Реферат: Що ефективно конкурувати на національних та зарубіжних ринках можуть лише ті вітчизняні підприємства, які використовують у своїй практичній діяльності інновації


УДК 330.341.1

Буняк Надія – к.е.н., в.о. доцента

Волинський національний університет імені Лесі Українки


ФОРМУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА


В умовах загострення конкурентної боротьби на ринках збуту продукції, очевидним є те, що ефективно конкурувати на національних та зарубіжних ринках можуть лише ті вітчизняні підприємства, які використовують у своїй практичній діяльності інновації. У той же час відсутність гнучкого управління інноваційною діяльністю негативно впливає на результати діяльності підприємства, його прибутковість. У зв’язку з виникає необхідність у розробці обґрунтованої інноваційної стратегії як важливої передумови розвитку підприємства.

Інноваційна стратегія націлена на передбачення глобальних змін в економічній ситуації і пошук масштабних рішень, спрямованих на зміцнення ринкових позицій і стабільний розвиток організації [1,c.201]. Інноваційна стратегія відноситься до функціональних стратегій підприємства і взаємопов’язана з іншими стратегіями, особливо виробничою, фінансовою, кадровою, маркетинговою.

На нашу думку, процес формування інноваційної стратегії підприємства повинен охоплювати такі етапи:

Формування місії підприємства, яка відображає головне призначення, загальну мету його функціонування, основні напрями та орієнтири діяльності.

Визначення стратегічних цілей підприємства. На цьому етапі у відповідності з місією необхідно сформувати стратегічні цілі підприємства, які відповідно до теорії менеджменту повинні бути: реальні, досяжні, виражені в кількісних або якісних показниках, зрозумілими для виконавців, взаємопов’язаними, не носити руйнівний та насильницький характер.

Аналіз внутрішнього та зовнішнього середовища підприємства. Вивчення внутрішнього середовища передбачає дослідження інноваційного потенціалу підприємства, який характеризує сприйнятливість до інновацій. Аналіз зовнішнього середовища потребує вивчення факторів прямої та опосередкованої дії, що впливають на діяльність підприємства, а також спрогнозувати тенденції їх зміни.

Основною метою проведення аналізу внутрішнього та зовнішнього середовища підприємства є визначення напрямку інноваційного розвитку за допомогою SWOT-аналізу, який передбачає визначення сильних та слабких сторін в діяльності підприємства, можливостей та загроз для його існування.

Обґрунтування цілей підприємства в інноваційній сфері. На цьому етапі необхідно визначити основні завдання інноваційної діяльності виходячи з наявного інноваційного потенціалу та інноваційних можливостей підприємства, а також з врахуванням тенденцій зміни зовнішнього середовища. При цьому інноваційними цілями підприємства можуть бути: створення нового продукту, реструктуризація підприємства, впровадження нових методів виробництва, освоєння нових ринків збуту, використання нової сировини тощо.

Формування та аналіз стратегічних альтернатив підприємства у інноваційній сфері. На цьому етапі необхідно визначити інноваційні стратегії, які можуть бути успішно реалізовані на підприємстві виходячи з наявного інноваційного потенціалу та ринкової позиції. При формуванні стратегічних альтернатив використовують різноманітні методи й моделі (матричні, графічні, аналітичні, змішані), найбільш поширеними з них є матричні методи, зокрема, матриця Бостонської консалтингової групи, матриця Дженерал Електрик-МакКінзі, матриця Ансоффа "товар-ринок", матриця А.Д. Літла.

Вибір оптимальної для підприємства інноваційної стратегії. При виборі інноваційної стратегії підприємства необхідно врахувати ряд критеріїв: рівень ризику, який притаманний конретній стратегії; очікуваний результат від реалізації; час необхідний для отримання перших прибутків; відповідність стратегії наявному інноваційному потенціалу, місії та загальним цілям підприємства; рівень витрат необхідних для реалізації.

Підприємство залежно від своєї мети та позиції на ринку може вибрати одну з наступних інноваційних стратегій: стратегію наступу, стратегію захисту, імітаційну стратегію, залежну стратегію, традиційну стратегію, стратегію "за нагодою".

Особливість сучасного підходу до формування інноваційних стратегій полягає у забезпеченні безперервного впровадження у виробництво нових, сучасніших виробів, нарощенні конкурентних переваг на ринку.

Отже, використання запропонованого алгоритму формування інноваційної стратегії у практичній діяльності дозволить підприємству ефективно реагувати на зміни, що відбуваються в зовнішньому середовищі, та зміцнити свої позиції на ринку.


Список використаної літератури

Стадник В.В. Інноваційний менеджмент: Навчальний посібник / В.В. Стадник, М.А. Йохна. – К.: Академвидав, 2006. – 464 с.
еще рефераты
Еще работы по разное