Реферат: Аналіз впливу регуляторного акту


АНАЛІЗ ВПЛИВУ РЕГУЛЯТОРНОГО АКТУ

до проекту рішення виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради «Про встановлення тарифів для підприємств, установ, організацій та фізичних осіб - підприємців на послуги тепло-, водопостачання та водовідведення, які надає комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство».


1. Проблема, яку пропонується розв’язати шляхом державного регулювання.


1. Відбулося збільшення витрат КП ТВКГ при наданні послуг тепло-, водопостачання та водовідведення.

2. Збільшився тариф на покупне тепло.


Дана проблема не може бути розв'язана за допомогою ринкових механізмів і потребує державного регулювання, тому що КП ТВКГ займає монопольне становище на ринку послуг тепло-, водопостачання та водовідведення.


2. Очікувані результати прийняття регуляторного акту.

1. Покращення стану фінансово-господарської діяльності КП ТВКГ.

2. Стале надання послуг тепло-, водопостачання та водовідведення.

3. Визначення цілей регулювання.

Враховуючи основоположний принцип державного регулювання тарифів, який визначено Законом України „Про житлово-комунальні послуги” щодо відповідності рівня тарифів розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, переглянути діючі тарифи для підприємств, установ, організацій та фізичних осіб - підприємців на послуги тепло-, водопостачання та водовідведення - виходячи із планової економічно обґрунтованої собівартості на 2011 рік, на послуги тепло-, водопостачання та водовідведення для підприємств та організацій, які придбавають послуги для подальшого надання їх населенню - на рівні тарифів для населення, які планується переглянути з 15.04.2011, відповідно до ст. 28, 30 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, ст. 7 Закону України „Про житлово-комунальні послуги”.

4. Альтернативи.

Перший спосіб: Збереження чинного регулювання.

Другий спосіб: Встановити тарифи з урахуванням ПДВ, у таких розмірах:


№ з/п

Групи споживачів

Водопостачання, грн., за 1 м3

Водовідведення, грн., за 1 м3

Теплопостачання, грн., за 1 Гкал

1.

Підприємства та організації, які придбавають послуги для подальшого надання їх населенню

2,56

3,50

130,68

2.

Бюджетні установи

2,69

3,68

137,22

3.

Об’єкти гідрокомплексу та профілакторію «Іскра» ВП ЮУ АЕС




3,17




4.

Інші підприємства, установи, організації, фізичні особи – підприємці

2,87

3,92

146,36

Примітка: Тарифи для підприємства та організації, які придбавають послуги для подальшого надання їх населенню запропоновано на рівні тарифів для населення, які планується переглянути з 15.04.2011.


Третій спосіб: Передбачити кошти в міському бюджеті на покриття різниці між діючими тарифами на послуги теплопостачання, водопостачання та водовідведення та їх собівартістю.

Висновок: Дана проблема не може бути розв'язана за допомогою ринкових механізмів і потребує державного регулювання, тому що КП ТВКГ займає монопольне становище на ринку послуг тепло-, водопостачання та водовідведення. Згідно з Законом України "Про житлово-комунальні послуги" регулювання тарифів на зазначені послуги здійснюються органами місцевого самоврядування. Тому, визначена проблема потребує вирішення шляхом встановлення виконавчим комітетом Южноукраїнської міської ради тарифів на послуги тепло-, водопостачання та водовідведення, виходячи з економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво.

Щодо надання дотації з міського бюджету на покриття різниці між діючими тарифами на комунальні послуги та їх собівартістю, необхідно зазначити, що кошти міського бюджету обмежені, тим більше дотувати підприємства, організації та установи міста з міського бюджету є недоречним.


5. Механізми і заходи.

Для вирішення проблеми пропонується розробити регуляторний акт, яким будуть встановлені тарифи на послуги тепло-, водопостачання та водовідведення для підприємств, установ, організацій та фізичних осіб-підприємців - виходячи із планової економічно обґрунтованої собівартості на 2011 рік, для підприємств та організацій, які придбавають послуги для подальшого надання їх населенню - на рівні тарифів для населення, які планується переглянути з 15.04.2011.

Даний проект регуляторного акту подати на розгляд виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради.


6. Обґрунтування можливості досягнення цілей у результаті прийняття регуляторного акту.

Запропонований регуляторний акт відповідає вимогам пп.2 п. “а” ст. 28 та п.п. 1 п. „а” ст. 30 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, яким передбачено повноваження виконавчих органів міських рад щодо:

- встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на побутові, комунальні (крім тарифів на теплову енергію, централізоване водопостачання та водовідведення, які встановлюються Національною комісією регулювання ринку комунальних послуг України), транспортні та інші послуги;

- управління об’єктами житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, транспорту і зв’язку, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, забезпечення їх належного утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг населенню.

Згідно ст. 7 Закону України „Про житлово-комунальні послуги” до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг, зокрема, належить „встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги відповідно до закону”.

Ст. 30 вищевказаного закону визначено, що державне регулювання цін/ тарифів на житлово-комунальні послуги базується, зокрема, на принципі відповідності рівня цін/ тарифів розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво.

Ст. 31 Закону України „Про житлово-комунальні послуги”, зокрема, визначено, що:

у разі затвердження цін/тарифів на житлово-комунальні послуги нижчими від розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, орган, що їх затвердив, зобов’язаний відшкодувати з відповідного місцевого бюджету виконавцям/ виробникам різницю між затвердженим розміром цін/тарифів та економічно обґрунтованими витратами на виробництво цих послуг.

видатки на відшкодування втрат підприємств, що пов’язані із затвердженням цін/тарифів на житлово-комунальні послуги нижчими від розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, відповідна сільська, селищна, міська рада передбачає у відповідному місцевому бюджеті.

затвердження цін/тарифів на житлово-комунальні послуги нижчими від розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво без відповідного відшкодування не допускається і може бути оскаржено в суді.

7. Очікувані результати прийняття акту.

1. КП ТВКГ матиме змогу надавати послуги тепло-, водопостачання та водовідведення підприємствам, установам та організаціям по тарифам, розрахованим виходячи із планової економічно обґрунтованої собівартості на 2011 рік, підприємствам та організаціям, які придбавають послуги для подальшого надання їх населенню, за тарифами діючими для населення.

2. Збільшення доходів КП ТВКГ, в частині надання послуг підприємствам, установам, організаціям та фізичним особам – підприємцям.

3. Покращення фінансового стану КП ТВКГ, зокрема, часткове зменшення збитків від надання послуг водопостачання, водовідведення та теплопостачання.

4. Недопущення збільшення кредиторської заборгованості КП ТВКГ перед ВП ЮУ АЕС ДП НАЕК “Енергоатом” за покупні ресурси.

8. Строк дії акту.

Термін дії регуляторного акту пропонується не обмежувати в часі.

9. Показники результативності.

У разі прийняття запропонованого регуляторного акту очікується:

Збільшення доходів КП ТВКГ.

Часткове зменшення збитків КП ТВКГ.

Покращення розрахунків КП ТВКГ з ВП ЮУ АЕС ДП НАЕК “Енергоатом” за покупні ресурси.

Збереження якості послуг тепло-, водопостачання та водовідведення.

10. Заходи за допомогою яких буде здійснюватися обстеження результативності регуляторного акту

Термін проведення відстеження результативності:

Базове відстеження результативності провести з 21.02.2011 по 01.04.2011

Проаналізувати результати фінансово-господарської діяльності КП ТВКГ від надання послуг тепло-, водопостачання та водовідведення підприємствам, установам, організаціям та фізичним особам - підприємцям при діючих тарифах на вищевказані послуги у порівнянні з запропонованими в проекті рішення виконавчого комітету міської ради „Про встановлення тарифів для підприємств, установ, організацій та фізичних осіб – підприємців на послуги тепло-, водопостачання та водовідведення, які надає комунальне підприємство „Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство”.

Спосіб відстеження результативності:

Показник № 1 аналіз покращення показників фінансово-господарської діяльності КП ТВКГ при перегляді діючих тарифів на послуги тепло- водопостачання та водовідведення для підприємств, установ, організацій та фізичних осіб - підприємців.

.

Виконавець відстеження результативності – управління економіки міської ради спільно з адміністрацією КП ТВКГ.

Повторне відстеження результативності провести через рік з дня набрання чинності регуляторного акту.


Начальник управління економіки Л.О. Грабовенко
еще рефераты
Еще работы по разное