Реферат: Міністерство охорони здоров’я україни




МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСНА
САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СТАНЦІЯ

вул. Філософська, 39а, м. Дніпропетровськ, 49006, Тел. 371-01-55, факс 770-83-25

E-mail: oblses@a-teleport.com, Web:http://WWW.sesobl.dp.ua, Код ЄДРПОУ 01984033
25.05.2011 № 2/4-11-3-145 На ________від______________



^ Начальнику Головного управління освіти і науки

Дніпропетровської обласної державної адміністрації

Мегезі Г.Б.



Надсилаю до відома та використання у роботі постанову Головного Державного санітарного лікаря залізничного транспорту України від 12 квітня 2011 р. № 150-ЦСАН «Про гігієнічні вимоги до умов перевезення залізничним транспортом організованих дитячих колективів».


Додаток: постанова на 7 аркушах.


^ Заступник головного державного

санітарного лікаря

Дніпропетровської області А.Ю.КОНДРАТЬЄВ





Тарасенко 770 83 67




^ ДЕРЖАВНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР

ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ

03049, м.Київ, вул.Фурманова, 3/8 телефони: факс (044) 465-0641, 465-0644



^ П О С Т А Н О В А
12 квітня 2010 року № 150-ЦСАН

Про гігієнічні вимоги до умов

перевезення залізничним транспортом

організованих дитячих колективів


Я, Головний державний санітарний лікар залізничного транспорту України Макомела Роман Миколайович, проаналізувавши існуючі нормативні документи, що можуть визначати медичні, санітарно-гігієнічні та протиепідемічні вимоги щодо умов перевезення залізничним транспортом організованих дитячих колективів встановив, що наказом Міністерства транспорту та зв’язку України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту від 07.05.2009р. №498/207/378/1537 визначено, що наказ Міністерства транспорту та зв’язку України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту від 27.07.2004р. №672/831/623/120 «Про затвердження Порядку взаємодії з питань забезпечення перевезення організованих груп дітей на оздоровлення в табори відпочинку та інші оздоровчі заклади, а також проведення туристичних та екскурсійних подорожей (поїздок)» втратив чинність.

Діючим документом на залізницях України наразі є «Порядок організації і забезпечення безпеки перевезень організованих груп пасажирів (в т.ч дітей), введений в дію 06.08.2009р., що розроблений «Укрзалізницею».

На підставі викладеного, керуючись законами України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про оздоровлення та відпочинок дітей» та з метою забезпечення безпечних та комфортних умов перевезень залізничним транспортом організованих дитячих колективів,


ПОСТАНОВЛЯЮ:

Затвердити та ввести в дію «Гігієнічні вимоги до умов перевезення залізничним транспортом організованих дитячих колективів», як тимчасові до видання відповідних розпорядчих документів Міністерства охорони здоров’я України.




Запропонувати Генеральному директору Державної адміністрації залізничного транспорту України:

довести дану Постанову до відома керівників відповідних підрозділів для безумовного виконання;

висвітлити Постанову у засобах масової інформації та на сайті «Укрзалізниці».




Головним державним санітарним лікарям залізниць та лінійних санітарно-епідеміологічних станцій:




Прийняти до відома та керівництва в роботі «Гігієнічні вимоги до умов перевезення залізничним транспортом організованих дитячих колективів».

Забезпечити дієвий контроль за безумовним виконанням «Гігієнічних вимог до перевезення залізничним транспортом організованих дитячих колективів».

У разі виявлення порушень вживати адекватні заходи адміністративного впливу до порушників в межах своїх повноважень.




Контроль за виконання Постанови покласти на заступника Головного державного санітарного лікаря залізничного транспорту України Грицая І.М.



Р.М. Макомела


Додаток 1


Гігієнічні вимоги до умов

перевезення залізничним транспортом організованих дитячих колективів


Загальні вимоги




1.1 Дані «Гігієнічні вимоги до умов перевезення залізничним транспортом організованих дитячих колективів» (далі Вимоги) розроблені на виконання вимог Законів України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», з урахуванням Закону України «Про залізничний транспорт», «Порядку організації і забезпечення безпеки перевезень організованих груп пасажирів (у т.ч. дітей)», з метою безумовного виконання положень встановлених санітарно-епідеміологічних вимог та забезпечення структурними підрозділами залізниць України, в порядку взаємодії з Державною санітарно-епідеміологічною службою на залізничному транспорті України, гарантованого рівня обслуговування організованих груп дітей під час перевезення залізничним транспортом в тому числі на оздоровлення в табори відпочинку та інші оздоровчі заклади а також проведення туристичних та екскурсійних подорожей (поїздок) тощо.

1.2. Вимоги розроблені з метою попередження несприятливої дії на організм дітей шкідливих чинників і умов, пов’язаних з перебуванням на стаціонарних об’єктах зон обслуговування пасажирів (вокзалів, станцій) і на шляху прямування.

1.3 Контроль за виконанням даних вимог здійснюється закладами та посадовими особами державної санітарно-епідеміологічної служби на залізничному транспорті України.




Гігієнічні вимоги до підготовки пасажирських вагонів для перевезень організованих дитячих колективів




2.1. Відповідні служби залізниць:



2.1.1. Здійснюють своєчасну розробку та узгодження розкладів руху пасажирських поїздів, які призначаються для перевезення організованих дитячих колективів, при необхідності організовувати збільшення схем составів поїздів понад установлені для забезпечення прийнятих заявок на перевезення організованих дитячих колективів.

2.1.2. Здійснюють встановленим порядком призначення спеціальних і додаткових пасажирських поїздів (причіпних вагонів) для перевезення організованих дитячих колективів

2.1.3. При формуванні составів і причіпних груп вагонів для перевезення організованих дитячих колективів використовувати пасажирські вагони підвищеного комфорту з мінімальними строками служби й технічним станом, що відповідає санітарно-гігієнічним вимогам, особливу увагу приділяти справності санвузлів, систем вентиляції, кондиціонування, електроустаткування й водопостачання, забезпеченню якісною питною водою, наявності достатньої кількості миючих та дезінфікуючих засобів, наявності укомплектованих медичних аптечок першої допомоги та аварійної, епідукладки, достатній кількості з’ємного інвентарю, постільної білизни, постільних приналежностей; з урахуванням конструктивних особливостей забезпечувати пасажирські вагони ременями безпеки для верхніх полиць.

2.1.4. Постійно діючі комісії у пунктах формування та екіпірування поїздів із залученням представників служб, в тому числі держсанепідслужби на залізничному транспорті України, здійснюють контроль готовності спеціальних пасажирських составів (причіпних вагонів) для перевезення організованих дитячих колективів безпосередньо в пунктах формування поїзда із оформленням результатів перевірки актом.

2.1.5. При оформленні проїзних документів для проїзду організованих дитячих колективів телеграфно інформувати відповідні служби залізниць України та заклади державної санітарно-епідеміологічної служби на залізничному транспорті України залізниці висадки і залізниці формування поїзда (причіпних вагонів) щодо організації безпечних умов посадки, проїзду, висадки пасажирів.

2.1.6. Здійснюють ретельний підбір працівників поїзних бригад із числа досвідчених працівників, забезпечують їх обов’язкове санітарно-гігієнічне навчання, забезпечують норми обслуговування пасажирських вагонів поїзними бригадами на шляху прямування.

2.1.7. Інструктують поїзні бригади про необхідність інформування керівників організованих груп дітей та їх супроводжуючих про фактори ризику й міри щодо їх попередження відповідно до правил поведінки громадян на залізничному транспорті.

2.1.8. Забезпечують оформлення проїзних документів для організованих дитячих колективів за заявками тільки при наявності офіційного підтвердження організаторами поїздки медичного супроводу.

2.1.9. Організують інформування населення і організацій (у т.ч. через засоби масової інформації, шляхом виготовлення і видачі спеціальних пам’яток) про порядок і терміни подачі заявок на перевезення організованих дитячих колективів і формування планів перевезень організованих груп, про профілактичні заходи щодо забезпечення безпеки дітей на вокзалах і в поїздах.



2.2. Організатори колективного відпочинку та оздоровлення дітей:



2.2.1. Формують і затверджують склад групи дітей для перевезення на оздоровлення в табори відпочинку та інші оздоровчі заклади а також проведення туристичних та екскурсійних подорожей (поїздок) не пізніше як за два дні до від’їзду.

2.2.2. Кожну групу забезпечують особою, яка її супроводжує. Кількість супроводжуючих осіб повинно відповідати вимогам ст.28 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей». Особа (особи), що супроводжує(ють) дітей повинна(і) мати медичну довідку, що вона(и) не була(и) в контакті з інфекційними хворими. На кожну групу додатково призначається один медичний працівник.

2.2.3. Перед відправленням групи дітей для перевезення на оздоровлення в табори відпочинку та інші оздоровчі заклади а також проведення туристичних та екскурсійних подорожей (поїздок) тощо, особи, які супроводжують дітей під час їх перевезення, повинні пройти інструктаж з питань безпеки та гігієнічних вимог та щодо заборони вживання продуктів харчування, придбаних в місцях несанкціонованої торгівлі («з рук») на перонах, станціях, вокзалах.

2.2.4. Особи, які супроводжують дітей, несуть персональну відповідальність (згідно ст.28 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей») за життя і здоров’я дітей до передачі їх працівникам відповідного дитячого закладу оздоровлення та відпочинку чи батькам або іншим законним представникам.



2.3. Заклади Державної санітарно-епідеміологічної служби на залізничному транспорті України:




2.3.1. В пунктах формування та екіпірування поїздів, у складі постійно діючих комісій повинні здійснювати контроль готовності спеціальних пасажирських составів (причіпних вагонів) для перевезення організованих дитячих колективів. Особливу увагу приділяти справності санвузлів, систем вентиляції, кондиціонування, електроустаткування й водопостачання, забезпеченню якісною питною водою, можливості дотримання температурного режиму, якості чайної продукції, напоїв, що видаються в поїзди перед рейсом та їх відповідність погодженому асортиментному переліку, наявності достатньої кількості миючих та дезінфікуючих засобів, дозволених до використання на залізничному транспорті, інструкцій до їх застосування, наявності укомплектованих медичної та аварійної аптечок, епідукладки, достатній кількості з'ємного інвентарю, постільної білизни належної якості, постільних приналежностей, умовам для зберігання чистої та брудної білизни, відсутності побутових комах та гризунів, та ін. із оформленням результатів перевірки актом загальної форми. В разі виявлення порушень, такий вагон або состав не випускається в рейс до усунення всіх виявлених недоліків.

2.3.2. Проводити позапланові інструктажі членів поїзних бригад та супроводжуючих осіб відповідно до гігієнічних вимог, щодо заборони придбання «з рук» в місцях несанкціонованої торгівлі на перонах, станціях, вокзалах продуктів харчування.

2.3.3. В разі виявлення серед призначених в рейс членів поїзних бригад осіб, які не пройшли періодичний медичний огляд та/або гігієнічне навчання, про що свідчать відмітки в особовій медичній книжці встановленого зразку (ф.1 ОМК), вони відсторонюються від роботи до усунення порушень.




Вимоги до умов перевезення організованих дитячих колективів на шляху прямування:




3.1. Відповідні служби залізниць:



3.1.1. Зобов’язують начальників пасажирських поїздів та бригадирів поїздів підвищеного комфорту, що здійснюють перевезення організованих дитячих колективів завчасно інформувати телеграфом найближчі пункти технічного обслуговування а також пункти формування й обороту поїздів у разі необхідності виконання ремонту вагонів, екіпірування їх водою і паливом.

3.1.2. Організовують на вокзалах посадкові бригади для забезпечення безпечної посадки і висадки організованих дитячих колективів. Створюють безпечні та комфортні умови для перебування груп дітей на вокзалах та залізничних станціях. В разі необхідності, забезпечують можливість надання медичної допомоги в медичних пунктах вокзалів.

3.1.3. На станціях масової посадки-висадки організованих дитячих колективів передбачають необхідне збільшення часу стоянки поїздів з наступним уведенням їх у графік руху поїздів.

3.1.4. Установлюють диспетчерський контроль за проходженням пасажирських поїздів з організованими групами дітей.

3.1.5. Під час проїзду організованих дитячих колективів забезпечують супроводження пасажирських поїздів працівниками міліції.

3.1.6. У разі виявлення хворого або підозрілого на захворювання на шляху прямування члени поїзних бригад, забезпечують інформування працівників медичних пунктів та санітарно-контрольних пунктів найближчих по ходу проходження залізничних станцій і вокзалів про випадки захворювань і травм у дітей для організації зустрічі поїзда педіатричною медичною бригадою або спеціалізованою бригадою швидкої допомоги. При необхідності відправлення травмованої або захворілої дитини в стаціонарну медичну установу неспеціалізованим автотранспортом, забезпечують медичний супровід. У разі виявлення хворого або підозрілого на інфекційне захворювання на шляху прямування, провідник, згідно інструкції, повинний ізолювати хворого, провести дезінфекцію місця, яке він займав, відповідно до схеми оповіщення, сповістити співробітників медичних пунктів, вокзалів та санітарно-контрольних пунктів на шляху прямування.

3.1.7. При необхідності забезпечують естафетний медичний супровід (спостереження) захворілих або постраждалих дітей для своєчасного надання їм медичної допомоги.

3.1.8. Для надання у разі необхідності пасажирам у поїзді невідкладної медичної допомоги начальники пасажирських поїздів або бригадири поїздів підвищеного комфорту забезпечують організацію посадки бригади медичних працівників з оформленням акту, засвідченого підписами начальника пасажирського поїзда (бригадира поїзда підвищеного комфорту), керівника, який супроводжує групу дітей і бригади медичних працівників із зазначенням причини посадки медичних працівників, назви залізничних станцій посадки і висадки. Копія зазначеного акту видається бригаді медичних працівників для проїзду у зворотному напрямку до місця розташування медичної установи.




3.2. Організатори колективного відпочинку та оздоровлення дітей:

3.2.1. Забезпечують дотримання членами організованого дитячого колективу вимог безпеки для користування залізничним транспортом на вокзалах, станціях під час посадки-висадки та на шляху прямування.

3.2.2. Обмежують, в межах можливого, пересування членів дитячої групи у вагонах, між вагонами, на перонах без крайньої потреби.

3.2.3. Контролюють гігієнічні умови вживання продуктів харчування членами групи, їх безпечність та якість.

3.2.4. Забезпечують негайне інформування провідника в разі виявлення захворілої дитини в складі групи. Надалі виконують розпорядження провідника під час проведення дій, спрямованих на запобігання поширення захворювання на інших пасажирів.

3.2.5. Контролюють дотримання членами групи особистої гігієни.


3.3. Заклади Державної санітарно-епідеміологічної служби на залізничному транспорті України:

3.3.1. Контролюють дотримання санітарно-гігієнічних вимог членами поїзних бригад, передбачених чинними нормативними документами, на шляху прямування.

3.3.2. Здійснюють контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог на шляху прямування в межах своєї дільниці з естафетною передачею до кінцевого пункту призначення.

3.3.3. В разі виявлення на шляху прямування хворого або підозрілого на інфекційне захворювання, координують дії членів поїзної бригади при проведенні всіх передбачених інструкцією дій для запобігання поширення захворювання серед пасажирів. Забезпечують проведення заключної дезінфекції місця, де перебував хворий після його ізоляції в лікувально-профілактичний заклад. Збирають відомості про осіб, що контактували з хворим, в подальшому передають дані відповідно до схеми подання екстрених повідомлень для здійснення контролю стану здоров’я за місцем проживання.

3.3.4. При виявленні порушень чинного санітарного законодавства вживають адміністративно-запобіжні заходи відповідно до вимог та в межах своїх повноважень.
еще рефераты
Еще работы по разное