Реферат: Портрет економіста-професіонала Економіст: робота з розрахунку


Портрет економіста-професіонала


Економіст: робота з розрахунку


На перший погляд, ця професія може видатися нудною. Але економіка - це гра. І якщо ти зрозумів правила - тобі ніколи не буде нудно.


Вибираючи сферу економіки підприємства, ви не помилитеся: найпрестижніші і найвисокооплачуваніші професії саме тут. І, попри всі розмови про перенасичення ринку економістами, спеціалісти цієї сфери як і раніше на першому місці по затребуваності. Сьогодні вони потрібні найрізноманітнішим організаціям - від великих компаній до невеликих приватних підприємств. Знаючи сильні і слабкі сторони свого підприємства, економіст може запропонувати найефективнішу стратегію розвитку. Впали доходи? Економіст визначить, чому це відбулося, знайде "проблемні" місця і запропонує оптимальне рішення. Економісти - не топ-менеджери, але без них ефективне управління було б неможливим. Вони - ті "робочі конячки", які виконують усі розрахунки з оптимізації діяльності компанії. В Уряді, Міністерстві економіки, аналітичних центрах, наукових інститутах економісти вирішують глобальні задачі з формування економічної політики країни, складають економічні прогнози, оцінюють темпи зростання галузей.


^ Хто ж ти, економісте?


Якщо проаналізувати численні вакансії на роботних сайтах, стане очевидно, що роботодавці часто змішують обов'язки економіста, бухгалтера, фінансового директора та інших фахівців економічної сфери. Одним компаніям потрібні економісти, які вміють працювати з цінними паперами, іншим - спеціалісти з бухобліку і аудиту, третім - профі, здатні грамотно розрахувати зарплати працівникам і заощадити на запровадженні нової виробничої лінії. І у цьому різноголоссі - перевага професії. Не вийшло стати "чистим" економістом? Не проблема! Завжди можна перекваліфікуватися у фахівця з суміжної економічної спеціальності. Наприклад, розпочати кар'єру з позиції рядового плановика і поступово дорости до директора підприємства. Навчання на економічній спеціальності надасть усі необхідні козирі: знання планування і контролю, організації, оподаткування і оплати праці, фінансового розвитку, матеріально-технічного постачання, меркетингу тощо. І лише від вас залежатиме, як розпорядитися цим капіталом і у якій галузі економіки будувати кар'єру.


^ Переваги професії


Безсумнівна перевага освіти за фахом "Економіка підприємства" – це її УНІВЕРСАЛЬНІСТЬ. Наш випускник – це системний аналітик, що не тільки допомагає вибрати правильне рішення при виникненні проблемної ситуації, але й дозволяє цю ситуацію передбачити й попередити. Фахівець володіє сучасними засобами аналізу й прогнозування економічних ситуацій, а також управління економічними об'єктами в ринкових умовах, сам здатний організувати й очолити роботи з організації, може з успіхом керувати будь-яким функціональним підрозділом в організаційній системі управління.

Перевагами фахівців зі спеціальності «Економіка підприємства» є:

- можливість реалізації загальних функцій управління підприємством;

- прийняття оперативних рішень у межах своєї компетенції;

- функціональна та інформаційна підготовка проектів рішень;

- оперативне управління первинними підрозділами, а також самостійними організаціями, які переважно не мають апарата управління;

- керівництво підлеглими, компетенція яких не вища за технічних службовців.


^ Через терни до зірок


Вибирайте професію економіста, якщо ви:

любите математику

маєте організаторські здібності

уважні і акуратні

маєте здібності до вивчення іноземних мов


Не вибирайте, якщо ви:

гуманітарій за складом розуму

емоційно нестійкі

не вмієте захищати свою думку


^ Погляд у майбутнє


Успішне оволодіння спеціальністю «Економіка підприємства» дозволяє стати висококваліфікованими працівниками, знання, звички й уміння яких будуть відповідати широкому спектру вакансій ринку праці. Сучасним підприємством і його фінансово-економічними службами повинні управляти економісти високої категорії, які добре знають як особливості діяльності підприємства в цілому, так і особливості функціонування його окремих підрозділів.

Знання й звички в сфері володіння іноземною мовою, в області створення й активного використання нашими випускниками сучасних інформаційних систем і технологій підприємств є ключовою конкурентною перевагою на сьогоднішньому ринку роботи, забезпечуючи їх постійну затребуваність роботодавцями й стійкий кар'єрний ріст у професійній діяльності.


^ Фірма - на долоні


Якщо вам до душі економіка - влаштовуйтеся економістом в одну з численних виробничих чи торгових компаній. Тут потрібно розбиратися в тому, як працює підприємство, вникати в інженерні питання, оцінювати ланцюжок виробництва "від і до", враховувати розташування складів готової продукції тощо.

Аналізуючи дані бухобліку, економіст шукає шляхи оптимізації бізнесу, вираховує "слабкі місця" у роботі підприємства: фонд заробітної плати, який перевищує розумні межі, високі транспортні витрати, неефективну роботу з постачальниками.

У кожній фірмі свої вимоги до економіста, пов'язані зі специфікою бізнесу. Робота на хімічному виробництві потребуватиме одних схем розрахунку, а в компанії, яка займається розробкою програмного забезпечення, - інших.

У деяких організаціях від економістів вимагають уміння розробити бізнес-план, прорахувати прибуток від інвестицій, наприклад, у розширення виробництва (що вже ближче до роботи фінансового директора).

Але, у якій би фірмі не працював економіст, та здатність, яка вирізняє його з-поміж інших фахівців - це уміння бачити ситуацію в цілому і, враховуючи всі сторони діяльності компанії, знайти спосіб збільшення прибутку.


^ Ласкаво просимо!


Вимоги роботодавців до претендентів-економістів стають все жорсткішими, важливість економічної служби на підприємстві зросла, всім потрібні професіонали. Молодому економісту з сумнівним дипломом буде складно знайти роботу, тому перший крок до професії - правильний вибір ВНЗ. Краще вступати до відомих, провідних у регіоні навчальних закладів, таких, що не один рік спеціалізуються у сфері економіки.

У нашому Коледжі ви здобудете фундаментальні знання. Потрібна вам спеціальність так і називається - "Економіка підприємства". Навчання займе три (чотири) роки, втім, наш ВНЗ сьогодні пропонує і інший варіант - бакалаврат за фахом "Економіка підприємства" та інших економічних сеціальностей: у цьому випадку після навчання в Коледжі відразу без вступних випробувань ви вступаєте до Інституту економіки на ІІІ курс обраної спеціальності, що дозволяє зекономити кошти. Одержавши ступінь бакалавра, можна продовжити навчання чи за фахом, чи за магістерською програмою і здобути кваліфікацію магістра, що відповідає західним стандартам підготовки фахівців.

Молоді фахівці нашої спеціальності працюють у самих різних галузях економіки України. Це - промислові підприємства, банки, державна митниця, контрольно-ревізійна та податкова служби, органи соціального забезпечення та страхування, служби державних адміністрацій та інші. Серед наших випускників є підприємці, головні бухгалтери, економісти, експерти-аналітики, аспіранти, викладачі, наукові співробітники.


^ Що ми будемо вивчати?


Протягом навчання в Коледжі КПУ за напрямом підготовки «Економіка підприємства» вивчаються майже 60 навчальних дисциплін, які умовно можна об'єднати в кілька блоків.

І - гуманітарні навчальні дисципліни, які спрямовані на розширення світогляду людини, розвиток особистості: історія України, філософія, українська мова (за професійним спрямуванням), іноземна мова (за професійним спрямуванням).

ІІ - природничо-наукові та соціально-економічні дисципліни: політична економія, мікроекономіка, макроекономіка, математика для економістів, економічна інформатика, статистика, економіка підприємства, менеджмент, маркетинг, гроші та кредит, фінанси, бухгалтерський облік та ін. Їх вивчення забезпечує формування базових економічних знань, умінь та навичок.

ІІІ - дисципліни професійної та практичної підготовки спрямовані на професійну підготовку студентів, формування у них економічного способу мислення. Це, насамперед, планування та організація діяльності підприємства, нормування праці, економіка праці в організації, технологія галузі, ціноутворення, зовнішньоекономічна діяльність підприємства, інформаційні системи і технології на підприємствах, податкова система тощо.

Таким чином, засвоєння знань, які передбачають навчальною програмою напряму підготовки «Економіка підприємства», формує у студентів опанування системи теоретичних знань, прикладних вмінь і навичок щодо використання основ економіки, методів організації ефективного господарювання на рівні основної ланки суспільного виробництва - підприємства, формує необхідну сукупність теоретичних і практичних знань для вирішення конкретних економічних завдань на сучасному етапі розвитку економіки.


^ Поради початківцям


- Як можна швидко зробити кар'єру економіста?

- Якщо роботодавець побачить у вас потенціал, прагнення до професійного розвитку, кар'єра буде складатися досить успішно. Так трапляється з багатьма. Виробничу практику проходять на підприємстві, куди після закінчення навчання ідуть працювати. Ще тоді їм вдається застосувати одержані в коледжі чи університеті знання і бути поміченим керівництвом. Їх запрошують на посади економістів.


- Економіст - це творча професія?

- Переважну частину часу доводиться мати справу з цифрами і сухими положеннями договорів, але, на відміну від інших фахівців, економіст повинен дивитися в майбутнє, передбачати економічний ефект від виконання будь-яких робіт - і це цікаво.


- У чому специфіка роботи економіста?

- Кожне з підприємств є унікальним (навіть якщо це "звичайне" ПП), а кількість робіт, виконуваних економістами, така велика, що нудьгувати просто ніколи. До того ж, розрахунки економічних показників в умовах нашої нестабільної економіки - досить складне завдання.


- Це нервова робота?

- Скажімо так, це вимагає постійної уваги і напруження, контролю змін у законодавстві. Але якщо ти любиш те, чим займаєшся, тримаєш руку на пульсі подій і часу, бачиш, що приносиш своїй фірмі відчутну користь, то всі негаразди, пов'язані з поточною роботою, здаються дрібними і незначущими.


- Які особисті якості необхідні економісту?

- Педантичність, уміння аналізувати фактори, переконувати у своїй правоті при допомозі цифр і розрахунків, уміння працювати з нормативною і правовою документацією, відрізняти головне від другорядного.


- Вищий рівень професіоналізму економіста?

- Уміння передбачити економічні фактори і фактори, які впливають на економіку галузі хоча б на 3-5 років наперед.


- Порада початківцям?

- Бути готовим багато працювати і вірити у власні можливості - тоді успіх обов'язково прийде.


^ Де можуть працювати наші випускники?


Випускники спеціальності «Економіка підприємства» можуть працювати в:

органах державного та корпоративного управління, місцевого самоврядування, їх підрозділах, що займаються питанням виробництва, транспорту, зв'язку, фінансів та інвестицій;

підприємствах, організаціях, фірмах, акціонерних та інших типах господарських товариств, спільних, малих підприємств, кооперативних та інших структурах різних форм власності;

науково-дослідних інститутах і лабораторіях; консультаційних закладах, які займаються проблемами виробничої сфери;

центрах, які займаються проблемами виробничої сфери.
еще рефераты
Еще работы по разное