Реферат: Аналіз регуляторного впливу до проекту розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації "Про внесення змін до Граничних тарифів на основні платні медичні послуги, які надаються лікувально-профілактичними державними та комунальними закла




АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ
до проекту розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації "Про внесення змін до Граничних тарифів на основні платні медичні послуги, які надаються лікувально-профілактичними державними та комунальними закладами охорони здоров’я області"


1. Проблеми, які передбачається розв’язати

Проект розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації "Про внесення змін до Граничних тарифів на основні платні медичні послуги, які надаються лікувально-профілактичними державними та комунальними закладами охорони здоров’я області" розроблено відповідно до пункту 12 Повноважень центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін і тарифів на окремі види продукції, товарів і послуг, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548 (із змінами і доповненнями) та відповідно до листа управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації від 25.10.2011 № 3010/01-23 щодо необхідності перегляду тарифів на косметологічні послуги.

Це обумовлено зростанням протягом 2011 року фактичних витрат лікувально-профілактичних закладів області на надання косметологічних послуг, що не відшкодовуються в повному обсязі діючими тарифами, а також змінами технології надання вказаних послуг у сучасних умовах. У зв'язку з цим управління охорони здоров'я Сумської обласної державної адміністрації надало пропозиції по перегляду тарифів на косметологічні послуги, що надаються базовою установою обласного центру – косметологічним відділенням Сумської міської клінічної лікарні № 4.

Відповідно до плану асигнувань з бюджету на утримання Сумської міської клінічної лікарні № 4 на 2011 рік передбачено 17,3 млн. гривень, що становить лише 37% від потреби. За 9 місяців 2011 року виділено з бюджету на зазначені цілі 13,5 млн. гривень (78% до річного обсягу), крім цього надійшло від платних косметологічних послуг 123,3 тис. гривень, що становить 0,9% від бюджетних асигнувань.

Причинами та умовами зростання фактичних витрат лікувально-профілактичних закладів області на надання косметологічних послуг є суттєве зростання їх собівартості у 2011 році за рахунок наступних об’єктивних чинників:

зростання розміру заробітної плати за рахунок підвищення на 17,3% посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери (з 600 гривень – на момент прийняття нормативно-правового акта до 704 грн. – встановленого з 1 грудня 2011 року) відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298 "Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери" (із змінами), а також встановленням з 1 січня 2012 року медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів (установ) обов’язкової допомоги на оздоровлення відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 р. № 524 "Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери";

зростання витрат на заробітну плату за рахунок її індексації згідно з чинним законодавством;

підвищення вартості медикаментів, хімреактивів, матеріалів тощо внаслідок дії інфляційних чинників. Так наприклад, вартість спирту 70% зросла з 55,64 до 80,40 гривень за кг, або на 44,5%, вати – з 32,50 до
40 гривень за кг (+23,1%) тощо;

зростання вартості газу, електроенергії, а також зростання тарифів на комунальні послуги, що обумовило зростання відповідних витрат закладів охорони здоров'я. Так, порівняно з врахованими у діючий рівень тарифів річні витрати на оплату комунальних послуг косметологічного відділення Сумської міської клінічної лікарні № 4 зросли з 25,4 до 45,9 тис. гривень (+80,7%);

зміна технологічних процесів у зв'язку із вдосконаленням медичної практики, підвищенням якості надання медичних послуг та дотриманням санітарних вимог при наданні послуг, застосуванням сучасного обладнання, інструментарію, матеріалів, реактивів тощо. Зокрема, у діючих тарифах передбачено застосування медперсоналом гумових рукавичок нестерильних вартістю 0,80 грн. за пару, тоді як згідно з чинними нормативно-правовими актами більшість косметологічних послуг передбачають використання стерильних гумових рукавичок вартістю 2,75 грн. за пару. Аналогічно, законодавством передбачено застосування стерильних марлевих серветок (вартість – 5,25 грн. за упаковку) замість марлі нестерильної (вартість –
1,5 грн. за упаковку). Крім цього, у діючих тарифах на косметологічні послуги не передбачено застосування медичним персоналом засобів гігієни та догляду (миючі засоби, мило, разові рушники/серветки тощо), тоді як їх використання при наданні косметологічних послуг є обов'язковим відповідно до вимог наказу МОЗ України від 21.09.2010 № 798 "Про затвердження методичних рекомендацій "Хірургічна та гігієнічна обробка рук медичного персоналу".

Прийняття проекту розпорядження дозволить вирішити проблему недофінансування державних та комунальних закладів охорони здоров'я, що надають платні косметологічні послуги, обумовленого застосуванням тарифів у межах граничного рівня, затвердженого на початку 2011 року, розмір якого не покриває фактичних витрат по наданню платних медичних послуг, що сприятиме підвищенню якості медичного обслуговування населення області.

Згідно з наданими косметологічним відділенням Сумської міської клінічної лікарні № 4 розрахунками підвищення середньої вартості платних косметологічних послуг складає 49%.

Головним управлінням економіки Сумської обласної державної адміністрації здійснено аналіз 24 поданих на затвердження тарифів, на підставі якого тарифи на всі послуги зменшено до економічно обґрунтованого розміру на суму від 1,86 до 15,17 грн. за послугу (від 7,9% до 25%). Зазначені зміни розміру тарифів узгоджені з базовим лікувально-профілактичним закладом, що здійснював розрахунки.

За економічно обґрунтованим розрахунком підвищення середньої вартості платних косметологічних послуг складає 20,7% до діючого рівня, що вдвічі менше, ніж пропонувалося базовим лікувальним закладом.

Порівняльна таблиця діючих тарифів на платні медичні послуги та пропонованих до затвердження наведена в додатку 1.

З урахуванням вищевикладеного пропонується затвердити регуляторним актом граничні тарифи та окремі платні медичні послуги виходячи з економічно обґрунтованого та узгодженого їх розміру.


^ 2. Цілі державного регулювання

Цілями прийняття регуляторного акту є забезпечення населення основними медичними послугами за економічно обґрунтованими тарифами та належної якості через механізм повного відшкодування їх собівартості, забезпечення доступу до основних медичних послуг усім верствам населення незалежно від рівня їх грошових доходів, а також:

запровадження прозорої процедури встановлення тарифів на основні платні медичні послуги, дозволені законодавством;

залучення альтернативних та дозволених законодавством джерел фінансування лікувальних закладів.


^ 3. Визначення та оцінка прийнятних альтернативних способів досягнення зазначених цілей

Альтернативами досягнення визначених цілей є:

1 – застосування попередньо затвердженого рівня граничних тарифів на медичні послуги без урахування зростання фактичних витрат на їх надання;

2 – відміна державного регулювання тарифів на медичні послуги.

Альтернативний варіант залишення без змін тарифів на косметологічні послуги призведе до недофінансування лікувально-профілактичних закладів, що матиме наслідком зниження якості медичних послуг, або неповного задоволення ними попиту населення, або відмову від їх надання, що може призвести до обмеження медичної допомоги та зростання соціальної напруги серед споживачів.

Відміна державного регулювання тарифів на медичні послуги в умовах недостатнього фінансування галузі охорони здоров'я та нерозвиненої конкуренції неминуче призведе до надмірного зростання вартості косметологічних послуг, їх недоступності для більшості населення, що також матиме негативні соціальні наслідки.

У зв’язку з цим, за базовий сценарій вирішення проблеми приймається можливість встановлення тарифів на косметологічні послуги у пропонованому проектом розпорядження економічно обґрунтованому розмірі, аргументи щодо переваг якого більш детально викладені нижче.

Запропонований спосіб дозволить стабілізувати фінансовий стан медичних закладів, не допускаючи погіршення якості послуг або припинення їх надання.


^ 4. Механізм, який пропонується застосувати

З метою сприяння стабільному розвитку економічної ситуації в області запроваджується державне регулювання цін методом, прямо визначеним діючим законодавством (статтею 191 Господарського Кодексу України, Законом України "Про ціни і ціноутворення", постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р, № 1548 "Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)") – шляхом встановлення граничних тарифів на окремі види медичних послуг.

Вирішення проблеми збитковості тарифів на косметологічні послуги пропонується здійснити шляхом внесення змін до Граничних тарифів на основні платні медичні послуги, які надаються лікувально-профілактичними державними та комунальними закладами охорони здоров’я області, затверджених розпорядженням голови Сумської обласної державної адміністрації від 31.01.2008 № 34 "Про державне регулювання тарифів на медичні послуги", шляхом прийняття відповідного їх розділу у новій редакції.

Проект розпорядження передбачає встановлення граничного рівня тарифів на косметологічні послуги, розрахованих на підставі розрахункових матеріалів базової установи обласного центру – косметологічного відділення Сумської міської клінічної лікарні № 4, що має необхідний кадровий та матеріальний потенціал для надання якісних медичних послуг. Конкретний розмір тарифів пропонується встановлювати лікувальним закладам області самостійно (у межах граничного) виходячи з фактичної їх собівартості. Зазначений механізм державного регулювання має на меті знизити тарифи в тих лікувально-профілактичних закладах, де собівартість їх надання нижча, менші загальновиробничі витрати, інша структура штатів тощо.

Пропонований механізм регулювання тарифів на медичні послуги шляхом встановлення граничного їх рівня повністю відповідає вимогам постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548 "Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)", є соціально направленим та забезпечує формування вартості послуг в економічно обґрунтованому розмірі – відповідно до витрат на їх надання та встановлених нормативів.


^ 5. Обґрунтування можливостей досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

Введене розпорядженням державне регулювання тарифів на платні косметологічні послуги забезпечить можливість користуватися ними широким верствам населення і спрямовано на забезпечення соціальної захищеності мешканців Сумської області та забезпечення належної якості послуг.

Упровадження даного регуляторного акта практично не створює додаткових матеріальних, часових або інших витрат для його виконавців – лікувально-профілактичних закладів, оскільки зазначений механізм регулювання тарифів на медичні послуги вже запроваджений в області розпорядженням голови Сумської обласної державної адміністрації від 31.01.2008 № 34 "Про державне регулювання тарифів на медичні послуги". Водночас державне регулювання спонукатиме лікувальні заклади до підвищення якості економічної роботи з планування госпрозрахункової діяльності, що матиме наслідком економне витрачання коштів спеціального фонду бюджету та зростання позабюджетних надходжень від надання послуг. Нагляд за дотриманням вимог регуляторного акту не потребує створення додаткових систем контролю.

Ураховуючи, що встановлення тарифів здійснюється шляхом публічного обговорення та проведення спільних консультацій органів влади, закладів охорони здоров'я та громадськістю, тарифи затверджуватимуться з урахуванням інтересів усіх зацікавлених сторін.


^ 6. Визначення очікуваних результатів прийняття акта

Вжиті заходи позитивно вплинуть на фінансування та розвиток державних і комунальних лікувально-профілактичних закладів охорони здоров'я, що дозволить на належному рівні забезпечувати потреби населення в косметологічних послугах.

Від впровадження нових тарифів очікується збільшення доходів спеціального фонду бюджету лікувально-профілактичних закладів на суму близько 0,6 млн. грн. Водночас очікуване підвищення якості послуг позитивно вплине на конкурентоздатність держаних і комунальних закладів у порівнянні з підприємствами галузі інших форм власності відповідної сфери послуг, що призведе до зростання обслуговуючого контингенту та відповідно фінансових надходжень.

Узагальнені результати аналізу очікуваних вигод та витрат для всіх зацікавлених осіб (держави, закладів охорони здоров'я, населення) наведені в таблиці (додаток 2).

З огляду на специфіку діяльності закладів охорони здоров'я
(у більшості випадків населення отримує необхідні медичні послуги незалежно від їх вартості) упровадження даного регуляторного акта для населення матиме в кінцевому підсумку позитивний вплив, оскільки послуги однакової якості державні заклади надаватимуть за нижчою вартістю, ніж підприємства інших форм власності та підприємці, метою діяльності яких є одержання прибутку (державні та комунальні заклади охорони здоров'я є неприбутковими організаціями, у яких тарифи формуються без урахування прибутку).


^ 7. Строк дії запропонованого розпорядження

Акт набирає чинності з дня його опублікування в засобах масової інформації відповідно до законодавства України. Строк його дії не обмежено.

Перегляд положень розпорядження, його скасування, відміна чи внесення до нього змін здійснюватиметься у відповідності з вимогами Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".


^ 8. Визначення показників результативності регуляторного акта

Основними показниками результативності дії регуляторного акту є стабільне функціонування та достатнє фінансування державних і комунальних закладів охорони здоров'я Сумської області для забезпечення населення якісними медичними послугами за економічно обґрунтовану плату. Кількісними показниками результативності акта також є:

- розмір надходжень до державного та місцевих бюджетів і державних цільових фондів – розрахунки показують, що в результаті підвищення тарифів на медичні послуги, у порівнянні з діючим їх рівнем, обсяги наданих платних послуг з урахуванням підвищення їх якості, матимуть тенденцію до зростання. Належне фінансування галузі матиме позитивний вплив на розвиток та розширення переліку послуг, що в кінцевому результаті сприятиме зниженню рівня захворюваності населення. Надходження до бюджету у вигляді економічних санкцій також можуть мати місце при порушенні суб’єктами господарювання вимог розпорядження.

- кількість суб'єктів господарювання, на яких поширюватиметься дія акта – з урахуванням належного фінансування лікувально-профілактичних державних та комунальних закладів охорони здоров'я в частині відшкодування вартості платних послуг, не передбачається зменшення існуючої їх кількості (49 закладів) від впровадження регуляторного акта.

- розмір коштів і час, що витрачатимуться суб'єктами господарювання, пов'язаними з виконанням вимог акта – виконання вимог регуляторного акта не потребує від суб’єктів господарювання, на яких він поширюється, додаткових витрат, не передбачених законодавством України. Нагляд за дотриманням вимог розпорядження не потребує створення додаткових систем контролю.

- рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб щодо основних положень акта – високий: повідомлення про розміщення проекту розпорядження та його текст разом з аналізом регуляторного впливу розміщено на офіційному сайті Сумської обласної державної адміністрації (http://www.state-gov.sumy.ua, розділ – "Регуляторна діяльність" – "Підготовка проектів регуляторних актів"), після прийняття проекту розпорядження його буде опубліковано в установленому законодавством порядку.


^ 9. Заходи, з допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності акта

Відстеження результативності акта здійснюватиметься шляхом проведення моніторингу тарифів на платні медичні послуги, що надаються закладами охорони здоров’я області, а також виконанням інших передбачених чинним законодавством заходів з аналізу результатів впровадження регуляторного акта.

Базове відстеження результативності розпорядження буде здійснюватись до набрання чинності регуляторного акта шляхом аналізу надісланих пропозицій, даних моніторингу цін та статистичних даних. Повторне та періодичне відстеження буде здійснено у визначені законодавством терміни. У разі виявлення неврегульованих та проблемних питань вони будуть усунені шляхом внесення відповідних змін.

Аналіз регуляторного впливу проекту розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації "Про внесення змін до Граничних тарифів на основні платні медичні послуги, які надаються лікувально-профілактичними державними та комунальними закладами охорони здоров’я області" підготовлено головним управлінням економіки за участі управління охорони здоров'я Сумської обласної державної адміністрації.


Додаток: на 2 арк.


Начальник головного управління

економіки Сумської обласної

державної адміністрації О.М. Сітак


Заступник начальника

головного управління економіки О.О. Оксантюк


Овраменко 63 27 08

еще рефераты
Еще работы по разное