Реферат: Швейцарсько-українська співпраця в рамках проекту forza успішно продовжується


Швейцарсько-українська співпраця в рамках проекту FORZA успішно продовжується

1 грудня цього року в Закарпатському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулося чергове засідання Наглядової ради Швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства в Закарпатті FORZA. Метою засідання було проведення огляду результатів та напрацювань проекту за 2009 рік і затвердження робочого плану на 2010 рік - останній рік діяльності проекту.

 

Координатори проекту FORZA доповіли членам Наглядової ради та запрошеним  учасникам засідання про результати поточної діяльності проекту, зокрема Плани ведення лісового господарства, розроблені на основі наближеного до природи лісівництва та залучення громад, інформаційні семінари, проведені в кожному районі Закарпаття у підготовку до лісовпорядкування, семінари-тренінги, спрямовані на покращення взаємодії лісівників та громад, роботу над вдосконаленням чинної Інструкції з лісовпорядкування тощо.

 

Головуючий на засіданні, Директор Швейцарського бюро співробітництва п.М.Еттер, зазначив, що складовими успішності проекту FORZA є тісна співпраця усіх партнерських організацій при значній підтримці Держкомлісгоспу як центрального органу влади та Інтеркооперейшн як виконавчої організації зі Швейцарії. Він підкреслив, що плідна співпраця, яка склалася протягом 6 років виконання проекту, може слугувати прикладом для інших донорських проектів щодо взаємодії з урядовими структурами.

 

Члени Наглядової ради обговорили шляхи подальшої співпраці партнерських організацій та, зокрема, кроки, які слід здійснити під час останнього року впровадження проекту  для  закріплення його досягнень і забезпечення сталості результатів.


Було вирішено спрямувати зусилля на розповсюдження напрацювань проекту серед працівників лісового сектору Карпатського регіону, вдосконалення нормативно-правової бази в галузі лісового господарства з огляду на підходи, що просуваються проектом, і вже пройшли практичну апробацію. Затвердження Інструкції з лісовпорядкування, що включатиме підхід наближеного до природи лісівництва та консультаційні процеси з місцевими громадами при лісовпорядуванні; розробка і затвердження Стратегії залучення громад до питань ведення лісового господарства – це лише деякі з напрямів співпраці проекту з Держкомлісгоспом.


Продовжиться робота з моніторингу пробних площ в різних типах лісу за допомогою інструменту Field Map, а також виконання Планів ведення лісового господарства в пілотних лісництвах на основі наближеного до природи лісівництва.


Наступного року буде проведено підсумковий регіональний польовий семінар з наближеного до природи лісівництва, на якому лісівникам-практикам будуть представлені 7-річні напрацювання проекту з цього питання.


Карпатський регіональний навчальний центр, нещодавно створений в м. Івано-Франківськ  за підтримки проекту FORZA,  проводитиме курси підвищення кваліфікації для кадрів лісового сектору Карпатського регіону і використовуватиме здобутки проекту FORZA щодо методу наближеного до природи лісівництва, планування із залученням громад, будівництва лісових доріг, ГІС технологій тощо.

 

2010  року фахівці проекту працюватимуть над розповсюдженням результатів Кластерного аналізу лісового сектору Карпатського регіону України, підтримуватимуть ініціативи з формування лісових кластерів, метою яких є покращення співпраці між всіма учасниками лісового сектору, проводитимуть еколого-економічну оцінку рубок переформування, що спрямована продемонструвати переваги та труднощі впровадження методу наближеного до природи лісівництва.

 

Значна увага  приділятиметься  співпраці з громадами Закарпаття: нарощенню потенціалу сільських громад в напрямку їх співпраці з лісгоспами, розвитку громад на основі сільського зеленого туризму та покращенню добробуту селян. Серед запланованих заходів – реалізація спільних мікропроектів лісівниками і громадою, проведення консультаційних процесів між лісівниками і громадами, проведення заходів з обміну досвідом між громадами, продовження надання підтримки розвитку сільського зеленого туризму.

 

Учасники зустрічі були одностайні у високій оцінці результатів швейцарсько-української співпраці, особливо в практичній площині.

Представників партнерських організацій   було також поінформовано про діяльність новоствореної ГО «Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА», яка має на меті впроваджувати заходи, спрямовані на  сприяння сталому розвитку регіону в економічному, екологічному та соціальному аспектах управління природними ресурсами і розвитку громад.

 

На завершення засідання співголова Наглядової ради, заступник голови Держкомлісгоспу п.М.Ведмідь зазначив: «Ми маємо пишатися, що за цей час зроблена велика робота, і не кожний з проектів має такі досягнення як наш проект. FORZA має вагомі, конкретні внески в нормативну базу, у виробництво, і напрацювання проекту будуть й далі впроваджуватися Держкомлісгоспом».

 

^ Для інформації:
До складу Наглядової ради входять:

 

з боку українських партнерів:

від Держкомлісгоспу України – Микола Медвідь,
від Міністерства охорони навколишнього природного середовища – Володимир Тарасенко,
від Закарпатського облуправління лісового та мисливського господарства – Валерій Мурга,
від Закарпатського лісотехнічного коледжу – Роман Ковалишин,
від сільських громад – Ольга Сметанюк.

 

з боку швейцарських партнерів:

від Бюро співробітництва Швейцарії в Україні - Мануель Еттер,
від Інтеркооперейшн (організація-виконавець проекту) - Юрген Блазер,
від  Навчального лісового центру м.Маєнфельд - Рафаель Швіттер.

 

Контакти Координаційного офісу проекту FORZA:
+38 0312 61 99 50
+38 067 310 16 31
еще рефераты
Еще работы по разное