Реферат: Програма вступного випробування на базі освітньо-професійної програми підготовки молодшого спеціаліста



МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВАДИМА ГЕТЬМАНА


«ЗАТВЕРДЖЕНО»

Вченою радою

ДВНЗ «Київський національний економічний

університет імені Вадима Гетьмана»

Протокол № 7 від 07.04.2011 р.


ПРОГРАМА

вступного випробування

на базі освітньо-професійної програми підготовки молодшого спеціаліста

за напрямом підготовки 6.030508 - «Фінанси і кредит» (Фінанси)

на освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр»


КИЇВ 2011

ЗМІСТ


ВСТУП


^ ПРОГРАМА ВСТУПНИХ ВИПРОБУВАНЬ


І. ФІНАНСИ

ІІ. ФІНАНСИ ПІДПРИЄМСТВ

ІІІ. ОСНОВИ БЮДЖЕТУВАННЯ


СТРУКТУРА ЕКЗАМЕНАЦІЙНОГО БІЛЕТА


^ КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ


РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА


ВСТУП


Мета вступного випробування — комплексна перевірка знань вступників, які вони отримали в результаті вивчення циклу дисциплін, передбачених освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» зі спеціальності «Фінанси і кредит». Вступник повинен продемонструвати фундаментальні та професійно-орієнтовні знання та умінні, здатність вирішувати типові професійні завдання, передбачені програмою вступу.


^ Допуск до вступних випробувань. До участі у вступних випробуваннях допускаються кандидати, які дотрималися усіх норм і правил, передбачених чинним законодавством, зокрема «Правил прийому до ДВНЗ КНЕУ ім. Вадима Гетьмана».


^ Вимоги до вступних випробувань. Вступні випробування охоплюють фахові предмети, які передбачені навчальними планами освітньо-кваліфікаційного рівня «Молодший спеціаліст» зі спеціальності «Фінанси і кредит» та складаються із теоретичних, тестових та практичних завдань з наступних дисциплін: фінанси, фінанси підприємств, основи бюджетування. Обов’язковою умовою є вільне володіння державною мовою.


^ ПРОГРАМА ВСТУПНИХ ВИПРОБУВАНЬ


І. ФІНАНСИ


ТЕМА 1: Теоретико-методологічні засади фінансів

Історична, економічна та вартісна сутність фінансів.

Фінанси як історична категорія. Історичні передумови виникнення і розвитку фінансів: поява держави та розвиток товарно-грошових відносин.

Фінанси як економічна категорія розподілу.

Фінанси – вартісна категорія, специфічні суспільні відносини, виражені в грошовій формі. Взаємозв’язок фінансів з іншими економічними категоріями.

Функції фінансів як відображення їх сутності і суспільного призначення. Дискусійні питання щодо сутності і функцій фінансів.

Об’єктивне і суб’єктивне у фінансах. Фінанси – об’єктивно існуюча реальність, підсистема економічних відносин. Фінансова політика й управління фінансами як суб’єктивні дії державної влади. Питання співвідношення об’єктивного і суб’єктивного у фінансах.

Роль фінансів у розподілі і перерозподілі вартості національного продукту, оптимальному розміщенні фінансових ресурсів, оптимізації співвідношення між індивідуальним і суспільним споживанням, у трансформації доходів у заощадження, а заощаджень – в інвестиції.


^ ТЕМА 2. Фінансове право і фінансова політика


Поняття фінансового права. Історичні передумови появи і розвитку фінансового права. Верховенство права як об’єктивна необхідність розвитку економічної системи. Предмет фінансового права як галузі публічно-правового права – норми регулювання макрорівня фінансових відносин. Суб’єкти фінансового права. Предмет приватного права як галузі приватно-правового права – норми регулювання мікрорівня фінансових відносин. Суб’єкти приватного права. Спільне і відмінне у предметах фінансового і приватного права, їх взаємодія і взаємодоповнення. Сутність норм фінансової регламентації.

Загальні і особливі норми фінансового права: бюджетні, податкові, біржові, митні, кредитно-грошові, валютні та інші.

Фінансове право як відображення політичних, економічних і соціальних відносин. Особливості фінансових правовідносин. Ефективність фінансового права, відповідність законів об’єктивній сутності фінансів. Проблеми уникнення правових колізій у фінансових нормах. Контроль державної влади за виконанням законів. Фінансові санкції.

Поняття і сутність фінансової політики. Взаємозв’язок і взаємообумовленість фінансової політики і фінансового права. Фінансова політика як важлива складова економічної політики. Роль фінансової політики в координації процесів соціально-економічного розвитку. Обумовленість фінансової політики політичним курсом і економічною концепцією розвитку країни.

Фінансова політика в широкому розумінні як система цілеспрямованих дій держави для вирішення макроекономічних проблем. Фіскальна політика як звужений варіант фінансової політики – система заходів щодо формування державних доходів і витрат, їх збалансування і управління державним боргом. Тактика і стратегія у фінансовій політиці.

Комплексний і системний підхід у фінансовій політиці. Пріоритети фінансової політики. Економічне зростання і балансування його основних напрямів як головна мета фінансової політики. Дискусійні питання у фінансовій політиці.

Спільне і особливе у фінансовій політиці. “Вбудовані стабілізатори”, заощадження-інвестиції, обмеження інфляції. Ефективність податкової політики і політики державних витрат. Фіскальна і монетарна політика, взаємозв’язки і протиріччя.

Необхідність економічного прогнозування і поточної корекції фінансової політики.

Основні завдання фінансової політики в Україні: стратегічні і тактичні, їх взаємопогодження у часі і просторі. Пріоритети у внутрішній та зовнішній фінансовій політиці України. Проблеми макроекономічної фінансової стабілізації.

Особливості і завдання фінансової політики суб’єктів господарювання: досягнення максимальної прибутковості, диверсифікація ризиків і зростання капіталу, підвищення капіталізації. Вплив фінансової політики держави на фінансову діяльність і фінансовий стан суб’єктів господарювання.


^ ТЕМА 3. Податки. Податкова система


Податки як фінансова категорія, їх економічна сутність і призначення. Історична ретроспектива розвитку податків як невід’ємного елементу суверенітету держави. Податки – вихідна категорія державних фінансів. Характерні ознаки податків як обов’язкових платежів.

Функції податків. Дискусійні питання щодо їх визначення і змісту.

Елементи податку. Види податкових ставок. Проста і ступінчата шкала прогресивного оподаткування.

Класифікація податків та її ознаки.

Види прямих податків. Реальні і особисті податки. Розвиток прямого оподаткування у контексті переходу від реальних до особистих податків. Прибуткове оподаткування як основна сучасна форма прямого оподаткування. Види прибуткового оподаткування: особистий прибутковий податок (податок на доходи) і податок на доходи юридичних осіб.

Непрямі податки: фіскальні монополії, акцизи, мита. Акцизи як основна сучасна форма непрямого оподаткування, їх види. Специфічні акцизи, основні підходи до їх застосування. Підакцизні товари. Універсальні акцизи, їх еволюція. Види універсальних акцизів: податок з продаж, податок з обороту, податок на додану вартість. Призначення і види мита. Митний тариф. Митна політика і митні союзи. Міжнародний антидемпінговий кодекс.

Перекладання податків, сутність та напрямки. Податковий тягар, його показники. Податкові пільги і їх роль у системі фінансового регулювання. Види податкових пільг.

Ухилення від сплати податків і відповідальність платників за порушення податкового законодавства.

Податкова система: поняття і основи побудови. Податкова система унітарної та федеративної держави. Структура податків і чинники, що її визначають.


^ ТЕМА 4. Бюджет. Бюджетна система


Бюджет як фінансова категорія, його економічна сутність і призначення.

Функції бюджету. Роль бюджету в перерозподілі вартості ВВП і забезпеченні виконання конституційних зобов’язань держави в умовах зростання потреби в суспільних благах. Межі бюджетного перерозподілу, його вплив на економічний розвиток і соціальну стабільність.

Бюджет як основний фінансовий план держави, його правовий статус. Принципи бюджету. Взаємозалежність бюджету і макроекономічних показників. Загальний і спеціальний фонди бюджету.

Доходи бюджету та їх класифікація. Джерела і методи формування доходів бюджету. Внутрішні джерела бюджетних надходжень. ВВП як основне джерело формування доходів бюджету. Податкові доходи бюджету, їх динаміка, зміни і тенденції розвитку. Неподаткові доходи бюджету. Доходи від власності та підприємницької діяльності. Доходи від операцій з капіталом. Доходи рентного характеру. Інші неподаткові доходи бюджету. Чинники, що впливають на структуру доходів бюджету.

Державні позики та емісійний дохід. Зовнішні джерела надходжень до бюджету.

Видатки бюджету та їх класифікація. Функціональна, економічна, відомча і програмна класифікація видатків. Поточний бюджет і бюджет розвитку. Форми бюджетного фінансування. Чинники, що впливають на структуру видатків бюджету. Діалектичний зв’язок доходів і видатків бюджету.

Показники, що характеризують стан бюджету як фінансового плану. Принцип рівноваги потреб і фінансових можливостей держави як основний критерій збалансованості дохідної і видаткової частин бюджету. Бюджетний дефіцит/ профіцит. Фактори, що їх обумовлюють, та оцінка доцільності.

Бюджетний процес і його складові. Організація бюджетного процесу. Удосконалення бюджетних процедур і технологій.

Бюджетний устрій і бюджетна система. Особливості бюджетної системи при унітарному та федеративному державному устрої. Складові бюджетної системи і принципи її побудови. Критерії і порядок розмежування видатків і доходів між бюджетами. Територіальний та відомчий підходи до розподілу видатків. Розподіл доходів між бюджетами. Власні, закріплені та регулюючі доходи. Фінансове вирівнювання. Форми взаємовідносин між бюджетами та їх правове регламентування.


^ ТЕМА 5. Бюджетний дефіцит


Бюджетний дефіцит, його економічна сутність і поняття. Дефіцит як фінансовий результат суспільної діяльності держави. Вплив бюджетного дефіциту на розміщення ресурсів в національній економіці. Бюджетні доходи і надходження, бюджетні видатки і виплати із бюджету. Аналітична форма представлення бюджету.

Причини виникнення бюджетного дефіциту. Пасивний бюджетний дефіцит, його причини (економічний спад, криза, старіння нації, надзвичайні події). Активний бюджетний дефіцит.

Види бюджетного дефіциту і методи його розрахунку. Показники бюджетного дефіциту: загальноприйнятий дефіцит, його коригування, первинний дефіцит, операційний дефіцит, циклічні показники дефіциту. Підходи МВФ і ЄС до розрахунку бюджетного дефіциту.

Фінансування бюджетного дефіциту. Критерії виділення джерел фінансування дефіциту від бюджетних доходів: критерій заборгованості та критерій постійності. Джерела фінансування бюджетного дефіциту. Грошово-кредитна емісія. Внутрішні і зовнішні державні запозичення як основне джерело покриття дефіциту бюджету. Приватизаційні надходження, гранти трансферти від інших органів державної влади.

Наслідки бюджетного дефіциту. Інфляція, державний борг, зростання податків, ефект витіснення. Бюджетний дефіцит і старіння нації.

Управління бюджетним дефіцитом. Встановлення його граничного рівня, заборона використання окремих джерел фінансування, обмеження видатків уряду, секвестр бюджетних видатків.

Шляхи скорочення бюджетного дефіциту.


^ ТЕМА 6. Державний кредит


Державний кредит як фінансова категорія, його економічна сутність, призначення і роль. Держава як позичальник, кредитор і гарант.

Внутрішні державні запозичення та їх форми. Державні та місцеві позики. Класифікація державних позик.

Зовнішні державні запозичення. Міжнародний державний кредит. Позики міжнародних фінансових організацій та міжнародних фінансових інституцій. Міжурядові та комерційні позики.

Держава як кредитор. Внутрішнє та зовнішнє кредитування. Кредитування за окремими державними програмами.

Державні гарантії за запозиченнями суб’єктів господарювання.

Напрями використання коштів, отриманих від державних запозичень: фінансування дефіциту бюджету, формування валютних резервів центрального банку, фінансування інвестиційних проектів. Ефективність державних запозичень.

Державний борг, причини його виникнення і зростання. Дискусійні питання щодо тягаря державного боргу. Види державного боргу і обмеження його граничного рівня. Джерела погашення державного боргу. Наслідки державного боргу в коротко- і довгостроковому періоді.

Управління державним боргом і його методи. Рефінансування та реструктуризація боргу, їх зміст і передумови використання. Амортизація і обслуговування боргу. Коефіцієнти обслуговування внутрішнього і зовнішнього боргу. Забезпечення повернення боргу і виплати відсотків.


^ ТЕМА 7. Місцеві фінанси. Бюджетний федералізм і фінансове вирівнювання


Сутність місцевих фінансів, їх необхідність і призначення. Складові місцевих фінансів. Територіальна громада як суб’єкт економічної та фінансової діяльності. Фінансові повноваження органів місцевого самоврядування.

Місцеві бюджети як основа фінансового забезпечення місцевого самоврядування. Доходи місцевих бюджетів. Закріплені доходи. Роль податків у формуванні доходів місцевих бюджетів. Місцеві податки і збори.

Видатки місцевих бюджетів. Обов’язкові видатки і видатки на реалізацію делегованих центральною владою повноважень. Принцип субсидіарності і його реалізація при розмежуванні видатків між бюджетами різних рівнів. Поточний бюджет і бюджет розвитку.

Фіскальні дисбаланси та їх вплив на фінансове забезпечення розвитку територій. Роль міжбюджетних трансфертів у збалансуванні місцевих бюджетів. Інструменти вертикального фінансового вирівнювання: дотації, субсидії, субвенції, гранти, спеціальні фонди і компенсаційні виплати.

Бюджетний федералізм як механізм заохочення до самодостатності та нарощування фінансово-економічного потенціалу самоврядних адміністративно-територіальних утворень. Моделі бюджетного федералізму.

Фінансова автономія органів місцевого самоврядування в Україні та необхідні передумови її забезпечення.


^ ТЕМА 8. Спеціальні фонди держави


Сутність та суспільне призначення соціального страхування. Суб’єкти соціального страхування, їх права і обов’язки. Об’єкт страхування. Страхові випадки. Види соціального страхування. Система фондів соціального страхування та управління ними. Державне регулювання соціального страхування.

Пенсійне страхування і його організація. Солідарна, накопичувальна і змішана пенсійні системи, їх переваги і недоліки.

Пенсійні реформи у країнах з перехідною економікою.

Еволюція пенсійного страхування в Україні. Принципи пенсійного страхування. Пенсійний фонд як головна установа управління пенсійними активами, його функції і завдання. Порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків за державним пенсійним страхуванням.

Недержавні пенсійні фонди, їх види. Корпоративні, професійні та відкриті недержавні пенсійні фонди, відмінності між ними. Обмеження щодо напрямів інвестування пенсійних активів фондів.

Головні завдання та функції компаній по управлінню пенсійними активами недержавного пенсійного фонду: компанії-адміністратори, компанії з управління активами та банки-зберігачі.

Фонди державного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, на випадок безробіття, від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності. Джерела формування та напрями використання коштів. Види матеріального забезпечення і соціальних послуг, умови їх надання.

Медичне страхування, його мета, джерела, принципи та організаційні засади. Зарубіжний досвід здійснення медичного страхування. Запровадження обов’язкового соціального медичного страхування в Україні, проблеми і перспективи.


^ ТЕМА 9. Фінанси суб’єктів господарювання


Фінанси суб’єктів господарювання як фінансова категорія. Особливості фінансових відносин на мікрорівні.

Суспільне призначення, функції і роль фінансів суб’єктів господарювання. Дискусійні питання щодо функцій фінансів суб’єктів господарювання.

Фінансові аспекти правового регламентування підприємницької діяльності комерційних і некомерційних підприємств та організацій. Вплив організаційно-правових форм підприємництва на формування і використання грошових надходжень.

Доходи і витрати суб’єктів господарювання. Їх економічна характеристика та склад. Загальний і чистий прибуток.

Підприємницькі та фінансові ризики в діяльності суб’єктів господарювання, їх мінімізація.

Банкрутство і фінансова санація.

Акціонерне товариство (корпорація) – основна форма організації підприємництва в сучасній ринковій економіці. Корпоративні фінанси і особливості їх функціонування.

Капітал корпорації, його структура. Акціонерний і позичковий капітал. Довгострокові та короткострокові активи корпорації, джерела їх фінансування. Структура капіталу і ризик.

Фінансова стратегія корпорації.

Корпорації на фінансовому ринку. Емісія і розміщення корпоративних цінних паперів. Дивідендна політика корпорації.

Зміцнення фінансів підприємницьких структур як необхідна передумова сталого економічного зростання в Україні.


^ ТЕМА 10. Страхування. Страховий ринок


Об’єкт необхідність страхового захисту і його роль у забезпеченні суспільного відтворення.

Страхові фонди як матеріальна основа страхового захисту. Форми організації фондів страхового захисту.

Страхування як фінансова категорія, її економічний зміст та функції. Дискусійні питання щодо визначення сутності та функцій страхування.

Елементи страхування: страховик, страхувальник, застрахований, страхові платежі, страхове відшкодування, страховий тариф, страхова премія.

Класифікація страхування. Ознаки класифікації.

Класифікація за об’єктами страхування. Галузі страхування: майнове страхування, страхування відповідальності, особисте страхування, страхування підприємницьких ризиків. Види страхування.

Класифікація за родом небезпеки. Класифікація за формами проведення: обов’язкове і добровільне страхування. Класифікація за статусом страхувальника. Класифікація за спеціалізацією страховика.

Перестрахування і співстрахування, їх сутність і організація.

Поняття страхового ринку і його інфраструктура. Спеціалізація страховиків. Страхові послуги як об’єкт взаємовідносин страховиків і страхувальників.

Джерела формування і напрями розміщення коштів страхових організацій.

Об’єднання страховиків і їх функції.

Діяльність страхових посередників на страховому ринку.

Державне регулювання страхової діяльності. Страховий нагляд, його призначення і організація. Законодавче забезпечення страхування в Україні.

Вплив процесів глобалізації економіки на розвиток вітчизняного страхового ринку.


^ ТЕМА 11. Фінансовий ринок


Фінансовий ринок як економічна категорія, його суспільне призначення. Функції фінансового ринку. Дискусійні питання щодо функцій фінансового ринку.

Елементи фінансового ринку: суб’єкти, об’єкти, курс валют, процентні ставки, курс цінних паперів.

Складові фінансового ринку: ринок банківських позичок і ринок цінних паперів.

Ринок банківських позичок та його інструменти.

Ринок цінних паперів і його структура за фінансовими інструментами. Первинний і вторинний, організований та неорганізований, біржовий та позабіржовий ринки цінних паперів. Необхідність збалансування усіх складових ринку.

Цінні папери як інструменти фінансового ринку. Характерні ознаки цінних паперів. Економічна сутність цінного паперу як капіталу, що приносить дохід його власнику. Юридична сутність цінного паперу. Зобов’язання та права емітентів та інвесторів. Класифікація цінних паперів. Регламентація випуску і обігу цінних паперів. Курс цінних паперів.

Ціноутворення на фінансовому ринку. Ризик і ціна капіталу на фінансовому ринку. Методи мінімізації ризиків: диверсифікація, хеджування, страхування.

Професійні учасники ринку цінних паперів: брокери та дилери з цінних паперів, компанії з управління активами, реєстратори, депозитарії, організатори торгівлі.

Ринок фінансових послуг і його роль у функціонуванні економічної системи. Взаємозв’язок фінансового ринку і ринку фінансових послуг. Поняття фінансової послуги. Суб’єкти ринку фінансових послуг.

Види фінансових послуг: фінансове посередництво, страхування, фінансовий консалтинг, аудит, інформаційні послуги та ін.

Поняття фінансового посередництва. Функції фінансових посередників щодо мобілізації тимчасово вільних грошових коштів та їх подальшого розміщення.

Фінансові послуги на фондовому та страховому ринках. Фінансовий консалтинг.

Аудиторські послуги. Інформаційні послуги.

Інституційна структура фінансового ринку і ринку фінансових послуг: комерційні банки, небанківські кредитні установи, лізингові і факторингові компанії, інституційні інвестори, фондові і валютні біржі.

Державне регулювання фінансового ринку і ринку фінансових послуг. Законодавство України щодо функціонування фінансового ринку і ринку фінансових послуг.


^ ТЕМА 12. Міжнародні фінанси


Міжнародні фінанси як фінансова категорія, їх сутність, значення і роль в сучасній світовій економіці. Вплив інтернаціоналізації, інтеграції і глобалізації на міжнародні фінанси.

Внутрішня структура міжнародних фінансових відносин: світовий фінансовий ринок, міжнародна валютна система, міжнародні валютні операції, міжнародні розрахунки, міжнародні фінансові інститути.

Регулювання міжнародних фінансових відносин. Міжнародне право як сукупність міжнародних правових норм регулювання відносин на приватноправовому і публічноправовому рівнях.

Світові фінансові ринки і міжнародні фінансові потоки. Фінансові ризики на міжнародних фінансових ринках. Роль ТНК у розвитку світових фінансових ринків та поглибленні глобалізації і всесвітньої фінансової інтеграції.

Міжнародна валютна система, її зв’язки з національними валютними системами. Особливості сучасної міжнародної валютної системи. Валютний ринок, його регулювання. Валютний курс як вартісна категорія. Формування валютного курсу.

Міжнародні розрахунки, їх балансування в національних платіжних балансах. Зміст і структура платіжного балансу. Особливості платіжного балансу і його регулювання в Україні.

Міжнародні і регіональні фінансові інститути, їх значення для розвитку міжнародних і національних економік та фінансових систем.

Офшорні фінансові центри, їх особливості.

Проблеми і протиріччя інтегрування України в світову фінансову систему. Обмеженість внутрішніх ресурсів і необхідність залучення іноземних інвестицій. Співробітництво України з міжнародними фінансовими організаціями і перспективи його розвитку.


^ ТЕМА 13. Фінансова безпека


Поняття фінансової безпеки держави. Фінансова безпека як найважливіша складова економічної безпеки держави. Внутрішні та зовнішні чинники фінансової безпеки держави.

Бюджетна безпека держави. Виконання законодавчо затверджених показників дохідної та видаткової частини як основа забезпечення бюджетної безпеки. Розміри бюджетного дефіциту, його обмеження.

Обсяг внутрішніх і зовнішніх запозичень та їх вплив на фінансову безпеку держави.

Співвідношення державного боргу і основних макроекономічних показників: загальний обсяг державного боргу до ВВП; загальний обсяг зовнішнього державного боргу до ВВП; платежі з обслуговування державного боргу у обсязі доходів бюджету; платежі з обслуговування зовнішнього боргу в обсязі доходів бюджету; загальний обсяг зовнішнього боргу до обсягу річного експорту; платежі з обслуговування зовнішнього боргу до обсягу річного експорту; державний борг на душу населення.

Фінансова спроможність держави з обслуговування державного боргу. Дефолт.

Грошовий обіг та інфляція. Співвідношення між темпами зростання грошової маси, споживчих цін, ВВП. Рівень інфляції.

Золотовалютні резерви як складова фінансової безпеки держави. Стійкість національної валюти, її курс і конвертованість. Накопичення необхідного обсягу золотовалютних резервів.

Ефективність фінансового ринку, його зв’язок з фінансовою безпекою держави. Показники ефективності: капіталізація цінних паперів, рівень процентних ставок. Біржові гарантії угод.

Фінансовий стан реального сектору економіки і фінансова безпека держави. Показники фінансової стабільності підприємств. Конкурентоспроможність вітчизняних товарів як складова фінансової безпеки. Митний захист національного товаровиробника.


ІІ. Фінанси підприємств


ТЕМА 1. Основи фінансів підприємств


Поняття і сутність фінансів підприємств. Функції фінансів як внутрішня властивість і форма прояву їх сутності. Фінанси підприємств в умовах формування ринкової економіки.

Сфери фінансових відносин підприємств. Фінансові відносини, які виникають на підприємстві, а також у підприємств з іншими господарюючими суб’єктами, державою, банками, страховими компаніями.

Грошові доходи, грошові фонди, фінансові ресурси підприємств. Методи і способи формування фінансових ресурсів. Джерела формування фінансових ресурсів, внутрішні і зовнішні джерела. Власні, позичені і залучені кошти.

Основи організації фінансів підприємств: саморегулювання, самоокупність, самофінансування.

Особливості організації фінансів підприємств залежно від форми власності, виду економічної діяльності, організаційно-правової форми господарювання, сфери діяльності.

Фінансова діяльність підприємства. Зміст, задачі і організація фінансової роботи на підприємствах.


^ ТЕМА 2. Грошові розрахунки підприємств


Сутність і значення грошових розрахунків в діяльності підприємств. Принципи організації розрахунків.

Порядок відкриття підприємствами поточного, валютного, позичкового, депозитного та інших рахунків у банку.

Використання коштів з поточного рахунку.

Форми безготівкових розрахунків. Розрахунки платіжними дорученнями, платіжними вимогами-дорученнями, платіжними вимогами, акредитивами, чеками, векселями.

Розрахунки при наданні факторингових послуг підприємствам. Вимоги до їх проведення і сфера використання.

Готівково-грошові розрахунки на підприємствах і сфера їх застосування. Організація грошово-готівкових розрахунків.

Розрахунково-платіжна дисципліна, її зміст і значення для забезпечення господарської діяльності. Фінансові санкції в системі грошових розрахунків і платежів.


^ ТЕМА 3. Грошові надходження підприємств


Економічна характеристика, склад і класифікація грошових надходжень за видами діяльності підприємств.

Виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Фактори, які впливають на величину виручки. Особливості формування виручки від реалізації продукції на підприємствах різних галузей економіки. Розрахунок та планування виручки.

Формування виручки від реалізації продукції в часі. Визначення моменту реалізації та умови визнання виручки доходом від реалізації продукції.

Розподіл виручки від реалізації продукції. Формування та розподіл валового і чистого доходу.

Грошові надходження від іншої реалізації: основних засобів, матеріалів, нематеріальних активів, інші надходження.

Надходження від фінансових інвестицій: дивіденди від володіння корпоративними правами, від державних цінних паперів. Проценти, нараховані підприємствам по депозитних рахунках.

Надходження коштів від здачі в оренду основних засобів, від отриманих фінансових санкцій.

Бюджетні дотації, субвенції. Отримання фінансової допомоги. Страхові відшкодування.


^ ТЕМА 4. Формування і розподіл прибутку


Економічний зміст прибутку. Прибуток як результат фінансово-господарської діяльності підприємства. Склад і структура прибутку підприємства.

Прибуток від реалізації продукції. Фактори, які впливають на формування прибутку. Собівартість продукції та її вплив на прибуток. Встановлення цін на продукцію і їх вплив на формування прибутку. Рентабельність продукції. Методи розрахунку та планування прибутку.

Прибуток від іншої операційної діяльності. Прибуток від фінансових операцій. Прибуток від звичайної діяльності та надзвичайних подій.

Рентабельність підприємства, сутність та методи визначення основних її показників.

Розподіл прибутку підприємства, його зміст і економічне значення. Розподіл прибутку між державою та господарюючими суб’єктами. Формування чистого прибутку підприємств і напрями його використання. Дивідендна політика підприємства.


^ ТЕМА 5. Оподаткування підприємств


Система оподаткування підприємств, її функції і призначення. Види податків, що сплачують підприємства, джерела їх сплати. Напрямки впливу оподаткування на фінансово-господарську діяльність підприємств.

Прямі податки, що сплачують підприємства. Податок на прибуток підприємств. Порядок визначення оподаткованого прибутку. Вплив оподаткування прибутку на фінансово-господарську та інвестиційну діяльність підприємств.

Непрямі податки і особливості їхнього впливу на фінансово-господарську діяльність господарюючих суб’єктів.

Акцизний збір. Об'єкти оподаткування. Ставки акцизного збору. Порядок його обчислення та сплати до бюджету.

Податок на додану вартість. Платники податку. Об’єкти оподаткування. Сутність і моменти виникнення у підприємств податкового кредиту та податкових зобов’язань. Ставки, пільги та терміни сплати податку до бюджету. Порядок та джерела відшкодування сум податку на додану вартість, сплачених підприємством за матеріальні ресурси (роботи, послуги), основні засоби, що підлягають амортизації.

Податок на нерухомість підприємств. Плата за землю. Податок з власників транспортних засобів. Місцеві податки і збори, які сплачують підприємства.

Внески підприємств для формування цільових державних фондів. Їх вплив на фінансово-господарську діяльність суб’єктів господарювання. Збір на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Збори на загальнообов’язкове соціальне страхування.

Особливості оподаткування суб’єктів господарювання в окремих сферах діяльності: банківська, страхова, торгівельна. Оподаткування суб’єктів малого підприємництва. Ставки єдиного податку. Переваги та недоліки спрощеної системи оподаткування.


^ ТЕМА 6. Оборотні кошти та їх організація на підприємстві


Сутність оборотних коштів та їх організація. Склад і розміщення оборотних коштів.

Необхідність і методи визначення потреби в оборотних коштах. Метод прямого розрахунку і сфера його застосування. Поняття норм і нормативів оборотних коштів, їх розрахунків. Економічний метод обчислення потреби в оборотних коштах і його застосування.

Джерела формування оборотних коштів. Власні оборотні кошти. Позичені і залучені оборотні кошти.

Показники стану оборотних коштів. Нестача власних оборотних коштів, її визначення, причини виникнення і джерела фінансування.

Показники ефективності використання оборотних коштів. Оборотність оборотних коштів і шляхи її прискорення. Показники, що характеризують використання оборотних коштів.


^ ТЕМА 7. Кредитування підприємств


Індивідуальний кругообіг коштів підприємства. Визначення потреби підприємства в кредитах.

Форми кредитів, які використовуються в господарській діяльності підприємств. Банківський, комерційний, лізинговий, іпотечний, бланковий кредити. Види банківських кредитів: за строками користування; за формою забезпечення; за ступенем ризику; за методами надання; за строком погашення. Визначення потреби підприємства в кредитах. Принципи кредитування.

Кредитний договір: сутність і порядок укладання. Відповідальність сторін за порушення умов кредитного договору.

Способи отримання банківських кредитів. Оцінка кредитоспроможності підприємства.

Порядок погашення кредиту. Позичковий процент, фактори, що на нього впливають, джерела сплати.

Товарний кредит, умови його отримання підприємствами та погашення.


^ ТЕМА 8. Фінансове забезпечення відтворення основних засобів


Склад і структура основних засобів підприємств. Показники стану і ефективності використання основних виробничих засобів. Необхідність та умови проведення переоцінки основних засобів.

Просте та розширене відтворення основних засобів. Знос і амортизація. Методи розрахунку амортизаційних відрахувань, їх переваги та недоліки. Використання амортизаційних відрахувань. Порядок розробки амортизаційної політики підприємств.

Сутність і склад капітальних інвестицій. Джерела їх фінансування. Власні фінансові ресурси підприємств: амортизаційні відрахування, чистий прибуток, інші ресурси. Залучення коштів від інших господарюючих суб’єктів: продаж акцій, пайові внески.

Кредитування відтворення основних засобів. Лізинг як форма фінансування оновлення основних засобів.

Ремонт основних засобів і його фінансове забезпечення.


^ ТЕМА 9. Оцінка фінансового стану підприємства


Оцінка фінансового стану підприємства, її необхідність і значення. Основні методи і прийоми фінансового аналізу. Інформаційне забезпечення та основні напрями оцінки фінансового стану підприємства.

Сутність
еще рефераты
Еще работы по разное