Реферат: Аналіз регуляторного впливу



АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ

проекту наказу МНС «Про затвердження порядків утворення

підрозділів для організації та здійснення охорони від пожеж або пожежно-технічного обслуговування підприємств, установ, організацій та інших об’єктів на підставі договорів»


Проект наказу МНС «Про затвердження порядків утворення підрозділів для організації та здійснення охорони від пожеж або пожежно-технічного обслуговування підприємств, установ, організацій та інших об’єктів на підставі договорів» розроблено Державною інспекцією техногенної безпеки.


^ 1. Визначення та аналіз проблеми, яку буде розв’язано шляхом державного регулювання


Статтею 16 Закону України «Про пожежну безпеку» передбачено, що підрозділи державної пожежної охорони створюються в містах, інших населених пунктах, на промислових та інших об’єктах незалежно від форм власності у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до підпунктів 6 та 7 пункту 5 Положення про Державну пожежну охорону, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1994 року № 508, державна пожежна охорона відповідно до покладених на неї завдань організовує за договорами охорону від пожеж або пожежно-технічне обслуговування підприємств, установ і організацій.

Підпунктом 26 пункту 4 Положення про Міністерство надзвичайних ситуацій України, затвердженого Указом Президента України
від 6 квітня 2011 р. № 402, передбачено, що МНС відповідно до покладених на нього завдань, організовує та забезпечує через територіальні органи охорону від пожеж підприємств, установ, організацій та інших об'єктів на підставі договорів.

Підпунктом 40 пункту 4 Положення про Державну інспекцію техногенної безпеки України, затвердженого Указом Президента України
від 6 квітня 2011 року № 392, передбачено що Держтехногенбезпеки відповідно до покладених на нього завдань організовує та забезпечує здійснення пожежно-технічного обслуговування підприємств, установ, організацій, інших об'єктів на основі договорів.

Абзацом третім пункту 27 Положення про Державну пожежну охорону, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1994 року № 508, передбачено, що підрозділи Державної пожежної охорони для організації та здійснення охорони від пожеж або пожежно-технічного обслуговування підприємств, установ, організацій та інших об'єктів на підставі договорів утворюються в порядку, визначеному МНС.

Однак, на теперішній час зазначеного порядку затверджено не було.

Крім того, вимогами сьогодення напрацьовано сталу практику укладення договорів із надання державної послуги з охорони від пожеж та пожежно-технічного обслуговування на об’єктах, які мають особливе стратегічне значення для національної економіки, та є об’єктами з високим ступенем ризику.

Необхідність упорядкування нормативної бази щодо створення підрозділів державної пожежної охорони на підставі договорів по наданню державної послуги з охорони від пожеж та пожежно-технічного обслуговування є нагальною та такою, що потребує врегулювання відповідно до вимог законодавства.

Саме з цією метою Держтехногенбезпеки було розроблено проект наказу МНС «Про затвердження порядків утворення підрозділів для організації та здійснення охорони від пожеж або пожежно-технічного обслуговування підприємств, установ, організацій та інших об’єктів на підставі договорів», яким врегульовується питання утворення зазначених підрозділів, як того вимагає законодавство.

^ 2. Ціль державного регулювання

Урегулювання структури підрозділів МНС та Держтехногенбезпеки, приведення її у відповідність до підпорядкування, яке на сьогодні існує в системі органів і підрозділів МНС та Держтехногенбезпеки.


^ 3. Альтернативні способи досягнення встановлених цілей


Альтернативних способів досягнення встановленої мети не існує, оскільки питання безпеки та швидкого реагування на пожежі дає змогу мінімізувати втрати від пожеж на об’єктах та прийняття зазначених передбачено пунктом 7 Положення про Державну пожежну охорону, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1994 року № 508.


^ Можливі способи досягнення цілей

Оцінка способу

Причини відмови від альтернативних способів, аргументи щодо переваги обраного способу

^ Збереження чинного регулювання

Чинним Законом України "Про пожежну безпеку" передбачено, що фінансування та матеріально-технічне забезпечення підрозділів пожежної охорони на договірних об'єктах здійснюється за рахунок коштів, що надходять на підставі договорів від промислових та інших об'єктів. Разом з тим, на сьогодні ситуація щодо утримання цих підрозділів критична.

Абзацом третім пункту 27 зазначеного Положення передбачено, що підрозділи Державної пожежної охорони для організації та здійснення охорони від пожеж або пожежно-технічного обслуговування підприємств, установ, організацій та інших об'єктів на підставі договорів утворюються в порядку, визначеному МНС.


Проблема залишається не врегульованою, порядок утворення підрозділів для організації та здійснення охорони від пожеж або пожежно-технічного обслуговування підприємств, установ, організацій та інших об'єктів на підставі договорів МНС не визначено.

^ Обраний спосіб

Відповідає вимогам чинного законодавства у сфері забезпечення пожежної безпеки та захисту населення та об’єктів від пожеж та інших надзвичайних ситуацій.

Дасть можливість урегулювати питання щодо утворення підрозділів для організації та здійснення охорони від пожеж або пожежно-технічного обслуговування підприємств, установ, організацій та інших об'єктів на підставі договорів згідно з вимогами чинного законодавства.

Забезпечує реалізацію принципів державної регуляторної політики.

Створює умови для виконання конституційної норми щодо забезпечення державою безпеки населення.

Надає змогу розв'язання проблеми та забезпечує досягнення кінцевої мети.



^ 4. Механізм, який пропонується застосувати для роз’яснення проблеми, і відповідні заходи


Представлений проект регуляторного акту передбачає внесення затвердження порядків утворення підрозділів для організації та здійснення охорони від пожеж або пожежно-технічного обслуговування підприємств, установ, організацій та інших об’єктів на підставі договорів.

Акт має загальнодержавний характер.

Акт доводиться до відома суб’єктів відносин через засоби масової інформації, шляхом розміщення на офіційних веб-сторінках МНС та Держтехногенбезпеки тощо.


^ 5. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей у разі прийняття регуляторного акта


Впровадження цього регуляторного акту дозволить впорядкувати питання утворення підрозділів для організації та здійснення охорони від пожеж або пожежно-технічного обслуговування підприємств, установ, організацій та інших об’єктів на підставі договорів і привести зазначене питання у відповідність до вимог Закону України «Про пожежну безпеку», Положення про Державну пожежну охорону, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1994 року № 508, Положення про Міністерство надзвичайних ситуацій України, затвердженого Указом Президента України від 6 квітня 2011 р. № 402 та Положення про Державну інспекцію техногенної безпеки України, затвердженого Указом Президента України від 6 квітня 2011 року
№ 392.

Можливість досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта полягає у дотриманні норм, які встановлюються цим актом, а також виконанні вимог чинного законодавства, яким регулюються питання утворення підрозділів МНС та Держтехногенбезпеки на підставі договорів.


^ 6. Визначення очікуваних результатів прийняття запропонованого регуляторного акта


Прийняття зазначеного проекту наказу МНС сприятиме вдосконаленню системи відносин між державою та суб’єктами господарювання, охорона від пожеж або пожежно-технічне обслуговування об’єктів яких здійснюється, оптимізації процедур утворення підрозділів для надання державної послуги з охорони від пожеж та пожежно-технічного обслуговування, що в свою чергу дозволить уникнути та запобігти великим матеріальним збиткам від пожеж на об’єктах, які мають стратегічне значення для національної економіки.



^ Об’єкт впливу

Витрати

Вигоди

Держава, територіальні громади

Зміни встановлюють вимоги до порядку утворення підрозділів для надання державної послуги із охорони від пожеж та пожежно-технічного обслуговування.

Створення умов для виконання та реалізації конституційної норми щодо забезпечення державою безпеки населення, а також впорядкування надання державних послуг


Підприємства, установи та організації

Отримають можливість мінімізувати витрати та час на укладення договорів щодо створення належної системи захисту своїх об’єктів від пожеж та їх пожежно-технічного обслуговування.

Забезпечення належного рівня пожежної безпеки, підвищення рівня захисту від пожеж та пожежно-технічного обслуговування, мінімізація матеріальних втрат, які можуть бути завдані пожежами.


Загальним результатом впровадження цього регуляторного акта буде створення умов для забезпечення належного рівня пожежної безпеки об’єктів та захисту населення від надзвичайних ситуацій.


^ 7. Обґрунтування запропонованого строку чинності регуляторного акта


Наказ МНС України пропонується прийняти без обмеження терміну дії та до моменту, коли не виникне потреба у його відміні у зв’язку із зміною чинного законодавства.


^ 8. Визначення показників результативності регуляторного акта

Прогнозними показниками результативності регуляторного акта є:

упорядкування надання державної послуги з охорони від пожеж або пожежно-технічного обслуговування об’єктів;

підвищення рівня захищеності підприємств, які мають стратегічне значення для національної економіки та безпеки держави, об’єктів підвищеної пожежної небезпеки та особливо цінних об’єктів культурної спадщини на випадок виникнення пожеж та їх швидкої ліквідації;

зменшення втрат суб’єктів господарювання незалежно від форм власності на ліквідацію наслідків пожеж та мінімізації їх негативних наслідків;

збільшення поінформованості суб’єктів господарювання щодо стану пожежної безпеки об’єктів, які знаходяться у їх володінні (користуванні).

Регуляторний акт досягне своєї мети, якщо:

- підрозділи МНС, Держтехногенбезпеки та суб’єкти господарювання, які будуть уповноважені укладати договори про надання державної послуги з охорони від пожеж або пожежно-технічного обслуговування будуть суворо дотримуватись норм та положень цього регуляторного акту;

- буде чітко визначено умови та порядок утворення підрозділів для організації та здійснення охорони від пожеж або пожежно-технічного обслуговування підприємств, установ, організацій та інших об’єктів на підставі договорів;

- ситуація з пожежами на таких об’єктах буде стабілізуватися, а матеріальні втрати зменшуватись.

В цілому прийняття наказу МНС забезпечить реалізацію конституційних прав громадян України та суб’єктів господарювання на захист життя та безпеку життєдіяльності при виникненні надзвичайних ситуацій, у тому числі пожеж.


^ 9. Заходи, за допомогою яких здійснюється відстеження результативності акта


Строк проведення базового відстеження результативності акта до дня набрання чинності регуляторного акта.

Строк проведення повторного відстеження результативності акта через рік з дати набрання чинності регуляторного акта.

Для такого відстеження використовуватимуться дані статистичних звітів про пожежі та кількість підрозділів, які утворено на об’єктах.

Періодичне відстеження планується здійснювати раз на три роки, починаючи з дня виконання заходів з повторного відстеження, з метою подальшого удосконалення нормативно-правових актів, до яких буде внесено зміни.
Аналіз регуляторного впливу підготовлено Державною інспекцією техногенної безпеки України.


Голова Державної інспекції

техногенної безпеки України Е. Улинець


«__»_________ 2012 року

еще рефераты
Еще работы по разное