Реферат: Аналiз впливу регуляторного акта проекту рiшення виконавчого комiтету Чернiгiвської мiської ради „Про затвердження норм утворення твердих побутових вiдходiв у м. Чернiговi” надалi


АНАЛIЗ ВПЛИВУ РЕГУЛЯТОРНОГО АКТА -

проекту рiшення виконавчого комiтету Чернiгiвської мiської ради „Про затвердження норм утворення твердих побутових вiдходiв у м.Чернiговi” (надалi - Аналiз)

Розроблений на виконання та з дотриманням вимог статті 8 Закону України „Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 № 308

Назва регуляторного акта: проект рiшення виконавчого комiтету Чернiгiвської мiської ради „Про затвердження норм утворення твердих побутових вiдходiв

у м. Чернігові".

^ Регуляторний орган: виконавчий комiтет Чернiгiвської мiської ради.

Розробник документа: управління житлово-комунального господарства міської ради.

^ Вiдповiдальна особа: Антошин Вадим Леонідович

Контактний телефон: 4-31-89.


1. Визначення проблеми.

Норми утворення твердих побутових вiдходiв (надалі-ТПВ) затверджені рішенням виконавчого комітету міської ради від 17 травня 1999 року № 149 „Про затвердження норм накопичення твердого побутового смiття”.

Норми накопичення вiдходiв були сформованi на базi Рекомендованих норм накопичення твердого побутовго смiття для населених пунктiв України (КТМ 204 України 012-95) без проведення спецiальних натурних замiрiв фактичних обсягiв накопичення твердих побутових вiдходiв на об’єктах їх утворення у м.Чернiговi.

За час дiї цього рішення змiнився морфологiчний склад вiдходiв, в основному за рахунок пластикових пляшок, упаковочної тари, змiнилась система збирання вiдходiв за рахунок скорочення безконтейнерного методу збору ТПВ, розширився перелiк об”єктiв утворення ТПВ.

У м.Чернiговi виникла необхiднiсть у проведеннi спецiальних натурних замiрiв фактичних обсягiв накопичення ТПВ та розробленнi на їх основi Норм утворення ТПВ, диференцiйованих за всiма основними типами їх утворення.

Дана робота виконана у березнi 2008 року у вiдповiдностi з Договором мiж Управлiнням житлово-комунального господарства Чернiгiвської мiської ради та Державним пiдприємством „Науково-дослiдний та конструкторсько-технологiчний iнститут мiського господарства” Мiнiстерства з питань житлово-комунального господарства України.

Дослiдження проводились за спецiальною Методикою, яка передбачала проведення натурних замiрiв та встановлення фактичних обсягiв накопичення ТПВ на об”єктах їх утворення (житлових багатоквартирних та iндивiдуальних будинках; органiзацiях, установах, пiдприємствах невиробничої сфери, соцiально-побутового призначення, тощо). Замiри проводились у весняний сезон, не менше, як по 7 днiв поспiль на кожному обраному об”єктi. Результати замiрiв оброблялиь статистичними методами iз визначенням середнiх величин та показникiв точностi замiрiв i дослiджень.

Розрахунок середньорiчних та сезонних норм здiйснювався за коефiцiєнтами сезонностi, встановленими за результатами звiтностi про обсяги вивезення та приймання вiдходiв на мiський полiгон для розмiщення ТПВ. За результатами цiєї звiтностi були визначенi також показники динамiки щорiчного зростання обсягiв утворення ТПВ у м.Чернiговi.


^ 2. Цiлi регулювання.

Прийняття даного рiшення має на метi:

- забезпечення якiсного та безперебiйного виконання послуг iз збирання, вивезення, перероблення твердих побутових вiдходiв в необхiдних обсягах, виходячи з норми утворення ТПВ на розрахункову одиницю (одного мешканця житлового будинку, одне мiсце в готелi, гуртожитку, 1м2 торгiвельної площi тощо);

- визначення обсягiв послуг iз збирання, вивезення, перероблення та утилiзацiї твердих побутових вiдходiв пiд час укладання договорiв та розрахункiв iз замовниками вiдповiдних послуг;

- покращення результатiв фiнансово-господарської дiяльностi пiдприємств, забезпечення беззбиткових показникiв роботи, вiдповiдно до вимог Господарського Кодексу України та ст.31 Закону України „Про житлово-комунальнi послуги” вiд 24.06.04р. №1875-IV.


^ 3. Альтернативнi способи досягнення цiлей.

Альтернативними способами досягнення цiлей даного регуляторного акту можуть бути:

1. Забезпечення виконання послуг з санiтарної очистки , виходячи з дiючих норм утворення твердих побутових вiдходiв, тобто зберегти iснуючi умови. Дана альтернатива є неприйнятною, оскiльки згiдно Наказу Мiнiстерства будiвництва, архiтектури та житлово-комунального господарства України вiд 10.01.2006р. № 7 уточнення та перегляд норм утворення необхiдно проводити один раз на 5 рокiв, тобто дiючi норми є застарiлими, потребують негайного перегляду.

2. Застосування затверджених наказом Держбуду України Норм утворення твердих побутових вiдходiв для населених пунктiв України. Дане альтернативне рiшення являється неприйнятним, так як у даному нормативному документi наведенi верхня та нижня межi значення норм i вони можуть використовуватись для орiєнтовних розрахункiв при проектуваннi схем санiтарної очистки, плануваннi господарської дiяльностi тощо. Для укладання договорiв на вивезення твердих побутових вiдходiв та фiнансових розрахункiв мiж перевiзниками i замовниками послуг з вивезення вiдходiв у населенних пунктах мають бути розробленi та затвердженi органами мiсцевого самоврядування мiсцевi Норми утворення ТПВ.


^ 4. Механiзми розв’язання проблеми.

Даним регуляторним актом забезпечується збалансованiсть iнтересiв споживачiв послуг та пiдприємства:

- взаєморозрахунки за виконанi послуги iз збирання, перевезення та перероблення ТПВ, виходячи iз затверджених норм утворення ТПВ, в основу яких покладенi натурнi замiри фактичного їх утворення на об”єктах, дасть можливiсть покрити експлуатацiйнi витрати для пiдтримання в належному технiчному станi основні засоби, з метою забезпечення безперебiйного та якiсного виконання послуг з санiтарної очистки міста;

- стабілiзується фiнансовий стан пiдприємств, вирiшиться проблема плинностi кадрiв;

- суб”єкти господарювання, населення мiста отримають комплекс послуг з санiтарної очистки за зручними для них графiками обслуговування, якiсно та в необхiдних обсягах, в результатi покриття витрат на виконання послуг.

Вирiшення проблеми, зазначеної в пунктi 1 цього Аналiзу, повинно здiйснюватися шляхом прийняття рiшення виконавчого комiтету Чернiгiвської мiської ради „Про затвердження норм утворення твердих побутових вiдходiв у м. Чернігові."

Розробка рiшення здiйснюється за принципами:

законностi;

гласностi (вiдкритостi та загальнодоступностi);

колегiальностi;

урахування пропозицiй пiдприємства;

науковостi;

економiчної та юридичної обгрунтованостi тощо.



^ 5.Обгрунтування можливостей досягнення визначених цiлей у разi прийняття регуляторного акта.

Дане рішення передбачає:

Встановити норми утворення твердих побутових вiдходiв по м.Чернiгову, якi будуть використовуватись пiд час укладання договорiв на надання послуг iз збирання, вевезення, перероблення та утилiзацiї твердих побутових вiдходiв з метою визначення обсягiв виробництва та реалiзацiї цих послуг.

Основним ризиком, який може негативно вплинути на дiю цього регуляторного акту, є подальше збiльшення обсягiв утворення вiдходiв на об”єктах, змiна номенклатури об’єктiв утворення ТПВ, iншi фактори, не врахованi у даному регуляторному актi.

Для попередження наслiдкiв буде здiйснюватись монiторинг факторiв у сферi поводження з ТПВ у м. Чернiговi та законодавчої бази. При необхiдностi будуть вноситись змiни до регуляторного акту.


^ 6. Визначення очiкуваних результатiв прийняття акта.

Аналiз вигод i витрат

Категорiя суб”єктiв, на яких впливає документ

Органи влади

Вигоди

Витрати

Вирiшення питання безперебiйного i якiсного виконання послуг санiтарної очистки мiста.

Пiдвищення бази оподаткування та обсягу надходжень до бюджету, в результатi збiльшення обсягiв послуг.

Збiльшення витрат на оплату послуг санiтарної очистки для органiзацiй, якi фiнансуються за рахунок мiсцевого бюджету.

Пiдприємства

Вигоди

Витрати

Стабiлiзацiя роботи пiдприємств, дотримання графiкiв обслуговування споживачiв, виконання замовлень у повному обсязi.

Зменшення скарг та звернень споживачiв.

Додаткових витрат не передбачається

Суб'єкти господарювання

Вигоди

Витрати

Забезпечення обслуговування об'єктів за погодженим графiком на вивезення та знешкодження ТПВ, пiдвищення якостi обслуговування.

Збiльшення витрат на оплату послуг з вивезення та знешкодження твердих побутових вiдходiв за рахунок росту обсягiв послуг.

Населення

Вигоди

Витрати

Забезпечення обслуговування житлових будинкiв за погодженим графiком на вивезення та знешкодження ТПВ, пiдвищення якостi обслуговування.

Збiльшення витрат на оплату послуг з вивезення та знешкодження твердих побутових вiдходiв за рахунок росту обсягiв послуг.



^ 7. Строк дiї акта.

Термiн дiї запропонованого регуляторного акта – 2008-2012рр., з можливiстю внесення до нього змiн.


8. Показники результативності регуляторного акта.

У результаті впровадження регуляторного акта будуть дослiджуватись та вивчатись наступнi показники:

1.Розмiр надходжень до державного та мiсцевого бюджетiв.

2.Кiлькiсть суб”єктiв господарювання, населення мiста, на якi поширюється дане рiшення.

3.Розмiр коштiв i час, що витрачатимуться суб”єктами господарювання, населенням при виконаннi вимог рiшення.

4.Рiвень поiнформованостi суб”єктiв господарювання, населення мiста з основними положеннями акта.

5.Результати фiнансово-економiчної дiяльностi пiдприємства, рiвень прибутковостi чи збитковостi (за рiк та щоквартально).

6.Рiвень вiдшкодування витрат на виконання послуг санiтарної очистки, доходами вiд надання послуг за даними нормами утворення ТПВ.

7.Показники якостi, кiлькiсть скарг на неякiсне надання послуг, незручностi обслуговування в часi та перiодичностi.

Дiя регуляторного акту не впливає на кiлькiсть суб”єктiв господарювання та фiзичних осiб, на якi вiн поширюється, тому цей показник не буде застосовуватись при вiдстеженнi результативностi регуляторного акту.

^ 9. Заходи вiдстеження результативностi акта.

Базове вiдстеження результативностi регуляторго акта здiйснюється до дня набрання ним чинностi.

Повторне вiдстеження результативностi буде здiйснюватись через рiк у звiтi.

Перiодичнi вiдстеження результативностi будуть здiйснюватись раз на три роки, починаючи вiд дня закiнчення заходiв з повторного вiдстеження результативностi.

Вiдстеження результативностi буде проводитись на основi аналiзу статистичних даних.


Начальник управління

житлово-комунального господарства

Чернiгiвської міської ради В.Л.Антошин
еще рефераты
Еще работы по разное