Реферат: Програма розвитку освіти новомиколаївського району на 2010-2012 роки


ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням районної ради

13.05.2010 р. № 7_



ПРОГРАМА

РОЗВИТКУ ОСВІТИ

НОВОМИКОЛАЇВСЬКОГО РАЙОНУ

НА 2010-2012 РОКИ


Новомиколаївка 2010


1. ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОГРАМИ

Назва: Програми розвитку освіти Новомиколаївського району на 2010-2012 роки.

Підстава для розроблення: Конституція України, Закони України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про загальну середню освіту», «Про професійно-технічну освіту», «Про вищу освіту», «Про позашкільну освіту», «Про охорону дитинства», Національна доктрина розвитку освіти, затверджена Указом Президента України від 17.04.2002 № 347/2002, Указ Президента України від 20.03.2008 № 244/2008 «Про додаткові заходи щодо підвищення якості освіти в Україні», постанова Кабінету Міністрів України від 11.03.1999 № 348 «Про затвердження комплексного плану заходів щодо розвитку загальної середньої освіти в 1999-2012 роках».

Ініціатор-головний замовник – відділ освіти райдержадміністрації.

Розробник: відділ освіти райдержадміністрації.

^ 2. МЕТА ПРОГРАМИ

забезпечення умов рівної доступності для населення району сучасної повноцінної, якісної освіти, що відповідає актуальним і перспективним запитам особистості, суспільства і держави, міжнародним критеріям.

^ СКЛАД ПРОБЛЕМИ ТА ОБГРУНТУВАННЯ НЕОБХІДНОСТІ ЇЇ РОЗВ’ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМИ

Програма розвитку освіти Новомиколаївського району на 2010- 2012 роки (далі – Програма) розроблена відповідно до Конституції України, Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про загальну середню освіту», «Про професійно-технічну освіту», «Про вищу освіту», «Про позашкільну освіту», «Про охорону дитинства», Національної доктрини розвитку освіти, затвердженої Указом Президента України від 17.04.2002 № 347/2002, Указів Президента України від 04.07.2005 № 1013/2005 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонування та розвитку освіти в Україні», від 20.03.2008 № 244/2008 «Про додаткові заходи щодо підвищення якості освіти в Україні», постанов Кабінету Міністрів України від 11.03.1999 № 348 «Про затвердження комплексного плану заходів щодо розвитку загальної середньої освіти в 1999-2012 роках», від 16.11.2000 № 17617 «Про перехід загальноосвітніх навчальних закладів на новий зміст, структуру та 12-річний термін навчання» (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2007 № 620).

Підставами для розробки Програми є завершення терміну дії Програми розвитку освіти Новомиколаївського району на 2006-2009 роки та необхідність продовження програмно-цільового забезпечення подальшого розвитку системи освіти в регіоні з урахуванням досягнутого в результаті виконання зазначеної попередньої програми, а також актуальних сьогоденних і стратегічних завдань освітньої сфери в соціально-економічному розвитку регіону, задоволені освітніх запитів населення.

^ СТРОКИ І ЕТАПИ ВИКОНАННЯ

Початок: 2010 рік, закінчення: грудень 2012 року.

Етапи виконання:

- організаційно-проектувальний (планування і організація виконання Програми) – січень-лютий 2010 року;

- практичний (практична реалізація заходів Програми) – березень 2010 року – жовтень 2012 року;

- заключний (аналіз результатів виконання Програми, визначення перспектив подальшого розвитку освіти в регіоні) – листопад – грудень 2012 року.

^ ПЕРЕЛІК ЗАХОДІВ І ЗАВДАНЬ ПРОГРАМИ, РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОГРАМИ

Освітню мережу Новомиколаївського району складають 16 шкіл, з яких 12 забезпечують отримання повної загальної середньої освіти, 4 здобуття базової середньої освіти. Із них 8 школи-комплекси. В 2008- 2009 навчальному році в Новомиколаївській СЗОШ І-ІІІ ст. №1 поглиблено вивчалися англійська мова, історія та фізична культура, біологія, географія, українська мова.

Середня наповнюваність класів по району в 2009-2010 навчальному році становить 12 учнів.

Мережа класів складає 135 класів, в яких навчається 1617 учнів.

Станом на 01.08.2009 року комп’ютеризовано 12 загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІІ ступенів району (75 % від загальної кількості), в яких налічується 15 комп’ютерних класів, із них сучасних – 8 (53%). Крім того обладнано 3 комп’ютерних класи у Новомиколаївському МНВК та один мультимедійний клас. Підключено до мережі Інтернет всі комп’ютерні класи району та 10 комп’ютерів відділу освіти. У всіх школах І-ІІІ ступенів працюють проектори для більш широкого використання комп’ютерної техніки в навчально-виховному процесі.

На один комп’ютер у середньому припадає 14 учнів. Середня тижнева завантаженість кабінетів інформатики становить 34 години на тиждень. Найкраще використання комп’ютерних класів (понад 42 год. на тиждень) налагоджено в Новомиколаївському міжшкільному навчально-виробничому комбінаті. В цьому навчальному закладі учні 10-х – 11-х класів здобувають не тільки знання, а й отримують диплом фахівця з тієї чи іншої професії (водії кат. В, ВС, трактористи-машиністи, оператори комп’ютерного набору, секретарі керівника).

Відповідно до Закону України «Про дошкільну освіту» в районі функціонують 3 дошкільних навчальних заклади, в яких виховується 274 дітей та 3 дошкільні групи при школах-комплексах, в яких налічується 67 дітей та 5 підготовчих дошкільних груп при Терсянській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Підгірненській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Трудовій ЗОШ І-ІІІ ступенів, Веселогаївській ЗОШ І-ІІ ступенів, Самійлівській ЗОШ І-ІІ ступенів (з короткотривалим перебуванням у загальноосвітніх закладах в кількості 61 дитини). Виховання і навчання дітей забезпечують 36 педагогів. Відповідно до потреб населення в ДНЗ №1 «Пролісок» та №3 «Теремок» відкрито по одній групі компенсуючого типу. Це спеціальні групи для дітей з порушеннями мови (ФФН). Працюють в дошкільних закладах і чергові групи із зміненим режимом роботи - до 19 години вечора. У кожному дошкільному закладі ведеться облік дітей від 0 до 6 років. Колективи дитячих закладів намагаються охопити дошкільною освітою всіх дошкільнят, уже зараз садки відвідують 96% дітей. Тому педагогам ДНЗ ще є над чим працювати. Вже 74% дітей 5-річного віку охоплено дошкільною освітою. Давно потребує поновлення матеріально-технічна база дошкільних закладів, уже більше 16 років не проводилися капітальні ремонти та не поновлювалися меблі. Не в повній мірі виконуються норми харчування, бо зовсім відсутні кисломолочні продукти, дуже мало отримують діти риби, фруктів, соків через брак коштів.

Щорічно згідно наказів Управління освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації переможці районних конкурсів і олімпіад приймають участь в обласних змаганнях.

Порівняльна характеристика результатів участі школярів району в обласних олімпіадах за 2007-2008-2009 роки:

у 2007 році кількість учнів, що прийняли участь – 10 по 9-ти предметах, переможці - з правознавства – III місце з біології - III місце;

у 2008 році кількість учнів, що прийняли участь – 11 по 7-ми предметах, переможці - з німецької мови - III місце.

у 2009 році кількість учнів, що прийняли участь – 10 по 8-ми предметах, переможці - з німецької мови - III місце.

В 2008-2009 навчальному році 73 учні нашого району зайняли призові місця у ІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад. З них 10 учнів, які прийняли участь у ІІІ (обласному) етапі олімпіад:

Відзначити управлінську діяльність щодо створення належних умов для
задоволення освітніх потреб здібної та обдарованої молоді керівництва
Любицької ЗОШ І-ПІ ступенів ( директор Попков О.М.) Новомиколаївської
спеціалізованої ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1( директор Туркалевич 1.1,) Терсянського
НВК (директор Котелевський В.К.) .

Премійовано вчителя Любицької ЗОШ І-ІІІ ступенів Попкову Віту Павлівну,
яка підготувала переможця обласної олімпіади з німецької мови (3 місце), в,
розмірі 400 гривень;

Винесено подяку вчителям, учні, яких зайняли в олімпіадах з 4 по 9 місце.

В районі функціонує цілісна система методичної роботи з керівними та педагогічними кадрами, яка відповідає меті, завданням, передбаченим Програмою розвитку освіти в районі на 2006 – 2009 навчальний рік.

Методичний кабінет працює над забезпеченням її ефективності та управлінської діяльності керівників закладів освіти.

Педагогічні колективи освітніх закладів району працюють над науково методичною метою (проблемою) району “Педагогічна майстерність діяльності вчителя у розвитку творчої особистості учня”.

Проблемам управлінської діяльності підпорядкована робота “круглого столу” та семінару-практикуму керівників ЗНЗ і ДНЗ.

Районні предметні методичні об'єднання значну увагу приділяли вивченню і реалізації навчальних планів, програм підручників 12-річної школи, сучасним освітьнім та інформаційно-комунікативним технологіям навчання і виховання ППД.

Результативно працювали РМО вчителів географії і економіки (кер. Євсєєва Ю.В.). іноземної мови (кер. Мороз С.Й), біології (кер. Москаленко С.З.), інформатики (кер. Федоренко Л.І.), історії та краєзнавства (кер. Букрєєва В.В.).

Як і в минулому році, педагоги активно прийняли участь у професіональному змаганні “Учитель року”. В В районному етапі 8 педагогів з 5-ти ЗНЗ (Новомиколаївська СЗОШ №1 І ІІІ ст., Новомиколаївська ЗОШ №2 І-ІІІ ст., Любицька ЗОШ І-ІІІ ст., Новоіванківська ЗОШ І-ІІІ ст., Терсянська ЗОШ І-ІІІ ст.). В обласному етапі взяли участь у 3-х номінаціях: іноземна мова, фізика, інформатика, що на одного учасника більше ніж у минулому році. За результатами якого присвоєно звання “учитель-методист” Білій Н.В. вчителю англійської мови Новомиколаївської СЗОШ №1 І-ІІІ ст., кваліфікаційну категорію “спеціаліст вищої категорії” встановлено вчителю Любицької ЗОШ І-ІІІ ст. Котелевській Т.І., вчитель інформатики Таран Н.М. Новомиколаївської СЗОШ №1 І-ІІІ ст. нагороджена грамотою управління освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації.

В обласному конкурсі “Якісний тест – шлях до якісної освіти” Букрєєва В.В. вчитель історії Новомиколаївської СЗОШ №1 І-ІІІ ст. та Ящук С.І., вчитель української мови та літератури Сторчівської ЗОШК І-ІІІ ст. посіли призове ІІІ місце.

У 2008 – 2009 навчальному році переможцями ІІІ (заключного) обласного етапу учнівського конкурсу, присвяченого 70-й річниці Запорізької області в номінації “Література” стали учениці 8-го класу Отрішко Марина (Шевченківська ЗОШ І-ІІІ ст. та Журавльова Тетяна (Новомиколаївська СЗОШ №1 І ІІІ ст.) які посіли ІІ та ІІІ місце, та Добровольська Альбіна (Різдв'янська ЗОШ І-ІІІ ст.) – ІІІ місце.

Серед переможців учні нашого району і в ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнського конкурсу шкільних літературних творів з теми “Безсмертний подвиг українського народу”. ІІІ місце посіли учениця 9-го класу Шевченківської ЗОШ І-ІІІ ст. Маротчан Анастасія та десятикласниця Новоіванківської ЗОШ І-ІІІ ст. Загорій Аліна. Винесена подяка вчителям , які підготували переможців (Отрішко Л.С., Буцькій І.Б.).

За перемогу в обласному етапі Всеукраїнського гуманітарного конкурсу “Космічні фантазії” дипломом ІІ ступеня нагороджені одинадцятикласник Новомиколаївської ЗОШ І ІІІ ст. № 2 Безрук Сергій та гуртківці Новомиколаївського ЦДЮТ Ярьоменко Анастасія і Шевельова Марина, дипломом ІІІ ступеня – семикласники Кикоть Владислав, Давидов Богдан із Софіївської та Сторчівської ЗОШК.

Призерами обласної виставки-конкурсу “Знай і люби свій край” стали члени гуртків “Плетопластика”, “Вишивка”, “Бісероплетіння” Новомиколаївського ЦДЮТ та Тернуватської ЗОШК Шевельова Марина, Ярьоменко Анастасія (дипломами ІІ ступеня). Переможців підготували учителі та керівники гуртків Бейдик В.В., Чернявська Л.О., Абрашкіна О.О., Тимошенко П.К., Маслова С.О. Сухова Л.М.

До позитивних здобутків в діяльності загальноосвітніх навчальних закладів у розв’язанні завдань, в загальному, можна віднести:

роботу щодо формування класів з поглибленим вивченням предметів – так в Новомиколаївській спеціалізованій загальноосвітній школі I-III ступенів №1 – створено 9 класів з поглибленим вивченням базових дисциплін (минулий навчальний рік – 7 класів). В 2008-2009 навчальному році:1-А, Б класи – англійська мова, 2-А – англійська мова, 2-Б – образотворче мистецтво, 8-А – географія, біологія, 8-Б – українська мова, 9-А – англійська мова, 9-Б – історія України, 9-В – фізична культура.

В 2009-2010 навчальному році, враховуючи побажання батьків та дітей, планується подальше розширення мережі класів з поглибленим вивченням навчальних предметів;

створено умови для забезпечення рівного доступу до якісної освіти всіх учнів, незалежно від місця проживання ( організація підвозу );

в системі проводиться робота з обдарованою молоддю – збільшилась кількість переможців обласних і державних змагань, конкурсів;

традицією стало матеріальне і моральне заохочення переможців конкурсів та їх вчителів.

У сільській місцевості нашого району питання доступності освіти тісно пов’язане з можливостями регулярного безоплатного стабільного і безпечного підвезення на навчання дітей, які проживають за межами пішохідної доступності до школи.

У минулому навчальному році до шкіл сільської місцевості району підвозилося біля 482 учня, а це практично кожен третій учень району.

В цьому навчальному році продовжує діяти державна програма «Шкільний автобус». Придбано за обласний бюджет автобус для Любицької ЗОШ І-ІІІ ступенів і для Софіївської ЗОШК І-ІІІ ступенів, але це замало для задоволення потреб району. Автобуси, які були випущені в 90-х роках зношені і потребують капітального ремонту або заміни.

Не втрачає актуальності в новому навчальному році питання залучення до здобуття обов’язкової повної загальної середньої освіти усіх дітей і підлітків, що проживають на території області. Зазначена робота у нас ведеться послідовно, як того вимагають ст. 53 Конституції України, ст. 35 Закону України «Про освіту».

Всього 93 дитини із соціально-незахищених родин , 25 дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування, 107 дітей з особливими освітніми потребами та проблемами здоров’я, дітей-інвалідів – 23, 69 дітей з малозабезпечених сімей, 167 з багатодітних сімей.

Зміст поняття якості освіти не можна не пов’язувати з турботою про здоров’я дитини, важливим компонентом якої є організація харчування школярів.

Протягом останніх двох років воно поліпшено у закладах освіти. У цілому всіма видами харчування охоплено 100% учнів, але чи можна говорити про повноцінне гаряче харчування для учнів 1-4 класів при таких фінансових показниках що становить в середньому 3,00 гривні.

Відділом освіти Новомиколаївської райдержадміністрації з метою створення в навчальних закладах безперешкодного життєвого середовища для дітей та осіб з обмеженими фізичними можливостями складено план-графік облаштування будівель та приміщень закладів освіти до умов безперешкодного доступу дітей та осіб з обмеженими фізичними можливостями.

У 2009-2012 навчальних роках відділ освіти Новомиколаївської райдержадміністрації до своїх першочергових завдань відносить:

продовження, шляхом реалізації програм з питань освіти та дитинства, якісного розвитку мережі закладів освіти, відповідно до потреб населення, соціально-економічної ситуації в регіоні, можливостей фінансового забезпечення їх діяльності, поліпшення матеріально-технічної бази навчально-виховних та позашкільних закладів;

продовження роботи над реалізацією «Програми розвитку загальної середньої освіти» району;

застосування новітніх технологій управління ЗНЗ і д/з та інформаційно-комунікативних і освітніх технологій у навчанні та вихованні учнів;

забезпечувати прогнозування та розвиток дошкільної освіти, оптимізацію мережі дошкільних закладів усіх типів і форм власності, відповідно до освітніх потреб населення і демографічних прогнозів;

забезпечення на території району виконання вимог чинного законодавства щодо повного охоплення дітей шкільного віку обов’язковою загальною середньою освітою;

продовження впровадження моніторингу якості освіти у загальноосвітніх закладах району;

підготовка до незалежного зовнішнього тестування;

забезпечення навчально-виховного процесу ЗНЗ і дошкільних навчальних закладів та переходу основної школи на зміст 12 річного навчання;

створення організаційних умов для безперервного фахового вдосконалення кваліфікації педагогічних і керівних кадрів, апробації електронних засобів навчання;

здійснення інформаційного та науково-методичного забезпечення впровадження державних стандартів освіти, профільності навчання учнів, педагогічного всеобучу батьків;

зосередження уваги на моральному, громадянському вихованні учнів, вирішенні проблеми корекції та зміцнення здоров’я учнів засобами навчально-виховного процесу;

продовжувати роботу щодо створення сучасних умов змістовного дозвілля дітей і підлітків району.

підвищення психологічного забезпечення навчально-виховної діяльності закладів освіти та психологічна просвіта всіх учасників навчально-виховного процесу.

Основними невирішеними проблемами, які мають стояти в центрі уваги подальшого розвитку освіти, є:

недостатність наявних потужностей функціонуючих дошкільних навчальних закладів для повного задоволення потреб населення району в послугах цієї ланки;

розширення методів формування особистості випускника навчального закладу;

недостатня ефективність наявної системи збереження, зміцнення, відновлення здоров'я учня в навчально-виховному процесі;

недосконала система моніторингу якості освіти, яка вимагає системності та широкого впровадження в усіх ланках освіти;

відчутною є тенденція до старіння педагогічних кадрів; недостатньо сформована культура професійної діяльності у педагогічному середовищі.




^ ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

збереження умов для розвитку доступної та якісної освіти Новомиколаївського району відповідно до вимог суспільства, запитів особистості та потреб держави.

^ 7. ОРГАНІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ТА КОНТРОЛЬ ЗА ХОДОМ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

здійснюється районною радою і постійною комісією районної ради з питань науки, освіти та культури; уповноважений орган – районна державна адміністрація, щороку до 1 лютого інформує районну раду про хід виконання.

^ ДОШКІЛЬНА ОСВІТА

МЕТА: забезпечення доступності і безоплатної якісної освіти в дошкільних закладах комунальної власності у межах державних вимог до змісту, рівня й обсягу дошкільної освіти відповідно до Державного стандарту – Базового компонента дошкільної освіти.

ЗАВДАННЯ:

Налагодження прогнозування та розвитку дошкільної освіти відповідно до освітніх запитів населення та демографічних прогнозів.

Створення дошкільних груп при загальноосвітніх навчальних закладах.

Збереження і зміцнення фізичного, психічного і духовного здоров’я дитини.

Реалізація нового змісту дошкільної освіти шляхом впровадження Державної базової програми розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі», виконання вимог базового компонента дошкільної освіти, соціальної адаптації та готовності продовжувати освіту.

Виховання у дітей любові до України, шанобливого ставлення до родини, поваги до народних традицій і звичаїв, державної і рідної мови, національних цінностей українського народу, а також цінностей інших націй і народів.

Поліпшення матеріально-технічної бази дошкільних закладів відповідно до потреб, створення розвивального середовища – як передумова розвитку дитини дошкільного віку в сучасних умовах.


^ ОСНОВНІ ЗАХОДИ РЕАЛІЗАЦІЇ МЕТИ


1.

Налагодити систему прогнозування та розвитку варіативної мережі дошкільної освіти відповідно до освітніх запитів населення та демографічних прогнозів

щороку до 1 лютого

2010-2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА

2.

Забезпечити подальший розвиток мережі дошкільних навчальних закладів шляхом реорганізації загальноосвітніх закладів у навчально-виховні комплекси, створення окремих дошкільних груп на базі шкіл; збільшення потужностей функціонуючих дошкільних закладів за рахунок використання резервних приміщень тощо

2010-2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА

3.

Забезпечити на підставі вивчення фактичних потреб населення продовження роботи груп компенсуючого типу, створивши в них усі необхідні умови для повноцінної освіти дітей дошкільного віку з вадами фізичного або психічного розвитку

2010-2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА

4.

Забезпечити соціальний захист, охорону життя, здоров’я вихованців кожного дошкільного закладу; організувати якісне харчування дітей відповідно до вікових потреб; упровадити ефективну систему заходів зі збереження і зміцнення фізичного, психічного та духовного здоров’я дитини, реалізацію здоров’язберігаючих та здоров’я міцніючих технологій дошкільної освіти

2010-2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА, центральна районна лікарня

5.

Створювати умови для охоплення дошкільною освітою 80% дітей відповідного віку, повного залучення дітей п’ятирічного віку до систематичного навчання у дошкільних навчальних закладах і підготовки до успішного шкільного навчання.

2010-2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА

6.

Запроваджувати соціально-психолого-педагогічний патронат сімей, в яких виховуються дошкільнята, створити консультаційні пункти для батьків з актуальних проблем розвитку дітей

2010-2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА

7.

Здійснити управлінське забезпечення та науково-методичний супровід переходу на новий зміст дошкільної освіти шляхом упровадження Державної базової програми розвитку дитини дошкільного віку «Я у Cвіті», якісного виконання вимог Базового компонента дошкільної освіти

2010-2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА

8.

Забезпечити участь у обласних заходах з науково-методичного розвитку дошкільної освіти:

конкурсах:

«Методист року»

«Лідер року»

«Наш історія»

педагогічних читаннях з проблеми гуманістичної педагогічної філософії як основи збереження дитинства

Дню довкілля

2010-2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА

9.

9.1.

Прийняти участь у обласних заходах з розвитку інноваційних інтерактивних ігрових форм і методів дошкільної освіти «2010 – рік гри»

фотовиставці «Іграшковий усесвіт»

9.2.

9.3.

міні-олімпіаді спортивних ігор у ДНЗ

виставці «Робимо іграшку разом з мамою»

9.4.

9.5.

конкурсі вихователів ДНЗ «Знавці дитячої гри»

педагогічних читаннях «Дитина у світі гри та іграшки»




2010-2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА

10.

Прийняти участь у роботі обласної творчої групи з впровадження Державної базової програми розвитку дитини дошкільного віку «Я у Cвіті»

2010-2011 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА

11.

Забезпечити поліпшення матеріально-технічної бази дошкільних навчальних закладів, створення в них розвивального середовища

2010-2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА







^ РОЗДІЛ ІІ. ЗАГАЛЬНА СЕРЕДНЯ ОСВІТА

Проект «Рівний доступ до якісної освіти»


Мета: забезпечення рівних умов доступності і безоплатності здобуття якісної повної загальної середньої освіти для населення району, піднесення ролі загальної середньої освіти в здатності молодого покоління, що її здобуло, повноцінно жити і бути успішним у новому світі, адекватно реагувати на зміни, постійно самовдосконалюватися.


Завдання:

1. Якісний розвиток варіативної мережі загальної середньої освіти, реструктуризація її інфраструктури, форм навчання ( у т.ч. дистанційного) у напрямі створення умов рівного доступу для педагогів всіх типів ЗНЗ району.

2. Розвиток сучасного інформаційно-комунікаційного, матеріально-технічного оснащення освітнього процесу в кожному загальноосвітньому навчальному закладі; забезпечення широкого доступу до інформаційних ресурсів Інтернету.

3. Перехід до нових практико орієнтованих технологій загальної середньої освіти, заснованих на компетентнісному підході та зорієнтованих на особисті досягнення кожного школяра; вирівнювання якості освіти в усіх загальноосвітніх закладах району за рахунок озброєння вчителів інноваційними технологіями освіти та ефективними методами об’єктивної оцінки якості освіти школярів; зняття проблем, пов’язаних із якістю підвезення на навчання учнів, що проживають за межами пішохідної доступності до ЗНЗ і МНВК.

Відпрацювання нових моделей ефективного використання наявних матеріально-технічних, кадрових, навчально-методичних, інформаційних та інших ресурсів загальної середньої освіти в кожному ЗНЗ, виходячи із специфічних особливостей місцевих соціально-економічних умов та освітніх потреб учнів.

Основні заходи з реалізації мети



1.

Дослідити мережу закладів освіти в контексті стану і перспектив демографічної ситуації у районі. Залучити громаду (інші самоврядні об’єднання), фінансово активних суб’єктів господарювання до вирішення проблем подальшого функціонування та якісного розвитку варіативної мережі загальноосвітніх навчальних закладів.

2010 рік

Відділ освіти Новомиколаївської РДА, методичний кабінет, ЗНЗ району

2.

Забезпечити ефективну реконструкцію інфраструктури освіти, у т.ч. шляхом створення та функціонування територіальних освітніх округів; здійснити перерозподіл ресурсів між освітніми закладами регіону для створення за рахунок їх ефективного використання нових освітніх можливостей для населення і піднесення якості освіти.

2010 – 2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА

3.

Забезпечити у функціонуванні й розвитку навчально-виховних закладів дотримання законодавства про мови в Україні.

2010 – 2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА

4.

Забезпечити організацію дистанційного навчання. Створити мережу дистанційного навчання відділу освіти та ЗНЗ.

2010 – 2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА, методичний кабінет

5.

Створити єдиний інформаційний освітній портал району віртуальне представництво в Інтернеті всіх структурних одиниць системи освіти району, органів управління освітою, навчально-виховних закладів усіх типів, служб науково-методичного, соціального, інформаційного забезпечення установ освіти

2010 – 2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА, методичний кабінет

6.

Упорядкувати інформаційний освітній простір, включити в його структуру освітні середовища навчально-виховних закладів, їх організаційну, навчальну та методичну складові, бібліотечно-інформаційні центри, медіатеки загальноосвітніх закладів.

2010 – 2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА, методичний кабінет

7.

Забезпечити придбання та впровадження закладами освіти апаратного і програмового забезпечення для підтримки організаційної та управлінської діяльності, організації роботи бібліотечно-інформаційних центрів

2010 – 2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА, методичний кабінет

8.

Створити та забезпечити ефективне функціонування локальних мереж, широке використання інформаційних ресурсів Інтернету в освітньому процесі загальноосвітніх навчальних закладів.

2010 – 2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА, методичний кабінет

9.

Увести до штатних розписів установ освіти спеціалістів з інформаційних технологій: техніка з обслуговування комп’ютерної техніки, лаборанта НКК, системного адміністратора НКК.

2010 – 2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА

10.

Здійснити систематичне оновлення та модернізацію наявного парку комп’ютерної техніки

2010 – 2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА, методичний кабінет

11.

Забезпечити навчальними комп’ютерними комплексами 100% загальноосвітніх шкіл І і ІІ ступенів з підключенням до мережі Інтернет

2010 – 2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА, методичний кабінет, адміністрації ЗНЗ

12.

Укомплектувати комп’ютерну техніку навчальних закладів ліцензійним програмним забезпеченням

2010 – 2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА, методичний кабінет

13.

Забезпечити реалізацію регіонального освітнього проекту «Формування та розвиток інформаційно-комунікаційної компетентності педагогів» щодо неперервного підвищення кваліфікації педагогів району в галузі ІКТ; навчання працівників управлінь та відділів освіти, відповідальних за інформатизацію, на щорічному тижневому тренінгу «Актуальні питання інформатизації освіти»

2010 – 2012 роки

Методичний кабінет

14.

Впровадити курси та спецкурси за різними формами навчання (очні, дистанційні, пролонговані тощо), спрямовані на впровадження та використання інформаційних технологій в освітньому процесі

2010 рік

Відділ освіти Новомиколаївської РДА, методичний кабінет

15.

Запровадити освітній проект щодо інтегрування інформаційно-комунікаційних технологій в освітній простір дошкільної та початкової ланок освіти в умовах відповідних навчально-виховних комплексів

2011-2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА

16.

Забезпечити за рахунок різних, не заборонених законодавством джерел фінансування придбання для підвезення учнів та педагогів до навчальних закладів у сільській місцевості 1 новий шкільний автобус

2010-2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА

17.

Продовжити придбання кабінетів з природничо-математичних та технологічних дисциплін для загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІІ ступенів

2010-2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА

18.

Запровадити концепцію розвитку регіонального компоненту неперервної екологічної освіти в навчальних закладах району

2010 рік

Відділ освіти Новомиколаївської РДА, ЗНЗ району

19.

З метою забезпечення виконання регіонального компоненту варіативної складової навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів та вдосконалення змісту освіти в них продовжити вивчення курсів за вибором «Історія рідного краю», «Екологія рідного краю»

2010-2012 роки

Відділ освіти Новомиколаївської РДА, методичний кабінет


^ ПРОЕКТ «ПРОФІЛЬНЕ НАВЧАННЯ»


Мета профільного навчання:

забезпечення можливостей для рівного доступу учнівської молоді до здобуття загальноосвітньої профільної та початкової допрофесійної підготовки, неперервної освіти впродовж усього життя, виховання особистості, здатної до самореалізації, професійного зростання й мобільності в умовах реформування сучасного суспільства. Профільне навчання спрямоване на набуття старшокласниками навичок самостійної науково-практичної, дослідницько-пошукової діяльності, розвиток їхніх інтелектуальних, психічних, творчих, моральних, фізичних, соціальних якостей, прагнення до саморозвитку та самоосвіти.

Завдання :

1) створення умов для врахування й розвитку навчально-пізнавальних і професійних інтересів, нахилів, здібностей і потреб учнів старшої школи в процесі їхньої загальноосвітньої підготовки;

2) виховання в учнів любові до праці, забезпечення умов для їхнього життєвого і професійного самовизначення, формування готовності до свідомого вибору і оволодіння майбутньою професією;

3) формування соціальної, комунікативної, інформаційної, технічної, технологічної компетенцій учнів на допрофесійному рівні, спрямування молоді щодо майбутньої професійної діяльності;

4) забезпечення наступно-перспективних зв'язків між загальною середньою і професійною освітою відповідно до обраного профілю.

10. Удосконалювати умови у Новомиколаївському міжшкільному навчально-виробничому комбінаті для навчання старшокласників загальноосвітніх шкіл району відповідно до їхнього професійного самовизначення, аналізувати рівень готовності випускників до подальшої діяльності. 2010-2012 роки Відділ освіти, адміністрація МНВК
^ ПРОЕКТ “ОБДАРОВАНА ДИТИНА”


Мета: забезпечення пріоритетності системи пошуку, навчання, виховання і підтримки обдарованих учнів, як важливого чинника становлення особистості, збереження і розвитку інтелектуального потенціалу суспільства.

Завдання:

Створення в освіті єдиного інформаційно-навчального простору для розвитку і підтримки обдарованої учнівської молоді;

Об’єднання потенціалу системи освіти району, сім’ї, різних соціальних інституцій, громадськості забезпеченні творчої реалізації обдарованих учнів;

Удосконалення на районному рівні, у загальноосвітніх навчальних закладах системи підтримки і заохочення обдарованих учнів.


^ Основні заходи з реалізації мети


1.

Провести ІІ (районний) етап Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів та забезпечити підготовку і участь переможців у ІІІ (обласному) етапі.

2010 – 2012 щорічно

Відділ освіти Новомиколаївської райдержадміністрації

2.

Провести І (районний) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України та забезпечити участь переможців у ІІ (обласному) етапі

2010 – 2012 щорічно

Відділ освіти Новомиколаївської райдержадміністрації

3.

Прийняти участь у обласному святі “Обдаровані учні”

2010 – 2012 щорічно

Відділ освіти Новомиколаївської райдержадміністрації

4.

Забезпечити оздоровлення та відпочинок обдарованих учнів закладів освіти районного підпорядкування, у тому числі відмінників навчання, переможців районних, обласних, міжрегіональних, і всеукраїнських інтелектуальних змагань.

2010 – 2012 щорічно

Відділ освіти Новомиколаївської райдержадміністрації

5.

Прийняти участь у проведенні конкурсів та олімпіад серед учнів з екології рідного краю

2010 рік

Відділ освіти Новомиколаївської райдержадміністрації

6.

Забезпечити щорічне проведення районних конкурсів-захистів авторських програм роботи з обдарованими дітьми та дидактичного матеріалу і представлення кращих робіт у обласному конкурсі-захисті.

2010 – 2012 щорічно

Відділ освіти Новомиколаївської райдержадміністрації

7.

Поновити районний банк даних “Учнівська обдарованість

2010 – 2012 щорічно

Відділ освіти Новомиколаївської райдержадміністрації

8.

Сприяти участі обдарованих учнів у Всеукраїнських конкурсах: “Слідами історії”, “Левеня”, “Колосок” тощо.

2010 – 2012 щорічно

Відділ освіти Новомиколаївської райдержадміністрації та ЗНЗ району


9.

Сприяти участі випускників шкіл в олімпіадах вищих навчальних закладах

2010 – 2012 щорічно

Відділ освіти Новомиколаївської райдержадміністрації та ЗНЗ району

10.

Продовжити роботу щодо формування оптимальної мережі класів з вивченням навчальних предметів на поглибленому рівні та відкриття при них міжшкільних профільних груп для задоволення освітніх потреб учнів району

2010 – 2012 щорічно

Відділ освіти Новомиколаївської райдержадміністрації та ЗНЗ району

11.

Забезпечити участь школярів в Міжнародному учнівському математичному конкурсі “Кенгуру”

2010 – 2012 щорічно

Відділ освіти Новомиколаївської райдержадміністрації та ЗНЗ району


^ ПРОЕКТ «ДИТИНА З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ»


Мета: реалізація державної політики щодо формування нової філософії ставлення до дітей з особливостями психофізичного розвит
еще рефераты
Еще работы по разное