Реферат: Державне космічне агентство україни






ДЕРЖАВНЕ КОСМІЧНЕ АГЕНТСТВО УКРАЇНИ


НАКАЗ



___________

м. Київ

№ ____



Про затвердження Положення

про відомчу воєнізовану охорону

підприємств, що належать до

сфери управління Державного

космічного агентства України


Відповідно до статті 22 Закону України «Про космічну діяльність», з метою врегулювання діяльності відомчої воєнізованої охорони підприємств, що належать до сфери управління Державного космічного агентства України


НАКАЗУЮ:


Затвердити Положення про відомчу воєнізовану охорону підприємств, що належать до сфери управління Державного космічного агентства України, що додається.

Начальнику управління спеціальних програм в установленому порядку подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

Наказ довести до заступників Голови ДКА України, керівників самостійних структурних підрозділів ДКА України, керівників підприємств, що належать до сфери управління ДКА України.

Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.



^ Голова ДКА України Ю.С. Алексєєв

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Державного космічного

агентства України

____ __________ № ______


ПОЛОЖЕННЯ

про відомчу воєнізовану охорону підприємств, що належать до сфери управління Державного космічного агентства


1. Загальні положення


1.1. Це Положення розроблено відповідно до Закону України «Про космічну діяльність», Кодексу України про адміністративні правопорушення, інших нормативно-правових актів та визначає засади створення, керівництва, комплектування відомчої воєнізованої охорони підприємств, що належать до сфери управління Державного космічного агентства України (далі – відомча воєнізована охорона), права, обов'язки працівників відомчої воєнізованої охорони, порядок здійснення охорони об'єктів та майна, що перебувають під охороною підрозділів відомчої воєнізованої охорони.

1.2. Відомча воєнізована охорона є системою підрозділів, створених для охорони об'єктів та майна підприємств, що належать до сфери управління Державного космічного агентства України (далі – ДКА України) та визначених у Додатку 1 до цього Положення.

Підрозділи відомчої воєнізованої охорони є структурними підрозділами підприємств, визначених у додатку 1 до цього Положення.

1.3. Відомча воєнізована охорона у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Президента України, актами Кабінету Міністрів України, Міністерства внутрішніх справ України, Державного космічного агентства України та цим Положенням.

1.4 Для виконання завдань з охорони підрозділи відомчої воєнізованої охорони забезпечуються відомчою вогнепальною зброєю та спеціальними засобами.

1.5. Основними завданнями відомчої воєнізованої охорони є:

1.5.1. Охорона підприємства - безпосередні дії працівників охорони за місцезнаходженням об'єкта, спрямовані на виявлення, запобігання та припинення:

несанкціонованих проникнень на об'єкт, що охороняється (на територію, у приміщення);

перебування осіб, яким не надано відповідних повноважень, на об'єкті, що охороняється;

протиправного заволодіння майном на об'єкті, що охороняється, шляхом крадіжки, грабежу, розбійного нападу, шахрайства тощо;

протиправного використання майна на об'єкті охорони особами, яким не надано відповідних повноважень;

заподіяння майнової шкоди об'єкту, що охороняється, шляхом очевидних порушень вимог з охорони праці та промислової безпеки, належних умов зберігання майна, або внаслідок стихійного лиха, аварії, катастрофи та інших надзвичайних подій за відсутності протиправних дій щодо об'єктів охорони.

Забезпечення охорони цехів, відділів, лабораторій, інших виробничих і спеціальних приміщень технічними засобами поза робочим часом відповідно переліку, затвердженому керівником підприємства.

1.5.2. Забезпечення пропускного режиму - контроль за проходженням персоналу та відвідувачів на об'єкт (з об'єкта) охорони, пересуванням його територією, переміщенням майна, яке перебуває на об'єкті, відповідно до порядку, установленого керівником об'єкта, що охороняється, з урахуванням вимог чинного законодавства України, у тому числі шляхом:

застосування технічних засобів охоронного призначення;

використання службових собак.

1.5.3. Оперативне реагування - негайні, починаючи з мінімально необхідних, дії працівників охорони, у тому числі за повідомленням третіх осіб, за фактами протиправних дій щодо об'єктів охорони або на події та обставини, що завдають (можуть завдати) майнову шкоду, а також становлять очевидну загрозу персоналу об'єкта охорони, іншим громадянам та працівникам охорони, з визначенням конкретного місця можливого правопорушення чи виникнення небезпечних обставин, їх індивідуалізації, локалізації, а в разі потреби - нейтралізації, у тому числі припинення протиправних дій або інших згубних для майна наслідків.

1.5.4. Забезпечення охорони спецвантажів, матеріальних носіїв інформації з обмеженим доступом, вибухових матеріалів, дорогоцінних металів, зброї тощо при їх транспортуванні.

1.6. Відомча воєнізована охорона відповідно до покладених на неї завдань:

розробляє положення, правила, документи з організації охорони, з організації пропускного режиму підприємства, що затверджуються наказами керівника підприємства;

веде облік порушень охоронного режиму та їхніх наслідків, готує звітні та інформаційні матеріали за результатами охоронної діяльності, бере участь у службових розслідуваннях за фактами розкрадання майна об'єктів охорони, порушень пропускного режиму, надає пропозиції керівництву підприємства щодо запобігання їм;

здійснює добір, підготовку, підвищення кваліфікації працівників відомчої воєнізованої охорони, працює з кадровим резервом;

здійснює організаційні заходи щодо зміцнення трудової дисципліни та охорони праці працівників та надає пропозиції керівництву підприємства щодо заохочення працівників, надання їм матеріальної допомоги.

1.7. Керівники підприємств, до складу яких входять підрозділи відомчої воєнізованої охорони, та начальники підрозділів відомчої воєнізованої охорони відповідають за забезпечення надійної охорони об'єктів, службову діяльність підрозділів відомчої охорони, стан пропускного режиму, обладнання об'єктів інженерно-технічними засобами охорони, а відокремлених приміщень - засобами охоронної сигналізації.


^ 2. Організація діяльності та склад відомчої воєнізованої охорони


2.1. Методичне забезпечення та контроль діяльності відомчої воєнізованої охорони здійснюється ДКА України.

2.2. Безпосереднє керівництво підрозділами відомчої воєнізованої охорони здійснюють керівники підприємств, до складу яких входять ці підрозділи, або вповноважені ними посадові особи та керівники самостійних підрозділів відомчої воєнізованої охорони, за погодженням ДКА України.

2.3. З метою визначення організації, системи й способів охорони, чисельності персоналу підрозділів відомчої воєнізованої охорони наказом ДКА України створюється Відомча комісія з організації охорони об'єкта (далі - ВК) у складі представників ДКА України та підприємства, об'єкти і майно якого охороняються.

До складу ВК можуть залучатися представники МВС України та інших зацікавлених органів (за їх згодою).

За результатами роботи ВК складається Акт Відомчої комісії з організації охорони об'єкта (далі - Акт ВК) за формою, зазначеною у
Додатку 2 до цього Положення.

Акт ВК затверджується Головою ДКА України або особою, яка його заміщує.

В Акті ВК визначаються:

вид охорони, розміщення постів і маршрутів, кількість працівників охорони, контрольно-пропускних пунктів, відокремлених приміщень, що підлягають охороні та обладнанню засобами охоронної сигналізації, службових і побутових приміщень;

озброєння, види та засоби зв'язку, засоби індивідуального захисту та спеціальні засоби самооборони;

заходи з підготовки об'єкта до передачі під охорону та терміни їхнього здійснення.

До Акта ВК додається:

схема організації охорони об’єкта;

перелік режимних приміщень, що підлягають охороні оперативним чергуванням варти;

розрахунок працівників відомчої воєнізованої охорони для обслуговування інженерно-технічних засобів охорони (далі - ІТЗО).

Примірники Акта ВК зберігаються:

перший примірник - в ДКА України;

другий - на підприємстві, об'єкти якого підлягають охороні.

Робота ВК проводиться завчасно з урахуванням термінів, необхідних для проектування й обладнання об'єктів, що охороняються інженерно-технічними засобами охорони, та виконання інших охоронних заходів.

Приймання об'єкта під охорону здійснюється відомчою воєнізованою охороною згідно з наказом керівника підприємства, об'єкт якого приймається під охорону, після виконання заходів, які визначено ВК.

2.4. Перелік посад працівників підрозділів відомчої воєнізованої охорони визначається штатним розписом підприємства.

2.5. Чисельність підрозділу відомчої воєнізованої охорони визначається кількістю постів, установлених на підставі Акта ВК з урахуванням особливостей об'єктів, що охороняються.

Пости можуть бути постійними або тимчасовими, внутрішніми або зовнішніми, денними або нічними.

Залежно від терміну несення служби та режиму роботи підприємства, об'єкти якого охороняються, пости поділяються на добові (24-годинні), двозмінні (16-годинні), напівдобові (12-годинні) та однозмінні (8-годинні).

Чисельність працівників підрозділу відомчої воєнізованої охорони встановлюється з розрахунку:

на один цілодобовий пост - 6 одиниць;

на двозмінний пост – 4 одиниці;

на напівдобовий – 3 одиниці;

на однозмінний пост - 2 одиниці.

2.6. Залежно від особливостей діяльності підприємств, об'єкти яких охороняються, відповідно до Акта ВК у штатному розписі підрозділів відомчої воєнізованої охорони може передбачатися необхідна кількість працівників керівного складу, фахівців з питань спорудження, монтажу, експлуатації, обслуговування та ремонту інженерно-технічних засобів охорони, систем сигналізації охоронного призначення, інженерно-технічних засобів охоронно-пожежного призначення, засобів зв'язку, службового собаківництва, водіїв службових транспортних засобів.

2.7 Особовий склад підрозділів відомчої воєнізованої охорони підприємства призначається на посади (звільняється з посад) керівниками підприємств, до складу яких входять ці підрозділи.

2.8 Відомча воєнізована охорона у взаємодії з територіальними підрозділами Державної служби охорони при МВС України забезпечує охорону об’єктів та майна інших суб’єктів господарювання, що знаходяться на території підприємств, визначених у додатку 1 до цього Положення, та під час його транспортування.

^ 3. Працівники відомчої воєнізованої охорони


3.1 Для працівників відомчої воєнізованої охорони встановлюються кваліфікаційні вимоги згідно з нормами кваліфікаційних характеристик відповідних професій.

3.2. До працівників охорони відомчої воєнізованої охорони належать громадяни України, які пройшли відповідну підготовку та отримали в установленому МВС України порядку дозвіл на використання зброї, а також пройшли професійний добір згідно чинного законодавства і включені до штату підприємства.

До складу відомчої воєнізованої охорони також можуть входити особи, включені до штату підприємства, зокрема:

керівники охорони, їхні заступники;

спеціалісти службового собаківництва;

працівники, які виконують роботи зі спорудження, монтажу, експлуатації, обслуговування та ремонту інженерно-технічних засобів охоронного, охоронно-пожежного призначення й засобів зв'язку.

3.3. На посади працівників відомчої воєнізованої охорони не може бути призначено:

осіб, молодше 21-річного віку;

осіб, які за станом здоров'я відповідно до висновку закладу охорони здоров'я не можуть виконувати обов'язки працівника охорони;

особи, які перебувають на обліку в закладах охорони здоров'я з діагнозом психічного захворювання, алкоголізму чи наркоманії;

особи, які визнані судом недієздатними або обмежено дієздатними;

особи, яким пред'явлено звинувачення у вчиненні злочину, - до вирішення питання про їхню винність у встановленому законом порядку;

особи, які засуджені за злочини, у тому числі судовими органами інших держав, а також які після відбуття покарання мають непогашену чи не зняту в установленому порядку судимість;

особи, звільнені з правоохоронних органів та військової служби в порядку дисциплінарного стягнення, якщо з дня звільнення не минуло року;

особи, яких за вироком суду позбавлено права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Не допускаються до призначення та виконання функцій з охорони об'єктів іноземні громадяни та особи, що не мають громадянства.

Не допускаються до виконання функцій з охорони об'єктів працівники відомчої воєнізованої охорони, які не пройшли спеціальної підготовки відповідно до займаної посади, інструктажів, навчання з питань охорони праці і вимог пожежної безпеки та надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасного випадку, у тому числі в разі порушення заходів безпеки під час поводження зі зброєю, не склали підсумкової річної перевірки з професійної підготовки, або за станом здоров'я не можуть виконувати функції з охорони об'єктів.

Відомості про особу під час вирішення питання про можливість прийняття її на роботу до підрозділу відомчої воєнізованої охорони збираються за її згодою та є конфіденційною інформацією, що захищається відповідно до чинного законодавства України.

3.4. Працівники відомчої воєнізованої охорони під час виконання функціональних обов’язків повинні мати при собі посвідчення з підписом керівника підприємства, скріпленим печаткою, в якому зазначаються прізвище, ім’я, по батькові особи, яка належить до працівника охорони, дата видачі і термін дії посвідчення та міститься фотокартка особи, якій видано посвідчення.

3.5. Працівники відомчої воєнізованої охорони під час виконання службових обов'язків зобов'язані носити формений одяг.

3.6. На працівників відомчої воєнізованої охорони поширюються законодавство про працю, охорону праці й державне соціальне страхування.

3.7. Якщо виконання службових обов'язків передбачає доступ до державної таємниці або виконання особливих робіт, працівникам відомчої воєнізованої охорони оформляються допуски відповідної форми згідно з вимогами чинного законодавства України.

3.8. Керівники підрозділів відомчої воєнізованої охорони відповідають за підбір працівників охорони та комплектацію підрозділів відомчої воєнізованої охорони разом з відділом кадрів підприємства.

3.9. Працівники відомчої воєнізованої охорони виконують покладені на них обов'язки відповідно до графіків чергувань, що складаються з урахуванням специфіки роботи на об'єктах, що охороняються.

3.10. У підрозділах відомчої воєнізованої охорони ведеться щомісячний облік робочого часу. Час, відведений працівникам відомчої воєнізованої охорони для інструктажу, пересування на пост, з поста, службової підготовки, перебування у вартовому приміщенні в резерві, зараховується до робочого часу.

3.11. Для працівників відомчої воєнізованої охорони встановлюється обов'язкова професійна підготовка з розрахунку 50 годин на рік у межах робочого часу. Особи, прийняті до підрозділів відомчої воєнізованої охорони, проходять початкову підготовку за встановленою 16-годинною програмою.

3.12. Працівники відомчої воєнізованої охорони відповідно до чинного законодавства України забезпечуються спеціальними засобами самооборони, засобами індивідуального захисту, вогнепальною зброєю, засобами зв'язку.

3.13. Працівникам охорони, які не засвоїли матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та порядку застосування або не виконали нормативів навчальних стрільб, зброю видавати заборонено.

3.14. Відповідальність за порушення обліку й організації зберігання зброї та боєприпасів, спеціальних засобів самооборони, сигналізації, зв'язку, а також за правильне їхнє використання покладається на керівника підприємства та на керівника підрозділу відомчої воєнізованої охорони.


^ 4. Права, обов'язки та відповідальність працівників відомчої воєнізованої охорони


4.1. Працівники відомчої воєнізованої охорони під час виконання функцій з охорони об'єктів мають право:

4.1.1.У присутності керівника підрозділу, при наявності обґрунтованої інформації, на огляд робочих місць (столів, шаф, сейфів тощо) з метою попередження та виявлення правопорушень.

4.1.2. Перевіряти в осіб документи, пред'явлення яких є необхідним за правилами пропускного режиму, у разі якщо це покладено в установленому порядку на підрозділ охорони.

4.1.3. Перевіряти справність огорожі, технічних засобів охорони, у разі виявлення несправностей, ужити заходи до їхнього усунення.

4.1.4. Перевіряти відповідність супровідним документам найменування та кількість матеріальних цінностей, які вивозяться за межі території або ввозяться на територію об'єкта, що охороняється, і з цією метою здійснювати огляд транспортних засобів, якими ці цінності перевозяться.

4.1.5. Повідомляти органи внутрішніх справ про осіб, підозрюваних у скоєнні злочину, а також про осіб, які виявили непокору законній вимозі працівника відомчої воєнізованої охорони під час виконанням ним службових обов'язків.

4.1.6. Входити безперешкодно в будь-який час доби на територію та у приміщення об'єкта, що охороняється за винятком режимних об’єктів відповідно списку:

для їхнього огляду, зокрема, з використанням службових собак, з метою виявлення осіб, які незаконно перебувають на об'єкті, що охороняється;

з метою припинення злочину або переслідування осіб, підозрюваних у вчиненні злочину;

під час стихійного лиха та за інших надзвичайних обставин.

4.1.7. Тимчасово обмежувати або забороняти доступ осіб та в'їзд транспорту на об'єкти, що охороняються, з метою запобігання вчиненню злочинів або адміністративних правопорушень, а також у разі виникнення надзвичайних обставин, що загрожують громадській безпеці, нормальному функціонуванню об'єкта, що охороняється.

4.2. Працівники відомчої воєнізованої охорони відповідно до покладених на них завдань із питань охорони об'єктів зобов'язані:

4.2.1. Забезпечувати охорону об'єктів та майна підприємства.

4.2.2. Припиняти посягання на об'єкти, що охороняються, майно та працівників охорони, порушення режиму роботи об'єкта та/або режиму в зоні його охорони, пропускного режиму.

4.2.3. Негайно повідомляти відповідні правоохоронні органи про протиправні посягання на об'єкти, що охороняються, та інші протиправні дії, вчинені як на об'єкті, так і на прилеглій до нього території.

4.2.4. Забезпечувати недоторканність місця вчинення злочину до прибуття представників правоохоронних органів.

4.2.5. Утримувати зброю, спеціальні засоби самооборони, засоби зв'язку та автотранспорту в постійній готовності для застосування та використання за призначенням.

4.2.6. Не відволікатися від виконання службових обов'язків, нікому не передавати зброю та спеціальні засоби самооборони, включаючи осіб, яким підпорядковані.

4.2.7. Негайно доповідати начальнику варти (чергової зміни), старшому службового наряду, а у відповідних випадках особам, яким підпорядковані варти й службові наряди, про несправність інженерно-технічних засобів охоронного та охоронно-пожежного призначення, засобів зв'язку.

4.2.8. Терміново повідомляти підрозділи пожежної охорони про виявлені пожежі на об'єкті, що охороняється, і вживати заходів для її ліквідації відповідно до правил з промислової безпеки та охорони праці.

4.2.9. Зберігати таємницю, що охороняється законом, а також конфіденційну інформацію про діяльність на об'єктах, що охороняються, не розголошувати відомості про приватне життя громадян, що стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків. У разі розголошення такої інформації працівники охорони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

4.2.10. Суворо дотримуватися правил особистої безпеки при поводженні з вогнепальною зброєю, вимог з охорони праці та пожежної безпеки.

4.3. За невиконання або неналежне виконання покладених на працівників відомчої воєнізованої охорони обов'язків, перевищення наданих їм повноважень винні особи несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.


^ 5. Організація охорони об'єктів


Несення служби з охорони об’єктів є виконанням особливої задачі.

5.1. Охорона об'єктів організовується керівником підприємства згідно з Актом ВК відповідно до інструкції, що затверджується його наказом.

Охорона об'єктів, залежно від їхнього розташування, оснащення технічними засобами охорони, інших особливостей виконується за вартовим та звичайним розрахунками відповідно до Акта ВК та безпосередньо здійснюється нарядами і вартами відомчої воєнізованої охорони.

Службовий наряд - один або кілька працівників охорони, які здійснюють заходи охорони та поділяються:

за складом: на одинарні, парні та змішані;

за способом несення служби: пост, маршрут, мобільна група.

Кількість постів і маршрутів залежить від дислокації об'єкта, що охороняється, протяжності та конфігурації периметра, оснащення технічними засобами охорони та інших особливостей.

Залежно від специфіки об'єктів, що охороняються, розташування та інших особливостей, їх охорона може бути організована:

на контрольно-пропускних пунктах;

безпосередньо в приміщенні об'єкта, що охороняється, або на прилеглій до нього території;

по периметру огорожі об'єкта, що охороняється;

на особливо важливих ділянках об'єкта, що охороняється, у найбільш уразливих місцях його території;

мобільними групами.

5.2. Постом (маршрутом) називається встановлене дислокацією місце або ділянка території, де працівник охорони виконує свої службові обов'язки.

Протяжність постів і маршрутів визначається, виходячи з конкретних особливостей об'єктів, що охороняються, оперативної ситуації, що склалася.

5.3. Підготовка нарядів охорони до несення служби.

5.3.1.Заступаючи на службу, персонал охорони прибуває за 15 хвилин до інструктажу у визначене місце його проведення, в оголошеній формі одягу, маючи при собі посвідчення, а водій - додатково посвідчення водія.

Місцем проведення інструктажу може бути спеціально обладнане, з використанням схем (макетів), технічних заходів тощо приміщення підрозділу охорони та підохоронного об'єкта, де охоронні заходи здійснюються окремим підрозділом охорони (загін, команда, варта або група з охорони окремого об'єкта), або центральний пост охорони на визначеній території.

5.3.2. Керівник підрозділу відомчої воєнізованої охорони забезпечує своєчасне прибуття нарядів на інструктаж, перевіряє їхню готовність, зовнішній вигляд, визначає місця служби. Для визначення готовності водіїв до несення служби перед інструктажем проводиться їхній медичний огляд.

Перед інструктажем начальник варти проводить індивідуальні співбесіди з працівниками охорони, які здійснюватимуть охоронні заходи з використанням вогнепальної зброї. При цьому він вивчає моральну, психологічну та фізичну готовність працівників охорони до несення служби зі зброєю та індивідуально, стосовно кожного працівника приймає рішення щодо видачі (невидачі) зброї. Не підготовлений персонал охорони до несення служби не допускається.

Персонал охорони, який заступає на службу, отримує зброю, бортові журнали, засоби зв'язку, спеціальні засоби самооборони, інше спорядження.

Інструктаж нарядів проводиться відповідальними за його підготовку і проведення особами із числа керівного складу за раніше розробленим та затвердженим планом проведення інструктажу з працівниками охорони, які заступають на службу.

До проведення інструктажів можуть залучатися працівники територіальних органів внутрішніх справ.

5.3.3. Особа, яка проводить інструктаж, доводить інформацію про оперативну ситуацію, ставить завдання кожному наряду, перевіряє знання нормативних-правових актів, що регламентують діяльність підрозділів відомчої воєнізованої охорони, відпрацьовує ввідні завдання з тактики дій працівників у типових та екстремальних ситуаціях.

Увідні завдання з тактики дій персоналу охорони в типових та екстремальних ситуаціях періодично, не менше одного разу на 6 місяців, з урахуванням оперативної обстановки й наявного досвіду роботи поновлюються та ускладнюються особою, відповідальною за організацію служби підрозділу відомчої воєнізованої охорони.

5.3.4. В обов'язковому порядку під час проведення інструктажів нарядів, які заступають на службу, протягом 15-20 хвилин проводиться практичне відпрацювання тактики дій щодо виконання завдань, поставлених перед персоналом охорони з охорони об'єктів, громадського порядку, забезпечення при цьому заходів особистої безпеки, а також тренувань щодо поводження з вогнепальною зброєю та прийомів рукопашного бою. Результати інструктажу щодобово зазначаються в журналі інструктажів працівників охорони.

5.3.5. Після перевірки готовності персоналу охорони до служби та інструктажу керівником підрозділу відомчої воєнізованої охорони проводиться аналіз результатів несення служби за добу, що минає, виявлених недоліків і упущень, ставляться конкретні завдання з охорони з урахуванням оперативної ситуації, що склалася, звертається увага на особливості несення служби на конкретних постах та оголошується розподіл персоналу охорони по постах (маршрутах).


^ 6. Організація охорони об'єктів вартами


6.1. Варта - озброєний підрозділ (команда, група), споряджений від підрозділу відомчої воєнізованої охорони для охорони об'єктів підприємства.

Варта може запроваджуватися за наявності від 2-х до 20-ти постів і залежно від особливостей об'єкта, що охороняється, призначається на 8, 12 або 24 години.

До складу варти входять:

начальник варти - за відсутності штатної посади виконання обов'язків покладається на начальника групи або командира відділення;

помічник начальника варти - призначається за наявності на об'єкті (об'єктах), що охороняється, трьох та більше постів;

у разі використання у варті службових (сторожових) собак призначається другий помічник начальника варти із числа осіб, що зайняті їхнім обслуговуванням;

вартові - із числа працівників охорони.

За наявності на об'єкті, що охороняється, охоронної й охоронно-пожежної сигналізації, центрів спостереження для їхнього технічного обслуговування до складу варти може включатися черговий оператор інженерно-технічних засобів охорони підрозділу відомчої воєнізованої охорони.

Для безпосередньої охорони об'єктів із складу варти виставляються чатові. Чатовий - це озброєний вартовий, який виконує завдання із забезпечення охорони та захисту дорученого йому поста.

6.2. Постом називається все доручене для охорони та захисту чатовому, а також місце або ділянка місцевості, на якій він виконує свої обов'язки.

До складу окремого поста входять:

старший поста, який призначається з найбільш підготовлених працівників охорони;

вартові - із числа працівників охорони.

6.3. Варта підпорядковується начальнику підрозділу відомчої воєнізованої охорони, начальнику варти (старшому окремого поста) і його помічнику.


^ 7. Організація контролю за несенням служби підрозділами відомчої воєнізованої охорони


Контроль за несенням служби під час виконання заходів охорони є дієвим засобом зміцнення дисципліни, дотримання персоналом охорони особистої безпеки та надання йому практичної допомоги.

7.1. Контроль здійснюється шляхом проведення гласних і негласних фізичних перевірок організації та несення служби нарядами відомчої охорони на маршрутах і постах під час виконання ними охоронних функцій. Перевірки проводяться цілодобово за розробленими графіками.

Графіки негласних перевірок складаються окремо. Перевірки плануються (проводяться) у кількості та періодичності, що забезпечують здійснення нарядами відомчої воєнізованої охорони завдань з охорони, але не менше одного разу на зміну, а на віддалених постах (маршрутах) - один раз на добу (перевірки під час зміни нарядів не враховуються).

Віддалені пости забезпечуються додатково тривожною сигналізацією та радіотелефонним зв'язком.

Разом з фізичним контролем несення служби нарядами відомчої воєнізованої охорони проводиться контроль з використанням засобів телефонного та радіо зв'язків, засобів технічного контролю несення служби, технічних приймально-контрольних приладів, систем визначення і фіксації місцезнаходження нарядів відомчої воєнізованої охорони, напрямку їх руху.

7.2. Право на перевірку варт і службових нарядів мають:

керівник підприємства, об'єкти якого охороняються, та його заступники;

керівник воєнізованої охорони, його заступник відповідно до службових обов’язків.

Особи, які перевіряють службу нарядів відомчої воєнізованої охорони, зобов'язані знати оперативну ситуацію в районі розташування об'єктів, що охороняються, та прилеглій території, де розташовані пости, об'єктивно оцінювати якість несення служби, не допускати послаблень і спрощень, надавати практичну допомогу та навчати персонал відомчої воєнізованої охорони правилам несення служби, порядку дій в нештатних ситуаціях.

7.3. У разі надходження під час перевірки сигналу про спрацювання засобів охоронної або охоронно-пожежної сигналізації, вчинення правопорушень тощо, перевірка припиняється, а наряди направляються на відпрацювання наданої інформації.

У разі виявлення недоліків у несенні служби особа, яка здійснює перевірку, припиняє її та вживає заходів до їх усунення.

7.4. У разі відсутності інформації (фізична перевірка, радіотелефонний зв'язок, засоби технічного контролю тощо) від нарядів підрозділу відомчої воєнізованої охорони (понад 3 години, а від нарядів, які несуть службу з вогнепальною зброєю, понад 2 години) начальник варти вживає невідкладних заходів для встановлення місцезнаходження наряду та здійснює його негайну перевірку.

7.5. Категорично забороняється перевіряти службу шляхом спроб відібрати зброю, імітації правопорушень та способами, що можуть призвести до нещасних випадків.

7.5.1. Під час перевірок організації та несення служби вивчаються:

використання сил та засобів підрозділу відомчої воєнізованої охорони;

підготовка, порядок допуску до служби працівників охорони, якість проведення їх інструктажів;

управління нарядами відомчої воєнізованої охорони, своєчасність доведення інформації про зміни в оперативній ситуації;

наявність наряду на маршруті (посту), забезпечення пропускного режиму на об'єкті, знання оперативної ситуації;

стан здоров'я працівників охорони, форма одягу та зовнішній вигляд, наявність посвідчення;

збереження службової документації, зброї, спеціальних засобів самооборони, засобів зв'язку, службового автотранспорту та іншого майна;

якість виконання персоналом відомчої воєнізованої охорони службових завдань, знання функціональних обов'язків, нормативно-правових актів, що регламентують охоронну діяльність;

ефективність реагування нарядів відомчої воєнізованої охорони на сигнал «Тривога» та якість ведення документації на посту охорони;

технічний стан службового автотранспорту, його укомплектованість та відповідність записам про його експлуатацію;

робота засобів зв'язку, підтримання зв'язку з черговими, періодичність ведення радіообміну.

7.5.2. Під час перевірки вивчається знання нарядами відомчої воєнізованої охорони:

порядку несення служби, загальних і особливих обов'язків з охорони об'єктів;

особливостей пропускного режиму на об'єкті, що охороняється (за наявності такого);

дислокації та особливостей об'єктів, що охороняються, стан їх технічної укріпленості; правил і заходів безпеки в поводженні з вогнепальною зброєю.

7.6. Негласна перевірка.

Графіки негласних перевірок складаються кожного місяця та затверджуються керівником підрозділу відомчої воєнізованої охорони.

Планування та проведення негласних перевірок організовуються на об'єктах, що охороняються (відкриті майданчики, великі промислові підприємства, склади тощо), кожен пост перевіряється не менше 1 разу на місяць, 50% перевірок від запланованої кількості здійснюється у вечірній та нічний час.

Негласна перевірка несення служби з охорони закритих об'єктів здійснюється у їх робочий час, за винятком постів, що обладнані технічними засобами захисту (шлюзи, кабіни постових тощо), які протидіють несанкціонованому проникненню на об'єкт, що охороняється, та не дають змоги перевіряльнику спостерігати за несенням служби. Перелік цих об'єктів визначається керівником підрозділу відомчої воєнізованої охорони. Негласна перевірка служби здійснюється не менше 30 хвилин і завершується гласною.

Під час негласної перевірки перевіряється:

наявність наряду на маршруті (посту), місці його постійної дислокації (центр зони) та порядок несення служби;

дотримання графіка огляду об'єктів та руху за маршрутом;

дотримання нарядом пильності, послідовність його дій та реагування на сигнал «Тривога»;

дотримання встановленого порядку несення служби.

Для негласного контролю можуть використовуватись прилади нічного бачення, відеокамери, біноклі, радіостанції тощо.

У разі виявлення порушень при несенні служби негласна перевірка припиняється та вживаються заходи для їх усунення.

7.7. Облік результатів перевірки служби.

За результатами проведених перевірок організації та несення служби особа, яка їх здійснила, вносить відповідний запис до журналу прийняття-здавання поста (маршруту) та перевірок несення служби із зазначенням конкретних недоліків та рекомендацій щодо їх усунення.

Особа, яка здійснила негласну перевірку, доповідає про її результати в службовій записці (довідці) начальнику, який призначив перевірку, із зазначенням часу, місця, прізвищ працівників та подій, які сталися під час перевірки. Начальники підрозділів відомчої воєнізованої охорони за результатами перевірок складають довідки.

7.8. Форма реалізації результатів перевірки:

заслуховування звітів начальників (керівного складу) підрозділів охорони та працівників охорони;

видання наказів про усунення недоліків;

розроблення рекомендацій та заходів щодо вдосконалення служби;

нада
еще рефераты
Еще работы по разное