Реферат: Краще сплачувати аліменти своєчасно, аніж боргувати їх


Краще сплачувати аліменти своєчасно, аніж боргувати їх


В Україні виконання рішень судів про стягнення аліментів покладається на органи державної виконавчої служби. Виконавчі документи про стягнення аліментів пред’являються на виконання до відповідного відділу державної виконавчої служби за місцем роботи або проживання боржника.

Платник аліментів зобов’язаний письмово повідомляти державного виконавця про зміну місця проживання чи перебування, зміну реєстрації, про зміну місця роботи, надавати у строк, установлений державним виконавцем, достовірні відомості про свої доходи та майно, у тому числі про майно, яким він володіє спільно з іншими особами, про рахунки у банках та інших фінансових установах, своєчасно з'являтися за викликом державного виконавця та ін.

Законом України „ Про виконавче провадження” встановлені умови звернення стягнення на майно боржника. У разі наявності заборгованості із сплати аліментів понад три місяці стягнення може бути звернено на майно боржника. Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника.

Один із заходів примусового виконання, який може вжити державний виконавець до неплатника аліментів - обмеження у праві виїзду за кордон, оскільки наявність в особи невиконаних зобов’язань, покладених на неї судовим рішенням, є підставою для обмеження її у праві виїзду за межі України, причому розмір заборгованості немає значення. Таке обмеження можливе на підставі судового рішення за поданням державного виконавця. Суд подання державного виконавця розглядає невідкладно. Адже неплатникам аліментів часто вдається приховувати свій справжній прибуток: до цієї категорії неплатників належать трудові мігранти.

Змінами до законодавства більш детально та чітко врегульовано притягнення боржників, які заборгували виплату аліментів, до кримінальної відповідальності. Зокрема, за наявності заборгованості зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець звертається до правоохоронних органів з поданням про притягнення боржника до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів. Під злісним ухиленням від сплати аліментів слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду ( приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця), які призвели до заборгованості зі сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат аліментів за шість місяців.

Враховуючи викладене, неплатник аліментів може зробити висновок, що краще щомісячно, систематично сплачувати аліменти на утримання дітей, аніж випробувати на собі заходи та санкції передбачені законодавством, спрямовані на стягнення аліментів.


Державний виконавець

відділу ДВС Іршавського РУЮ К. Кормош
еще рефераты
Еще работы по разное