власності, важливе місце займає обліково-економічна інформація. В умовах переходу до ринку правоохоронні органи України на основі найсуворішого дотримання Конституції України, законів України, активізують свою роботу з охорони матеріальних цінностей і грошових коштів, що у нових умовах потребує від них глибокого проникнення у сутність економічних явищ і господарських процесів.

Вивчення і вирішення питань, пов’язаних з використанням комплексу обліково-економічних знань у оперативно-розшуковій, слідчій та судовій практиці відносяться до курсу «Судової бухгалтерії».


^ Робоча програма


1. Пояснювальна записка
Навчальна дисципліна «Судова бухгалтерія» викладається на факультетах правового забезпечення підприємницької діяльності та психології і юридичному факультеті ННІПтаП для студентів-правознавців 4-го курсу освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» в обсязі 108 годин, відповідно до затверджених керівництвом університету навчальних, робочих і тематичних планів.

Дисципліна «Судова бухгалтерія» тісно пов’язана з такими навчальними дисциплінами як «Основи економічної теорії», «Основи фінансів та бухгалтерського обліку», «Фінансове право», «Ринкова економіка», «Банківське право», «Податкове право», «Кримінальне право», «Кримінальний процес» та ін.

Судова бухгалтерія представляє собою спеціальну комплексну дисципліну, що займається вивченням та розробкою теоретичних і практичних питань використання спеціальних економічних і бухгалтерських знань в конкретних галузях юридичної практики.

Предметом «Судової бухгалтерії» є негативні зміни в господарській діяльності підприємств і організацій, що спричиняються різними деструктивними факторами. Предмет «Судова бухгалтерія» розробляє спеціальні прийоми і методи вияву цих змін, а також науково обґрунтовує методику застосування спеціальних, економічних і бухгалтерських знань в правовому забезпеченні господарської діяльності.

Метою вивчення даної дисципліни є освоєння закономірностей відображення у системі економічної інформації негативних змін в господарській діяльності підприємств і організацій, що спричиняються різними деструктивними факторами.

Завданнями дисципліни є вивчення спеціальних прийомів і методів виявлення негативних змін у фінансово-господарській діяльності, а також методики застосування спеціальних, економічних і бухгалтерських знань в правовому забезпеченні господарської діяльності.

Після вивчення дисципліни «Судова бухгалтерія» студенти повинні знати:

галузеві особливості бухгалтерського обліку;

методичні аспекти використання облікових документів при виявленні та розслідуванні корисливих злочинів;

методи дослідження документальних даних.

Студенти повинні вміти:

виявляти та усувати умови, що сприяють економічній злочинності;

встановлювати та доводити факти розкрадань;

самостійно працювати із законодавчими актами у сфері бухгалтерського обліку, додатковою літературою, документами, що відображають господарську діяльність підприємств.

Згідно з тематичним планом, обсяг загальноекономічних знань пропонується в розмірах, необхідних для пізнання основних положень дисципліни з позиції юриста.

Вивчення дисципліни «Судова бухгалтерія» включає в себе такі форми занять як лекції, семінарські та практичні заняття, модульний контроль, основною метою яких є поглиблення знань студентів з основних проблем конкретної теми, а також:

навчити студентів методиці самостійної роботи з документами, що відображають господарську діяльність підприємств, законодавчими актами та додатковою літературою;

допомогти у освоєнні методик перевірки господарських операцій і застосуванні їх при виявленні та розслідуванні корисливих злочинів;

здійснювати контроль за підготовкою студентів за темами занять.

Вивчення судової бухгалтерії рекомендується почати з ознайомлення з тематичним планом, який містить структуру дисципліни, з планами семінарів та практичних занять та завданнями для самостійної роботи. В результаті студент отримує уявлення про ті завдання, які зобов’язаний виконати під час вивчення дисципліни «Судова бухгалтерія», а також методичні рекомендації для самостійного опрацювання матеріалу та підготовки до семінарів з метою засвоєння основних, сформульованих на основі останніх досягнень науки, теоретичних положень і новітнього фінансового законодавства України. Особливу увагу при цьому слід приділити тим темам, при вивченні яких не передбачена лекція.

^ Лекційні заняття з дисципліни являють собою найбільш ефективний спосіб передачі й засвоєння навчальної інформації, зокрема щодо розуміння найсуттєвіших чи проблемних питань теорії та чинного законодавства. Вони проводяться переважно з використанням мультимедійного проектора, що підвищує ефективність засвоєння матеріалу, робить його доступнішим, сприяє активізації студентів.

На семінари виносяться найбільш складні проблеми, які націлюють студентів на всебічне і дискусійне обговорення тем.

Для повного оволодіння теоретичним і нормативним матеріалом з відповідного розділу (теми) необхідно опрацювати матеріали по судовій бухгалтерії, які публікуються в періодичних виданнях, з'являються на відповідних сайтах мережі Інтернет та слідкувати за змінами у законодавстві України. При підготовці до семінарських та практичних занять студенти можуть скористатися консультацією науково-педагогічних працівників кафедри, які викладають судову бухгалтерію під час їхнього чергування на кафедрі, згідно з відповідним графіком. Крім того, ознайомитися з кафедральними дидактичними матеріалами та методичними розробками, а також з навчальною та науковою літературою, яка є в наявності в бібліотеці університету та інших бібліотеках м. Києва.

До кожної теми семінарського заняття наведено ряд ключових понять, які слід законспектувати в окремому зошиті (або розділі робочого зошиту) у формі словника.

Сформульовані в навчально-методичному комплексі контрольні питання до кожного семінарського заняття доцільно постійно використовувати для самоконтролю стану готовності до рубіжного модульного контролю.

^ Практичні заняття мають на меті закріпити лекційний матеріал у ході розв’язання практичних завдань, ситуацій, дискусій, вирішення конкретних проблем. Тематика і коло питань, що висвітлюються на практичних заняттях приділена темам, що потребують практичних навичок та вмінь для вирішення практичних завдань у сфері бухгалтерського обліку.

^ Самостійна робота є індивідуальним видом роботи кожного студента над першоджерелами та навчальними посібниками і оцінюється лектором або викладачем за результатами виступів на семінарах, конференціях та при проведенні практичних занять. Систематичне і в повному обсязі виконання завдань на самостійну роботу є обов’язковою умовою успішного засвоєння змісту основних положень судової бухгалтерії. Студент має виходити з того, контроль за виконанням завдань на самостійну роботу викладачем буде здійснюватися регулярно (під час опитування на семінарах, під час кожного рубіжного модульного контролю, у тому числі шляхом перевірки записів у робочих зошитах).

Студент матиме право, керуючись списком рекомендованих тем рефератів, що містить навчально-методичний комплекс, обрати одну з них та, після узгодження її з викладачем, підготувати тільки один реферат протягом всього періоду вивчення дисципліни . За написання та презентацію реферату студент може отримати до 10 балів (5 за текст, 5 за вміння тезово, чітко та в повному обсязі викласти зміст реферату за 3-4 хвилини).

Індивідуальна робота проводиться зі студентами з метою виявлення рівня їх підготовки, проблемних питань у навчанні та засвоєнні матеріалу, а також з метою виправлення незадовільних оцінок, отриманих під час семінарських і практичних занять.

^ Модульно-рейтинговий контроль. Кожний студент, відповідно до програми курсу, після завершення вивчення кожного модуля зобов’язаний здати модульний контроль (в письмовій формі) і отримати певні бали. Підсумковий рейтинговий бал за дисципліну визначається в кінці курсу і служить основою для визначення підсумкової оцінки за дисципліну.

Студентам виділяється також час для консультацій з викладачами кафедри згідно графіку.


Курс

Характеристика дисципліни

Кількість залікових кредитів, відповідних ЕСТS: 3

Змістових модулів: 3

Загальна кількість годин: 108


Рік підготовки: 4-й

Семестр: 1

Лекції: 10 год.

Семінарські заняття: 16 год.

Практичні заняття: 6 год.

Самостійна робота: 66 год.

Поточний контроль: 6 год.

Вид підсумкового контролю: залік
^ 2. Тематичний план
№ з/п

Номер змістовного модуля і назва тем

Всього годин

Всього годин з викладачем

З них:

Види використовуємих технічних засобів навчання

Взаємозв’язок тем з іншими темами та дисциплінами

Лекцій

Семінарів

Практичних занять + МК

*Індивідуальна робота з викладачем

 

^ Змістовий модуль І. Бухгалтерські документи і обліковий процес.

1

Тема 1. Предмет, задачі та структура курсу «Судова бухгалтерія».

8

2

2










^ Мультимедійний комплекс

Фінансове право, Основи економічної теорії, Основи фінансів та бухгалтерського обліку

2

Тема 2. Бухгалтерські документи і матеріали інвентаризації

12

4




2

2




Фінансове право, Основи фінансів та бухгалтерського обліку, Податкове право

3

Тема 3. Загальна характеристика облікового процесу.

12

4

2

2







Основи фінансів та бухгалтерського обліку, Банківське право, Основи економічної теорії

4

Модульний контроль

2

2







2




 

 

5

*Індивідуальна робота з викладачем

2













2

 

 

 

^ Всього по змістовому модулю 1

36

12

4

4

4

2

 

 




 

^ Змістовний модуль ІІ Спеціальна частина

 

 

6

Тема 4. Прийоми та методи дослідження бухгалтерських документів в практиці роботи правоохоронних органів

8

2




2







^ Мультимедійний комплекс

Оперативно-розшукова діяльність, Банківське право, Податкове право

7

Тема 5. Використання облікових документів при виявлені зловживань на промислових підприємствах, сільському господарстві та на підприємствах торгівлі.

12

4

2




2




Основи економічної теорії, Правові основи підприємницької діяльності, Аграрне право

8

Тема 6. Виявлення та розслідування грошових коштів, що вчиняються обліково-бухгалтерськими працівниками

12

4

2

2







Основи економічної теорії, Фінансове право, Банківське право

9

Модульний контроль

2

2







2




 

10

*Індивідуальна робота з викладачем

2













2

 

 

^ Всього по змістовому модулю 2

36

12

4

4

4

2

 

 

^ Змістовний модуль ІІІ Судово-бухгалтерська експертиза

 

11

Тема 7. Документальна ревізія як метод послідуючого фінансового контролю та спосіб збору доказів

16

4




4







Фінансове право, Основи економічної теорії, Банківське право, Податкове право, Кримінальний процес

12

Тема 8. Судово-бухгалтерська експертиза.

16

8

2

4

2




Фінансове право, Кримінальний процес, Кримінальне право

13

Модульний контроль

2

2







2




 

 

 

*Індивідуальна робота з викладачем

2













2

 

 

 

^ Всього по змістовому модулю 3

36

14

2

8

4

2

 

 

 

 



















 

 

^ Всього годин по дисципліні

108

36

10

16

10

6

 

 

^ Форма контролю: залік




* індивідуальна робота не планується розкладом занять
^ 3. Зміст навчальної дисципліни

Змістовний модуль І. Бухгалтерські документи і обліковий процес


Тема 1. Предмет, задачі та структура курсу «Судова бухгалтерія»

«Судова бухгалтерія» як спеціальна дисципліна. Значення «Судової бухгалтерії» для підготовки юристів. Предмет та система «Судової бухгалтерії». Поняття господарського обліку та сучасні вимоги, що ставляться до нього. Предмет та елементи методу бухгалтерського обліку. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».


Тема 2. Бухгалтерські документи і матеріали інвентаризації

Основні вимоги, що ставляться до документів первинного обліку. Бухгалтерські документи і їх призначення, класифікація бухгалтерських документів. Реквізити документів, виправлення помилок в документах первинного обліку. Порядок організації документообігу на підприємствах. Інвентаризація та її задачі. Зловживання, які найбільш часто зустрічаються при проведенні інвентаризації. Методи фактичного контролю за зберіганням матеріальних цінностей. Основні документи інвентаризації та їх зміст. Виявлення результатів інвентаризації і їх оцінка.


Тема 3. Загальна характеристика облікового процесу

Бухгалтерський баланс і його структура. Поняття рахунків бухгалтерського обліку, синтетичні та аналітичні рахунки синтетичного обліку. Наказ Міністерства фінансів України від 30.10.1999 р. № 291 «Про затвердження плану рахунків бухгалтерського обліку та інструкції до його застосування». Метод подвійного запису на рахунках синтетичного обліку. Взаємозв’язок рахунків бухгалтерського обліку і балансу. Взаємозв’язок синтетичного та аналітичного обліку і його значення для зберігання матеріальних цінностей. Особливості ведення бухгалтерського обліку в бюджетних установах, згідно Наказу Державного казначейства України № 114 від 10.12.1999 року.


Змістовний модуль ІІ. Спеціальна частина


Тема 4. Прийоми дослідження документальних даних в практиці роботи правоохоронних органів

Класифікація прийомів, що використовуються для дослідження документальних даних при виявленні і розслідуванні розкрадань. Спеціальні методи економічного аналізу. Методи дослідження документів. Методи фактичного контролю за господарськими операціями.


Тема 5. Використання облікових документів при виявленні та розслідуванні корисливих зловживань на промислових підприємствах та сільському господарстві

Завдання бухгалтерського обліку на промислових підприємствах та сільському господарстві. Основні завдання бухгалтерського обліку основних засобів та документальне оформлення операцій з основними засобами. Облік операцій по надходженню, використанню сировини і матеріалів. Облік готової продукції і витрат на виробництво. Групи розкрадань на промислових підприємствах та у сільському господарстві. Розукомплектування інвентарних об’єктів. Розкрадання сировини і матеріалів. Утворення лишків матеріальних цінностей для подальшого їх списання на виробництво.


Тема 6. Виявлення та розслідування розкрадань грошових коштів, що вчиняються обліково-бухгалтерськими працівниками

Основні вимоги, що ставляться до ведення касових операцій. Порядок ведення касової книги. Документальне оформлення і синтетичний облік касових операцій і операцій на розрахунковому рахунку. Порядок розрахунків з підзвітними особами і синтетичний облік операцій з підзвітними особами. Види розкрадань грошових коштів, які здійснюються обліково-бухгалтерськими працівниками і методи їх виявлення.


Змістовний модуль ІІІ. Судово-бухгалтерська експертиза


Тема 7. Документальна ревізія як метод послідуючого фінансового контролю та спосіб збору доказів

Організація господарського контролю і документальної ревізії. Ревізія та перевірка – загальні риси та відмінності. Фактичний, попередній, поточний контроль. Види документальної ревізії. Порядок і етапи проведення ревізії. Основні та проміжні акти ревізії. Ревізор як службова особа уповноважена виконувати контрольні функції. Права і обов’язки ревізора. Особливості ревізії, яка проводиться з ініціативи органів дізнання та попереднього слідства. Випадки призначення додаткової ревізії. Фактичні підстави проведення повторної ревізії.


Тема 8. Судово-бухгалтерська експертиза

Предмет судово-бухгалтерської експертизи і її завдання. Спеціалізовані установи та відомчі служби, що проводять судово-експертну діяльність в Україні. Правові і фактичні основи призначення судово-бухгалтерської експертизи. Права, обов’язки і відповідальність експерта-бухгалтера. Порядок призначення та обсяг матеріалів, що необхідні для проведення судово-бухгалтерської експертизи. Процесуальне оформлення призначення експерта-бухгалтера. Структура висновку експерта-бухгалтера та вимоги, що пред’являються до його змісту. Випадки призначення додаткової та повторної експертизи.


^ Плани семінарІВ і практичних занять з дисципліни

Змістовний модуль І. Бухгалтерські документи і обліковий процес


Тема 2. Бухгалтерські документи і матеріали інвентаризації

Семінарські заняття – 2 год.

Практичні заняття – 2 год.

Самостійна робота – 8 год.


Питання для обговорення на семінарському занятті:

Основні вимоги, що ставляться до документів первинного обліку. Реквізити документів, виправлення помилок в документах первинного обліку.

Бухгалтерські документи і їх призначення. Класифікація бухгалтерських документів.

Поняття господарського обліку та його основні види. Бухгалтерський облік. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»


Питання для обговорення на практичному занятті:

Інвентаризація та її задачі.

Етапи проведення інвентаризації. Випадки обов’язкового проведення інвентаризації.

Основні документи інвентаризації та їх зміст.


Перелік ключових термінів та понять теми

Бухгалтерський облік – це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Калькуляція – це обчислення витрат на виготовлену продукцію, виконані роботи та послуги. Плановий відділ підприємства обчислює планову собівартість продукції, а бухгалтерія – фактичну. На підставі цих показників визначиться планова та фактична сума прибутку, рентабельність виробництва.

^ Бухгалтерський документ – це письмове розпорядження на здійснення фінансово-господарських операцій та одночасно відмітка про їх виконання.

Аналітичний облік – це відображення фінансово-господарських операцій в документах первинного обліку (розпорядчих, виконавчих, комбінованих).

^ Синтетичний облік – це спосіб економічного групування однорідних господарських операцій для щоденного їх відображення в обліку. На кожний вид однорідних господарських операцій відкривається окремий рахунок. Облік господарських операцій на бухгалтерських рахунках здійснюється методом подвійного запису, який полягає в тому, що ці операції відображаються на рахунках двічі: по дебету одного рахунку і по кредиту другого рахунку, причому в однаковій сумі.

Інвентаризація – перевірка наявності та стану майна, грошових коштів підприємства, установи, організації, на певну дату, шляхом перерахування, переважування, обміру з подальшим складанням інвентаризаційною комісією опису, порівняльної відомості та акту інвентаризації, де фіксуються, у разі їх виявлення, недостачі, лишки або пересортування.


^ Методичні вказівки

При вивченні теми та підготовці до практичного заняття слід звернути увагу на те, що інвентаризація виконує дуже важливі функції. У відомостях про наявність товарно-матеріальних цінностей та грошових коштів у будь-якому підприємстві зацікавлено багато осіб: по-перше, це само підприємство: по-друге, це держава; по-третє, це велике коло різних суб’єктів господарювання (акціонери, кредитори, інвестори тощо). Ці інтереси дуже різноманітні.

Необхідно запам’ятати, що інвентаризація це перевірка наявності та стану майна, грошових коштів підприємства, установи, організації, на певну дату, шляхом перерахування, переважування, обміру з подальшим складанням інвентаризаційною комісією опису, порівняльної відомості та акту інвентаризації, де фіксуються, у разі їх виявлення, недостачі, лишки або пересортування.

Важливим моментом є те, що при проведенні інвентаризації на підприємстві важливо враховувати таку особливість бухгалтерського обліку, як взаємозв’язок усіх його складників. Використання з метою приховування злочину окремих елементів обліку обов’язково спричиняють зміни інших елементів. Ця обставина, з одного боку, сприяє викриттю розкрадань та інших корисливих злочинів, а з іншого боку, вимагає від працівників, які проводять інвентаризацію професіоналізму, неможливого без знань з економіки, зокрема без володіння технологією облікового процесу.


Питання та завдання для самоконтролю:

Опишіть основну роль документування та документації в управлінні підприємством.

Наведіть класифікацію документів.

Назвіть основні вимоги до змісту документів.

Опишіть процес виправлення помилок в бухгалтерських документах.

Що розуміють під формою бухгалтерського обліку?

Розкрийте тактику проведення інвентаризації за завданням слідчого.

Опишіть правила проведення інвентаризації.

Охарактеризуйте види інвентаризації.

Розкрийте основні завдання інвентаризації.


Завдання 1.

При проведенні інвентаризації на складі об’єднання «Київриба», члени інвентаризаційної комісії установили фактичну наявність риби на суму 8000 грн. Коли підрахували природний збиток на суму 280 грн., то в інвентаризаційний опис внесли фактичний залишок риби на суму 7720 грн.

Чи були порушені правила проведення інвентаризації?


Завдання 2.

З метою перевірки відомостей наведених в заяві громадянки Клюєвої Н.Т., і отриманих ВВС, податковий інспектор Петренко П.А. вирішив призначити інвентаризацію матеріальних цінностей у завідуючого складом ТОВ «Прогрес» Зайченка К.К.

Під час інвентаризації на складі знаходилось:


^ Найменування товару

Вага

Ціна за одиницю (кг, шт.)

1. М’ясо яловичини

180 кг

45,90 грн.

2. М’ясо свинини

57 кг

49,80 грн.

3. Обрізки свинини

16 кг.

42,50 грн.

4. Сало

25 кг.

31,00 грн.

5. Мед (5 бідонів)

65 кг. (вага 1 бідона з медом)

30,50 грн.

6. Крупа гречана (5 мішків)

50 кг. (вага 1 стандартного мішка)

3,54 грн.

7. Борошно пшеничне (3 мішки)

50 кг. (вага 1 стандартного мішка)

2,80 грн.

8. Томатна паста (в півлітрових банках)

45 шт.

5,65 грн.

9. Олія (1 бідон)

37 кг. (вага 1 бідона з олією)

10,50 грн.

*Примітка: бідони однакові, вага порожнього бідона дорівнює 10 кг.


За даними бухгалтерії, на час проведення інвентаризації, за завідуючим складом Зайцевим К.К. значилося:

^ Найменування товару

Вага

Ціна за одиницю (кг, шт.)

1. М’ясо яловичини

205 кг

45,90 грн.

2. М’ясо свинини

67 кг

49,80 грн.

3. Обрізки свинини

0 кг.

42,50 грн.

4. Сало

25 кг.

31,00 грн.

5. Мед

230 кг.

30,50 грн.

6. Крупа гречана (5 мішків)

265 кг.

3,54 грн.

7. Борошно пшеничне (3 мішки)

150 кг.

2,80 грн.

8. Томатна паста (в півлітрових банках)

50 шт.

5,65 грн.

9. Олія (1 бідон)

23 кг.

10,50 грн.


Необхідно:

Зробити інвентаризаційний опис фактичних лишків матеріальних цінностей на складі.

Заповнити порівняльну відомість за відповідною формою.

Скласти акт інвентаризації.

Провести оцінку результатів інвентаризації.


Рекомендовані джерела інформації по темі № 2: [1, 5, 19, 20, 24-27, 32, 41, 51, 53, 58, 67, 71, 72].


Тема 3. Загальна характеристика облікового процесу

Семінарські заняття – 2 год.

Самостійна робота – 8 год.


Питання для обговорення на семінарському занятті:

Бухгалтерський баланс і його структура. Види змін у балансі.

Класифікація засобів підприємства згідно їх складу і джерел формування.

Поняття рахунків бухгалтерського обліку. Синтетичні, субрахунки та аналітичні рахунки обліку. Взаємозв’язок рахунків бухгалтерського обліку і балансу.

Порядок запису в активних та пасивних рахунках бухгалтерського обліку. Методи виправлення помилок у системі бухгалтерського обліку.


^ Перелік ключових термінів та понять теми:

Кореспонденцією рахунків називається взаємозв’язок між рахунками бухгалтерського обліку при реєстрації господарської операції способом подвійного запису, а рахунки, що беруть участь у цьому взаємозв’язку – кореспондуючими.

Синтетичними називаються рахунки бухгалтерського обліку, які містять загальні дані про різні активи господарства, власний капітал та зобов’язання, тобто їх джерела,

Детальні відомості про рух і стан кожного конкретного об’єкта обліку можна одержати на підставі аналітичного обліку зокрема аналітичних рахунків, які деталізують господарські операції у натурально-вартісному виразі.

^ Бухгалтерський рахунок – це спосіб економічного групування однорідних господарських операцій для щоденного їх відображення в обліку. На кожний вид однорідних господарських операцій відкривається окремий рахунок. Облік господарських операцій на бухгалтерських рахунках здійснюється методом подвійного запису, який полягає в тому, що ці операції відображаються на рахунках двічі: по дебету одного рахунку і по кредиту другого рахунку, причому в однаковій сумі.

Баланс – це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання та власний капітал. Дані балансу необхідні для контролю за наявністю і структурою господарських засобів підприємства та їх джерел, для аналізу активів, а також фінансового стану підприємства, його платоспроможності, стану забезпечення збереження майна.


^ Методичні вказівки

При вивченні теми та підготовці до заняття слід звернути увагу на те, що бухгалтерський облік виконує дуже важливі функції.

Необхідно запам’ятати, що баланс – це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання та власний капітал. Дані балансу необхідні для контролю за наявністю і структурою господарських засобів підприємства та їх джерел, для аналізу активів, а також фінансового стану підприємства, його платоспроможності, стану забезпечення збереження майна.

Слід відзначити, що необхідність вивчення теорії бухгалтерського обліку у вищих юридичних навчальних закладах полягає у:

всебічному сприянні розвитку економіки України шляхом зміцнення законності у всіх сферах господарювання;

виявленні та усуненні причин та умов, що сприяють скоєнню злочинів у галузях економіки;

розробці галузевих методик виявлення та розслідування розкрадань та інших корисливих правопорушень;

забезпеченні правильного використання спеціальних економічних знань при призначенні і проведенні судово-бухгалтерської експертизи.

Важливим моментом є те, що при аналізі господарської діяльності підприємства важливо враховувати таку особливість бухгалтерського обліку, як взаємозв’язок усіх його складових. Використання, з метою приховування злочину, окремих елементів обліку обов’язково спричиняють зміни інших елементів. Ця обставина, з одного боку, сприяє викриттю розкрадань та інших корисливих злочинів, а з іншого боку, вимагає від працівників, які ведуть боротьбу зі злочинними проявами в економічній сфері, високого професіоналізму, неможливого без знань з економіки, зокрема, без володіння технологією облікового процесу.


Питання та завдання для самоконтролю:

Дайте характеристику побудови бухгалтерського балансу.

Назвіть структуру активу і пасиву балансу.

Назвіть типи господарських операцій і як вони впливають на бухгалтерський баланс.

Дайте визначення такого елемента методу бухгалтерського обліку як рахунки.

У чому полягає економічна сутність методу подвійного запису?

Дайте класифікацію рахунків за різними критеріями.

Доведіть доцільність використання системи рахунків у бухгалтерському обліку.

Назвіть види плану рахунків і дайте їм характеристику.


Завдання 1.

Засоби підприємства та джерела їх формування характеризуються такими даними:

Статутний фонд

145 000 грн.

Основні засоби

124 000 грн.

Каса

400 грн.

Прибуток

20 000 грн.

Розрахунковий рахунок в банку

16 000 грн.

Фонд підприємства

2 050 грн.

Розрахунки з постачальниками

3420 грн.

Позики банка

10500 грн.

Готова продукція

7450 грн.

Сировина і матеріали

17000 грн.

Підзвітні особи

150 грн.

Основне виробництво

15970 грн.

Всього:

361940 грн.

Визначити:

Які суми відносяться до активних рахунків, а які до пасивних.

Суми активних рахунків записати на лівій стороні зошита, а пасивних – на правій.

Підрахувати суми активних і пасивних рахунків.


Завдання 2.

Згідно з даними бухгалтерії заводу «Зоря» на складі матеріальних цінностей (зав. складом Кужій Е.Ф.) станом на 1 січня 2009 р. знаходилось 600 кг листового заліза на суму 12400 грн. 12 січня поточного року на склад поступило ще 300 кг заліза листового на суму 6200 грн. Згідно внутрішньогосподарської накладної за № 24 від 26 січня 2011 р. працівнику заводу Фоміну К.П. для будівництва будинку було виписано заліза листового на суму 4000 грн. Вартість заліза оплачена через касу підприємства.

Потрібно відтворити господарські операції по рахунку 201 «Сировина і матеріали». Оцінити правомірність записів з позиції теорії бухгалтерського обліку і з позиції забезпечення зберігання матеріальних цінностей.


Завдання 3.

Маємо баланс підприємства станом на 1 червня 2011 р.

А к т и в П а с и в

______________________________________________________________

NN С т а т т і Сума, NN С т а т т і Сума,

п/п грн. п/п грн.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Основні засоби 350,00 1. Статутний фонд 369,10

2. Матеріали 80,00 2. Прибуток 60,00

3. Готова продукція 25,00 3. Позики банку 20,00

4. Каса 0,50 4. Фонд підприємства 2,00

5. Розрахунковий рахунок 9,00 5. Постачальники 14,45

6. Дебітори 1,05

Баланс 465,55 Баланс 465,55


Впродовж червня на підприємстві були проведені такі господарські операції:

Згідно рішення вищестоящої організації частина прибутку в сумі 400 грн. перерахована на Статутний фонд.

З розрахункового рахунку перераховано 70 грн. постачальникам.

На поточний рахунок від постачальників надійшло 150 грн.

На підприємство поступила \ безкоштовно \ нова машина, вартість 35000 грн.

Перерахована короткотермінова позичка банку на суму 5000 грн.

За рахунок прибутку збільшено фонд підприємства на 1000 грн.

Поступило на розрахунковий рахунок підприємства з банку від дебіторів 800 грн.

Куплені матеріали вартістю 300 грн. Оплата проведена з розрахункового рахунку підприємства.

Списано автомобіль (первинна вартість – 3 000 грн., знос – 2 950 грн.).

Необхідно:

Відкрити рахунки синтетичного обліку.

Відобразити на них вищеназвані операції.

Підрахувати на рахунках обороти і виявити кінцеві сальдо.

Скласти баланс на 1 липня 2011 року.


Рекомендовані джерела інформації по темі № 3: [2, 5, 11, 21, 24,28, 29, 38, 44, 48, 70, 72, 74, 85].


Змістовний модуль ІІ. Спеціальна частина


Тема 4. Прийоми дослідження документальних даних в практиці роботи правоохоронних органів

Семінарські заняття – 2 год.

Самостійна робота – 6 год.


Питання для обговорення на семінарському занятті:

Класифікація прийомів, що використовуються для дослідження документальних даних при виявленні і розслідуванні розкрадань.
еще рефераты
Еще работы по разное