Реферат: Успішність у вищій школі та розвиток особистості



УСПІШНІСТЬ У ВИЩІЙ ШКОЛІ ТА РОЗВИТОК ОСОБИСТОСТІ


М.М. Наконечна

кандидат психологічних наук

м. Ніжин


Якщо, за словами С.Д. Максименка, слід розділяти „абсолютну” та „відносну” успішність [Максименко, 2006], то розвиток особистості буде опосередковуватися тими навчальними успіхами у вищій школі, які належать до «відносної» успішності, тобто показників руху (розвитку) людини відносно самої себе. Як зазначає акад. С.Д. Максименко, „... успішність стане проявом та показником розвитку” [Максименко, 2006; с. 127], якщо буде врахований та спрогнозований власний внутрішній поступ суб’єкта навчання.

О.Д. Черкасова зазначає: «Тільки якщо студент відпочатково психологічно готовий та може постати в ролі суб’єкта адаптації, тобто бути активним творчим діячем, здатним приймати рішення, брати відповідальність на себе, реалізувати свої цілі, він може адаптуватися до навчання у вузі» [Развитие субъекта образования…; с. 73].

Отже, успішність постає у єдності адаптаційних, педагогічних та самоактуалізаційних процесів.

Адаптаційні процеси тісно пов’язані з «абсолютною» успішністю [Максименко, 2006], яка відповідає педагогічним вимогам та враховує порівняння з іншими студентами.

Педагогічні процеси пов’язані із взаємодією викладача та студентів. Слід зазначити, що чим більшою є питома вага взаємодії, а не впливу та відстороненого оцінювання, тим вищою буде педагогічна майстерність викладача. В той же час для педагогіки в цілому успішність має майже вирішальне значення, що може суттєво збіднити розвивальний потенціал взаємодії „вчитель – учень”, якщо наріжним каменем робиться саме „абсолютна” успішність.

Самоактуалізаційні процеси як складова частина „відносної” успішності виявляються в тому, що людина реалізує свій потенціал у боротьбі з собою. Людина долає себе, свою обмеженість у порівнянні зі „вчорашнім Я”, і саме в цьому виявляється рух особистості до вершин власного розвитку. Звичайно, можливий і інший варіант – стагнація або навіть деградація в успішності.

Як свідчать мої особисті спостереження та самоспостереження під час участі у Всеукраїнських олімпіадах з психології, успішність написання конкурсних робіт з психології залежить від багатьох факторів, серед яких можна виділити:

психологічне та соматичне здоров’я учасника олімпіади;

соціально-психологічне благополуччя: наявність дружньої підтримки, значимість акту участі в Олімпіаді для найближчого оточення; наявність „над-мети” (перевершити свій результат); багатство інформаційного простору (книжки, електронні ресурси, лекції, семінари тощо);

індивідуальні особливості учасника Олімпіади з психології: рівень прояву та вектор самоактуалізаційних тенденцій; розвиненість творчих здібностей та талантів, рівень обізнаності, ерудованості, когнітивної складності, освіченості, етично-моральних принципів, професійної інтуїції, сформованості вмінь та навичок.

Звісно, перераховані фактори не вичерпують всієї множини змінних, які можуть вплинути на успішність участі в Олімпіаді з психології, тим паче, що розглянуті нами фактори стосувалися суб’єкта написання конкурсної роботи (студента), а існує також площина суб’єктів оцінювання.

Таким чином, успішність у вищій школі, зокрема такий її аспект, як успішність участі в Олімпіадах з психології, опосередковано пов’язана з розвитком особистості, зокрема в аспекті так званої „відносної” успішності, яка є, власне, індикатором руху суб’єкта навчання до вершин саморозвитку.


Література

Максименко С.Д. Генезис существования личности. – К., 2006. – 240 с.

Развитие субъекта образования: проблемы, подходы, методы исследования / Под ред. Е.Д. Божович. – М.: ПЕР СЭ, 2005. – 400 с.
еще рефераты
Еще работы по разное