Реферат: Програма навчальної дисципліни для підготовки бакалаврів напряму підготовки 030. 601 «Менеджмент»


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ВІННИЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ


ЗАТВЕРДЖЕНО

Науково-методичним центром ВДАУ

Міністерства аграрної політики

України


ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН ТА ЗАХИСТ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА


ПРОГРАМА

навчальної дисципліни для підготовки бакалаврів

напряму підготовки 6.030.601 «Менеджмент»

(спеціальність «Менеджмент організацій»)

у вищих навчальних закладах ІІ-ІV рівнів акредитації

Міністерства аграрної політики України


^ Вінниця «Аграрна освіта» 2009


УДК 349.41:349.6 (477)

ББК 67.9 (4 Укр) 307


Програму підготували: кандидат юридичних наук Т.К. Оверковська, кандидат юридичних наук, доцент А.П. Гель (Вінницький державний аграрний університет)


Рецензенти: кандидат юридичних наук, доцент І.І. Світлак (ВМУРЛ «Україна»); кандидат економічних наук, доцент Т.І. Чорнопищук (Вінницький державний аграрний університет)


^ Рекомендовано до видання науково-методичною радою Вінницького державного аграрного університету (протокол № 8 від 28 квітня 2009)


Науково-методичний цент ВДАУ

Всі права охороняються. Жодна частина цього видання не може бути відтворена в будь-якій формі без письмової згоди Науково-методичного центру ВДАУ.


^ 1. СТУКТУРА ТА ХАРАКТЕРИСТИКА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ


ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН ТА ЗАХИСТ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА


Напрям 6.030.601 «Менеджмент»

Спеціальність «Менеджмент організацій»

Освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавр

^ Нормативна чи вибіркова вибіркова

Семестр четвертий

Кількість кредитів ECTS 3,0 (1 кредит – 36 годин)

Модулів (розділів, блоків змістових модулів) 2 модулі

Загальна кількість годин 108 (год)

Види навчальної діяльності та види навчальних занять і обсяги їх год:

^ Лекції 18 (год)

Семінарські 36 (год)

Самостійна робота 54(год)


Форми підсумкових контрольних заходів (екзамен, диференційований залік)



2. ПЕРЕДМОВА Конституційне положення про те, що земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, набуває актуальності саме в сучасний період розвитку земельних відносин у сфері сільськогосподарського виробництва. Адже об’єктивно сільське господарство є найбільш природомісткою цариною суспільного виробництва, тому що його ведення неможливе без використання земель та інших природних ресурсів. Відтак, господарська діяльність суб’єктів сільськогосподарського виробництва не може належним чином функціонувати без правового регулювання відносин, пов’язаних із використання та охороною земель, інших природних ресурсів та охороною навколишнього природного середовища.
Серед засобів, що забезпечують дотримання вимог ефективного, раціонального використання й охорони земель та інших природних ресурсів, наряду з іншими важливе місце посідають засоби правового характеру.

Дисципліна «Державне регулювання земельних відносин та захист навколишнього природного середовища» є частиною правової освіти студентів, спрямований на розвиток у студентської молоді еколого-правового мислення, закріплення необхідних юридичних знань з метою вирішення конкретних питань щодо належного регулювання земельних відносин та забезпечення екологічного правопорядку.

Дисципліна «Державне регулювання земельних відносин та захист навколишнього природного середовища» пов’язана з іншими навчальними дисциплінами правового характеру. Зокрема, «Аграрне та екологічне право України», «Екологічне права України» тощо.

Вивчаючи курс студенти мають:

знати:

поняття державного регулювання земельних відносин;

предмет земельного та екологічного права України;

діюче земельне та екологічне законодавство України;

поняття та види земельних правовідносин;

основні правові форми використання земель за законодавством України;

систему та функції державного управління у сфері використання і охорони земель та інших природних ресурсів;

уміти:

орієнтуватися в системі нормативних актів, що регулюють земельні, природоресурсні та природоохоронні правовідносини;

правильно застосовувати земельно-правові та еколого-правові норми;

узагальнювати практику використання земельного й природоохоронного законодавства, та робити відповідні висновки за результатами узагальнення;

правильно застосовувати роз’яснення судових та інших органів при реалізації норм земельного та екологічного законодавства;

тлумачити чинне законодавство України щодо регулювання земельних та природоохоронних відносин.

Головною метою вивчення курсу є сприяння формуванню у студентів уміння орієнтуватися в системі джерел правового регулювання земельних, природоресурсних та природоохоронних відносин, а також аналізувати та узагальнювати вивчений матеріал, правильно застосовувати правові норми в практичний діяльності.

Загальний обсяг навчального плану виділено на вивчення навчальної дисципліни «Державне регулювання земельних відносин та захист навколишнього природного середовища» базовим навчальним планом становить 108 годин, із яких: лекційних – 18 годин, семінарських занять – 36 годин, самостійної роботи – 54 години. Формою підсумкових контрольних заходів є іспит.


^ 3. СТРУКТУРА ЗМІСТУ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

««Державне регулювання земельних відносин та захист навколишнього природного середовища»»


Орієнтовна структура змісту навчальної дисципліни та орієнтовний розподіл навчального часу, год


Вид навчальної діяльності студентів

Модуль

(розділ, блок змістовних модулів)

Обсяг годин для окремих видів навчальних занять і самостійної роботи

лекції

лабораторні

практичні

семінарські

самостійна робота

разом



назва



назва

підг.до занять

індивідзавдання

1.

Навчальна діяльність під час навчальних занять

1.1

Державне регулювання земельних відносин за законодавством України

10







18

13,5

13,5

55




1.2

Поняття та предмет екологічного права України.

8







18

13,5

13,5

53




1.3




























1.4


























































Всього годин

18







36

27

27

108

Всього годин з начальної дисципліни



















108



^ 4. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАНЯТТЯ

з дисципліни «Державне регулювання земельних відносин та захист навколишнього природного середовища»


Вступ

Під час прискорення реформування земельних та аграрних відносин, становлення, розвитку і зміцнення державності в Україні актуального значення набуває оволодіння знаннями у галузі державно-правового регулювання земельних відносин та захисту навколишнього природного середовища.

Об’єкт дослідження дисципліни «Державне регулювання земельних відносин та захист навколишнього природного середовища» складає система правовідносин, що виникають у сфері використання та охорони земель, відтворення та захисті навколишнього природного середовища.

Предметом навчання з дисципліни «Державне регулювання земельних відносин та захист навколишнього природного середовища» є нормативно-правові акти різних рівнів юридичної сили, що регламентують відносини щодо раціонального використання та охорони земель та інших елементів навколишнього природного середовища в Україні, а також наукові доробки та інформація з проблем земельного, аграрного та екологічного права.

Навчальна діяльність студента з дисципліни «Державне регулювання земельних відносин та захист навколишнього природного середовища» охоплює такі її види як: лекційні заняття, семінарські заняття та самостійна робота. Формами контрольних заходів є: усне опитування, розв’язання правових ситуацій, самостійна робота, модульна контрольна робота.

Мета та роль навчальної дисципліни «Державне регулювання земельних відносин та захист навколишнього природного середовища» у формуванні майбутнього фахівця проявляється у напряму формування у студентів навиків працювати з нормативними матеріалами, навчитися ставитися з повагою до букви та духу закону, вміло застосовувати отриманні знання та навички на практиці.

Для опрацювання тем курсу рекомендується перелік нормативних актів та навчально-методичної літератури.


Модуль 1.


Тема №1. Державне регулювання земельних відносин за законодавством України.

Поняття земельного права України як галузі права, як науки, як навчальної дисципліни. Предмет земельного права України. Пріоритетність Земельного кодексу України щодо регулювання земельних відносин по відношенню до іншого законодавства.

Методи правового регулювання земельних відносин. Мета правового регулювання земельних відносин. Імперативний або адміністративно-правовий метод регулювання земельних відносин. Диспозитивний або цивільно-правовий метод. Різновиди диспозитивного методу регулювання земельних відносин: рекомендаційний метод, санкціонований метод, делегований метод.

Принципи правового регулювання земельних відносин. Способи формування принципів: із змісту правових норм, на основі судових рішень, на основі досягнень правової доктрини. Класифікація принципів правового регулювання: загальні (конституційні), міжгалузеві принципи, галузеві (спеціальні) принципи.

Система земельного права як галузі права, як науки, як навчальної дисципліни. Правовий інститут у земельному праві. Інститути загальної частини земельного права. Інститути особливої частини земельного права. Спеціальна частина системи земельного права як науки та навчальної дисципліни.


^ Тема № 2. Земельні правовідносини.

Поняття та особливості земельних правовідносин. Види земельних правовідносин. Класифікація земельних правовідносин за інститутами земельного права. Матеріальні та процесуальні земельні правовідносини. Регулятивні та охоронні земельні правовідносини.

Земля як об’єкт правового регулювання. Політико-правова, екологічна, економічна, агро-індустріальна, майнова функції, що може виконувати земля. Співвідношення понять «земля», «земельна ділянка» та «земельні ресурси».

Суб’єкти та об’єкти земельних правовідносин. Зміст земельних правовідносин. Підстави виникнення, зміни та припинення земельних правовідносин.


Тема № 3. Правові форми використання земель за законодавством України.

Поняття правової форми використання земель. Поняття та основні ознаки права власності на землю. Право власності на землю як об’єктивна та суб’єктивна категорії. Основні риси права власності на землю. Форми права власності на землю. Підстави виникнення, зміни та припинення права власності на землю. Гарантії права власності на землю. Методи захисту права власності на землю. Повноваження власників земельних ділянок.

Право землекористування як різновид права природокористування. Види і форми права землекористування. Поняття права постійного землекористування. Суб’єкти та об’єкти права постійного землекористування. Повноваження землекористувачів.

Особливості права орендного землекористування. Суб’єкти та об’єкти права орендного землекористування. Юридична природа орендних земельних відносин. Підстави виникнення, зміни і припинення орендних земельних правовідносин.

Зміст права земельного сервітуту. Види права земельного сервітуту. Порядок встановлення земельних сервітутів. Дія земельного сервітуту. Припинення дії земельного сервітуту ту. Припинення дії земельного сервітуту в судовому порядку.

Право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) і право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій).


^ Тема № 4. Правове регулювання управління в галузі земельних відносин.

Поняття управління в галузі земельних відносин. Управління як засіб реалізації законодавства в галузі використання, відтворення та охорони земель.

Організаційно-правове забезпечення управління в галузі використання, відтворення та охорони земель. Система органів управління в галузі використання, відтворення та охорони земель. Повноваження органів управління в галузі використання та охорони земель. Органи загальної, міжгалузевої, галузевої компетенції та спеціально уповноважений орган з питань земельних ресурсів.

Функціонально-правове забезпечення управління в галузі використання та охорони земель. Поняття функцій управління в галузі земельних відносин. Планування використання земель. Встановлення та зміна меж адміністративно-територіальних утворень. Землеустрій. Контроль за використанням та охороною земель. Моніторинг земель. Ведення державного земельного кадастру. Розподіл і перерозподіл земель. Вирішення земельних спорів.


^ Тема № 5. Правовий режим земель сільськогосподарського призначення.

Поняття та склад земель сільськогосподарського призначення.

Поняття правового режиму земель сільськогосподарського призначення. Особливості правового режиму використання земель сільськогосподарського призначення. Правові форми використання земель сільськогосподарського призначення.

Правове регулювання використання земель сільськогосподарського призначення. Суб’єкти правовідносин щодо володіння користування та розпорядження землями сільськогосподарського призначення: сільськогосподарські підприємства, несільськогосподарські підприємства, громадяни. Види сільськогосподарського землекористування. Особливості права сільськогосподарського землекористування.

Пріоритетність земель сільськогосподарського призначення. Правова охорона земель сільськогосподарського призначення. Гарантії реалізації та захисту прав суб’єктів сільськогосподарського землекористування.


Модуль 2.


Тема № 6. Поняття та предмет екологічного права України.

Поняття екологічного права України. Місце екологічного права в системі екологічних і правових наук. Екологічне право як інтегрована, спеціалізована і комплексна галузь права, наукова і навчальна дисципліна.

Предмет екологічного права. Екологічні правовідносини як предмет екологічного права. Поняття та класифікація екологічних правовідносин.

Принципи екологічного права. Методи екологічного права. Система екологічного права. Співвідношення екологічного права і законодавства. Розвиток екологічного законодавства. Проблеми кодифікації екологічного законодавства. Співвідношення екологічного, природо ресурсного та природоохоронного права.

Функції екологічного права.


^ Тема № 7. Еколого-правовий статус людини і громадянина.

Поняття та елементи еколого-правового статусу людини. Поняття екологічних прав громадян. Види екологічних прав громадян. Екологічні інтереси громадян та особливості їх правового захисту. Гарантії екологічних прав громадян та їх форми захисту.

Особливості реалізації галузевих та міжгалузевих екологічних прав громадян.

Загальні обов’язки громадян у галузі екології. Спеціальні обов’язки громадян у галузі екології. Поняття і класифікація юридичних гарантій додержання екологічних обов’язків.


^ Тема № 8. Право природокористування.

Поняття та види права природокористування. Принципи права природокористування. Об’єктивне і суб’єктивне право природокористування.

Право загального та спеціального природокористування та їх ознаки. Особливості права орендного природокористування.

Підстави виникнення та зміни права природокористування. Суб’єкти права природокористування. Правосуб’єктність природокористувачів. Об’єкти права природокористування. Зміст права природокористування.

Підстави припинення права природокористування. Форми і методи захисту прав суб’єктів права природокористування.


^ Тема № 9. Юридична відповідальність за порушення природоохоронного законодавства.

Поняття відповідальності в екологічному праві. Види та зміст відповідальності за екологічним законодавством.

Підстави та умови еколого-правової відповідальності. Поняття екологічного правопорушення. Класифікація екологічних правопорушень.

Особливості відшкодування шкоди, заподіяної порушенням екологічного законодавства.

Проблеми застосування окремих видів відповідальності за екологічні правопорушення. Шляхи підвищення ефективності еколого-правової відповідальності.


^ 5. ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ТЕМ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

з дисципліни «Державне регулювання земельних відносин та захист навколишнього природного середовища»


Модуль 1.


Державне регулювання земельних відносин за законодавством України.

Предмет земельного права України

Джерела земельного права України.

Земельні правовідносини.

Правові форми використання земель за законодавством України.

Правове регулювання управління в галузі земельних відносин.

Правова охорона земель.

Юридична відповідальність за порушення земельного законодавства.

Правовий режим земель сільськогосподарського призначення.


Модуль 2.


Поняття екологічного права України.

Предмет екологічного права України.

Джерела екологічного права України.

Еколого-правовий статус людини і громадянина.

Право природокористування.

Юридична відповідальність за порушення природоохоронного законодавства.

Правовий режим використання, відтворення, захисту та охорони лісів в Україні.

Правовий режим використання, відтворення та охорони вод в Україні.

Правовий режим охорони, використання та відтворення тваринного світу.



^ 6. САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ

з дисципліни «Державне регулювання земельних відносин та захист навколишнього природного середовища»


6.1. Підготовка до навчальних занять (27 годин):

Модуль 1.

Необхідно опрацювати:

Земельний кодекс України (розділи 3, 6-8).

Закон України «Про охорону земель».

Закон України «Про державний контроль за раціональним використанням та охороною земель».

Земельне право України : підруч. / [Анісімова Г.В., Багай Н.О., Гетьман А.П. та ін.] ; за ред. М.В. Шульги. – К. : Юрінком Інтер, 2004. – С. 41-58, 179-202, 219-246.

Андрейцев В.І. Земельне право і законодавство суверенної України : Актуальні проблеми практичної теорії. – К. : Знання, 2005. – 445 с.


Модуль 2.

Необхідно опрацювати:

Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища».

Водний кодекс України.

Лісовий кодекс України.

Закон України «Про тваринний світ».

Балюк Г.І. Екологічне право України : Конспект лекцій у схемах : [навч. посіб.]. – К. : Юрінком Інтер, 2006. – 192 с.


^ 6.2. Виконання індивідуальних завдань (27 годин):

Модуль 1.

Тема: Джерела земельного права України.

Підготувати реферати з наступних питань:

Поняття та особливості джерел земельного права України.

Конституційні засади земельного права України.

Класифікація джерел земельного права України.

Пріоритетність Земельного кодексу України щодо регулювання земельних відносин по відношенню до іншого законодавства.

Закони як джерела земельного права України.


Тема: Правова охорона земель.

Підготувати реферати з наступних питань:

Поняття та зміст правової охорони земель за законодавством України.

Система заходів правової охорони земель за законодавством України.

Організація раціонального землекористування як засіб правової охорони земель.

Проблеми вдосконалення порядку правової охорони земель в Україні.


^ Виконати завдання:

Громадянин А., одержавши земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, протягом двох років не розпочинав користуватися нею і не вносив плати. Органи державного земельного контролю офіційно попередили його про необхідність усунення виявлених порушень законодавства. Однак, громадянин А. ніяких заходів не вжив, і за рішенням районної ради земельну ділянку у нього було вилучено.

Визначити порядок і підстави припинення права власності на землю.

Чи законні дії органів місцевого самоврядування?


^ Виконати завдання:

Старший державний інспектор з використання та охорони земель обласного управління по земельним ресурсам наклав адміністративні стягнення на керівників ряду сільськогосподарських підприємств за порушення щорічного терміну подання даних про якість земель, необ’єктивний облік закріплених за ними угідь та несвоєчасне внесення земельного податку. Керівник аграрної акціонерної фірми «Сяйво» оскаржив це рішення до суду.

Визначити коло суспільних правовідносин.

Обґрунтувати рішення суду.

Вирішити справу.


Тема: Юридична відповідальність за порушення земельного законодавства.

Підготувати реферати з наступних питань:

Юридична відповідальність як засіб правової охорони земель та реалізації норм земельного права.

Позитивна відповідальність у системі земельного права. Механізм реалізації позитивної відповідальності у системі земельного права.

Ретроспективна (негативна) відповідальність за земельні правопорушення.

Земельні правопорушення як підстави юридичної відповідальності, їх класифікація та склад.

Види юридичної відповідальності за земельні правопорушення за законодавством України.


Тема: Правовий режим земель сільськогосподарського призначення.

Виконати завдання:

Одержавши земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 2 га, громадянин Єршов уклав письмовий договір з громадянином Рябченко, за яким передав останньому у користування земельну ділянку. Угодою передбачено, що Рябченко буде передавати Єршову половину зібраного врожаю. Укладання такого договору Єршов пояснював своєю хворобою, яка не дає йому можливості особисто обробляти земельну ділянку.

Через два місяці Рябченко за згодою Єршова збудував на цій земельній ділянці теплицю.

Сільська Рада винесла рішення по вилучення з користування Єршова земельної ділянки.

Єршов звернувся зі скаргою до суду.

Визначити коло правовідносин.

Чи підлягає позов задоволенню?

Вирішити справу.


Виконати завдання:

У зв’язку з розширенням виробничої бази цегельний завод звернувся до райдержадміністрації по виділення додаткової площі землі. Райдержадміністрація дала згоду на виділення земельної ділянки площею 5 га, розташованої на землях сусіднього сільськогосподарського виробничого кооперативу. Завод, не чекаючи оформлення необхідної документації, почав використовувати земельну ділянку для складування будівельних матеріалів. Голова кооперативу звернувся до районного прокурора зі скаргою на дії райдержадміністрації і цегельного заводу.

1) Чи обґрунтована скарга?

2) Який порядок відведення земельних ділянок у користування?


Модуль 2.

Тема: Джерела екологічного права України.

Підготувати реферати з наступних питань:

Поняття джерел екологічного права та їх види.

Конституція України в системі джерел екологічного права.

Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» як інтегроване джерело екологічного права.

Диференційовані джерела екологічного права України.

Місце підзаконних нормативно-правових актів у регулюванні екологічних правовідносин.

Нормативні документи в системі екологічного права України.


Тема: Правовий режим використання, відтворення, захисту та охорони лісів в Україні.

Підготувати реферати з наступних питань:

Поняття та ознаки права лісокористування.

Види права лісокористування.

Підстави виникнення і припинення права лісокористування.

Юридична відповідальність за порушення вимог лісового законодавства.

Особливості відшкодування шкоди, завданої лісо порушеннями.


^ Виконати завдання:

Спеціалізованому лісогосподарському підприємству для заготівлі деревини надано в постійне користування земельну ділянку із земель лісогосподарського призначення. Не чекаючи отримання документа про посвідчення права спеціального лісокористування, підприємство на окремих місцях ділянки розпочало заготівлю другорядних лісових матеріалів.

Визначити порядок виникнення спеціальних видів права лісокористування.

Які документи посвідчують це право?

В яких випадках можна розпочинати і здійснювати спеціальне право лісокористування без документа, що його посвідчує?


Тема: Правовий режим використання, відтворення та охорони вод в Україні.


Підготувати реферати з наступних питань:

Поняття права водокористування та його основні риси.

Підстави і порядок виникнення та припинення права водокористування.

Види і порядок водокористування.

Права та обов’язки водокористувачів.

Юридична відповідальність за порушення водного законодавства.


Виконати завдання:

Целюлозно-паперова фабрика здійснювала скидання стічних вод через очисні споруди, будівництво яких повністю не було завершено. У зв’язку з цим стало неможливим використання річки для ведення рибного господарства та питного водопостачання. Начальник державного управління екологічної безпеки області звернувся до прокурора області з проханням про притягнення до відповідальності винних осіб за порушення чинного законодавства.

Чи має місце порушення?

Назвати види відповідальності за порушення водного законодавства.


Тема: Правовий режим охорони, використання та відтворення тваринного світу.

Підготувати реферати з наступних питань:

Тваринний світ як об’єкт правового регулювання.

Законодавство України про тваринний світ.

Види використання тваринного світу.

Державне регулювання в галузі охорони та використання тваринного світу.

Форми і методи правової охорони тваринного світу.

Юридична відповідальність за порушення законодавства про тваринний світ.



^ 7. ОРІЄНТОВНИЙ РОЗПОДІЛ БАЛІВ ЗА МОДУЛЯМИ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«Державне регулювання земельних відносин та захист навколишнього природного середовища»


Орієнтовний розподіл балів, що присвоюються студентам

Вид контролю

Модуль

Тема

Навчальні заняття (підготовка та виконання)

Виконання індивідуальних завдань (ОР, реферат, РГР, РР та ін.)

Модульний (змістово-модульний контроль)

Всього балів (сума 4+5+6)

1

2

3

4

5

6

7

Поточний контроль

1

1.1 Держ.регул. зем.відносин

4

2







1.2 Зем.правов.

4

2







1.3 Функції держ. управ.

4

2







1.4 Правові форми викор.земель

4

2







1.5 Правов. режим зем. с/г признач.

4

2







Всього за модуль 1

20

10

5

35

2

2.1 Понят.екол.пр.

5

2,5







2.2 Екол-прав. статус

5

2,5







2.3 Право природокорис.

5

2,5







2.4 Юрид відп.

5

2,5







Всього за модуль 2

20

10

5

35

^ Всього за поточний

контроль*










70

Підсумковий контроль (диференційований залік, екзамен)




30

Разом

100

*- максимально можлива кількість балів


^ 8. КРИТЕРІЇ ТА ШКАЛА ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ І УМІНЬ СТУДЕНТІВ


Оцінка національна

Оцінка

ECTS

Визначення

ECTS

Кількість балів з дисципліни
Відмінно
A

Відмінно — відмінне виконання лише з незначною кількістю помилок

≥90

Добре

B

Дуже добре — вище середнього рівня з кількома помилками

82-89

C

Добре — в загальному правильна робота з певною кількістю помилок

75-81

Задовільно

D

Задовільно — непогано, але із значною кількістю недоліків

66-74

E

Достатньо — виконання задовольняє мінімальні критерії

60-65

Незадовільно

FX

Незадовільно — потрібно працювати перед тим, як отримати позитивну оцінку

35-59

F

Незадовільно — необхідна серйозна подальша робота

<35



^ 9. РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА


Конституція (Основний Закон) України : Закон України від 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 30. – Ст. 141.

Земельний кодекс України: Закон України від 25 жовтня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2002. - № 3-4. – Ст. 27.

Про охорону навколишнього природного середовища: Закон України від 25 червня 1991 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1991. - №41.

Про плату за землю : Закон України від 19 вересня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 45. – Ст. 238. -

Про оцінку земель: Закон України від 11 грудня 2003 р. // Юридичний вісник України. - №5. - 6 лютого 2004 р.

Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв):Закон України від 5 червня 2003 р.// Землевпорядний вісник. - 2003. - №3.

Про охорону земель: Закон України від 19 червня 2003 р. // Офіційний вісник України. - 2003. - №29.

Про землеустрій: Закон України від 22 травня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. - 2003. - №36.

Про державний контроль за раціональним використанням та охороною земель: Закон України від 19 червня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. - 2003. - №39.

Про оренду землі: Закон України від 6 жовтня 1998 р. (В редакції від 2 жовтня 2003 р. // Землевпорядний вісник. -


3. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН




^ Назва теми
Розподіл робочого часу за видами занять ( годин)

лекції

семінари

СРС

1.

Поняття предмета правового регулювання

2

2

10

2.

Суб’єкти земельних відносин в аграрному виробництві.

2

4

6

3.

Земельні правовідносини.

2

6

6

4.

Правовий режим земель сільськогосподарського призначення.

2

2

6

5.

Правове забезпечення ефективного використання земель та інших природних ресурсів у аграрному виробництві.

2

4

6

6.

Поняття і предмет екологічного права

2

2

4

7.

Екологічні права і обов’язки громадян

2

4

4

8.

Право природокористування

2

6

6

9.

Юридична відповідальність за порушення природоохоронного законодавства.

2

6

6




ВСЬОГО по курсу дисципліни – 108 годин, в тому числі:

18

36

54



^ 4. ТЕМИ ТА ЗМІСТ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ


Модуль 1


Тема: Правове регулювання земельних відносин


Обсяг: 10 год.

Мета: з’ясування необхідності правового регулювання земельних відносин в діяльності суб’єктів АПК.

Зміст СРС:


Дати відповіді на питання:

Поняття предмета правового регулювання.

Принципи правового регулювання земельних правовідносин.

Правова регламентація принципів правового регулювання.


Виконати завдання:

Опрацювати Земельний кодекс України.

Встановити коло суспільних відносин, що регулюються нормами земельного законодавства.


^ Форма контролю: опитування.


Тема: Суб’єкти земельних відносин в аграрному виробництві


Обсяг: 6 год.

Мета: з’ясувати поняття суб’єктів земельних відносин, джерел правового регулювання, їх класифікація. Звернути увагу на проблеми подальшої екологізації земельного права України.

Зміст СРС:

Дати відповіді на питання:

Поняття та класифікація суб’єктів земельних правовідносин в аграрному виробництві.

Правовий статус суб’єктів земельних відносин в АПК.

Повноваження землевласників та землекористувачів.

Земельні відносини фермерського господарства: порядок та підстави виникнення.

Земельні відносини особистого селянського господарства.


Виконати завдання:

Опрацювати Земельний кодекс України.

Опрацювати Закон України «Про особисте селянське господарство».

Опрацювати Закон України «Про фермерське господарство».

Опрацювати Закон України «Про охорону земель».


Форма контролю: опитування.


Тема: Земельні правовідносини


^ Обсяг: 6 год.

Мета: зосередити увагу студентів на проблеми правового регулювання відносин з приводу використання земель сільськогосподарського призначення.


Зміст СРС:


Дати відповіді на питання:

Земля як об’єкт правового регулювання.

Зміст агро-індустріальної функції землі.

Склад земельних правовідносин в АПК.

Земельний кодекс України – правова основа регулювання земельних відносин в АПК.

Завдання земельного законодавства у сфері регулювання відносин з приводу використання земель сільськогосподарського призначення.

Система земельного законодавства.


Виконати завдання:

Опрацювати Земельний кодекс України.

Визначити співвідношення Земельного кодексу України та інших нормативних актів, регулюючих земельні відносини у сфері АПК.


^ Вирішити ситуацію:

Старший державний інспектор з використання та охорони земель обласного управління по земельним ресурсам наклав адміністративні стягнення на керівників ряду сільськогосподарських підприємств за порушення щорічного терміну подання даних про якість земель, необ’єктивний облік закріплених за ними угідь та несвоєчасне внесення земельного податку. Керівник аграрної акціонерної фірми «Сяйво» оскаржив це рішення до суду.

Визначити коло суспільних правовідносин;

обґрунтувати рішення суду;

вирішити справу.


^ Форма контролю: опитування, перевірка завдання.


Тема: Правовий режим земель сільськогосподарського призначення


Обсяг: 3 год.

Мета: з’ясувати місце земель сільськогосподарського призначення серед інших категорій земель України, визначити їх пріоритетне значення.


Зміст СРС:


^ Дати відповіді на питання:

Поняття та склад земель сільськогосподарського призначення.

Пріоритетність земель сільськогосподарського призначення як принцип законодавства у сфері регулювання земельних відносин.

Відповідальність за порушення вимог щодо цільового використання земель сільськогосподарського призначення.


Виконати завдання:

Проаналізувати права та обов’язки суб’єктів землекористування щодо використання земель сільськогосподарського призначення.

Визначити підстави юридичної відповідальності за шкоду, заподіяну землям сільськогосподарського призначення.


^ Форма контролю: опитування, вирішення завдань.


Тема: Правова охорона земель сільськогосподарського призначення.


Обсяг: 3 год.

Мета: з’ясувати основні правові засади ефективного землекористування в аграрному виробництві. Усвідомити, що раціона
еще рефераты
Еще работы по разное