Реферат: Співробітництво Україна-нато у сфері економіки


Співробітництво Україна-НАТО у сфері економіки


Основою економічної співпраці держав Альянсу є стаття 2 Північноатлантичного договору, в якій сказано, що країни — члени НАТО “намагаються усувати суперечності у своїй зовнішній економічній політиці та сприяють економічній співпраці між окремими або між усіма учасниками Договору”.

Оскільки основою діяльності НАТО є забезпечення безпеки та оборони, її робота у сфері економіки зосереджена на специфічних економічних аспектах безпеки і оборони, в яких вона може бути корисною. Крім того, Альянс завжди підтримує співпрацю між своїми членами, якщо мова йде про економічні питання, які мають безпосередній вплив на безпеку і оборону.

Економічний комітет НАТО — це єдина установа Альянсу, яка займається виключно консультаціями з питань економічного розвитку в розрізі політики безпеки. Саме він є дієвим форумом з обміну інформацією, на якому можна детально обговорити різні взаємопов’язані аспекти політичних, військових і економічних питань, обмінятись досвідом з економічних питань безпеки і оборони, що стосуються країн і регіонів, які цікавлять НАТО.

 

Невід’ємним елементом економічної діяльності НАТО є співпраця з країнами-партнерами та іншими державами, з якими Альянс встановив співробітництво.

 

Так, співпраця в рамках Ради євроатлантичного партнерства (РЄАП) реалізується шляхом конференцій, семінарів і засідань експертів. Спільно розробляються схеми співпраці за допомогою Центру досліджень безпеки імені Джорджа Маршалла та інших установ. Ці механізми дають країнам — членам Альянсу можливість поділитися своїм досвідом з країнами-партнерами в ряді сфер. Останніми прикладами такої співпраці є економічні аспекти розбудови оборонних інституцій, економічні та фінансові аспекти боротьби проти тероризму, нові методики керування оборонними ресурсами в країнах Альянсу і партнерах. Економічними структурами НАТО також здійснюється моніторинг економічних питань оборони і безпеки, включених в індивідуальні плани партнерства.

 

Співпраця України з НАТО у сфері економічних аспектів оборони та безпеки здійснюється у двох напрямках: інституційних діалог, який зосереджується на економічних питаннях оборони і безпеки та економічних аспектах перебудови оборонної промисловості, та діяльність з перепідготовки військовослужбовців, звільнених у запас.

 

Під час регулярних консультацій у форматі щорічних засідань Економічного комітету НАТО з Україною та Спільної робочої групи Україна-НАТО з економічної безпеки, засідання якої, як правило, відбуваються двічі на рік, обговорюються питання макроекономічної ситуації в Україні та основних тенденції її розвитку, питання забезпечення економічної безпеки та безпеки економічної інфраструктури, питання боротьби проти фінансування тероризму та протидії відмиванню коштів, отриманих злочинним шляхом тощо. Також здійснюється обмін досвідом з питань безпеки економічного розвитку, зокрема оборонних бюджетів і управління оборонними ресурсами та їх зв’язку з макроекономікою і перебудовою оборонної галузі.

 

Особливо важливою сферою співпраці з Альянсом є допомога в  ліквідації негативних економічних та соціальних наслідків оборонної реформи в Україні.

За угодою з Українським національним координаційним центром, який відповідає за соціальну адаптацію звільнених у запас військовослужбовців, НАТО з 1999 р. фінансує в Україні курси іноземних мов і менеджменту, на яких щороку навчаються майже 100 колишніх українських офіцерів. Після початку Інтенсифікованого діалогу з Україною НАТО подвоїла ресурси, що виділяються на співпрацю в цій сфері. Ця програма приносить відчутні результати, допомагаючи звільненим у запас військовослужбовцям інтегруватись у цивільне життя.

 

У квітні 2005 року держави-члени НАТО та Україна домовилися щодо розширення допомоги у вирішенні проблем, пов’язаних із соціально-економічними наслідками воєнної реформи.  

 

У вересні 2005 року Альянс взяв на себе ініціативу щодо фінансування Трастового Фонду НАТО – Програми “Партнерство заради миру”. Цей проект гарантує продовження в Україні програми, започаткованої Великобританією у 2002 році та дає можливість перепідготувати  180 військових щорічно у Хмельницькому центрі перепідготовки та соціальної адаптації при Хмельницькому Національному університеті.

 

Перепідготовка здійснюється на 3-місячних курсах, що проводяться за 500 годинною програмою.

У 2007 році збільшено фінансування Проекту “НАТО – Україна з перепідготовки військовослужбовців”, що дало змогу у 2008-2009 роках  перепідготувати біля 1200 військовослужбовців.

 

Наразі Директорат НАТО з економічних питань та оборони здійснює в Україні Програму “НАТО – Україна з перепідготовки військовослужбовців”, яка включає два проекти у цій сфері. „Проект НАТО – Україна з перепідготовки військовослужбовців та Проект Трастового Фонду НАТО в межах Програми  Партнерство заради миру – Хмельницький центр перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців. Крім цього проектом “НАТО – Україна з перепідготовки військовослужбовців” надається допомога в реалізації економічних курсів. Протягом 2010 року співробітництво у цій сфері буде продовжуватися і розширюватися.

(За матеріалами Місії України при НАТО)
еще рефераты
Еще работы по разное