Реферат: Рганізації діяльності опорного (базового) загальноосвітнього навчального закладу (далі опорна школа) в системі допрофільної підготовки та профільного навчання


Проект


ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ

про опорний (базовий) загальноосвітній навчальний заклад

в системі допрофільної підготовки та профільного навчання


1. Загальні положення


1.1. Це Положення визначає умови створення і порядок організації діяльності опорного (базового) загальноосвітнього навчального закладу (далі – опорна школа) в системі допрофільної підготовки та профільного навчання.

1.2. Опорна школа є центром науково-експериментальної та методичної роботи щодо вивчення педагогічних інновацій з питань допрофільної підготовки та профільного навчання і служить навчальною базою для загальноосвітніх навчальних закладів м. Харкова (району).

1.3. Опорною школою може бути загальноосвітній навчальний заклад будь-якого типу і форми власності, педагогічний колектив якого складається з творчо працюючих педагогів, що володіють високим рівнем професійної компетентності з питань функціонування і розвитку загальноосвітнього навчального закладу і що мають досвід інноваційної і експериментальної діяльності.


^ 2. Мета та основні завдання опорної школи

2.1. Опорний загальноосвітній навчальний заклад з допрофільної підготовки та профільного навчання створюється з метою розповсюдження науковообґрунтованого досвіду організації спільної діяльності педагогічного колективу навчального закладу, органів управління освітою, соціальних партнерів щодо створення умов для здобуття якісної профільної освіти учнями шкіл м. Харкова (__________________ району м. Харкова) та надання методичної допомоги загальноосвітнім навчальним закладам міста (району) з реалізації пріоритетних напрямів, визначених Концепцією профільного навчання у старшій школі.

2.2. Основними завданнями діяльності опорної школи є:

Створення безпечних санітарно-гігієнічних та комфортних умов навчально-виховного процесу.

Апробація на своїй навчальній базі нових технологій організації допрофільної підготовки та профільного навчання учнів, адаптація їх до умов педагогічної практики.

Забезпечення просторової доступності освітніх послуг високої якості.

Створення умов для учнів 8-9-х класів школи для можливості вибору профілю навчання.

Забезпечення учням можливості вибору індивідуальної освітньої траєкторії, програм різного рівня складності, що відповідає потребам особистості не лише в освітньому, але і у процесуальному плані.

Реалізація системи спеціалізованої підготовки (допрофільного та профільного навчання) у 8-11-х класах школи.

Організація моніторингу якості освіти у профільних класах та класах до профільної підготовки.

Організація навчання адміністрації шкіл, керівників районних методичних об'єднань вчителів за фахом щодо використання в практиці новітніх досягнень педагогічної науки з проблем впровадження профільної освіти школярів, оперативному оволодінню передовим педагогічним досвідом, новаторським формам та методам у системі допрофільної підготовки та профільного навчання, навичкам управління в умовах модернізації системи освіти.

Створення умов для безперервного професійного вдосконалення адміністрації шкіл міста (району) на базі опорної школи.

Формування і розповсюдження передового педагогічного досвіду з перспективних напрямів розвитку допрофільної підготовки та профільного навчання.


^ 3. Організація діяльності опорної школи

3.1. Статус «Опорна школа в системі допрофільної підготовки та профільного навчання» надається загальноосвітньому навчальному закладу на підставі наказу Департаменту освіти Харківської міської ради (управління освіти адміністрації району Харківської міської ради).

3.2. Опорна школа повинна бути забезпечена сучасними засобами навчання і устаткуванням, що дозволяє якісно здійснювати освітній процес і мати можливості щодо додаткового ресурсного забезпечення, а також наявністю місцевих умов для навчання педагогічних кадрів загальноосвітніх навчальних закладів міста (району).

3.3. Наданий загальноосвітньому навчальному закладу статусу «опорного» не приводить до зміни організаційно-правової форми та типу навчального закладу і в його Статуті не фіксується.

3.4. Кількість опорних шкіл з допрофільної підготовки та профільного навчання в місті (районі) визначається з урахуванням реальної потреби в них.

3.5. Опорна школа забезпечує викладання в повному об'ємі базових загальноосвітніх предметів і ту частину профільного навчання і допрофільної підготовки, яку вона здатна реалізувати у рамках своїх можливостей.

3.6. Стосунки між опорною школою і школою, що входить до міської (районної) мережі, визначаються договором, укладеним між ними.

3.7.На базі опорної школи відповідно до моделі управління функціонує Рада з профільного навчання, яка координує діяльність опорної школи і шкіл, що входять до міської (районної) мережі.

3.6. На базі опорної школи можуть створюватися проблемні групи (чи інші професійні об'єднання) педагогів.

3.7. Опорна школа повинна бути повністю укомплектована кваліфікованими педагогічними кадрами по кожному з профільних предметів, спецкурсів, елективних курсів відповідно до робочого навчального плану.

3.8. Опорна школа повинна відповідати вимогам Державних санітарних правил і норм.

3.9. Опорна школа повинна мати доступ до мережі високошвидкісного Інтернету.

3.10. Опорна школа надає консультативну допомогу навчальним закладам міської (районної) мережі в організації допрофільної підготовки і профільного навчання.

3.11. Опорна школа забезпечує збір, аналіз і систематизацію досвіду роботи навчального закладу з питань організації допрофільної підготовки і профільного навчання.

3.12. Опорна школа здійснює взаємодію з соціальними партнерами.

3.13. Діяльність загальноосвітнього навчального закладу як опорного може бути припинена наказом управління освіти адміністрації району Харківської міської ради за погодженням Департаменту освіти Харківської міської ради у разі різкого зниження якості його науково-експериментальної та методичної діяльності або якості навчально-виховного процесу в ньому, незатребуваності змістовних і організаційних форм діяльності педагогічними колективами шкіл мереженої взаємодії, при негативних результатах експертизи, атестації або по інших обґрунтованих причинах.


^ 4. Науково-методична діяльність опорної школи

4.1. Науково-методичне керівництво діяльністю опорної школи здійснює методична рада навчального закладу.

4.2. Науково-методичну підтримку діяльності опорної школи здійснюють Науково-методичний педагогічний центр Департаменту освіти Харківської міської ради, управління освіти адміністрацій районів Харківської міської ради та районні методичні центри.

4.3. Формою роботи з керівниками шкіл і шкільних методичних об'єднань, а також творчих груп на базі опорної школи можуть бути семінари, що постійно діють, практикуми, дискусії, ділові ігри, індивідуальні і групові консультації з практичним показом передового педагогічного досвіду через систему відкритих занять методичних об'єднань, творчих груп, шкіл передового педагогічного досвіду з питань допрофільної підготовки та профільного навчання.

4.4. Опорна школа організовує і проводить роботу щодо підвищення професійного рівня адміністрації загальноосвітніх навчальних закладів міста (району) відповідно до затвердженого плану роботи. З цією метою в опорній школі розробляються і доводяться до відома всіх шкіл мережевої взаємодії графіки відкритих навчальних занять (лекцій, семінарів, практикумів, заліків, суспільних оглядів знань та інше) з вказівкою теми, методичної мети, дати і часу проведення, прізвища відповідального; групових (тематичних) і індивідуальних консультацій з вказівкою дати і часу проведення, а також перелік семінарів-практикумів, науково-практичних конференцій, творчих звітів адміністрації або всього педагогічного колективу і таке інше.


^ 5. Права опорної школи

5.1. Опорна загальноосвітня школа має право на вибір форм та методів роботи з керівниками шкіл, районних методичних об'єднань, творчих груп, педагогічних майстерень, стажувань в рамках підвищення кваліфікації педагогічних кадрів.

5.2. Опорна школа має право надавати допомогу в тиражуванні і розповсюдженні науково-методичного продукту діяльності свого навчального закладу і шкіл-партнерів, що беруть активну участь у мережевій взаємодії.


6. Діловодство

6.1. У загальноосвітньому навчальному закладі, який має статус опорної школи з проведення допрофільної підготовки та профільного навчання, повинна бути наступна документація:

положення про опорний загальноосвітній навчальний заклад;

програма розвитку опорного загальноосвітнього навчального закладу;

протоколи про результати дослідно-експериментальної діяльності в системі допрофільної підготовки та профільного навчання;

матеріали проведених науково-методичних семінарів, тренінгів, круглих столів тощо;

звіти про виконану роботу;

аналіз діяльності за минулий навчальний рік.



еще рефераты
Еще работы по разное