Реферат: 1. Вдале прикордонне розташування, зокрема безпосереднє сусідство області з Європейським Союзом (відстань від м. Чернівці до кордону з Румунією всього 40 км)



SWOT – аналіз регіону у сфері іноземного інвестування


Сильні сторони (Strengths)

Слабкі сторони (Weaknesses)

1.Вдале прикордонне розташування, зокрема безпосереднє сусідство області з Європейським Союзом (відстань від м. Чернівці до кордону з Румунією – всього 40 км).

2. Розвинута транспортна мережа.

3. Значний науковий потенціал (область інтегрована до Української мережі трансферу технологій (UTTN) та має вільний доступ до Російської, Білоруської та Європейської мереж трансферу технологій).

4. Торговельно-економічне співробітництво з партнерами з більш ніж 80 країн світу; значні природні ресурси (нафтогазові родовища, цінні будівельні матеріали, родовища мінеральних вод тощо).

5. Екологічно чисте виробництво.

6. Найбільша в Східній Європі Дністровська ГАЕС.

7. Сприятливі умови для вирощування зернових, технічних культур, фруктів та овочів, виробництво м'ясної та молочної продукції.

8. Велика площа земель лісового фонду (32% території області).

9. Значна культурно-історична спадщина (колишня резиденція буковинських митрополитів, а тепер Чернівецький національний університет, входить до Списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО).

10. Активний розвиток туристично-рекреаційної сфери.

11. Одна з найкращих в Україні інфраструктура охорони здоров'я.

12. Позитивна динаміка залучення прямих іноземних інвестицій.

13. Наявність бізнес-центрів, за допомогою яких здійснюється навчально-консультаційна діяльність та надання інформаційних послуг.

14. Наявність достатніх запасів земельних ресурсів та кількості виробничих приміщень для реалізації інвестиційних проектів.

1. Недостатня концентрація виробничих ресурсів та нерозвинута інфраструктура.

2. Відсутність інвестицій на реалізацію інноваційних проектів по виготовленню промислової продукції.

3. Низький рівень захисту іноземного інвестора.

4. Недосконала система взаємодії влади, недержавних організацій та підприємств інвестиційної інфраструктури щодо комплексного обслуговування іноземних інвестицій. 5. Низький рівень маркетингового, інформаційного та рекламного забезпечення діяльності підприємств у сфері інвестиційної діяльності.

6. Обмеженість ресурсів кредитування бізнесу.

7. Нерівномірний розподіл інвестиційних ресурсів у галузевому та територіальному розрізі.

8. Негармонізоване з європейським законодавче поле.

9. Наявність адміністративних бар’єрів на шляху становлення та розвитку підприємництва (реєстрація, ліцензування, сертифікація, регулювання орендних відносин тощо).

10. Складність адміністрування податків.

11. Відсутність інвестиційних проектів із залученням коштів іноземних партнерів, які охоплювали б повний цикл виробництва продукції.

12. Відсутність інституцій, які б на основі глибокого вивчення природно-ресурсного потенціалу, конкурентних переваг області та зовнішніх ринків виробляли відповідні маркетингові висновки для потенційних інвесторів і підприємців.

13. Невиконання інвестиційних зобов’язань українських партнерів у повному обсязі.


^ Можливості (Opportunities)


Загрози (Threats)

1. Участь області у реалізації Спільних операційних програм «Румунія-Україна-Республіка Молдова» та «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» Європейського інструменту сусідства та партнерства (ENPI/СВС) на 2007-2013 роки, транснаціональної програми «Південно-Східна Європа».

2. Залучення міжнародної технічної допомоги в рамках проектів Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН), Німецького товариства міжнародного співробітництва (GІZ).

3. Регіональна співпраця в рамках Еврорегіону «Верхній Прут».

4. Підготовка та реалізація інвестиційних проектів за принципом «єдиного вікна».

1. Невизнання Україною сертифікації ЄС (нове обладнання, що завозиться з країн ЄС потребує обов’язкової сертифікації у Держспоживстандарті України, що вбачається зайвим, враховуючи рівень стандартів ЄС, та вимагає додаткових витрат суб’єктів підприємницької діяльності).

2. Орієнтація іноземних партнерів головним чином на експлуатацію сировинних ресурсів області.

3. Низький рівень підготовки проектних менеджерів та фахівців із іноземного інвестування.

4. Відсутність державної позиції щодо використання транзитного потенціалу області.
еще рефераты
Еще работы по разное